• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SECRET WINDOW

Started by Ghoul, 15-03-2004, 03:05:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ghoul

Well, folks, I've goy some good news for you.

I knew it had to happen some day, et voila, here it is - the 1st David Koepp film that I have no complaints about whatsoever.

SECRET WINDOW is a perfect 'little' thriller, well crafted, well mounted, done masterfully every step of the way. It basically has everything that a good thriller needs, & does everything with no misstep. This is one of the more pleasurable rides I had in cinema this year, & I still have a grin on my face from the pleasure it gave me.

It's funny, it's witty, it's clever, it has some shots that I can already see a certain Spider Baby ejaculating all over himself with joy, it has a beautiful Philip Glass score [subdued for his standards, but perfect for the context]... AND!
AND- it has excellent acting from EVERYONE involved down to the last episode & extra in the back.

I've said this many times, & I'll say it again: Johnny Depp is a GOD! He elevates every film he's in, & he basically carries this one. Pure genius; so effortless, so natural, so funny, so... human. Respect!

I won't talk about the rest of the cast, cause they're all perfect= Torturo especially. Damn scary!

All in all, though there's nothing revolutionary here, & though some may say it's a 'by the book' job, all I'll say is: it is done by a GOOD book. And by that I do not mean King's novelette [haven't read, but am intrigued now] = I mean: the book  "How to Make a Thriller That Works & Puts a Grin on Your Face".

This is the kind of stuff that usually gets strong *** from me, but since Depp takes it to a level that no other actor could, I'll rate it **** [4].

Za one koji ne znaju engleski: film je super, gledajte OBAVEZNO.
https://ljudska_splacina.com/

Milosh

a posto kazes da nisi citao novelu, zanima me kako funkcionise twist na kraju; mene je u noveli King uspeo da iznenadi, pogotovo sto od njega nisam ocekivao tako nesto, kako to izgleda na filmu?  :?:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

hmmm, ne bih da spojlerujem ovde.

ali: odlicno je uradjeno, i deluje. :!:

Black Mamba

e pa ne mogu da verujem da si The Passion onako popljuvao a da si Secret Window ovako pohvalio ....ghoule, da nisi mozda naopako rodjen :?:

ajde slazem se s tobom sto se tice tvojih utisaka, u nekim crtama ...ali mislim da malo preterujes ....ja ne znam tacno sta mi se to nije svidelo u filmu, ali nesto definitivno nije ....mozda je malkice monoton ...mmm .....ali ne mogu da kazem ni da je film los, daleko od toga ....zapravo, Depp je kao i uvek film osvezio svojim sarmantnim "ispadima" :!: ....

pa, rekla bih, uspeh filma unapred zagarantovan:

1. "The Passion of the Christ," $31.7 million.
2. "Secret Window," $19 million.
3. "Starsky & Hutch," $16 million.
4. "Hidalgo," $11.7 million.
5. "Agent Cody Banks: Destination London," $8 million.
6. "50 First Dates," $5.3 million.
7. "Twisted," $3.1 million.
8. "Confessions of a Teenage Drama Queen," $2.4 million.
9. "The Lord of the Rings: The Return of the King," $2.05 million.
10. "Spartan," $2 million.

...statistike od pre nekoliko sati

elem ...i ja volim da jedem kuvani kukuruz :!:

Bilja

O boze, opet ovaj na engleskom!
U cemu je tvoj problem?
A ako je citat, gde stoji izvor?
Bilja
----------------------------------------@

Ghoul

Quote from: "Bilja"O boze, opet ovaj na engleskom!
U cemu je tvoj problem?
A ako je citat, gde stoji izvor?

moj 'problem' je kako odgovoriti na @#$%&$@ komentare poput ovog, a zadrzati minimum finoce; moj problem je suzdrzati se od ISKRENOG odgovora na tvoje pitanje.

ipak, uz malo napora, 'nije tesko biti fin': zato, samo ovo=
to je komentar koji sam vec poslao na imdb stranicu posvecenu ovom filmu.

u cemu je tvoj problem, biljo? ne znas engleski? ili mislis da imam vremena da svakome ponaosob objasnjavam ... sorry, gotta run now.

Bilja

Quote from: "ghoul"moj 'problem' je kako odgovoriti na @#$%&$@ komentare poput ovog, a zadrzati minimum finoce; moj problem je suzdrzati se od ISKRENOG odgovora na tvoje pitanje.
.

Mislim da je u tvom slucaju, to generalni problem na bilo koji komentar koji se tice tebe, a koji ekplicitno ne hvali tvoje komentare i shvatanja.
Mislim da ne umes da postujes sagovornike na forumu, ne interesuje te sta drugi misle i pisu, i da se previse koncentrises na sebe i svoje odgovore na provokacije drugih u kojima branis i hvalis samog sebe. Takodje mislim da sve ovo shvatas previse licno. Ne poznajem te. Ne poznajes me. Necemo se upoznati. Sta onda ima veze sta ja mislim o tebi?

Quote from: "ghoul"ipak, uz malo napora, 'nije tesko biti fin': zato, samo ovo=
to je komentar koji sam vec poslao na imdb stranicu posvecenu ovom filmu.

u cemu je tvoj problem, biljo? ne znas engleski? ili mislis da imam vremena da svakome ponaosob objasnjavam ... sorry, gotta run now.

OK, ako citiras sam sebe sa sajta IMDB slobodno to i navedi. Nije problem. Znamo mi vecinom engleski. Ali ipak mislim da zarad ljudi i na forumu mozes da se ponekad potrudis da napises CEO jedan komentar na srpskom. Skoro pa si sad uspeo da nije onog na kraju.

Ne mislim nista o tebi, ali tvoji komentari mi se nimalo ne dopadaju. Medjutim, to je moj problem.

Sto se topica tice, postujem Deppa kao glumca, mislim da je sjajan u svojim ulogama i shodno tome, pretpostavljam da je odlican u ulozi Kingovog pisca iz romana "Secret Window". Skoro da mogu da ga zamislim. Moguce je da ako je adaptacija romana dobra i scenario dobro odradjen, sa Depom film odilican.
Ovde ga jos nema pa nisam gledala, ali definitivno sam zainteresovana.
Bilja

DUNADAN

boze i ti Biljo
kakve veze ima na kom je jeziku napisano.

anyway, pricha je odlichna, mada ne znam zasto su izbacili ono "secret garden" iz naslova. valjda je secret window zvuchao misterioznije shta ga znam.
dep je odlichan.
ne vidim sansu da film bude losh.
Two tears in a bucket, motherfuck it.

otaku

znam neke ljude, velike Srbe, a malo malo pa nesto kazu ili napisu na engleskom, i to jer su odrasli uz americke filmove, a onda, jednostavno, ima stvari, na temu filmova posebno, koje kad se kazu na srpskom, ne zvuce uopste kao ono sto se htelo reci, vec se oseti da je u pitanju prevod.  

nemam razloga da ikoga branim, posebno ne coveka, ali ne verujem da ovo, izmedju ostalih stvari, radi da bi se hvalisao.   :wink:
Proooobaj da u glavi budes sam

crippled_avenger

otaku, jel me ubrajas medju Velike Srbe?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

otaku

a, prepoznao si se...  :lol:

Black Mamba

Tex Murphy

Quote from: "otaku"znam neke ljude, velike Srbe, a malo malo pa nesto kazu ili napisu na engleskom, i to jer su odrasli uz americke filmove, a onda, jednostavno, ima stvari, na temu filmova posebno, koje kad se kazu na srpskom, ne zvuce uopste kao ono sto se htelo reci, vec se oseti da je u pitanju prevod.

Prepoznao sam se ovde skroz  :!:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Bilja

Kao neko ko vise cita nego sto pise po ZS, vidim da po ovim diskusijama licnih prepucavanja ima na izbor, i to vise nije cak ni simpaticno. Ali bez toga bi bilo jos manje komentara. Medjutim, na provokaciju u svakom slucaju treba znati odgovoriti duhovito i inteligentno, bez vredjanja ili durenja, pravdanja i sl., a da ipak ostavis sagovornika bez teksta.
Bar ovo je odlicno mesto da se usput malo uvezbas da odgovaras na provokacije, a da se sve ne svede na "uvredjen sam, ja sam bas super a ti si idiot".
Moja provokacija upucena ghoulu, blaza je od mnogih koje je on uputio nekim drugim ucesnicima foruma, a opet ispada da njega treba braniti (od mene????  :lol: ). Nije valjda da su provokacije zabranjene?
A vi odmah u politiku, "veliki Srbin" blablabla... Koje li gluposti! Sta je sledece?
Ako neko bolje pogleda komentari nisu upuceni ghoulu kao osobi (nemam stvarno pojma ko je to, a ni on ne zna ko sam ja) nego njegovom ponasanju na forumima. Cinjenica da covek najvise pise od svih nas (svaka cast za to) i da se trudi, ali mora i da nauci da odgovara na provokacije a on to ne ume.
Pozdrav
Bilja

otaku

sad smeta sto sam napisala Veliki Srbi, pa kao da smo ovde na medjunarodnom sudu... sve mora da bude prevedeno, ne daj Boze da se podvuce neka sumnjiva konotacija, da se medju prisutnima neko licno poznaje, jer sudjenje nije fer i korektno...

sto se mene tice, lepo sam napisala da nikog ne branim, meni je samo bilo zapalo za oko da je par puta zamereno ljudima koji pisu po nesto na engleskom i prosto sam napisala svoje misljenje gore, stvarno ne vidim u cemu je problem...

Bilja

Tjah, sta god da covek napise, uvek ce neko to vec protumaciti kao direkt atak na sopstvenu licnost. Bas smo svi uvredljivi.
Meni je samo odavno muka od svega sto ima veze sa politikom i zato se trudim da izbegavam bilo kakve izlete u te krajeve. To je sve.
Sto se provokacija i prepucavanja tice sto da ne, samo ako ne ode u nedogled (kao sada na primer  :( ) pa upropastimo neciji topic (kao ovaj npr).
Dobra strana je sto bar ZS diskusije imaju veci promet porukica. Bezveze je kad nedeljama diskusije sve stoje kao "procitane".
Ako jezik nije bitan, evo odsad cu i ja da pisem sve na engleskom, pa da mogu i stranci da nam se pridruze.  :wink:
Why not? It's a good idea, to make this Forums international instead of just Serbian.  :?:  :?:  :!:
Bilja

Ghoul

Bobane, molim te 'iseci' i na drugo mesto stavi deo ovog topika koji nema nikakve veze sa filmom; tamo mozda jos neko pozeli da se izjasni o onome u sta se ovo pretvorilo.

otaku

po toj logici, svi topici bi bili 'iseceni' jer se na vecini, negde oko pola, izrodi neka sasvim deseta stvar o kojoj krene da se raspravlja...

ali, nema veze, Secret Window...

eric cartman

QuoteMislim da je u tvom slucaju, to generalni problem na bilo koji komentar koji se tice tebe, a koji ekplicitno ne hvali tvoje komentare i shvatanja.
Mislim da ne umes da postujes sagovornike na forumu, ne interesuje te sta drugi misle i pisu, i da se previse koncentrises na sebe i svoje odgovore na provokacije drugih u kojima branis i hvalis samog sebe. Takodje mislim da sve ovo shvatas previse licno. Ne poznajem te. Ne poznajes me. Necemo se upoznati. Sta onda ima veze sta ja mislim o tebi?

Bow Down Before You
Screw you guys I'm goin' home

eric cartman

Da se mi vratimo originalnoj temi ovog posta.
Film , kao film , je dobar, gledljiv ali nije nista posebno. Nista sto vec nije vidjeno.Da JD nije glavna uloga u filmu , cisto sumnjam da bi film cak i igrao u bioskopima.Dobro bi prosao na Tv-ui bez JD ..Vec nakon prvih 15 minuta se naslucuje kraj , tako da to malo upropasti "twist" koji se iscekuje
tokom cijelog filma, al opet se nadate da nije tako jednostavno , a na kraju ispadne da jeste.
Ne vidim sta su to ostali glumci tako maestranlo odglumili?
Film se moze svrstati u grupu Sk ostvarenja zajedno sa  Thinner, Misery , Storm of the Century,Dark half, (ako ste voljei ove filmove , voljecete SW/SG) , al ni blizu djelima kao sto su  The Shawsank redemption, The Green Mile, The Shinning, Hearts of Atlantis, etc..

JD za glumu 10
Ostali glumci 6
Novela (ideja) 6(tema bas nije toliko originalna, )
Film    6
Pogledati u svakom slucaju
Screw you guys I'm goin' home

Black Mamba

Quote from: "jackdaniels"Da se mi vratimo originalnoj temi ovog posta.
Film , kao film , je dobar, gledljiv ali nije nista posebno. Nista sto vec nije vidjeno.Da JD nije glavna uloga u filmu , cisto sumnjam da bi film cak i igrao u bioskopima.Dobro bi prosao na Tv-ui bez JD ..Vec nakon prvih 15 minuta se naslucuje kraj , tako da to malo upropasti "twist" koji se iscekuje
tokom cijelog filma, al opet se nadate da nije tako jednostavno , a na kraju ispadne da jeste.
Ne vidim sta su to ostali glumci tako maestranlo odglumili?
Film se moze svrstati u grupu Sk ostvarenja zajedno sa  Thinner, Misery , Storm of the Century,Dark half, (ako ste voljei ove filmove , voljecete SW/SG) , al ni blizu djelima kao sto su  The Shawsank redemption, The Green Mile, The Shinning, Hearts of Atlantis, etc..

JD za glumu 10
Ostali glumci 6
Novela (ideja) 6(tema bas nije toliko originalna, )
Film    6
Pogledati u svakom slucaju

e ovo potpisujem! ....vec sam pomislila da sa mnom nesto nije u redu kad mi se film i nije bas toliko svideo :lol: .....totalno se slazem, da nije Deppa (i njegove glume), film ne bi bio ovako iscekivan i popularan .....dakle, uspeh filma unapred zagarantovan :wink:

however, film nije los ..pogledajte ....ali skoro potpisujem da oni koji jedva cekaju da ga vide bice malkice razocarani

DWYD 666

Ja jedva čekam da ga vidim!
Opal! Diamond! Sapphire! Jade! I smell Gary¨s lemonade!

otaku

Quote from: "ghoul"

I've said this many times, & I'll say it again: Johnny Depp is a GOD! He elevates every film he's in, & he basically carries this one. Pure genius; so effortless, so natural, so funny, so... human. Respect!

I won't talk about the rest of the cast, cause they're all perfect= Torturo especially. Damn scary!

xbigok

meni je, kod izbora glumaca, zanimljivo sto su odabrali Tortura, mislim u odnosu na Depa, sa obzirom na ono sto se ispostavi (da ne kvarim, ko je gled'o...  :arrow:  xscatt ,  :wink: )...  utisak je skroz  xfaga , xbbat  

opasan film, kolko bolji od, npr., the Dark half po Kingu, mislim na pricanje price, mesto da gomila i gomila hiljadu stvariu na likove ne bi li te ubedio da postoje (nesto iz detinjstva vezano za junaka i ono, evo slika, prvi s desna je moj drug, voleo je da jede to i to...), ovde ti skida sloj po sloj i sa lika i sa njegove licne price i, umesto celim komadima biografije, barata sitnijim stvarima, junak u bade mantilu, drugi sa hodocasnickim sesirom, pa onda mantilu dodaj sesir, izbaci cigare, ubaci...
pruzi ti istumbane karte, smesti te u jednu kucu na jezeru i dalje je sve odvedi misa do sira, sklapanje i rasklapanje tih elemenata,  dok ne shvatis da si smesten u neku komoru mozga

crippled_avenger

SECRET WINDOW je potpuno besmislen film. najobicnije gubljenje vremena. SECRET WINDOW je na nivou TV filma za moju majku, samo sto bi njoj malo falilo nasilja, humora i ljubavnih scena. bila bi u fazonu `jel ih on stvarno ubio? ne vide se lesevi? ne vidi se kad lopata udara u meso? sve je nesto u daljini...`

SECRET WINDOW je film koji uspeva da istovremeno bude sasvim uzaludan, lisen svakog uzbudjenja, sa obrtom koji je potpuno prevazidjen, lisen humora, nasilja, seksa. a da pritom ne bude cak ni nenamerno smesan.

nazalost, pogresio sam sto sam se ponadao da ce studiji nastaviti sa ekranizacijama dementnog i intelektualno razotkrivajuceg Stpehen Kingovog smeca kao sto je DREAMCATCHER.

moram priznati da je meni SECRET WINDOW daleko najslabiji Koeppov film. TRIGGER EFFECT je imao neki menace efekat iako nije bio dovoljno fokusiran dok je  STIR OF ECHOES cak bio i majstorski uradjen. medjutim, ni znatno bolji reditelj od Koeppa ne bi mogao da napravi dobar film od ovako prevazidjene price, sa ovakvim nedostatkom saspensa, i sa Johnny Deppom u glavnoj ulozi.

naime, kao sto su obrti postali deo cirkuske atrakcije, tako je i gluma Johnny Deppa postala atrakcija sama za sebe. u ovom filmu se Depp odrao od glume. onako bas glumi decko iz petnih zila. ali, nazalost nije on za zanrovski film. u zanrovskom filmu je potrebna disciplina. a on je nema. on se bavi upecatljivoscu uloge sa dosta mimike i nazalost nedovoljno ekspresije. polako se pretvara u Harrison Forda za cool crowd, performera koji je prerastao svoje likove i sada idemo da ga gledamo kao apartnu pojavu, film postaje samo povod da se druzimo sa Deppom. ocigledno je druzenje sa Kusturicom ostavilo neizbrisiv trag na ovom nekada perspektivnom glumcu. no, mislim da ce Depp jos jako dugo uspevati da zavara malogradjanski ukus i da ce sve redje imati uloge poput onih kojima je privukao paznju.

sa filmom SECRET WINDOW, Koepp pokazuje da je ipak mediokritet. mislio sam da je bolji ali izgleda da mu cak ni sedenje u klupi sa De Palmom, najboljim tumacem Hitchove ezoterije nije pomoglo. on je ipak hack koga ponekad spase jaci materijal. no, u susretu sa piscem poput Kinga, Koepp ne moze da se izbori
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

DWYD 666

Aj sve je sve, al da je Stir of echoes majstorski uradjen, to vec ne stoji. Secret Window bar, kolko tolko prati Kingovu novelu, a ovamo su ubačeni neki debilizmi u tri lepe. Pored toga, ono na čemu je Metison najviše insistirao u romanu, kako i sam njegov naslov govori, u filmu je prikazano, najblaže rečeno, nesretno.
Opal! Diamond! Sapphire! Jade! I smell Gary¨s lemonade!

Milosh

pogledao sam Secret Window. premda, ne delim ghoulovo odusevljenje u potpunosti, daleko je to od besmislice. recimo da film odlicno funkcionise kao nadgradnja Kingove price, ali postaje pomalo problematican kada se posmatra sam za sebe. mada, i dalje je rec o sasvim solidnom trileru koga vredi pogledati. jedino je pitanje da li je bolje prethodno procitati doticnu novelu ili ne. ja sam je citao, i imam utisak, da neke stvari upravo funkcionisu zbog toga, dok sa druge strane, upravo zbog toga, zavrsni obrt nije toliko uzbudljiv a lik Johna Shootera ne deluje posebno pretece. mada, ono sto se desava posle obrta je drugacije u odnosu na novelu, i to je dobra stvar. kako god, Johnny Depp ovde podize opsti utisak dok je Timothy Hutton tek u funkciji omaza Kingu [i to ne bas najspretnijeg].

ok film. sve u svemu. vise o tome u sledecem Emitoru...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Spider Jerusalem

DYD666.
Čudno. Vidiš, meni je Metisonov roman verovatno najbolji horor-suspens roman svih vremena i jedan od najdražih ujedno. ...A Koepov film jedan od najmilijih horor-trilera svih vremana, sa odličnim suspensom. I jako mi se sviđa što nemaju toliko veze jedan sa drugim.

I duboko mislim da Koep uopšte i nije toliko insistirao da prenese odnos glavnog junaka i njegove žene na film onako kako ga je Metison osmislio. To bi se prosto pretvorilo u neki skorašnji film Larsa fon Trira, samo što bi mučili muškarca umesto žene. Ceo njihov odnos - odnosno karakterizacija glavnih junaka - u filmskoj verziji potpuno je drugačije naštimovana. Tako da to o čemu ti pričaš u filmu uopšte i nije prikazano, ergo: nema šta da bude nesretno.

A film jeste majstorski odrađen, tu ne vidim spora. Možda i previše majstorski.

Lurd

Sve, sve, ali da niko ne pomene muziku! To je već previše!

Dep je odličan, Torturo je sjajan i više, ali ako ima nešto da vredi u filmu, to je muzika. Može se reći i da je veća od filma, koji je OK, ali sa nekim nepotrebnim i lošim stvarima (loš ritam, vidljiv prazan hod, blage proizvoljnosti, slaba motivacija).

U svakom slučaju, vredi pogledati i nije mi nimalo žao para (mada-250 dinara, mamu im lopovsku!).
My trees...They have withered and died just like me.

Ghoul

Quote from: "ghoul"it has a beautiful Philip Glass score [subdued for his standards, but perfect for the context]... [/color]

'sve sve al niko da pomene muziku'???

Lurd, opet nisi pazio na casu? :roll:

ili sam ja za tebe 'niko'? :(  :cry:

Lurd

Nisam payio. No, to se više odnosilo na ideju da će muzika trajati duže od filma. Stvarno je prava pravcata, i čini veći deo atmosfere. I ovako je pomalo slabašan, a be mjuze bi bio baš slab.

Odoh da gledam Two Evil Eyes.
My trees...They have withered and died just like me.

Tex Murphy

Dobar film, samo mi Turturo nekako baš ne leži kao Shooter.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Milosh

Quote from: "Lurd"Sve, sve, ali da niko ne pomene muziku! To je već previše!

pomenuo sam u kritici za Emitor. jel ti sad lakse?  :)

daniel dravot

uzeh, pogledah, razocarah se...
bas sam zeleo da pogledam ovaj film, posebno kad sam ovde procitao neke komentare i paralele sa dark halfom, ali avaj bolje da nisam
prvo sto me je odvracalo jos kad sam video reklame je dzoni dep koga nikako nisam mogao da zamislim u toj ulozi, posebno onako smesnog satiranog  :( , da je ostalo samo na tome jos bi mi se film mozda i svideo
prvih pola sata sam mislio jos jedna glupava ekranizacija kinga tipa pet sematary, sometimes they come back...
dzoni dep definitivno nikako nije dorastao ovoj ulozi, timothy hutton u dark halfu je marlon brando za njega
film je razvucen, monoton, predvidljiv ono sto bi na kraju trebalo da bude twist uopste nema nikakav efekat jer sam u toku filma vec pretpostavio kakav je kraj i mislio nece valjda, nece valjda... ispostavilo se da hoce
ono sto otaku zamera dark halfu, a u korist secret window je upravo ono sto mi se nije svidelo gomila praznih monenata i bespotrebnih scena koje sluze samo da bi kraj bio sto dalje
a kraj vec vidjen toliko puta, ne kod kinga, ali opet ...
dzoni dep nije toliko los na kraju kad mu se kosa vec malo umasti :wink:  i kad zalici na nekog poremecenog pisca, ali do tad je vec sve gotovo pa to i nema neki veliki efekat
torturo solidan, ali daleko od toga da mu je ovo jedna od jacih uloga mada verovatno je i bolji, ali celokupan utisak o filmu mi uvlaci i njega
a sporedne uloge serif, riba iz poste, oni iz osiguravajuceg zavoda... samo cu reci o boze
mozda bi ta muzika donekle ublazila ovako los utisak koji mi je film ostavio ali cak ni tu nemam srece jer sam gledao neki budjavi screener pa sva sreca da sam ista cuo
isprazno, neinventivno, zamarajuce, dosadno, predvidljivo... mogao bih jos da pljujem po ovom filmu, jer se uvek ovako osecam kad nesto ocekujem i nadam mu se, a to me izneveri, ali ni ovoliko nije zasluzio od mene
samo totalni slepac ili neznalica sa nekim ultrabizarnim poimanjem horora