• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 51 - januar 2015 - ZADATAK

Started by Boban, 02-01-2015, 12:28:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

Za početak jedna relaksirajuće-opuštena tema:
NEDOSTAJUĆI BROJ
Priča treba da se vrti oko isporuke/dostavljanja/dolaženja (pošta, kurir, pizza, zečica kao rođendanski poklon... štagod i kogod) na određenu adresu, ali se ispostavlja da tog broja nema (broj u ulici, broj zgrade, broj stana u soliteru, ćelija u zatvoru ili manastiru...). Postavka nije bog zna kako spektakularna ali se od vas očekuju sjajne, domišljate, dobre, zabavne i čitanja i objavljivanja vredne priče.
Ostalo uobičajeno kako je bilo i ranije: 6000 karaktera, fantastika poželjna; meni na PP ili na mejl znaksagite@yahoo.com
Rok 22. januar 2015. do ponoći.   
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Zgodno.

Kao prilog najnovija istinita priča na temu:

Hteli smo da iznenadimo unuku koja je imala rođendansku želju. Kupili smo željene vunene čarape, koje su koštale 500 d. i za 610 d. ih poslali za Tulsu, USA. Za svaki slučaj smo najavili kćerci i saznali da smo poslali poklon na nepostojeći broj. Zapravo, broj postoji, ali je zidani stub sa brojem oborio neki neoprezni vozač. Naši su stub uklonili, ali ih je mrzelo da postave novi i adresu preneli na PO Box. U međuvremenu su uzalud pokušavali da se dokopaju poštara, koji je na ostale brojeve redovno isporučivao poštu, u onom žutom automobilčiću koji ste sigurno videli u nekom filmu. Saznali su i da se zove Endžel, što je moja ćerka videla kao dobar znak. Prošao je i rođendan unuke, dobila je falš poklon, iste takve čarape kao što smo poslali, kćerka maznula Charlesove rezervne. Par dana kasnije stigle su i naše čarape kući, u Beograd. Morali smo da doplatimo još 510 d. To su sada njaskuplje vunene čarape u Beogradu. :-x
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

SuperSynthetic

Dobra je tema. Voleo bih da nesto napisem, mada... ko zna...

Evo i vama jedna cestitka, malo kicasto realisticna ali jbg. Nova je godina.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

D.S.B.

Pre svega, drago mi je što Radionica ponovo radi, zahvalio bi Bobanu na tome.

Tema mi se dopada jer sam i ja imao jedan čudan slučaj sa nepostojećim brojem koji je za mene još uvek misterija. Nadam se da ću pored predstojećih praznika naći vremena da ga pretočim u priču.

Kimura

Simpatična tema.

Inače, i ja imam prilog iz ličnog iskustva, mada je to nije toliko priča o nepostojećem, koliko o dolasku do odredišta na neočekivan način.
Pre neku godinu drugarica mi se preselila i pozvala me u novi stan. Pola sata sam išla unaokolo, upoznala ceo taj kraj, a njene ulice nema pa nema. Ne kraju sam čoveka na obližnjoj autobuskoj stanici pitala za Višnjevku broj 75. On me je lepo odveo do ulice, čak mi je i zgradu pokazao, a zatim se, kad je pomislio da sam se dovoljno udaljila, sit ismejao. Ulica se zvala (a i sad se tako zove) Trešnjevka.

SuperSynthetic

Stanovao sam u broju 3. Iznad Buldoga(bar se tada tako zvao). Kratka ulica.

Boban

Quote from: kimura on 03-01-2015, 00:26:24
Inače, i ja imam prilog iz ličnog iskustva, mada je to nije toliko priča o nepostojećem, koliko o dolasku do odredišta na neočekivan način.
Pre neku godinu drugarica mi se preselila i pozvala me u novi stan. Pola sata sam išla unaokolo, upoznala ceo taj kraj, a njene ulice nema pa nema. Ne kraju sam čoveka na obližnjoj autobuskoj stanici pitala za Višnjevku broj 75. On me je lepo odveo do ulice, čak mi je i zgradu pokazao, a zatim se, kad je pomislio da sam se dovoljno udaljila, sit ismejao. Ulica se zvala (a i sad se tako zove) Trešnjevka.

Ovo je savršen dokaz i prilog tezi da žene ne treba doslovno slušati šta govore već tumačiti u datim okolnostima.

Kimura

Tumačenje prema datim okolnostima je uvek bolje od doslovnog.

Stipan

Nešto ste mi se ućutali. Piše li uopšte neko ovo?

scallop

Tražim broj. Dobro je što ga i dalje nema.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

SuperSynthetic

Vi ste to u fazonu Godoa? Jos i gore, trazite ga, a molite Boga da ge ne nadjete. Hm... ?

scallop

Stipan

scallop

Džek

Film je toliko dobar da od svega pamtim samo naslov.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

scallop

Broj si zaboravio? Eto, to je prava tema.

Džek

Odlično. Umesto da pišem o nekom imaginarnom protagonisti, bolje je da vi pišete o meni i zaboravljenom broju...
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Stipan

Quote from: scallop on 10-01-2015, 20:58:35
Si gled'o Lucky number Slevin?

Ne gledam filmove, ali sam napisao najbolju priču na svetu. Sad se mislim da li da je pošaljem ovamo ili direktno za nobelovu nagradu....

SuperSynthetic

Kimura

Ovde. Valjda tvoji drugari - Radioničari imaju veća prava?

Stipan

Onda prvo dajem vama na uvid... Mada mislim da je komisija za Nobela mnogo blaža od vas...

Mica Milovanovic

Mica

Kimura

Pa, eto, ako ovde prođeš, dalje će ti biti lako. :)

D.S.B.

I ja imam priču, realno malo buđavu, ali ipak...

saturnica

:roll: ...poštovana ekipo s Olimpa, može li zec iz priče, koji trenutno negdje bezglavo trči gustom i mračnom šumom, napraviti "minimalni" karakterni proboj, e da bi iz iste šume uspješno istrčao, ili ne... :roll:

scallop

Kol'ko se ja sećam, zec čučne, vidi da li je stig'o do pola šume, pa ako je potrošio pola daha, trči iz šume.

saturnica

Quote from: scallop on 17-01-2015, 19:49:30
Kol'ko se ja sećam, zec čučne, vidi da li je stig'o do pola šume, pa ako je potrošio pola daha, trči iz šume.
e pa moj nije htio da čučne... sad bi da čučne, a kararakteri svi potrošeni...:)

scallop

Napiši roman.

Šalim se. Sve zavisi da li si započela nešto što uopšte može da se skucka u kratku priču. Ja već tri dana stojim na ivici te iste šume i vagam mogu li izaći na čistinu. Druga mogućnost je da završiš onako kako si počela, pa mašina za šišanje. Uvek može da bude kraće.

Boban

jao bre, ljudi, pa ja sam mislio da smo naučili da pišemo kratke priče.

M.M

Neki su postali toliko dobri da ćeš od njih dobiti šest priča od kilo karaktera.
Nijedan poraz nije konačan.

Boban

M.M

Tvrd si ti orah, ne brinem se za tebe, a ono što bih bih ti predložio je da smisliš način kako ćeš da ukrotiš maštu plodnih autora što mogu sa 200 karaktera svašta nešto da nam napričaju.

Boban

daj bože da bude bar jedna suvisla priča...

saturnica

Quote from: scallop on 17-01-2015, 20:06:01
Napiši roman.

Šalim se. Sve zavisi da li si započela nešto što uopšte može da se skucka u kratku priču. Ja već tri dana stojim na ivici te iste šume i vagam mogu li izaći na čistinu. Druga mogućnost je da završiš onako kako si počela, pa mašina za šišanje. Uvek može da bude kraće.
ma, ne brinite, natjeram ja tog zeca da ponovo zađe u šumu... i zašišam mu uši...:)

saturnica

Quote from: Boban on 17-01-2015, 20:53:47
[/quote
što se tiče mene, držim se početnikom u sf/f pričama. nadam se da je to svima jasno? od mene se jeste svašta načitali ali dobre fantastike niste, budimo realni. dakle, početnik sam, ali se trudim. da ne kvotam dalje, molim također osobu koja mi se ovdje obraća u trećem licu i koja aludira na moje kratke priče od kilo karaktera, premda o istima nema blage veze jer je po tom pitanju totalna nepismena neznalica, da to prestane raditi. da mi prestane suditi, obraćati mi se i omalovažavati me iz osobnih razloga.

pokojni Steva

Quote from: saturnica on 17-01-2015, 22:39:44
[/quote

Saturnice, idi kući, pijana si  :)
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

M.M

I ja bih rekao jeste, al' ne smem. Ne bih da i ja ispadnem nepismena neznalica.

saturnica

Quote from: Miljan Markovic on 17-01-2015, 23:17:54
to si već ispao pa ne možeš dva puta. i ne pravi se još dodatno i glup kad nisi, i kad jako dobro znaš o čemu pričamo. sve što tražim od tebe je da mi se više ni direktno ni indirektno na sagiti ne obraćaš. nadam se da ti to neće biti problem. i slušaj, kad se ubuduće budem obraćala scallopu, onda zapamti, obratila sam se scallopu, a ne tebi. nema potrebe da skačeš na svaku moju riječi kao da njemu od mene prijeti opasnost. mislim, da ne razvlačimo ovo više kao šugavu trakavicu...

M.M

Il' odjebi il' me turi me na ignor kao i ostale devojčice. Tol'ko prosto.

Boban

mislim da bi trebalo zabraniti korišćenje foruma u pripitim stanjima...

D.S.B.

Boban

Stipan

WoW! Radionica se vraća u svom najmračnijem izdanju!!!

Skalar

Ма хајде, Прц, ово је баш супер.
Пиво и ћевапи спајају људе.

Skalar

У добра стара времена. Међу сујетне провинцијске примадоне и надобудне нове сеоске младе, које се љуте кад им изјутра бар пола укућана не каже да су најлепше. Биће ово уживање пратити.
Пиво и ћевапи спајају људе.

hidden

Quote from: saturnica on 17-01-2015, 23:43:24
Quote from: Miljan Markovic on 17-01-2015, 23:17:54
to si već ispao pa ne možeš dva puta. i ne pravi se još dodatno i glup kad nisi, i kad jako dobro znaš o čemu pričamo. sve što tražim od tebe je da mi se više ni direktno ni indirektno na sagiti ne obraćaš. nadam se da ti to neće biti problem. i slušaj, kad se ubuduće budem obraćala scallopu, onda zapamti, obratila sam se scallopu, a ne tebi. nema potrebe da skačeš na svaku moju riječi kao da njemu od mene prijeti opasnost. mislim, da ne razvlačimo ovo više kao šugavu trakavicu...

Dobro, bre, kakva je to praksa sukobljavanja u kojoj nismo imali priliku da sve napismeno ispratimo?
Zadnje vreme je došlo...

Josephine

Saturnice, kada je reč o pisanju za koplje šiješ one koji se usuđuju da te ovde čačkaju.

Stari učesnici, stari načini komunikacije, preoteta pravila (trebalo je da ih autorski zaštitim, damn) i neshvatanje koncepta dobronamernosti i umanjene sujete.

Drugo, ovo je jedna duboko šovinistička sredina, prepuna ambicioznih ali neostvarenih muškaraca. Svi će uvek i svuda da skaču kada iskažeš svoje mišljenje ili neslaganje. Ili kada jednostavno budeš bolja od njih.

Ako već učestvuješ, nemoj da se potresaš. Nije vredno.:)

Stipan

D. stvarno preteruješ sa tom antimuškom propagandom. Ovde je reč o različitim pristupima koji se završavaju okršajima.

Pazi, što je forma kraća, to je teže izvesti zamisao kako treba. Kad pišeš roman ili novelu imaš prostora da rasprostreš svoje misli kako ti je volja, da ih kombinuješ i premeštaš onako kako ti se ćefne. Miljan razmišlja uglavnom u kategoriji romana, najzad on je imao izdat roman (Tajna vile Moro?) već kad sam se ja prvi put pojavio na Sagiti, a i sledeća knjiga mu je opet roman. On pisanje posmatra iz sasvim druge perspektive nego Saturnica.

Nasuprot njemu, Saturnica je pesnikinja i usavršila je kratku formu gde svako slovo ima svoju svrhu. I ne samo to, ona je izvrsna u tome.

Miljan i Saturnica se nikad neće složiti oko toga šta je dobra priča. Sve od toga počinje i tu se završava.