• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

The Man in the High Castle

Started by дејан, 16-01-2015, 11:41:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

дејан

има ли ко амазон прајм?!

јуче је приказана пилот епизода 'човека у високом дворцу'
ио9 тврди да изгледа одлично, али ио9 често тврди преиспољне глупости
преостаје нам да, док се не појави рип, погледамо доње клипове из серије

The Man in the High Castle - Not A Spy

The Man in the High Castle - Hands in his Pocket

The Man in the High Castle - The Newsreel

...barcode never lies
FLA

дејан

...barcode never lies
FLA

Barbarin

Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

mirkiekishka

Quote from: Barbarin on 17-01-2015, 13:57:17
Ima da se skine :wink:

Ima na kickass, ništa drugo i ne izgleda zanimljivo iz amazonove pilot ponude, verovatno će ići cela sezona.

Truba

nakon drugog i pol čitanja knjiga je živi nered
ideja super...realizacija u magli
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Barbarin

Davno sam pokušao da čitam, mlad sam bio, nisam završio.

Epizoda deluje super, nadam se nastavku.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Truba

Jel ovo new York
zar tu nisu japovi
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Barbarin

Jeremy Clarkson:

Truba

opet sam se spetljao
Japanci drže los Angeles a Nijemci nju jork
prema tome ova prva slika je ok

Barbarin

Da, a sredina je neutralna.
Jeremy Clarkson:

Berserker

ta knjiga je imala jak hajp kad su poceli da objavljuju Dika ovde. Svuda gde sam citao o njemu, pominjao se Covek u .... kao njegova najjaca knjiga. I konacno, nakon x godina (i procitanog fenomenalnog Ubika ali i par zaista mediokritetnih knjiga u Polarisu tipa Klanovi Alfinog meseca i sl.), dokopao sam se PDFa Coveka i procitao ga. Ostao sam blago razocaran. Setting je odlican, i ne sumnjam da je sokantnost nacisticke Amerike dovoljna da Amerikanci ostanu zabezeknuti posle ove knjige. Ali ostatak knjige je zaista razocaravajuci u svojoj nezanimljivosti i blago receno kljakavom kraju koji je potpuno antiklimaktican i toliko bledunjav da sam ga potpuno zaboravio. Sve u svemu, meni ceo Covek u visokom dvorcu izgleda kao jedan prenaduvan balon. Jos kad pomislim kako ameri "filmuju" knjige (odma mi se javi filmska svinjarija "Ja sam legenda" u glavi), tada bas nista ne ocekujem od serije.

Perin

Quote from: Berserker on 18-01-2015, 21:44:23
ta knjiga je imala jak hajp kad su poceli da objavljuju Dika ovde. Svuda gde sam citao o njemu, pominjao se Covek u .... kao njegova najjaca knjiga. I konacno, nakon x godina (i procitanog fenomenalnog Ubika ali i par zaista mediokritetnih knjiga u Polarisu tipa Klanovi Alfinog meseca i sl.), dokopao sam se PDFa Coveka i procitao ga. Ostao sam blago razocaran. Setting je odlican, i ne sumnjam da je sokantnost nacisticke Amerike dovoljna da Amerikanci ostanu zabezeknuti posle ove knjige. Ali ostatak knjige je zaista razocaravajuci u svojoj nezanimljivosti i blago receno kljakavom kraju koji je potpuno antiklimaktican i toliko bledunjav da sam ga potpuno zaboravio. Sve u svemu, meni ceo Covek u visokom dvorcu izgleda kao jedan prenaduvan balon. Jos kad pomislim kako ameri "filmuju" knjige (odma mi se javi filmska svinjarija "Ja sam legenda" u glavi), tada bas nista ne ocekujem od serije.

Da takva su (i bila) moja očekivanja, kako od knjige, tako i od serije. S tim da je meni omiljena "Tamno skreniranje" :lol:

Truba

crippled_avenger

Pogledao sam pilot za THE MAN IN THE HIGH CASTLE. Frank Spotnitz je adaptirao mnogo više koncept nego sam roman Philipa K. Dicka, a David Semel kao jedan od reditelja koji se zapljunuo u seriji HOMELAND svakako zna kako izgleda kada nacisti pobede u Americi. :)

Šalu na stranu. Pilot mi se dopao iako postoji niz aspekata u kojima je mogao otići pola koraka u nekom pravcu pa da bude bolji.

Za početak, Amazon je posle serije TRANSPARENT postao respektabilan igrač na cable tržištu. Ipak, lepo je što za svoj novi projekat uzima Franka Spotnitza, scenaristu čije je iskustvo ipak vezano za običnu seriju, i to klasik kao što je X-FILES. Da bi funkcionisao i da se ne bi pretvorio u neki maltretman kao što je LEFTOVERS, za THE MAN IN THE HIGH CASTLE je bitno da u sebi zadrži tempo i razigranost "obične televizije" jer ovaj materijal ne može da funkcioniše kao MAD MEN sa nacistima.

U tom pogledu pilot nudi i ohrabrujuće i obeshrabrujuće trendove. Naime, ima deonica koje su kao "MAD MEN sa nacistima", a ima i onih koje su naprosto zabavna televizija. Ako imamo u vidu da logistika okupacije SAD nije do kraja utemeljena u realnosti (AMERIKA ipak ostaje zlatni standard za tu vrstu sadržaja) bitno je da ni drama ne bude preopterećna suvišnim realizmom. Kao što logistika okupacije nije realistična, nije ni kulturalna transormaciju kroz koju je prošla Amerika kada je okupirana. Mislim da postoji niz aspekata u samom načinu života koji bi karakerisali okupiranu Ameriku a koji su ovde preskočeni, kako bi se napravilo naličje 1962. samo sa nacistima. U tom smislu, zanimljivo je zašto se Dickova želja da napravi parelelu svog vremena samo sa nacistima kao pobednicima, nije očuvala i u adaptaciji, odnosno zašto nije 2015. godina a nacisti i dalje na vlasti. U tom smislu ovde postoji zanimljiv "kulturni vakuum" gde se vraćamo u epohu koja je usput i alternativna istorija.

Osnovni pulp element je svakako domen OTPISANIH u kome postoji i pokret otpora, i nacisti koji se ponašaju kao agresivni okupatori iako bi 1962. a naročito u Americi već morao da vlada "realni nacionalsocijalizam".

Rečju, mehanizam ove "alternativne istorije" ima u sebi niz "pokrenih elemenata" koji mu onemogućuju da bude preterano relevantan kao nekakav socijalna studija, pa bi stoga bilo zanimljivo da sve barem bude zabavno.

I u tom pogledu, Spotnitz nudi dosta obećanja. Serija bi mogla biti zabavna, mada više kao event nego kao višesezonski projekat, i to joj je ograničenje koje svakako može obeshrabriti Amazon. Kada se nalazila u rukama BBCa pa i SyFya mislim da je mogla imati jasniju budućnost nego sada sa Amazonom. Srećom, čini mi se da je od ovogodišnjih pilota, Spotnitz napravio najbolji rezultat i da će to možda obezbediti nastanak serije.

Glumaćka podela u plilotu je dobra. Iako se ne mogu u svim apsektima složiti sa rešenjima u dizajnu serije, ne može se osporiti da je rađen sa visokim stepenom koncentracije. Zanimljivo je kako je u BIG HERO SIXu slično prikazan niponizovani San Francisko kao San Fransokio, naravno sa potpuno drugačijiji ideološkim predznakom.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

Amazon odobrio prvu sezonu!

crippled_avenger

Stari kontemplira o THE MAN IN THE HIGH CASTLE

http://www.beforeafter.rs/kultura/dani-poraza-slave/

Sent from my iPhone using Tapatalk

Josephine

Moglo je ovo uz manje stripske estetike i narativa. Strip je strip, a serija je serija. Japanci su odlično portretisani, bez njih ništa. Inače skloni fanatizmu i poretku, više me plaše oni nego Nemci.

crippled_avenger

Priča kako je prvi put pokušana ekranizacija ČOVEKA U VISOKOM DVORCU...

http://www.beforeafter.rs/kultura/dragi-u-visokom-dvorcu-deveti-deo/

Niniela

Serija mi se prilično dopala zbog setinga, ali nisam čitala knjige. Vjerovatno ne bi da jesam :D Inače mi se ekranizacije dragih mi literarnih dijela uglavnom ne dopadnu jer se stalno osvrćem na original i povlačim paralele između onoga što je napisano i kako sam ja to zamislila, s jedne strane, i kako je to zamislio i realizovao neko drugi, sa druge, što je i normalno. U svakom slučaju, vidim neki potencijal ovdje, samo se plašim da je ne razvodne previše.

Epub dobih sinoć, pa se bacam na čitanje nakon što završim ovo čime se bavim trenutno i mnogo se radujem tome.

Truba