• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 51 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 24-01-2015, 22:12:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledeće tri priče:

Dostava - Miloš Petrik
2 (14.3%)
Zalutali - Kimura
7 (50%)
Zelenooka - Stipan
2 (14.3%)
Duhovi propadanja - D.S.B.
0 (0%)
Izbrisani se vraćaju kući - bluelight
4 (28.6%)
Srpska antizavera - scalop
0 (0%)
Volim se utrkivati, Tko! - saturnica
4 (28.6%)
Neparnom stranom ulice - Boban
3 (21.4%)
Surduk - Steva pokojni
3 (21.4%)
Up yours, Grucho! - Hrundi
4 (28.6%)
Bog zatvorenih prozora - Coffin Annal
3 (21.4%)
Rođendanska priča - Mandragora
4 (28.6%)
Kamenje - SuperSintetik
4 (28.6%)

Total Members Voted: 14

Josephine

Quote from: Linkin Uroborni on 06-02-2015, 09:37:17
To mozda deluje kao kontradiktornost ali samo deluje. Meni odaje kompleksnost tog karaketera i jako dobro pisanje.

Za zelene oci se vezuje zavodljivost. Ma i da je vesticica, pasovalo bi joj. A ako je negde prolazila olako, ne znaci da se negde nije i napatila.

Slažem se. Kontradiktornosti čine lik životnim i realnim i jedan su od načina da se lik opiše, a da se ne prepričavaju karakteristike lika. U pripovedanju se u svrhe opisivanja atmosfere i likova koriste takve tehnike - aluzija, oksimoron, hiperbola, alegorija, simbolika, metafora, ironija, satira itd. Sve je bolje od pukog prišivanja prideva imenici, jer to odaje lenjost pisca da dočara atmosferu.

Takođe, ako pisac želi da bude precizan, ne bi valjalo da prepričava osobine likova i atmosfere jer nemaju svi čitaoci istu mentalnu sliku određenih opisa. Neki uopšte i nemaju mentalnu sliku kada se nagomilavaju stereotipni pridevi (na primer "bila je lepa" - meni nikada nije jasno šta ovo znači. Lepota je i bukvalno subjektivni pojam i može da se veže za toliko mnogo faktora. Umesto ove rečenice bolje je lepotu lika istaći opisom reakcije okoline na njegovu pojavu, na primer. Kroz oči posmatrača, sa kojim čitalac može da se identifikuje i da, kroz tuđe oči, posmatra lepotu lika).

*Naravno, sve je ovo samo moje mišljenje i nekakve poruke pokupljenje kojekude, po radionicama i od različitih pisaca, i nikako ne predstavljaju pravilo, da se odmah ogradim disklejmerom ako zvučim kao da je ovo apsolutno i bogomdano pravilo.

saturnica

Quote from: Prc Milojko on 06-02-2015, 11:23:50
Zanimljivo je ovo sa uguravanjem u nju što može i što ne može stati.
e dobro je. shvatio si... :)

SuperSynthetic

Stipe ima taj soc realisticni pristup (da ne kazem skolski) - sunce lepse sija jer se ona pojavila, pa onda žad, somot i ostali najzeleniji prekrasni elementi, sto je ok mada na kraju njegova prica je apokalipticna. Mozda jednostavno nismo navikli da nam se propast ovako predstavlja, a mozda...
Saturnica ima ruski pristup (tu ne ubrajam ruski soc realizam) sto ce reći - izuzetno dobar prikaz sveta koji nas okruzuje (u njenim pricama, bolje ne moze) ali nema nade za taj svet.
Ja imam americki pristup - i najmanji banalni pomak je, an act of God - happy end, pa makar neko i umro.
Na kraju pitanje je u tome, sta ko voli i sta mu prija? Pises ono u sta verujes u datom trenutku. Ne kopiras druge. To je iskreno, pa kome se svidi, svidi.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

saturnica

Sintetik, rekla sam ja odavno da si ti nešto kao Bukowski...

SuperSynthetic

Znas onu jednu njegovu pricu? Ide ovako otprilike, - Pretukao me tip u baru. Otisao sam kuci i nekoliko dana bolje jeo i pio kvalitetnije vino. Ondao sam se vratio u bar, sreo istog tipa i ja njega pretukao.

Bizarno banalni pozitivizam. Mislim prica je naravno duza i mnoga bolje napisana.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

saturnica

Quote from: SuperSynthetic on 06-02-2015, 13:40:12

Znas onu jednu njegovu pricu? Ide ovako otprilike, - Pretukao me tip u baru. Otisao sam kuci i nekoliko dana bolje jeo i pio kvalitetnije vino. Ondao sam se vratio u bar, sreo istog tipa i ja njega pretukao.

Bizarno banalni pozitivizam. Mislim prica je naravno duza i mnoga bolje napisana.
Mozes i ti isto samo ti se ne da...

pokojni Steva

Quote from: saturnica on 06-02-2015, 13:20:03

Nema on ni približne veze s Bukovskim. Ne vređaj pokojnog čoveka.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

O, jebote, Stevo, umukni više i pusti ljude da se zezaju i rade ono za šta forumi i služe. Dosadan si sa tom middle age retorikom. Idi kuvaj pasulj ako ti je dosadno.

saturnica

Quote from: pokojni Steva Mažuranić on 14-02-2015, 01:33:48
Quote from: saturnica on 06-02-2015, 13:20:03

Nema on ni približne veze s Bukovskim. Ne vređaj pokojnog čoveka.
i tako...dođe samoproglašeni šerif s književne radionice, okači značku o prsa, potegne pištolje i počne drugima dijeliti lekcije o kulturi, vrijeđanju i lijepom ponašanju...

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Vidi, prdonja ima i svoju himnu.  :lol:

Boban

mala, u ovom najnovijem nastupu nemaš ništa osim svađanja i vređanja. pa ne vidim svrhu da tako učestvuješ.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Josephine

Ja nisam jedina. Steva ide okolo i poručuje ljudima da crknu i brani ljudima da se vole.

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

Stipan

Ajde, ne svađajte se po Radionici. Imate toliko drugih topika da je to milina jedna.

Josephine

Jel može neki topik negde da prođe bez tebe, Prc? Vežbaj ćutanje malo, koristiće i tebi i nama. Svuda po forumu ostavljaš pogrešne interpretacije izrečenog, suluda pitanja, nesuvisle komentare i sopstvene anksioznosti, tragično nesvestan činjenice da tvoji komentari UVEK dolivaju ulje na vatru.

Ovo čak i nije bila svađa da bi se reagovalo na način na koji reaguješ. Realno, ti jesi najviše profitirao od radionice (što je podatak za brigu), ipak - šta je tvoj motiv da ovde opstaješ? Imaš toliko objavljenih priča, zbirki, romana. Šta ti još uvek treba od radionice? Ozbiljno pitam, interesuje me.

Stipan

Pitaj Bobana. On je taj koji me je ubedio da treba da učestvujem.

Ako bih ti to ja rekao ionako ne bi poverovala.

Boban

Stipan je i dalje na tako niskom spisateljsko-evolutivnom nivou da može da napreduje milionima godina i da ne dosegne potreban nivo za pravog pisca.

Stipan

Josephine

Osobe koje u drugima pronalaze razloge svog delovanja su... diskutabilne na toliko mnogo načina. :(

Ja te pitam koja je TVOJA motivacija, a ti odgovaraš BOBAN ME JE UBEDIO.

Tvoj odgovor možda i najbolje opisuje bezidejnost kojom smo zaraženi.

Jel boli da misliš malo o sebi i motivima koji te pokreću? Da malo upoznaš sebe? Da daš iskren odgovor? Možda onda naučiš i psihologiju ljudi, pa, posledično, konačno naučiš da analiziraš svoje i tuđe priče, pa, opet posledično, naučiš da pišeš bolje? Jel ti to nekada palo na pamet?

Ako nemaš ideju šta radiš ovde, šta ćeš ovde? Pitanje je vrlo jednostavno. A tvoja izgubljenost je vidna.

Nemoj pogrešno da me razumeš: svako ima pravo da učestvuje i da piše. Nije da si ovde nepoželjan. Meni je samo za oko zapalo koliko nemaš ni cilj ni motiv na radionici.

Stipan

A koji je TVOJ cilj i motiv izuzev što zajebavaš Scallopa?

Josephine

Eto vidiš koliko si tragično nesvestan događanja oko sebe. Ponekad se jednostavno činiš beskrajno glupim, a sa glupima ne vredi nikakva rasprava.

Moj motiv je da učestvujem sa pričom o rasizmu jer mi se dopada tema. I želim da pročitam i iskomentarišem priče. Volim naučnu fantastiku i naše lične razmirice nikada ne bi trebalo da sprečavaju ikoga od nas da piše, analizira i voli SF.

Sad ti. Ali da na pitanje ne odgovoriš sa pitanjem jer to opet dokazuje tvoju bezidejnost.

Stipan

Zabavlja me. To je jedini razlog što sam ovde.

Niti napredak, niti fantastika, niti rasizam.

Jednostavno mi je zabavno.

Josephine

I nije te sramota da ideš okolo i pridikuješ ljudima nepostojeće svađe, a istovremeno ti je zabavno? Nije te sramota što ovde nisi zbog SF-a i pisanja? Što ovde nisi da nešto naučiš? To se zove rak rana, Stipane.

Tragično je koliko ne vidiš da tvoja bezidejnost i nedostatak promišljenosti zapravo doprinose valjanju radionice u blatu, dok druge opominješ da se ne svađaju. :(

Stipan

Nije me sramota, što bi me bilo sramota?

Svako ima svoje razloge. Zašto bi moj bio manje vredan od tvog?

Josephine

Zato što je tvoj bezidejni i ne doprinosi ničim osim nesuvislim komentarima. A sad oladi.

Stipan

A čime to tvoj nastup doprinosi Radionici, ako nije tajna?

Josephine

Time što sam ja ovde zbog ljubavi prema SF-u (bar u ovom krugu), dok ti od radionice praviš zabavu za sebe. Niti pišeš kvalitetne priče, niti pišeš kvalitetne analize, a uvek dolivaš ulje na vatru i ljudima treba mačeta da se probiju kroz glupost tvojih postova.

Oladi, rekla sam ti.

Boban

D, blizu si toga da tvoja priča ne ispuni propozicije radionice...

дејан

да поставим табелу овде, где и припада

...barcode never lies
FLA