• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 52 - februar 2015 - ZADATAK

Started by Boban, 01-02-2015, 23:01:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

A zašto ne bi bila društveno angažovana? Pa gotovo svaka priča ima neku poruku, koja je uvek, na neki način, "angažovana".

Kimura

Ne možeš služiti dva gospodara.
Hrundi reče da je za njega društveni angažman ideološka (zlo)upotreba. Meni je sinonim za neiskrenost, najblaže rečeno.

Josephine

Pa nemam šta na ovo da odgovorim. Uskratila si mi svaki argument.

Koji je drugi gospodar?

Kimura

Bilo ko. Ili bilo šta čemu želiš da služiš.
Nije to lako, pogotovo ako si načisto sa samim sobom.

Josephine

Ne znam. Ne služim gospodarima, samo sebi. I mislim svojom glavom. Zato mi priče često ispadnu angažovane, tj. imaju poruku i smisao. Što uvek preporučujem i drugima.

pokojni Steva

Ja sam mislio da je D. zabranjen pristup radionici. Potpuno, sveobuhvatno i nikad da nos ne promoli. Bobane, zamolio bih.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Boban

Stevo, ne mogu to da rešim sistemski, a nisam raspoložen da je ručno ograničavam; hoću da mi dolazak na forum bude opuštano uživanje i zajebancija a ne težak rad.
Zašto vi svi ljudi jednostavno ne možete da zanemarite one s čijim mišljenjem se ne slažete?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

pokojni Steva

Quote from: D. on 05-02-2015, 22:38:13
A ja sam i priču napisala. :)

Nisi zaslužila da je ikog briga dal' si il' nisi napisala priču. Odjebi. Negde na ovom forumu Meho je nešto postovao, idi pa se ližite dalje odavle.

Boban

I samo još jedna stvar; proganjanje i omalovažanje žena nije rasizam.

pokojni Steva

Quote from: Boban on 05-02-2015, 22:41:25

Zašto vi svi ljudi jednostavno ne možete da zanemarite one s čijim mišljenjem se ne slažete?

Tebi će razjebati radionicu, ne meni.

Josephine

Ne pada mi na pamet. Napisala sam priču i učestvujem. :)

Rasizam je diskriminacija po pripadnosti rasi, a ne polu.

Stevo, jedini koji trenutno "razjebava" radionicu si ti. Negativan si, besan i ko zna šta sve još ne. Kod mene si na ignoru. Bilo bi lepo da i ti mene ignorišeš i neće biti "razjebavanja".

Moja priča može samo da podigne kvalitet radionice. Realno.  :lol:

Boban

Josephine

Ćuti i budi počastvovan što šaljem priču i dižem lestvicu.  :lol: 

pokojni Steva

Josephine

Možda bi najbolje bilo da scallop i ti napravite svoju radionicu? I nema ljutiš.  :lol:

Vidimo se posle objavljivanja priča. Ne mogu da obećam komentarisanje i učestvovanje kao ranije. Biću prilično zauzeta drugim stvarima...

Kimura

Quote from: D. on 05-02-2015, 23:29:31
Možda bi najbolje bilo da scallop i ti napravite svoju radionicu? I nema ljutiš.  :lol:

To, dakle, želiš? Ko bi rekao!
xrofl xrofl xrofl

Josephine

Ma ne želim ja ništa. Želim samo da napišem dobru SF priču o rasizmu. :)

Albedo 0

Джон Рейнольдс

Дакле, загађивање је већ почело под изговором писања добрих прича?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Boban

Radionicu najviše zagađuju oni koji nit pišu, nit komentarišu, ali o svemu imaju šta da kažu.

pokojni Steva

Quote from: Boban on 05-02-2015, 23:59:23
Radionicu najviše zagađuju oni koji nit pišu, nit komentarišu, ali o svemu imaju šta da kažu.

Nemaš ga pravo. Ako dozvoliš D. pristup radionici, možeš slobodno i da je ugasiš te da se, kako si rekao, relaksiraš na svom forumu. Ili ti je to bio cilj? 1+1, ako nema radionice i D. će nestati... Pa da... Shvatam...

Boban

I meni je pun kurac ucena sa svih strana, te ovaj neće sa ovim, te ovaj neće ako onaj dođe, te ovo, te ono...  šta neće da uspe? Šta je uspeh radionice? Da poneko ponešto nauči, da oni koji su voljni napreduju u granicama svojih prirodnih mogućnosti, da se ponešto objavi... ja kada bih počeo da nabrajam koga sve ne podnosim i koga rado ne bih video na svom forumu, ne znam gde bi bio kraj. Zapravo, znam, sve ovo bi odumrlo mnogo brže jer ništa tako lako ne tera ljude kao ograničenje prisupa, postiranja, brisanje, upozorenja na oftopikovanje, teranje da se ukalupe u nešto što je neko drugi zamislio.
Misliš da neće niko da daje priče zato što D namerava da pošalje priču? Ne znam. Možda i neće. Videćemo. Ljudi će da se plaše da glasaju da ne bi D. dodelili prvo mesto? Verovatno će biti i takvih. Na kraju krajeva, ja i ne moram da skupljam kratke priče za veliku lepu antologiju koju sam zamislio darealizujem u nekom trenutku? Ako nema priča, neće biti ni knjige i nikom ništa. Ionako gomila pisaca ne govori sa mnom i neće da mi daje priče. Meni realno najmanje treba ovo zamajavanje, tako da prestanite da me opterećujete više sa time ko bi sa kim i sa kim ne bi.

D.S.B.

D. je postavila odličan topik o analizi radioničarskih priča (koji je izbrisan zahvaljujući njoj samoj) i ja sam joj se zahvalio zbog toga. Što se tiče njene ljubavi za razna prepucavanja, za tango je potrebno dvoje. Nadam se da će Scallop rešiti da zanemari njeno prisustvo i vrati se ovaj mesec na radionicu...

Josephine

D. je dobronamerna samo užasno proganjana, što se vidi i na ovom topiku.

Kao što rekoh, dopala mi se tema na nekom intimnom nivou i poslaću priču. To ne znači da ću redovno da učestvujem, a ni da ću mnogo da učestvujem.

Svako treba da učestvuje ili da ne učestvuje zbog sebe.

Mogli bismo, konačno, da zanemarimo lične razmirice i da radimo ono što volimo i zbog čega radionica postoji - da pišemo.

Meni su mnogi na ignoru i garantujem da ne čitam njihove postove, niti me oni mnogo interesuju. Čovek u nekim godinama povuče granice, pa kaže sebi: ovo mi je bitno (pa uđe u sukob), a ovo mi je nebitno (pa reši da oćuti). Nije mi bitno mišljenje onih koji su mi na ignoru, tako da neće biti ni rasprave sa njima.

Lanu noć i želim dobre priče. Ovo je sjajna tema.

Stipan

Upravo ovakve stvari su ubile i prethodnu Radionicu.

Divim se Bobanu na strpljenju i balansiranju među zapenušenim čeljustima.

Josephine

Mogli bismo da promenimo način glasanja i da glasamo tako što ćemo ocenama od 1 do 5 (5 je najviša ocena) da ocenjujemo osnovne elemente priče, kao što su:

1. Ispunjenost zadatka
2. Prisutnost SF elementa
3. Stil
4. Originalnost (promišljenost) zapleta

Šta dobijamo ovakvom izmenom?

Prvo - malo ćemo da razbijemo taj kult "pobednika" i "gubitnika" radionice, pa time, možda, privučemo i nove članove koji se plaše konkurencije i da ne ispadnu "loši" ili "ismejani", jer će velika većina bar u nekom aspektu da dobije višu ocenu, pa će se osećati bolje u vezi sa svojim spisateljskim veštinama.

Drugo - kroz glasanje ćemo odmah i analizirati priču misleći o tome kom aspektu priče da damo koju ocenu, pa će nam biti lakše i da komentarišemo kasnije ako smo već promislili elemente priče prilikom glasanja.

Treće - svako će odmah moći da sračuna u kom aspektu je najbolji, a u kojem škripi (onako, ugrubo) i bez čekanja na komentare, koji često propuštaju da pomenu ove aspekte pisanja ili su nejasni.

Stipan

Slušaj D.. stvarno ne bih da me pogrešno shvatiš, jer možeš da pitaš bilo koga od velikih da li sam te svaki put branio kad god bi se u direktnim kontaktima posrali po tebi. Prema tome, pokušaj ovo da shvatiš kao pokušaj spuštanja lopte.

Mislim da ulaziš ponovo u sukobe koje će Radionicu nanovo pretvoriti u ruinu. Ako hoćeš piši, ali batali organizaciju Radionice. Radionica je mnogo veća stvar i od tebe i od Bobana i od Scallopa. Radionica je poligon koji bi trebao da održi srpsku fantastiku na nogama.

Što se mene tiče, dogod Boban bude ličnost koja stoji iza Radionice, ja ću slati svoje priče, mada sam mu jednom već rekao da ne znam šta bih tu tražio. Reći ću samo da mi je dao izuzetno ubedljiv razlog za tako nešto.

Mislim da organizaciju treba prepustiti Bobanu, a mi privremeno treba ovde da proglasimo neutralni teren. Evo, učestvujem uprkos tome što Pokojni ne može da me smisli, a Džek sanjari o trenutku da me sretne uživo kako bi me sravnio sa zemljom. Pa šta? Svi smo ljudi i imamo pravo da nekoga simpatišemo, a nekoga ne.

Ovo bi istovremeno bila molba Scallopu i Pokojnom da još jednom preispitaju svoju odluku i pošalju svoje priče za ovaj krug. Zaboravite D. Ovo je ipak NAŠA Radionica.

Ajte ljudi smirite se.

Kimura

Razgledam DŽABA OGLASE i svaki čas mi iskaču reklame za izrađivače horoskopa, pilule za mršavljenje, potenciju i prostituciju.
Svaka od devojaka na tržištu ističe da ''nije Ciganka''. Jedini momak iz ponude za diskretno druženje sa damama ne kaže ništa o svom poreklu, ali se potpisuje kao ''plavooki'', što dođe kao neki nagoveštaj.

Stipan

Plave oči su oznake prave nordijske rase!
Jesi li se napalila videvši u ponudi takvog kurajbera?

Loni

Ah radionica. Lepa stvar.

Hteo sam da učestvujem, ali u praksi shvatio da nemam uslove.
Mali je postao toliko nemiran da ne dopušta slobodno vreme. Čim sednem za komp, posle 3 poruke traži igrice...
Posle svakog desetog minuta traži neku igru, zabavu.
Kad on zaspi to je već 22.00, a preumoran sam da bih ih čitao priče, a kamoli ispisao sam nešto.

Posao takođe više ne daje toliko slobodnog vremena u tišini da bi moglo da se piše.

Sve u svemu nemam uslova pa će, na nečiju radost il' nečiju štetu, radionica do kraja ove godine sigurno, proći bez mene.

A D. mi ne dirajte mnogo!
Od zajedničke drugarice N. čuo sam da se beskompromisno borila protiv eksploatacije radnika u Emiratima, pisala blogove
na engleskom protiv tlačitelja zbog čega je i najebala.

Ono šta me je uvek fasciniralo kod nje je petlja.
Koliko je na pravoj strani u raspravama to je diskutabilno, al' hrabro jeste. 

Kimura

Quote from: Prc Milojko on 18-02-2015, 13:34:01
Plave oči su oznake prave nordijske rase!
Jesi li se napalila videvši u ponudi takvog kurajbera?

To se tebi priviđaju kurajberi, Stipe.
Ja nisam rasista, ne hajem za boju očiju, a oglasi za prostituciju me ostavljaju, pa recimo prilično hladnom.

Boban

ali njega ne ostavljaju, očigledno.

scallop

Jel ti vodiš tu radionicu ili se zabavljaš sa Stipanom?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

QuoteHteo sam da učestvujem, ali u praksi shvatio da nemam uslove. Mali je postao toliko nemiran da ne dopušta slobodno vreme. Čim sednem za komp, posle 3 poruke traži igrice... Posle svakog desetog minuta traži neku igru, zabavu. Kad on zaspi to je već 22.00, a preumoran sam da bih ih čitao priče, a kamoli ispisao sam nešto.Posao takođe više ne daje toliko slobodnog vremena u tišini da bi moglo da se piše.

Potpuno nesvesno, došao si do glavnih razloga propasti srpskog SF-a devedesetih godina...
Mica

scallop

Quote from: Mica Milovanovic on 18-02-2015, 15:49:43
Potpuno nesvesno, došao si do glavnih razloga propasti srpskog SF-a devedesetih godina...

Baš lupetaš.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Quote from: kimura on 18-02-2015, 14:30:33
oglasi za prostituciju me ostavljaju, pa recimo prilično hladnom.

Pa ti si totalno frigidna! Zar ne uviđaš prednosti slobodnog preduzetništva?!

scallop

A ti si budala. Ostavi se glupetanja.

Boban

Stipane, zaista bi mogao da prestaneš da napastvuješ ženske po forumu...

Stipan

Mogao bih, nije da ne bih, ali one će patiti...

Boban

u protivnom, ako još jednu žensku oteraš s foruma svojim lascivim smaranjem, ti ćeš patiti...

Josephine

Jeste, svakako je stipan kriv što ovde nema žena. :/

Boban

mi se samo šalimo, D, ne stresiraj se... i misli o tome da ti je sledeća pauza 5 dana, dakle, ne upadaj u zamku da vređaš bilo koga i takve stvari.

Kimura

Ama, ne mogu i neću da odgovaram na svaku glupost koju Stipe napše!
On meni: frigidna. Ja njemu: nesposoban. I sve u tom tonu, dok priča ne dođe do  xrepuke
Ne volim ja to.

Džek

Quote from: kimura on 18-02-2015, 00:35:02
Razgledam DŽABA OGLASE i svaki čas mi iskaču reklame za izrađivače horoskopa, pilule za mršavljenje, potenciju i prostituciju.
Svaka od devojaka na tržištu ističe da ''nije Ciganka''. Jedini momak iz ponude za diskretno druženje sa damama ne kaže ništa o svom poreklu, ali se potpisuje kao ''plavooki'', što dođe kao neki nagoveštaj.

Možda je plavooki neki baja iz istočne bosne. Ceo taj kraj (Foča, Goražde, Višegrad, Rogatica, Žepa itd) sarajlije, a za ostale ne bih umeo da kažem, zovu -švedska, zarad procentualno najvećeg broja plavuša i plavušana u BiH. Lično se i dan danas uveravam u to, imam dosta drugara iz tog kraja.

Mala digresija na temu, ali može da posluži u nekom eventualnom pokušaju. 
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Kimura

Bosanska plava krv - na tu temu bi mogao dobiti i ''naučna'' razmatranja! :lol:

Meni u oglasu nije toliko privukao pažnju Plavooki (to mi bi smešno zato što je tip zakačio fotku, a na njoj nisu oči), više me iznenadilo ono ''nisam Romkinja, nisam Cigančica''. Nikad ne bih rekla da je svet u kom živim do te mere rasistički!

Džek

Ne bih to nazvao rasizmom u svom esencijalnom obliku; verovatno naglašavaju poreklo zarad ponude i potražnje. "Klijenti" biraju, znaju šta hoće, pa da ne zivkaju bezveze. Rasizam ka romima je u drugim aspektima mnogo izraženiji i brutalniji. O razlozima ne bih, reskirao bih da me se etiketira kao rasista a trudim se da to ne budem.

Linkin

I meni se čini da to uopšte nije rasizam.

Rasistička misao bi išla u sasvim suprotnom smeru i tvrdila da cigančice treba da se bave samo prostitucijom i drugim poslovima sa društvenog dna, pošto za bolje poslove nisu.

Kimura

Čuj, pa i to je rasista, ali nešto složeniji tip.

Džek

Kontam da se oglas služi rasizmom za "biznis", a ne da je rasistički. Postoji verovanje (sad prelazimo na seksizam) da, ako nekog prati maler, ne ide mu i tako, treba  da "bude" sa cigankom, pa će mu krenuti. Zato se ne bih mnogo sekirao za tu celu oglasnu rasističku ujdurmu. Cigančice, ako je po tom verovanju, u ovoj zemlji imaju itekako "klijenata" :)