• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Konkurs ZNAK SAGITE (1989-2006)

Started by Boban, 13-02-2015, 20:49:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mica Milovanovic

QuotePošto smo dobili odgovor na krucijalno Prcovo pitanje, a neki postovi otišli tamo gde i treba, da upitam šta smo dobili prikazom konkursa Znak Sagite? Učestvovalo je tada mnogo naroda, i sada bi da ih se pozove. Mnoga imena ste videli tamo i nikad više. Neka su na moje žaljenje nestala u vremenu. Pokušao sam da nađem neka koja su postala jača vremenom. Možda sam površan, ali, osim Damira Mikloša - ćorak. Da, Loniju ni tada nije išlo naročito, a Jevtropijevićka se sama javila. Pa, recite mi šta sam omašio?

Dobio si pregled o aktivnostima različitih pisaca u gotovo desetogodišnjem periodu. Dobio si mogućnost, ako si čitao sva ta dela, kao što sam ja čitao, da vidiš kako su im se kretale karijere (redosledi se vrlo često mogu zanemariti, jer, kako libeat kaže, pitanje je relevantnosti žirija). Mogao si da vidiš kako je uspeh na konkursima povukao karijere nekih pisaca, kao što su Oto Oltvanji, Darko Tuševljaković, i sl. Mogao si da vidiš da je Fipa pisao i objavljivao dok je bilo Konkursa. Mogao si da vidiš značajno sazrevanje određenih pisaca, kao što je Ivan Nešić. Mogao si da vidiš da su priče sa poslednjih konkursa su uglavnom ostale neobjavljene. Svašta si mogao da vidiš...
Mica

scallop

Ajd' i ja tebi: Ivan Nešić ima objavljenu priču pre Bobana i mene.  xrofl  Objavljene i neobjavljene priču nisu ažurirane. Jedina moja neobjavljena priča a da je učesvovala na našim konkursima je Chleevac. Dalje, možeš da primetiš i da je Boban učestvovao na konkursima sa pričama koje su kasnije ugrađene u romane. Po toj logici je i naživosahranjeni poslednji Srbin zbirka priča. Fipa bi i bez konkursa bio objavljivan, ali on ne piše.

I da, nisam pitao šta sam ja dobio pregledom konkursa. Pitao sam one koji sa tim konkursima nisu ranije upoznati.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Odakle ti taj podatak za Nešića?
Dok je pisao Jakšić je bio vrlo jak, Fipa je uvek tu negde, ali zbog određene specifičnosti nije uvek legao dobro članovima žirija; u vremenu nadiranja horora, Skrobonja je bio u vrhu, pred kraj Nešić postaje neprikosnoven. Ima tu usput malo i Zorana Stefanovića i mene... 
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Piše u Belešci o autoru u knjizi "Jedan na jedan".  xrofl xrofl xrofl
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Quote from: Boban on 15-02-2015, 23:08:30
Odakle ti taj podatak za Nešića?
Dok je pisao Jakšić je bio vrlo jak, Fipa je uvek tu negde, ali zbog određene specifičnosti nije uvek legao dobro članovima žirija; u vremenu nadiranja horora, Skrobonja je bio u vrhu, pred kraj Nešić postaje neprikosnoven. Ima tu usput malo i Zorana Stefanovića i mene... 

Naravno, mene nema nigde. :-?

Boban

Nisi ti to nešto dobro pročitao... Nešićeva prva priča je u Siriusu 72, a moja treća priča je u Siriusu 47.
Mada, to je nebitno, konkurs je bio snažan motiv, kao što su nekima sadašnje Skrobonjine antologije... bez tih jakih motiva, mnoge dobre priče nikada ne bi nastale, a redovno pisanje na kraju rezultira i pomakom u kvalitetu i nastajanjem baš dobrih priča.

Quote from: scallop on 15-02-2015, 23:18:03
Naravno, mene nema nigde. :-?

Ima te u dva Monolita, što nikoga drugog nije snašlo. Fipa, recimo, nema nijednu priču u Monolitima. Ne možeš mene optuživati da te šikaniram kao pisca.

scallop

Probaj na Wikipediji. I nemoj, bre, da lažeš za Sirius.

Boban

znaš... ponekad je vrlo teško razumeti te.
Šta će mi Wikipedija kada imam ovde na sajtu najdetaljniju moguću bibliografiju koja osamdesete pokriva 99,9%.

Mica Milovanovic

Pa kako ja mogu da ti odgovorim šta su drugi dobili. Nek ti neko od njih odgovori.
A ja sam se javio da ponovo ne kažeš da te ignorišem, što mi nikada nije padalo na pamet.

Mica

Josephine

I? Zaključak je? Akcija je? Nema ih? Ništa onda. Džaba ste krečili.

scallop

Da ne bi bilo da takvi kao D. imaju završnu reč, da preispitamo koje značenje imaju konkursi Znak Sagite. Takođe, i Mićina floskula o propasti domaće fantastike devedesetih. Konkurse je Boban isteglio na svojim plećima koliko je mogao, a oni koji tada nisu prošli ne bi mogli ni danas. Izdavački prostor je preuzet od strane "komercijalne fantastike", a mnogobrojni tekući konkursi nemaju nameru koju je imao Boban. Mi ostali nismo ništa uradili da ublažimo taj proces. Tolika nam je i odgovornost. Napor radionice od 2011 nadalje posrnuo je pre svega zbog nemara onih koji su morali da učine nešto više a nisu. Mogao bih poimence da nabrojim sve one koji su mogli, ali tu niukom slučaju nisam ja. Kao zadnji idiot pisao sam te kratke priče da ne bi izgledalo da su učesnici sami, varirao varijante rešenja zadatih tema, trošio dobre ideje kao da se nalaze na ulici. I, zadovoljan sam sa rezultatom, jer je više pisaca stekla samopouzdanje da krene dalje. Više i nisam očekivao. Neki drugi su dozvolili da rđava namera potisne dobre i imate šta ste tražili. Da ne bi ispalo da sam Miću džabe pomenuo, životno sam mu zamerio što prstom nije mrdnuo i što se ispražnjuje u neplodnom očijukanju sa Libeat. Ta dama nema dobre namere prema domaćoj fantastici kad govori o tome šta je dobro a šta loše, a ni srpski jezik ne zna koliko bi trebalo.

Josephine

Kakav mučenik i kakva veličina ovaj naš scallop.

Možda da nam Boban ipak isporuči spisak onih koji su napustili LK zbog scallopa? Tek da vidimo gde bi fantastika i klub bili danas da su ti ljudi ostali i doprineli.

scallop

Bobaneeee! Opet ovo tvoje besno pseto grize naokolo. Može da me ujede za guzicu, pa ću te tužim na sud.