• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 52 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 26-02-2015, 17:38:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledeće tri priče

1. Nakaza u ljusci oraha ( Dart Džek)
2. Lažovi, lopovi i prevareni (Volšebnik Pocerski)
3. Nešto ispod srca (bitanga)
4. Memorijal kralja Petra Pobednika (Mića Milovanović)
5. Džungaleh (Stipan)
6. Otkriće (Lazar K.)
7. Anomalija (Boban)
8. Bajka o smradovima (Coffin Annal)
9. Boljom stazom (kimura)
10. Čista nacija (Mandragora Dragon)
11. Zato, svet je sada naš (D.S.B.)
12. Za šankom (Savajat Erp)
13. Los Caprichos ( Linkin Uroborni )

Boban

1. Nakaza u ljusci oraha
2. Lažovi, lopovi i prevareni
3. Nešto ispod srca
4. Memorijal kralja Petra Pobednika
5. Džungaleh
6. Otkriće
7. Anomalija
8. Bajka o smradovima
9. Boljom stazom
10. Čista nacija
11. Zato, svet je sada naš
12. Za šankom
13. Los Caprichos

A evo i svih priča u jednom Word fajlu, ko tako više voli: www.znaksagite.com/D/2015/52/52_sve.doc

Glasa se za pet priča, s tim da prva dobija 3 poena, druga 2 a preostale tri po 1.
Glasa se slanjem privatne poruke na nik glasanje2015 Glasanje se obavlja tako što u tekst poruke upišete pet priča po redu, prvo onu kojoj dajete 3 poena, pa 2 i tri po jedan. Nema potrebe da pišete imena priča, samo redne brojeve, da bi se lakše posle sravnjivalo.

Rok su tri dana, nešto malo više; dakle, ponedeljak do podne - posle toga objavljujem rezultate.

Do tada molim bez ikakvih komentara, aluzija, natuknica i svega ostalog što bi moglo da utiče na druge učesnike i regularnost glasanja. Rezultati elektronskog glasanja biće vidljivi tek kada se završi glasanje.

Podsećanja radi, tema ovog kruga radionica bila je RASIZAM, bez ikakvih dodatnih uslova osim da bude bar nekakve fantastike.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

Vrlo malo ljudi je glasalo, po šestoro ovde i slanjem porukice.
Iz poruka glasovi su sledeći:
Linkin Uroborni 2, 4, 10, 5, 1
Stipan 13, 2, 7, 9, 6
Savajat Erp 8, 5, 4, 11, 13
kimura 13, 4, 6, 1, 7
Mića Milovanović 2,13,8,9,10
Dart Džek 8, 10, 2, 5, 9

Kad se sve sabere (tajno i javno glasanje) ispada ovako:

1. Nakaza u ljusci oraha — 1+2=3
2. Lažovi, lopovi i prevareni — 3+9=12
3. Nešto ispod srca — 0+0=0
4. Memorijal kralja Petra Pobednika — 1+6=7
5. Džungaleh — 1+4=5
6. Otkriće — 3+2=5
7. Anomalija — 2+2=4
8. Bajka o smradovima — 2+7=9
9. Boljom stazom — 2+3=5
10. Čista nacija — 2+4=6
11. Zato, svet je sada naš — 0+1=1
12. Za šankom — 0+0=0
13. Los Caprichos — 1+10=11

Ako je uopšte neko raspoložen da prozbori koju reč o ponekoj priči, od sada je u toj mogućnosti...

Kimura

Volela bih da čujem Mićine komentare.
Znam da nije baš fer što ne nudim prvo svoje, ali spremna sam da se ispravim ako je ikome bitno šta ja o pričama mislim.

SuperSynthetic

Hajde! Neka nam kazu drugi kakve su price da bi mogli i mi da ih kritikujemo. Da ne ispadnemo glupi.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Kimura

Ti tako tumačiš moj post, Sintetični?

Stipan

LOS CAPRICHOS - Mnogo dobro. Ostavlja prostor čitaocu da sam donosi svoje zaključke, tek sa ponekom natuknicom koja može, a ne mora da vodi u pravcu koji je autor zamislio. (3 poena)

LAŽOVI, LOPOVI I PREVARENI - Fina pričica koja me po atmosferi asocira na "Bufalo cure" Ursule Legvin. (2 poena)

ANOMALIJA - Storija dobrog ritma sa postepenim pojačavanjem napetosti i iznenađujućim završetkom. (1 poen)

BOLJOM STAZOM - Priča koja me je strahovito razočarala. Skoro do samog kraja funkcioniše savršeno, održava napetost do same granice pucanja i tutnji dalje, a onda se u zadnjih par rečenica čarolija prekida najglupljim mogućim razrešenjem. Ovo bi moralo imati mnogo efektniji kraj. Prosto je greh jednu ovako dobru priču osakatiti trivijalnom završnicom. (1 poen)

OTKRIĆE - Dobro i duhovito napisano. (1 poen)

Evo zašto nisam glasao za ostale priče:

MEMORIJAL KRALJA PETRA POBEDNIKA - Jako dobro napisano, ali me tema baš i nije nešto ponela.

ZATO, SVET JE SADA NAŠ - Mada solidno napisana, ova priča je po meni bezidejna. Jednostavno - premeštanje scene silovanja u neku zamišljenu budućnost nije dovoljno da pobudi moje interesovanje.

ZA ŠANKOM - Slična primedba kao i kod prethodne priče, s tom razlikom da je ova prilično opušteno napisana, što joj daje izvesnu prednost. Pa opet - i ovo je priča bez ideje. Jednostavno preslikavanje svakodnevice u neku zamišljenu budućnost.

BAJKA O SMRADOVIMA - Nekakav pokušaj parodiranja koji mi nikako nije legao

NAKAZA U LJUSCI ORAHA - Ovde mi sve nekako škripi. Od ideje, preko izvedbe pa sve do same konstrukcije rečenica.

ČISTA NACIJA - Ovo uopšte nisam razumeo.

NEŠTO ISPOD SRCA - Jako nevešto izvedeno, počevši od reči "polni ud", preko čudnih rečenica kao što su "Žena, koja mu je spavala na boku, kao veliko strano telo, koje ga pritiska i oduzima i poslednje deliće neophodne privatnosti." i "Videte ove hoverkraftove nad vama, oni su krcati vode."
To čak i ne bi bilo strašno, da u rukopisu nema i gomila grešaka tehničke prirode, kao na primer "mirisila", "fanfora" i "našeo se", koje su se mogle otkloniti još jednim iščitavanjem teksta.
Opšti utisak je da se radi ili o zbrzanom ili, u boljem slučaju, početničkom radu.

SuperSynthetic

Quote from: kimura on 02-03-2015, 15:54:00
Ti tako tumačiš moj post, Sintetični?

Salim se. Sorry. Necu vise.
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

Džek

Quote from: kimura on 02-03-2015, 15:32:25
Volela bih da čujem Mićine komentare.
Znam da nije baš fer što ne nudim prvo svoje, ali spremna sam da se ispravim ako je ikome bitno šta ja o pričama mislim.

Bitno je. Na autorima je koliko će usvojiti, a verujem da svaki želi da čuje mišljenje kolege.

Bajka o smradovima - 3 poena od mene zarad specifičnog i i dobro savladanog stila koji zahteva pažljivo čitanje. Brzinski preleteti ovog pripovedanje je greška i izaziva odbojnost, ali to je već do čitaoca. Svedok sam razvijanja tog stila (prepoznajem autora, ako se ne varam) i čini mi se da je na dobrom putu da ga skroz zaokruži.

Sama paralela priče mi je zabavna, ali nije najbolje rešenje iz ovog kruga. Ipak, pristup temi je šeretski i to me je kupilo. Drži tenziju uprkos što mi se vrhunac priče migolji, a pojedini iskazi su odlično izvedeni. Nisam se mnogo predomišljao u vezi bodova. Najorginalnije u ovom krugu, i to me veže da napišem nešto i o priči koja me dobro podsetila na ovu:

Lažovi, lopovi i prevareni.

Osnovna mana ove priče je teskoba 6k karaktera. Autor se tu mnogo zaleteo. Takođe šeretski pristup, ali mi se tema gubi, kao da je forsirana. Pripovedanje jeste lepo, ne nalazim mane, ali pomalo konfuzno, ne zna se na momente ko tu, gde i šta. Umesto da se koncentrišem na priču, hvatam pogubljene niti i to je jedini razlog što joj nisam dao dva poena.

Ipak, nekoliko sjajnih iskaza me je oduševilo i time je zaradila taj bod.

Čista nacija - dva boda.

Odlična priča, pomalo mračna i lepo čitljiva, uživao sam i jedva čekao kraj. To je ono što cenim, uvukla me da klizim po njoj ka kraju, bez ikakvih štucanja i zapinjanja. Mana priče je sam kraj, tj, dobar komad je tu bespotreban.

Nisam unapred pripremio komentare, tako da ću se prilikom diskusije još izjašnjavati o ovim pričama. Uskoro komentari i na ostale.

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Linkin

Moji glasovi i zašto:

Lažovi, lopovi i prevareni - Priča koja je mom ukusu najbolje legla. Simpatična tirada besmrtnih bogova i dobro izabran pristup teškoj temi kroz humor i sa puno duha. Fino,

pitko. 3 poena.

Memorijal kralja Petra Pobednika - Priča koja se urezala na periferiju uma i dugo me osvajala. Moćno opisan alternativni svet. "Finiš" pametno demaskira pravi rasizam nevezan za rase

konja i igru rečima. 2 poena.

Čista nacija - Jaka apokaliptična atmosfera i fino poigravanje stvarnošću kroz krizu identiteta. 1 poen.

Džungaleh - Neočekivan prikaz današnjice kroz fentazi prizmu. 1 poen.

Nakaza u ljusci oraha - Zanatski solidno. Nostalgičan omaž. 1 poen.

Džek

Nešto ispod srca

Autor je veoma samouveren, nije ponovo pregledao svoj rad koji zahteva peglanje. Tema mi ovde izmiče kao kiša oko Kragujevca.  Sam uvod upriču je rogobatno napisan, i ako je suditi po teoriji prvog pasusa, nastavak čitanja je isključen.

Otkriče

Ova simpatična priča, ili vic (pa i vicevi su priče) mi je u samoj osnovi neuverljiva. Ni jedan naci naučnik se ne bi usudio da prezentuje nekom generalu dokaz o ,,lošem" poreklu arijevaca.  Čak mislim da bi kopao za suprotnim. Pukovnik je donekle izvadio stvar.  Širok uvod je bespotreban; moglo se to napisati kraće, zadržalo bi isti efekat. 

Anomalija

Ova priča mi je na idejnom nivou baš po ukusu. Ali samo na idejnom. Dosta prepričavanja sa nekim eksplicitnim iskazima ruži ovaj mogući biser. Šteta.

Mica Milovanovic

Pa, kao što znate, ja sam dosta zahtevan čitač i ovde bih izdvojio tri priče kao priče koje bi po mojim kriterijumima već u ovom obliku bi maltene bile spremne za objavljivanje. Zanimljivo je da prve dve priče nisu baš priče sa tematikom koju ja preferiram i malo mi je već, kao što sam rekao na jednom drugom topiku, žao što se izgleda dobro pisanje kratke priče poistovećuje sa nekakvim, ovo krajnje simplifikovano navodim, magičnim realizmom, pomešanim sa (neću sada koristiti Bukovskog da ne najedim Stevu) ali, u svakom slučaju, grubljom naracijom.
To su priče: Lažovi, lopovi, prevareni, koja veoma lepo teče, rečenice su neobične, a funkcionalne, ideja zanimljiva. Sve u svemu veoma dobro.
Na drugom mesto stavio sam meni, za nijansu slabiju priča Los Caprichos, koja je takođe vrlo brižljivo zamišljena, sa lepom idejom vezanom za čuveni ciklus Goijinih slika, povremeno odličnim rečenicama, pri čemu mi je pomalo zasmetao onaj malo prenaglašeni novinarski ton u sredini priče, koji je u priličnom kontrastu sa tonom početka priče. Iako je legitimno da sveznajući pripovedač menja ton, meni je to zasmetalo.
Bajka o smradovima je takođe vrlo čisto napisana priča, sa zanimljivim rečenicama, ali nekako nisam mogao da uhvatim bliskost sa fanastičnim svetom koji pisac gradi, tako da mi je verovatno pomalo izmakla i poenta koju je pisac nameravao da prenese.
Ostale priče su lošije od ovih tri i svaka ima manje ili više krupnih nedostataka. Poređaću ih po nekom redosledu:
Boljom stazomNategnuta naracija. Ideja o želji za smrti. Ja ne volim kada me pisac informacijama na ovako eksksplicitan način.
Čista nacija: Prilično haotična naracije. Ideja me nije nimalo privukla.
Nakaza u ljusci oraha: Ima dosta jezičkih grešaka. Poneka loša rečenica (muka mu se grči stomakom, na primer). Ponavlja se da je stena. Ne razumem kako niko nije sišao kad je sam poslao časnika i sluti da se iživljava. Glupo je da kapetan želi da neko od posade umre! Priča ne donosi ništa novo, jer je ovo već viđeno u Planeti majmuna.
Džungaleh: Prilično nategnuta naracija. Loše rečenice. Meni nedovoljno zanimljivo.
Otkriće: Priča je relativno jeftina pošalica. Izrazi kao ,,najveće otkriće stoleća" su pogubni u priči
Zato, sad je svet naš: Ovo je već bilo u fantastičnoj književnosti.  Suviše predviljivo.
Za šankom: Dug prazan hod. Relativno nezanimljivo. Previše prepoznatljivo. Žanr ima prokletu osobinu da ne trpi neorignalnost.
Anomalija: Previše jednostrana naracija, bez ritma. Bez pravog utemeljenja u bilo kakvoj logici
Nešto ispod srca: Dnevno politička pošalica lošeg stila, loših rečenica (komadi mesa su se praćakali po asfaltu kao ribe).
Mica

Savajat Erp

Изненађен сам тиме што је тако мало људи гласало, ал` добро...ево неког мог конта, килавог надасве :)

Наказа у љусци ораха - у суштини не баш оргинална идеја, али тема мистериозног бића увек добро шљака (damn you all to hell!), али сама изведба је покилава...посебно у склопу реченица, често су рогобатне и као на силу састављене, тамо где би логичније било да буду две посебне реченице овде је једна, што прилично кочи у читању. (Очекивани?) Крај је изгубио на ефективности у том свеобјашњавајућем капетановом узвику, бар ако мене питате. А не питате ме, ал` ја вам свеједено рекох. :) Мислим да се ова прича могла избрусити у нешто оку драже...

Лажови, лопови и преварени - добро написана причица, али за мој једноставни (припрости, if you will) укус превише апстрактна, па чак и у односу на многобројне сличне бравуре које смо могли видети овде, говорим о стилу, наравно, не тематици...да не знам, помислио бих да је аутор био потакнут кратком расправом на тему расизма из оне тамо теме о овој радионици :) Двојица ликова ми падају на памет као аутори, а ако је један креатор ове, онда је онај оне друге приче и обратно, да не кажем vice versa :)

Нешто испод срца - не знам шта бих рекао, осим да ми се ова прича једноставно није свидела, није ми легла, н` умем да објасним, па то ти је! При том ужасно лоше баратање зарезима, али можда само аутор није стигао да испегла причу како ваља, јбг.

Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Kimura

NAKAZA U LJUSCI ORAHA

Već viđeno, istina, čak ni tema nije pogođena (nemamo sudar rasa, već jedan jedini primerak ''čudovišta''). Tu su pravopisne greške (''ni jednom nije isporučio ceo tovar''), nezgrapno izražavanje (''njegov kliper je dostojan nemirima okeana''), nelogičnosti (nakaza nam se isprva predstavlja kao nešto što uliva užas, dok kasnije, pri samom kraju, njena pojava budi sažaljenje), pa ipak...ovom autoru je nekako, svesno ili pukim slučajem, uspelo da stvori atmosferu, tako da sam mu priču zapamtila posle prvog čitanja, što ne mogu da kažem za svaku iz ovog kruga.
Ovde dadoh bod.

LAŽOVI, LOPOVI I PREVARENI

Lepo pisano, ali meni (sad sam krajnje subjektivna) nezanimljivo.

NEŠTO ISPOD SRCA

Pokušaj satire, ne baš uspeo. Ovo je jedna od priča na koje sam se (nerado) vraćala, a mučila sam se i kad sam prvi put čitala. Možda nije sasvim loše, ali ja jednostavno ne volim ovakav humor, pa mi sve dođe i grđe nego što jeste.

MEMORIJAL KRALJA PETRA POBEDNIKA

Isuviše informacija za kratku priču. Može da se isprati, ali kvari utisak. Dobro pisano, mada malo ravno. Pozdravljam želju da se rasizmu pristupi na ''neljudski'' način.
Nadam se da mi autor neće zameriti na predlogu da mu ovo bude uvod u neku drugu, dužu i bogatiju priču.

Kimura

Ni DŽUNGALEH zapravo nije rasistička priča. Pristojno je napisano, al' meni dosadno.
Ovaj autor ima i boljih priča u kojima žena drži bič (ne baš bukvalno)  :)

OTKRIČE mi je više leglo, zabavno je, mada ne pršti od originalnosti. I njemu dadoh bod.

ANOMALIJI sam dala bod, iako me je razočarao kraj. Uvod je nagovestio veliku misteriju, očekivala sam neki ne-znam-kakav sudar svetova, a ono - ništa.

Savajat Erp

Меморијал Краља Петра Победника - прича је у суштини добро написана, али ја нпр. на прво прелет читање нисам уопште сконтао шта се у ствари десило...коњ је изгубио трку, well, fuck it, дешава се...а на друго читање - полусељачки непунокрвни коњ је изгубио трку...и то на кварно! Well, fuck it, дешава се...хоћу да кажем да неко коме је овај спорт стран тешко може да испрати цело обиље нових података о коњима и разноразним газдама истих, те вештинама у јахању и сл. Плус, ако се мислило на село у околини Мионице, оно се зове ШушеокА, а не ШушеокЕ, тако да се не би могло рећи "из Шушеока", али да не серендам сад превише.

Џунгалех - и прва од неколико прича која расизам повезује са Ромима...у суштини коректна прича са добрим крајем. Оно што је мене нервирало је: "јаше, јаше, јаше...ждерао, ждерао, ждерао..." :) Занимљив обрт ситуације у којем се види ко је у ствари кога тлачио и тако то...

Откриће - иако би стварно било сулудо помислити да би нацисти дозволили да се истраживање стварно одвија у правцу који показују да је једна од, по њима, подређених раса на неки начин узвишена...па чак ни од научника - залуђеника, имајући у виду са коликим жаром хајлхитлерује, ако је по причи судити...све у свему, идеја је добра, а и прича лепо клизи, али види се да је крај по ауторов замисли требало да буде жешће ефектнији, али по мени то овде ипак није успело...одрезак на цигански :)

Kimura

BAJKA O SMRADOVIMA

Dobro napisana, simpatična poslednja rečenica. Ipak, mene nije ova priča nije dotakla, nisam se uživela u svet koji nam je predstavljen, iako uobražavam da sam je ''shvatila''. :)

Zato ČISTU NACIJU baš ništa nisam razumela, izvinite me.
Zašto, bre, nacija? Kakva nacija kad je tema rasa?!  :) Eto, glupa sam!

ZATO, SVET JE SADA NAŠ

Dobar naslov i efektna poslednja račenica  (malo patetična), ali same priče gotovo da i nema.

ZA ŠANKOM

Evo primera prepričavanja kroz dijalog.  A imamo i predavanje gratis.

LOS CAPRICHOS

Veoma dobro napisano, mada...
Proveriti da li su južnjaci u doba građanskog rata gajili kafu. Ili su imali samo plantaže pamuka? Znam da je ovo iritantan zvoc, ali ne mogu da se obuzdam.
Dopala mi se ideja o novoj eksperimentalnoj drogi. Kraj mi nije baš legao. Miriše na opšte mesto, ali su slike koje prethode izuzetno žive, pa opraštam.

Savajat Erp

Аномалија - прича добро и вешто гради мистичну атмосферу, не само око тог тајновитог места - последњег упоришта беле расе, него и око самог протагонисте - како то да је он бесмртан уопште?! :) Сматрам да је последње питање ("Да ли се ја ишта питам?") било сувишно, иако је очигледно аутор са њим хтео да појача дозу зајебаности атмосфере, по мени би целина боље функционисала без њега.

Бајка о смрадовима - иако на тренутке зезнутих реченичних конструкција ова прича је по мени најбоља у овом кругу...овде сам видео неку градацију домородац - бели људи - црни људи, а најбоље у свему је што прича има неку бајковиту (зачуђујуће, с обзиром да се зове како се зове) атмосферу, тако да се ипак не може тако једноставно углавити у црвено-бело-црне оквире.

Бољом стазом - дакле, пар жешће истрипованих бесмртних метаморфа? Који су при том брат и сестра? :) Иако је основна премиса јасна, сам финиш приче мени није баш најјаснији...мислим да је аутор желео да што више испреплете Светланина сећања и сећања двојнице и да је у томе направио малу збрку, која је добила на замаху у самом крају помињањем тамо неке црне Лусите, која је у ствари двојница, а која мори брата метаморфа већ дуго времена и...збркано, тебрицепс. :)

Džek

Za šankom

Na silu naduvani dijalozi, nesuvisli, u pojedinim segmentima nemaju smisla. Priča kojoj bih dao najmanju ocenu.

Memorijal Kralja Petra pobednika

Ja ovde ne vidim priču, tek segment iste, tj, segment jednog sveta i događaja u njemu. Početak je mnogo napadan, previše mi se servira informacija.  Pripovedanje je sasvim uljudno i ravnomerno, bez oscilacija.  Ipak, ima nešto u priči, nešto što mi se migolji, a šta, ne bih znao.  Verovatno lepo konstruisan i ravnomeran tok radnje. Ipak, ostavila me prilično ravnodušna, uprkos što je, siguran sam, zaslužila bodove. Kao viša klasa automobila koji je dosadno obojen. Ne znam da li rasizam može da se ispolji među konjima, ili drugim neinteligentnim stvorovima, ali sigurno je da ga čovek nameće. 

Čista nacija - ponovo.

Mnogi ovde vele da je priča nejasna, a meni je, eto, jasna kao dan. Hoće to kada se preletački čita. Mada, moram da priznam da to ponekad sam radim sa pričama koje mi se ne prime odmah, u startu. Primer toga je spomenuta priča Memorijal Kralja Petra. Terao sam sebe nekoliko puta da je sa pažnjom pročitam pa sam shvatio zašto se ne mogu udubiti u nju. Spomenuo sam već, start joj je prenapadan za moju percepciju. Ili ukus. No, da se vrnem na priču Čista nacija. Stil me kupio odmah, meni je veoma dopadljiv. Ostalo sam već izneo. 

Savajat Erp

И за крај ове моје тираде биједног коментарисања... :)

Чиста нација - добра идеја, ако сам добро сконтао да су пушачи дискриминисани...на крају је непотребно оно Страин/Ганди, ваљда је више него јасно о чему се ради - логорски пацов трбухозборац мами дилере и самоуке проивођаче слатког отрова да би добио неке привилегије...Ок прича, све у свему...

Зато, свет је сада наш - друга са неандерталцима...солидно написано, са повременим сувишним реченицама и зарез - дефектима, дијалог гадњикав онолико колико то може бити у описаној ситуацији...добра задња реченица.

За шанком - half-assed идеја и очигледно одрађивање задатка без претеране инвентивности...честа сувишна употреба речи и рогобатне будибогснама реченице.

Los caprichos - ову причу сам нисам одмах сконтао, тек после сам ја, премудри, схватио да се радио о лику који трипује на некој тешкој халуцигеној дрози :) А халуше никад горе - од гето црње до Каина...опет упитан крај, код мене опет без ефекта, али добра причица све у свему..

Mandragora Dragon

Nisam stigao da glasam, a ni da pročitam sve priče. Izvinjenjce. Za one što sam pročitao pribeležio sam komentare odmah posle čitanja. To ću sada da zalepim, a ostale kad stignem.

NAKAZA U LJUSCI ORAHA - Nije teško pogoditi da su ljudi ispod palube, a da je narator ko zna šta, pošto se na samom početku priče, a i naslov kaže, preterano govori o nakaznosti robova. Takav tvist je daleko od svežeg, ali mogao je možda da se zamulja i začini nekakvim opakim dešavanjem. Čitava skaska je svedena na kapetanovo razmišljanje, pa ni radnje nije da ima. Možda bi neki rob koji se ne predaje mogao da razdrma čitaoca, a i kapetana, uporno se otima, pokušava bekstva, još od ukrcavanja, muče ga, kažnjavaju itt. Nego, ,,Planeta majmuna" je neoprostiva.

LAŽOVI, LOPOVI I PREVARENI –
Nije fer što neko misli da niko od ovde učestvujućih ne zna za Gejmenovog Anansija. Priča je konfuzna, pročitaću je još jednom.

Nešto ispod srca – Dobar kraj. Hrabra priča, angažovana, satirična. ,,A narod, ko narod, klicao je i groktao." – treba ,,k'o", ali je rečenica vrh. Ovde nedostaje rutina u pisanju: ima tipfelera, dinamika škripi, stilska neujednačenost, nevažno je obrazlagano (npr. noć pred doček Kalifa, izgled limuzine...), a važne stvari su nekako ofrlje date (valjalo je malo zabrazditi u molekularnu biotehnologiju, i zašto baš tako, a ne samo dati svetini izgled svinje radi efektnije scene sa groktanjem). 

Mandragora Dragon

Memorijal Kralja Petra pobednika – Možda nisam shvatio vic. Nego, da su se Ždralinu narugali engleski konji kada je posle trke ušao u štalu bilo bi i rasizma. A da je razljućen Ždralin još i razvio krila... Stil mi je zanimljiv, kao neko starovremensko sportsko izveštavanje, mada i tu ponešto isklizne i zezne stvar. Npr. u drugoj rečenici nije jasno ko podiže nogu, Nikola, ili konj.

Džungaleh – Profesionalno urađeno. U svakom pogledu. Stil, dinamika, imaginacija (čitav novi svet je kao na dlanu dat, a da ništa nije natrpano, već spontano, klizi), emocija, reći će neko ,,Romeo i Julija?", ali alegorija je to i ni reči više od mene (ko zna, zna). Verovatno 3 boda.

Mandragora Dragon

Otkriće – Pismeno je, mada ima autorovih ličnih zafrkancija (,,dat mu minut", ,,preda nj"), a to nije poželjno. Ironija je glavno oružje priče i ta zamisao je ok. Ali: ,,Anenerbe" je bila usmerena na pronalaženje dokaza za ,,teoriju arijevske rase" i tu nema vrdanja. ,,ABO" sistem krvnih grupa je otkrio Karl Landštajner (1901), austrijski biolog jevrejskog porekla. Sad, možda ga nacisti nisu priznavali, ali ko mu je taj Janski? To zvuči kao Poljak i to intelektualac. Kao da su takve više voleli? Dakle, bolje bez toga. Što se jela tiče, ispade kuvar lud, a posilni glup, izuzev ako nije neka diverzija. U tom slučaju je to trebalo prikazati: pogledao pukovnik kroz prozor i video kako kuvar ide kući pre kraja radnog vremena i to užurbano.

ANOMALIJA - Kao neki "Bonelli", ali bez sličica, Marti Misterija, ili slično. Veći bi bio štos da je priča ponudila objašnjenje svih tih besmrtnosti. Neke rečenice, ili delovi istih su zbunjujući, npr. "ali bela deca su se rađala u sve manjem broju čak i kod generacijama belih roditelja". Autor je verovatno hteo da kaže kako svako ukrštanje sa osobom druge boje kože dovodi do boje koja nije bela (kao "White man, black woman, black baby, Black man, white woman, black baby", iz "Fear of a Black Planet", Public Enemy), a ispada nešto što je skroz nenaučno: da se uprkos očekivanom kvalitetu kod višegeneracijskog ukrštanja belih (genetički srodnijih varijanti) nekim čudom ne postižu željeni rezultati (a to je u stvari sasvim očekivano,jer se bolji kvalitet potomstva postiže hibridizacijom genetički različitih varijanti). Možda je autor hteo da nam baci sugestiju kako je ova zabluda jedan od razloga propasti belokožaca, ali nije lepo pojasnio. Drugo parče koje mi je zasmetalo je "vivisekcija svakog kvadratnog metra iz svemira", pošto je vivisekcija operisanje životinja (dakle i čoveka) na živo, pa šta mu ovo dođe. No, očekivao sam neki žešći kraj, imalo je razloga za to, a to je kompliment priči, ali ništa. "Ni da me dirne."   

Mandragora Dragon

ZATO, SVET JE SADA NAŠ – Mi hoćemo (ćemo), znači spojeno. Pomislio sam da je greška tipfeler, ali ima je na dva mesta. Ali ,,šta će mo sa dečaka?", može na tjub (ili je takav lik, ali nema druge potvrde navedenog). No, čudno mi je da ove greške postoje, možda je ipak nepažja u pitanju, jer priča kao celina nije primer lošeg pisanja. Opis žene koji ukazuje da je ona neandertalac je možda suvišan posle uvoda, ili previše detaljan, bila je dovoljna samo neka naznaka, a posle još ide i natpis ,,Kolonija neandertalaca" (a što ne ,,Neandertalski park" kad je fora sa kloniranjem ,,Jurassic park"?). Neandertalci nisu imali artikulisan govor. Piše da je ,,mutavica", ali na početku  doziva dečaka. Da li je odnos neandertalca i kromanjonca rasizam (Homo sapiens neanderthalensis и Homo sapiens sapiens), ili ,,vrstizam" (Homo neanderthalensis, Homo sapiens) još uvek se nisu skroz prelomila koplja, tako da priča preciznije pogađa temu. Očekivao sam efektivniji kraj (mada ,,sparušena stena" lepo zvuči, ipak je oživeli fosil), pošto je neandertalac u proseku imao veću zapreminu mozga od kromanjonca, a to je fina mogućnost za još malo fantastike (dečak ima telekinetske moći, ili slično, pa im se malko osveti).

ZA ŠANKOM – Glatko teče, ujednačen stil. Malo je problem što su likovi ,,kolega" i ,,proćelavi", da imaju imena ne bi se ove reči toliko vrtele, lakše bi bilo. Scena sa pokazivanjem boje kože i oblika očiju je malo nametnuta, trebalo je to nekako spontanije, elegantnije, ili makar ne jedno za drugim, nego usput, razdvojiti dijalozima, ili nekim drugim dešavanjem. Što se ,,biologije" tiče malo je par stotina godina odvojenog življenja (npr. mongoloidna grupa populacija se izdvojila pre 90.000 godina, a kavkazoidna i negroidna pre 70.000). Nisam provalio tvist izokrenute ,,Galaktike" pre kraja, znači: poigravanje je bilo dobro, bar što se mene tiče, ali ideja, ruku na srce, sigurno već negde postoji, ili nešto slično, ali više takvog.

Mandragora Dragon

LOS CAPRICOS – Lep stil, poetski, negde je malo preteran, prvi pasus me je zamalo odbio od daljeg čitanja (WTF?). Negde se omakne (,,baš kao oni imaju svoje" nedostaje "što"), negde se gubi, a ,,Džeki Čen" je priči kao dlakavi čir na pozadini, tj. smeta. Savet je autoru da još neki put pročita svoje kucanije. Zamisao je dobra, poentiranje kao neki epilog, sve u svemu dobra priča.

Kimura

Quote from: Mandragora Dragon on 03-03-2015, 02:17:57
Memorijal Kralja Petra pobednika –  Nego, da su se Ždralinu narugali engleski konji kada je posle trke ušao u štalu bilo bi i rasizma. A da je razljućen Ždralin još i razvio krila... 

i ljudskim glasom rekao: ''Sad ćete videti šta je brzina, konji jedni!''
He,he! Dete u meni bi sa zadovoljstvom čitalo takvu priču, mada ne samo dete.

Savajat Erp

Quote from: Mandragora Dragon on 03-03-2015, 02:48:03
kao "White man, black woman, black baby, Black man, white woman, black baby", iz "Fear of a Black Planet", Public Enemy

Ха!  :lol:

Mica Milovanovic

S obzirom na to da valjda svi znate ko se na forumu bavi konjima, a i iz činjenice da jedino nju nisam komentarisao, očigledno je koja je moja priča. Ajde malo da je prokomentarišemo zajedno, ne iz želje da je branim, jer meni to uopšte nije bitno (odavno mi je Boban ogadio želju da postanem pisac), već da pokušamo da vidimo gde je problem - da li u priči ili u čitaocima? Čisto zarad radionice, jer, najzad, zato smo tu.

Ja nisam talenat za pisanje i svi komentari koji se tiču jednoličnosti, dosadnosti i drugih stvari, apsolutno su mi jasni i, kao inteligentan čovek potpuno sam svestan toga. Ja nemam onaj pripovedački dar kao što to imaju scallop, ili fipa, ili steva, da od telefonskog imenika napravim zanimljivo štivo.

Ono što me čudi jeste prosta činjenica da želite da se bavite pisanjem, da pokušavate da komentariše priče, ali da, sa izuzetkom čoveka koji je na forum došao pre mesec dana (mnogo mi je sumnjiv :) ), niko nije primetio da priča nije o rasizmu među konjima; da i pored toga što vam je čovek rekao o čemu se u priči radi, niko nije pročitao njegov komentar pre nego što je dao svoj.

Kako mislite da se bavite pisanjem, ako ne zapažate osnovne činjenice u nekom delu? Ja ne govorim o tome da li sam ja priču napisao dobro ili loše (pre mislim da je sa književnog stanovišta loša nego dobra). Govorim o elementarnom neraspoznavanju poruke koju vam pisac šalje. Kako se ne zapitate da li je zaista onaj Mića toliko odlepio da ne zna da odgovori na temu "rasizam", već piše o polukrvnim i punokrvnim konjima? Da li zaista toliko nedovoljno poznajete istoriju da ne vidite da je reč o alternativnoj istoriji, već samo mehanički prelećete preko teksta ne udubljujući se u ono što vam pisac pokušava da kaže?

Mica

mac

Pročitao tu priču, i šta da kažem, moguće je. Ne vidim alternativnu istoriju (osim što kralj Petar nije Pobednik) niti kako je onda bitna za priču, kad bih je i video. I među ljudima ne vidim rase, nego samo društvene slojeve. Lepo je sročena priča, i može da ide u Politiku, ali ne i u Politikin Zabavnik.

Kimura

Nesporazum.
Posedovanje ''rasnih'' konja, baš kao i vožnja skupih automobila sada, predstavlja statusni simbol, nadgradnju ega, ličnog ili u ovom slučaju nacionalnog, tako da je i ''konjska'' priča svakako priča o ljudima.

Mandragora često piše polušaljive komentare, a ja sam se na njegovu šalu nadovezala.

Kimura

Što ne može u Zabavnik?
Često se kao priča za decu pominje pripovetka Petra Kočić ''Jablan''. Da li se neko seća nje?

Linkin

Quote from: Mica Milovanovic on 03-03-2015, 14:32:01
S obzirom na to da valjda svi znate ko se na forumu bavi konjima, a i iz činjenice da jedino nju nisam komentarisao, očigledno je koja je moja priča.

Ja sam malo u šoku, pošto sam bio ubeđen da je to Hrundi, koji je kačio konja na zadatku.

Eto, svi kojima sam "sumnjiv" da vidite koliko je to u stvari bez osnova i koliko zapravo nemam pojma, već samo jurim nagoveštaje i nagađam na slepo.   :lol: :( :x

Kimura

Dobro, de!
xpft
Koji si da si, dobrodošao!
Još ako se pokaže da je neka od boljih priča tvoja, dvaput dobrodošao!

Linkin

Hvala! Ne znam da li je od boljih. Reći ću ti samo da sam naravno odradio onaj mali research.  :lol:

Mica Milovanovic

QuoteJa sam malo u šoku, pošto sam bio ubeđen da je to Hrundi, koji je kačio konja na zadatku.

Ko si da si, ovo je uvreda koja se teško može istrpeti i moraću da kod Bobana isposlujem ban.  :)
Samo jedan čovek ovde na forumu je zadužen za konjske trke i nemoj da ti se ovo opet desi.  xtwak

Uzgred, za tvoju informaciju, Hrundi ume da piše, za razliku od mene, koji se samo igram...
Mica

Nightflier

Mićo, izgleda da si bio previše suptilan :D
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Mica Milovanovic

Đavola sam suptilan. Preeksplicitan.

1915. Vladislav Ribnikar je živ. Engleske stacionarne trupe su na našoj teritoriji. Umesto Kralja Petra "Pobednika" engleski izaslanik predaje pehar. Pa zar ti to nije dovoljno da je jasno da je u pitanju alternativna istorija?

Ovo je minijatura. Dupliranje informacija je izlišno, po meni čak i zabranjeno. Nismo u romanu da treba da ti sve ponavljam pet puta da nešto ne zaboraviš.
Mica

Stipan

Problem s tvojom pričom je što je zatvorena sama u sebe i barata pojmovima koji većinu ljudi uopšte ne zanimaju. Izuzetno je lepo i bez ijedne greške napisana, ali je jednostavno nezanimljiva, a kod takvih priča malo ko ima želju da istražuje kako bi stigao do finesa o kojima govoriš.

Linkin

Quote from: Mica Milovanovic on 03-03-2015, 15:48:20
Uzgred, za tvoju informaciju, Hrundi ume da piše, za razliku od mene, koji se samo igram...

Pretpostavlja da je Hrundijeva priča onda ona sa bubama. Pisanje mi se jako svidelo ali kako još nisam postao božji izaslanik nisam iz principa hteo da glasam za stvar koja je kvalitetna ali nije moj cup of tea. Eto dakle, nemojte se previše uzbuditi ako vam ne dam glas, to samo znači da niste bili u mom fazonu.  :)

Ni tvoja priča Mićo nije zapravo bila u mom fazonu ali se nekako izborila i kako nisam uspeo da se oslobodim razišljanja o njoj pročitah je još jednom. Čini mi se da priča zahteva malo duže udubljivanje i da zato nije shvaćena i prihvaćena. Inače, vidi se i na prvi pogled da si baš uživao u pravljenju alternativnog sveta dok si pisao i to se onda prenosi i na čitaoca. Atmosfera je prava i oseća se duh vremena.

Mica Milovanovic

Aman, Stipane, koje udubljivanje? Valjda kad čitaš priču razmišljaš o tome šta je pisac hteo da kaže, ma koliko te priča ne zanima.
Mi smo na radionici, nismo na slobodnom čitanju. Ako hoćeš nekom da pomogneš da piše, valjda treba da se trudiš da razumeš šta pisac pokušava da ti prenese. Ja uvek polazim od toga da pisac želi nešto da mi kaže. Vrlo često dođem do toga da me to što pisac želi da mi kaže ne zanima, ili nije dobro rečeno, ili nije vredno moje pažnje, ali uglavnom uspem da razumem ono što mi poručuje. Ovde je od šestoro-sedmoro ljudi koji su komentarisali moju priču samo jedan čovek razumeo ono što sam hteo da kažem, a ja sam to rekao prilično jasno, bez nekih stilskih začkoljica. Trebalo je samo priču pročitati i razmišljati dok se čita. Zato se bunim. Ne zato što ti se ne sviđa kako pišem, jer ni sam nisam zadovoljan. Kakva je korist od radionice, ako ne razmišljate o onome što čitate?
Mica

Boban

Mićina priča, osim što zapravo nije dovoljno zanimljiva da bi bila istražena, to je Stipan lepo primetio, razotkriva jedan drugi nivo čitalaštva: današnje čitaoce boli kurac za bilo šta, uspeh "Divirgentne" nam to pokazuje: besmisleni koncept gomile nebuloza je ultimativna zabava, moj sin to obožava; i milioni sličnih njemu, nove nadolazeće generacije; kakav crni bre matori Ribnikar, pa ko je to uopšte? Ali ne znam što plačeš, Mićo, seti se da je tebi u mom romanu promaklo pozicioniranje raspada Jugoslavije u trenutku kada je Dinamo trebalo da dobije prvenstvo za tridesetogodišnjicu osnivanja... dakle, numerički postoje jasni brojevi kada se raspad događa, ali tebi je to promaklo i svima drugima. Mora da se barata sa mnogo jačim posledicama, tipa Nemci dobili Drugi svetski rat, sve ostalo preti da bude "presuptilno".

Kimura

Smem li ja sad da lanem da uopšte nisam pisala o želji za smrti?

Stipan

Quote from: Mica Milovanovic on 03-03-2015, 16:22:52
Ako hoćeš nekom da pomogneš da piše, valjda treba da se trudiš da razumeš šta pisac pokušava da ti prenese.

Pa hoću da pomognem, zato sam se i usudio da ovako nešto kažem legendi poput tebe. Naravno da sam shvatio da se radi o alternativnoj istoriji, ali radionica služi da ukaže na nedostatke nečije priče, a ne da li sam ja uvideo da je tvoja pismenost superiorna, kao što jeste. U tvom slučaju nevolja nisu greške u pisanju, nego izbor teme i upravo je to ono što će omesti prosečnog čitaoca.

mac

Ali kako alternativna istorija utiče na priču? Zašto se uopšte sada debatuje o alternativnoj istoriji?

Evo, priznajem da nisam primetio tu jednu rečenicu gde piše da su engleske trupe stacionirane u Srbiji. Zapravo video sam rečenicu, ali me nije navela da se zapitam šta to zapravo znači "stacionarni boravak trupa". Možda su u nekom bolničkom stacionaru? Možda se na starinskom srpskom tako piše "odseli u nekom vojničkom hotelu"? Ali recimo da jesam video, i recimo da mi je potpuno jasno da je u pitanju alternativna istorija, i da sam u stanju da tačno prepoznam u priči sve razlike između prave i alternativne. Šta ja, čitalac, imam od toga?

I gde mu je rasizam?

M.M

Quote from: Stipan on 03-03-2015, 16:35:03
Ako hoćeš nekom da pomogneš da piše, valjda treba da se trudiš da razumeš šta pisac pokušava da ti prenese.

Pa hoću da pomognem

Procureo mi je bojler, pa ako nemaš pametnija posla, možda bi mogao da mi rešiš taj problem.

Quote from: Stipan on 03-03-2015, 16:35:03

... zato sam se i usudio da ovako nešto kažem legendi poput tebe.

Dno. Misliš da ćeš laskanjem proći kod Miće?
Nijedan poraz nije konačan.

Stipan

Ja tebe Miljane ne kontam.
Ovo što si napisao je isključivi napad na mene, bez ikakve veze sa pričama ili Radionicom.

Toliko si prepun gneva da hoćeš da se posereš na Radionicu upravo kad je najzad profunkcionisala?

Boban

Miljan se solidariše sa radmilom...

angel011

Mićo, dobra ti je ideja, ali je kraj mlak. Ljubav prema konjima te je toliko ponela da je sve ostalo bledo, pa i kraj koji je trebalo da bude ubojit.
We're all mad here.

Albedo 0

nije valjda pobijedio onaj Linkinov favorit sa saskvočom? qq 8-)

Linkin

Quote from: Pizzobatto on 03-03-2015, 16:56:07
nije valjda pobijedio onaj Linkinov favorit sa saskvočom? qq 8-)

Naravno! Zar si sumnjao? Linkinovi favoriti uvek pobeđuju! XoXoXo!!! :|