• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dawn of the Dead [2004]

Started by Ghoul, 20-03-2004, 10:31:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

Pointless.

Senseless.

Unnecessary.

Is it boring? Hm, not really.
Is it fun? Phihh, not really. It's passable zombie mayhem, better than RESIDENT EVIL [though that's not saying much] but it's insultingly shallow, & refuses to deal with ANY of the possible implications of its apocalyptic plot [not only in terms of ideas, since this is not *that* kind of film, but also in terms of plot points, characters, attitude or anything].

It's too shy & restrained even to be sick in the vein of TCM remake= they're playing everything for SAFE here, & manage to remain lame even with a couple of nice flesh-rending & chainsaw-wielding scenes. Even in this regard the new DAWN doesn't offer any inventiveness: we've seen all of these many times before, & it's only the production values of the make-up effects that make this worth your while.

It's a product of its times, & sad times indeed these are if this kind of zombie film is to 'represent' them.

Watchable it is.
Worth watching? Barely.

3-
https://ljudska_splacina.com/

WARLOCK

JEl gledao jos neko? cudi mi da jos niko ne pominje,toliko nestrpljivo cekam da ga pogledam,cuo sam da ima extremnih gor scena,znam da se pojavio kod nas bioskopska kopija to mrzim,cekam da se pojavi na dvd-u ,i to da ce biti dodatnih pola sata.valjda nesto ce biti zanimljivije.. :P

DWYD 666

Well, I bought a DVD-rip today...  :twisted:

Thought about learning, but learning is gay,  :cry:

Think I m gonna watch zombies instead,  :!:

And then I ll go to sleep like jolly undead.  :evil:
Opal! Diamond! Sapphire! Jade! I smell Gary¨s lemonade!

otaku

Quote from: "WARLOCK"JEl gledao jos neko? cudi mi da jos niko ne pominje,toliko nestrpljivo cekam da ga pogledam,cuo sam da ima extremnih gor scena,znam da se pojavio kod nas bioskopska kopija to mrzim

gledala ja bas tu bioskopsku i uz to sam dala da mi se presnimi  :evil: i imam je sad, meni je film nikad bolji
Proooobaj da u glavi budes sam

DWYD 666

Uh, u slučaju da je i moja bioskopska, neću je dati da mi se presnimi, jer je već imam!

otaku

ma ovo je VHS, ti nemas VHS sigurno, niko s foruma to ne gleda

WARLOCK

valda cu pogledati na dvx,kako mozete da se toliko hvalite na piratskoj kopiji.kad je meni u pitanju poseban film obavezno sacekam.vece je zadovoljstvo prvi put pogledati na dvd-u ili u bioskopu tako da ne bi pokvario utisak :!: .Joj! blago onome koji je nababavio dvd samo ako je izaslo na trziste. samo da mi neko javi imam dvd rezac pa cemo umnoziti ,samo velikim fanovima,bio bi vecno zahvalan da mi neko javi :!: .

otaku

ja nemam DVD plejer, ja sam radnicko dete  :evil:

Milosh

Quote from: "otaku"ja nemam DVD plejer, ja sam radnicko dete  :evil:

i ja sam, pa ga opet imam.  :evil:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Ghoul

Quote from: "Milosh"
Quote from: "otaku"ja nemam DVD plejer, ja sam radnicko dete  :evil:

i ja sam, pa ga opet imam.  :evil:

tacno.
isti slucaj kod mene.
sve je pitanje prioriteta...
https://ljudska_splacina.com/

otaku

pa, da, vas dvojica ste nepusaci i antialkoholicari  :wink:

Milosh

Quote from: "otaku"...i antialkoholicari  :wink:

da, to posebno.  :wink:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

DWYD 666

Hm, da... to posebno.  :wink:  :wink:

DWYD 666

Uostalom, kakve su to generalizacije što se tiče video rekordera? Ja ga imam, ali ga, doduše, koristim samo za prljave i bezobrazne stvari.

otaku

Milos je postao alkoholicar posto je kupio DVD pa se ne vazi.  :lol:
sve jedno, VHS je ZAKON i necu ga menjati ni za kakvu novu tehnologiju cak i kad se obogatim xpirat

Pajke

Ja sam i dalje skeptik po pitanju tog filma. Meni je original jedan od najboljih horora svih vremena...ako ne i najbolji!  :)

taurus-jor

Ja sam rimejk nabavio na DiVX-u, pa chu vas najkasnije sutra izvestiti o utiscima.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

taurus-jor

Pre no što sam seo ovo da gledam, kazao sam sebi: 'ajde budi pošten i ne upoređuj original sa rimejkom.

Bio sam pošten.

Ovaj film SAM ZA SEBE toliko je dosadan, glup, isprazan, protivurečan, pripovedački očajan i tehnički jadan da pada ispod nivoa direct-to-ideo horor flickova za jednokratnu upotrebu.

Romerov film bio je o ljudima koji se ponašaju kao zombiji. Za rimejk Zaka Snajdera pogrešno bi bilo kazati da je o zombijima. Sam taj film je zombi.

KATASTROFA!!!

DWYD 666

Dobro, de...

Nije baš TOLIKO hevi.

Da se je pitam nazvao bih ga 48 dana kasnije drugi deo. Tad bi bio kolko tolko OK.

Ali muzika... MEN! Koji je qrac tim nesretnim Amerima? Još jednom, da se ja pitam, umesto onog trulog kantrija ubacio bih BEACH BOYS-e na špicu, i posle in ne bi gasio... Izbacio gaženje komšije kolima hitne pomoći... izbacio onu kovrdžavu plavušu što se, kao, prca u par scena (ili bi bar produžio te scene da čovek nešto vidi), i... eto.

Inače ona scena sa novoređenim zombi čeljadetom je skroz fina. A ima ih i još par.

taurus-jor

Još samo da zombi čeljade ne izgleda k'o parodija. Jebote, maltene k'o onaj deran iz Braindeada, koji je u mnogome zajebancija.
Još samo da scena porođaja nije toliko prekidana paralelnim, i nimalo zanimljivim događanjima.
To ukrštanje paralelnih radnji je tako loše urađeno, da bolje da nije ni rađeno. Jedna ranja pa druga radnja. Ovako - ukrštati samo da bi se ukrštalo...jebi ga.

Slede brojni spojleri.

Ta kovrdžava riba je k'o pala s Marsa. Otkud sad ona tu? A da. Došla je s onom mamicom u kamionu. Film se pravi da su i riba i mamica vrlo važni likovi. Koliko ih često ima na ekranu? Koliko nam je dozvoljeno da se upoznamo s njima?

Onaj pandur negativac je naprasno postao pozitivac. Kao da nije u pitanju isti lik!

Glavna junakinja na početku filma vidi kako joj muža ujeda zombi. Muž potom iskrvari. Sekund kasnije ustane.

Glavna junakinja je prikazana kao inteligentna i preduzimljiva osoba.

Negde na pola filma, glavna junakinja, suočena sa sličnom scenom ponaša se kao da NIJE prisustvovala napadu na svog muža. Ona NIJE povezala ujed sa pretvaranjem čoveka u zombija?!?!

Oni skokovi iz scene u scenu - je l' to neko sekao ili šta? Na jednom mestu nisam znao šta se događa.

U akcionim scenama potrebno je jasno i precizno praćenje radnje. Ovde... jao. Važnije je da se kamera trese, nego da se vidi ko tu koga.

Usamljeni strelac sedi opkoljen u susednoj zgradi. Danima gladuje. Danima se dopisuje sa debelim crnim pandurom. Danima se priča kako strelcu ne može da se pomogne, zbog gomile zombija u dvorištu. Onda hranu šalju na leđima psa. Pas uđe u susednu zgradu, gomila zombija šatro NIJE videla taj ulaz, pa kreće za džukcem, napada strelca (ne pojede ga onolika rulja?!?). Za džukcem u kamionu kreće njegova vlasnica. Uleće, bez oružja, u susednu zgradu PUNU ZOMBIJA i spasava džukca.

Nakon toga, ekipa se seti da strelcu mogu pomoći ako siđu u kanalizaciju i dođu do njega. Što se toga ranije nisu setili?

U superzaštićeni šoping centar sa kamerama ne samo što su se neopaženo uvukli glavni junaci, nego i zombiji. Kako su ušli? Nekako. U originalnoj Zori uvek se znalo gde, kako i zašto. Ovde je sve prepušteno stihiji.

Moj omiljeni biser. Debelog crnca ujede zombi. Zaviju mu ruku.
Na kraju filma, simpatija glavne junakinje odbije da se ukrca na brod, jerbo je otkrio da je ujeden.
Na istom brodu nalazi se debeli crni pandur.
Ruka mu nije zavijena.

Milosh

jore, znam da si upravo zavrsio kritiku i da si nestrpljiv da izneses utiske i tako to, ali... ALI!

nisi morao da nafilujes ovaj topik sa ovoliko spojlera. cak iako film jeste sranje - a u to cu se [raz]uveriti kada ga konacno pogledam - ne moras da nam ovde prepricavas i serviras ko zivi a ko mre, kraj filma i sl.

:roll:

taurus-jor

Sad chu kriticne delove prigodno da obojim, pa ko oche da se zabavlja neka "osvetli" stvar. :lol:

Black Mamba

WARLOCK

Samo pricajte o sranjima dok ga ne pogledam ,pa cu vam reci kakvo sranje ce biti.mislim da ce biti dobro sranje..

Tex Murphy

Damn, nek neko obriše ovu poruku, ja ne mogu.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

WARLOCK

to je bila samo sala :wink: ,nisam nista mislio lose,imam zelju da ga pogledam,samo da dodje bolja kopija :!: ,valjda ce izaci na dvd-u..

Milosh

Pogledao jos neko u medjuvremenu? Film krece uskoro u bioskope preveden kao Svitanje Mrtvih. :roll: Ja sam do sada cuo sasvim dovoljno kako za tako i protiv, tako da cu ga na kraju ipak overiti u bioskopu. Kao i obicno, ocekujem najgore, nadam se najboljem...

Pajke

Quote from: "Milosh"Pogledao jos neko u medjuvremenu? Film krece uskoro u bioskope preveden kao Svitanje Mrtvih. :roll: Ja sam do sada cuo sasvim dovoljno kako za tako i protiv, tako da cu ga na kraju ipak overiti u bioskopu. Kao i obicno, ocekujem najgore, nadam se najboljem...

Dobices ono sto ocekujes. :twisted:

WARLOCK

konacno mi se ostvarila zelja cekao sam da dodje u bioskope ,mislim da je premijera 5 avgusta na otvorenom bioskopu stadionu,mislim da bi bilo super da se svi okupimo ispred stadiona pa da uz kokice  navijamo za mrtvace,bilo bi super sta kazete!

Tex Murphy

Ja ne mogu, ja nisam odavle  :lol:
Genetski četnik

taurus-jor

Quote from: "WARLOCK"konacno mi se ostvarila zelja cekao sam da dodje u bioskope ,mislim da je premijera 5 avgusta na otvorenom bioskopu stadionu,mislim da bi bilo super da se svi okupimo ispred stadiona pa da uz kokice  navijamo za mrtvace,bilo bi super sta kazete!

Avaj, premalo je scena u kojima mozesh navijati za mrtvace. :cry:  :cry:  :cry:

kissellii

Nabavih divx (dvd rip). Ako neko ima prevod nek  posalje na kisselli@yahoo.com  Ja sam pronasao samo na slovenackom. Meni engleski ide od ruke ali ne i boljoj polovini....

Pajke

Milosh

Evo i ja pogledah film pre nekoliko dana, i to u biskopu, pa da napisem nesto... Kao prvo, moram da kazem da mi se film ipak svideo, nije me odusevio, nisam tako nesto ni ocekivao, i ne moze se ni porediti sa originalom, (koji je meni u top 50) ali sve to na stranu (kao i odredjene rupe u scenariju) film je dovoljno zabavan, dinamican i brutalan kako bi opsti utisak ipak bio pozitivan. Dobro je sto nisu previse pokusavali da kopiraju originalni film posto tesko da bi uspeli; ovde nema ni traga od satire, zombiji nisu spori, likova ima previse za nekakvu ozbiljniju identifikaciju, akcenat je bacen na akciju, i jedino zajednicko sa Romerovim filmom je famozni trzni centar (koji ovde ipak nije dovoljno iskoriscen kao lokacija) i nekoliko omaza uradjenih na prvu loptu.

Sta je ono sto je dobro? Kasting je sjajan. I pored cak 15 likova nekoliko glavnih junaka uspevaju da se izdvoje i to pre svega zbog dobrog izbora glumaca. Pocevsi od odlicnog Ving Rejmsa (Kenet), pa preko Dzejka Vebera (Majkl) i Majkl Kelija (CJ) koji uspevaju da docaraju tri potpuno razlicita i jednako zanimljiva heroja. Ima nekoliko sjajnih ideja kao sto su citav odnos izmedju Keneta i Endija koji komuniciraju preko poruka (pa cak tako i igraju sah), i morbidno zabavna scena sa igrom "upucavanja slavnih licnosti" (videcete), pa i scena sa motornom testerom na kraju. Neke scene su opet dobro zamisljene ali nisu do kraja i dosledno sprovedene, kao sto je ona sa bebom, ili citava akciona sekvenca sa kamionima koja u jednom trenutku podseca na neku horor varijantu Mad Maxa. Zatim, film je veoma brutalan kako u idejama tako i u neposrednoj egzekuciji, malo toga se nagovestava i krv prsti ekranom poprilicno. Rezija je solidna kada je rec o akciji, i ima poneki dobro osmisljeni kadar, kao sto je npr. jedan total sudara na pocetku filma. Spica je odlicna.

Sta je ono sto je lose? Pa, uglavnom se odnosi na scenario. Film pocinje previse brzo i naglo, a onda taman kad uvede grupu likova u pricu, pojavljuje se nova grupa likova, a zatim i jos jedna, a na prethodne se jos nismo navikli. Iz te trece grupe izdvaja se samo jedan zanimljiv lik, a ostali su tu samo radi krvoprolica. Ima i pojedinacno glupih scena kao sto je ona sa beznogim zombijem (videcete i to), pa sa debelom zenom, a vrhunac gluposti je citava zavrzlama sa psom koja je potpuno neuverljiva, bespotrebna i glupava. Ima i par delova koji su pretrcani pa neke stvari ostaju malo nejasne. Nema nikakvih dubljih znacenja usvemu tome, i nemojte ih ni traziti. Sam kraj filma, u vidu bonusa u toku spice (znaci, ne napustajte bioskop odmah) je simpatican, ali to je vec provaljeno.

Znaci, film je po meni vise nego gledljiv, jeste da ima probleme sa logikom, a zombiji jurcaju ko da su na kreku, ali vredi ga pogledati.

taurus-jor

Morachu da mu dadnem ponovno gledanje u bioskopu, bar zbog tih par zagubljenih scena, koje su vredele. Nego, ko je ono pomenuo da che na DVD-u biti josh pola sata?

WARLOCK

film vredi pogledati u bioskopu,ima dosta zanimljivih momenata koje nisam ocekivao bas sam se iznenadio,pogotovo onaj pocetak je najjaci,naravno da nisam ocekovao kao u romerovim,kao film ocekivao sam potpuno drugo,znam da su fanovi razocarali.toliko stvari sam se nasmejao,bio je zabavan i brutalan..jedva ceka da ugrabim dvd,ima dosta izbacenih scena i dodataka. :D

taurus-jor

Jebi ga. Voleo bih da se tih nekoliko epizoda proteglo na citav film. Ona bitka na kraju, to jest njena rezija, promashena ideja sa dzukcem, kao i oni kretenski rezovi u toku radnje, sprecili su me da Budjenje vidim "makar" kao solidan akcioni film. Nemojte me shvatiti pogreshno - ja volim akcione filmove, ali to znaci i da volim da vidim shta se tokom akcije dogadja. Gundjao sam na napade bolesnih u 28 dana kasnije, ali ovo ovde je puno ispod tog nivoa. Milosh rece ono fatalno (i istinito): "dobro zamisljeno, a nije izvedeno do kraja"... Ovde toga ima previshe.  :(

Truba

kako sam se nadao dobro sam se udao

istina je da se likovi ponašaju nelogično i da presporo donose zaključke...pa i dijete koje nikada nije gledalo neki film o zombijima zna kako se postaje zombi i kako se ubija isti  :x

elem film nije dosadan  :twisted:  samo zbog brzine zombija jer nikada ne znaš odakle se može neki pojaviti  :lol:

i ne znam za vas ali kada čujem da slijde specijalne vijesti...ja pojačam radio a ne mijenjam stanicu ili ugasim  :evil:

daklem -7/10
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Mark

Quote from: "Ghoul"Pointless.

Senseless.

Unnecessary.

Is it boring? Hm, not really.
Is it fun? Phihh, not really. It's passable zombie mayhem, better than RESIDENT EVIL [though that's not saying much] but it's insultingly shallow, & refuses to deal with ANY of the possible implications of its apocalyptic plot [not only in terms of ideas, since this is not *that* kind of film, but also in terms of plot points, characters, attitude or anything].

It's too shy & restrained even to be sick in the vein of TCM remake= they're playing everything for SAFE here, & manage to remain lame even with a couple of nice flesh-rending & chainsaw-wielding scenes. Even in this regard the new DAWN doesn't offer any inventiveness: we've seen all of these many times before, & it's only the production values of the make-up effects that make this worth your while.

It's a product of its times, & sad times indeed these are if this kind of zombie film is to 'represent' them.

Watchable it is.
Worth watching? Barely.

3-

Zasto je ovo na engleskom?

Ghoule DOZIVLJAVAMO  "LAME-ASS ZOMBIE REVIVAL" : UZIVAJ DOK TRAJE!!!

Sledeca holivudska zanimacija mogu biti  "P-ZOMBIES" a to ce vec biti EVOLUCIJA!

Mozda je ovo HOLLYWOOD REDEMPTION za 70's i 80's kada su gospoda iz LA izbegavala tu temu...

eh?!

:)
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Tex Murphy

Pogledao sam DAWN OF THE DEAD. Meni je ovo odličan film (naime, sklon sam da potpuno tolerišem scenarističke rupčage u slučaju kad ima dobrog klanja i kad likovi nisu pretjerano iritantni, a to je ovde za divno čudo slučaj). Kao što to obično biva, Milosh je vrlo lijepo sročio sve ono što bih ja piskarao na deset strana u Wordu, pa neću previše da tupim, samo da dopunim njegov rivju sa nekoliko poenti:

1) Tom Savini i Ken Foree u kameo ulogama  :D

2) Pljunite me ako baba-zombi nije poslužila kao inspiracija za [REC]

3) Pljunite me ako oni home-made snimci s kraja filma (i iz DVD dodataka) nisu poslužili kao inspiracija za Zombie Diaries i Diary of the Dead

4) Pored scene sudara, fantastična je i scena kad zombi trči prema kamionu i biva zgažen

5) Sama ideja da se iz tržnog centra razguli uz pomoć oklopljenih autobusa i da se nastani na nekom zombie-free ostrvu je nekako sjajna.

6) Soundtrack je nažalost grozan. Razumijem donekle ideju da se ona pussy muzika ispuni koljačkim stihovima, ali meni to ne funkcioniše. Najgora je posljednja pjesma (u odjevnoj špici), imbecila koji je ono snimio treba zgaziti kamionom.

7) Nažalost, osjećaj apokaliptičnosti nije dovoljno jak.

8) E, OVO jesu ZOMBIJI!

9) (nije vezano za ovaj film već za original) Interesantno je kako sa svim današnjim holivudskim $$$-ima, eksplozijama, CGI-jem, Džerijima Brukhajmerima i sličnim jadima, najbolja akciona scena u istoriji filma i dalje ostaje ona sa početka Romerove Zore mrtvih. (Tu blizu je i Džon Vu sa svojim Hard-Boiled, ali to je otprilike to.)
Genetski četnik

Father Jape

Odgledah zaredom original i ovaj film. Ubedljivo najbolji trenutak u rimejku je intro sekvenca sa When the Man Comes Around, dok je upotreba Cheesove obrade Down With the Sickness na drugom mestu. Snajder je trebalo da se drzi muzickih spotova.

P.S. Kudos Tajleru Bejtsu koji je za potrebe rimejka obradio Hangman's Song Puerto Muertoa, ali sam ocekivao da ce biti bolje upotrebljena u filmu.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Tex Murphy

Dobar je Dawn of the Dead [2004].
Genetski četnik

Le Samourai