• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kakva će biti buducnost književnosti?

Started by Sveti Filica, 20-03-2004, 18:26:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sveti Filica

Moje prognoze su mračne.

- Pored 8 sati rada dnevno (ili 8 sati učenja) spojenih sa umorom nakon toga.
- Pored konkurencije knjigama u vidu  bioskopa, televizije, radija i interneta.
- Pored posvećivanja pažnje partneru, prijateljima, deci...

knjige će čitati sve manje i manje ljudi.

I dan danas u Americi i Engleskoj najtalentovaniji ne pišu romane već se bacaju na scenarije za filmove i serije.

Prosečan stanovnik planete pročitaće svega 2 knjige godišnje i to je sve. Kako će svako imati jako malo vremena za knjige prednost će se davati onima za koje su već čuli da su dobre (starim bestcelerima) tako da će novi autori imati veliki problem da osvoje publiku.

- Novi autori, ukoliko uopšte i žele da od pisanja žive će u namerama sa se ušlihtaju publici morati da čine sledeće ustupke.

1. Pisaće što kraće forme. Minijature, pripovetke i novele postaće ZAPOVEST. Publika već sad uzdiše i beži od debelih knjiga.
Ko bude napisao šta obimno biće napadnut kao kradljivac vremena koji ne zna da sažima

2. Pisaće se stilom filmskih dijaloga jer prosečan čovek (150 puta više pogledanih filmova nego pročitanih knjiga) taj stil će najbolje razumeti.
Laki dijalozi, brzi obrti i akcija. Lepe, složene rečenice pune opisa vremenom će izumreti.

Samo pisci kratkih formi će preživeti.
Tolstojevo vreme, kad nije bilo televizije, radij, telefona, komjutera ni dobrog saobraćaja, pa su svi uživali jedino u kilometarskim knjigama zauvek je prošlo.

otaku

Quote from: "FiL DeviL"
Lepe, složene rečenice pune opisa vremenom će izumreti.

Iz tvojih usta u bozije ushi  :lol:

Quote from: "FiL DeviL"Tolstojevo vreme, kad nije bilo televizije, radij, telefona, komjutera ni dobrog saobraćaja, pa su svi uživali jedino u kilometarskim knjigama zauvek je prošlo.
Nama su na jednom od predavanja priznali da se Tolstoj (ili je to bio Dostojevski  :oops: )  trudio da pise sto deblje knjige jer mu se placalo po stranici  :(  Ja samo znam  da sam mogla bolje da utrosim svojih par sati zivota nego sto sam citala triest i vise strana opisa kosidbe livade u ne znam kom delu Tolstojeve "Ane Karenjine".  :x    

Quote from: "FiL DeviL"Moje prognoze su mračne.

Fil Devil, kad sam ti poslednji put rekla da si faca  :lol:
Proooobaj da u glavi budes sam

Tex Murphy

Koliko ja znam, Tolstoj nije naročito cijenio Anu Karenjinu i Rat i mir.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Nyarlathotep

Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Richard

Knjige su bile u opasnosti nekoliko puta - i uvek prezivele. Poslednji Sajam knjiga u Beogradu je bio najposeceniji, od osnivanja.

Uprkos svemu.
Bavim se istrazivackim radom u raznim oblastima...

mandarina

Je ne veux pas travailler
Je ne veux pas déjeuner
Je veux seulement l'oublier
Et puis je fume

Tex Murphy

Knjige će nastaviti da žive dok je svijeta i vijeka (jel' se ono tako kaže?).
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Boban

Ja ne vidim nikakvu razliku izmedju Tolstojevog palamudisanja i Kingove masturbacije nad svakim zivotnim minutom svakog jebenog nevaznog lika koji je privirio blizu radnje koju opisuje...
Svako doba je imalo svoje smarače i one koji umeju...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nyarlathotep

Ima tu necega... ali Tolstoj i King - ne mozemo ih porediti, jebi ga.
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

johnson bronson

ne mozemo mi, ali ima ko oce! deca i decica

Amor

Apriorno je vjerovati u ljepotu i eticku poruku knjige,koja danas  veoma cesto otkriva svu bijedu onog ili pak onih koji ih pisu.(sto mrzim knjige napisane po nacelu"osjecaja patriotske duznosti" u ime "nacionalnog i vjerskog dostojanstva".)
Mnoge knjige su izasle samo eto tek tako da se na njima moze ispeci kajgana u nedostatku drva.....Slozio bi se sa Fil-Devilom u potpunosti!Slabo se citaju knjige....
:wink:

Alexdelarge

Quote from: Boban on 30-03-2004, 02:19:30
Ja ne vidim nikakvu razliku izmedju Tolstojevog palamudisanja i Kingove masturbacije nad svakim zivotnim minutom svakog jebenog nevaznog lika koji je privirio blizu radnje koju opisuje...
Svako doba je imalo svoje smarače i one koji umeju...

:!:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

---

vidim ja da se tolstoja nije čitalo kako treba
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Ghoul

ma boban nije ni kinga čito kako treba...  xrotaeye
https://ljudska_splacina.com/