• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

THE STRAIN (2014-) Giljermo Del Toro/Cak Hogan

Started by Dybuk, 01-04-2015, 18:10:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dybuk

Ekranizacija vampirske trilogije Giljerma Del Tora/Cak Hogana:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Strain

http://www.imdb.com/title/tt2654620/?ref_=nv_sr_1

"A plane lands at John F. Kennedy International Airport with the lights off and doors sealed. CDC epidemiologist Dr. Ephraim Goodweather (Corey Stoll), Dr. Nora Martinez, and their team are sent to investigate. On board they find 206 corpses (with no mark of blood loss) and four survivors. The situation deteriorates when all the bodies disappear from the morgue. Goodweather and a small group of helpers find themselves battling to protect not only their own loved ones, but the entire city, from an ancient threat to humanity.."

Prva sezona je vec iscurela (premijera bila u Junu 2014), a evo sprema se i druga, na leto 2015. Je li ko gledao/citao knjige?

The Strain - Extended Trailer (2014) New Horror Show

Dybuk

Niko gledo, niko cuo?

Ok, nisam navela svoj utisak, odlicna serija, ja i inace volim vampire mada su ovi malo modernizovani, apgrejdovani, dosta se razlikuju od klasicne predstave.
Ako ste gledali Blejda, e ona mutirana rasa vampira, tako otprilike izgledaju i ovi, sa zaokom i 'krvnim crvima' koji su nosioci virusa.

everybody loves creepy kids!  ;)

Naime, tu ima i jedan interesantan spin, nije samo CDC u zizi, Strigojev (Drakulin) archnemesis je stari Jermenski Jevrej koji je preziveo Holokaust, i sa vampirom se prvi put susreo u logoru smrti. Taj deo price, u logoru, je meni najstrasniji i najefektniji. Abraham Setrakian otada zivi na oprezu, i sprema se za povratak Strigoja, sto se upravo i desava u Njujorku, danasnje vreme.
Otprilike, povlaci se linija izmedju zla koje su predstavljali nacisti, u to vreme sklopivsi pakt sa drevnim zlom, i danasnjeg doba gde takvu osovinu zla cine korporacije, moderni robovlasnici, tajkuni. Jedan takav 'Donald Tramp' ce dovesti Strigoja u Ameriku ne bi li ga iskoristio za sopstvene ciljeve...naravno, ne sluteci da se drevno cudoviste ne da podjarmiti bas tako lako, iskoristiti pa odbaciti. Takoreci, otvorena je Pandorina kutija, vampirizam se siri poput epidemije....
I tako dalje, nasa galerija 'dobrih momaka i devojaka' se svojim nevelikim snagama dovija i bori protiv Golijata, mocne natprirodne sile pomognute korporacijskom logistikom.

ALEKSIJE D.

Odgledao celu seriju. Nemam vremena na parče, nego torrent pa svih 13 epizoda.
Dakle, početak Brem Stoker - Drakula, samo je avion umesto broda.
Atmosfera u prvoj i drugoj i nekako.
Van Helsing-ovde andtikvar Abraham (isto ime) nosi srebrn mač i bori se klasično kao i protiv svih vampira.
Atmosfera, nešto što je kombinacija (isto kao i ideja Kronosa, Mimikrije, Blejd II).
Bilo mi zabavno do 6 epizode, onda počinje američka žvaka, mada je i do tada bila, i to tako taljiga sve više delujući kao ono sa zombijima /Hodanje sa mrtvima?/ tonući u Ja sam legenda...

Dybuk

Nesumnjivo da su modernizovali klasicnu vampirsku pricu.
Jeste da je ovo serija, ali podzanr je dobio uzlet i novu injekciju kroz totalno urbanu, modernu vizuru, fokus na egzistencijalizam, usamljenost ili dosadu (nije ni cudo, toliki vekovi, a istorija se u principu ponavlja)
Ja prosto volim vampire i sve oko njih, oduvek, od Leptirice koja me prestravila kao dete pa nadalje.

Ja mislim da je del Toro rezirao pilot (najbolja) i jeste da se pomalo pretvara u tipicnu Americku akciju kako epizode odmicu.
Ali, na primer, izmedju 5 miliona epizoda The Walking Dead i The Strain, biram ovo drugo jer su mi se zombiji popeli na glavu  :lol: Po meni, ima zaista najvise od Mimikrije i Blejda, Kronos ne vidim u tolikoj meri. Meni je Del Torov horor/fantastika opus predivan, strasan reditelj, bas mastovit i umesan da prikaze te neobicne svetove, nocne more itd.
Jedva cekam nastavak.

ALEKSIJE D.

Dopalo se meni, nije da nije. Ali, takvi likovi vampira su Blejd. Onda, glavni baja - Gospodar, nekako me asocira na Kronos. Izdržao sam sve epizode, ali sad kad krene sukob dve frakcije vampira, te Gospodar ispadne neki odmetnik šta ja znam, pa se sve zakuva .... Deluje kako da će biti ceđenje dok možemo.
Nije me toliko zainteresovalo da potražim trilogiju po kojoj je rađeno ne bi li video kraj. ( Da l ima sve tri knjige kod nas?)

Dybuk

Ima da se kupi, sad i kao paket, izgleda u Delfiju. Ja sam kupovala jednu po jednu, kako su izlazile.
Prva mi je bila najbolja, svaka naredna sve slabija. Mada davno sam procitala, sad ne bih mogla da se setim detalja, planirala sam da krenem u ponovno iscitavanje, medjutim nikako da nadjem vremena i koncentracije.
Nije to losa trilogija, sve u svemu.

cujkebr

Odlicne knjige i dobra serija,i ja jedva cekam nastavak.I sta znaci tipicna Americka akcija(da li je to borba dobrog i zla ili sta?)?Interesuje me nastavak jer je tesko zamisliti kako ce knjigu broj dva da prenese na platno,mada je prva knjiga dosta verno prenesena.Uglavnom preporuka sa moje strane.

Dybuk

cujkebr,  :|

Jeste, akcija u smislu jurnjava, ne previse realisticno prikazana borba, ali hej, nije ovo realan zivotni scenario. Borba dobra i zla gde su karakteri prilicno crno beli, nema sive zone, bi bila neka americka formula. Doduse, Gas protivureci toj formuli. Meni je bilo zanimljivo kako ce da prenesu tu atmosferu i podele uloge, Abraham je odlicno potrefljen, Ef nesto manje - onaj glumac mi je neubedljiv a Gasa sam samisljala drugacije, ali ok, ovaj ombre je bas taf. Mofo mi je na kraju nekako prirastao srcu.  :) I Fet je kul, sa onim cudnim izgovorom i vostanom facom.   :evil:
Bolivara sam zamisljala drugacije, mozda je Menson mogao da ga igra  :idea:
Medjutim, Eichorst je ubedljivo najveci car! Koja uloga, pravi onaj Nemac ko u nasim ratnim filmovima, 100% autentican lik!

Albedo 0

pogledah 2 epizode ovoga, i sve u svemu ovo je klasični del Toro, dosta simpatično ali bez veće dubine, i to je ok, mada već se nekako nazire ono što je Aleksije rekao, da polako limunadira ka sasvim običnoj seriji

inače, ako neko može da mi izSPOJLERiše nešto, pošto sam pročitao sadržaj čitave sezone, ali nisam iz wiki teksta ukapirao zašto je haker srušio internet, jel postoji neko objašnjenje

Dybuk

Srusila ga je jer je dobila pare od Trampa - Palmera Eldrica, kako bi se komunikacija i tok informacija o zarazi presekli, vid kontrole.

Albedo 0

to je onaj baš tipični del Torov momenat, ono samo da doturimo informaciju o vampirima na net, i svi će nam povjerovati :)

Dybuk

Ha, pa ne znam da li je to iskljucivo njegov pristup  :)

Pazi, koliko ljudi zivi virtuelni zivot, tipa ako nesto nije izaslo na fejsu ili tviteru, nije se ni dogodilo; ako nemas profil i nisi aktivan na drustvenim mrezama, maltene 'ne postojis'.

To je jedna stvar, druga, imaju snimke napada i vampira pa su ih mogli okaciti, dobro, neko ce reci spec efekti, ali imas masu onih koji veruju da su silni klipovi sa 'duhovima' i posednutostima stvarni! Ipak govorimo o Americi ovde  :lol:

edit: njima je takodje cilj da se pritaje dok epidemija ne uzme maha, keep the low profile. A ako bi se pocelo pricati o ovome, to nikako ne bi bilo moguce.

cujkebr

Quote from: Dybuk on 29-05-2015, 15:21:14
Srusila ga je jer je dobila pare od Trampa - Palmera Eldrica, kako bi se komunikacija i tok informacija o zarazi presekli, vid kontrole.

Prijatelju ne bi bilo lose da procitas knjige(sva tri dela)onda bi ti sve bilo puno jasnije a i vise bi cenio seriju.Onome ko voli vampirske teme(ne limunade tipa dnevnika,pomracine,saga i slicnih limunada...)ovo bi trbalo da se dopada.Ovo se odnosi na Pizzobatto-u,vidim da sam lose obelezio Quote

Albedo 0

daleko od toga da mi se ne dopada, pa ja volim i PACIFIC RIM :)

generalno mi se sviđa kako je apdejtovan Drakula, i sama serija je kvalitetnije urađena nego bilo šta slično, a i neslično, no mi se učinilo da se rasplinjavaju na sporedne priče, a da glavnu štede. Jopet, to pričam samo na osnovu 2 epizode...

ALEKSIJE D.

Skini sve sa torrenta pa odgledaj ka čoek.
Nemo da ga cevčiš na slamku. U cugu svih 13 i videćeš da je moglo i da se snimi prva, šesta i sedma i trinesta. Taman sve da pohvataš.

Dybuk

Quote from: Aleksije DSkini sve sa torrenta pa odgledaj ka čoek.

Zis.

Albedo 0

došao do 10. epizode, a jbg ubaciše neke ''dobre'' vampire koji liče na ninđa kornjače i onda ih opet nema

a Gospodara su napokon prikazali, ne liči ni na šta, a doživljava orgazam kad inicira Švabu

nači ima da nas zavlače jedno 60 epizoda prije nego što mu doakaju

ALEKSIJE D.

Znači, ono, ovo, poslušao si me delimično? Čiča te lepo savetovao: 1, 2, 6. 7. 12 epizoda. I to je sve. Čak je jedna možda ovde (6) viška... Taman montiraš jedan prosečan filmčić.
Sad sam se uvatio one blak list po tom principu. Samo što ima 44 epizode. Ali, vikend je tu a i svaka je za sebe.

Albedo 0

mnogo su ga fabrički ukalupili, sve je klasična TV formula, a mnogo dobro je počelo prve 2 epizode

još finale mi ostalo

Dybuk

Pogledala sam prvu, jednosatnu epizodu druge sezone. Lepo je pocelo, sa legendom iz Setrakijanovog detinjstva, ja bas volim taj bajkoviti/fantasticni deo narativa koji se tice proslosti starog lovca na vampire. Prilicno jezovito, sa prikazom originalnog 'tela' Strigojevog i kasnije spustanje u odaje uspavanih 'drevnih'.
Ima puno CGIja i to je malo problematicno, posebno sto izgleda kao CGI. Inace, sat je proleteo, sa dosta desavanja. Trenutno najbolja horor serija u ponudi, sto jes' jes'.  :)

chef

Tiha jeza, ali u negativnom smislu nazalost. Ideja je zaista dobra i potpuno u fazonu del tora ali finalni proizvod je ispao bas los. Prva epizoda je dobra ali kako se radnja odvija sve vise nalikuje na AMC - jeve hitove. Likovi su sematski i jednodimenzionalni i posebno me iritiraju. Steta, mislio sam da ce to biti nesto izmedju Kronosa i Blejda 2 ali ide ka tome da postane FX - ov TWD. Rik je tu, karl je tu, tu su i drugi a ostale ce da pokupe usput... I prva epizoda druge sezone krece se u istom pravcu, Efu se vraca problem sa picem, sin pocinje da mu odgovara, bice problema. Makar su Rusi iz svega profitirali pa su povratili svoje zemlje :D

Sve u svemu gledace se jer nema sta drugo.

Dybuk

Quote from: chefRik je tu, karl je tu

Jeste, vec sam pocela malog da zovem Kuuuurl.
Nadam se da nece postati TWD, osim mozda po broju sezona. :) Sta cu, volim. :mrgreen:

Albedo 0

kako se bot još nije pojavio da objasni pad rejtinga za Strain, i kako to znači da nešto tamo vamo onamo, i da del Toro nije Fukunaga 8-)

znači počela druga sezona, šta to znači da su Rusi profitirali, jel to imamo neke belosvjetske promjene granica, otišao Strain u geopolitiku? 8-)

Dybuk

Nema geopolitike, nema dubine i filozofije 8-)

Ugly MF

Ne kvari Bati dozivljaj!!!

I ja mislim isto sto i ti Bato!
Crni ,bradati, amerikanizirani Rus postavlja gvozdenu ogradu oko poslednjeg bastiona ljucke nade u spasenije,
pomaze mu Australsko-britska lezbaca,genijalnog uma i jake muske variocke ruke!

Predvodjeni Latinsko-Rumunskim Jevrejem isusovskog zanata, koji spoznaje da jahaca apokalipse ima 4, a on juri jednog,koga je ranio!

Ali naravno,glavne face ce Latino-AnglosaxonskoArijevski timdoktora da nadju lek, dok ce Latino-Niger da bude u prvim redovima treniran od vamp-nindji!
ISIS u svojoj personifikaciji,,,,mi ce vas pomalo popapamo, tri na jednog, a posle,,,khm,,,khm...cim sredimo ovog sto nam smeta...
dotad, pustite nas u svoje redove,.....
plus Mama koja ce biti infiltrator,CIA, FBI..

nastavi ti, Bato, ja sam mozda nesto propustio....

Dybuk

...crni bradati amerikanizovani Ukrajinac :) Setrakijan je rumunski Jermen.

Fali da Sardu bude Turcin. :)

Linkin

Quote from: Pizzobatto on 15-07-2015, 11:35:35
kako se bot još nije pojavio da objasni pad rejtinga za Strain, i kako to znači da nešto tamo vamo onamo, i da del Toro nije Fukunaga 8-)

Stvarno, mog'o bi popodne i ovu seriju da pogledam. Dugo je imam na listi. Trejler nije loš.

Biće uskoro: kad Linkin kaže za nešto da je počelo da smara, to je 'marked for death', vene i svene kao cvet.  :|

Dybuk

Don't you dare, son! xtwak Suvise je ovo tres za tebe, veruj mi! :lol:

Linkin

Quote from: Dybuk on 15-07-2015, 13:15:15
Suvise je ovo tres za tebe, veruj mi! :lol:

Da li da više verujem tebi ili Agliju, kome bi ovo bila dobra serija, da je kojim slučajem stvarno treš?  ;)

Dybuk

A ne, ne, Ugly je rekao da je bzvz :cry: Pa meni, naravno! :evil:

Albedo 0

aman, šta znači ovo? :)

Quote from: chef on 14-07-2015, 17:43:57
Makar su Rusi iz svega profitirali pa su povratili svoje zemlje

inače, jesu li objasnili više đe bio ša radio ovaj Master poslije Drugog svjetskog, ispade sad mu baš dunulo da širi epidemiju po Americi

Ugly MF

Heeeeeej,Bezveze je i traljav pocetak 2.sezone, sa previse price i premalo akcije,,,ali naravno da cemo pratiti ovo pod obavezno....eeeej,
pa ja sam neverovatan fan BLADE 2, Helllboy filmova a i PacificRima!!!

Ugly MF

Quote from: Dybuk on 15-07-2015, 13:12:36
...crni bradati amerikanizovani Ukrajinac :) Setrakijan je rumunski Jermen.

Fali da Sardu bude Turcin. :)

rili?!...Ukrajinac ili rus,arapin,armenijac,jevrej.....uats d'diference i hu kerzzz?

Dybuk

Ugly xcheers S tim sto je meni pocetak dobar.

Bato, morala sam da se raspitam oko tih teritorija, jer mi je promaklo; izgleda je u jednoj sceni na tv (u pozadini) javljeno da su Rusi okupirali Litvaniju i Letoniju.
Inace, koliko znam nije objasnjeno dje je bio sta je radio master u tom periodu. Setrakijan ga je jurio i pratio, pa mu je master napao i preobratio zenu negde u Albaniji. Stvar je u tome sto on samostalno i bez logistike u stvari nema preteranu moc, samo da luta i pije krv narodu kao (nad)prosecna avet (vampir).
Prvo je sklopio pakt s nacistima, a sad sa americkim milijarderom. Verovatno u periodu izmedju Amerike i nacisticke Nemacke (logora) nije bilo dobrih ponuda :)

Linkin

Quote from: Ugly MF on 15-07-2015, 13:52:38
pa ja sam neverovatan fan BLADE 2, Helllboy filmova a i PacificRima!!!

Da ne pominjemo Hobit filmove.

Ugly MF

Sto da ih ne pominjemo?
Pa uskoro izlazi Extended Hobbit 3!!! It's not over jet!;)

Albedo 0

Quote from: Dybuk on 15-07-2015, 14:04:03

Prvo je sklopio pakt s nacistima, a sad sa americkim milijarderom. Verovatno u periodu izmedju Amerike i nacisticke Nemacke (logora) nije bilo dobrih ponuda :)

gledo sam ja komplet 1. sezonu, ali ni tada nije bilo jasno što bi se krili po nekim rumunskim gudurama, kad realno niko ne može da zaustavi ovakvu infekciju

realno, Master je Osama bin Laden! 8-)

cujkebr

Quote from: Pizzobatto on 15-07-2015, 14:12:37
Quote from: Dybuk on 15-07-2015, 14:04:03

gledo sam ja komplet 1. sezonu, ali ni tada nije bilo jasno što bi se krili po nekim rumunskim gudurama, kad realno niko ne može da zaustavi ovakvu infekciju

realno, Master je Osama bin Laden! 8-)
Niko ne moze da je zaustavi osim ostalih 6-7(ne secam se vise)drugih super vampira koji se brinu da se ostali vampiri(mislim na Sardua)puno ne razmahnu i ne dovedu i njih u opasnost.Zbog njih se Sardu nije puno isticao,drzao se Rumunskih zabiti.

Linkin

Odgledao tri epizode. Infekcija, crvi, zombiji, sve u svemu puno Lafkraft šmeka, a zaliči bogami i na Fringe, pogotovo dok još ništa ne razumeš.  :|

Za sad mi je Giljermov take na Drakulu pristojno legao.

Dybuk

Ooo, lepo! 8-) Nisu bas zombiji, samo nova vrsta vampira. Kul, drago mi je da ti se svidja.

Dybuk

Kako nam se svidja 2 sezona?

Vec 3 epizode se zavrsavaju sa Keli (vamp-mamom) i slepom vampirskom decom-tragacima koji pokusavaju da nadju Zaka. Bacite ga lavovima vampirima i Masteru! Posebno mi se smucio detalj gde mali iritantni kenjator slusa muziku Bolivara, goth zvezde koja bi trebalo da pozajmi telo Masteru. Znaci, totalno se saziveo sa mracnom stranom, mislim da ga namerno prave tako iritantnim (ne secam se da je bio bas takav u knjigama) da bi gledaocima lakse pao rastanak s njim - kad konacno predje na stranu negativaca. Vec ga svi mrze, otprilike, jos vise nego Karla iz TWD.
S druge strane, Gasa ima sve vise, sto mi se svidja :| A ekipa exterminatora ce biti bogatija za jos jednog clana.

Ugly MF

A veceg sranja od subplota sa iritantno glupim klinjomi suvisno nepotrebnom dramom u ovoj seriji nema...
Ovo bre za zestoke debile.....cela serija.....

Dybuk

Za dobru svinju nema lose pomije :roll:

Kraj, klinac je zavrsio onako kako u knjigama pise. Negde sam videla da ce biti i 3. sezone, mada serija nije savrsena i dosta hejtovana, mene je zabavila. A to je, drugovi i drugarice, meni sasvim dovoljno. :mrgreen:

cujkebr

Odgledao drugu sezonu, prilicno je razvucena, u sredini sezone pomalo dosadna, ali pri kraju sve bolja i bolja. Sve u svemu meni, kao coveku kojem se knjiga jako svidela, sezona u celini nije losa i ako sebe ne smatram debilom( znaci ako se nekome svidja ono sto se meni ne svidja on je  automatski debil?,sta bi sa pravom svakoga na njegov licni ukus? bravu ruzni, vidim ti si merodavan po pitanju ukusa xcheers ), dacu i trecoj sezoni sansu.