• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 54 - april 2015 - ZADATAK

Started by Boban, 03-04-2015, 21:35:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

D.S.B.

Quote from: kimura on 02-05-2015, 12:31:48
Не слажем се.
Не знам, додуше, шта ти је просек, али се свеједно не слажем  :)

:) prosek je verovatno najbolja priča ovog kruga.

Boban

Tema je s jedne strane laka, s druge vrlo teška.
Laka jer je jednostavna, ali teška jer treba s njom nešto uraditi.
Mnoge priče gube na potencijalu jer čitaoci imaju u glavi zadatak, pa ne može to da bude razrešenje priče; da se čitaju negde bez ikakvog predubeđenja bile bi bolje. To je i bio glavni problem, kako da se odgovori na temu, a da to ne smeta onima koji znaju šta je zadatak.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

saturnica

bilo je i lošijih krugova. meni su priče više manje, solidne. možda neke postanu i bolje uz naknadne korekcije....

D.S.B.

Na mene nisu ostavile negativan utisak greške bilo kakve prirode niti slab stil nego opšta bezidejnost, loša struktura bez pravog zapleta  ili nekog solidnog pančlajna... Ne znam, možda tema stvarno nije dopustila da se rodi nešto originalno, ali opet slabo je to opravdanje.

Džek

Da, bezidejnost jeste evidentna. Kladionica, klađenje i sopstvena smrt je čest motiv priča. Najavio sam to pre izlaska pokušaja, upozorio na te banalnosti, ali džaba. Ipak, priče i nisu toliko loše. Pojedine.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

PTY

Ali nije radionica tu zarad "idejnosti". Idejnost se pokazuje i dokazuje na drugom mestu, na radionici se uči šta i kako sa tom idejnošću. Jer iznenadili bi se da saznate koliko je "idejnost" prirođena ljudima, i to svim ljudima, bez iznimke; teško da postoji čovek kojem nije bar jednom u životu pala na um straobalno genijalna ideja za knjigu. Ili film. Ili mural. Ali mu je to ostalo ili samo na ideji ili na črčkariji te ideje, jer nije umeo da svoju viziju materijalizuje

Džek

Radionica je, izgleda, tu da stvara konfuziju i zabunu. Sa jedne strane se insistira na originalnosti, a sa druge opet - ne. Kao u modi sezone. Sada je proleće - leto, nije bitno šta se nosi, nego kako se to nosi.
Ipak, slažem se sa tim da zamišljeno mora da bude ljudski preneseno, tj, napisano solidno i valjano, ali pobogu, dogovorite se, ukinite temu (šta će nam, gubi smisao) pa da se bacimo na to proleće - leto. 
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

PTY

Zabuna dolazi zato što se često govori o jednoj stvari pri tom misleći na drugu.

Ideja i izvedba su dve različite stvari, pa se otud različito i vrednuju. Svaka dobra izvedba imaće izvesnu originalnost, jer se njome podrazumeva autorova specifičnost: svaki rimejk ima sopstveni identitet, zato ljudi rado gledaju i slušaju rimejk.

Ako ti pod originalnošću podrazumevaš originalan prozni koncept, koncept sa kojim niko nikada pre tebe nije izašao, e onda znaj da se takve stvari dešavaju tempom od možda jedne u deceniji, to onako u svetskim razmerima. Ali ako pod originalnošću podrazumevaš svoju specifičnu obradu ideje o, recimo, zaljubljivanju dvoje ljudi, onda da, možeš ti tu itekako biti originalan, bez obzira što već milenijima bilioni ljudi to rade. I tvoje lice je originalno i unikatno, bez obzira što ima sve delove koje ima i moje lice, i lica svih ostalih ljudi na svetu.

Tako da... zabunu ne stvara reč "originalno", nego ono što pod tom rečju podrazumevamo.