• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Stiven Fraj - Stvaranje istorije (1997)

Started by crippled_avenger, 22-04-2015, 02:01:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

MAKING HISTORY, roman Stephena Frya iz 1996. godine ne spada u alternativnu istoriju iz prostog razloga što kreće iz našeg doba (mada danas je to već prilična prošlost) i govori o promeni istorijskih okolnosti usled korišćenja novootkrivene mogućnosti da se intrveniše u prošlosti i time promeni tok istorije. Međutim, ovaj SF triler o putovanju kroz vreme vrlo detaljno prikazuje to "novo vreme" stvorenom intervencijom u prošlosti, pa bih ga po čitalačkom ugođaju svakako mogao uklopiti u alternativnu istoriju.Fry je višestruko talentovan čovek i prava je šteta što se dominantno ipak bavi glumom jer teško je reći da li je bolji pisac ili reditelj. Njegov film BRIGHT YOUNG THINGS je svakako jedan od najboljih savremenih filmova smeštenih u tridesete, i svakako jedno od najdinamičnijih čitanja Evelyna Waugha. Isto važi i za njegove romane. LAŽLJIVAC je izvanredan pikarski roman a TENISKE LOPTICE NEBESA su vrlo zanimljiva aproprijacija GROFA MONTE KRISTO.MAKING HISTORY je ipak njegov verovatno najmaštovitiji i u u pogledu postavke zapleta i daleko najsloženiji roman. U stilskom pogledu, Fry se izražava pitko, duhovito, rečito, sasvim u tradiciji već pomenutom Evelyna Waugha ali se ne usteže da se lati i nekih jačih postmodernističkih intervencija kao što je recimo odluka da znatan deo priče izloži u formi filmskog scenarija jer junak smatra da je u tim deonicama priče više delao nego što je kontemplirao.Jasno je da ti uplivi postmoderne odmiču ovaj roman od čistog žanrovskog izraza i guraju ga u pravcu mejnstrima, ali ja sam uveren da obe grupacije čitalaca mogu da uživaju njemu. Fry sjajno vlada zapletom, svaki element koji uvodi vrlo efektno stavlja u funkciju, i ono što se ovoj knjizi ne može osporiti  jeste vrlo inteligentan i precizan prozni sistem koji Fry postavlja. Pojedinim kritičarima je smetala preciznost koja krasi Frya i njegov rukopis ali to je veliki adut u ovakvom romanu.Naročito je zanimljivo to "novo vreme" koje je izniklio iz mešanja glavnog junaka u istoriju. Fry govori o ubistvu Hitlera i posledicama koje su očekivano gore nego da je on preživeo i došao na vlast, ali uprkos nizu duhovitih detalja nikada ne zanemaruje vrlo zrelu analizu političkih, drušvenih, kulturalnih predispozicija koje su dovele do nacizma. Pa tako i u samoj "savremenosti" izmenjenoj Hitlerovom smrću postoji niz vrlo sofisticiranih opservacija o tome kako bi eventualna pobeda nacizma uticala ne samo na nacističke zemlje (ono što danas nazivamo EU) već i na njihove protivnike na raznim poljima.Primetna su piščeva interesovanja za LGBT problem kao i za tehniku i nudi neke vrlo zanimljive a u pojedinim aspektima (iz vizure 1996. čak i viziionarske) uvide u to kako bi se ponešto u tim domenima razvijalo. No, to su teme kojima se on inače bavi kao pisac, aktivista, kolumnista...Uprkos tome što kako rekoh MAKING HISTORY ne moemo smatrati ortodoksnim primerom "alternativne istorije" moram priznati da je ovo do sada najbolji roman koji sam čitao na temu pobeda Sila Osovine.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam