• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 55 - maj/jun 2015 - ZADATAK

Started by Boban, 12-05-2015, 23:59:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Boban

A sad jedna kompleksna, komplikovana i zaguljena tema.

Treba pažljivo pročitati ceo zadatak, pa tek onda donositi zaključke i eventualno postavljati pitanja.

PROGNOZA SMRTI

Kao prvo, imamo mašinu koja prognozira na koji ćemo način umreti. Nema veze kako je imamo i ko ju je izmislio i odakle je došla - jednostavno je imamo i otud se priča ne mora baviti time. Ta mašina radi analizu uzorka krvi i izbacuje rezultat na parčetu papira. A dijagnoza je uvek kratka: recimo "umrećeš od srčanog udara" ili "zgaziće te auto" ili "ubiće te muž/žena" ili "udavićeš se" i sve u tom fazonu. Ne kaže ni vreme ni mesto, samo način smrti.
Znači, ta mašina je datost i ne treba se uopšte baviti njenim poreklom niti načinom rada; imamo je i gotovo.

Zadatak koji je pred vama jeste da prihvatajući postojanje mašine kao nedvosmislenu datost, sagradite priču oko sledećeg sinopsisa: junak priče ne želi da se testira na toj mašini, jer ne želi da sazna kako će da umre. Ali onda se splet okolnosti iznenada promeni i krene da ga prisiljava da se testira.
Znači, priča treba da se fokusira na sam taj splet okolnosti – šta bi nekoga prisililo da se podvrgne takvom testu, iako je svim svojim bićem protiv toga.
Naravno, to treba utkati u zanimljivu i zaokruženu priču.

Dužina priča do 6000 karaktera; meni na PP ili na mejl znaksagite@yahoo.com

Rok: 8. jun 2015. uveče do ponoći.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

saturnica

dobro, ovo je vrlo, vrlo ograničavajuće, ali možda je izazov tim veći...

Mica Milovanovic

Ti kao da si napisao priču, pa nas sad mučiš...
Mica

mac

Znam da je nebitno, ali neizdrž... Svašta može da se sazna iz jedne kapi krvi... U stvari, ta krv nije uzorak, nego gorivo za mašinu...

Boban

Pogledajte kakve smo sve ograničavajuće teme imali na početku radionice... mada ne sumnjam da će biti onih koji će uspeti toliko da se udalje od zadatka da se tema neće moći prepoznati.
Pojedinci nikako da shvate da je smisao radionice da se rešavaju određeni, pa zašto ne i vrlo strogo definisani problemi.

Mac, tehnika je ovde irelevantna, akcenat je na ljudskoj strani priče...

Stipan

Mda... Kiklopi su najnesretnija stvorenja sveta jer znaju tren i način sopstvene smrti...

Mnogo puta viđeno, ali ajd'... Smislićemo već nešto...

D.S.B.

Kao pripremu za ovu temu treba pročitati R. Hajnlajnovu ,Buduću Istoriju, koliko se sećam priča se zasniva na sličnim osnovama.

Boban

Quote from: Stipan on 13-05-2015, 06:34:53
Mda... Kiklopi su najnesretnija stvorenja sveta jer znaju tren i način sopstvene smrti...

Mnogo puta viđeno, ali ajd'... Smislićemo već nešto...

Manje površnosti i lupetanja nikome ne bi škodilo. Ili zaista nisi u stanju da shvatiš zadatak?

džin tonik

Quote from: saturnica on 13-05-2015, 00:06:16
dobro, ovo je vrlo, vrlo ograničavajuće, ali možda je izazov tim veći...

djeluje zahtijevno, ali samo na prvo razmatranje. kad razmislim o potencijalnoj prakticnoj primjeni takvog stroja u raznim oblastima, pada mi na um bezbroj uvjerljivih ideja koje bih kombinirao u grotesku da znam pisati. ali o tome mozda kad se napisu price da slucajno ne sabotiram necija razmisljanja.

Džek

Zadatak uopšte nije skučen kada se sagleda ono elementarno, a to je da se osmisli drama u kojoj okolnosti nateraju čoveka da postupi suprotno svojim htenjima, uverenjima i principima. Mašina, krv, prognoza, sve je to seting i dekor koji se lako uklopi ako se osmisli zanimljiva priča. Tema me je odmah podsetila na onu u kojoj beše perpetuum mobile kao svojevrsna zamka koja odvlači pažnju sa glavnog zadatka teme.
Boban je mnogo olakšao stvar što je naglasio da je mašina podrazumevana, tako da ne verujem da će biti mnogo skretanja sa teme. Ipak, nikada se ne zna... 
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Boban

tako je, zosko... I odmah da ti kažem, za D. je zabranjeno da učestvuje, njene priče neće biti prihvaćene, a svako ko prekopira ijednu njenu rečenicu dobija ban na jedan dan da razmisli o svom postupku.

džin tonik

sto sam imao, rekao sam nakon zadnjeg prenosenja. cvrst kao stijena stabilitas loci, istrajan poput moebius stripa i vjerodostojan poput prisege na bibliju.

Stipan

Quote from: Boban on 13-05-2015, 07:56:15
Manje površnosti i lupetanja nikome ne bi škodilo. Ili zaista nisi u stanju da shvatiš zadatak?

Pa razmišljam... Ima vremena...
Čak i ja posle podužeg mozganja uspem da raščlanim tvoje nerazumljive instrukcije...

saturnica

Quote from: zosko on 13-05-2015, 08:38:30
sto sam imao, rekao sam nakon zadnjeg prenosenja. cvrst kao stijena stabilitas loci, istrajan poput moebius stripa i vjerodostojan poput prisege na bibliju.

:)

saturnica

Quote from: Stipan on 13-05-2015, 08:42:03
Quote from: Boban on 13-05-2015, 07:56:15

Pa razmišljam... Ima vremena...
Čak i ja posle podužeg mozganja uspem da raščlanim tvoje nerazumljive instrukcije...

kako misliš nerazumne?

Stipan

Šta se ti petljaš u Bobanova i moja prepucavanja?

saturnica

Quote from: Stipan on 13-05-2015, 08:50:01
Šta se ti petljaš u Bobanova i moja prepucavanja?
volim muške razgovore...

Boban

pa da, ni za muškarce nije loše da, dok vode umne razgovore imaju kakvo žensko čeljade pri ruci, na uzglavlju i tako to...

PTY

To što se tiče geneze koncepta, samo da napomenem da ne samo da nije Hajnlajnov, nego je zapravo veoma, veoma savremen: pre samo par godina – to bukvalno par, da se prebroje na prste jedne ruke – izazvao je bukvalno ršum, i to na globalnom nivou. Ali to je apsolutna klopka, daviti se sa ikonografijom nekih prethodnih obrada, jer to vodi fiksiranju koncepta tuđim recidivima, baš kao i u prošlom krugu, pa na kraju budete prisiljeni da u tekstu od tog fiksiranja bežite preko besomučnog trpanja fantastike, sve u naporu personalizacije motiva.

Ako podrobnije pročitate Bobanovu postavku, videćete da je motiv oguljen do bukvalno stem cell nivoa, i kao takav apsolutno je podesan da ga odnesete ne samo u bilo koji žanr, nego i bilo koji pod-žanr, to od kiberpanka pa sve do hard core natprirodnog horora. Dovoljno je samo da pojmu "mašina" dodate značajke 'naprave', 'artefakta' ili čak 'staklene kugle', pa da ceo koncept dobije sopstvenu ikonografiju.

Ali u redu je ako vas je već tako volja, ali ipak, nemojte to ovde da postujete, jer stvarno nije kolegijalno da namećete konceptualizaciju ostalima. Motiv je zaista, ali zaista ekstremno versatilan, i svaki recidiv prethodnih tuđih obrada ga samo bespotrebno trivijalizuje.

saturnica

Quote from: Boban on 13-05-2015, 09:00:17
pa da, ni za muškarce nije loše da, dok vode umne razgovore imaju kakvo žensko čeljade pri ruci, na uzglavlju i tako to...
tako je. i usta joj začepiti poljupcem, recimo...

Stipan

Vidi, vidi... Umeju ponekad čak i žene da shvate kako funkcionišu stvari.

Džek

Uzgred, mašina prognozira, dakle, nije egzaktna. Kandidat možda ispusti dušu od prognoziranog, ali i ne mora.

Scordisk

Quote from: mac on 13-05-2015, 00:29:49
Znam da je nebitno, ali neizdrž... Svašta može da se sazna iz jedne kapi krvi... U stvari, ta krv nije uzorak, nego gorivo za mašinu...

Haha, da znaš da je i meni palo nešto slično na pamet :D

saturnica

samo razmišljam... što će mašini koja predviđa ljudsku smrt u, recimo srušenom avionu, kapljica krvi? da li važi ako se glavni lik u aparat popiški ili pljune? rezultat će biti isti, ne? mislim, shvaćam mašinska nagađanja/pogađanja bolesti i sve vrste kancera iz krvne kapljice, ali predviđanje budućih događaja? pa to je kao da je čovjek došao na tarot seansu kod moje babe Uršule iz predhodne priče...

molim ozbiljne komentatore za pomoć i sugestiju... :shock:

saturnica

Quote from: Scordisk on 14-05-2015, 13:15:26
Quote from: mac on 13-05-2015, 00:29:49

Haha, da znaš da je i meni palo nešto slično na pamet :D
srčani, pomozi mi u dilemi....

mac

Prvo, nije bitno da li se koristi krv, ili samo staneš na vagu, ili se predstaviš mašini kao onoj kapi u Hariju Poteru. Zato je moj komentar u suštini nebitan. Ono što se zna je da je tačno ono što mašina kaže o našoj smrti. Boban je naveo krv samo da bi potencirao nebitnost.

Drugo, šta god da se koristi (krv, druge izlučevine, ništa od navedenog), uopšte nije potrebno posebno objašnjavati taj mehanizam u priči, osim ako je sam mehanizam bitan za samu priču. Ako je bitan onda mora da se opiše taman toliko koliko je potrebno za radnju. Ako je nebitan onda ne treba da se opisuje.

saturnica

Scordisk

Ma nije problem. Ako može baba da ti pročita sudbinu iz dlana, kafe ili tarot karti, onda može i makina. Nazovimo je BabaVanga verzija2.1 i nema problema. A krv je neophodna samo da bi se nit ljudske sudbine ispratila kroz prostorno-vremensko kontinuum. Ne može da se pljune jer bi onda čestice hrane dospele u makinu i ona bi predvidela sudbinu i pogačice koju si pojela za doručak i praseta za ručak a pišanje je nemoguće jer bi makina oksidirala. Mora krv:D

saturnica

mac kaže da ne mora krv. tako da, postaje zanimljivije ako imamo više mogućnosti koju ćemo izlučevinu koristiti u tu svrhu.  :)

Scordisk

Kako hoćeš. Kada ti mašina predvidi da su te VEĆ pojeli za Božić, ti vidi šta češ:D

Džek

Najbitniji deo price je svakako opis pustanja masine u pogon, i cime se pusta. To niposto ne izostaviti, prica ce u svom konceptu da mandrkne ako se to ne opise!

saturnica

Quote from: Scordisk on 14-05-2015, 13:42:41
Kako hoćeš. Kada ti mašina predvidi da su te VEĆ pojeli za Božić, ti vidi šta češ:D
samo bez panike... :)

Scordisk

Barem 4000 karaktera na opis mašine i kako funkcioniše! Inače za tu priču ne glasamo i zovemo Hrundija da objasni zašto je to neizvodljivo.

saturnica

Quote from: Scordisk on 14-05-2015, 13:45:41
Barem 4000 karaktera na opis mašine i kako funkcioniše! Inače za tu priču ne glasamo i zovemo Hrundija da objasni zašto je to neizvodljivo.
tako je. a u one 2000karaktera ostatka ćemo da smandrljamo svu radnju i likove...

Scordisk

Nego šta:D Mora da se zna neki red.

Džek

Ser Klajv Sinkler se dosetio pa napravio te masine kao wc solje. Pokraj vodokotlica je termalni printer koji, kao kolacic srece, izbacuje crnu slutnju. Mala nuzda, manje info, tipa - udarice te autobus, a velika - udarice te autobus jer ga nisi video. Uz opis stavljanja masine u pogon a pre pustanja vode, takav uradak garantuje tri boda od mene i mojih prijatelja.

Džek

xcheers

Malo zajebancije nije na odmet... nego, ta mašina koja ne daje vreme smrti, nego prognozira uzrok, koja joj je svrha? Samo postojanje te mašine je zastrašujuće, motiv protagoniste da ne ide na "testiranje" je time solidno opravdan.

Kimura

Čemu takva mašina?

Zamisli da školuješ za pilota, a pri tome pouzdano znaš da nećeš umreti u avionskoj nesreći. Kakvo olakšanje za potencijalnog poslodavca! A tek za putnike i za tebe samog! Opušteno ideš na posao.

Ili još bolje: vojnik si, a metak te ne bije.

Mašina ti dođe kao neka vrsta osiguranja. I daje novi pristup lečenju, pošto znamo od čega nećeš umreti.

saturnica

Dobro, ja cu ovaj put malo koketirati s temom, jako mi se svida. A kad mi se nesto svida, sirim vidike...

Kimura

Nije svejedno ni kako gledaš na umiranje. Evropejsko-slabićki ili možda japanski. Šta ako si kao samuraj svakog dana spreman za smrt i jedino do čega ti je stalo je upravo to kako ćeš umreti.

saturnica

Moja cvrsta postavka bazira se jedino na tome da masina ne laze.

Kimura

saturnica

Džek

Quote from: kimura on 14-05-2015, 22:45:11
Čemu takva mašina?

Zamisli da školuješ za pilota, a pri tome pouzdano znaš da nećeš umreti u avionskoj nesreći. Kakvo olakšanje za potencijalnog poslodavca! A tek za putnike i za tebe samog! Opušteno ideš na posao.

Ili još bolje: vojnik si, a metak te ne bije.

Mašina ti dođe kao neka vrsta osiguranja. I daje novi pristup lečenju, pošto znamo od čega nećeš umreti.

Ta premisa pada u vodu i nije nikakva garancija za poslodavca. Lako je moguće da se kao pilot za vreme leta udavim pilećim batakom, ili me zvizne moždani pa ispustim šolju kafe na instrument tablu. "Nikad nećeš umreti" bi bio idealan odgovor za poslodavca.
Tu bi neka sigurnost bila da se svi putnici i članovi posade pre svakog leta testiraju, da neće izginuti u avio nesreći. Onda bi imali bezbedan let a i to nije garancija. Avion može da se prizemni usled havarije pa da niko ne izgine, ali može da ostane invalid, biljka itd... Moguće je i da mašina izbaci "izgorećeš" a drugom putniku "udavićeš se" (ako avion padne u more pa gorivo eksplodira) pa eto indicija za avio nesreću... moguće su sve varijante, neki putnici bi umrli usled srčanog udara izazvanim strahom prilikom pada, mislim, sto varijanti je u igri. Glavna i jedina mana tvog koncepta je neodređeno vreme smrti pilota.

Dobro, odoh sada naširoko, ali ni tu mašina ne bi imala svrhu...

Kimura

Čuj, pa nema savršenog osiguranja. :)

Linkin

Zašto mašina mora da ima neku društveno korisnu namenu? Premisa je da postoji svet u kome ljudi, ako su dovoljno radoznali, uvek mogu da saznaju način na koji će umreti. Ali, taj odgovor je uglavnom neprecizan, dvosmislen i kriptičan. Tako da je više hendikep nego prednost.

Džek

Mašina ima proročansku namenu, očito, pa je svakom na volju (protagonisti) kako će se postaviti prema tome, a pošto je zadatak već postavio protagonistu na startni položaj, ostaje nam samo da ga nekako ubedimo da istisne tu kap krvi.

Džek

Quote from: kimura on 14-05-2015, 23:40:19
Čuj, pa nema savršenog osiguranja. :)

Ima. Nemoj leteti a ako već moraš, nemoj Germanwingsom. Njihovim pilotima mašina veli "selbstmord" a našim "kafa na instrumentima"