• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Witcher

Started by Father Jape, 30-05-2015, 00:08:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

milan

Ja sam potpuni laik za mitologije, ali mi je najveci upliv slovenske mitologije u Witcheru 3 bio ona prica sa tri vestice, koje su mi bile potpuno genijalne, mada i za to nisam siguran da nije germanskog porekla... Gde jos ima jasnih slovenskih stvari u Witcheru 3 (osim u mnogobostvu, odnosu prema prirodi, drvecu, itd.)?
Ovo pitam ozbiljno, bez zadnjih namera - odigrao sam pre nekih mesec dana igru, i jos uvek ne mogu da se opasuljim od iskustva (iako sam posle toga odigrao Journey, Gone Home, a sad cepam Aliens Isolation).

neomedjeni

Nemam pojma. Ja sam zapravo igrao samo prvu igru, počeo drugu, a za treću nemam dovoljno jaku mašinu. Ali kontao sam (čitati: trolovao) da je pristup pripovedanju, settingu i likovima isti kao u kecu, pošto je sve igre radila ista firma i uglavnom isti ljudi.

Meho Krljic

Srećom, RPS je uradio analizu pa mi ne moramo da se mučimo: ovde se vidi šta je od W3 stvorenja uzeto iz slovenske, šta je uzeto iz germanske mitologije i folklora itd.

A koga ne mrzi da čita, ima i ovakvih reddit diskusija:

https://www.reddit.com/r/witcher/comments/39fy66/is_the_witcher_lore_influenced_by_polish/

U svakom slučaju, ko god je igrao Witcher 3 video je pregršt germanskih i keltskih folklornih motiva u sadejstvu sa slovenskim i baltičkim tako da je to jedna zanimljiva smeša. Ja ne bih, kao her Neomeđeni, igru nazvao "slovenskim" RPGom na osnovu njenog sadržaja - možda na osnovu zemlje porekla pre - ali mi je toplo oko srca kad god u njoj naletim na slovensku referencu jer njih u savremenim AAA igrama nema baš mnogo.

Edit: Uzgred, evo i šta je sam Sapkovski rekao o (ne)mogućnosti korišćenja nekakve autentične (dakle, predhrišćanske) poljske mitologije za potrebe kreiranja svetova pogodnih za mač i magija literaturu.

neomedjeni

Ne radi se samo o tome šta je uzeto iz koje mitologije već i o celokupnoj atmosferi u igri/igrama, kvestovima i sl. Kec je, recimo, imao kvestove u kojima se pojavljuju lokalne travarke i vračare, kojih se svi meštani plaše jer veruju da mogu da bace urok na one koji ih naljute (a opet mnogi, manje ili više ugledni članovi lokalne zajednice idu da im one bace mađije, a naivne devojke od njih kupuju ljubavne napitke). Pa onda čuveni kvest o tragediji ouči seoske svadbe koju je Geralt istraživao u trećem poglavlju. Jednostavno, to su momenti kakve možda i možete da sretnete u drugim RPGovima, ali su obrađeni na takav način da prosto mirišu istočnoevropski/balkanski.

ridiculus

Retki su motivi koji se traže direktno u mitologiji - The Witcher ih možda i ima, ali nisam ga igrao, pa ne znam. Ali, Baldur's gate je, kao što kaže neomeđeni, D&D. Baldur jeste nordijsko ime, ali Amn? I, taman kad neko pomisli, velška je mitologija nastala na relativno bliskom području, pa imamo "(zapadno)evropske mitologije", onda naleti na Bhaal!? Pričam samo o naslovima, a primera unutar igara je koliko hoćete. Ako Baldur's Gate koristi trole, to su Gygax-ovi troli, sve sa regeneracijom, a ne nordijski. Ako neka buduća igra uzme rasu Dark Elves, budite sigurni 90% da su to oni iz Warhammera, sve sa estetikom. Čak je i Derek Pakston, kada je smišljao predanje i rase za Fall from Heaven - iako ih je nazvao Svartalfar (crni elfi na nordijskom) - otišao na svoju stranu, koja ima više veze sa D&D i Tolkinom nego sa originalom.

Dakle, hoću da kažem, D&D igre su germanska mitologija koliko i Marvelov Tor u prosečnoj fazi (iako je povremeno bilo izleta na tu, istinski mitološku stranu). Što će reći, jako malo.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Što je trebalo da bude i moja poenta. Witcher je u istoj meri "slovenski" RPG koliko je baldur's Gate "germanski RPG". I jedno i drugi zajmi sa svih mogućih strana, ukršta folklore i mitologije i ne pretenduje da se uklapa uz iijedan postojeći folklorni ili mitološki sistem. Mada drug Neomeđeni bez ikakve sumnje ima pravo kada ističe posebnu atmosferu Witchera koja ga čini distinktnim u odnosu na druge fentezi RPGove samo je tu pitanje je li ta atmosfera posledica "slovenskog" nasleđa ili naprosto refleksija filozofije studija koji igre pravi.

Meho Krljic

Witcher 3 , potvrđuju u firmi CD Projekt RED, će dobiti i Game of the Year ediciju. Što je vrlo zgodno jer će na jednom mestu sad moći da se kupi kompletan paket sa svim DLCjevima i pečevima. Za onoliku igru to nešto znači! Plus, drug Neomeđeni ima još vremena da zanovi kompjuter da bi se upustio u igranje ove veličanstvene igre (datum o kome se priča je 26. Avgust ove godine). Naravno, u mom slučaju, s obzirom da još nisam kupio Blood & Wine, sad razmišljam da li da ga i kupujem ili da se štekujem za GOTY verziju, hm, hm, hm...

neomedjeni

Heh, preteko si me. Zanavljanje kompa će doći na red koji mesec kasnije. Taman da mi istekne kredit i položim svoj legendarni pravosudni, pa da na novoj mašini ponosno startujem - Witcher 2.  :lol:

Meho Krljic

Dobro, treba ići po redu. Prvo kredit, pa pravosudni, pa novi kompjuter, pa Witcher 2: Assassins of Kings, pa brak, deca, pa da najstarije dete upiše fakultet, pa će onda Witcher 3 prirodno da dođe na red  :-| :-| :-|

neomedjeni

To što tražite od mene je nehumano, druže Meho. Svi znamo da se u Srba najstarije dete ostavlja u selu da obrađuje zemlju, na škole se šalju mlađi potomci.

Meho Krljic

Ali... vi ne živite na selu, druže Neomeđeni. A i dok vaše prvo dete stasa za tu vrstu izbora, naša sela će ionako biti rasrbljena, obezljuđena, naseljena divljim zvijerima. Možda biste ćeru eventualno mogli da pošaljete u lov na šakale ali ne verujem da će se ona baviti sa baš mnogo poljoprivrede...

CorwinM

Izgleda sjajno, jedno bih volio malo veći FOV. Možda može da se podesi.  Imam problem sa motion sickness, šta da radim... I naravno, da srede borbe.
There are no desperate situations, there are only desperate people.

CorwinM

Izašao je mod pod nazivom: Witcher 3: Enhanced Edition. Izgleda fenomenalno i svaka promjena je prikladna. Cijeli mod bi trebalo da učini Witchera 3 izazovnijim, da naglasi potrebu da se pripremi za svaku borbu i da ga približi originalu, odnosno onome kako je opisan u knjizi. Izgleda da questovi nijesu mijenjani, izmjene su vezane isključivo za gameplay.

Nema više gutanja napitaka u sred borbe da se dopuni health i dodavnja ulja na mač u sred tuče, stamina funkcioniše drugačije, uvodi se poise od kojeg zavisi da li će se Geralt zateturati i izgubiti korak usred bitke kad popije udarac, od preostalog health-a zavisi i brzina Geraltovih reakcija i snaga udarca, kao u knjizi Geralt može da uključi i isključi nightsight po želji, nema potrebe da pije Cat (koji sada ima potpuno drugačiju namjenu), Geralt više neće onako lako moći da izbjegava udarce pet protivnika, dodging je samo alternative pariranju i kontraudarcu (koje realno nije bilo ni potrebe čovjek da koristi) itd, itd.

Negdje kad sam počinjao igru pitao sam Meha kad uopšte koristi strong attack. Pitanje stoji, jer sam završio igru i nisam nijednom imao potrebu da ga upotrijebim, jer je quick attack fenomenalan, naročito kad se podigne na nivo koji izaziva krvarenje sa svakim udarcem. E, ako je ovo što u opisu moda stoji istina, sad i strong attack zaista ima smisla.

U svakom slučaju, završiću Blood and Wine, a onda lagano instaliram ovaj mod i krećem ispočetka. Djeluje mi superzanimljivo, ali je definitivno za hardcore igrače.

http://www.nexusmods.com/witcher3/mods/1814/?

neomedjeni

Kleto pojednostavljavanje mehanike radi podilaženja širokim konzolaškim narodnim masama. U kecu si mogao da pređeš igu bez korišćenja jednog od tri stila samo kad bi se zezali.

Ili možda na easy.

CorwinM

Tako je. Sinoć sam igrao Witchera 1 kod jednog člana šire familije koji je upravo napunio 18. Ne može da pređe boss fight u petom poglavlju. Dođem do njega da vidim u čemu je problem, kad ono... Ima svega 2 napitka u inventaru, nijedno ulje, ne poznaje gotovo nijednu biljku i čak ne zna koji mač da koristi protiv boss-a.

O tempora, o mores.

Meho Krljic

Complete Edition ove sjajne igre izlazi ove nedelje. U to ime, evo jednog lepog teksta sa Jurogejmera:

The Witcher 3 is one of the best war games there's ever been

CorwinM

Mene zanima je li neko zavrsio Blood and Wine? Ja sam se smorio, sljedeci prelaz ce sacekati i to cu vjerovatno da igram modovanu verziju. Pa me zanima da li da se trudim u medjuvremenu oko kompletiranja Blood and Wine?

neomedjeni

http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1270744

CD Projekt has posted its quarterly results for Q2 2016. They have exceeded analysts prognosis by 32%. As a result, their share price has jumped, making the company worth more than $1 billion.

Meho Krljic

Ludilo.  :shock: Ali Witcher 3 je zaista MNOGO učinio na sazrevanju čitavog medija. Toliko da možda sad kupim i Complete Edition iako već imam skoro sve.

neomedjeni

I sam planiram tako nešto.

Nego, da sam na njihovom mestu, sad bih se raspitivo ko je nadležan za sklapanje ugovora za pravljenje igara po Zelaznijevim knjigama.

Meho Krljic

Čekaj prvo Sajberpank da završe  :-| :-| :-|

neomedjeni

Neću! Larian, koji je o poređenju sa CD Projectom Samostalna zanatska radnja, planira da u narednim godinama uspostavi ritam od jednog RPGa godišnje. Neće valjda blentavi Belgijanci da nadmaše poljsku braću?

Znam, znam, CD Projectove igre su sada open world igre koje gutaju resurse i vreme uloženo u njih, ali mogu sada sebi da dozvole i poneki sporedni i manje ambiciozan (manje open world) projekat. Amber je kao stvoren za neki oldskul RPG.

neomedjeni

Ludi Poljaci.  :lol:

Meho Krljic

Zaboravih da linkujem ovaj fini intervju sa Dougom Cockleom na Jurogejmeru:

http://www.eurogamer.net/articles/2017-01-27-the-voice-behind-the-witcher

Meho Krljic

neomedjeni

Da, ovde je čak ispao neverovatno pitom.  :lol:

ridiculus

Važno!!! Videti ovde. :)

дејан

бем ти линк ридикулусе! прави линк!
...barcode never lies
FLA

neomedjeni

Generalno lepa vest za fantastiku, meni su knjige dovoljne. Ne gledam Igru prestola, te teško da ću ovo.

ridiculus

Quote from: дејан on 18-05-2017, 00:48:35
бем ти линк ридикулусе! прави линк!

Uvek proverim, i sa telefona je lepo radio...  :(

Scordisk

hej, nisu loši momci uopšte :D

Svakako ne mogu biti gori od originalnog filma: https://www.youtube.com/watch?v=yyaPYkxlCaI

Tex Murphy

Лепо су испоштовали публику тј. играче, баш фино од њих.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!