• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Witcher

Started by Father Jape, 30-05-2015, 00:08:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

E, pa, što bi rekao Cripple, da čestitamo Witchera onima koji ga slave:

Netflix's 'The Witcher' TV Series Casts Henry Cavill as Geralt 

Menije Henry sjajan lik, ali slutimd a će ovo među našom publikom biti dočekano na nož.

Perin

Da, meni se izbor ne dopada. Mads Mikelsen je jedini kojeg mogu zamisliti u toj ulozi.

Sent from my LG G6

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 04-09-2018, 20:01:05
Menije Henry sjajan lik, ali slutimd a će ovo među našom publikom biti dočekano na nož.

"Naša publika" nikad nije umela da odabere oružje!  ;)

Lično sam neutralan po ovom pitanju. Ne smatram ga najboljim mogućim izborom, ali ne mislim ni da je Vičer upropašćen pre nego što je i počeo. Moglo bi da ispadne dobro, još uvek.
Dok ima smrti, ima i nade.

Tex Murphy

Quote from: Perin on 04-09-2018, 23:27:36
Da, meni se izbor ne dopada. Mads Mikelsen je jedini kojeg mogu zamisliti u toj ulozi.

Sent from my LG G6

Јел тај Мадс Микелсен у глумачком репертоару има иједну фацу осим оне "спреман сам да заплачем", а ла Теренс Хауард? То је одлично функционисало у Јагтен, али тешко да би у Вичеру, тај Гералт би ваљда требало да је даса.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Calavera

takav mu resting face, sta ces  :lol:  u hannibalu mu to nije smetalo:

Tex Murphy

Ајде живи били па видјели. Ја сам човјек који је спреман да призна грешку ако до исте дође.
Genetski četnik

Ugly MF

Ćut da nam ne uvale Kijanurivsa, metdejmona, benafleka...

Meho Krljic

Tex Murphy

Каква будала, да није игара нико живи не би ни чуо за његове књиге, а мош мислит што би се снимала и серија. Надам се да ће наши да га одеру на суду и још му наплате за душевну бол.
Genetski četnik

neomedjeni

Nije baš tako, dobre su to knjige (posebno prve dve, sa kratkim pričama) i u Poljskoj je Sapkovski uživao veliku popularnost mnogo pre nego što je CD Project ispilio prvog Witchera.

E sad, druga je priča što je bio som i odlučio da uzme vrapca u ruci i zadovolji se sitnom kintom umesto da rizikuje i potpiše ugovor kojim stiče prava na procenat od zarade koju igre ostvare. Pa još sad igra ulogu lošeg gubitnika i podnosi tužbe umesto da dostojanstveno prihvati odgovornost za svoj propust.

Ali opet, CD Project sad ima brdo love, a nekim delom to duguje svetu i likovima koje je kreirao Sapkovski. Zar je toliko teško baciti mu par mrvica sa trpeze?

Meho Krljic

16 milijuna nije baš "par mrvica".

Pravno gledano, a vi ste tu na svom terenu, druže Neomeđeni, ovo jeste zanimljiva situacija jer je očigledno da zastupnici Sapkovskog idu na vansudsko poravnanje mnogo radije nego na suđenje pošto je Sapkovski ne samo potpisao ugovor kojim je prihvatio fiksni keš radije nego procenat od potencijalne zarade nego je i to posle javno prepričavao vajkajući se da se zajebao al šta sad da se radi, dok, sa druge strane, poljski zakon o autorskim pravima kaže da ako se pokaže da postoji velika disproporcija između onoga što je autor dobio i kasnijeg ostvarenog profita, sud može da odluči da mu se dodeli više novca.

Dakle, sud odlučuje o cifri ako se ovo potonje desi. Taj element zakona je tu, naravno, da zaštiti male autore od biznismena koji namerno netačno predstavljaju potencijalni profit da bih ih obmanuli, pa bi, po nekim tumačenjima koja sam pročitao, zastupnici Sapkovskog morali da dokažu da je CDPR namerno krio koliko para će se zaraditi kad se napravi igra Witcher eda bi Sapkovski ustupio prava za male pare. Što je, naravno, apsurdno - CDPR je u vreme potpisivanja ugovora imao iza sebe toliko malo napravljenih igara (praktično samo rad na poljskoj lokalizaciji Baldur's Gate) da je, razumno je reći, Sapkovski u vreme potpisivanja ugovora samo racionalno odabrao vrapca u ruci mesto goluba na podalekoj grani.

Ima i drugi tvist u priči,a to je da zastupnici Sapkovskog tvrde da je on ustupio prava samo da se napravi jedna igra a ovi napravili već tri (plus četvrta ova proširena Gwent varijanta sada) a to bi zapravo mogla biti ozbiljnija priča, ako se pokaže da u ugovoru to stoji nedvosmisleno. No, čini se da CDPR misle da Sapkovski nema šansu na sudu i spremni su da idu na suđenje...

Tex Murphy

Мени то са прикривањем профита изгледа потпуно апсурдно. Па ни ЕА не може да буде сигуран да нека игра неће тотално да му флопне, а камо ли неки тамо (у то вријеме) тотални анонимуси.

Мислим и да уопште није тривијално питање у коликој мјери је за успјех и зараду игре заслужан свијет на коме је заснована а у коликој сам дизајн, гејмплеј, квестови и остало што нема везе са изворним материјалом. Свакако да је фер да се Сапковском некако надокнади та евентуална диспропорција, али ваљда је то могло и некако цивилизованије да се ријеши, а не одма на суд па дај 16 милиона.
Genetski četnik

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 03-10-2018, 15:40:17
16 milijuna nije baš "par mrvica".

Pravno gledano, a vi ste tu na svom terenu, druže Neomeđeni, ovo jeste zanimljiva situacija jer je očigledno da zastupnici Sapkovskog idu na vansudsko poravnanje mnogo radije nego na suđenje pošto je Sapkovski ne samo potpisao ugovor kojim je prihvatio fiksni keš radije nego procenat od potencijalne zarade nego je i to posle javno prepričavao vajkajući se da se zajebao al šta sad da se radi, dok, sa druge strane, poljski zakon o autorskim pravima kaže da ako se pokaže da postoji velika disproporcija između onoga što je autor dobio i kasnijeg ostvarenog profita, sud može da odluči da mu se dodeli više novca.

Dakle, sud odlučuje o cifri ako se ovo potonje desi. Taj element zakona je tu, naravno, da zaštiti male autore od biznismena koji namerno netačno predstavljaju potencijalni profit da bih ih obmanuli, pa bi, po nekim tumačenjima koja sam pročitao, zastupnici Sapkovskog morali da dokažu da je CDPR namerno krio koliko para će se zaraditi kad se napravi igra Witcher eda bi Sapkovski ustupio prava za male pare. Što je, naravno, apsurdno - CDPR je u vreme potpisivanja ugovora imao iza sebe toliko malo napravljenih igara (praktično samo rad na poljskoj lokalizaciji Baldur's Gate) da je, razumno je reći, Sapkovski u vreme potpisivanja ugovora samo racionalno odabrao vrapca u ruci mesto goluba na podalekoj grani.

Ima i drugi tvist u priči,a to je da zastupnici Sapkovskog tvrde da je on ustupio prava samo da se napravi jedna igra a ovi napravili već tri (plus četvrta ova proširena Gwent varijanta sada) a to bi zapravo mogla biti ozbiljnija priča, ako se pokaže da u ugovoru to stoji nedvosmisleno. No, čini se da CDPR misle da Sapkovski nema šansu na sudu i spremni su da idu na suđenje...

Nisam bio dovoljno jasan, hteo sam reći da svega ovoga možda ne bi bilo da su mu na vreme tutnuli neku lovu, tipa par stotina hiljada ili milionče neke valute i rekli: "Evo majstore, jebeš ugovor, ljudi smo, zaslužio si, sve što smo postigli temelji se na onome što si ti godinama pisao i stvarao."

Inače, prilično tačno ste predstavili situaciju i definitivno on nema tu šta da traži, druže Meho. Ne verujem u tu mogućnost da je Sapkovski ugovorom pristao samo na jednu igru, u tom slučaju: 1) reagovao bi on mnogo ranije, iz priča o njemu dalo bi se zaključiti da je tip neka vrsta lokalne verzije Harlana Elisona i 2) Ne bi prvi Witcher bio koncipiran kao igra koja prosto vrišti za nastavkom.

Meho Krljic

Da, pa svakako su mogli da ga zovnu i kažu "E, vidi, Witcher 3 kida kako se dobro prodaje, da možda potpišemo neki aneks ugovora da dobiješ neki promil te zarade a ti nama da pomogneš u marketingu" ali to pretpostavlja mnogo dobre volje a problem je što je on deceniju unazad samo mračio i govorio da ga boli kurac za te igre i da je to sve sranje i da je samo za pare dao licencu i da mu ne bi palo na pamet da to igra, pa on je ozbiljan čovek a to je za debile itd. Oću da kažem, nije baš inspirisao dobru volju.

Quote from: Brock Landers on 03-10-2018, 15:49:55
Мени то са прикривањем профита изгледа потпуно апсурдно. Па ни ЕА не може да буде сигуран да нека игра неће тотално да му флопне, а камо ли неки тамо (у то вријеме) тотални анонимуси.

Мислим и да уопште није тривијално питање у коликој мјери је за успјех и зараду игре заслужан свијет на коме је заснована а у коликој сам дизајн, гејмплеј, квестови и остало што нема везе са изворним материјалом. Свакако да је фер да се Сапковском некако надокнади та евентуална диспропорција, али ваљда је то могло и некако цивилизованије да се ријеши, а не одма на суд па дај 16 милиона.
Da, malo ružno to sad izgleda al on je i inače jedan prek čovek, nije bio za neočekivati. I siguran sam da se ne nada da dobije 16 miliona, nego je to početna highball cifra za cenkanje koje treba da nastupi ako se dogovore oko vansudskog poravnanja.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 03-10-2018, 15:58:01
Da, pa svakako su mogli da ga zovnu i kažu "E, vidi, Witcher 3 kida kako se dobro prodaje, da možda potpišemo neki aneks ugovora da dobiješ neki promil te zarade a ti nama da pomogneš u marketingu" ali to pretpostavlja mnogo dobre volje a problem je što je on deceniju unazad samo mračio i govorio da ga boli kurac za te igre i da je to sve sranje i da je samo za pare dao licencu i da mu ne bi palo na pamet da to igra, pa on je ozbiljan čovek a to je za debile itd. Oću da kažem, nije baš inspirisao dobru volju.

Jasno, s tim što je, s moje tačke gledišta, utoliko pre trebalo da se odluče na taj korak. Razočarani pisac koji ide okolo i blati igre nastale po njegovim delima - deluje kao vremenska prognoza za oluju sa kišom i grmljavinom u neposrednoj budućnosti.

Meho Krljic

Osim što je igra Witcher sada MNOGO veći brend od njegovih knjiga, tako da oluja može njemu da napravi više štete nego njima. Mene malo čudi da se sada odlučio na ovo, kada Netflix kreće u ozbiljan rad na seriji i gde mu ovakvo razvlačenje po medijima u kome može da ispadne nepouzdan partner ne ide baš u korist.

neomedjeni

I tu ste u pravu, samo što cenim da će dobar biznismen pre da gleda da predupredi bilo kakvu štetu za sebe koju bi mogao da mu nanese bivši poslovni partner, nego da rezonuje: "Ko ga jebe, mi ćemo dizgubimo nešto sitno ugleda na netu i koju stotinu evra za advokatske usluge, ali on ima da najebe do balčaka ako nas tuži!!!"

Meho Krljic

To stoji, pod uslovom da su u CDPR imali nekakvu najavu da je ovako nešto u pripremi. Al to ne znamo, ovako kako je nama prikazano, samo su se jedno jutro probudili i našli advokata sa ispruženom rukom i osmehom vrednim 16 miliona.

Calavera

kao sto su pazljiviji citatelji ovog foruma zasigurno primetili, vec neko vreme ne prijavljujem cega se igram na konzoli. razlog je prost: konacno sam odlucio da se izborim s mamutskim witcherom 3 i pripadajucim dlc materijalom, za sta mi je trebalo solidnih 120 sati. o samoj igri nemam da kazem nista sto vec nije detaljno razglabano u nekom od hiljadu tekstova koji su iznikli otkako se igra pojavila na trzistu, pa necu ni pokusavati. ukratko, sve je istina, ovo je neverovatan i dosad nezabelezen poduhvat, i jedini razlog zasto mi ne upada u onaj najuzi panteon omiljenih igara je cisto subjektivan. da sam na kakvom pustom ostrvu bez ikakvih alternativa, novi prelazak witchera 3 bi svejedno morao da saceka koji mesec-dva dok ga se opet ne uzelim. poredjenja radi, personu 5 (koju sam, ne racunajuci dlc, djuskao jos i duze) bih istog dana vratio u konzolu i startovao new game+. to ne menja cinjenicu da je witcher neverovatna igra i da sam ga odigrao s uzivanjem, samo nije potpuni fit s mojim igrackim senzibilitetima.

kako se o osnovnoj igri zna sve, spomenimo ipak ta dva dlca koje su se pojavila nesto kasnije, pa ih mooozda nisu svi odigrali. prvi, hearts of stone, ne traje toliko dugo, ali svejedno sadrzi neke od najboljih momenata u citavom serijalu. olgierd von everec i master mirror su sjajno profilisani likovi, shani je vazda lepo videti, bosovi su primetno zahtevniji nego ranije, a sporedni sadrzaj je zabavan. svadba s bratom vlodimirom u ulozi geralta je apsolutni hit, i fino demonstrira da se u cd projektu ne stide staviti mrguda geralta u nesto opustenije okruzenje  :lol:  jedini problem s hearts of stone je sto ne nudi nista sustinski novo, sto nije idealno ako ste pre toga vec skucali toliko vremena u osnovnu igru. sve misije se odigravaju u velenu i oxenfurtu, a jedina mehanicka novotarija je enchantovanje oruzja, za sta sam bio odvec dekintiran. dakle, vise nego vredno igranja, ali sam u tom trenutku ipak patio od zamora materijala.

na srecu, blood and wine u pricu ubacuje toussaint, bez sumnje najveci vizuelni spektakl u celom serijalu. mislim, witcher 3 ne pati od nedostatka dopadljivih lokacija: novigrad je arhitektonski podvig, svako ostrvce na skelligeu ima sopstveni stimung, a svitanje svugde izgleda fantasticno. no, toussaint je ipak prica za sebe, sjajan prikaz romanticizma viteske ere u witcher univerzumu u kojem skoro svaki kadar krajolika mozes mirne duse okaciti na zid  :D  sto je jos bitnije, velicina mape (prokletinja je velika skoro koliko i ceo velen) nimalo ne utice na gustinu sadrzaja koji se na njoj nalazi. zapravo, toussaint je na mnogo nacina mikrokozam citave igre, i to onih najuspesnijih delova, i po meni predstavlja definitivno witcher iskustvo. tesko mi je da zamislim drugog developera koji ovo ne bi naplacivao kao skroz novu igru, ali to valjda dovoljno govori o njihovim ambicijama. cisto hronoloski gledano, blood and wine traje otprilike duplo duze od hearts of stone, ali u ovakvom settingu vreme leti daleko brze.

istini za volju, tome dosta pomaze i kvalitet glavnog narativa. ovo je nesto cime hearts of stone nije bas mogao da se pohvali, jer se glavni quest u sustini sastoji od tri zelje koje treba ispuniti i konacnog okrsaja s negativcem. s druge strane, u centru blood and wine se nalazi 1 obiman i detaljno razradjen murder mistery, s pristojnim obrtima, dobrim pacingom i postenim krajem. prisutno je cak i potpuno racvanje narativa na dve strane a la witcher 2, samo sto cete ovde zbog toga propustiti tek jednu ili dve misije umesto pola igre. kvalitet teksta je meni tu negde na nivou prethodnog dlca, i sad je vec vidljivo da su scenaristi u cd projektu samo dodatno napredovali dok su radili na igri. ansambl likova se sastoji skoro iskljucivo od novih lica, sto je meni bio dodatni plus jer doprinosi razdvajanju dlca od glavne price. narocito mi se svideo detaljniji uvid u vise vampire i njihovu istoriju i obicaje, vanredno fascinantna bica.

glavni gejmplej novitet su mutacije, koje su fino integrisane i konacno donose nekakvu korist od silnih mutagena koje ste po svoj prilici nakupili u osnovnoj igri. tu je i vodjenje licnog vinograda, mada se to ipak svodi na finansiranje renovacija i kacenje slika i oruzja na zidove. gwent je dobio novi deck, ali isti nije najbolje izbalansiran, s obzirom na nedostatak spijuna i relativnu slabost maerdroeme mehanike. nije mi bas najjasnije ni zasto bi neko u toussaintu pravio deck od skellige karata, ali necemo se sad zamarati tim sitnicama  :lol:  sporedni sadrzaj drzi nivo, i jedini questovi koji mi nece ostati u lepom secanju su onaj o dva zaracena vinograda i onaj s 15! zveri koja treba naci i mlatnuti. jasno, tu je i citava plejada novih cudovista, ukljucujuci i dugo ocekivani povratak bruksi i dzinovskih stonoga.

eto, ako ste presli witchera 3 a i dalje ignorisete dlcjeve, nek ostane zapisano da su meni oni bili mozda i najbolji deo igre. evo jednog gejmplej videa u kojem se od celog prelepog toussainta vide samo memljive rusevine, ali sta cu kad se nisam setio da sacuvam nesto drugo  :cry:  gomila kukavickog bezanja pred brojcano nadmocnim neprijateljem, a pred kraj jos koristim i pogresno ulje jer zamenim katakana za clana necrophage familije, no sta sad:

https://www.youtube.com/watch?v=WWRhprlASCE

Meho Krljic

A pitao sam se šta to igraš pošto se ne javljaš dok se mi ostali patimo zabavljamo sa Sekirom  :lol:

I moram da priznam, ovo me sada podseća da bi bio red i da se ja vratim Geraltu i završim ga božezdravlje...

Meho Krljic

Tex Murphy

У поређењу са игром, мислим трећим дијелом, ово изгледа прилично неимпресивно.
Genetski četnik

Perin

Podloška serije su knjige, pa možda zato :)

Sent from my LG G7 ThinQ

Meho Krljic

Dobro, napravili su ga da malo liči na Gejm ov trons i meni Henri definitivno nije lik za Geralta, al videćemo.

Meho Krljic

Meni ovaj Switch trejler za Witcher 3 uzgleda nestvarno:

https://youtu.be/8cdP-JseTK0

A onda i 40 minuta priče i prikazivanja gejmpleja:

https://youtu.be/MovQWz4biGI

Meho Krljic

Netfliksov Witcher ima novi trejler:

https://youtu.be/ndl1W4ltcmg

Meho Krljic

The Witcher Netflix show helped game sales to jump 554 percent 

Book sales also see huge year-on-year increase in the US

dark horse

Bogami, od prve sezone igra se Witcher intenzivno. Prešao Witcher keca, sad prelazim dvojku u dark modu.

Možda se posle dvojke nakanim u trojci konačno pređem Dettlaf bossa iz kampanje Blood & Wine. Praktično mi samo to ostalo.

Pa se bacam na knjige.  :|
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Meho Krljic

Witcher 3 Update Allows You To Transfer PC Saves To Switch 

E, ovo je ljudski i čovečanski. Što reče Mike Williams, ako ovo bude relativno readovan "feature" next gen hardvera, to će biti prelepo.

neomedjeni

Ćemu, dođavola? EE izdanje prve igre je pravi dragulj, dan danas i te kako vredan igranja. Mogli su da smisle nešto novo.

Meho Krljic

Eh, sa ovim će zaraditi mnogo novca a bez potrebe da sede i smišljaju igru from scratch. Plus, naravno, gomila igrača koji su voleli Witcher 3 sa dobrim argumentima ne bi pipnula prvog Witchera u originalnom, jelte, Aurora Engine pakovanju, a sigurno će igrati nešto što liči na modernu igru. Rimejkovi su danas big biznis.

dark horse

Aj daj Bože.

Nikako da završe Witcher 3 next gen upgrade, trebalo je da bude do kraja ove godine. Još malena nada postoji. Mada je vremena sve manje.

https://www.dexerto.com/gaming/the-witcher-3-next-gen-update-free-dlc-console-upgrades-1609742/

I to će verovatno da preprave u TBC-2023. Ako nisu prepravili još prošle godine. Programeri. :(

https://www.gamesradar.com/the-witcher-3-next-gen-update-news-is-coming-soon/

dark horse

dark horse

Meho Krljic

Da se ukaže da je Witcher u svetu gejminga jedna od najjačih franšiza u istoriji:

The Witcher 3 has sold 50m copies, entire trilogy over 75m