• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dejan Stojiljković - "Kišni psi" (Laguna, 2015)

Started by crippled_avenger, 06-07-2015, 15:48:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

Quote from: D. on 05-02-2016, 13:50:46
A, cuj, i ti se, B, ljutis bezveze. Recenicu "Sta koji kurac SVI traze moje misljenje" pa nabroji svega TRI prijatelja/poznanika koji su mu trazili misljenje, od kojih mu je jedan nacinio zivotnu i egzistencijalnu uslugu ubacivsi ga u svet prevodjenja, sa kojim dotad nije imao nikakve obrazovno-formalne ili neformalne veze - moze da izgovori samo osoba koja se malo zbunila, pa pomislila da mu isti traze misljenje jer ga smatraju autoritetom, umesto da pomisli da to em NISU SVI, em je ta potraznja iskljucivo kao i svaka druga, od drugih ljudi. Eto, sreli ga na hodniku, ucinili mu jednom veliku uslugu, pa sa pravom ocekuju postovanje zauzvrat itd.

Iz svega se da izvuci zakljucak da je Najti sreo Dexu jednom, razmenio sa njim tri recenice i da je ceo razgovor tekao ovako:

Dexa: Cao Najti. Hej, nisam te takvog zamisljao, na forumu delujes mnogo deblje! Nego, kad si me vec okrznuo po ramenu u prolazu, je l' bi mogao da procitas moju knjigu, napises prikaz, hm?

Najti: Sta koji kurac svi traze moje misljenje?

Dexa: Pa kaze gazda da nam je "ja tebi vojvodo, ti meni serdare" politika u opisu radnog mesta, bre. Ne bih ja trazio, al' eto, moramo da cesemo ledja jedni drugima u prolazima.

...

I tako saznasmo da je Najti vunderkind i da ima svega tri prijatelja/poznanika, te ga svi smaraju da napise svoje cenjeno i uzviseno misljenje, dok bi on da ga svi ostave da na miru prelistava romane iz pradedine biblioteke...

hihihi...
i D. jednom u godinu dana pogodi bullseye! :-D
https://ljudska_splacina.com/

Nightflier

Pre neki dan pročitao sam prve dve priče u ovoj zbirci. "Pucanj" je toliko loša da je to tragično. Čak izuzetno loša i to prevashodno na nivou jezika. Protagonisti čiji je svetonazar i osećaj za jezik suštinski oblikovan devetnaestim vekom govore jezikom primerenijim dvadesetprvovekovnom novogovoru, nego srpskom jeziku od pre sto godina. Neposredno prenošenje čak ne ni engleskih već američkih idioma, poput "hodajući mrtvaci" u nekoliko navrata me je bezmalo nateralo da batalim čitanje. Na planu radnje, priča je uglavnom besmislena i bespotrebna. Nazire se pokušaj istorijske kritike poslednjeg veka srpske politike i ukazivanje na tačku u kojoj je sve pošlo naopako. Ovaj motiv čak uspeva da na trenutak zagolica čitaočevu pažnju, ali je realizacija zbrzana, smušena i kao da autor ne zna baš do kraja šta s tim motivom da radi, tako da se on zapravo ne razvija van domena dobre ideje. Moj glavni utisak jeste da je "Pucanj" napisan preko noći, makar u figurativnom ako već ne u doslovnom smislu, kako bi poslužio kao odskočna daska za ostale zbirke u priči. Ta zbrzanost, ako sam u pravu da je to bilo po sredi, učinila je svoje. 1/5

Srećom, o istom trošku sam pročitao i priču "Čuvar prelaza". Da nisam, verovatno bih batalio celu zbirku. Osim što mi ni najmanje nije jasno zašto se priča tako zove, ona je u svemu suprotnost "Pucnju". Jednostavno traži da se za nju iskoristi engleski epitet "well-crafted". Ovde je jezik na nivou vrhunske proze i ukoliko je to Stojiljkovićev autentičan izraz nasuprot pisanja po (percipiranoj) meri publike, srpska spisteljska scena prilično gubi time što tako ne piše više i češće. Naravno, polazim od može biti pogrešne premise da je "Konstanstinovo raskršće" makar u nekom pogledu napisano sličnim manirom kao "Pucanj", pa i da deli stilsko-jezičke mane te priče. "Čuvar prelaza" jeste žanrovska priča, ali čak neubedljivo žanrovska. Možda bi joj više prijalo da su elementi fantastike izbačeni i priča otišla u čisti realizam. Čitajući je stekao sam sličan utisak kao pri čitanju Zelićeve "Peščane hronike", osim što je "Čuvar prelaza" napisan daleko samouverenije i čvršće, što se možda može tumačiti i relativnim razlikama u spisateljskom iskustvu dva autora. Bilo kako bilo, vrlo dobra priča i 4(+)/5.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Nightflier

"Mrtve stvari" su još jedna priča iz sage o Nemanji Lukiću i sada je već očigledno da ja imam neki problem sa ovim delom Stojiljkovićevog stvaraštva. Sve zamerke koje sam izneo glede priče "Pucanj" stoje i ovde, premda nešto manje izraženo. Stil je nešto bolji, jezik nešto primamljiviji, ali sve kvari uvođenje lika Ive Andrića, koji je prikazan bledo do bezličnosti, bezmalo na nivou crtice. Ovo ne bi bio problem da umesto Andrića imamo nekog N.N. diplomatskog žbira, ali Andrić je (makar u našim okolnostima) istorijska figura takvog kalibra da već svojim gravitasom izaziva tektonske poremećaje. Ovde ne da nije bilo zemljotresa, nego se ni prašina nije digla. Poslednja stranica priče počinje citatom ili parafrazom Ive Andrića, što je očekivano najsvetlija tačka "Mrtvih stvari". Ipak, nešto bolje nego "Pucanj". 2/5

First 666

Boban

Zašto misliš da imaš problem?
Zar ti je toliko neprirodna pomisao da on naprosto ne ume da piše?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Nightflier

Zato sto u toj istoj zbirci ima dve vrlo dobre price. A ocito je ono sto se meni ne dopada izuzetno popularno, te govori da moj ukus i nije merodavan. Oh, well...

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Boban

Kako dve dobre?
pročitao si tri, dve ne valjaju, nije mi jasno kako mogu i dve da budu dobre.

Ghoul

Quote from: Nightflier on 11-04-2016, 18:37:00
ocito je ono sto se meni ne dopada izuzetno popularno, te govori da moj ukus i nije merodavan

kakvo nakaradno silovanje logike... :(

taj zaključak uopšte ne proističe iz te premise.

s druge strane, kad dolazi od nekoga kome je TRŽIŠTE merilo svih stvari, onda se bar u tom svetlu može razumeti.
https://ljudska_splacina.com/

Nightflier

Projektujes, Gule :) A i vidi se da ti nedostaje Radmilo. Pusa.

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Nightflier

Quote from: Boban on 11-04-2016, 18:38:15
Kako dve dobre?
pročitao si tri, dve ne valjaju, nije mi jasno kako mogu i dve da budu dobre.
Krenuo sam narednu. Nisam je dovrsio, ali je dobro napisana.

U sustini, moj utisak o zbirci je prilicno slican Kriplvom, samo jos da procitam pricu s Kisom, pa da napisem kompletan prikaz i da predjem na "Slobodanidu". Valjda ce mi ici brze, posto je roman.

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Boban

aaa... našao si dobru priču ali to kriješ od nas.
Ili si je proglasio za dobru iako nisi bio u stanju da je pročitaš do kraja?

Nightflier

Nasao sam dve dobro napisane price (4/5), jednu solidnu (prvobitno sam joj dao 4/5, ali nakon sto su se stvari slegle mozda bih pre 3/5), jednu ocajnu i jednu katastrofalnu. I ostala mi je jedna da procitam.

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Nightflier

Btw, Bobane, da li mozda poznajes Dragana Jovanovica (pisca i novinara NIN-a)?

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Mica Milovanovic

QuoteKrenuo sam narednu. Nisam je dovrsio, ali je dobro napisana.

Jedna od boljih izjava na forumu...  :)
Mica

Nightflier

Jbga, Mico - pa odmah vidis da li s necim imas problem ili nemas. Za sve tvoje godine ziriranja u klubu ti nisi doziveo da nakon prvih par strana znas da li ce ti se prica dopasti ili nece?

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Mica Milovanovic

Ma, nisam se šalio. Izjava je prava!
Imam na svom spisku bar deset dobrih knjiga koje nikako da završim...
Mica

Boban

ali da li im daješ ocenu 4 od 5?
Priča koju nisi u stanju da dovršiš zavređuje 0/5.

Nightflier

Nisam je zavrsio zato sto sam sinoc zaspao, dzebem te zajunjenog :P Planirao sam danas da procitam i nju i "Bastu", ali negde mi se dan izvuce, a bio je tu malocas, svega mi :)

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Nightflier

Quote from: Mica Milovanovic on 11-04-2016, 19:41:54
Ma, nisam se šalio. Izjava je prava!
Imam na svom spisku bar deset dobrih knjiga koje nikako da završim...

Po pravilu, što je bolja knjiga to nekako teže ide završavanje. Ima nekih s kojima se rvem mesecima, pa napravim presek s laganim štivom, pa udaram opet. I tako. Btw, ako nije bezobrazno od mene, zamolio bih te da u antikvarnicama motriš na "1001. noć", osmu knjigu, Prosvetino izdanje iz pedesetih. Neko mi je otuđio sedmu i osmu iz kompleta, pa sam sedmu našao pre dve godine a osmu nikako da nađem :(
First 666

angel011

Quote from: Nightflier on 11-04-2016, 18:48:10
Projektujes, Gule :) A i vidi se da ti nedostaje Radmilo. Pusa.

Sent from Bigg Maggzzee

D.?
We're all mad here.

Nightflier

Ona se vratila, koliko vidim.

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Boban

Nightflier

You work fast, kad hoćeš. Ne odgovori mi, da li slučajno poznaješ Dragana Jovanovića?
First 666

Аксентије Новаковић

Скоро па сам прочитао збирку.
Кад неко узме ликове Иве Андрића, Војислава Танкосића, Гаврила Принципа, падре Тадеја...и смести их у своје приче, онда су очекивања од тих прича велика.
Међутим, код Стојиљковића није тако, па се свих ових прича не би након читања ни сећао да се у њима не спомињу познати историјски ликови.
Тако је то са Стојиљковићем, узме великана , стави га у причу, и на конто тога прода своје дело.
И сад, уместо да, на пример, прича "Пуцањ" буде једно ремек дело јер се у њој налазе ликови четничког војводе Танкосића (правог четника, борца за слободу србског народа Старе Србије а не Дражиног гибаничара, човека познатог по томе што је у Београду ишамарао смрадоњу Черчила због увреде србске части http://www.telegraf.rs/vesti/1122005-junacina-prica-o-cetnickom-vojvodi-koji-je-samarao-cercila-u-centru-beograda), Гаврила Принципа и Аписа, она је толико бледа, па не знам шта ми је блеђе: да ли сарајевски јунаци који су описани као група на смрт оболелих од туберкулозе који немају шта да изгубе или млаки опис масакра који се десио у ноћи мајског преврата.
Иста је ствар са причом "Мртве ствари" у коју је убачен Андрић, који нема паметнија посла него да шверцује јеврејске научнике из нацистичке Немачке, у чему му помаже вампир који касапи гестаповца у сред Берлина. Хау јес но.
Мало боља је прича "Упитај мрак", коју са претходне две приче повезује лик вампира Немање Лукића (такође главног јунака површног романа "Константиново раскршће").
Наравно, имам дебелих замерки на неке ствари из приче (нпр. понављање детаља са патрљком руке, па човечији патрљак заврши стежући волан, а вампирски патрљак оконча, пре спаљивања, на радио антени коју грчевито стеже...или ствари које уопште нису остале разјашњене - како римско гробље није откривено раније?, зашто су вампири истребили шиптарско село тек у Слобино време, што су чекали до тада?, чему служи издвојена плоча далеко ван гробља осим што се на њој налази текст који указује на наводни Исусов егзорцизам? да ли је та плоча можда граничник докле Легија сме да се креће, мада се после види да није, јер се вампири крећу и даље од те ње...како ли се то трчи са челичним панциром,ако се у њему једва хода?), али и оваква је боља од прве две, мада је апсолутно јасно да писац брља ли брља и да му се грешке недопустиво нижу.
Иначе, и сама фора са вампирима обавештајцима је, бар код нас, проваљена још у Скробоњином "Светом рату", тако да може Стојиљковић колико хоће да шета свог вампира Немању из епохе у епоху, и да му укршта путеве са грдним великанима, али џаба, јалово је то, нит смрди нит мирише.
Можда понајбоља је насловна прича "Кишни пси", мада је она превише шински урађена.
Капирам да је Ђанго Милошевић у ствари неки омаж вестерн стрип-јунаку Ђангу, јер у понашању главног јунака има поприлично каубојштине која се могла видети у стриповима (попут лупања флаше о главу).
Ето, такве ствари (попут лупања флаше о главу) су ми и остале у глави после читања, значи да ово треба заобићи и жали Боже пара свих наивних који ово купише и грдно се зајебаше.
Преостале две приче ("Чувар прелаза", "Башта, пепео, вампири..") нисам ни имао воље да читам.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html