• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Prelep visokoletač traži dom

Started by divča, 17-07-2015, 02:30:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Petronije

Quote from: Jane Snow on 17-07-2015, 15:51:04

Quote from: Petronije on 17-07-2015, 15:45:51
Ovo nije tacno, jeste delimicno, ali ako uzmemo za primer upravo goluba onda nije.

A zašto?

Ovo je neko trik pitanje?
Arm the Homeless

saturnica

Quote from: Meho Krljic on 17-07-2015, 16:04:51
Quote from: saturnica on 17-07-2015, 15:53:55
Quote from: Meho Krljic on 17-07-2015, 15:40:55
Quote from: saturnica on 17-07-2015, 15:27:08
Quote from: Petronije on 17-07-2015, 12:53:48
Cenim da je Skalop samo hteo da ukaze na besmislenost takvih akcija. Ako je golub u startu bio nesposoban da se izbori za sebe jos u gnezdu onda mu ne treba ni pomagati, nahranice neku jacu zivotinju svojim slatkim mesom koja ce opet zahvaljujuci tome imati mleka za svoje mlade itd. itd. Ljudi nikad ne bi trebali da se mesaju u te stvari ali oni to nikako da shvate.
Tocno. U pitanju je cista prirodna selekcija.

Pa, da, ali mi ne živimo u prirodi, nego u društvu. Čovek je ptici pomogao da preživi potencijalno smrtonosnu situaciju koja ju je zadesila jer je možda bežala od nekog neprijatelja i, uz malo pomoći možda će ta ptica izrasti u potpuno zdravog, snažnog, za reprodukciju kadrog gohluba. Naravno da je jedan od mogućih odgovora na njegovo pitanje "ma baci to mačkama/ čavkama" ali nekako sam siguran da to i autor topika zna sam od sebe i da je posve nepotrebno da mu se to objašnjava jer je već uložio energiju, vreme i emocije u pomaganju jednoj nesrećnoj životinji koja može da izraste u srećnu životinju.
g
Meho, pretjerano si sentimentalan, a i imas cudan stav da covjek zivi u drustvu, ali ne i u prirodi. Ja tvrdim
da covjek zivi u prirodi i drustvu i da je to nedjeljivo. Nije normalno da je covjek okuzen zivotinjama, na nacin na koji ti tome pridajes znacaj. Covjek je sebi podcinio zivotinje umjesto da ih ostavi da se same brinu za sebe kako im je Bog to i namijenio. Ljudima je dano da brinu o ljudima. Zivotinje znaju, urodenom im je da brinu same o sebi. Dakle, ono sto mislim o spomenutom neduznom golubu, jednako mislim i o mackama, pticama, ribama. Sve to treba na slobodu. Pa tko prezivi, a tko ne, kao sto rekoh, u pitanju je prirodna selekcija.

Ako čovek živi i u prirodi i u društvu i to je nedeljivo, kako veliš, zašto je onda neprirodno da Divča pomogne životinjki da pregura par nedelja dok ne ojača dovoljno da odleti i dalje se snalazi sama??? Divča je isto deo prirode kao i golub i čavka, valjda, pa je sve to deo prirodne selekcije.

Opet, da se ne razumemo pogrešno - nisam protivan da bilo ko ima stav da sve životinje treba da preživljavaju same od sebe i da mi tu ne treba da se mešamo - legitimno kao i bilo šta drugo, ali nekako mislim da je besmisleno da se taj stav potencira na topiku čiji je autor očigledno taj stav već u svojoj glavi promislio i odabrao da dela drugačije. Divča nije osmogodišnje dete koje mamu pita jel' sme da zadrži kucu koju je našlo na ulici, već čovek, muž, otac sa intelektualnim kapacitetima za koje je malčice uvredljivo da ih se ovako tretira.

Ili kraće (da upotrebim ekstremno nepriličnu analogiju): da je neko pokrenuo topik u kome kaže "dete mi je bolesno, fali mu to i to, šta bi bilo dobro da radim?" a neko drugi mu kaže "more pusti to bolešljivo, napravićeš drugo" verovatno bismo svi reagovali iznenađeno. E, pa u sličnoj situaciji i reakcija je slična.
nije neprirodno pomagati životinjama, da se razumijemo, ali je neprirodno uspoređivati skrb za čovjek za onom skrbi za životnje kojima bi prirodno stanište trebala biti šuma, park, džungla i slično. nismo spartanci i nećemo valjda bolesnu djecu ostavljati da ih kljucaju vrane. ta tvoja pretjerano bolešljiva briga za životinje ne čini te većim humanistom od mene. još malo pa ću ispasti monstrum u tuđim očima! to samo pasionirani ljubitelji životinja u stanju su uspoređivati ove dvije stvari i brkati kruške i jabuke. ja dobro znam gdje je mjesto čovjeku a gdje životinji. a nadam se i da će divča pronaći odgovarajuće rješenje za svog golupčića... :)

Meho Krljic

Smanjimo malo gas, nisam uopšte nameravao da pravim monstruma od tebe niti da upoređujemo kolike su nam humanosti, samo pričam o tome da kad neko dođe s jednim pitanjem a mi mu odgovaramo kao da je postavio neko drugo pitanje, jer pretpostavljamo da je, eto, neznalica kojoj tako nešto već nije palo na pamet, to nije baš sasvim na poštovanju zasnovana diskusija.

Jane Snow

Quote from: Petronije on 17-07-2015, 16:36:34
Ovo je neko trik pitanje?

Može biti. Na ovom forumu je uvek potrebna magija da neko objasni zašto misli kako misli, čini mi se.

Quote from: saturnica on 17-07-2015, 16:37:44
ja dobro znam gdje je mjesto čovjeku a gdje životinji. a nadam se i da će divča pronaći odgovarajuće rješenje za svog golupčića... :)

Ako celokupnu istoriju planete smestimo u 14 godina, životinje i biljke (i jednoćelijske) zauzimaju gotovo svih 14 godina (dve, tri manje), a ljudi samo 7 minuta. I? Gde je mesto ljudima, a gde životinjama? Koje šume? Koje prašume? One isečene, nestale? Život je život. Životinjski ili ljudski.

Quote from: Meho Krljic on 17-07-2015, 16:45:13
Smanjimo malo gas, nisam uopšte nameravao da pravim monstruma od tebe niti da upoređujemo kolike su nam humanosti, samo pričam o tome da kad neko dođe s jednim pitanjem a mi mu odgovaramo kao da je postavio neko drugo pitanje, jer pretpostavljamo da je, eto, neznalica kojoj tako nešto već nije palo na pamet, to nije baš sasvim na poštovanju zasnovana diskusija.

U principu, ljudi se sami prepoznaju u kategorijama. Proradi im savest, shvate da su pogrešili, pa druge optužuju da su ih nekako okarakterisali, a u stvari - oni o sebi misle u takvim kategorijama, ali im ego ne dozvoljava da to sebi priznaju. Ljude treba samo posmatrati. Svaki zaključak koji izvuku iz konteksta je njihovo ogledalo koje prebacuju drugima.

Stipan

Dobro, zaista Sagitaški. Stvar je dovedena do apsurda.

Seća li se iko inicijalnog posta? Na primer Gospođica Snow?
Dama sklona da druge optužuje da nemaju šta da kažu?

Glasio je "Ima li na forumu neki golubar, ili bilo koji čovek dobre volje sa uslovima, koji bi bio spreman da mu pomogne da stane na noge, bolje reći da raširi krila? "

Dakle, ima li neki golubar na ovom jebenom forumu?

scallop

Meho, u svakom slučaju, očekujem izvinjenje za tvoju nepriličnu analogiju. Možeš ti da duvaš u kojegod diple, ali mi nećeš porediti decu sa životinjama.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Jane Snow

Ja podržavam Mehinu prilično priličnu analogiju, jer je istinita.

Jedini koji ovde zaslužuje izvinjenje je pokretač topika koji je dobio savet da ubije ili ubistvu prepusti biće koje je upravo spasao od smrti. Kao što Meho kaže, takvim predlozima se vređa inteligencija plemenitih ljudi.

I ostali učesnici topika, koji su svesni vrednosti života, bilo čijeg života, zaslužuju izvinjenje.

Ygg

"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Jane Snow

Dobro, od mentalno i duhovno uskraćenih izvinjenje se ne očekuje.

scallop

Budući da sam poštovao zahtev tvog mentora i duhovnog vođe da mu se više ne obraćam, jer si zauvek odstranjena, a ti si i dalje ovde, uz uvrede svima (osim Mehi, njemu se bedno ufuljavaš), ja se od večeras više ne smatram obaveznim.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Jane Snow

Oni koji misle da su bitni aktivni su na tviteru.

džin tonik

nije da se ne slazem s mehom i ostalim ljudima na topicu, ali rasprava bi mogla biti zanimljivija.

Quote from: Meho Krljic on 17-07-2015, 16:04:51
...
Ili kraće (da upotrebim ekstremno nepriličnu analogiju): da je neko pokrenuo topik u kome kaže "dete mi je bolesno, fali mu to i to, šta bi bilo dobro da radim?" a neko drugi mu kaže "more pusti to bolešljivo, napravićeš drugo" verovatno bismo svi reagovali iznenađeno. E, pa u sličnoj situaciji i reakcija je slična.

molim da se na obradu jave zagovaraci abortusa. ne bas da imam neki stav, ali povukao bih koju paralelu dok jos nisam tu.

Meho Krljic

Ja bih se svakako izvinio Skalopu ako sam ga ičim uvredio. On, nadam se, zna da mi to nikako i nikada nije namera.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 17-07-2015, 17:54:06
Ja bih se svakako izvinio Skalopu ako sam ga ičim uvredio. On, nadam se, zna da mi to nikako i nikada nije namera.

Izvini se svim roditeljima na ovom forumu. To šta si napisao se ne radi nikome.

Meho Krljic

Ne preterujmo sa dramom. Sigurno je ovde (skoro) svako dovoljno odrastao da prepoznaje namerno predimenzioniran primer u analogiji kako bi se ilustrovalo ono o čemu smo pričali.

Jane Snow

Quote from: Meho Krljic on 17-07-2015, 18:51:52
Sigurno je ovde (skoro) svako dovoljno odrastao

Ne i demagozi.

scallop

Kako hoćeš. Evo, D. te podržava i to je dovoljno. Alal ti podrška.

Meho Krljic

Čuj, pa nisam ja ovde da skupljam podršku za izbore i Sagita ionako nije demokratija.  :lol: 

scallop

Jasno, ali meni si pripisao dramu zbog deteta, a ti me daviš deset sati zbog goluba.

džin tonik

hm, ne znam sad bas je li ovo d, ali izmedju podrske jedne predivne zene i, hm, pojma nemam, stipanove, morao bih bas, ali bas razmisliti sta bi mi vise prijalo. :)

scallop

A da dovedeš Samusa, pa onako udvoje da krenete u bitku?

džin tonik

pa oprosti, vidim postrojavas se danima, utvrdjujes polozaj, ali tu bitku ti neces gledati. :)

scallop

I tenkove sam kupio. Bacače plamena, takođe. Osnovao sam partijske ćelije i posebne lokacije sa rezervnim delovima.

džin tonik

bacen novac. sto se posteno ne iskukas administraciji i dobro.

scallop

I ti si probao, pa se sad zoveš samo -. I još mi niko nije rekao da sam isfuran sa svih drugih foruma.

Jane Snow

Koliko je moguće upratiti forum neulogovan, i velika crvena slova zaslužila su svoje mesto na đubrištu istorije foruma.

džin tonik

Quote from: scallop on 17-07-2015, 23:26:28
I ti si probao, pa se sad zoveš samo -. I još mi niko nije rekao da sam isfuran sa svih drugih foruma.

da, to je bilo ruzno od administracije. nije lijepo udarati tako nisko po obzirnoj, miroljubivoj, umjerenoj i odmjerenoj osobi punoj ljubavi i emocija, uvijek spremne ponuditi i drugi obraz kad je netkom dosadno. sta ces. :cry:

Petronije

Arm the Homeless

Nightflier

Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Stipan

Flajeru, ne igraj se s ljudskim najtananijim emocijama!

ALEKSIJE D.

kakva li je čorba od tih visokoletača? ima li neki penzioner koji hrani golubove iz hobija kako bi oni hranili njega iz potrebe, pa da neki recept podeli sa radničkom klasom?

Nightflier

Quote from: Stipan on 19-07-2015, 20:44:53

Delovalo mi je kao prikladan komentar :D
First 666

saturnica

Quote from: Nightflier on 19-07-2015, 21:08:06
Quote from: Stipan on 19-07-2015, 20:44:53

Delovalo mi je kao prikladan komentar :D
ma, komentar je odličan...:)

Petronije

Quote from: ALEKSIJE D. on 19-07-2015, 21:05:52
kakva li je čorba od tih visokoletača? ima li neki penzioner koji hrani golubove iz hobija kako bi oni hranili njega iz potrebe, pa da neki recept podeli sa radničkom klasom?
Imam relativno bliskog rodjaka koji pola zivota hvata i jede golubove, trenutno je u fazi preturanja po kontejnerima pa mi nije bas prijatno da ga pitam za recept, ali znam provereno da se decenijama hrani divljacima.
Arm the Homeless

džin tonik

ja vas uz najbolju volju vise ne mogu citati. uzas. jedni vicu osvetite se golubu zavrtanjem vratom, bacite mackama, na rostilj, u corbu... drugi uvjetuju golubovo pravo na dostojanstven zivot proklinjuci djecu.
sad mi treba mnogo ljubavi da zarastu rane. potrazit cu forum o politici, nikad vise sf!

scallop

Vredna obećanja nikad ne traju na ZS. :(

Linkin

Quote from: - on 19-07-2015, 23:05:24
ja vas uz najbolju volju vise ne mogu citati. uzas. jedni vicu osvetite se golubu zavrtanjem vratom, bacite mackama, na rostilj, u corbu... drugi uvjetuju golubovo pravo na dostojanstven zivot proklinjuci djecu.
sad mi treba mnogo ljubavi da zarastu rane. potrazit cu forum o politici, nikad vise sf!

Nema ovde iznenađenja. A sve je više politika nego SF.

Ipak je paprikaš od goluba mira tradicionalni balkanski specijalitet.

varvarin

Šteta, ja hteo da pitam ima li neki član foruma koji je klao kokošku, pa da pomogne savetom, ali sad...

Nightflier

Ovaj... not exactly klao. Vise roknuo sekirom...
First 666

Jane Snow

Al šta bi svako društvo radilo bez gikova koji se skupe tri dana nakon žurke da se hvale kako su zduvali tri džointa, popili litru viskija, tri litre vina, po pet šotova tekile i sve to zabetonirali domaćom kajsijevačom, kada su, u realnosti, pali u nesvest posle prvog dima i pola flaše piva (u prevodu: onesvestili se na sam prizor tri kapi kokošije krvi).

ALEKSIJE D.

Ovaj... ima nas koji jesmo. 450 komada u jednom danu. Trebalo mi vremena da sastužem i operem se od skorele krvi da bi mogla voda da dođe do mene.
Šta ćeš, svak ima svoj hobi.

Stipan

Jebeš golubove! I vuka si upucao proklet bio!

ALEKSIJE D.

A važim za dobroćudnog čoveka, zamisli.
Najlepše što će ljudi pomisliti kako se zezam. Ti si, barem, video materijalne dokaze za deo iskaza.

Stipan

saturnica

saturnica

čini se da je ipak bilo pogrešno na sagiti tražiti udomitelja za goluba visokoletača...
mislim, shvatila sam kad se krenulo s receptima...

ALEKSIJE D.

Golub ti je samo pacov sa krilima, napisa neki pametan čovek, a neko pametniji ima da se seti ko je to.

Stipan

Ko još jede pacove? Uozbilji se, molio bih te!

saturnica

Quote from: Stipan on 20-07-2015, 12:50:45
Ko još jede pacove? Uozbilji se, molio bih te!
stipe, pitaj ga, a što je onda vuk, ako je golub pacov!