• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Prelep visokoletač traži dom

Started by divča, 17-07-2015, 02:30:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

divča

Izvuko sam jednog mladog goluba iz ventilacionog kanala u koji je ovaj nesretnik dospeo verovatno preko krova. Ima li na forumu neki golubar, ili bilo koji čovek dobre volje sa uslovima, koji bi bio spreman da mu pomogne da stane na noge, bolje reći da raširi krila? Golub inače jede i pije normalno, kljuca proso i zrnevlje i pije iz posudice, dakle ne treba neko specijalno hranjenje. Veterinar iz zgrade kaže da je golub mlad, da je proleteo ali da bi trebalo da se poneguje još par nedelja dok ne ojača i potraži svoje jato. Ja za čuvanje nemam uslova, trenutno je u predsoblju u otvorenoj kutiji, pa bih ga rado udomio. Ideje?
And every life became
A brilliant breaking of the bank,
A quite unlosable game.

divča

And every life became
A quite unlosable game.

scallop

Ne znam da li neko kome je pašenog golubar cca. 60. godina može da pomogne? Čisto da se ne ždereš.

Je li golub markiran? Ako nije nije visokoletač. Ako jeste, nijedan pravi golubar ga ne bi hteo. Važi golubarsko pravilo: Koji golub ne zna da dođe kući, ni ne treba mu kuća. Čak, vratiti goluba vlasniku je cinična uvreda. Moj pašenog bi takvom golubu zakrenuo vratom. Ćista selekcija. Pusti ti njega da se "snalazi". I čavke imaju neka prava.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

:-?

Znači čovek nađe mladog povređenog goluba, spase ga iz kanala i nema uslova da ga drži u adekvatnom smeštaju dok ne bude sposoban da se sam snalazi, pa pita da li bi neko drugi to mogao, a ti veliš da je zakretanje vratom lek za golubove koji nisu znali da dođu kući. WTF??? Kakve veze ovo što si napisao ima sa temom koju je Divča pokrenuo???

divča

Golub nema nikakvu oznaku, ovo 'visokoletač' sam ja malo zakitio, po ugledu na oglase za udomljavanje kuca i maca, da skrenem pažnju. 

Hvala na odgovoru svakako, ali ajde da ne pomažemo selekciju ovaj put -- i bez moje pomoći je dovoljno jaka -- ovde ćemo da navijamo za slabiji tim i apelujemo na humanost :)
And every life became
A quite unlosable game.

Alexdelarge

Quote from: scallop on 17-07-2015, 09:19:29
Ne znam da li neko kome je pašenog golubar cca. 60. godina može da pomogne? Čisto da se ne ždereš.

Je li golub markiran? Ako nije nije visokoletač. Ako jeste, nijedan pravi golubar ga ne bi hteo. Važi golubarsko pravilo: Koji golub ne zna da dođe kući, ni ne treba mu kuća. Čak, vratiti goluba vlasniku je cinična uvreda. Moj pašenog bi takvom golubu zakrenuo vratom. Ćista selekcija. Pusti ti njega da se "snalazi". I čavke imaju neka prava.

genijalno! xrofl
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 17-07-2015, 09:49:06
:-?

Znači čovek nađe mladog povređenog goluba, spase ga iz kanala i nema uslova da ga drži u adekvatnom smeštaju dok ne bude sposoban da se sam snalazi, pa pita da li bi neko drugi to mogao, a ti veliš da je zakretanje vratom lek za golubove koji nisu znali da dođu kući. WTF??? Kakve veze ovo što si napisao ima sa temom koju je Divča pokrenuo???

Prvo, ima toliko veze da post nije odmah crko. Nadam se da se sa time slažeš. Drugo, pitao je šta misli neko ko ima iskustvo. Eto, ja imam višestruko i dao sam mu punu informaciju. Hoćeš da dodam? Još? Poslednje moje iskustvo sa golubovima datira od pre 6-8 godina kad mi se jedan par zapatio na terasi. Golupčići su se već izlegli. Svestan da sam kriv što ih na vreme nisam poterao, ostavim ih na terasi da dovrše šta su započeli. Sve išlo kako treba dok jednog dana par vrama nije istaklo preče pravo na već operjale mladunce. Dok sam uspeo da izađem na terasu jedno mladunče je već bilo iskasapljeno. Oterao sam vranu i drugo mladunče sam "pustio" da odleti. Pošlo mu je za krilima. Najlepši deo je bio kad mi je žena objasnila da sam ja golubove ostavio i da bi bilo zgodno da terasu operem od govana i krvi. Trajalo je nekoliko sati.

Tako, Meho, ako bi da kritikuješ, eno ti Divča, eno ti mladi nezaštićeni golub pa udri sa dobročinstvima.

I, naravno, Alexdelarge, da je genijalno. No patetics.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Dybuk

Quote from: scallopMoj pašenog bi takvom golubu zakrenuo vratom.

xrofl Jeste surovo, ne bi trebalo da se smejem ali...imam golubova oko zgrade, drze skupstine na terasi u ranu zoru, gucu i lepecu po vasceli dan ne znam kako da ih se otarasim, na human nacin. Ideje? :)

scallop

Imam ja uspešno rešenje, ali ne smem od Mehe da ti kažem. On će ti reći koje note da im kupiš. xfrog

Dybuk

Haha, okacila sam CD na ogradu jer sam cula da ih odbljesak zbunjuje i tera, nista! Situaciju komplikuje to sto bas ne volim golubove, posebno kad me bude u cik zore ili ulete u sobu :?

Petronije

Da si na selu, predlozio bih ti najhumaniji moguci nacin, inace tradicionalan u nas Srba - vazdusnu pusku. Posto nisi, a zelis da budes humana, lepo ih zamoli da odu, mozda i poslusaju, samo nemoj mnogo da vices da ne povredis njihova osecanja :mrgreen: Inace, pravda za Skalopa, svako ko je imao i jedan ozbiljniji razgovor sa nekim golubarom bi napisao isto ovde. Tog goluba lepo pustis ako vec neces da ga hranis, pa nek se sam snalazi. Najverovatnije ce neka lokalna macka da ga dohvati i to je vrlo humano, ako pitas macku.
Arm the Homeless

Meho Krljic

Dakle, baš da bi izbegao dobronamerna ali polovična rešenja kao ono iz Skalopovog primera, gospodi Divča veli: "Ima li na forumu neki golubar, ili bilo koji čovek dobre volje sa uslovima, koji bi bio spreman da mu pomogne da stane na noge, bolje reći da raširi krila?". A u odgovor stiže ciničan savet da ga pusti da se sam snalazi jer i čavke imaju prava, of-topik objašnjenje kako golubu koji se sam ne vrati kući treba zavrnuti šiju, te sugestija da čovek koji u kući ima čopor mačaka uzme i udomi goluba pošto je jedini izbor koji imamo to da ga uzmem ja ili da se golub iznese na žrtveni oltar čavki. Het trik ljudske okrutnosti! Je li to ovaj siroti goluban zaslužio? Je li Divča to zaslužio? Za sebe ne pitam, sigurno jesam.  :lol:

scallop

Meho, čovek lepo pitao, ja mu lepo objasnio, ti se po običaju petljaš i mene optužuješ za okrutnost i cinizam. Moj pašenog je u poslednjih 60. godina omogućio život desetinama hiljada golubova i ima jasno iskristalisane stavove. Kao što vidiš, i drugi, kao Petronije, imaju slična iskustva. Što se tiče beogradskih golubova, korisni su kao i beogradski pacovi.

Za Dybuk: Skoro se Bata raspitivao kako da ih se otarasi sa terase. Našao sam na netu neke trake sa čeličnim iglama dugim jedno 6-8 cm. I ja sam stavio na svoj spoljni erkondišn na terasi i golubovi su sad u komšiluku. Trake su me koštale cca. 2000. dinara, plus majstor koji ih je postavio, plus moje pranje zaštitne ploče od govana.

Meho Krljic

Čovek je pitao da li neko ko ima uslove da udomi goluba dok se ne osamostali, hoće da udomi goluba. Ti si mu objasnio da se vlasnički golubovi koji se sami ne vrate kući valjaju ubiti, kao i da tog goluba što hoće da udomi izbaci na ulicu jer i čavke imaju prava. To NIJE odgovor na njegovo pitanje plus je cinično. Što se tiče toga da su golubovi korisni kao pacovi, to možda treba da objasniš svom pašenogu a ne Divči koji samo ima plemenitu želju da spase jedan život, da golubu omogući da sam zaradi šansu za svoj opstanak. Lamentiram nad time da je potrebno da to objašnjavam ozbiljnim ljudima.

scallop

Ajde, dođi do mene pa lamentiraj i nad rojem pčela koji mi se zapatio po četvrti put u zidu kraj kuhinjskog prozora. Ovih dana ću zvati profesionalce da ih potamane. Osim lamenta, možeš i kući da ih vodiš. Usput, zamolio bih te da me poštediš svog altruističkog licemerja. Po ovoj vrućini nisam mnogo raspoložen da ga trpim.

Petronije

Cenim da je Skalop samo hteo da ukaze na besmislenost takvih akcija. Ako je golub u startu bio nesposoban da se izbori za sebe jos u gnezdu onda mu ne treba ni pomagati, nahranice neku jacu zivotinju svojim slatkim mesom koja ce opet zahvaljujuci tome imati mleka za svoje mlade itd. itd. Ljudi nikad ne bi trebali da se mesaju u te stvari ali oni to nikako da shvate.
Arm the Homeless

scallop

Ma, Divča je tražio savet, dobio ga je i sad kako hoće. Nijedan golubar u Beogradu i šire ne bi preuzeo tog goluba.

džin tonik

nisam znao da golubari toliko mrze zivotinje, sad imam realnu sliku o istima. odlican topic, uvijek se nesto nauci na sagiti.

Meho Krljic

Što jes, jes, vrućina je pa na to sigurno može da se odbije dobar deo bizarne konfuzije na ovom topiku.

Quote from: scallop on 17-07-2015, 13:06:49
Ma, Divča je tražio savet

Zapravo nije. Tražio je da se neko javi da uzme goluba sebi:

Quote from: divča on 17-07-2015, 02:30:11
Ima li na forumu neki golubar, ili bilo koji čovek dobre volje sa uslovima, koji bi bio spreman da mu pomogne da stane na noge, bolje reći da raširi krila? (...) Ja za čuvanje nemam uslova, trenutno je u predsoblju u otvorenoj kutiji, pa bih ga rado udomio.

I, sad topik odlazi u smeru da nam se sugeriše kako treba da saosećamo sa nečijim problemom sa podivljalim pčelama - naravno da saosećamo - ali kakve veze sve što je ispisano o golubarskim tretmanima nepoćudnih golubova koji ne znaju gde im je kuća ima sa originalnim pitanjem? Ludilo.

Jane Snow

QuoteI, sad topik odlazi u smeru da nam se sugeriše kako treba da saosećamo sa nečijim problemom sa podivljalim pčelama

Sugeriše nam se kako treba da saosećamo i sa problemom sa pčelama i sa čišćenjem govana, što stvarno nema veze sa temom. Ja mislim da i ljudske bebe treba ostavljati u divljini, pa koje preuzmu vuci i odgajaju, a koje isti vuci pojedu. Sve je to prirodna selekcija.

scallop

Meho, hajde pobrini za ovaj povampireni primerak dok ne osvestimo Bobana i poguramo ga na čišćenje dvorišta. To bi bilo krajnje čovekoljubno.

Nije nego. Divča je tražio savet kako da se otarasi goluba. I dobio ga je.

Jane Snow

Ili možda ovako: stariji ljudi su teret društva. Pogotovo oni koji su prešli sedamdesetu, na primer. Ako više nisu sposobni za rad, treba ih se otarasiti, a ne davati im penzije. I mladi ljudi treba od nečega da žive. :) Kako to surovo zvuči kada se prebaci na nivo ljudi. Jači treba da štite slabije. To je jedino dostojno čoveka.

Meho Krljic

Ne bih rekao da je Divča "tražio savet da se otarasi goluba", jer to ne piše ni u jednom njegovom postu, a i on nije takav čovek, koji se stvari otarašava, on je jedna divna, empatična osoba koju naš internet-cinizam može samo da rani. Pa nemojte da ga ranjavamo više (nego što već jesmo).

scallop

To je samo pitanje retorike i ti to dobro znaš. Isto tako, ti ne braniš one preko sedamdeset godina od besomučnog nasrtanja. Očito, ja nemam ni rep ni krila.

A, D. koja se pod još jednim nikom smuca po ovom forumu, već je urnisala temu o SF-u, pa srlja tamo gde ja postujem ne bih li shvatio da je opet tu i da joj niko ništa ne može. Jasno mi je bilo od prvog posta i nazdravlje svima koji su se pravili ludi.

Jane Snow

Quote from: scallop on 17-07-2015, 14:22:25
Isto tako, ti ne braniš one preko sedamdeset godina od besomučnog nasrtanja. Očito, ja nemam ni rep ni krila.

Nema od čega da brani, to je bio cinizam. Ja ne mislim tako. Naprotiv.

scallop

Pa, kako ide radionica na Art Animi? Još si tamo ili ti je atmosfera postala suviše opuštena, bez saspensa?

Meho Krljic

Branim ja starije osobe u priličnoj meri. Godinama sam to radio profesionalno a sada volonterski - recimo, moj recentni čin odbrane je bilo pro-bono pisanje/ uređivanje koncept-note za regionalni projekat koji bi se bavio upravo organizovanim radom na boljoj zaštiti ljudskih prava starijih u Srbiji i još četiri zemlje u komšiluku, ako ga EU bude finansirala.

Ali naravno da TO nije bitno za ovaj razgovor i nemojmo da ga direjlujemo još više. Čovek je spasao pticu od sigurne smrti i sada pokušava da joj obezbedi samo opciju da sama preživi. To je plemenito i hvalevredno i ukazivanje da i mačke (i čavke) nešto treba da jedu, iako tačno, nije zapravo pozitivan doprinos topiku.

Jane Snow

Još jedan post koji nema veze sa golubom... Ljudi nikako da nauče da je bolje da ćute i ne mešaju se, ako već ne mogu i ne umeju da pomognu.

Tema je nega za goluba, da se podsetimo. Od svih sebičnih šumova, ne čuje se humana reč.

*Ubacio se gospodin Meho.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 17-07-2015, 14:40:28
Branim ja starije osobe u priličnoj meri. Godinama sam to radio profesionalno a sada volonterski - recimo, moj recentni čin odbrane je bilo pro-bono pisanje/ uređivanje koncept-note za regionalni projekat koji bi se bavio upravo organizovanim radom na boljoj zaštiti ljudskih prava starijih u Srbiji i još četiri zemlje u komšiluku, ako ga EU bude finansirala.

Ali naravno da TO nije bitno za ovaj razgovor i nemojmo da ga direjlujemo još više. Čovek je spasao pticu od sigurne smrti i sada pokušava da joj obezbedi samo opciju da sama preživi. To je plemenito i hvalevredno i ukazivanje da i mačke (i čavke) nešto treba da jedu, iako tačno, nije zapravo pozitivan doprinos topiku.

Nas dvojica se nikada nismo složili po suštinskim pitanjima. Tvoji formalizmi nisu zdravo funkcionalni. Možda negde dobiješ plus, ali takvi plusevi nikad ne menjaju suštinu. Reagovao si tek pošto sam ja reagovao. Da nisam, možda se uopšte ne bi javio i niko ne bi znao za Divčinu muku. Sad reaguješ, pošto ti se moja poruka iako tačna do krajnosti nije dopala. Koliko si golubova ti odgajao ili spasao ili bilo šta? Nijednog. Nisam čak napisao da sam i ja držao golubove. Godinama. Dobro. Počeli smo raspravu, skrenuli pažnju i da je postojao iko na forumu koji bi mogao da preuzme i pomogne golubu, javio bi se. Dosta li je? Ali ti bi da uteruješ svoj odnos prema životinjama. Zapravo, više da nas sve podsetiš na njega nego da učiniš nešto. U isto vreme, Divča je od mene saznao da njegov golub nije visokoletač i samim tim sasvim izvan interesovanja nekog golubara. Takođe, i da kod golubara postoje neki čudni stavovi kad im neko donese goluba, pa i njihovog (nigde nisam napisao da ja zakrečem glave golubovima). Napisao sam i da sam imao slučaj kad sam lično popustio jednom leglu da kod mene na terasi odradi svoje. I da sam loše prošao.
Šta, bre, od tvojih stavova ima Divča?
Isto tako pišeš da pišeš o penzionerskoj muci. Kome? Po meni, ti ništa ne možeš da učiniš, jer ne vidiš ni ono šta se dešava pred tvojim očima. Ili se praviš blesav? Ova osoba, samo sa novim nikom, maltretira me već više od dve godine i i nikada, ama baš nikada nisi lanuo ni "kev" da je to za tebe, za ovaj forum, nedopustivo. Ne povređuje mene njeno ponašanje, razumem ja boljku nesposobnih i potrebu da upljuju sposobnije ne bi li nekako i za sebe našli mesto, ali mene prisiljava da se ponašam neprimereno.

Jane Snow

Neka, čitaju ovaj forum i deca. Treba ih naučiti pravim vrednostima, a ne da ubijaju životinje. Čini mi se da Meho baš tu igra glavnu ulogu, u toj edukaciji. Zato je dragocen. Sebičnjaka ima svuda, treba ih zauzdati malo. Čisto ravnoteže radi.

saturnica

Quote from: Petronije on 17-07-2015, 12:53:48
Cenim da je Skalop samo hteo da ukaze na besmislenost takvih akcija. Ako je golub u startu bio nesposoban da se izbori za sebe jos u gnezdu onda mu ne treba ni pomagati, nahranice neku jacu zivotinju svojim slatkim mesom koja ce opet zahvaljujuci tome imati mleka za svoje mlade itd. itd. Ljudi nikad ne bi trebali da se mesaju u te stvari ali oni to nikako da shvate.
Tocno. U pitanju je cista prirodna selekcija.

Meho Krljic

Skalop i ja se retko složimo (mada se i to povremeno desi) i to je jedna od dražesnijih karakteristika ovog foruma.  :lol: Bitnije je da imamo dobru raspravu nego da se slažemo, čini mi se.

Enivej, neću da nabrajam golubove koje sam spasao i odgajio pošto to uopšte nije poenta ove priče (a i broj mačaka koje sam spasao i odgajio višestruko prebacuje broj golubova). Poenta je da neko traži dobru dušu da udomi goluba na par nedelja a da zauzvrat dobija meditaciju o tome kako se golubovi tretiraju kada ne znaju da se vrate kući, što nema nikakve veze sa pitanjem. I dobija i gratis savet da goluba koga je spasao iz kanala sad izbaci napolje ne bi li ga nešto pojelo. Onda kad se ja javno iznenadim što takav odgovor usledi na jednostavno pitanje bi li neko voleo da pomogne golubu da preživi, topik se skotrlja u uobičajene, tekuće razgovore o tome da neki među nama nisu stvarno altruisti nego samo prde po forumu, u iznošenja sopstvene muke, u nadprđivanje o tome ko koga napada, globalno i na forumu, a ko treba da ga brani a ne brani ga itd. Poštujem, to je ono kako mi ovde inače razgovaramo, ali mi žao Divčinog plemenitog gesta koji ovim biva poguran u zapećak dok se mi, već na autopilotu, prepucavamo.

Dybuk

@scallop, cula sam za siljke, ali ne bih da postanem Dybuk the Impaler :)
U medjuvremenu sam saznala za manje invazivnu i jeftiniju varijantu ;) te cu probati s tim, hvala u svakom slucaju.

Divca, izvini za ovaj of topik s moje strane, nadam se da ces uspeti da resis problem.

scallop

Divčin golub je do sada već prnuo.

Kimura

Mladi se ne uče pravim vrednostima na forumu.
Prave ili krive vrednosti su uglavnom postavljene i pre nego što naučimo da čitamo, a jedini sebičnjak kog možemo zauzdati je onaj u nama. Sve ostalo je izgovor.

Meho Krljic

Quote from: saturnica on 17-07-2015, 15:27:08

Pa, da, ali mi ne živimo u prirodi, nego u društvu. Čovek je ptici pomogao da preživi potencijalno smrtonosnu situaciju koja ju je zadesila jer je možda bežala od nekog neprijatelja i, uz malo pomoći možda će ta ptica izrasti u potpuno zdravog, snažnog, za reprodukciju kadrog goluba. Naravno da je jedan od mogućih odgovora na njegovo pitanje "ma baci to mačkama/ čavkama" ali nekako sam siguran da to i autor topika zna sam od sebe i da je posve nepotrebno da mu se to objašnjava jer je već uložio energiju, vreme i emocije u pomaganju jednoj nesrećnoj životinji koja može da izraste u srećnu životinju.

Jane Snow

Prirodne selekcije (opstanka) nestalo je u trenutku kada je čovek preuzeo prirodu. U takvoj prirodi ništa ne opstaje, osim ako se čovek ne doseti da prirodi, osim što je zloupotrebljava, i pomogne.

saturnica

Quote from: Jane Snow on 17-07-2015, 15:41:37
Prirodne selekcije (opstanka) nestalo je u trenutku kada je čovek preuzeo prirodu. U takvoj prirodi ništa ne opstaje, osim ako se čovek ne doseti da prirodi, osim što je zloupotrebljava, i pomogne.

Uopce se ne slazem sa tim stavom, ali ne bih se u tom smjeru nadmudrivala s tobom. :)

Petronije

Quote from: Jane Snow on 17-07-2015, 15:41:37
Ovo nije tacno, jeste delimicno, ali ako uzmemo za primer upravo goluba onda nije.
Arm the Homeless

Jane Snow

Quote from: kimura on 17-07-2015, 15:40:06
Mladi se ne uče pravim vrednostima na forumu.
Prave ili krive vrednosti su uglavnom postavljene i pre nego što naučimo da čitamo, a jedini sebičnjak kog možemo zauzdati je onaj u nama. Sve ostalo je izgovor.

Mladi se svuda uče pravim vrednostima, pa i na forumu. Celog života, a ne samo pre nego što nauče da čitaju. Zato se čovek i naziva svesnim bićem - zato što je u stanju da menja svoje vrednosti i ponašanje i uvek uči nove stvari. Valjda. Posle nekih postova na ovom topiku ništa više nije sigurno.

Quote from: saturnica on 17-07-2015, 15:43:41
Uopce se ne slazem sa tim stavom, ali ne bih se u tom smjeru nadmudrivala s tobom. :)

A zašto?

Quote from: Petronije on 17-07-2015, 15:45:51
Ovo nije tacno, jeste delimicno, ali ako uzmemo za primer upravo goluba onda nije.

A zašto?

Alexdelarge

moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

saturnica

Quote from: Meho Krljic on 17-07-2015, 15:40:55

Pa, da, ali mi ne živimo u prirodi, nego u društvu. Čovek je ptici pomogao da preživi potencijalno smrtonosnu situaciju koja ju je zadesila jer je možda bežala od nekog neprijatelja i, uz malo pomoći možda će ta ptica izrasti u potpuno zdravog, snažnog, za reprodukciju kadrog gohluba. Naravno da je jedan od mogućih odgovora na njegovo pitanje "ma baci to mačkama/ čavkama" ali nekako sam siguran da to i autor topika zna sam od sebe i da je posve nepotrebno da mu se to objašnjava jer je već uložio energiju, vreme i emocije u pomaganju jednoj nesrećnoj životinji koja može da izraste u srećnu životinju.
g
Meho, pretjerano si sentimentalan, a i imas cudan stav da covjek zivi u drustvu, ali ne i u prirodi. Ja tvrdim
da covjek zivi u prirodi i drustvu i da je to nedjeljivo. Nije normalno da je covjek okuzen zivotinjama, na nacin na koji ti tome pridajes znacaj. Covjek je sebi podcinio zivotinje umjesto da ih ostavi da se same brinu za sebe kako im je Bog to i namijenio. Ljudima je dano da brinu o ljudima. Zivotinje znaju, urodenom im je da brinu same o sebi. Dakle, ono sto mislim o spomenutom neduznom golubu, jednako mislim i o mackama, pticama, ribama. Sve to treba na slobodu. Pa tko prezivi, a tko ne, kao sto rekoh, u pitanju je prirodna selekcija.

Jane Snow

Quote from: saturnica on 17-07-2015, 15:53:55
Sve to treba na slobodu. Pa tko prezivi, a tko ne, kao sto rekoh, u pitanju je prirodna selekcija.

Sigurno. Dok ih ne selektuje prvi kamion, psihopata/sociopata ili otrov. Sve je to prirodno.

Meho Krljic

Quote from: saturnica on 17-07-2015, 15:53:55
Quote from: Meho Krljic on 17-07-2015, 15:40:55

Pa, da, ali mi ne živimo u prirodi, nego u društvu. Čovek je ptici pomogao da preživi potencijalno smrtonosnu situaciju koja ju je zadesila jer je možda bežala od nekog neprijatelja i, uz malo pomoći možda će ta ptica izrasti u potpuno zdravog, snažnog, za reprodukciju kadrog gohluba. Naravno da je jedan od mogućih odgovora na njegovo pitanje "ma baci to mačkama/ čavkama" ali nekako sam siguran da to i autor topika zna sam od sebe i da je posve nepotrebno da mu se to objašnjava jer je već uložio energiju, vreme i emocije u pomaganju jednoj nesrećnoj životinji koja može da izraste u srećnu životinju.
g
Meho, pretjerano si sentimentalan, a i imas cudan stav da covjek zivi u drustvu, ali ne i u prirodi. Ja tvrdim
da covjek zivi u prirodi i drustvu i da je to nedjeljivo. Nije normalno da je covjek okuzen zivotinjama, na nacin na koji ti tome pridajes znacaj. Covjek je sebi podcinio zivotinje umjesto da ih ostavi da se same brinu za sebe kako im je Bog to i namijenio. Ljudima je dano da brinu o ljudima. Zivotinje znaju, urodenom im je da brinu same o sebi. Dakle, ono sto mislim o spomenutom neduznom golubu, jednako mislim i o mackama, pticama, ribama. Sve to treba na slobodu. Pa tko prezivi, a tko ne, kao sto rekoh, u pitanju je prirodna selekcija.

Ako čovek živi i u prirodi i u društvu i to je nedeljivo, kako veliš, zašto je onda neprirodno da Divča pomogne životinjki da pregura par nedelja dok ne ojača dovoljno da odleti i dalje se snalazi sama??? Divča je isto deo prirode kao i golub i čavka, valjda, pa je sve to deo prirodne selekcije.

Opet, da se ne razumemo pogrešno - nisam protivan da bilo ko ima stav da sve životinje treba da preživljavaju same od sebe i da mi tu ne treba da se mešamo - legitimno kao i bilo šta drugo, ali nekako mislim da je besmisleno da se taj stav potencira na topiku čiji je autor očigledno taj stav već u svojoj glavi promislio i odabrao da dela drugačije. Divča nije osmogodišnje dete koje mamu pita jel' sme da zadrži kucu koju je našlo na ulici, već čovek, muž, otac sa intelektualnim kapacitetima za koje je malčice uvredljivo da ih se ovako tretira.

Ili kraće (da upotrebim ekstremno nepriličnu analogiju): da je neko pokrenuo topik u kome kaže "dete mi je bolesno, fali mu to i to, šta bi bilo dobro da radim?" a neko drugi mu kaže "more pusti to bolešljivo, napravićeš drugo" verovatno bismo svi reagovali iznenađeno. E, pa u sličnoj situaciji i reakcija je slična.

Stipan

Quote from: kimura on 17-07-2015, 15:40:06
jedini sebičnjak kog možemo zauzdati je onaj u nama.

Netačno! To je upravo onaj sebičnjak kog nikad ne možemo zauzdati

Jane Snow

Pa da. Ovde se izgleda misli da je samo smrt deo prirodne selekcije, a pomoć nije deo preživljavanja (i deo te iste selekcije). Nazad u školu.:)

Edit: ubacio se neko ko nema šta da kaže. Moj post je odgovor Mehinom postu.

Stipan

Ako ovde neko nema šta da kaže, onda ste to vi gospođice Snow.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 17-07-2015, 16:04:51

Ako čovek živi i u prirodi i u društvu i to je nedeljivo, kako veliš, zašto je onda neprirodno da Divča pomogne životinjki da pregura par nedelja dok ne ojača dovoljno da odleti i dalje se snalazi sama??? Divča je isto deo prirode kao i golub i čavka, valjda, pa je sve to deo prirodne selekcije.

Opet, da se ne razumemo pogrešno - nisam protivan da bilo ko ima stav da sve životinje treba da preživljavaju same od sebe i da mi tu ne treba da se mešamo - legitimno kao i bilo šta drugo, ali nekako mislim da je besmisleno da se taj stav potencira na topiku čiji je autor očigledno taj stav već u svojoj glavi promislio i odabrao da dela drugačije. Divča nije osmogodišnje dete koje mamu pita jel' sme da zadrži kucu koju je našlo na ulici, već čovek, muž, otac sa intelektualnim kapacitetima za koje je malčice uvredljivo da ih se ovako tretira.

Ili kraće (da upotrebim ekstremno nepriličnu analogiju): da je neko pokrenuo topik u kome kaže "dete mi je bolesno, fali mu to i to, šta bi bilo dobro da radim?" a neko drugi mu kaže "more pusti to bolešljivo, napravićeš drugo" verovatno bismo svi reagovali iznenađeno. E, pa u sličnoj situaciji i reakcija je slična.

Ova "ekstremno neprilična analogija" ti je idiotska. Samo još jednom sam na ovom forumu video sličnu i tada sam se složio sa reakcijama.

Kako bi bilo da pustimo Divču da se izjada zbog moje grubosti? Nekako nisam sklon da ti verujem.

Meho Krljic

Divča će već da se snađe, ja sam ovde više da tebi ukažem na to da neko postavi jedno pitanje a ti odgovaraš na neko sasvim drugo i da to topik onda odvede u neobične strane.  :lol: