• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Al Radek

Started by Mica Milovanovic, 14-08-2015, 12:18:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mica Milovanovic

Čovek svakoga dana nešto nauči!

http://www.avlija.me/eseji/faruk-dizdarevic-resad-kadic-kao-al-radek

Izgubi srpska književnost jednog SF pisca... :-)

Mica

zakk

Skroz korektan tekst, i Dizdarević čini se baš zna o čemu piše, čak i kad pominje mutne vode (pred)fandoma.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Mica Milovanovic

Da. Vrlo zanimljiv tekst. Ovo su meni nepoznate činjenice.
Uzgred, pred kraj ima nekoliko potpuno prepisanih rečenica iz mog teksta u UBIQ-u.
Ne kritikujem, već mi je drago. Neko čita ono što radiš...  :)
Mica

Mme Chauchat

Tekst je baš interesantan i samo još jednom pokazuje koliko je potrebno da se neke stvari popišu i uobliče pre nego što poumiru svi savremenici...
A evo detalja koji garant nije prepisan od Miće: "Darko Suvin sa romanom Od Lukijana do Lunjika (1965)" :lol:

Mica Milovanovic

Nije...  :) .

Voleo bih i da je izneo kako je došao do saznanja da je Rešad Kadić Al Radek.

Mica

zakk

Vidi ga, Živi u Priboju. Komačićska veza!
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

PTY

Dobro, kapiram, vi ste onako, ležerni, jelte, ali u čemu je caka biti ležeran na jednu tako katastrofalnu materijalnu grešku?
I kako se to dalje reflektuje na ostatak iznesenih... erm... "podataka" ovde?
Onih koje ne znamo iz prve ruke a ne mogu se ni proveriti guglanjem?  :roll:

Boban

a guglanje je kao verodostojno.

Ovo za AL Radeka da je Aleksandar Radenković je tačno jer se pojavila serija knjiga krajem osamdesetih gde je pisalo da kopirajt na delima Al Radeka pripada tom Radenkoviću.
Tako su meni i rekli u Dnevniku tada jer je to za njih bila zvanična informacija. Ono što oni nisu znali jeste da se iza svega krije sasvim drugi čovek.
OK, ispostavlja se da je to zapravo pseudonim, ali nema materijalne greške sem Mićine pretpostavke da je čovek Srbin, što takođe može biti tačno, Srbin muslimanske veroispovesti, kao Meša Selimović.
U vreme kada su ovi romani pisani, muslimani u Jugoslaviji kao nacija nisu postojali, pa je dotični ili Srbin ili Hrvat, a s obzirom da je objavljivao u Srbiji a ne Hrvatskoj... eto.

Uzgred, ako bi npr. kroz 50 godina došlo do restruktuiranja granica i selo Smiljane pripadne bihaćkoj nahiji, da li treba da očekujemo da će Tesla postati musliman?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

PTY

nesrećniče, Od Lukijana do Lunjika NIJE roman.
TO je materijalna greška.
za sve ostalo o čemu pričaš ja niti znam niti mi pada na pamet da to ikako jurim, bilo guglanjem ili drugačije, jer nemam ja za to vremena. ali po logici stvari, kad autor omane u jednom ovako trivijalnom podatku, ja mu za one kompleksnije sasvim teško mogu da na reč poverujem.

Boban

to je naizgled velika greška, ali pomisli da je tekst pisao neko ko poznaje slučaj pisca koji je koristio pseudonim Al Radek, ali nema pojam o naučnoj fantastici i rođen je npr. čak i pošto je ta Suvinova knjiga izašla.

Mica Milovanovic

Očigledno je da je to u pitanju. Čovek je našao informaciju i na osnovu toga pokušao da napravi zanimljiv tekst. Praktično je u jednom pasusu uzimao copy paste mog teksta iz UBIQ-a sa Art anime. On nije čak ni pronašao sve tekstove Al Radeka, već samo piše na osnovu dve priče koje je našao u X-100. Ipak, važno je da nam je skrenuo pažnju na pravi identitet pisca.
Mica

PTY

pa, ako ćeš tako ležerno da gledaš na materijalne greške, onda ne shvatam šta to vidiš kao "neverodostojno" u guglanju?? pa to je znatno iznad ovog nivoa, jer eto, i tebe je minut guglanja sad prosvetlio, a ne moja opaska.

a ako ne mogu da verujem čoveku da će da ispravno PREPIŠE neke lako dostupne podatke bez da ih materijalno ošteti, onda šta tačno mogu da mu verujem?

ma, batali me.

edit: ovo je upućeno Bobanu.

Boban

znam, ali ja nisam ništa guglao.
Ja sam sa glavnim urednikom svih izdanja u Dnevniku razgovarao o Al Radeku 1987. godine.
Oni su imali informaciju da je to pomenuti lik; a psudonimi su legalni; ima dosta pisaca koje znamo samo po psudonimima ili smo ih dugo godina tako znali, recimo James Tiptree Jr...