• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Vaša deca neće imati penziju

Started by Ghoul, 10-11-2015, 15:18:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

Generalni direktor Đenerali osiguranja u Srbiji Andrea Simonćeli izjavio je da je sasvim sigurno da današnja deca u Srbiji neće imati penziju.

Simonćeli je na konferenciji za novinare kazao da je stanje osnovnih, državnih penzijskih fondova u skoro svim zemljama sveta takav da generacija današnje dece kada dođe vreme za to, neće imati penziju ili će imati sasvim mali iznos koji im neće biti dovoljan za život.
"Zbog toga je neophodno da poraste svest o značaju dobrovoljnih penzijskih fondova, koji će u budućnosti samo rasti. Svako od vas mora da shvati da se niko drugi neće brinuti za vašu budućnost osim vas samih", kazao je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji potpuno nerazumevanje uloge, funkcionisanja i prinosa koji donosi ulaganje u dobrovoljne penzijske fondove.

Sa druge strane, smatra da mali procenat onih koji uplaćuju u Srbiji za privatnu penziju nije posledica toga što je baš tolika besparica jer kako kaže, vidi da se ima i za kafu, i za izlazak i za letovanje.

On je kazao da uslovi za to postoje jer u Srbiji postoje dobri penzijski fondovi.

Simonćeli je takođe naveo da industrija osiguranja ne traži od vlasti nikakve nove povlastice ali traži podršku za opštu kampanju koja bi podigla svest o značaju štednje za privatnu penziju.

Kazao je i da većina smatra da su nekretnine najbolje ulaganje ali da to nije tačno jer cene nekretnina idu i gore i dole, dok ušteđevina kroz dobrovoljni penzijski fond može samo da raste.

Simonćeli kaže da Đenerali penzijsko dobrovoljno osiguranje ima tržišno učešće od 28 odsto na srpskom tržištu a da je cilj da dostigne 33 odsto, odnosno da svaki treći korisnik dobrovoljne penzije bude njihov član.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2015&mm=11&dd=10&nav_id=1061398
https://ljudska_splacina.com/

Meho Krljic

The joke's on him, pošto ja čak i nemam decu!!   :lol:

Butt seriously, iako je ovo čovek koji reklamira svoju robu, trendovi u penzionom osiguranju su takvi da se dobar deo ljudi koji se bave problematikom starenja slaže da pay as you go sistemi penzionog osiguranja vrlo brzo neće biti dostatni da pokriju obaveze jer u, jelte, razvijenom svetu, jer, najuprošćenije, počinje da ima više penzionera nego zaposlenih.

ALEKSIJE D.

E, ovako...
Ako im mesečno uplaćuješ 10000 din. za 22 godine imaćeš penziju od 48.000 din.
To po njihovom kalkulatoru.

Father Jape

To bi ti se isplatilo za sedam i po godina. Dakle to je loš dil samo ako se penzionišeš sa 65 i umreš sa 72 ili manje.
Ne, pardon, računao sam 30 a ne 22 godine.
Za četiri i po godine onda ispada.

To zvuči previše dobro.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Ukronija

QuoteSa druge strane, smatra da mali procenat onih koji uplaćuju u Srbiji za privatnu penziju nije posledica toga što je baš tolika besparica jer kako kaže, vidi da se ima i za kafu, i za izlazak i za letovanje.

Da sam bila na ovoj konferenciji, u citiranom trenutku gađala bih ga čašom u glavu.

Albedo 0

taj pasus je jedini tačan u čitavom tekstu

Ukronija

zoskoz

Quote from: Ghoul on 10-11-2015, 15:18:34
Generalni direktor Đenerali osiguranja u Srbiji Andrea Simonćeli izjavio je da je sasvim sigurno da današnja deca u Srbiji neće imati penziju.

...
"Zbog toga je neophodno da poraste svest o značaju dobrovoljnih penzijskih fondova, koji će u budućnosti samo rasti...

...koji ce u buducnosti samo rasti, te mi pri odredjenom zenitu odluciti kako je kucnuo cas parkirati sredstva u, hm, necije derivate najjaceg rejtinga, koji ce prvom prilikom slucajno svirnuti, mi bankrotirati.
drzavne institucije u pravilu vise nisu dovoljno glupe za to u mjeri koja bi nama odgovarala, znaci, obratite nam se u povjerenju.

crkva i partija definitivno metastazirale, bit ce... :roll:

Albedo 0

Quote from: D.' on 10-11-2015, 20:46:49
Quote from: Pizzobatto on 10-11-2015, 20:42:04
taj pasus je jedini tačan u čitavom tekstu

Kaže Žižek?

ne, mislim da bi Žižek više ono s čašom u vugla rekao

a ja ću da ponovim jer me ne mrzi: na ovoj planeti bar 6 milijardi ljudi živi lošije od Srba

koji troše pare na gluposti, naravno

ALEKSIJE D.

Nepoverenje, kako to Zloćko definiše, osnova je izbegavanja ovih akrobacija. Država, kakva god da je, uzima šta je njeno i platiće na kraju. Može meni obećati bilo koje osiguravajuće društvo bilo šta, ali ne može jedno: da će postojati za godinu dana, šest meseci. U našim uslovima ne postoji ništa što garantuje da možeš izvući makar deo novca koji si dao, recimo, bankama na štednju ako puknu. Zamisli samo situaciju da je Beobanka imala takav vid usluga u svoje vreme? I dođe neki Dinkić i to za noć ugasi, pa ti vidi. Ovde nema nikakve sigurnosti.

Ukronija

Quote from: Pizzobatto on 10-11-2015, 21:47:02
koji troše pare na gluposti, naravno

Kafe i letovanja nisu gluposti. Ali nije čak ni to problem. Problem je što ovaj čovek bezobrazno osuđuje ljude koji pare pre daju na svoje zadovoljstvo nego njemu i njegovoj parazitskoj kompaniji. Čaša u glavu i to puna vode.

Albedo 0

Meni je to oko penzija malo čudno, u smislu da, primjera radi, na Sagiti ili imaš ljude koji su već penzioneri, imaš Bobana koji nikad neće biti penzioner, i ostali će biti penzioneri možda za 20-30+ godina

a realno, za 20-30 godina Srbije ili neće biti ili će napokon da počnu stvari da funkcionišu, a plate će biti bar 3-4 puta veće, a možda i na globalnom ivou dođe do promjene društveno-ekonomskog sistema, u stvari ne možda no sigurno (nekih 40 godina je kapak svakoj privrednoj filozofiji, a ova dominira najmanje 25god)

dakle, ovaj Žabar lupeta u oba slučaja, plata neće biti tolika kolika je sada, ili će biti veća ili ćemo biti beskućnici, znači svakako nam ne trebaju privatni fondovi

D, kafe i ljetovanja jesu gluposti. oko parazita bih se i složio, ali moj je fokus bio na bekrijanje, iće i srpsko piće, više nego na to njegovo reklamiranje

ALEKSIJE D.

Bato, uzmi statistiiku u Srbiji. Pogledaj životni vek i kako pada. Uzmi onda tabelu PIO i pogledaj kako progresivno rastu uslovi za penzionisanje. Onda pogledaj "kaznu" i umanjenje penzije za svaki mesec trajno ako odeš ranije - pod uslovom da te puste. Zar ti stvarno veruješ u to da će neko ko radi pod stalnim stresom, u sadašnjim uslovima kada životni standard pada, sa ovakvim zdravstvom, doživeti ako je muškarac 68 godina starosti za penziju?

Ukronija

Quote from: Pizzobatto on 10-11-2015, 22:08:07
D, kafe i ljetovanja jesu gluposti.

Kad odbaciš svu brigu oko umiranja, rada, budućnosti i penzija, kafa i letovanja su smisao života. Neka ti Žižek potvrdi.

zoskoz

Quote from: Pizzobatto on 10-11-2015, 22:08:07
...
a realno, za 20-30 godina Srbije ili neće biti...

yes! yes! yes! konacno glas razuma, hehehe...  :!:

Albedo 0

Aleksije, da, ali to nema veze s penzionim fondom

to što ovdje sami građani tolerišu medicinske malverzacije, korupciju i kriminal je posebna priča, štaviše, ni sami građani se ne bore protiv toga, valjda misle da će država to da sredi jednog dana

D, mogu i ja da ti potvrdim da kada odbaciš civilizaciju kafa i ljetovanje ti postaju smisao života, nije nikakav problem, ne treba Slavoj da aminuje. No, to je između ostalog nešto što Srbima ne ide u vugla, jer je bolje čašu/šolju/peškir tamo ugurati: u centru civilizacije je žrtva.

ALEKSIJE D.

Ne pričam o korupciji ili kriminalu. Idi kod lekara u Srbiju i ježa si u leđa: počev od listi čekanja, od opreme, do stručnosti, lekova koji su na tzv pozitivnoj listi i onome što ti zaista treba. O kojoj kafi i letovanju ti pričaš, majke ti? Okruženje u kome sam ja do pre tri godine i moglo je otiići na par dana negde, sada... Nema toga. Ako svet gledaš kroz prizmu Bg, onda to nije prava slika.
Ej, pa Vučko se hvali time da nam je promenio mentalitet! Daje takve izjave! Ljudi manje kafenišu, manje piju, manje puše, manje jedu meso, manje piju mleko, manje putuju...
Ne zbog mentaliteta nego love.

Ukronija

Quote from: ALEKSIJE D. on 10-11-2015, 22:32:29
O kojoj kafi i letovanju ti pričaš, majke ti?

Obraćaš se meni ili gospodinu parazitu? Ja bih ga iz istog razloga gađala. Ni meni nije jasno o čemu priča.

ALEKSIJE D.

Što bi se tebi obraćao?
Oni koji posmatraju svet gledajući broj dokone dece u kafiću i procenjuju platežnu moć sedeći na splavovima, letujući i smatrajući da svi imaju novca nego su se stisli, mere svet po sebi.
Kao i sadašnje spahije u Srbiji ubeđene da narod u slamarici ima oko 6-8 milijardi evra koje mu treba istresti pa da su onda završili posao.

Albedo 0

eh sad, te pare na splavovima i kafićima jesu upravo pare od korupcije i kriminala

to što se neki siromašni ne bune meni i dalje ne ide u vugla, ono kao onaj jadnik što je pred Vladom sebi odsjekao prst, umjesto da tim prstom nešto drugo uradi

ako ti je loše, koji moj sebi kidaš prst

ovdje ljudi navodno nemaju ljeba da jebu a ponašaju se upravo kao da imaju jahtu. Da su stvarno gladni pojeli bi zgradu Vlade, ne bi dozvolili takvu krađu državnih resursa, neke megatrendovke u srpskim ambasadama, finansiranje raznoraznih glupih agencija, sve iz državnog budžeta i slično

to ljudi sami dozvoljavaju, ja stvarno više nikad neću da pričam da su obmanuti, i da ih je strah, jer to više ne može da se nazove obmanom i strahom, da nema 200-300 ljudi da naprave neku organizaciju i polude

tako da se ja formalno slažem s onim što si napisao, ali se ne slažem suštinski

imaš južnu i sjevernu Italiju

u južnoj imaš mafiju, u sjevernoj nemaš, ili je dosta odstranjeno, jer bi im vjerovatno i navijači Milana i Juventusa prebrojali rebra

za razliku od naših ''navijača'' ili navijača u južnoj Italiji, koji to samo gledaju i ćute, a možda i učestvuju u svemu tome, što je još realnije

a jugu se samo sklanjaju pred korupcijom i kriminalom, na sjeveru i Berluskoniju polome nos, izvedu ga pred sud, izvlači se on ali ipak ga jebu

tako da ko se boji ovna boji se i govna, u ovoj zemlji ima dovoljno novca za normalan život, sve ostalo, prije svega raspodjela tog novca, više je krivica samih građana (koji uopšte nisu građani već uplašeni podanici) nego nekog Vučića ili budućeg cara

Truba

treba ulagati u djecu
dobro odghojena djeca su bolja od mirovina, dionica i osiguranja
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Albedo 0

pod uslovom da ulaganje u djecu nije ulaganje u samsung, naravno

treba neka džamahirija, kao beogradski rabin koji gasi svu tehnologiju u kući (sem sijalice) svakog sabata

Truman

Mislim da je privatno penzijsko i životno osiguranje dobra stvar ( barem sam tako učio na faksu ) tako da planiram da jedno od ta dva uzmem čim ojačam finansijski. Bitno je samo otići u pouzdanu osiguravajuću kuću, što će reći neku od onih koje postoje stotinama godina.
Inače, nikad mi nije bilo jasno kako narod koji nema para toliko troši na cigarete. Računao sam za neke moje rođake i izračunao da su za 40 godina pušačkog staža njih dvoje spucali para za gajbu od 50 000e. Tako da...ima ljudi koji bi mogli da uzmu to osiguranje. A neki prosek za uplaćivanje je da na godišnjem nivou uplatiš jednu mesečnu platu.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Truman

Quote from: ALEKSIJE D. on 10-11-2015, 18:28:46
E, ovako...
Ako im mesečno uplaćuješ 10000 din. za 22 godine imaćeš penziju od 48.000 din.
To po njihovom kalkulatoru.

Možeš li mi baciti link za taj kalkulator? Ovako intuitivno nešto mi je tu čudno...

mac

Za 20 godina ćeš imati tu penziju sledeće 22 godine (42 godine od prve uplate). Posle toga ćao nema više.

Truman

Kako za dvadeset godina? Od šezdeset pete...

mac

Privatne penzije se drugačije definišu. Rade na istom principu kao i banke. Ti njima određeno vreme daješ novac, a onda oni tebi vrate više novca. Početnim ugovorom se to vrlo precizno definiše, period u kome ti njima daješ pare, i period u kome posle oni tebi daju pare. Kalkulator (http://www.penzijskifond.rs/active/sr-latin/home/calculator.html) ima već postavljene vrednosti od 20 i 22 godine respektivno. Maksimalne vrednosti su 70 i 50 godina, za one koji sa 20 godina očekuju da će živeti 140. Ako povećaš trajanje penzije onda će mesečna isplata biti manja, ali ne mnogo manja, jer se praktično kladiš protiv kuće da ćeš doživeti kraj penzije.

Truman

''Iznosi koji se dobiju izračunavaju se na osnovu parametara koje ste sami odredili.''  :wink:

mac

Pa da. Što manje ili što kraće daješ, i što duže uzimaš, mesečna isplata će biti manja.

Truman

naravno, samo što to nije bila tvoja prethodna pretpostavka. ;)
Dakle ako uplaćujem do svoje 65 dokle je radni staž za muškarce, to je 35 godina uplaćivanja. Mogu i posle da odredim na koliko godina će da mi rasporede ova akumulirana sredstva. To je tako u Đeneraliju, u nekim drugim osiguravajućim kompanijama je mislim određeno da se penzija prima najviše 20 godina.
U svakom slučaju, ovo je odlična stvar...

mac

Ima i ova druga mogućnost, da im u startu platiš veliku sumu, sačekaš neko vreme (može i samo jedna godina), a da ti oni zatim isplaćuju sledećih 50 godina. Po ovoj šemi si u plusu posle nekih 12 godina. Ko ima pare s kojim ne zna šta bi, možda je ovo dobro ulaganje u budućnost.

Ali kad tako isto računaš s penzijom u evrima onda si u plusu tek posle 26 godina. Delta Đenerali procenjuje da nam je suđena inflacija.

Truman

naravno, ko ima para. :D
A za nas obične smrtnika ova realnija varijanta je sasvim OK. Samo da mi krenu malo ozbiljniji prilivi ( frilenserski?) i eto mene. Takođe je dobra stvar što su dosta fleksibilni koliko znam. Ako u nekom periodu nemaš prihode ne moraš da plaćaš...

mac

Ta fleksibilnost je super u principu, ali povećava se i verovatnoća da nećeš živ dočekati kraj penzije. Njima se isplati ta računica.

Truman

Zar se ne smanjuje verovatnoća? Nove generacije žive sve duže i duže. A taj rizik vredi prihvatiti, jerbo ako doživiš penziju i ako se uzdaš u državu najeb'o si. Takođe, kod životnog osiguranja se u slučaju prerane smrti iznos uplaćuje potomcima ili najbližim rođacima. Ne znam koji je slučaj kod penzijskog.

mac

Ako skikneš pre poslednje uplate onda se nasledniku vraća sve uplaćeno, kao i neka usputna dobit. Ako sklopiš oči posle zaključenja tvojih uplata (to jest pošto je došao red na njihove isplate) onda naslednik ne dobija apsolutno ništa. Nula.

Truman

To je i logično, ni kod državne penzije nemaš pravo nasleđivanja...

tomat

Quote from: Salvatore Giuliano on 15-11-2015, 01:38:01
To je i logično, ni kod državne penzije nemaš pravo nasleđivanja...

jesi li siguran u ovo? znam za slučajeve gde su deca primala penziju roditelja koji su umrli. ili muževi/žene koji su prilami penzije preminulih supružnika (valjda je uslov da ne rade i nemaju svoju penziju).
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Deca, valjda, do 27. godina uz redovne studije, supružnici 70% ako nemaju svoju penziju.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Truman

U prvom slučaju je reč o porodičnoj penziji za mlađe od 26 usled gubitka roditelja ( to sam primao ), a u drugom da. Zapravo su to dva izuzetka koji pokazuju socijalnu dimenziju države, što se naravno ne može očekivati od privatne kompanije. Tako da smo sva trojica u pravu. :)
Po mom mišljenju treba gledati sopstveni interes - veća je verovatnoća da ćeš doživeti penziju nego da nećeš. Samim tim bolje da uplaćuješ i živiš starost dostojanstveno umesto da misliš da ćeš ranije umreti i po zakonu verovatnoće kad preživiš da kopaš po kontejnerima.