• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

BEST 2015: Najbolji među najgorima

Started by Albedo 0, 10-11-2015, 21:58:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

Zaboravio si veštice...

A, bogami, i Totoa! Neoprostivo!

Mada, priznajem, Wizard of Oz kao roud muvi je zanimljivo vidjenje.
Dok ima smrti, ima i nade.

Albedo 0

zato što nema pašče i vještice MMFR i jeste loš film! 8-)

inače, ima Chetyre i na tjubu i na kikesu...

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Dybuk

Sa prevodom? Daj link za yt, pliz. Nema daunloda ovde gde sam.

Albedo 0

Dybuk, pa valjda znaš da ukucaš Chetyre u YT search? :)
ima i pod ovim: х/ф "4" (Илья Хржановский) 2004
pa skini titlove zasebno, šta sad... skini video yt downloaderom i normalno gledaš, kao i sve ostalo...

a kikes svašta veli, eo ja probao i radi torent

ne obraćajte pažnju mnogo koliko sidera piše na sajtu, rijetko je to tačno...

ako stvarno ne bude radio, mada je meni išao, imam ja neki hardcoded english verziju, samo da se sjetim gdje...

ridiculus

Upravo sam pogledao čist mejnstrimaški film poznat kod nas kao Duboko grlo i... ovaj, pogrešan topik. Zaboravite.  :cry:

Dybuk

Quoteima i pod ovim: х/ф "4" (Илья Хржановский) 2004

Ovde je ceo film, 'Chetyre' mi je izbacivao samo delove. Hvala!

Ghoul

sve što sam ove godine novo gledao izvan horora, sa ocenama:

NEHOROR FILMOVI 2015: Opšti pregled

http://ljudska_splacina.rs/2015/12/nehoror-filmovi-2015-opsti-pregled.html

https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

uskoro stižu i HORORI, i DOKUMENTARCI, u zasebnim postovima.

ridiculus

Njujork Tajms je zaključio svoje liste najboljih filmova za ovu godinu. Još pre 20 dana, doduše, ali tek sada osećam potrebu da se osvrnem na to.

Dvoje glavnih kritičara tog najelitnijeg bastiona američke flmske kritike su Manohla Dargis i A. O. Scott, i oni su nam otkrili šta ih je najviše dojmilo ove godine. Manohlino mišljenje me uvek zanima, a Scotta ne pratim, ali moguće da je to predrasuda, jer sam od drugih upozoren na njegovu površnost - mada, posle gledanja njegove liste, kloniću ga se i dalje  :roll: .

A Manohla kaže:

QuoteMore than 900 movies will have opened in New York by the end of this year, many slipping in and out of theaters quickly and racing toward on-demand oblivion. Even so, I watched several hundred features over the year and liked quite a few; the major studios and the independent sector released the expected junk but, as usual, movies of merit.

Quote1. "The Assassin" and "Mad Max: Fury Road" (tie) Hou Hsiao-Hsien and George Miller directed the year's two best commercial movies, both of which should be seen on the biggest screen you can find.

2. Luminous Intimacy: The Cinema of Nathaniel Dorsky and Jerome Hiler
3. Bridge of Spies
4. Carol
5. In Jackson Heights
6. The Martian
7. The Kindergarten Teacher
8. The Diary of a Teenage Girl
9. The Big Short
10. Sixty Six

QuoteAnother 26 Favorites — because why not? Many of these could have made my top 10 on another day. "'71," "Amy," "Anomalisa," "Blackhat," "Chi-Raq," "Ex Machina," "Experimenter," "Gett: The Trial of Viviane Amsalem," "The Good Dinosaur," "The Great Man," "Inside Out," "Joy," "Lost Landscapes of Los Angeles," "Magic Mike XXL," "Office," "Results," "The Revenant," "Seymour: An Introduction," "Shaun the Sheep Movie," "Spy," "Straight Outta Compton," "Tangerine," "Timbuktu," "Trainwreck," "White God" and "The Wolfpack."

QuoteMost Interesting Apology (tie) On Nov. 18, The Hollywood Reporter disgorged a 1,200-plus word apology for not including any nonwhite performer in its Oscar actress round table. Soon after, the director Alex Proyas and Lionsgate apologized for the lack of diversity in the cast in their new movie "Gods of Egypt."

:lol:

Ghoul

a evo, za promenu, jedne liste koja ne sadrži uobičajene predvidive generičke naslove (i trebalo bi, u teoriji, da je bliža senzibilitetu posetilaca ovog foruma):

http://cinedelphia.com/erics-top-10-films-of-2015/

Torrente

Quote from: Ghoul on 29-12-2015, 21:11:00
a evo, za promenu, jedne liste koja ne sadrži uobičajene predvidive generičke naslove (i trebalo bi, u teoriji, da je bliža senzibilitetu posetilaca ovog foruma):

http://cinedelphia.com/erics-top-10-films-of-2015/
Jesi li gledao Klovn Forever? Bolji ili lošiji od prvog?

Ghoul

tu je negde, zadržao je nivo svega - i prljavosti, i humora.

ima dve potpuno genijalne scene u kojima sam se doslovno smejao do suza (great dane + voice recognition), i to je daleko više humora od bilo čega što sam video ove godine pa je samo zbog njih ovo vredno gledanja.
a ima solidnih fora i fazona kroz ceo film...

tomat

Je l procureo Klovn? Tražio pre neki dan, ništa nije bilo.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Ghoul

Quote from: tomat on 30-12-2015, 10:06:24
Je l procureo Klovn? Tražio pre neki dan, ništa nije bilo.

pa, očigledno jeste ;)

pre nekoliko dana... sasve titlovi!

tomat

Skinuo juče, deluje dobar.

Jesi li gledao još nešto sa ove liste koju si postovao?

Albedo 0

elem, eo neke moje preliminarne, eksperimentalne, beta liste

Every thing will be fine
Schneider vs Bax
Lady in the car with glasses and a gun
Irrational man
Mad Max: Fury Road
Alleluia
Une novelle amie
The Revenant
The Visit
La distancia

još nepogledan Bridge of Spies, Youth, Assasin i mnogi drugi...

Ghoul

Quote from: tomat on 31-12-2015, 10:57:57
Jesi li gledao još nešto sa ove liste koju si postovao?

samo LOST RIVER (koji sigurno neće biti na mojoj top-10, ali imam izvestan respekt prema njemu) - ali nekolicina sa ove njegove liste su mi među most-expected.

Albedo 0

jbt, zaboravih Child of God... mislim, očigledno Svevišnji hoće da to zaboravim, al turiću na konačnu listu

Dybuk

I trebalo bi da ga zaboravis, film je iz 2013. 8-) da da znam, Green Inferno :lol:

Dybuk

Ako se Bear Grylls The Revenant racuna u 2015 (a racuna) to bi bio moj najnoviji dodatak. Inarritu nije razocarao! 8-)

Dzimi Gitara

Iz 2015. ću se rado vraćati:

Youth
Mad Max: Fury Road
Revenant

Solidan je i Inside Out, ali slabo mi leži ta piksarovska estetika sa crtežom za video igre, koliko god ona tehnički bila doterana. Recimo Song of the Sea mi je daleko bolji, ali on je 2014. pa ne ide na ovu malu listu najboljih 2015.

Od ostalog, svega još par podnošljivih filmova i par pogodnih za ispašu mozga (Marsovac, Marveli).
Kamenje iz džepova http://kamenje.blogspot.com/

ridiculus

Ja ću samo da kažem da mi je Terminator Genisys - kakav god da je - bio zabavniji i uzbudljiviji film od nastavka Osvetnika. >:D

8)

Agota

Quote from: Dzimi Gitara on 04-01-2016, 05:24:05

Solidan je i Inside Out, ali slabo mi leži ta piksarovska estetika sa crtežom za video igre, koliko god ona tehnički bila doterana. Recimo Song of the Sea mi je daleko bolji, ali on je 2014. pa ne ide na ovu malu listu najboljih 2015.

Inside Out jeste solidan, mada je idejno stvarno genijalan. Mali princ mi se vise dopao. Song of the sea, nisam dogledala... ne znam, nesto mi bio dosadan
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Kunac

Uopšte nije bila loša godina... Evo moje liste (holivudske blokbastere izdvojio u posebnu sekciju):

TOP 12

Saul fia (Šaulov sin)
45 Years (45 godina)
Room (Soba)
Anomalisa (Anomaliza)
Ich Seh, Ich She (Vidim, vidim)
Relatos salvajes (Divlje priče)
Tale of Tales (Priča nad pričama)
It Follows (To dolazi)
Me and Earl and the Dying Girl (Umiruća, Erl i ja)
Пионеры-герои (Pioniri heroji)
Victoria (Viktorija)
Mistress America

TOP BLOKBASTERI

Mad Max: Fury Road (Pobesneli Maks: Autoput besa)
Men from U.N.C.L.E. (Šifra: U.N.C.L.E.)
The Revenant (Povratnik)
Kingsman: The Secret Service (Kingman: Tajna služba)
Star Wars: The Force Awekens (Zvezdani ratovi: Buđenje sile)
The Walk (Put do slave)
Bridge of Spies (Most špinjuna)
Inside Out (U mojoj glavi)
"zombi je mali žuti cvet"

ridiculus

Ova Kunčeva lista mi je vrlo zanimljiva. Jedino što sam čuo ozbiljne pritužbe na račun Mistress America, i to od čoveka koji je veliki fan Baumbach-a i Grete Gerwig, i zahvaljujući čijoj preporuci sam gledao i Greenberg i Frances Ha, koji su odlični. Čak je nazvao taj film "razočarenjem godine".

I, da, slažem se da nije bila loša godina za film.  xjap

Kunac

Hvala, ridiculus. Trudio sam se da budem sveobuhvatan. Naravno, nijedna liste ovog tipa ne može da bude apsolutno pravična, pošto bi za to moralo da se postigne nemoguće - pogledaju baš filmovi snimljeni te godine. Ipak, mislim da sam većinu najvažnijih pokrio. Bilo je nekih dilema, dvoumljenja. Malo je nedostajala da umesto Mistress America na listu stavim Dnevnik jedne tinejdžerke, možda bi pravičnije bilo da jesam. Ali, eto, iapk sam se opredelio za Baumbaha. Od domaćih, najviše mi se dopalo "Ničije dete". Od okumantaraca: Amy, Listen To Me Marlon, Cartel Land.

Albedo 0

ja sam rođeni pesimista, pa volim da budem iznenađen što nije sve crno k'o što sam mislio, mišljah srati al sam samo prdno, što bi reko pjesnik

al jopet, kad neko turi na listu Ich seh, onda znači da je ovo i dalje očajna godina! 8-)

eddie coyle

Dobar je Mistress America, Baumbah malo zivnuo, meni bolji od Frances Ha...

Ali je zato Me, Earl and the Dying Girl zlo i naopako, stoprocentni novokomponovani Sandens tres. Inace godina nije bila losa samo zato sto je bilo i gorih, vecina filmova koje sam ocekivao je ipak ispala nekako falicna (cast izuzecima).

Kunac

Ne dam na Alfonsa Gomeza-Rejona.

eddie coyle

Nije njegova krivica, problem je meni bio u glavnom liku, Earl and the Dying Girl bi bio sasvim OK film...

Kunac

Zbog glumca ili načina na koji je uloga napisana?

eddie coyle

Ma i glumac je OK, problem je sto je njegov lik najmanje zanimljiv od celog naslovnog trougla. Imamo  Umirucu Devojku koja, jelte, umire i treba se sa tim pomiriti, imamo Erla, siromasnog klinca koji voli filmove ali mu buducnost posle srednje skole izgleda poprilicno sumorno a mi ceo film pratimo nekakvog srednjeklasnog smaraca koga opsedaju nepostojeci problemi i valja se u nekom kvazi samosazaljenju a ovo dvoje mu uglavnom sluze kao ispomoc u njegovim "krizama". E sad, posto je ovo ipak indi film, to sve mora da se izvede uz namigivanje publici, kao svesni su oni svih tih klisea ali eto, zezanje, dekonstrukcija, po-mo, medjutim to na kraju stvarno ispada bezveze...

Agota

Super je kunceva lista , svako neka pravi listu po spstvenom senzibilitetu. Ne propustite AnomaLisu, remek je u pitanju. 
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Agota

...od dokumentaraca, What Happened, Miss Simone?

Kunac

Spojio sam svoju ne-blokbaster i blokbaster listu, mislim da vam može biti zanimljivo da vidite šta se onda dogodilo:

Mad Max: Fury Road (Pobesneli Maks: Autoput besa)
Saul fia (Šaulov sin)
Men from U.N.C.L.E. (Šifra: U.N.C.L.E.)
The Revenant (Povratnik)
45 Years (45 godina)
Room (Soba)
Anomalisa (Anomaliza)
Kingsman: The Secret Service (Kingman: Tajna služba)
Ich Seh, Ich Seh (Vidim, vidim)
Relatos salvajes (Divlje priče)
Tale of Tales (Priča nad pričama)
Star Wars: The Force Awakens (Zvezdani ratovi: Buđenje sile)
The Walk (Put do slave)
Bridge of Spies (Most špinjuna)
Inside Out (U mojoj glavi)
It Follows (To dolazi)
Me and Earl and the Dying Girl (Umiruća, Erl i ja)
Пионеры-герои (Pioniri heroji)
Victoria (Viktorija)
Mistress America/Diary of a Teenage Girl

ridiculus

Nisam još siguran za prvih 10 filmova, ali na mojoj listi prvih 20 sigurno će se naći neki neuobičajeni naslovi, barem za ovaj forum: The Stanford Prison Experiment, Bone Tomahawk, Wyrmwood, Cop Car... a još treba da gledam nekoliko koje do sada nismo pominjali, čini mi se.

Kunac

Quote from: ridiculus on 07-01-2016, 21:41:26The Stanford Prison Experiment, Bone Tomahawk, Cop Car
Gledao. Sve dobri.

Josef K.

Simpatičan je Cop Car uz par velikih mana, Kevin Bejkon vrlo dobar.
And who in their right mind would call their place the Hotel Hitler?!?

Agota

Upravo pogledala 45 godina. Odlican. Izuzetna Šarlot Rempling. Mladost, sutra...

Agota

Quote from: Ghoul on 11-12-2015, 11:20:43
uskoro stižu i HORORI, i DOKUMENTARCI, u zasebnim postovima.

Pozuriiiiiiiiii

Agota

Youth je film godine uz Anomalisu. Prethodni film La grande bellezza mi se nije dopao, ovo sam htela da pogledam čisto da otaljam, nije fer koliko je dobar, tako da..."pripremite" srce  :)

Kunac

Vidiš, meni je "Velika lepota" superiornija u odnosu na "Mladost". Dopala mi se i "Mladost", samo manje. Ne bih je stavljao na listu najboljih u 2015.

Agota

Britanski filmski institut  je objavio listu najboljih filmova  2015:

http://www.bfi.org.uk/best-films-2015

ridiculus

Quote from: Josef K. on 07-01-2016, 22:16:40
Simpatičan je Cop Car uz par velikih mana

Videh da mu je Fridom dao 1/10, a ni Kriplu se ne sviđa mnogo.  :lol: Ne pratim ni jednog ni drugog, drugi mi je previše formalan, a prvi previše prazan, ali čisto kao kuriozitet - ta, Fridom u prikazu ne kaže skoro ništa o filmu, osim da mu se ne sviđa, mali je film, ne sviđa mu se, ljudi koji porede sa Blood Simple su idioti, ne sviđa mu se, nema smeha u njemu, ne sviđa mu se, ne imitira dobro Koene, ne sviđa mu se...  :-x

A ja bih pre poredio film sa Tomom Sojerom ili Gilijamovim Tideland, koji je ipak groteskniji. Ovde ton jeste uglavnom "koenovski", ali Cop Car je nešto između pomenute dve stvari. Ovo je film o izgubljenom detinjstvu, ne o odraslima koji se ponašaju kao deca. Ovde se odrasli ponašaju kao nesposobni ili kao zlonamerni.

Ghoul

Quote from: Agota on 09-01-2016, 17:16:29
Britanski filmski institut  je objavio listu najboljih filmova  2015:

http://www.bfi.org.uk/best-films-2015

govno od liste, kao što se i moglo očekivati.

tolika ljubav prema CAROL je već sama po sebi ozbiljan simptom totalne operisanosti od filma.

Ghoul

And the winners of the 2016 Golden Globes are...

FILM

Best Motion Picture, Drama: The Revenant

Best Motion Picture, Comedy: The Martian

Best Director: Alejandro González Iñárritu, The Revenant

Best Actress, Drama: Brie Larson, Room

Best Actor, Drama:  Leonardo DiCaprio

Best Actress, Comedy: Jennifer Lawrence, Joy

Best Actor, Comedy: Matt Damon, The Martian

Best Supporting Actress: Kate Winslet, Steve Jobs

Best Supporting Actor: Sylvester Stallone, Creed

Best Animated Film: Inside Out

Best Foreign Film: Son of Saul