• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

F Serije na našoj TV (Čari, Sabrina, Zona S.)

Started by Sveti Filica, 05-04-2004, 12:50:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sveti Filica

Ni jednom od ove tri serije koje se prikazuju kod nas nisam preterano oduševljen. (Zato štedim i mesto tri topika svrstavam ih u jedan)

- TINEJDŽERSKA VEŠTICA SABRINA i ČARI su na prvi pogled slatke s dosta duhovitosti ali toliko zanatski i šablonski urađene da je apsolutno sve predvidljivo.
Pored duhovitih dijaloga s brojnim opaskama dobre strane obe serije je propagiranje veštičarstva kao opozicije napadnim američkim crkavama koje to užasno nervira. Ni u jednoj epizodi ne pominje se ni bog, niti išta što asocira na hrišćanstvo, čak ni termin anđeo (već belosvitac)čime se opravdala apsolutna autentičnost veštičije religije.

(Svaka otvorena opozicija dominantnom hrišćanstvu meni je draga. Tek kad sam čuo kako su se sveštenici raznih crkava po Teksasu nervirali i pljuvali Harija Potera zbog udaljavanje dečice od hrišćanstva i prižanja drugačijih pogleda na svet, skapirao sam koliko je Hari u stvari kvalitetan) :)

- Kod ovih serija dobar je i ženski ugao gledanja (koji u fantastici nikad nije bio dominantan)
'Mesto tipičnih ''muških začina'' akcije i adrenalitike ove serije okreću se humoru i duhovitim raspletima (naročito kod Sabrine) dok akcine scene svode na nužni minimum. (Jednom levom dva put desnom nogom i već sam te sredila)

LOŠE STRANE serija:
1. Apsolutna predvidljivost svake epizode. Sve se radi po striktnoj šemi. Glavna komplikacija i zaplet u 20. minutu, kulminacija na 37. a rasplet s opštim kikotanjem (kao kod crtaća firme HANNA BARBERA) u 45. minutu zajedno s špicom.

2. KVANTITET (Da su umesto onolikih epizoda Sabrine, znali da cenzurišu ideje i da mesto 200 naprave samo 30 ali koje bi stvarno radili studiozne i koje bi valjale serija bi i imala šanse da postane kultna)
Ovako će zbog dužine samo malo više zaraditi ali izgubiti na kvalitetu.

POENTA
- Strah me je da se amerikanci u budućnosti (a kako je krenula tako će biti) potpuno okrenu samo tzv. '' zaokruženim serijama''. Mislim na serije u kome je svaka epizoda priča za sebe. I u kojoj svaka ima istu šemu. (Obrni okreni, 45. minut dočekaćemo uz  HAPPY END.) (Ručaj šta god hoćeš ali sudove vrati onakve kakve si zatekao)

Hoću serije u kojima ću se pitati šta će biti u sledećoj epizodi! Koje će mi golicati strplenje i pažnju. (Novi Tvin Piks)

- I na kraju NOVI CIKLUS ZONE SUMRAKA na BK TV mnogo ne obećava. Za sad sam gledao samo jednu epizodu s onim tipom što mu priojatelj poklanja lutka koji govori. Toliko puta je sve viđeno u predhodnim ciklusima da je već i bljutavo. (Lutke su pričale u Zoni osamdesetih i u crno beloj)
A nove ideje?

iNCUBUs

Sabrina je dno dna.
Verovatno jedna od najgorih serija koje su otkupljene.

Ona Melissa Joan-Hart je tipični primer forsiranog deteta, guraju je na tv od malih nogu, a ona nema ni t od talenta.

gornji zaključak je izveden na uzorku od 10ak odgledanih epizoda.
Mike Lowery: Hey, isn't it low tide?
Marcus Burnett: Yes, I think it is.
Mike Lowery: Don't you have some relatives that you need to go pick up?

Sveti Filica

Ups!

Moram da se ispravim.
45 minuta traju ČARI a Sabrina je duplo kraca. 22,5 minuta po epizodi.
U prvom postu nisam precizirao već generalizovao ali bit se ne menja.