Author Topic: 4. ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА УДРУЖЕЊА СТРИПСКИХ УМЕТНИКА СРБИЈЕ  (Read 7125 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zstefanovic

  • 4
  • 3
  • Posts: 2.413

ОТВАРАЊЕ У УТОРАК, 22. ДЕЦЕМБРА (данас) у 19 часова


https://www.facebook.com/events/918502944898892/

Удружење стрипских уметника Србије и Дом омладине Београда позивају:

ЧЕТВРТА ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА УДРУЖЕЊА СТРИПСКИХ УМЕТНИКА СРБИЈЕ ОДРЖАВА СЕ ОД 22. ДО 27. ДЕЦЕМБРА У ГАЛЕРИЈИ ДОМА ОМЛАДИНЕ БЕОГРАДА.

ИЗЛАЖУ СУ РАДОВИ ПРЕКО 200 ЛИКОВНИХ УМЕТНИКА И ПЕДЕСЕТАК СЦЕНАРИСТА.

Манифестацију ће у уторак, 22. децембра, у 19 часова отворити међународно признати  уметници Раде Товладијац, председник УСУС, и Драган Лазаревић, потпредседник, са гостима.

Изложба преко дигиталних отисака приказује радове реалистичког и карикатуралног стрипа, али и авангардног и експерименталног. У питању су дела која објављују највеће издавачке куће у Европи и Америци, али и она са локалних сцена Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и других земаља у којима Удружење има чланове.

Још једна посебност годишњих изложби УСУС јесте да, уз великане стрипа, на њима излажу и омладинци, који тек улазе у свет професионалне уметности. У складу с тим, обележава се и двадесета годишњица Школе стрипа „Никола Митровић Кокан“ чији садашњи и бивши ученици гостују на београдској изложби, чиме УСУС одаје почаст Лесковцу као важном стрипском  средишту Балкана.

Комеморација Здравку Зупану (1950-2015), великану европског стрипа и једном од утемељивача Удружења, одржава се у истој галерији, у суботу, 26. децембра у 13 часова. Исти дан у 14 часова, ученици Школе стрипа и илустрације „Ђорђе Лобачев“ и друга деца и омладинци учествоваће у отвореном часу цртања у част Зупана и његових јунака: Зузука, Муње, Микија Мауса и других.

Илустрацију на плакату овогодишње изложбе урадио је Раде Товладијац, који је ликовно обликовао и друге пратеће материјале.

УСУС У 2015. ГОДИНИ

Удружење стрипских уметника Србије је и током 2015. године имало важне делатности. Осим велике годишње, издвајају се изложбе у Нишу, током фестивала Нифест: „Дикан или Златно доба српског стрипа“ Лазе Средановића, „Младе лавице“ где су излагале Милица Мастелица, Ивана Лазић и Милица Марковић, као и „Златни јубилеј Здравка Зупана“ поводом педесет година уметниковог рада на стрипу. Такође је значајна и изложба савременог српског стрипа у Дому културе у Обреновцу.

Поред годишњице Лесковачке школе, чланови УСУС-а обележили су и осам деценија од изласка првог специјализованог стрипског листа у региону – _Стрип _(1935), седам деценија од послератне обнове стрипа са серијалом „Три угурсуза за време окупације“ (1945) и друге.

УСУС је основан 2010. године. Има преко 300 чланова и припада највећим удружењима ове врсте у Европи. Своје пројекте ради у сарадњи са бројним установама у земљи и свету, а највише са Француским институтом у Србији и Домом омладине Београда.

Педагошки програм Удружења спроводи се у Школи стрипа и илустрације „Ђорђе Лобачев“ у Београду, под вођством професора Владимира Весовића.

ЗВАНИЧНИ САЈТОВИ

* Удружење стрипских уметника Србије http://www.usus.org.rs

* Дом омладине Београда http://www.domomladine.org
Свест је екран. Време је тачка. Рат је наслеђен. [„Веригаши“]