• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Srbija - izbori 2016

Started by Alexdelarge, 17-01-2016, 15:35:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ALEKSIJE D.

Meni se smučili ovi SNS-ovci. Dolazili mi već pet puta na vrata, proveravaju siguran glas. Svaki put kažem kako ću glasati za SRS, i poslednji put kada je došla neka cura sa mladićem, uveo sam i h stani počeo objašnjavati zašto je Vule pogrešio kada je napustio Šešelja. I onda sam izvadio kamu i stavio na sto, počeo da tražim bombu da ih zakunem kao svakog pravog srpskog patriotski opredeljenog čoveka, za prave vrednsoti SČP-a, kako je nekad i Vučić zaklet, kako je Toma dobio vojvostvo... Mislim da se neće vraćati.
A glasati treba.Makar za Tadića ili Dačića, jer ako ne glasaš ili prekižiš list, to se pridaje SNS-u. Može to Meho da objasni, on je izgleda u tim vodama.
Za SNS i obilazak se nisam zezao. Sad me sigurno vode na papirićima kao nenormalnog.

Meho Krljic

Quote from: ALEKSIJE D. on 13-03-2016, 14:35:51
A glasati treba.Makar za Tadića ili Dačića, jer ako ne glasaš ili prekižiš list, to se pridaje SNS-u. Može to Meho da objasni, on je izgleda u tim vodama.

Ima, Al'lahu hvala, neko pozvaniji od mene da to objasni:

Kome će pripasti nevažeći glasački listići

Glasovi koje su osvojile stranke koje nisu prešle cenzus, kao i nevažeći "beli listići" se sabiraju i dobija se ukupan zbir svih glasova koji se posle raspoređuju političkim partijama koje će ući u Skupštinu shodno njihovom procentu osvojenih glasova.
To u praksi izgleda ovako: ako je zbir glasova za stranke koje nisu prešle cenzus, plus prazni listići – 14 odsto, koliko je iznosio na prošlim izborima, od tih glasova, Srpskoj naprednoj stranci, ukoliko osvoji 40 odsto glasova, pripašće dodatnih 10 odsto.
Prema toj matematici, kako je Telegraf.rs već pisao, najjačoj političkoj stranci u Srbiji SNS-u biće dovoljno da osvoji 42 odsto mandata kako bi formirala apsolutnu većinu i imala 126 poslanika u Skupštini Srbije.

mac

Znači treba da radimo isto (glasamo za Tadića) i očekujemo da će rezultat biti drugačiji (Tadić ukine korupciju na svim nivoima)? Ja bih da prevaziđemo takav način razmišljanja, jer vodi u ludilo.

Meho Krljic

Kakav crni Tadić? Po kom osnovu bi SDS mogao da bude a force to be reckoned with na ovim izborima? On i Čeda su izgubili podršku SAD i EU i mislim da je potpuno nerealno da ostvare iole bolji rezultat nego na prošlim izborima (ne zaboravimo da se Tadić onomad ozbiljno šlepovao uz Čanka). Pa ja tripujem da se Čeda ovde uopšte cima oko izbora da bi dobio makar jedno mesto u skupštini pa da ga poslanički imunitet spase progona koji mu ovi već mesecima pakuju zbog Fidelinke  :lol: :lol: :lol:

Seriosuly, Tadić?? Zašto ne Pajtić koji makar ima ozbiljnije iskustvo u vršenju izvršne vlasti?

Aco Popara Zver

sto se radula tice, njegov pulen pavlovic u disertaciji razglaba da li je moralno obiti ormaric u kojem se nalazi lijek koji ce nekom djetetu spasiti zivot, ukoliko vlasnik ormarica ne zeli da taj lijek da, cak i ako bi mu stetu nadoknadili

http://www.policy.hu/pavlovic/Bibliografija/Thesis.pdf

Postoji objavljen prevod, ali ebook je dostupan

Nije da pavlovic staje na vlasnikovu stranu koliko misli da je rasprava o tome actually znacajna

Brine me to vise nego da je neka sirova neoliberalcina
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

Nightflier

Radulović je smejurija živa, sa harizmom prosečnog komada kaldrme. Na stranu to, već je i njegova libertarijanska vizija srpskog društva blago besmislena - između ostalog i stoga što potpuno ignoriše ekonomsko okruženje u kojem se Srbija i popularno zvani region nalazi. Iskreno, čudilo bi me da pređe 2-3% u najboljem slučaju.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

mac

Šta vi mislite da bi Radulović uradio da ima vlast?

džin tonik

doveo svoju ekipu i legalno krao.

Truman

Quote from: mac on 13-03-2016, 20:55:55
Šta vi mislite da bi Radulović uradio da ima vlast?

Učinio bi transparentnim ugovore koje država potpisuje, manje bi krao ( mada ne tvrdim da bi bio skroz čist ), smanjio bi korupciju i administraciju, spustio poreze...O ekonomskoj filozofiji možemo da filozofiramo tek kad se rešimo nekih osnovnih problema. Inače, jebeš harizmu - gde su nas do sada doveli harizmatični lideri? Ovaj čovek deluje pametno i mislim da ima dobre ideje.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Nightflier

Mda.

Svojevremeno, kada se pojavio kao politička opcija, bio sam uveren da je on samo još jedna udbaška maskirovka, čija je svrha da razvodni potencijalne opozicione glasove i spusti ih ispod cenzusa. U međuvremenu nisam promenio mišljenje, već ga samo dopunio utiskom da je čovek fanatik koji veruje u to što lupeta.

Glede njegovih ideja, ako malo pročeprkaš po izjavama naših vodećih ekonomista - krajnje antiprotivnih današnjoj vlasti - videćeš da ne postoji niko ko podržava njegove "ideje", a tek niko ne smatra da su uopšte moguće i sprovodive a da pri tom ne dođe do potpunog kraha države. Potpuno sam saglasan da o ekonomskoj filozofiji možemo da filozofiramo kada rešimo osnovne probleme, ali Radulović nije ponudio nijedno rešenje tih osnovnih problema. On jedino priča o simptomima, među kojima je i korupcija. Još ga nisam čuo da nudi bilo kakvo rešenje za promenu sistema. Tu je čak i Nova stranka s onom sirovinom od Živkovića makar u teoriji dala neku platformu o kojoj bi moglo da se razgovara, ali vidim da to više ne pominju otkad su ušli u Skupštinu.

Ne bih ja više trošio vreme na Radulovića.
First 666

mac

Šta ima loše u ovim stavovima (preuzeto sa njihovog sajta):

Наша политика је политика центра
Социјална политика је посао државе, не привреде
Привреда је тржишна окренута ка породичним фирмама
Посао државе је систем, социјална политика, регулација, надзор и наплата пореза
Посао грађана је привреда, квалитет, конкуренција, профит, плаћање пореза
Тржиште без регулације и надзора државе је дивљи запад
Државни интервенционизам у привреди је урушавање система и подлога за корупцију
Пољопривреда је тржишна окренута ка породичним газдинствима и задругама
Слободни медији без финансијског утицаја државе
За војну сарадњу, против уласка у војне савезе
Референдум за сва најважнија државна питања као што је улазак у ЕУ
Спољна политика заснована на интересима, не митовима

Truman

Pa nudi, da pratiš njegove tekstove video bi i konkretna rešenja...

Truman

Quote from: mac on 13-03-2016, 22:52:04
Šta ima loše u ovim stavovima (preuzeto sa njihovog sajta):

Наша политика је политика центра
Социјална политика је посао државе, не привреде
Привреда је тржишна окренута ка породичним фирмама
Посао државе је систем, социјална политика, регулација, надзор и наплата пореза
Посао грађана је привреда, квалитет, конкуренција, профит, плаћање пореза
Тржиште без регулације и надзора државе је дивљи запад
Државни интервенционизам у привреди је урушавање система и подлога за корупцију
Пољопривреда је тржишна окренута ка породичним газдинствима и задругама
Слободни медији без финансијског утицаја државе
За војну сарадњу, против уласка у војне савезе
Референдум за сва најважнија државна питања као што је улазак у ЕУ
Спољна политика заснована на интересима, не митовима

Ne fali ništa. Čist zdrav, inženjerski razum. E sad je pitanje da li će neko da poveruje da će oni to za šta se zalažu i sprovesti u delo.

Meho Krljic

Pa, znamo šta je pokušavao da uradi dok je bio ministar finansija: da dobje lične karte javnih preduzeća ne bi li se razabralo šta tu ima, šta se duguje itd., kao i da ukine subvencije javnim preduzećima jer je on, kako se i ovde vidi, ideološki oponent intervencionizma. Ali za ovo prvo nije imao političku moć da ga sprovede (kakvo iznenađenje u zemlji gde su javne firme partijski plen za nagrađivanje lojalnosti) a za ovo drugo niko nije hteo ni da razgovara jer se ovde "investicije u privredu" doživljavaju ovako. No, dakle, on je primarno pokušavao da smanji javnu potrošnju - po ubičajenoj neoliberalnoj/ MMF mantri - ali nikada nije bilo jasno šta bi uradio da podstakne proizvodnju. Jer i njegova vera u tržište deluje sasvim ideološki iako u zemljama u okruženju actually nije nigde realizovana sa uspehom...

Truman

Subvencije strancima kakve mi imamo dugoročno ne donose ništa. Tako da između njegovih pozitivnih ( iako možda nedovoljnih ) inicijativa i ove Vučićeve ološ-politike ja ipak biram Radulovića. A o ispušenim muštiklama iz bivšeg i sadašnjeg DS-a neću trošiti ni reči.

mac

Pajtić će dobiti neka mesta, za njegovu stranku ne brinem. Za one koji smatraju da ovima ništa ne fali, a ne vide sebe u sadašnjem DS-u koji Vojvodini perpetuira sve što je već viđeno na nivou cele države, eto im alternative. Važno je samo da izbor postoji, i da mora da se glasa.

Truman

Izbor postoji! :D Meni samo nije jasno za koga će glasati Radulovićevi hejteri...Neće valjda za DSS-Dveri? :(

Aco Popara Zver

Radulović kao mastermind buduće Srbije, ne hvala.

neko ministarsko mjesto, da bude donekle kontrolisan, može da prođe

problem je sasvim drugi, naime, ako se on drži tih stavova sa sajta, onda mora da privatizuje Univerzitet u Beogradu

štaviše, ako privatizuje vodovod, EPS, telekom i ostalo, ne vidim zašto ne bi privatizovao i obrazovni sistem, pozatvarao institute, eventualno ostavio SANU

piše lijepo da se privreda bavi kvalitetom a ne država, dakle, državni univerzitet neće da se bavi kvalitetom

uostalom, zašto bi bilo ko pristao na bele medvede s doktoratima, a da vodu pazarimo na slobodnom tržištu

Truman je pogodio polovinu priče, naime, ovo je inženjerski skup stavova, a to znači da ćemo biti šrafići

druga polovina priče je da je više primjera ekonomskog prosperiteta kod intervencionističkih država no kod ovi radulovićevskih

prve SAD su imale veći rast u vrijeme intervencionizma nego u vrijeme neoliberalizma

Truman

Batto, bukvalista si. Ne znači da će BU biti privatizovan. Ideš u ekstrem jer ti se iz nekog razloga ne dopada Radulović. Kao što rekoh, čovek je zdravorazuman, ne bi radio nešto što je jednostavno glupo. Meni on uopšte ne deluje kao neki zadrti libertarijanac, da je po struci ekonomista postojala bi možda ta opasnost a ovako je to samo okvir u kome Radulović primenjuje svoju logiku.

Aco Popara Zver

ja i ne govorim da će Radulović to da učini, ja govorim da me ne zanima neoliberal koji misli da mi vodu i struju naplaćuje na tržištu a da privreda preko poreza finansira državni univerzitet, ionako prepun korupcije kao i svako ''javno preduzeće''

dakle, što bi bilo ko tolerisao korumpirani Univerzitet a ne bi da toleriše korumpirani telekom, eps ili šta ti ja znam?

mrzi me da nešto tu taksativno nabrajam šta je brutalno netačno u tome što on propagira, npr ta ''privreda porodičnih firmi'', to je Margaret Tačer propagirala, kao ''vraćanje tradiciji'', to mi čak smrducka i na onaj paleokonzervativizam Srđe Trifkovića, no PRAKSA u Britaniji nije pokazala nikakvo vraćanje tradiciji već dodatno otuđenje i iskorjenjivanje

isto važi i i za agrokapitalizam Tomasa Džefersona, poljoprivredna idila je uništena ne samo u SAD, ego eno seljaci protestuju i u Briselu

crkva, porodica, nacija i slično su samo pokušaji da se zaustavi čisto inteesni ekonomski odnos, koji se apsolutno nigdje nije pokazao iole humanim, već je samo dalje uništavao bilo kakvo osjećanje zajedništva među ljudima

dakle, ono, jel čitao neko npr Fridmana, gdje čovjek objašnjava kako on vidi ''odbranu zajednice'', mogu i da vam iskopam stranicu Kapitalizma i slobode gde lik opravdava da poslodavac ne mora da zaposli crnca ako će zbog toga žitelji zajednice maje kupovati kod njega, i da to nije nikakav rasizam već samo pitanje tržišne konkurencije

naravno, državni intervencionizam bi rekao ''stani malo, beli smradu'' itd... na to malo zaboravljamo, nego samo klasična izlizana priča o korupciji

pazi stava ''državni intervencionizam je podloga za korupciju'', a tržište nije podloga za korupciju :)

Truman

Javi Amerima i Britancima da treba da budu korumpiraniji. ;) Mi treba da popravljamo ono što kod nas ne valja. Kada bismo tebe slušali sve bi ostalo isto.

Aco Popara Zver

zar pored žive Hilari, koja na nacionalnoj televiziji izvali da nije pošteno da Sanders tvdi da to što je primila 600.000 dolara od Vol Strita znači da je pod njihovim uticajem, jer, pobogu, ko normalan može da pomisli da kad joj plate 600 soma za dva govora, i kad ona neće javno da objavi sadržaj tih govora, to može da bude korupcija?

i tako nasred nacionalne televizije ona izvali tako nešto... da, tamo nema korupcije... pošto ne znam kako da nazovem to što Hilari radi

Truman

Daj Batto, ti opet po svom. Koji procenat sudstva, policije i zdravstva je u Americi korumpiran? Koji procenat poslova se dobija preko veze? Je l kao u Srbiji?

dr.owen

Ovde u Americi su za "preko veze" izmislili fini termin zvani "networking".

Inače, nadam se da će u Srbiji razum preovladati i da će DSS-Dveri i Radulović formirati buduću vladu. Ta kombinacija mi se čini dobitnom.

Aco Popara Zver

prije svega, postoje gore vrste korupcije od zapošljavanja

npr, Južna Karolina glasa za onog predsjednika koji podržava veću proizvodnju u vojno-industrijskom kompleksu

boli njih ko će i gdje će se to oružje koristiti, važno je da se oni vode i na tržištu i u spoljnim poslovima svojim ''interesima'', a ko će da zagine, pa najmanje šanse imaju žitelji Južne Karoline

zašto bi zapošljavanje bilo najgora moguća stvar na ovoj planeti, iz čije perspektive je tako? dakle, prvo treba da prihvatim tu perspektivu da je zapošljavanje preko veze u stvari isto što i holokaust pa da onda vidim kako to da iskorijenim

mi ovdje ne razumijemo ni oko čega kukamo, ni da li je to zapošljavanje preko veze najgore nešto, kao da od lošeg nema gore

a npr, rekao si ''zašto ne popravljati ako je loše'', pa da, zašto ne popravljati nego rušiti kao Radule?

eo ti popravke, izađe neka lista i kaže da svaka porodica može da ima jednog zaposlenog u javnom sektoru. Jel to korupcija iz perspektive zapošljavanja? Naravno da jeste? Jel to popravljanje onog što je sada loše? Pa naravno da jeste.

po čemu je npr to manje vjerovatno od savršenog raduletovog tržišta?

a u stvari, nijedno nije dovoljno vjerovatno, jer samo u nekim estetskim teorijama je sve savršeno. Npr, estetskoj teoriji slobodnog tržišta, koja toliko savršeno alocira resurse da ćemo postati maltene zen.

mac

Bato, ako ćeš da kritikuješ onda bar reci za koga si, ili u najmanju ruku za šta si ti. Jesi li za postojeće stanje, u kome imamo najgori odnos zaposlenih u privatnom i javnom sektoru u Evropi, zbog čega svake godine imamo rupu u budžetu koja može da se popuni samo dodatnim zaduživanjem? Da li postoji trenutno na ponudi za tebe prihvatljiva alternativa postojećem stanju?

Truman

Kao što rekoh, ova zemlja je puna ljudi koji bi da menjaju stvari a zapravo ne bi da ih menjaju. Kao kad ja uzmem daljinac da promenim kanal i onda po automatizmu opet pritisnem isti broj. To je zato što su im mozgovi uljujkani u postojeće stanje i nisu uopšte svesni toga. Zato mnogo filozofiraju, svemu nalaze manu, samo ne žele ništa korenito da promene. Jedini koji je u ovoj zemlji i hteo i mogao da promeni je bio Đinđić pa je završio kako je završio.

Aco Popara Zver

o bre, nije radule arhimedova tačka koja će sprovesti trumanove ''korjenite'' promjene, to prosto ne postoji

srpski problem je odnos proizvodnog i uslužnog sektora a ne javnog i privatnog

kakve veze ima da li je privatno preduzeće u pitanju, ako je ono isto uslužno kao i državno?

neko je spomenuo da su subvencije investitora loše, a misli da Srbija ima neki drugi izbor, kao Radule će lijepom riječju da ih privuče, kao što je na TVu lupetao da će natjerati Mišelin da ne izvlači profit iz Srbije, koji vic jbt

postoji drugačije značenje termina networking, naime, kada su se sve zemlje ''umrežavale'' u globalnu ekonomiju mi smo jeli govna pod sankcijama... kada smo imali šansu da budemo malo pogurani u mrežu mi smo izabrali da ulažemo u uslužni sektor (koji je parazitski u najčistijem smislu te riječi)

dakle, dva puta smo jeli govna, sad nema ničega sem subvencija što može da nas uvuče u svjetsku privredu. Kao i da se nadamo da Rusi neće izgubiti u Siriji i da će se progurati i put svile ovuda. Bez Kineza i Rusa mi smo i dalje prkno globalne ekonomije

tako da glasaj ti za šta god hoćeš, neće to ništa da se promijeni, jer nijedan investitor neće doći u državu koja nema šta da mu ponudi

bar dok ovuda stvarno ne prođu kinesko-ruske trupe, jer zapadne sigurno neće investirati bez subvencija

dakle, sem nekih unutrašnjih razloga, o kojima se najviše razglaba, izbori su sada jer se očekuje da će se do 2020. desiti sva sranja, riješiti Sirija, pitanje gasovoda i poslovanja sa Kinezima, i da se nadate da neće neki rat da izbije na Balkanu

to jest, preumrežavanje i neko ''stabiliziranje'' će se završiti do 2020. i nadajte se da nećete biti na gubitničkoj strani

mac

Nisi odgovorio na pitanje, po običaju, pa pretpostavljam da nisi ni za šta, niti ćeš glasati na izborima. U tom slučaju tvoja kritika gubi na značaju. Zakon nalaže da neko mora da bude na vlasti. Ako apstiniraš (a da glasaš ne bi glasao za SNS) onda nisi deo rešenja. Ćao zdravo.

Dybuk

Ne vidim sto bi neko odgovarao na takvo pitanje, ima pravo da to zadrzi za sebe. I da kritikuje, bez obzira na to da li se javno izjasnio o svojoj opciji.

mac

Ja imam pravo da ga crnim zbog toga što se ponaša kao Bata. Možda nisi primetila, ali nisam pitao samo "za koga" je, nego i "za šta" je. Na to pitanje se može odgovoriti. Dakle, koje je recimo tvoje rešenje za izlazak iz krize?

Prvo, da li se slažeš da je Srbija u dužničkoj krizi, koja nas tera u vazalski odnos prema drugim državama, i da li se slažeš da Srbija treba da izađe iz te krize?
Drugo, koji su po tebi koraci da Srbija izađe iz te krize?
Treće, da li se slažeš da u Srbiji ima toliko zaposlenih koji nezasluženo primaju platu, da to štetno utiče na celu ekonomiju? I, ako je to za tebe problem, kako bi rešila taj problem?

Ajmo više ideja, a manje odbrane Batinih prava.

Meho Krljic

Quote from: mac on 14-03-2016, 12:14:39

Treće, da li se slažeš da u Srbiji ima toliko zaposlenih koji nezasluženo primaju platu, da to štetno utiče na celu ekonomiju?

To je možda i ključno pitanje. Odgovor je skoro sigurno "ne". Po osećaju bi se reklo da na ekonomiju štetno utiče niska efikasnost proizvodnje, loša konkurentnost, monopoli na tržištima a što onda povlači i nespremnost da se u domaću privredu investira, što su problemi koje, po mom sasvim laičkom mišljenju, država treba da rešava mnogo pre rada na smanjivanju javne potrošnje.

Dybuk

Mac, ne mogu da dam ideje i resenja, ne razumem se u ekonomiju.

Meho Krljic

Ma ne razumemo se ni mi (osim Trumana koji je ipak ekonomista po struci), ali pošto svi imamo pravo glasa, prezjumabli shvatamo koja nam je od ponuđenih opcija na izborima najbliža osećaju koji imamo u domenu rešavanja ne samo ekonomije već celokupnog društvenog pitanja Srbije. Ekonomija i socijala su neraskidivo povezani, ekonomija i zdravstvo su povezani, ekonomija i kultura su povezani a sve ih povezuje politika, nacionalna, regionalne, lokalne. Zato je bitno gledati i ideološku orijentaciju stranaka ali i njihovu istoriju kreiranja i sprovođenja javnih politika, kao i proceniti njihov realni potencijal da politiku u skladu sa ideologijom i istorijom implementacije, zapravo i sprovedu.

Stipan

Quote from: Meho Krljic on 14-03-2016, 12:22:51
...niska efikasnost proizvodnje...

Kakve proizvodnje? Aman, Mehane, nemamo mi nikakve proizvodnje i nećemo je skoro imati. To je početak i kraj cele priče o izlasku iz krize.

džin tonik

nista ne cijenite domacu proizvodnju i izvozne hitove. balkan je uvijek bio silikon voli inteligencije. rasadnik pameti.

ALEKSIJE D.

Rekoh "makar za Tadića", kao neko zlo valjda manje od Vučića. Lično, da je Tito živ, predložio bih njega. U svakom lsučlaju treba glasati jer svaki listić koji je prekrižen ili dat manjoj stranci tetira se kao listić stranke koja ne prelazi cenzus i daje onoj partiji koja je ušla u skupštinu. Dakle, SNS dobija kako ga god okreneš.
Da l je neko razmišljao o glasanju za ovog malog Dačića? Mlad, nepoznat... Perspektivan kao ovaj Vučić. Valjda će i on, Vučić, dobiti jednom izbore ko čovek da forimira vladu... Rekao bi čovek kako AV nije na vlasti, slušajući retoriku SNS-a.

Dybuk

Za Dacica nikad u zivotu.

Quote from: Meho KrljicZato je bitno gledati i ideološku orijentaciju stranaka ali i njihovu istoriju kreiranja i sprovođenja javnih politika, kao i proceniti njihov realni potencijal da politiku u skladu sa ideologijom i istorijom implementacije, zapravo i sprovedu.

....promisli nijedan evridz glasac ever.

Truman

Pitanje izbora opcije na narednim izborima je pre svega pitanje kome najviše verujemo ne u ideološkom već u moralnom smislu. Ja najviše verujem Raduloviću i zato ću glasati za njega. Smatram da je on jedini pokazao spremnost da se izbori sa korupcijom, nepotizmom, uvoznim monopolom i da je jedini spreman da povuče dobre poteze u ekonomskoj politici kao što je spuštanje poreza i ukidanje parafiskalnih nameta. Po mom mišljenju nijedna druga opcija ništa od toga ne bi uradila, jer su imali priliku i rezultat im je nula. Stoga smatram da ne bi bilo ništa bolje da SNS-SPS smene Tadić i Čeda ili Sanda i Dverjani. Sistemom eliminacije sam došao do jedine opcije za koju bih glasao, alternativa je apstiniranje.

Meho Krljic

Fer, ali i on je imao mogućnost - bio je izvršna vlast, to jest ministar finansija. Zašto misliš da će sa realno malim očekivanim brojem glasova koje može da dobije (jer između ostalog neće u koalicije) sada imati veću moć da sprovede sve to što navodiš?

Truman

A zašto je napusti ministarstvo nego zato što nije mogao pored Vučića da sprovede reforme? Inače, nisam za to da neko van struke uopšte i bude ministar finansija jer tu ima dosta tehničkih stvari al ajde...Ako prođe cenzus moći će da kaže onima koji ga budu želeli u vlasti - ok, ući ćemo s vama u koaliciju ali pod tim i tim uslovima. U jednoj opštini, zaboravih sad kojoj, u kojoj su ušli na vlast su zahtevali da ta opština objavljuje sve ugovore javno...

Meho Krljic

Pa opet velim, valjda svi znamo kako se u Srbiji dodeljuju resori. Radulović neće dobiti glasova toliko da u nekom najluđem snu može da dobije više od jednog ministarstva (i to da se zvezde poklope tako da bude presudan za koalicionu vladu najneuporedivijih partnera). Zašto bi mu iko ponovo dao ministarstvo finansija? Ili privrede? Ali hajde, nek mu čak i to daju, zašto bi opet situacija bila drugačija? Odnosno, zašto mu vodeći koalicioni partner ne bi opet diktirao kako da radi? Ne zaboravimo da je jedini nama poznat razlog što je Radulović i originalno bio ministar bila Vučićeva mantra o struci ispred politike, dakle, Radulović je tada igrao DALEKO iznad svojih realnih političkih mogućnosti u smislu nekakve podrške glasačkog tela.

Truman

Ne znam da li bi mu diktirali kako da radi...to zavisi i od toga kako se on postavi i ko bi mu uopšte bili koalicioni partneri. Previše je to apstraktno da bih se opterećivao...Glasam zdravorazumski za najbolju opciju i to je to.

Meho Krljic

Dobro, ja bih pre rekao da glasaš ideološki (ili moralno, kako si rekao) jer zdravorazumska opcija podrazumeva i analizu nečije prethodne istorije i objektivnog potencijala da sprovodi vlast u skladu sa svojim programskim načelima.

Truman

Glavni problem je u tome što veći deo naroda ne razmišlja kao ja. :)

Meho Krljic

Quote from: Truman on 14-03-2016, 14:39:22
Glavni problem je u tome što veći deo naroda ne razmišlja

Ispravljeno.

Ali opet, to je uvek i svuda tako.

Truman

Nije baš svuda inače bi ceo svet ličio na Srbiju. :)

Nightflier

Nažalost, Bata je sasvim u pravu.

Ono citirano sa sajta Radulovićeve grupe građana je spisak maštarija, a ne sistemskih rešenja - pošto nigde nije navedeno kako će bilo šta od toga da se postigne. Jedini konkretni plan koji sam u poslednjih desetak godina video bio je Pavićevićev program Nove stranke.

Na još veću žalost, svi koji govore da će glasati za Radulovića ili Tadića ili Dačića ili Vučića ili koga god samo održavaju taj duh sistemske korupcije. Naš izborni sistem nije predviđen da se glasa za nekoga, osim ako nije reč o predsedničkim izborima. Taj stav birača da će glasati za jednog čoveka a ne za politički programa samo podgreva mesijanski kompleks naših političara, od kojeg i Radulović pati u istoj meri koliko Vučić.

Ako smo inteligentni ljudi, a ne puke radilice, trebalo bi da pričamo o političkim uverenjima koje imamo, a ne o ovom ili onom sitnom lideru. Upravo je taj nedostatak uverenja doveo do rasta partijskog tumora i u Srbiji i u okolnim zemljama, jer omogućuje preletanje žbirova iz jednog jata u drugo.

Koliko ja vidim, najbliži Vučićevi saradnici su u velikoj meri nekadašnji Đinđićevi operativci. Utoliko, po načelu "s kim si, takav si", ne nalazim velike razlike između sadašnjeg Vučića i nekadašnjeg Đinđića.

Što se mene tiče, ja sam konzervativni socijalista i smatram da je temeljna reforma izbornog sistema i sistema vlasti nužna da bi se bilo šta promenilo, uključujući i korupciju. Smatram da nam je potrebna reorganizacija države, smanjenje broja opština, uvođenje neposrednog biranja poslanika, pri čemu bi svaka opština bila izborna jedinica. Tek bi neposredna odgovornos poslanika pred biračima mogla da dovede do odgovornosti premijera ili ministra prema poslanicima. Ovako, nijedan poslanik u Skupštini nema svoj legitimitet, jer ste svi glasali za nekog stranačkog predsednika.

Dalje, promenio bih i Zakon o Vladi. Ne znam koliko ste toga svesni, ali naš premijer nema pravo glasa na sednicama Vlade. Ne da nije prvi među jednakima, već je manje jednak od svojih u teoriji podređenih ministara. Shodno tome, u Srbiji se još od devedesetih vlast sprovodi mimo zakona i Ustava. Političari se oslanjaju na trenutni legitimitet umesto na legalitet, što je suštinski nestabilna situacija. Realno, naš politički sistem je iole radio kako je predviđeno jedino u vreme famozne kohabitacije. To je za poslednjih dvadesetak godina - od uvođenja proporcionalnog izbornog sistema.
First 666

Meho Krljic

Quote from: Truman on 14-03-2016, 14:46:38
Nije baš svuda inače bi ceo svet ličio na Srbiju. :)

Pa, pazi, u Americi imaš bukvalno dve stranke koje formiraju vlast poslednjih milion godina. U Britaniji tri (od kojih se treća smenjuje ali glavne dve su tu već decenijama) itd. Nije da oni imaju demonstraciju toga da narod dinamično razmišlja o svakim izborima. Onda, dalje, kada narod i razmišlja o nečemu pa to postane deo javne politike, svedoci smo da se to lako promeni adminsitrativnom odlukom. U Srbiji se smanje penzije, u Evropi prestane da važi šengenski sporazum itd. Nismo mi baš TOLIKO različiti od ostatka sveta u domenu intelektualnog rada koje birači ulože u odluke tokom izbornog procesa, kod nas je problematičnije što je vlast izrazito partokratska, pa su tako dizajnirani i izbori, dakle, reprezentacija volje birača je veoma apstraktna i udaljena od nekog jasnog iskaza koji mi (svaki put) mislimo da dajemo na izborima.

Ups, Najtflajer me nindžirao.