• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Srbija - izbori 2016

Started by Alexdelarge, 17-01-2016, 15:35:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

džin tonik

danas bajke u srbiji pocinju sa bilo jednom sutra... :evil:

Truman

Quote from: Meho Krljic on 23-04-2016, 07:29:48
Ne znam odakle dolazi ta zabluda da je verovatnije kako će roditelj koji je homoseksualne orijentacije svoju decu podučavati homoseksualnim erotskim tehnikama nego da to učini heteroseksualni roditelj. Ali možda sam ja samo rastao u ekstremno puritanskoj obitelji (što bi dosta toga objasnilo  :lol:  ).

Mislim da sam o tome već pisao...roditelji homoseksualne orijentacije ne moraju utuvljivati u glavu detetu da je homoseksualizam jedini pravi izbor, ali dete upija to što vidi oko sebe i psiholozi kažu da se ličnost formira u prvih par godina. Ne smatram da bi bilo dobro da živim u svetu u kome bi preko 50% ljudi bilo homoseksualne orijentacije. Homoseksualce treba pustiti da žive normalno, što se mene tiče mogu da im dopuste i brak zbog nasleđivanja imovine, ali im ne treba dati mogućnost da utiču na buduće ljude svojim izborom.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Meho Krljic

Ali што онда хетеросексуални родителји не утичу на своју децу да буду хетеросексуална него испадају мали педери?

Truman

Kao što sam napisao u jednom od prethodnih komentara ( mada nisam stručnjak za tu temu naravno ) različiti su faktori koji utičku na formiranje homoseksualaca. Od genetike, preko trauma u tinejdžerskom dobu, eksperimentisanja do na kraju slobodnog izbora. Time što bi se još i homoseksualcima dalo da usvajaju decu stvorila bi se dodatna konfuzija i haos u dečjim glavama...Po mom mišljenju za odrastanje deteta je najbolja konzervativna porodica - otac ima svoju ulogu, majka svoju...o tome su pisani tomovi psihološke literature. Ako se stvari od početka stave na svoje mesto veće su šanse da će dete biti zdrava ličnost.

mac

Važno je da uloge postoje, ali ne moraju da budu podeljene po polovima. Dete treba da vidi dva principa: dobrostanje tj. kratkoročni ciljevi, i napredak tj. dugoročni ciljevi, i treba da nauči da inkorporira i balansira ta dva principa. Tradicionalno dobrostanje se spaja s majkom, koja nam uvek želi dobro, i uvek nas voli šta god da napravimo, uvek nam kuva ono što volimo, dok nam ne izađe na nos, i ne želi da nas vidi da se mučimo, a napredak se spaja s ocem koji želi da nas nauči raznim stvarima, kao i da budemo uspešni u školi, na poslu, s drugovima, makar i po cenu da dete nema baš najprisniji odnos s ocem.

Ova dva principa dete može da vidi i samo u jednoj osobi, a može i u dve, a te dve osobe ne moraju da budu različitog pola, a čak i ako jesu ne moraju da imaju tradicionalne podele.

Truman

To je tako u teoriji, u praksi mislim da nastaje haos u dečjoj psihi, između ostalog i zato što ono vidi da druga deca imaju mamu i tatu.

lilit

formiranje homoseksualaca i druge priče. :cry:

rainbow ngo jednom godišnje posećuje školu u koju idu moja deca, drže tribine, objašnjavaju, diskutuju (osmi razred i stariji): vrlo korisno iskustvo u tim godinama a da nije biased od strane roditelja.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Truman

Mogu da zamislim kako bi ovde prošli. :D

lilit

između ostalog, zato je tu tako a ovde ovako.

Truman

Ima istine u tome, ne kažem...

Ugly MF

Dajte bre ljudi, mante više pedere!
Ovde jedva par iljada pedera, a politički nepismeno 99% Srbije!
Misliiiim, jasno je da mi trebamo reći UN, evo oćemo u UN, al da nećemo pedere ,oćemo i Ruse, Kosovo je Srbija i svak sme sam da si peče rakiju i raspaljuje roštilj u svom dvorištu!
Spoljna politika prosta!

Unutar Srbije, dovoljno je da ukineš fudbal i navijače! Al' majke mi!Još ću i ja da krenem da navijam da je bolje i pederi da se šetaju, nego navijači da se biju!
Čujem danas, opet neki umro u tuči!Pa 'ebemu, el ima nešto gore!?!

E, sad problem ko sve to da nam sprovede!?!

Truman

Quote from: Ugly MF on 23-04-2016, 18:06:41
E, sad problem ko sve to da nam sprovede!?!

Nije problem, zna se - Saša Radulović!

lilit

Ko drugi nego Vučić?

Truman

Vučić ne bi ukinuo fudbal.

Aco Popara Zver

Труки је очигледно развио менкраш према Радулу, да не улазимо у дукатлијске детаље
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

tomat

Quote from: Бата Животиња on 23-04-2016, 19:08:35
Труки је очигледно развио менкраш према Радулу, да не улазимо у дукатлијске детаље

Pa se uplašio, i počeo sa antigej stavovima 8)
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truman

Nema u meni latentnog homoseksualizma ni trunke. Verujte mi na reč.

Aco Popara Zver

И ја исто мислим да нема ничег латентног у Трумановој сексуалности

Dybuk

Kao sto Meho lepo primeti a ja podrzah, nije bas da roditelji decu uce seksualnosti i seksualnoj orjentaciji.

I ja sam jednom bila ko Truman, u fazonu, daj im ovo, al ovde podvuci crtu i onda mi neko lepo objasni da ako si za gej prava treba da si za sva prava koja ima vecina a ne selektivno, kako ti odgovara. To nisu slobode, to je kontrola i nisu "prava" prava. Znaci, ili-ili (da pojednostavim, ili si kao Ugly ili nisi).

Meho Krljic

Quote from: Truman on 23-04-2016, 17:51:01
To je tako u teoriji, u praksi mislim da nastaje haos u dečjoj psihi, između ostalog i zato što ono vidi da druga deca imaju mamu i tatu.

Pogotovo ako živi u domu :lol:

Nightflier

Daklem, ljudska prava su univerzalna, ako su jednom stečena. Takođe, u državama koje imaju ustave postoji načelo supremacije. To u prevodu na srpski znači da je Ustav najviši akt, spram kojeg moraju da se usklađuju svi niži pravni akti, sve do statuta udruženja građana i sportskih klubova. Naš Ustav garantuje jednakost svih ljudi. Ne jednakost u nekim stvarima, a nejednakost u nekim stvarima. Takođe, važeće pravno načelo je da je dozvoljeno sve što nije zabranjeno. Upravo po tom načelu je i sklopljen prvi homoseksualni brak u istoriji novog doba, i to u Lenjinovom Sovjetskom savezu. Dakle, gejevi u našoj zemlji već imaju pravo da usvajaju decu, da se uzimaju i tako dalje - iz jednostavnog razloga što niži pravni akti, tipa Zakona o porodici, nisu usklađeni s najvišim pravnim aktom.

Toliko o tome.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

mac

Svi punoletni ljudi imaju pravo da sklope "brak", ali definicija braka je da je to zajednica jednog muškarca i jedne žene. Svi imaju pravo na takav brak. Treba samo da budeš muškarac ili žena.

mac

Uzgred, definicija braka je data u ustavu:

QuotePravo na zaključenje braka i ravnopravnost supružnika
Član 62.

Svako ima pravo da slobodno odluči o zaključenju i raskidanju braka.
Brak se zaključuje na osnovu slobodno datog pristanka muškarca i žene pred državnim organom.
Zaključenje, trajanje i raskid braka počivaju na ravnopravnosti muškarca i žene.
Brak i odnosi u braku i porodici uređuju se zakonom.
Vanbračna zajednica se izjednačava sa brakom, u skladu sa zakonom.

http://www.ustavni.sud.rs/page/view/sr-Latn-CS/70-100028/ustav-republike-srbije

Ugly MF

Quote from: Nightflier on 23-04-2016, 23:45:57
Daklem, ljudska prava su univerzalna, ako su jednom stečena.

Kad je to neko stekao ljudska prava?

Nightflier

Da, jeste, ali time je Ustav u koliziji sa svojim prethodnim članovima, kojima se garantuje jednakost.

A ljudska prava su stečena Francuskom revolucijom.
First 666

Ugly MF

BWAAAAHAHAHAAAAAAA!!!! xrofl xrotaeye

Aco Popara Zver

У Уставу пише и да права могу бити ограничена

Мало би било чудно да нешто што се зове устав ништа не за-Уставља, ограничава, за-Држава, о-Држава, кад је то малтене поента Устава

Иначе, право на геј брак засигурно није стечено Француском револуцијом, сем ако неко нема доказ да се Робеспјер у цркви Светог Јакова приликом припремања револуције није заклео Христу да ће легализовати геј брак :)

Ugly MF

Ispada da ćemo ovde logikom doći da sam u pravu što ne verujem u postojanje ljuckih prava.
Tačno je da ljudi misle da imaju ljucka prava i da ih ispisuju i pridodaju njihovo postojanje nekoj tamo revoluciji...(BWAAAAAAHAHAAAAAAAAA)....i sve je to lepo,neki lepo zaradjuju na njima , itako dalje i bliže...sve dok neko tamo kome pravo odjednom zalegne u topuzu ne reši da ga zabole za tvoja prava i onda cvrc!

Doveli pacijenta svog vašljivog kod moje žene u ordinaciju, ona rekla momentalno ga šišajte, on reko neće, svi rekli on ima prava, moja žena rekla i da ona ima prava da ne dobije njegove vaške, i rezultat-ćela!
I šta sad!?
On sam, lud, moja žena tri bolničara!
Ko je imao veća prava!?!
Logika?
Milost!
Ljudi dišu zbog radi date Božije milosti!
Ako on reši da neko ne diše, neće disati.
Pošto jelte ne može da razmišlja Bog o svakom vašljivcu, ovaj je bio u milosti moje žene.

Mnogo nas ima pa je svak u nečijoj milosti ,a da nije svestan toga.
Daklem, zajebite me demagogije da postoje ikakva ljucka prava, a samim tim i pederska.
I oni su u milosti navijača, jelte?

Filaret

Quote from: Nightflier on 23-04-2016, 23:45:57
Daklem, ljudska prava su univerzalna, ako su jednom stečena. Takođe, u državama koje imaju ustave postoji načelo supremacije. To u prevodu na srpski znači da je Ustav najviši akt, spram kojeg moraju da se usklađuju svi niži pravni akti, sve do statuta udruženja građana i sportskih klubova. Naš Ustav garantuje jednakost svih ljudi. Ne jednakost u nekim stvarima, a nejednakost u nekim stvarima. Takođe, važeće pravno načelo je da je dozvoljeno sve što nije zabranjeno. Upravo po tom načelu je i sklopljen prvi homoseksualni brak u istoriji novog doba, i to u Lenjinovom Sovjetskom savezu. Dakle, gejevi u našoj zemlji već imaju pravo da usvajaju decu, da se uzimaju i tako dalje - iz jednostavnog razloga što niži pravni akti, tipa Zakona o porodici, nisu usklađeni s najvišim pravnim aktom.

Toliko o tome.

Аман? Где ово пише? О гејевима у СССР?

Filaret

Једна досетка. У Скупштини Југославије тог доба се водила расправа о забрани педерастије. Тадашњи либерали скачу и говоре како је забрана европејска вредност. Устаје Спахо, вођа странке југословенских муслимана, каже немојте, људи то је у нас народни обичај.

Nightflier

To se desilo u zabavnom trenutku svojevrsnog pravnog interegnuma. Naime, revolucija je ukinula postojeće carske zakone, premda samo na teritoriji Rusije, a ne celog nekadašnjeg Ruskog carstva, a zvanični stav Partije je bio da socijalizam odbacuje sve oblike takozvanih "zločina protiv morala", premda ne odobrava homoseksualnost. Time je u periodu od 1917. do 1933. homoseksualnost bila de jure i de fakto legalna. Dva tipa su to iskoristila da sklope brak u čini mi se Sankt Petersburgu. Po dolasku Staljina na vlast, donose se zakoni kojima se homoseksualizam kriminalizuje - ali samo muški - i kažnjava petogodišnjom robijom.

Naravno, taj trenutak (istorijski posmatrano) legalnosti bio je posledica previda s jedne i činjenica da su partiju tada kontrolisali hiperintelektualci s druge strane. Pučanstvo je ostalo homofobno u dramatičnoj meri, a dolaskom druga Staljina na vlast taj previd je ispravljen. :)

Zabavna strana istorije.
Quote from: Бата Животиња on 24-04-2016, 00:58:59
У Уставу пише и да права могу бити ограничена

Мало би било чудно да нешто што се зове устав ништа не за-Уставља, ограничава, за-Држава, о-Држава, кад је то малтене поента Устава

Иначе, право на геј брак засигурно није стечено Француском револуцијом, сем ако неко нема доказ да се Робеспјер у цркви Светог Јакова приликом припремања револуције није заклео Христу да ће легализовати геј брак :)

Nisam to ni rekao. Rekao sam da Francuska revolucija uvodi u političku i pravnu svest koncept ljudskih prava, koji se potom nadograđivao kroz istoriju.

Dalje, što se našeg Ustava tiče, odredba o braku i definiciji braka je čist refleks i posledica pravne inercije - u smislu da zakonodavcu nije bilo bitno da razmišlja o tome, verovatno je podrazumevao takvo stanje i ne da je bilo svesne namere da se ograniči pravo na homoseksualni brak, već su se ti članovi jednostavno prepisali.

Šta naš Ustav kaže o stečenim pravima i ograničavanju prava:

Непосредна примена зајемчених права

Члан 18.

Људска и мањинска права зајемчена Уставом непосредно се примењују.
Уставом се јемче, и као таква, непосредно се примењују људска и мањинска права зајемчена општеприхваћеним правилима међународног права, потврђеним међународним уговорима и законима. Законом се може прописати начин остваривања ових права само ако је то Уставом изричито предвиђено или ако је то неопходно за остварење појединог права због његове природе, при чему закон ни у ком случају не сме да утиче на суштину зајемченог права.
Одредбе о људским и мањинским правима тумаче се у корист унапређења вредности демократског друштва, сагласно важећим међународним стандaрдима људских и мањинских права, као и пракси међународних институција којe надзиру њихово спровођење.

Сврха уставних јемстава

Члан 19.

Јемства неотуђивих људских и мањинских права у Уставу служе очувању људског достојанства и остварењу пуне слободе и једнакости сваког појединца у праведном, отвореном и демократском друштву, заснованом на начелу владавине права.

Ограничења људских и мањинских права

Члан 20.

Људска и мањинска права зајемчена Уставом могу законом бити ограничена ако ограничење допушта Устав, у сврхе ради којих га Устав допушта, у обиму неопходном да се уставна сврха ограничења задовољи у демократском друштву и без задирања у суштину зајемченог права.
Достигнути ниво људских и мањинских права не може се смањивати.
При ограничавању људских и мањинских права, сви државни органи, а нарочито судови, дужни су да воде рачуна о суштини права које се ограничава, важности сврхе ограничења, природи и обиму ограничења, односу ограничења са сврхом ограничења и о томе да ли постоји начин да се сврха ограничења постигне мањим ограничењем права.

Забрана дискриминације

Члан 21.

Пред Уставом и законом сви су једнаки.
Свако има право на једнаку законску заштиту, без дискриминације.
Забрањена је свака дискриминација, непосредна или посредна, по било ком основу, a нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости и психичког или физичког инвалидитета.
Не сматрају се дискриминацијом посебне мере које Република Србија може увести ради постизања пуне равноправности лица или групе лица која су суштински у неједнаком положају са осталим грађанима.

Dakle, ovi članovi su prilično jasni. Čak se u poslednjem navedenom stavu insistira na tome da se, eto, nešto može ograničiti - na primer, sloboda govora, premda je ovo ekstreman primer i ja se s time ne bih složio - da bi se postigla ravnopravnost svih građana. Itd.

E, sad - kome ne odgovara ovakvo stanje stvari ima lek za to: preseljenje u neku zemlju u kojoj je stepen ovih prava ograničen.
First 666

Filaret

Quote from: Nightflier on 24-04-2016, 03:20:16
TђDva tipa su to iskoristila da sklope brak u čini mi se Sankt Petersburgu..

Супер. Кад и где?

Filaret

Морало би да буде тајно, у граду који се тад није звао како ти наводиш, што производи последице...

Nightflier

U Sankt Petersburgu, negde dvadesetih godina. Bojim se da ne mogu da navedem tačan izvor, pošto davno beše kada sam ga čitao, a i pojavio se prilikom istraživanja nekih drugih stvari.

Još jedna zanimljivost - nakon što je muška homoseksualnost proglašena za krivično delo, ženska homoseksualnost je smatrana psihičkim poremećajem i lečena je u duševnim bolnicama, klasifikovana kao šizofrenija. Naravno, dobar deo tih "pacijentikinja" nije mogao da se izleči. Sistem je imao efikasno rešenje za to - te žene su proglašavane muškarcima na papiru, pa su dobijale muške poslove, mušku platu (još važnije) i suštini vodile ono što bi se reklo transrodni život. Čak su te žene mogle uredno da se venčaju, jer su pred očima zakona bile muškarci. :-D

Za ovo već imam izvor: Queer in Russia: A Story of Sex, Self, and the Other by Laurie Essig.
First 666

Nightflier

Quote from: Filaret on 24-04-2016, 03:44:52
Морало би да буде тајно, у граду који се тад није звао како ти наводиш, што производи последице...

Jok, bre. Došla dva tipa i tražila dozvolu za brak. Komisija zasedala i konsultovala zakon. Nije bilo zabranjeno. Izdali dozvolu za brak. Zar je bitno kako se grad zvao u to vreme? No, kako ne mogu da potkrepim ovo navođenjem izvora, slobodan si da mi ne veruješ, premda slutim da svejedno ne bi :)
First 666

Filaret

Е, могуће, тада је свашта било могуће... Превео сам неке руске филмове који се баве том тематиком и остао запањен тадашњим начином живота.

Nightflier

Bilo je to čudno vreme diljem sveta. A ovde je ipak reč o Sankt Petersburgu, koji je po definiciji bio daleko liberalniji od ostatka Rusije, baš kao Berlin u Nemačkoj u isto to vreme.
First 666

Aco Popara Zver

Rekao si da su prava stečena u Francuskoj revoluciji. To je naravno i dalje netačna tvrdnja.

Kopipejst članova Ustava ne dokazuje da je uskraćivanje gej braka ugrožavanje jednakosti.

Štaviše, u Austriji je film sa gej Isusom zabranjen jer ugrožava prava hrišćana.

Dakle, kada se izađe iz staljinističkog šinjela, ovaj dio Ustava npr ''При ограничавању људских и мањинских права, сви државни органи, а нарочито судови, дужни су да воде рачуна о суштини права које се ограничава, важности сврхе ограничења, природи и обиму ограничења...''

može da se odnosi i na ugrožena prava hrišćana. I na Uglija! ;)

zato i postoji demokratija da pravnici ne bi odlučivali o tumačenju ustava i zakona kao nekad popovi s Biblijom, nego to čine građani ;)

Filaret

Зар се тадније звао Питер или Петербург?
Улете Бата

Nightflier

Ti ako misliš da ću da traćim vreme na tvoje trolovanje, grdno se varaš. Deklaracija o pravima čoveka i građanina je temelj današnjeg poimanja ljudskih prava. A to da će građani da tumače ustav je vrhunac... da ne kažem čega.
First 666

Nightflier

Quote from: Filaret on 24-04-2016, 04:03:55
Зар се тадније звао Питер или Петербург?
Улете Бата

U vreme tog konkretnog događaja najverovatnije se formalno zvao Petrograd, a posle toga je promenio ime u Lenjingrad. Pošto ne znam tačnu godinu dešavanja, ne znam ni kako se formalno zvao.
First 666

Filaret

Бато тешко те је схватити, тачке 3 и 4 су контрадикторне

Filaret

Хвала, Најтфлајер, наставићемо разговор ако се слажеш

Nightflier

By all means. :)

Nadam se da je jasno kako je ono u vezi s trolovanjem nije upućeno tebi.
First 666

Filaret

ајде стручно о филму и роману господин дизајнер ако може?

Nightflier

Nisam siguran da smo baš na temi koja je ikako u vezi s ruskim filmom :D Da li uopšte imamo takvu temu na forumu? Ako nemamo, valjalo bi imati je.
First 666

Filaret

Очигледно сам промашио тему, ем што је некњижевна, ем је време политичке тишине. Опрости.

Nightflier

Vidi, ruska kinematografija je svakako intrigantnija i vrednija tema od dvogodišnjeg izbornog ciklusa u Srbiji :)
First 666

Aco Popara Zver

Не, па јасно је мени да су правници оперисани од грађанског живота, први је Робеспјер правник који је по процедури на гиљотину послао пола милиона

Зато и не може другачије да испадне геј брак као право сем код Стаљина

Пошто код тумачења старих декларација или важи оригинализам, у смислу шта су тадашњи законодавци мислили о томе, или се прилагођава садашњици, јасно је и логично да суштину права, природу и сврху ограничења, неће одређивати правници и остали фашисти.

Зато се право на геј брак у свакој нормалној држави изгласава на референдуму, да не би најти сиктао 😉

lilit

kladionica:
vučić dobija preko 40%?