• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Data mining

Started by Truman, 02-02-2016, 14:14:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

Ima li neko da preporuči neku dobru literaturu o ovome? Hteo bih i to naučiti...
Ako ne bez duhovitih komentara molim! xyxy
Ja da valjam ne bih bio ovde.

mac

Mislim da pre pitanja kako "data mining" treba da utvrdiš šta je "data mining". Time se bave velike korporacije, i preduslov da kopaš po podacima je da poseduješ podatke. Podatke poseduju firme poput Gugla i Fejsbuka, koje prate šta milijarde ljudi pretražuju ili čime se bave u svakom trenutku. Podatke poseduju i firme koje prodaju prostor za oglase, pod uslovom da su sveprisutne, koje prate na koje oglase ljudi klikću, ili makar koliko dugo su im u vidnom polju. Gugl i tu prilično dominira.

Ti se valjda baviš "researchom" i "investigationom", a ne "miningom".

tomat

Coursera ima u ponudi nekoliko kurseva o data miningu. postoji i specijalizacija od 6 kurseva, ali se plaća, na kraju dobiješ diplomu.

imaju i kurs o process miningu, odnosno o otkrivanju i mapiranju poslovnih procesa iz log fajlova kojekakvih informacionih sistema, interesantan je.

knjiga o data miningu ima bezbroj na libgen-u, pošto je to prilično atraktivna disciplina, ali ne bih mogao da ti preporučim neku posebno pošto nisam stručan.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truman

Pod miningom mislim da se misli i na crawlovanje podataka za šta se opet traži umeće pisanja programa koji to rade tako da kapiram da je pravi put učenje nekog programskog jezika. To mi je u međuvremenu preporučio i jedan drugar koji je u tim vodama
Hvala mac...

Truman

Quote from: tomat on 02-02-2016, 14:33:50
Coursera ima u ponudi nekoliko kurseva o data miningu. postoji i specijalizacija od 6 kurseva, ali se plaća, na kraju dobiješ diplomu.

imaju i kurs o process miningu, odnosno o otkrivanju i mapiranju poslovnih procesa iz log fajlova kojekakvih informacionih sistema, interesantan je.

knjiga o data miningu ima bezbroj na libgen-u, pošto je to prilično atraktivna disciplina, ali ne bih mogao da ti preporučim neku posebno pošto nisam stručan.

Da, videh sad na libgen-u. Blagodarim.

tomat

Quote from: Truman on 02-02-2016, 14:34:25
Pod miningom mislim da se misli i na crawlovanje podataka za šta se opet traži umeće pisanja programa koji to rade tako da kapiram da je pravi put učenje nekog programskog jezika. To mi je u međuvremenu preporučio i jedan drugar koji je u tim vodama
Hvala mac...

nisam siguran koliko je data mining put za učenje programskog jezika. pored toga, potoje i komercijalni softveri koji rade analizu podataka, a koje možeš da upotrebiš, pod uslovom da znaš šta radiš.

za učenje programskih jezika preporučujem jednostavniji put, a kada savladaš neki programski jezik onda možeš da tražiš načine da taj jezik primeniš u svrhe data mininga.

edit: nisam siguran šta je crawling, ali data mining podrazumeva prepoznavanje obrazaca u velikim količinama podataka, koji se kasnije koriste u kojekakve svrhe.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truman

Pametno zboriš, to i planiram. A dotle...web research za sitnu lovu. :D

Cody

možda za početak
lynda.com/Excel-tutorials/Excel-Data-Mining-Fundamentals/186872-2.html

ima na rutracker-u

Truman

Hvala, praviću se kao da ono ispod nisam video. ;)