• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SCI-HUB: the Pirate Bay of science

Started by Ghoul, 12-02-2016, 21:49:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

tomat

kako vam šljaka sci-hub?

u poslednje vrme imam sve više problema da dođem do novijih radova (2022 a često i 2021), ranije mi se čini da je sve to išlo bolje, čak i sa radovima koji su in-print.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

ja toliko ne čačkam novije radove, al eo sad sam probo od jednog časopisa i ne šljaka posljednje, junsko izdanje, a februarsko mi je otvorilo
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

tomat

Ovi moji nisu čak ni toliko novi, recimo januar ili februar.

Jebiga, tražio recenzent nove reference :lol:
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

kod mene zavisi i koja je je od tih kompanija, sage, elsevier, neki manji su i najteži za sajhabovanje, pa zavisi od slučaja do slučaja, negdje nema nade jer su tvrdo zatvoreni

a imaš i na onom forumu mogućnost da tražiš članak, kad ovako zapne možda oni mogu direkt

mada i tu su zatajili sa knjigama, čekam ih mjesecima

mislim da jesu generalno oslabili, možda bi trebalo kupiti neki hard sa 10 terabajta i skinut čitav libgen na vrijeme, da ne nestanu, ipak su Rusi

Father Jape

Quote from: tomat on 08-07-2022, 12:51:04
kako vam šljaka sci-hub?

u poslednje vrme imam sve više problema da dođem do novijih radova (2022 a često i 2021), ranije mi se čini da je sve to išlo bolje, čak i sa radovima koji su in-print.

Isto. Primećujem to recimo od zimus.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Krsta Klatić Klaja

inače, kako šljaka archive.org?

Meni sad pravi probleme u downloadu

al možda Adobe pravi a ne archive. Čime skidate sa sajta?

Krsta Klatić Klaja

anyone? :(

bre, adobe neće da mi skida knjige sa archive.org, odbija

ima li koji drugi program

tomat

Quote from: Labudan on 09-07-2022, 10:18:21
inače, kako šljaka archive.org?

Meni sad pravi probleme u downloadu

al možda Adobe pravi a ne archive. Čime skidate sa sajta?

Bila neka fora sa knjigama koje možeš da pozajmiš na sat, pa se link pravio preko nekog google sheeta

https://www.reddit.com/r/libgen/comments/j84a26/in_archive_org_some_books_can_only_be_borrowed/?utm_medium=android_app&utm_source=share

Krsta Klatić Klaja

ništa mi ne dozvoljava da skinem, ne samo to. Čak i kad dobijem 14 dana, i kliknem i skinem acsm fajl, adobe digital edition neće to da pokrene nego "adobe digital editions 4.5.11 has stopped working"

dakle, dobijem acsm fajl ali ne mogu da skinem pdf

izgleda meni adobe crko, ništa brisanje i reinstalacija ne pomažu, konstantno baguje

treba mi drugi program da skida acsm fajlove

Krsta Klatić Klaja

sad čitam na libgen forumu da su dvoje aktivnih uploadera imali loš susret sa koronom i liječili se zadnjih godinu i po dana i još uvijek se oporavljaju

ali su krenuli sa radom. Nadam se da to objašnjava sveukupnu problematiku sa libgenom i sci-hubom i da će se srediti uskoro

tomat

Želim im brz oporavak!

Evo i danas probao neke iz 2021 i jok. Ja sam mislio da to ide kroz neke naloge na nekim univerzitetima, i da onda kao bekap ide u neki repozitorijum.

Krsta Klatić Klaja

reče i da su im se mijenjali univerzitetski nalozi

no svakako nije imalo ljudi da održavaju sistem, zato vjerovatno nisu sredili novije radove

i za knjige ih čekam mjesecima i godinama...

tomat

i dalje 2021 slabo ili nikako, a isto i sa 2022, imali negde varijanta da se to zaobiđe? postoji li alternativa?

Krsta Klatić Klaja

Propao libgen generalno

Nikakve alternative ali probaj

1. Možeš i članke tražiti na drugom topiku libgen foruma

2. Vidi jel ti koji članak open access na sajtu časopisa, valjda nije sve zaključano

tomat

ma za pojedinačne radove nije problem, nekim izdavačima omogućava pristup Narodna biblioteka jer plaća licencu, ali nekima i ne (što je svetski problem jer mnogi ozbiljni univerziteti nemaju love da plaćaju nenormalne pretplate izdavačima), nego ako mi treba za neki sistematičan pregled literature, pa pretražujem indeksne baze po nekim kriterijumima, biću osakaćen za novije radove, a jebeš ga ne mogu da stavim kao ograničenje sci-hub propo :lol:

izgleda su im doakali, plašio sam se da bi do ovog moglo doći.

Krsta Klatić Klaja

ne kontam na šta tačno misliš, na pretragu novih članaka po keyword ili na review

svakako si za drugo puko ali nisi za prvo, zar ne?

tomat

Pa odem na indeksnu bazu, recimo SCOPUS, i pretražim je po nekim ključnim rečima vezano za neku temu, on mi da radove koji o tome pišu i ja napravim pregledni rad.

Krsta Klatić Klaja

ma ja sam još pospan, pa sam zato polupan

nego mislim, znam da možeš pretražiti članke na više sajtova izdavača, možda čak može i na worldcat mada nikad nisam pokušao

i imaš apstrakte svuda besplatno... i kad probereš... pa koliko članaka ti zapravo ostane

to doduše zavisi od oblasti, kod mene nešto što je izašlo 2022. je skoro nebitno

možda 2-3 članka, a možda ni toliko

kod tebe je vjerovatno veći problem

ako je npr 50 članaka onda si puko, da :)

P.S. Neki univerziteti, recimo London School of Economics, imaju i neke svoje posebne stranice, gdje profesori odlažu svoje pre-printove. To jest, na strani autora mogu se iščeprkati pre-printovi, ponekad i objavljeni, ako nisu sad i to zatvorili.

To je naravno sve gore od toga da sci-hub napokon proradi. Vidim da su prije 3 mjeseca na forumu opet obećavali da će srediti...

tomat

Pa u dosadašnjim radovima je bilo između recimo 100 i 400, otprilike :)

Krsta Klatić Klaja

pogrešan poso si izabro haha

de bre, meni disertacija imala 500 i dosta mi je u ovom životu

mislim, i kod mene ima par hiljada radova ali ne vjerujem da vrijede išta, na kraju se sve svede na desetak bitnih autora

tomat

Pisao sci-hubdžijama da vidim šta se dešava, vele sledeće:

I haven't been updating Sci-Hub for quite a while, but hope to resume that in future.

Nadam se da će se oporaviti uskoro, bukvalno sam ko slep.

Krsta Klatić Klaja

imajući u vidu neoliberale nadam se da ne griješe

Krsta Klatić Klaja

eo sad nema ni meni 3 godine star članak :(

10.1093/acrefore/9780190224851.013.206

prokleti neoliberali!

Krsta Klatić Klaja

"scihub is not update anymore use Nexus telegram bot"

zna li ko da rastumači...

i koristi li ko telegram

tomat

Hm, hvala za ovo, ne koristim telegram ali ću izgleda morati da počnem.

Imaju subreddit sa nekim uputstvima, eto zanimacije za vikend :lol:

Krsta Klatić Klaja

ajd ako skontaš objasni i nama pilićima

tomat

Krsta Klatić Klaja

STC  sajt mi ne šljaka, vjerovatno se mora instalirati taj Telegram

tomat

Ja mogu da odem na pretragu ali mi ne nalazi ništa, sad sam poslao zahtev na telegram i čekam.

Krsta Klatić Klaja

daje mi rezultate na search naslova, ali ne na doi

i rezultati nisu iz 2023. nego starije

tomat

Quote from: Labudan on 11-01-2024, 22:53:12
ajd ako skontaš objasni i nama pilićima

pa evo kako je to bilo, na uzorku od jednog rada :lol:

dakle, ja pre ovoga nikada nisam koristio Telegram i sve mi je ovo novo. instalisao Telegram, i onda pretražio Nexus Search bot, našao ga i kliknuo na njega. onda otkucaš /start i on ti otprilike da kao neko mini uputstvo kako da pretražuješ i slično. onda sam uneo DOI broj, i to mora da se unese kao plain text, ne kao link, i kad sam puko enter on mi veli da je podnez zahtev, i da proverim za 5-10 minuta. ništa se nije desilo posle 5-10 minuta, i ja ponovim zahtev opet tako što sam opet ukucao DOI broj, i dobio istu poruku (proveri za 5-10 minuta). sad ne mogu da se setim, možda posle unosa DOI broja ima međukorak gde on stavi kao link ka radu, a ti onda ispid treba da klikneš request, ili nešto slično, snaći ćeš se.

u glavnom, danas mi stiže poruka da je rad spreman, i u poruci DOI broj koji sam na zadao, i kad ja kliknem na taj DOI broj on mi izbaci opciju da skinem pdf.

super ako ovo radi, mada je sci-hub bio elegantniji i brži, al bolje išta nego ništa.

Krsta Klatić Klaja

ima li šta novo što se tiče sci-huba?

ovo ne mogu da skinem pa se nadam da se sredila neka opcija

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/0969725X.2024.2322278

Krsta Klatić Klaja

može na Mhut da se traže i članci, isto kao i knjige, tako da sam uspio da dobijem članak Betmenovih rivala

tomat

Sci-hub se definitivno ne apdejtuje, do 2021 možda mogu članci da se nađu posle baš teško.

Bio onaj nexus bot na telegramu, dosta neelegantno rešenje po meni pošto moralo da se čeka, a i sa dosta problema, svako malo sjebu bot oa se pojavi nov, a poslednji put kad sam proveravao pre koju nedelju nijedan nije radio.

Krsta Klatić Klaja

ok, onda forum radi i knjige i članke. bukvalno mi za par sati stavili članak