• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kompjuterski RPG-ovi

Started by ridiculus, 02-03-2016, 00:52:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

neomedjeni

Nisam, odlično.

No, sada bih okačio novi gejmplej trejler za Tyranny, sveže prikazan na E3. S tim što je izraz "gejmplej" iz naziva mrsna laž.

http://youtu.be/hl8y3Rb9n2Q

Meho Krljic

Ali u naslovu i nema reči "gejmplej".

Verovatno ste hteli da okačite ovaj trejler, druže Neomeđeni:

http://youtu.be/gNXV5SWi2Z8

Koji je isti, ali ima "gejmplej" u naslovu i vidi se par sekundi gejmpleja  :lol: (na 0:37).

neomedjeni

Dmsps... Otvorio sam prozore i iz Bansheej i iz Codexa i pejstovao onaj sa "pogrešnim" naslovom.

Meho Krljic

Kako god, vaša poenta je i dalje na mestu. "Gejmplej rivil" se svodi na minut i dvadeset sekundi koncept arta i oko pet sekundi gejmpleja... No, nije da su ovakvi trejleri i inače kadri da prenesu poseban senzibiliteti IE-Style igara tako da nema ni veze.

neomedjeni

Načekaćemo se da izađe Elder Scrolls VI. Konačno neke dobre vesti iz Bethesde. Samo tako nastavi, Ted.

http://youtu.be/LiBEfBQvOYU

Mmmmmm... Slatko.

http://youtu.be/VtI1U2Ge_0k

neomedjeni

Drugovi, samo godinu dana nakon izlaska, prelepi indy omaž Darklands i BG igrama, Serpent in the Staglands, dobio je validni rivju na netu. Siguran sam da nikoga neće iznenaditi da je nepravdu ispravio zloglasni RPG Codex. Rivju pošteno ukazuje i na dobre i na loše strane igre, te tako imamo ovaj pasus koji će posebno obradovati sve ljubitelje manuala na čelu sa drugom Ridiculusom:

This is going to sound odd, but my favorite aspect of Serpent in the Staglands is how it treats the player like an intelligent human being. You're won't find a 30 minute tutorial explaining how to walk, manipulate items, or fight in this game. You will have to read the huge and detailed manual, and most likely consult it several times while you play, in order to understand its arcane user interface. I recommend ditching the in-game journal and writing down your own notes using good old pen and paper, and taking your time to read the dialogue. As stated earlier, combat can be extremely deadly and character progression is initially rather slow, so you'll have to pick your battles. There were many locations in the game that were too dangerous for my party at the beginning, so I had to temporarily abandon the idea of exploring them and find other, easier areas to develop my characters' combat proficiency before I could take them on. Money never ceases to be a concern - there always seemed to be some special item I wanted at the blacksmith's shop that kept me motivated to quest for further loot, even towards the end. It's hard for me to recall the last time I played a game that started off so challenging and didn't hold my hand, and it's hard to describe the thrill I felt when I finally earned enough money to buy my main character a better set of equipment, or when he reached his third level. Character progression is well-paced - slow enough to make you feel that you earned it, fast enough to prevent frustration.​

A s druge strane, pošteno upozorenje da borba neće biti element SitS-a kome ćete sastavljati ode:

Serpent in the Staglands' combat is real-time with pause, but it's pretty tactically simplistic. Although I enjoyed trying out new spells and skills, I ultimately found it to be a boring experience. Because combat is so fatal and I didn't want to experience the game's ridiculously long loading times (about 53 seconds on average) every time I lost a character, I ended up taking advantage of its poor enemy AI. My main tactic was to position one of my melee characters just at the edge of an enemy's field of vision to get him to attack, then retreat back to the rest of the party, overwhelming the suicidal enemy with ranged attacks and superior numbers. Wash, rinse, and repeat to get through an entire dungeon or wilderness area. Enemy encounters aren't very diverse, either. Even in the game's final stages, my party was still mostly fighting heavily armored melee opponents, with very few ranged and magic-using enemies to be found. Enemies often drop loot that does not match what you'd expect them to have. Sometimes I fought bandits and found a weapon and shield but no armor, even though they seemed to be be wearing leather. But then again, with the game's low level of graphical detail, maybe they were wearing just brown clothes?​

Tradicionalno, ostavljam link ka kompletnom tekstu uz njegovu pejstovanu konkluziju samo za oči druga Džejpa:

http://www.rpgcodex.net/content.php?id=10338

So would I recommend Serpent in the Staglands, despite all of its faults? Yes, especially for the hardcore RPG fans here on the Codex. The issues I raged about in this review bother me because I can see how much better the game could have been, but its lack of handholding, numerous secrets, and hidden side quests make for a deep roleplaying experience with lots of replayability. Every person who plays this game is going to have a different story, with its wide variety of skills, spells, and party compositions. It's a challenging game full of lore and mystery, and those who play it will have much to talk about for years to come.

U drugim vestima, Brajan Hejns je na Tviču govorio o Tiraniji. Nismo saznali mnogo novih informacija, tek  da je priča fokusirana na političke sukobe između raznih ljudskih frakcija, da je jedina neljudska rasa prisutna u igri rasa Beastmana koji su poluinteligentni kretenoi ovaj, humanoidi.

A da, i da će u igri biti prisutna neka vrsta combat scalinga koja će obezbeđivati da neprijatelji nikad ne budu previše iznad igračevog nivoa.  :-?

https://www.twitch.tv/twitch/v/72655955?t=01m30s

Fergus, dolazim po tebeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 16-06-2016, 08:47:41
You're won't find

Superiorno vladanje jezikom na strani autora prikaza uliva poverenje u njegov autoritet da nas poduči tome šta su prvi RPGovi i kako treba da ih igramo  :lol: :lol: :lol: :lol:

Šalim se, čovek verovatno nije native speaker. I, iz ovoga što piše slutim da Srpnt in d steglends nije igra koju bih ikada odigrao do kraja - ipak sam ja star čovek i čitanje priručnika i pisanje sopstvenih zapažanja mi je mrsko - ali drago mi je da je igra dobila dodatni push kako bi je ljudi kojima je namenjena imali duže na radaru.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 16-06-2016, 08:56:36
Quote from: neomedjeni on 16-06-2016, 08:47:41
You're won't find

Superiorno vladanje jezikom na strani autora prikaza uliva poverenje u njegov autoritet da nas poduči tome šta su prvi RPGovi i kako treba da ih igramo  :lol: :lol: :lol: :lol:

Šalim se, čovek verovatno nije native speaker. I, iz ovoga što piše slutim da Srpnt in d steglends nije igra koju bih ikada odigrao do kraja - ipak sam ja star čovek i čitanje priručnika i pisanje sopstvenih zapažanja mi je mrsko - ali drago mi je da je igra dobila dodatni push kako bi je ljudi kojima je namenjena imali duže na radaru.

Nije, ali jedna od osobenosti Codexa je da sajt ima svog lektora koji proverava sve tekstove pre nego što da dozvolu da budu okačeni. Nagađam da je rečenica ispravljana pa je greškom ostao 're višak.

neomedjeni

Dan pun zanimljivih vesti. Prvo je Iron Tower izbacio još jedan apdejt za CS RPG, ovaj put posvećen frakcijama na brodu. I predstavljanju novog člana tima.

http://www.irontowerstudio.com/forum/index.php/topic,7208.0.html

Zatim sam naleteo na objavu da je na Steamu dostupan novi indy RPG, sa veoma zanimljivom premisom (premda imam osećaj da je neko o ovome već pisao na forumu).

Justice has failed. The criminal, the deranged, the inconvenient, and the uncomfortable; all are cast across the sea to the greedy island of Lukatt, whose shores let nothing slip free. Whether sinner or saint, you are one of these outcasts, and it is there, in a dark cell on the cold shore of that island, where you will finally cut fate's throat and take control of your own future.

Gather a band of the criminal and the forgotten, forgive their transgressions or ostracize them, use them as workhorses or nurture their trust, slaughter your enemies or spare them, release the conquered or press them into service. Find a way to escape the inescapable, or find a way to bend it to your will.

Bastard Bonds is a mature, fast-paced tactical RPG with high-end pixel art and in-depth character customization, including built-in sprite mod support. Featuring more than 200 in-game locations, more than 1000 character sprites, an all-original soundtrack, and 40+ hours of gameplay.

http://youtu.be/4uX3wCxTWyw

Ko ne bi poželeo da bude superzlikovac zaglavljen na ostrvu nastanjenom isključivo superzlikovcima?

A saznali smo (i videli) nešto više i o izvesnom Vampyru.

http://youtu.be/wqFU-3BCfIw

Vampyr lets you kill anyone in the game... or no-one at all

DONTNOD's next game really, really isn't Life Is Strange. Vampyr is set just after the first world war, in a time of disease and death, and you play a doctor-turned-vampire trying to survive. Revealed today, you can be as brutal as you like in doing so - either wiping out the entire NPC population of the game, or keeping them all safe at cost to yourself.

"This is the golden rule - you can take the lives of everybody in the game," explains narrative director Stéphane Beauverger. "There is no exception, even if it's your own family. You have a mesmerise ability that allows you to lead someone into the shadows to do so. [To do that] the mesmerise level of your character has to be equal or more the mind resistance level of your target. So you can't kill everyone at the beginning of the game."

But as you progress and level up, your lethality increases along with your other stats. "At the end of the game, you have the possibility to kill everyone" explains Beauverger, also saying that your character is not a very nice guy. "You are a predator that has to take lives. You are not the real hero, the real heroes are the vampire hunters that try to take you down. You have to deal with the fact they consider you a beast, a monster, you have to face that, you have to prove to them by your actions that you can be trusted, that you are not someone who is completely heartless."

Art director Grégory Szucs adds that "You are very much in charge, you are not watching a TV show and being disgusted at the heroes actions - if you do something disgusting it's because you chose to do it." That's where the options come in. If you want, you can complete the whole game without killing anyone - but it won't be easy.

"You have the right to feed on the rats if you want," says Beauverger. "You will get no experience points, you will just get blood, so you will stay very weak, but you can try to do that."

Which do you think you'll go for?

Meho Krljic

neomedjeni

neomedjeni

xrofl

Ne znam kako i zašto, alo tek sam sad primetio ovaj video. 

Meho Krljic

Pa, verovatno si vikend provodio živeći život a ne blejeći po internetu, kao neki od nas  :lol: :lol: :lol: A video je i smešniji ako si igrao neke od igara koje otvoreno priziva.

neomedjeni

Pa samo delimično, odnosno, u subotu sam se izvukao na sunčevu svetlost, ali koliko juče sam se vratio u bezbednu tminu svoje sobe. Što bi značilo da sam bio i do Sagite i da je forum trebalo da mi izbacio novu poruku na ovoj temi. Ali nije. Verovatno gremlini ili tako nešto.

ridiculus

Ja bih pre tipovao na tengua koji se okomio na gaidjina koji ne voli jRPG!
Dok ima smrti, ima i nade.

neomedjeni

Jel to neki demon što se kratko zadržava ili treba da očekujem sedam godina nesreće?

ridiculus

Interpretacije su različite koliko i oni koji su ih smislili. Tengua ima čak i u Pathfinderu, ali nisam na tu verziju mislio. :lol:

Postoji i bolja asocijacija, ali ne mogu da se setim imena. Ček da dodjem kući pa ću pogledati. Mala stvorenja koja žive u "automatima" i pokreću ih.

Meho Krljic

Dok Ridiculus dođe kući, da vidimo šta priča Hađime Tabata (pored toga da ni sam nema 4K televizor):

An In-Depth Q&A With The Director of Final Fantasy XV

ridiculus

Ha, došao odavno, ali prvo me putevi neta, foruma i ljudske prirode odvedoše drugde, a predveče pristup sajtu nije bio moguć.

Našao sam šta sam tražio. Stvorenje se zove shirobozu, ali malo toga mogu da nađem o njemu mimo onoga što piše u Ilustrovanoj enciklopediji natprirodnih bića od Šigerua Mizukija. Skoro da imam utisak da je širobozu (širo=belo; bozu=?) njegov doprinos tom svetu. Liči na duha, kada ga zamislimo umotanog u beli čaršav - u japanskoj varijanti! - ili na balon.

Po Mizukijevoj interpretaciji, u njemu su druga manja, gotovo mišolika stvorenja koja upravljaju njime.

No, za uzrokovanje sitnih neprijatnosti drugu neomeđenom, ipak bih pre tipovao na tengua ili nekog trikstera kao što je tanuki. Ne bih išao na nešto stvarno zlokobno kao što su oniji (jednina oni, ali japanski jezik uglavnom ima iste oblike i za množinu, pa je pomalo zbunjujuće).

neomedjeni

Hvala, uvek je lepo znati da vam drugovi žele manje zlo u životu.  :evil:

neomedjeni

Projekat zvani Seven Dragon Saga još je živ, ako je suditi po tome što je njegov blog obogaćen novim tekstom. Koji, opet, nije nešto o čemu bih pisao kući. Zapravo, nije nešto o čemu bih obično pisao uopšte, ali kad se već ne dešava ništa interesantnije...

http://www.tsi-games.com/1000-2/

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 22-06-2016, 09:10:15
ali kad se već ne dešava ništa interesantnije...

...ako nemate konzolu.  :lol: :lol: :lol:

Šalim se, naravno, svestan sam da je kod Her Neomeđenog igranje partikularnog tipa RPGova na partikularnoj mašini stvar identitetskog utemeljenja a ne stvar pukog užitka u lepom iskustvu i da igru koju ću dole pomenuti verovatno ne bi igrao ni da je dobije besplatno, sa sve konzolom i HD televizorom na kojima bi je terao, pa ni da uz nju dolazi besplatan henddžab, ali za druge koji u tišini čitaju ovaj topik sa radošću ću podeliti svoje uzbuđenje koje sam osećao sinoć ležeći u krevetu i diveći se E3 gejmplej videu za najnoviji Guerillin naslov.

Dakle, igra je Horizon: Zero Dawn i prvi put je otkrivena javnosti na prošlom E3-ju, dakle 2015. godine, kada smo o njoj prvi put i prozborili. U pitanju je, podsećam novi projekat Guerilla Games, holandskog studija koji ima tesne veze sa Sonyjem, pravi igre ekskluzivno za njihove platforme i najpoznatiji je po serijalu Killzone, notornom po tome što je prvo (neuspešno) hajpovan kao Sonyjev "ubica Haloa" (spojlr alrt: nije ga ubio ni na jedan priznat način), a dalje po tome što je u nameri da se putem trejlera za igru pokaže kolika će biti grafička moć dolazeće Playstation 3 konzole Sony pustio hubrisu da donosi odluke koje generalno treba da donosi ratio, pa je E3 2005. godine bio spektakl poniženja za firmu kada se očigledno prerenderovan, čisti CGI video pokušao provući kao futidž iz same igre. Kada je celokupna svetska javnost graknula "ne lažite nas, jebo vas bog", onda je i Sony rekao da je video u stvari "target render" i bla bla bla.

No, pouka priče je u stvari došla malo kasnije kada je Guerilla završila Killzone 2 koji je izgledao uistinu odlično i u mnogim stvarima prebacio kvalitet target rendera, a bio je još, kao bonus, i prilično dobra igra. Dalje su usledili Killzone 3 (meni prilično dobar) i Killzone Mercenary za Vitu (solidan, pravljen u engleskoj podružnici Guerille) da bi poslednja igra koju je holandska firma napravila, Killzone Shadow Fall bila launch title za Playstation 4 i jedan izrazito beživotan i skrnavo dizajniran FPS u kome ne znam jesu li me više nervirali dosadna i glupa priča ili zastareo dizajn mapa i borbi koji je bio u iritantnom kontrastu sa lepom grafikom. Mada je multiplejer iako meni ne preterano zabavan, makar radio izrazito dobro.

Ukratko, Guerilla je ozbiljna firma ali sam bio presrećan kada je objavljeno da njihova naredna velika igra neće biti FPS. Postalo je očigledno da ih je Killzone svet i FPS dizajn smorio pa je ideja da će Horizon: Zero Dawn biti open world akcioni RPG delovala sveže.

Naravno, potencijalno tu postoje dva problema: prvi je da Guerilla nema očiglednog iskustva u kreiranju RPGova ili open world igara i mada naravno danas studiji ovo rešavaju zapošljavanjem ljudi sa potrebnom ekspertizom za konkretni projekat (na primer, Horizon piše John Gonzalez koga pamtimo kao autora narativa u Fallout: New Vegas), opet treba imati na umu da je ovo studio koji skoro deceniju i po pravi skoro isključivo linearne hodničke šutere. Jasno je zašto su od toga želeli da umaknu, ali da li će umeti da rade nešto drugo?

Drugi problem je to zastrašujuće generičko ime. Nisam sklon da previše težine pridam nomen-est-omen slutnjama ali ako na gomili podkasta koje slušam iznova čujem da ljudi ne uspevaju da zapamte ime igre o kojoj inače pričaju sa oduševljenjem, reklo bi se da neko u marketingu nije obavio sjajan posao. To opet ne znači da će igra biti nužno loša, ali ukazuje da će joj možda faliti element ikoničnosti koji bi trebalo da po automatizmu ide uz novi veliki ekskluzivni AAA IP iza koga Sony stavlja svoju težinu.

Do sada sam u nekoliko navrata pominjao ovu igru na forumu, trudeći se da ne smorim previše jer nismo mnogo od nje ni videli. Ohrabrujuće je bilo da je prošle godine, pri najavi igre Sony pokazao ne samo nekakav kinematski trejler već uverljivo izgledajuć futidž igranja koji, jasno je, u tom trenutku nije predstavljao nužno njen krajnji izgled ali nam je dao dobre ideje o art direkciji i mehanikama koje će biti korišćene u gotovom proizvodu. I stvari su tu delovale prilično dobro. Teško je reći nešto negativno o svetu gde u novom "kamenom dobu" (uz korišćenje obilja metalnih i drugih materijala koji su nasleđeni iz preapokaliptičnih vremena) ljudska plemena dele planetu sa mehaničkim dinosaurusima. Guerilla su pokazali i borbu, lov i šunjanje i utisak koji je igra tada ostavila je bio da će ovo biti nešto značajno ambicioznije od nekakve linearne šuterske ekstravagance koja bi bila tek Uncharted sa dinosaurusima.

Na ovom E3-ju videli smo nove videe a i novinari su dobili priliku da igru igraju i podelio bih sa vama utiske Wesleyja Yin-Poolea koji su prilično detaljni i ohrabrujući a ugodno se dopunjavaju sa gejmplej videom koji sam gore pomenuo a koji je u meni noćas izazvao oduševljenje.

Yin-Poole doduše naglašava da, iako je ovo "pravi" RPG, dakle ima i dialogue wheel i iskustvene poene, on je istovremeno i prilično tanak u tom domenu. U smislu da je priča relativno nepromenljiva kao i da je menadžment iskustva jednostavan i nikako ne bi zadovoljio glad nekog poput druga Neomeđenog ("When you level up you don't put points into a character stat sheet. Instead, you get a bit of a health boost and more skill points to spend. Higher level weapons and ammo types do more damage natively."). I mada je jasno da će puristi od ovoga sa gađenjem okrenuti glavu i gunđati da ima dole topik o akcionim RPGovima i da ne treba zagađivati ovaj topik ovakvim trešom, ja sam ipak nerad da idem na toliko usitnjenje unutar žanra koji ja doživljavam kao nešto oplemenjeno svojom raznolikošću, plus, nakon gledanja pomenutog videa, verujem da će dobronameran čovek reći da je odgledao nešto uzbudljivo i inspirativno.

Mislim, u prvom redu ta art direkcija koja je sjajna, mehanički dinosaurusi, dizajn protagonistkinje itd., u drugom redu tehnološka izvrsnost koja je mnoge ponukala da igru uporede sa Witcherom 3 (osim što ovo, kao PS4 ekskluziva, mora da bude stabilnije i glatkije od Witchera 3), a u trećem sam gejmplej koji, makar na gledanje, ukazuje kao da je ovo srećan spoj strimlajnovanja i mehaničke dubine. Pogledati video do kraja kad budete imali vremena, ali ja sam sa zadovoljstvom klimao glavom tokom velike borbe sa robotom na kraju koja traje dugo, zahteva određene akcione veštine, ali i menadžment opreme, i spektakularna je na nenametljiv i organski način bez na silu ubačenih kinematskih uglova kamere i prekidanja glatke akcije.

Naravno, igra i dalje ima potencijal da bude dosadna ili nezanimljiva na nekom višem nivou dizajna, ali mene rajca taj duh pustolovine koga ovo za sada kanališe i vrlo sam ohrabren prikazanim i pročitanim za sada. Pa do iduće godine ima vremena...

http://youtu.be/j-B-eKnBCdk

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 22-06-2016, 12:58:03
Quote from: neomedjeni on 22-06-2016, 09:10:15
ali kad se već ne dešava ništa interesantnije...
Yin-Poole doduše naglašava da, iako je ovo "pravi" RPG, dakle ima i dialogue wheel i iskustvene poene, on je istovremeno i prilično tanak u tom domenu. U smislu da je priča relativno nepromenljiva kao i da je menadžment iskustva jednostavan i nikako ne bi zadovoljio glad nekog poput druga Neomeđenog ("When you level up you don't put points into a character stat sheet. Instead, you get a bit of a health boost and more skill points to spend. Higher level weapons and ammo types do more damage natively."). I mada je jasno da će puristi od ovoga sa gađenjem okrenuti glavu i gunđati da ima dole topik o akcionim RPGovima i da ne treba zagađivati ovaj topik ovakvim trešom, ja sam ipak nerad da idem na toliko usitnjenje unutar žanra koji ja doživljavam kao nešto oplemenjeno svojom raznolikošću, plus, nakon gledanja pomenutog videa, verujem da će dobronameran čovek reći da je odgledao nešto uzbudljivo i inspirativno.

Lepo reci da si pisao ovde da bi malo mene nasekirao, ljudi smo, razumećemo se, a i ja bih isto uradio na tvom mestu.  :lol:

Šalu na stranu, Gonzalesovo ime pali nekoliko lampica i budu nadu (slabašnu, ali zar nije takva svaka nada) da bi od ovoga moglo da ispadne nešto bolje od Obliviona sa dinosaurusima.

Meho Krljic

Ma neće to biti ni blizu Obliviona, ovo je mnogo akcionija igra nego bilo koja Bethesdina in haus RPG produkcija, pogledaj video. U Horizon će mnogo veći naglasak biti na borbi i njenoj "fizičkoj" mehanici, dakle, na učenju poteza u napadu i izbegavanju protivnika u odbrani, sa naglaskom na veštini igrača više nego na statistikama lika, dok će, po svemu sudeći, RPG element u borbi biti u izboru korektne opreme i njena  zamena tokom iste (s obzirom na elementalne alergije protivnika, na fazu borbe, na cilj sa kojim si ušao u borbu itd.)

Što se tiče priče, Gonzalez je dao nekoliko pojašnjenja poslednjih dana, a ovaj IGNov dajdžest je možda najudobniji za konzumiranje na poslu.

I, ovo bi trebalo da se podrazumeva, ali možda je dobro da se kaže i naglas: ja nikada ne radim ništa da bih vas malo nasekirao, druže Neomeđeni. Život je dovoljno naporan i bez toga da ga opterećujemo nekakvim sitnim zađevicama koje erodiraju ljudskost a donose samo miniskulne doze nekakvog plitkog zadovoljstva.

neomedjeni

Vi ste mnogo bolja osoba od mene, druže Meho. U najmanju ruku, polovina mojih aktivnosti na forumu uperena je ka iznalaženju načina da nekom od sagovornika učinim dan malčice gorim. Druga polovina tiče se RPG-a.

Hmmm, kad malo bolje razmislim, možda se RPG-a tiče i prva.

Quote from: Meho Krljic on 22-06-2016, 13:24:08
Ma neće to biti ni blizu Obliviona, ovo je mnogo akcionija igra nego bilo koja Bethesdina in haus RPG produkcija, pogledaj video. U Horizon će mnogo veći naglasak biti na borbi i njenoj "fizičkoj" mehanici, dakle, na učenju poteza u napadu i izbegavanju protivnika u odbrani, sa naglaskom na veštini igrača više nego na statistikama lika, dok će, po svemu sudeći, RPG element u borbi biti u izboru korektne opreme i njena  zamena tokom iste (s obzirom na elementalne alergije protivnika, na fazu borbe, na cilj sa kojim si ušao u borbu itd.)

Ah, pa to već zvuči više kao Gothic. Odobravam.

Quote from: Meho Krljic on 22-06-2016, 13:24:08
Što se tiče priče, Gonzalez je dao nekoliko pojašnjenja poslednjih dana, a ovaj IGNov dajdžest je možda najudobniji za konzumiranje na poslu.

Izvrsno, zahvalan sam na linku, kao i sav moj nedovršeni posao.

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 22-06-2016, 13:36:38
Vi ste mnogo bolja starija osoba od mene, druže Meho.

Ispravljeno  :lol: :lol: :lol:

Da, pa... actually, ovo će biti podaleko i od Gotika, bliže konzolnim akcionim RPGovima i drugim konzolnim akcionim igrama u tom nekom domenu borbe, ali pošto sam svestan da bi vama nizanje referenci na te igre bilo isto to i nizanje španskih sela, onda da se nađemo na Gotiku i svima dobro  :lol:

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 22-06-2016, 13:42:09

Da, pa... actually, ovo će biti podaleko i od Gotika, bliže konzolnim akcionim RPGovima i drugim konzolnim akcionim igrama u tom nekom domenu borbe, ali pošto sam svestan da bi vama nizanje referenci na te igre bilo isto to i nizanje španskih sela, onda da se nađemo na Gotiku i svima dobro  :lol:

Naravno, nakon ovoga sam morao da odgledam čitav gejmplej trejler.

Da, deluje znatno brže i komplikovanije od borbe u Gothicu. Zapravo, deluje okej. Čak postoji mogućnost da bih, uz pristojan džojstik, pokušao da vidim na šta igra liči u slučaju kakvog PC porta.  :lol:

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 22-06-2016, 14:05:01
u slučaju kakvog PC porta.

Dont hold jor bret, druže Neomeđeni. Sony ovo pravi sa studiom koji je do sada isključivo pravio igre za Sonyjeve mašine, Sony je finansijer produkcije, Sony je izdavač i Sony ovu igru benkroluje da bi imao još visokoprofilnih AAA ekskluziva kojima će privući narod da kupuje njihovu konzolu (onda se loguje na PSN, plaća PS+ pretplatu, kupuje DLC itd.). Ovo je klasičan flegšip proizvod poput pomenutih Killzone igara ili Uncharteda, ili The Last Gaurdian ili Bloodborne ili Heavy Rain ili God of War, dakle igra koja treba da bude vezana uz identitet Sonyjevih konzola. Jedini način da je igrate biće na Playstation 4 - sem, naravno ako striming tehnologija ne ukine konzole u narednih pet-šest godina ili ako emulacija PS4 postane iz nekog razloga izrazito lak zadatak za savremene pisijeve.

neomedjeni

Avaj, surov je taj svet konzolnih ekskluziva.

Meho Krljic

Istina je da on uzima, ali i daje. Trenutno na PS4 paralelno igram Invisible, inc., dakle igru koja je takoreći klasična PC taktička potezna mučenica - portovana sa tog istog PC-ja na konzole - i Earth Defense Force 4.1 koja je ur-klasična konzolna arkadna pucaljka. Obe igre su izvanredne, ali samo prva postoji i na PC-ju, a to što obe postoje na PS4 je rezultat upravo toga što dovoljan broj uspelih ekskluziva (tokom ne samo jedne konzolne generacije, da to bude jasno) garantuje Sonyju dovoljno veliku i vernu potrošačku bazu da sebi smeju da dopuste investicije koje u perspektivi dovode na njihovu mašinu i Witcher 3 ali i Wasteland 2, Divinity OS, Banner Saga ili Invisible, inc.

neomedjeni

neomedjeni

A i 7 magova je spremno da izađe na tržište, slavno propadne i ubaci se na narednu letnju rasprodaju na steamu za 2 evra.

http://youtu.be/Bjtr9gypmuk

Meho Krljic

Whoa, meni dođe da ovo kupim samo zbog ovog trejlera.  :lol: :lol: :lol: Odakle su ovi ljudi?

neomedjeni

Iz Češke. Slovenska braća.  :lol:

Berserker

Ovih 7 magova neodoljivo podseca na Wizardry serijal, i to u najpozitivnijem mogucem smislu.

neomedjeni

Drug Ridiculus je već spomenuo da je planirani rimejk System Shocka dobio demo, a ja ću skrenuti pažnju na kickstarter kampanju koja je krenula i već prvog dana zaradila gotovo 300 000 dolara. Doduše, ciljevi su postavljeni visoko, pa će igra imati obezbeđen budžet na 900 000.

Naravno, kako je Kris Avelone postao dežurna kickstarterova kurva, uzeće učešće u pravljenju igre.

Takođe, igra (još) uvek nije RPG, ali će postati kad se obezbedi 1 400 000, što je vrlo moguće.

https://www.kickstarter.com/projects/1598858095/system-shock?token=a72debe1

Meho Krljic

Da, 300k dolara za jedan dan je lep početni zalet. Bilo bi lepo da zarade bar 1.7 milijuna da bismo imali sve te lepe stvari koje obećavaju. I lepo je da je i Avelone u igri. Lepe vesti u celini.

ridiculus

Quote from: neomedjeni on 29-06-2016, 08:36:38
Takođe, igra (još) uvek nije RPG, ali će postati kad se obezbedi 1 400 000, što je vrlo moguće.

Da, vodi se kao "akciona igra" na Steamu. Ispada da dodavanjem elemenata akcionoj igri ova postaje RPG... ALI, Bethesda nas je naučila da dodavanjem elemenata RPG-u ovaj može da postane akciona igra!  :lol:

neomedjeni

Ako ne možeš da ih pobediš...  :lol:

Meho Krljic

Drug Neomeđeni je gore već kačio neke napise o Vampyru, a evo sada slično ali možda nešto detakjnije. Ukratko, igra ima oko 50 NPCjeva koje ne morate ubiti ali možete, svaki sa imenom, biografijom i dnevnim rutinama.

In Their Next Game, Life Is Strange Developers Are Tempting You To Make Evil Choices 

QuoteIn Vampyr, much of the gameplay advantage will come from killing civilians. The reason not to do so will simply be because it might feel wrong. That's the idea behind giving each of the game's civilians a backstory. You might feel bad about the families you're hurting or, say, the child you're leaving without a dad.

(...)

By gathering clues about the civilians, players may find the occasional justification for the next person they take out. "You could discover that someone who seems to be very gentle is beating his wife," Beauverger said. Then again: "You could discover that someone who seems to be a very shady character used his money to help his poor in the streets."

neomedjeni

Ah, u dnevniku Titanije je osvanuo novi zapis, ovaj put posvećen mehanici borbe.

https://blog.tyrannygame.com/2016/06/29/dev-diary-5-combat/

Suštinski, u pitanju je gotovo preslikana PoE mehanika, uz par novina i "poboljšanja". Treba li da posebno opisujem kako je Codex primio vesti o ova dva:

Consumables: We've changed how consumables work in Tyranny. They're now an instant action, meaning the effects apply as soon as you use the consumable, even if the character is on recovery. Once a character uses a consumable, all consumables for that character are on cooldown for a short duration. This allows you to rescue a character at low health, but you can't just spam healing potions to make your party members invincible.

Friendly Fire: We've removed friendly fire from abilities in Tyranny. I wanted players to be able to focus on maximizing their damage to enemies, without worrying about harming their own party members in the process.

Spremajmo se za građanski rat.  xrofl

neomedjeni

Vins Veler nas časti svojim razmišljanjima na temu: How to Survive Indiepocalypse in 5 Easy Steps

Kako ne voleti čoveka nakon ovakve izjave?  :lol:

Don't do semi-official press-releases where you quote yourself. Don't ask volunteer testers to sign NDAs as if you have the time, money, or desire to enforce them. Don't write you own EULA on Steam as if Steam's EULA isn't good enough for you. Worst of all, don't guard your stories and design ideas because someone might steal them. Yeah, Bethesda will decide to postpone The Elder Scrolls 6 and steal your shitty totally awesome ideas instead.

You have to sell people on your vision and you can't do it if all you give them is a brief summary and Todd Howard's famous "Trust us, it will be cool" line.

Ili što je, nakon svega što je napisao, izvukao iz rukava vrlo optimisrtičan zaključak.

Overall, I don't think there was EVER a better time to be a game developer. Sure, the landscape is crowded (12,818 games on sale on Steam right now, which is insane), but the market is HUGE and there's plenty of room for everyone. There are 12 million Steam users - that's paying customers able to buy a game with a single click, and all you need to do well is make a game that would appeal to 0.5% (or 3-5% if you like money a lot) of that ever-growing market. It's easier said than done, of course, but far from impossible.

http://www.irontowerstudio.com/forum/index.php/topic,7211.0.html

neomedjeni

Ja imam fantastične glasovne mogućnosti, ali šta je sa RPGom?

https://www.rockpapershotgun.com/2016/07/04/voices-in-your-ear/

ridiculus

Neću plakati, jer ionako ne bih stigao da ih igram još neko vreme. Samo nek urade kako treba. Ali, zar Ekspedicije nisu strategije koliko i RPG? Taktički RPG, kažu na sajtu Logičkih umetnika za Konkvistadora, ali, vodi se pod "strategije" na Stimu. Ima tu ponešto za obe grupe fanova, rekao bih.

neomedjeni

Nisam igrao, ali kreatori igre insistiraju da se radi o RPGu, pa ko velim valjda znaju šta prave...

ridiculus

Može biti, može biti...  :wink:

Nisam ni ja igrao Konkvistadora, ali sam čuo lepe stvari o njemu.

Meho Krljic