• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kompjuterski RPG-ovi

Started by ridiculus, 02-03-2016, 00:52:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

ridiculus

Dodjavola... i sa njima nam pobeže jedna interesantna igra. :(
Dok ima smrti, ima i nade.

neomedjeni

http://www.rpgcodex.net/content.php?id=10493

Mislim da je ovo ubedljivo najduži intervju sa nekim game developerom koji sam imao prilike da pročitam. U pitanju je Codex, u epizodi "Hajde da uradimo intervju sa našim omiljenim arhinemezisom, Džošom Sojerom".  :lol:

neomedjeni

http://www.pcgamer.com/elder-scrolls-fallout-mastermind-todd-howard-joins-the-aias-hall-of-fame/

Tja, više nemam volje ni da ostavljam random zlobne komentare povodom ovakvih vesti.

Meho Krljic

Ipak je taj neki praznični period, čak i  vaše srce se smekšalo, druže Neomeđeni.  :lol:

neomedjeni

Konačno okončao Dungeon Rats, ovo je zvanično najteža igra koju sam igrao. Mislim da ću kada se vratim sa odmora da pokušam da je pređem solo, ima ludaka koji se hvale da su i to uspeli.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Kobet uobičajeno izvrstan. Many a belly laugh s moje strane itd.  :lol: :lol: :lol: :lol:

neomedjeni

A Vins uobičajeno inovativan. U novom apdejtu za CSG saznajemo, između ostalog, da će igra praktično imati dva paralelna sistema levelovanja. Bacite pogled.

http://www.irontowerstudio.com/forum/index.php/topic,7363.msg149122.html

Meho Krljic

Aha, jedan od tih sistema je prepisan iz Obliviona. Fino  :lol:

neomedjeni

Nekako nisam ubeđen da learn by doing nije postojao pre Tedove najveće prevare.  :lol:

Meho Krljic

Pa, moguće je da jeste samo ja sad ne mogu da se setim ni jednog primera pre Obliviona. I, naravno, šalim se, nije ovo prepisano iz Obliviona. Slično je, ali sa očiglednim razlikama (način na koji se u Oblivionu obračunava EXP koji se dobija ponavljanjem radnje je sasvim drugačiji, plus akumulacija veština da se podigne opšti nivo lika je takođe sasvim drugačija). Deluje da će biti zanimljivo.

Tex Murphy

Ако вам је тај леарн бз доинг оно кад понављаш неку радњу и постајеш све бољи у тој радњи, колко је мени познато то је први лансирао Дунгеон Мастер.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Eto! Dakle, Oblivion se samo pozvao na klasiku.

neomedjeni

Kamaradi, trebam pomoć u vezi ozbiljne dileme. Kako igrati System Shock 2 prvi put, kao marinac, navy ili OSA (fajter, haker ili sajko)?

Berserker

Ja sam igrao kao Marinac, uz maksimalno budženje automatske puške i preostali poeni u hacking taman da mogu da se pootvaraju svi ormarići u igri. To je bilo pretty straightforward igranje, dakle head on u svakoj situaciji jer puška na maxu može da se nosi bukvalno sa svim protivnicima u igri, čak sam je koristio i za zadnjeg bosa jer nije bilo potrebe za težim naoružanjem. Mislim da je psi najteži pogotovo za prvo igranje, ali jopet, ja nisam drug fanatični, tedo reći neomedjeni, možda će njemu psionic baš prijati kao izazov :)

PS
sad bez šale, mislim da je marinac najlakši za uigravanje, pa dakle i za prvi prelaz. Haker je izazovniji, a psi najteži za igranje dok se ne upoznaju protivnici i njihove specijalke i slabosti.

neomedjeni

Hvala na lepim rečima, ali nakon Dungeon Ratsa bih malo sebi da olakšam život.  :lol:

Dakle, marinac ili eventualno haker.

Father Jape

Druže neomedjeni, je li System Shock 2 RPG? :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Druže Neomeđeni, marinac je svakako dobar izbor za prvi prelaz, pa ću vam dati drugi savet: imajte na umu da se neprijatelji povremeno respawnuju u očišćenim oblastima.

neomedjeni

Quote from: Father Jape on 11-01-2017, 19:08:05
Druže neomedjeni, je li System Shock 2 RPG? :lol:

Dungeon Crawler, van svake sumnje.  :lol:

Quote from: Meho Krljic on 11-01-2017, 20:10:08
Druže Neomeđeni, marinac je svakako dobar izbor za prvi prelaz, pa ću vam dati drugi savet: imajte na umu da se neprijatelji povremeno respawnuju u očišćenim oblastima.

Šta, moraću da se povremeno vraćam u očišćene oblasti?!! Koji amateri su pravili ovu igru?!!!!

Meho Krljic

Pa... moraćete. Takva je to igra. Nije dungeon crawler.

neomedjeni

Što se tiče važnijih vesti, Battle Brothers je upravo obznanio kako će izgledati steam achievementi i kartice. Ne, nisam ništa pio jutros, pišem o ovome jer to znači da igra samo što nije, a radi se o mogućem kandidatu za RPG godine.

http://steamcommunity.com/games/365360/announcements/detail/586991182164412068

A Džon Votson je nedavno objasnio koliki je fijasko bila Banner Saga 2.

http://www.gamesindustry.biz/articles/2017-01-09-we-set-out-to-make-this-trilogy-we-cant-leave-the-story-unfinished

Skrenuo bih pažnji i na stav o novom Tormentu koji je izneo jedan uvaženi Codexovac nakon što je prešao betu.  :lol:

Torment: Tides of Numenera - now in BETA for all backers - coming February 28

Meho Krljic

QuoteThere is so little actually going on in terms of gameplay in this fucking game that the only way I can describe it is "Dear Esther with skillchecks". 95% of the beta is spent running between characters and talking.

Eh, on kao da je zaboravio kako je izgledao originalni Planescape: Torment...

neomedjeni

Heheh, to je jedan od prvih komentara na njegov opis.

Ali ono što je zabrinjavajuće je što se Roxor i Prime Junta, dva najaktivnija člana Codexa, u smislu da se radi o ljudima koji najviše pišu rivjue i komentarišu igre i njihovu mehaniku, a koji istovremeno ne podnose jedan drugog i ni o jednoj igri nemaju isto mišljenje, slažu kada pišu o Tormentu. Obojici se uopšte nije svidelo ono što je prezentovano u beti.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 12-01-2017, 09:00:56
Pa... moraćete. Takva je to igra. Nije dungeon crawler.

Ali ako budem o njoj razmišljao kao o sf dungeon crawleru, lakše će mi pasti da igram nešto što možda nije RPG.  :lol:

Meho Krljic

Jeste RPG, nemate šta da brinete, druže Neomeđeni.

A za Torment, da, vidim i brige oko ruleseta, lošeg pisanja itd. Dobro, videćemo i sami kad izađe.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 12-01-2017, 09:30:55
Jeste RPG, nemate šta da brinete, druže Neomeđeni.

Druže Meho, vi ste čovek koji uvek zna gde i kako da nađe prave reči.

Meho Krljic

Moć sugestije na delu. Evo, sećam se kad sam imao recimo pet godina i trebalo je da primim injekciju u debelo meso, pa sam, razume se, plakao, pošto sam bio kukavica i kao klinac. Medicinska sestra koja je bila zadužena za ovaj čin mi je rekla da ne brinem jer će da koristi gumenu iglu koja ništa ne boli pa sam ja prestao da plačem i bio ubeđen da me je mnogo manje bolelo sa tom posebnom iglom.

Od tada, kad god neko izrazi strah da igra koju igra možda nije RPG i da je to u suprotnosti sa njenim ili njegovim uverenjima i moglo bi pogubno da utiče na njen ili njegov kvalitet života, ja je (ili ga) umirim biranim rečima. "Tetris? Tetris je RPG. Dobro, akcioni RPG, ali videćeš koliko karaktera imaju ti četvrtasti oblici, koliko teških, sudbinskih odluka donosiš rotirajući ih u jednu ili u drugu stranu!"

neomedjeni

xrofl xrofl

Ovo mora u Sagitin Hall of Fame.

Petronije

Neomeđeni, postoji no respawn mod za SS2, možeš ga bez ikakve griže savesti instalirati i aktivirati, apsolutno poboljšava iskustvo, ili, da se drugačije izrazim, lišava ga nepotrebnih frustracija. Možeš ubaciti i paket tekstura koje koliko toliko ublažavaju sirovost, a ne menjaju suštinski ništa.

neomedjeni

Hvala, druže, ovo za teksture ću sigurno iskoristiti. Respawn, ako je zamišljen kao važan deo mehanike igre, ne bih dirao, osim ako nije baš krajnje iritantan. U vezi njega gunđam tek radi reda.

Petronije

Nema na čemu. Ja ni ne znam kako je igrati sa spawnovanjem [emoji1]

Meho Krljic

Ma, respawnovanje dodaje malo napetosti a SS2 je ništa ako ne napeta igra. Ja bih ostavio originalni spawn rate, pogotovo ako se igra sa marincem, igra bi bez toga mogla da postane i malčice laka.

neomedjeni

Nego, kad smo kod žanrovskih određenja, pogledajte 22. mesto najeminentnije RPG liste.  :lol:

http://www.rpgcodex.net/forums/index.php?threads/rpg-codexs-top-50-crpgs-results-and-reviews.89680/

Meho Krljic

Pa mi pričamo a vi se otimate, druže Neomeđeni. No, dobro, sad kad igra ima zvanični kodeksov sil ov apruval, sigurno se lakše diše i igra.

Meho Krljic

Čekajte, Alfa protokol na 29. mestu? OVA LISTA JE SMEJURIJA!111!1!!!!

neomedjeni

Kad se ja nisam bunio za 14. mesto Dark Soulsa što je Dark Souls uguran među RPGove, ne bi trebalo ni vi zbog takve sitnice, druže Meho.

Uostalom, evo ih svi razlozi za svaku igru na listi, crno na belo.

http://www.rpgcodex.net/content.php?id=9453

neomedjeni

http://youtu.be/Fjo1IyGCJVo

Kolin pokušava da nas zadivi interaktivnošću Tormenta.

Meho Krljic

neomedjeni

Ma jok, svi izveštaji govore da je taj aspekt igre zapravo vrlo dobar. Problem je što su AoD i Tyranny izašli pre Tormenta, pa je sad puka c&c raskoš nedovoljna da me razduševi.

neomedjeni

Kad smo kd Tiranije, Codex očigledno ne može da je ostavi na miru, te je ovih dana na sajtu osvanuo još jedan detaljan rivju, znatno negativniji od prethodnog (koji ni sam nije igru kovao u zvezde).

http://www.rpgcodex.net/content.php?id=10501

Evo šta kaže na početku...

Tyranny comes at a time when Obsidian has something to prove. As we know, Obsidian originally established itself through a series of Bioware hand-me-downs and other licensed products. Its strategy was to take existing franchises and engines, and apply the Obsidian touch through its trademark (read: not-shit) writing - for example, Knights of the Old Republic 2, masterminded by co-founder Chris Avellone. The company then intended to take the next step with Onyx, its in-house engine, and a set of ambitious, original IP, AAA titles, to really come into their own. And so they spread their wings, took flight - and nosedived towards bankruptcy. Cancellations and commercial failures put paid to Obsidian's Five-Year Plan and many of its employee payrolls. Today, having rebounded somewhat with the success of a Kickstarted Pillars of Eternity, Obsidian is in the third phase of its life: original IPs, smaller-scale productions, and indeed, a new generation of writers coinciding with the departure of Chris Avellone. Tyranny, along with POE, should give us an indication: is nu-Obsidian still defined by quality writing and subversive themes? Have they finally learned to design good gameplay, instead? What can they do with original settings, especially one which sets out to be so different from the beginning?

... i šta na karaju.

So how does Tyranny answer the questions asked of Obsidian? In some cases, it's the same old: Obsidian's never been strong at crafting enjoyable combat or pacing the gameplay, and Tyranny is no different. The more ambiguous question is what is happening to its traditional strengths - intelligent writing, complex quests and some degree of choice & consequences. On the balance of Tyranny and Pillars of Eternity, it seems clear that Obsidian is moving away from heavy-hitting, intense scenes and characters that defined the Chris Avellone era. There are fewer larger than life characters, and certainly none that could pop out a popular philosophy podcast in their spare time. What we *are* getting instead still seems unclear, and perhaps not quite yet mature. Tyranny starts out with a refreshing setup, and there are plenty of moments where it lives up to its premise, producing distinctive if never jaw-dropping scenes. But the game seems to lose its way in the middle, leaving the player with the sense of unfulfilled potential. There doesn't seem to be enough depth in the lore and worldbuilding, or consistency in the themes and delivery, to keep it all together. Tyranny, in itself, shows Obsidian struggle to recapture its reputation for sophisticated writing. Its next releases - Pillars of Eternity 2, and maybe an AAA-game in the works - have a lot riding on them.

Tyranny will never rank amongst Obsidian's best games, and is worth a significantly discounted purchase at best. When it does get it right, it shows you how marvellous it could have been - and then you walk away from yet another cooldown trash mob fight, shaking your head.

neomedjeni

Meho Krljic

A ima i ovo:

https://youtu.be/b8ERaueJt5s

Prave ljudi koji su pravili Styx, pa eto... Edit: isti ovi iz gornjeg posta druga Neomeđenog.

neomedjeni

Da, zanimljiv izbor. Nadam se da su Francuzi dostojni izazova.

Meho Krljic

23. Februara izlazi drugi story DLC za Deus Ex: Mankind Divided, pod nazivom A  Criminal Past. Dešavaće se u zatvoru za augove u Arizoni...

neomedjeni

http://youtu.be/GC2klfo-4hk

http://youtu.be/wbg2UkpRsno

Diljem neta su objavljeni privjui i prikazi novog Tormenta, pa da o tome obavestim zainteresovane, pošto me mrzi da kačim ovde članke. Mnogo je toga, ali nema nikavih novih i interesantnih informacija.

Meho Krljic

Drug Neomeđeni u epizodi "Potpuni gubitak entuzijazma".

neomedjeni

A još nismo ni u februaru.  :lol:

Meho Krljic