• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kompjuterski RPG-ovi

Started by ridiculus, 02-03-2016, 00:52:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

ridiculus

U pravu si ti sasvim. Ja se malo šalim u vezi nekog pozivanja na "autorsku nameru", što ljudi često rade. Ne sme raspored na bojištu da bude takav da igrač gubi nešto i pre ikakve odluke. Osim ako niste Conquest of Elysium ili tako neki roglajk, koji su napravljeni oko datog koncepta - jedina prava odluka tu je da li ćete uopšte napasti ili ne - ali čak i kod njih to zavisi od situacije, neprijatelja, i, generalno, sreće.

Htedoh baš da dam primer kako je to rešeno u Age of Wonders, koji ima najbolje potezne bitke od svih - da, da, žalim, XCOM-e (a i X-Com-e)! - ali to će ići na odgovarajuću temu.
Dok ima smrti, ima i nade.

Tex Murphy

Kome je mrsko da kreira likove i cita uputstvo, taj ne treba da igra RPG igre nego Doom ili Need for Speed.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

ridiculus

Ja volim i da kreiram likove i da čitam uputstva, ali većina starijih rol-plej igara pravi od kreacije odvojenu igru, i to ponekad vrlo zaludnu, u odnosno na glavni deo.

Nije problem u dubini kreacije i mnogobrojnosti minucioznih opcija, već u tome da ne znam kakav to uticaj ima na sadržaj u igri. Dakle, ne na apstraktna pravila (koja se daju naučiti iz uputstva), nego na konkretni sadržaj igre - vrste stvorenja koje ćete sretati, prirodu kvestova, itd. Neki atributi mogu biti beskrajno korisniji od drugih, i, šta, ja treba da počnem igru sa verom da nisu, da je sve ravnopravno, iako nam praksa govori drugačije? Makar samo da znam šta odredjene promene donose u praksi.

Stoni rol-plej je drugo. Ne možeš ograničiti maštu.

camerashqiptarica

na konto čega je ta harvesterova opaska? ne vidim nit

ridiculus

Na osnovu nečeg što smo pisali pre ko zna koliko dana na konto kreacije likova i predloga Tima Kaina.

neomedjeni

Što neko reče u komentarima, nisam siguran da je ovo RPG, ali da je ideja zanimljiva - jeste.

Meho Krljic

Da, mislim da nije, i na Steamu su tagovi samo "indie" i "adventure", ali svejedno sam mislio da bi vama bilo zanimljivo, druže Neomeđeni.

neomedjeni

I bili ste potpuno u pravu, druže Meho.

ridiculus

Ovo što sledi je lista 100 najboljih role-plej kompjuterskih igara svih vremena, po mišljenju urednika časopisa Game Informer! Imajte obzira.  :lol:

100. Torment: Tides of Numenera
99. Dragon Quest III
98. Vampire: The Masquerade - Bloodlines
97. Dark Cloud 2
96. Lost Odyssey
95. The World Ends With You
94. Golden Sun
93. Pillars of Eternity
92. Tactics Ogre: Let Us Cling Together
91. Bastion
90. Panzer Dragoon Saga
89. Tales of Symphonia
88. Radiata Stories
87. Vagrant Story
86. Pools of Radiance
85. Might & Magic: World of Xeen
84. Horizon: Zero Dawn
83. Xenoblade Chronicles
82. South Park: The Stick of Truth
81. Destiny
80. Odin Sphere
79. Dragon's Dogma
78. Wasteland
77. Radiant Historia
76. Ultima IV: Quest of the Avatar
75. Shadow Hearts: Covenant
74. Monster Hunter Generations
73. Castlevania: Symphony of the Night
72. Paper Mario
71. Jade Empire
70. Undertale
69. Disgaea: Hour of Darkness
68. Divinity: Original Sin
67. Path of Exile
66. XCOM: Enemy Unknown
65. Mass Effect
64. Darkest Dungeon
63. Valkyria Chronicles
62. Baldur's Gate
61. The Witcher 2: Assassins of Kings
60. Icewind Dale II
59. Chrono Cross
58. Tales of the Unknown, Vol. 1: The Bard's Tale
57. Dragon Age: Inquisition
56. Fable II
55. Skies of Arcadia
54. Grandia II
53. Star Ocean: The Second Story
52. The Elder Scrolls IV: Oblivion
51. Dragon Quest VII: Journey of the Cursed King
50. Pokemon Gold & Silver
49. Xenogears
48. Persona 3
47. The Legend of Zelda: Breath of the Wild
46. Demon's Souls
45. Mass Effect 3
44. Fire Emblem: Awakening
43. Wizardry: Proving Grounds of the Mad Overlord
42. Shadowrun
41. Xenosaga: Episode I - Der Wille zur Macht
40. Neverwinter Nights
39. Fallout
38. System Shock 2
37. Diablo III
36. Fallout: New Vegas
35. Final Fantasy X
34. Phantasy Star IV: The End of the Millenium
33. Final Fantasy
32. Valkyrie Profile
31. Ultima VII: The Black Gate
30. Persona 4
29. Suikoden II
28. Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars
27. Earthbound
26. Dragon Age: Origins
25. Kingdom Hearts II
24. Dark Souls
23. Final Fantasy IV
22. EverQuest
21. The Elder Scrolls III: Morrowind
20. Diablo
19. Persona 5
18. Final Fantasy VII
17. Ultima Online
16. Secret of Mana
15. Pokemon Red & Blue
14. Deus Ex
13. Planescape: Torment
12. Fallout 3
11. Bloodborne
10. Final Fantasy Tactics
9. Baldur's Gate II: Shadows of Amn
8. Diablo II
7. Star Wars: Knights of the Old Republic
6. World of Warcraft
5. The Witcher 3: Wild Hunt
4. Mass Effect 2
3. Chrono Trigger
2. Final Fantasy VI
1. The Elder Scrolls V: Skyrim

Izvori:

NeoGAF

Quarter to Three

Nekima nije jasno šta XCOM: Enemy Unknown i Castlevania: Symphony of the Night rade tu, ali pustiću sad to... Generalno, mnogi dobri naslovi jesu na listi, pogotovo ako volite japanski ogranak. Ne stavlja se svaki put Panzer Dragoon Saga i Vagrant Story i Shadow Hearts na ovakve liste, mada nisam siguran kakve bi mi te igre bile danas (i još imam disk sa Vagrant Story!!!). Što se tiče redosleda, tu nisam baš oduševljen, a relacija Diablo II > Baldur's Gate II mi je zapala za oko, u kontekstu priča na ovom forumu.  :lol:

Jedino mi je drago što je tu u vrhu Final Fantasy VI, a ne VII.

Father Jape

Ovo je vrlo moguće najgora top-lista RPG-ova svih vremena. :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

ridiculus

Čujem da će sad i IGN da izbaci svoju! :lol:

EDIT: U stvari, ta je već objavljena. Informacije zastarevaju dnevno.

Top 100 RPGs of All Time

Samo da je pogledam prvo...

ridiculus

Ah, na neki način, vrlo slična lista. :lol: Na početku je dato objašnjenje kako su definisali žanr za ovu priliku. I tamo negde na polovini naletim na Ogre Battle (i granice odoše dođavola)...  xdrinka

Moram da kažem da mi se trenutno, od svih 100 naslova sa GI liste, najviše igra Disgaea!!! A voleo bih da probam Shadow Hearts* danas (figurativno "danas"), posle toliko godina, da vidim kako se drži. A onda Witcher 3, pošto ga još nisam igrao!  :cry:

*Meho, jesi li ti pisao o toj igri negde?

Meho Krljic

Nisam, ali ja je veoma volim i mislim da se dobro drži.

Calavera

takodje, pod uslovom da mislimo na sh: covenant. prvi shadow hearts je sad odvec nezgrapan da bi se zaista uzivalo u njemu, cini mi se.

Meho Krljic

Ja sam ga igrao pre nekih 7-8 godina, doduše, tako da jeste moguće da bi danas neke bazične stvari bile nezgrapne - kretanje itd. ali mislim da je borbeni sistem i dalje zdrav i da su priča i likovi dopadljivi.

ridiculus

Da, mislim na Covenant, pošto je taj naslov na listi, nego izbegavam da pišem dugačke nazive kad ne moram.

Meho Krljic

E, pa ja mislim na prvu igru  :lol:

Nego,

Quote from: ridiculus on 06-05-2017, 11:33:34
Moram da kažem da mi se trenutno, od svih 100 naslova sa GI liste, najviše igra Disgaea!!!

Za slučaj da neko nije ovog svestan, Disgaea je 20 evra na Steamu: http://store.steampowered.com/app/405900/Disgaea_PC/

Calavera

Quote from: Meho Krljic on 06-05-2017, 12:57:03
Ja sam ga igrao pre nekih 7-8 godina, doduše, tako da jeste moguće da bi danas neke bazične stvari bile nezgrapne - kretanje itd. ali mislim da je borbeni sistem i dalje zdrav i da su priča i likovi dopadljivi.

covenant je jedan od onih nastavaka koji toliko unapredjuju original da ga usput cine potrosnom robom. kretanje, interfejs, dijalozi i borba su redom umnogome poboljsani, a tu je i gomila super noviteta poput ring customizationa, kombo napada, crest magica i 1 joachima valentinea:

ja sam onomad™ igrao shadow hearts pre covenanta i opet sam ga zavrsio uz dosta muke, dok je covenant kliznuo™ kao najfiniji sampanjac  :lol:

Meho Krljic

Eto, meni Covenant još nije ni stigao na red pa se unapred radujem  :| :| :|

ridiculus

Ova lista koju je IGN napravio ima zanimljivih stavki... Izmedju 90-og i 100-tog mesta su Titan's Quest i Bard's Tale, na primer, ali brzim preletanjem vidim da iznad ima i dosta japanskih igara.

Na početku daju objašnjenje upotrebljenih kriterijuma, kao i šta neka igra mora da ima da bi je smestili u dotični žanr. Uz svaku stavku su dodate neke zanimljive činjenice vezane za tu igru.

Samo sam načeo listu, i javiću se kasnije kada sve pročitam, a u medjuvremenu čekamo komentar neomedjenog! :)

neomedjeni

Pa,video sam ovo pre nedelju dana, ali me mrzelo da kopiram ovde i rantujem. Šta reći o listi na kojoj je Fallout 3 ispre keca, dvojke čini mi se nema na njoj, Vampire The Masquerade je na 98. mestu i Skyrim je proglašen za šampiona, a da to ne bude pljuvanje i vređanje?

neomedjeni

Zapravo, drug Đejp je već odgovorio na moje pitanje.

ridiculus

Mislio sam na IGN-ovu listu, pošto na njoj možeš da čitaš obrazloženja. Fallout 2 je na njoj vrlo prisutan - na 15. je mestu.

Meni je tu možda najzanimljivije da su sve igre koje je Matsuno pravio u svojoj karijeri takodje prisutne: Ogre Battle, Tactics Ogre, Final Fantasy Tactics, Vagrant Story, FF XII. Kuuul! Čik nek se još neko pohvali time!!!

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 06-05-2017, 13:01:35
Quote from: ridiculus on 06-05-2017, 11:33:34
Moram da kažem da mi se trenutno, od svih 100 naslova sa GI liste, najviše igra Disgaea!!!

Za slučaj da neko nije ovog svestan, Disgaea je 20 evra na Steamu: http://store.steampowered.com/app/405900/Disgaea_PC/

Disgaja (kako se taj naslov u stvari čita) 2 je takođe u njihovoj prodavnici već nekoliko meseci. Ja sam je uvek igrao na PS-ovima - ali nikad dovoljno!!! - pa ne znam kako su implemetirane komande, ali ne bi trebalo da je to problem, zbog potezne prirode bitaka i diskretne prirode mapa. Zato je tu demo, sa jedva nešto više od 1GB!

neomedjeni

Quote from: ridiculus on 07-05-2017, 09:46:47
Mislio sam na IGN-ovu listu, pošto na njoj možeš da čitaš obrazloženja. Fallout 2 je na njoj vrlo prisutan - na 15. je mestu.

Ah, video sam da si napisao da su slične, pa je nisam ni pogledao. Sad sam ispravio taj propust.Autor(i) malo više naginju istočnjačkim RPGovima, reklo bi se.

Hmmm, vara li me sećanje ili je KOTOR 2 uvek zapostavljen na ovim listama. U mojoj knjizi je znatno bolja igra od prvog dela, a nekako uvek stariji brat pokupi svu slavu. Takođe mi nije jasno zbog čega se uvek preskače prvi Witcher. Predivna igra koja nikad nije dobila pohvale koje objektivno zaslužuje.

Meho Krljic

Pa, KOTOR 2 je i meni draži od keca, ali je sasvim očigledno nedovršen, pa mnogi preferiraju prvu igru jer ima zaokružen(ij)u priču plus, jelte TAJ preokret koji druga igra naprosto nije mogla da ponovi. Takođe, KOTOR 2 je bio divljački polomljen na PC-ju kad je izašao a izašao je svega godinu dana posle keca, bez mnogo marketinške pripreme pa ga zbog toga ni na Xboxu (originalna platforma) nije igralo toliko ljudi. U kontrastu sa tim, prva igra je imala veliki period najava i dizanja hajpa a kad je izašla proglašavana je za "najbolje Star Wars iskustvo posle Empire Strikes Back" pa je i više ljudi istu igralo, volelo i zapamtilo. Sličan slučaj kao i sa Fallout 3 i New Vegas - NV je sasvim očigledno bolja igra ali F3 i dalje ima bolju prosečnu ocenu kritike i popularnost u masama. Obsidian se nekada, negde zamerio Alahu...

Prvi Witcher je isto prvo imao verziju koja je bila opterećena brojnim nedostacima. Enhanced Edition je izašao nekih godinu-godinu i po kasnije i to je ono što većina igrača danas pominje kad priča o prvoj igri, ali do tada je hajp trejn već bio uglavnom prošao i nije se toliko pisalo o poboljšanoj, produbljenoj i po svemu boljoj verziji igre.

neomedjeni

Dok danas živimo u svetu u kom su igrači koji kupe igru odmah po izlasku zapravo beta testeri i svesni su toga. Surovo.  :lol:

ridiculus

Quote from: neomedjeni on 08-05-2017, 09:47:59
Dok danas živimo u svetu u kom su igrači koji kupe igru odmah po izlasku zapravo beta testeri i svesni su toga. Surovo.  [emoji38]
Tačno tako, ali ne zaboravimo da su zapravo "beta-testeri plus". Dodata im je sposobnost javnog pljuvanja igre ili izdavača!

neomedjeni

To je najmanje što su mogli da urade za ljude koji debelo plaćaju zadovoljstvo da budu beta testeri.  :lol:

Tex Murphy

Хм, листа 100 "најбољих" РПГ-ова на којој нема Арканума, не знам да ли да плачем или да се грохотом смијем.
Genetski četnik

Tex Murphy

Пардон, маке тхат ДВИЈЕ листе најбољих РПГ-ова без Арканума. Фејспалм.
Genetski četnik

neomedjeni

Zato je ovo i dalje najbolja RPG lista koju sam imao priike da vidim.

http://www.rpgcodex.net/forums/index.php?threads/rpg-codexs-top-50-crpgs-results-and-reviews.89680/

Arcanum na visokoj i odgovarajućoj 5. poziciji.  :lol:

ridiculus

Ta lista jeste za poštovanje za svakog pravog ljubitelja tradicionalnog digitalnog rol-pleja, ali uzeti u obzir da nisu računati ni japanske igre (osim Dark Souls), ni oni akcioni rodjaci iz dijablolikog ogranka, ni masivni multiplejeri... I to je ok, pošto je fokus Kodeksa na tome prvom, ali na dve prethodno postavljene liste nije bilo ograničenja. Zabuna postaje veća, a gde je zabuna, neki cvetaju. ;)

neomedjeni

Tačno. Listu bi verovatno trebalo nazvati RPG Codex's top 50 (49) western cRPGs i onda joj ne bih video zamerke. Sasvim mi je okej izbacivanje MMO i hack&slash igara, ali odsustvo japanskih RPGova je, verujem, nemoguće objasniti činjenicom da nijedan ne poseduje kvalifikacije za top 50. Premda još nisam odmakao u istraživanju njihovog kvaliteta dalje od nekoliko časova provedenih u FF VII.

Tex Murphy

Пробај KNIGHTS OF XENTAR! Колико ми је познато, интерфејс те игре је инспирисан тада (средином деведесетих) актуелним ФФ играма, али цијеним да је сигурно занимљивија од њих зато што има СЕКСА!

Овааааааааааааааааааааааај... хтједох да кажем, има занимљиву причу пуну хумора са доста преокрета (ваљда смо довољно матори да од игре очекујемо нешто више од нацртаних голишавих цура и сцена типа кад треба спасити Сњежану од патуљака који покушавају да је силују).
Genetski četnik

neomedjeni

xrofl

Druže Harvestere, ti si genije.

Tex Murphy

Genetski četnik

Meho Krljic

Ovo je nešto za druga Neomeđenog:

Kynseed is a whimsical sandbox RPG from a few ex-Fable devs

You get to raise a family, farm your land and run your shops. You plant the mystical Kynseed to grow your family tree (there's a joke about acorns in there somewhere) and make choices that impact generations. You then step into the shoes of your children to continue your legacy.

https://youtu.be/zwfIvrw_DJk

Meho Krljic

Developer se u komentarima javio da kaže da je zemljoradnja samo mali deo igre i da je posle uvoda opcionog tipa, tako da, ne brinite, druže Neomeđeni, nećete se ukaljati kompostom.

neomedjeni

Ako je tako, pratićemo.

ridiculus

Quote from: neomedjeni on 09-05-2017, 09:05:29
Heroes dont farm.  [emoji38]

Sad kad si ovo spomenuo, setio sam se nečeg indirektno vezanog.

Čovek koji je napisao prikaz Age of Wonders III za Kill Screen, Owen Faraday (pseudonim), inače urednik časopisa Pocket Tactics, počeo je taj prikaz ukazivanjem na dva različita ideološka modela prikazivanja istorije ili kulture u strateškim 4X igrama. Jedna struja, oličena u Civilizaciji, veliča "malog čoveka". Postoje velike ličnosti, ali one su velike samo u svom doprinosu većini. Druga struja, oličena u Master of Magic, prikazuje kulture posvećene herojima i "velikim ljudima". Običan narod tu samo služi velikima. Treba li reći da je primećeno da je prvi slučaj najčešći u američkim igrama, a drugi u evropskim? Moraću da obratim pažnju da li je stvarno tako.

Heh, dok pišem ovo, na radio-stanici koju slušam ide Heroes od Bouvija... [emoji38]

ridiculus

Da se mi vratimo na ono što bi trebalo da predstavlja ovaj topik.

Konkretno, Secret World Legends. Pominjao sam taj Fankomov "ribut" Secret World-a na drugim temama. Nisam siguran da je ovde pravo mesto za vesti o njemu, znam samo da na "MMO"-u nije sigurno, a na "akcionim RPG-ovima" takodje samo možda. No, Secret World nikad nije bio čuven po dobroj borbi, već po atmosferi, zagonetkama i prezentaciji svog sveta. Možda na kraju dobijemo nešto što, strukturno i mehanički, nije toliko različito od Bethesdinih igara.

http://youtu.be/OxYICjyFRJY

Datum izlaska: 26. jun.

ridiculus

Pošto nisam dugo bio na ovoj temi, moram da prijavim da su iz Lariana najavili Game Master mod za Divinity: Original Sin 2:*

How do You Wanna Do This? (Kickstarter Update #36)

*Obratiti pažnju: druge dve tačke nisu deo naslova, mada bi moglo da stoji Divinity: Original Sin 2: Game Master Mode: Demo Version

Šalu na stranu, ovo bi trebalo da bude slično skoro pominjanom editoru za NWN, samo još bolje.

neomedjeni

Lepo. D:OS 2 već obećava da će biti odlična igra. Ako ovo dobro tumačim, mod će se koristiti za pravljenje i singl i multiplejer kampanja, te bi veoma lako mogao da postane alatka uz pomoć koje će igrači sami kreirati gomilu scenarija (većina će biti bezveze ali je moguće da se pojavi nekoliko bisera, kao što se desilo NWN-u).

Naravno, meni je od svega ovoga i dalje znatno važnija oficijelna kampanja.

neomedjeni

http://www.rpgcodex.net/content.php?id=10629

Rivju Battle Brothersa. Upadam u gužvu ove nedelje, pa neću imati previše vremena za čitanje i komentarisanje, ali ukratko u vezi ovoga - Codex je počeo da mrzi i ono što inače voli, dobre indie RPG/strategy igre. Novi stupanj u evoluciji je dosegnut.  :lol:

Berserker

Pročitao sam i deluje da ima osnova za ponešto je napisao, iako je privukao nezdravu dozu hejta. Čak i najtvrdokorniji ljubitelji su se složili sa primedbama na jednoličnost priče, misija i izazova, ali su ga smlatili kao nuba po pitanju bilo kakvih zamerki na borbenu mehaniku igre. Smešno je što je jedna od najgorih uvreda koja mu je upućena bila: this sounds like Kotaku review... Tako da sad ni ja nisam pametan dal da uopšte probam igru, al me ionako zasad u tome sprečava neuspeh u pronalaženju pouzdanog torenta, a za dalje, videćemo.

neomedjeni

Mislim da za torent mogu da rešim problem, kada dođem kući. A za ostalo - mislim da je ovo tip igre u koju se zaljubiš ili je zamrziš nakon pola sata igranja, pa kad ti se bude prelazio neki miks RPGa i strategije overi Brotherse i javi nam utiske.

neomedjeni

Dođavola, zaboravio sam sinoć na BB. Ispraviću.

Važne vesti.

http://www.irontowerstudio.com/forum/index.php/topic,7435.0.html

Nevažne vesti o još jednom akcionom "RPG-u".

http://www.gamebanshee.com/news/118924-the-surge-released-reviews.html