• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Politicka korektnost (PC)

Started by Dybuk, 17-03-2016, 11:59:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Ugly MF

Da citiram Meha:
"Svaka mu dala!"

tomat

Quote from: akhnaton on 11-06-2018, 23:16:50
Quote from: Brock Landers on 11-06-2018, 21:28:49
Кул! Кад ме Фејсбук и дефинитивно отјера због хомофобије, трансфобије и мизогиније, активираћу се на овом топику!
https://youtu.be/LquIQisaZFU

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ovaj Piterson je neki žešći neoliberal. Bato, reaguj!!!

Što ga više slušam sve mi je manje simpatičan. Razbacuju se rečima i frazama koje zvuče mudro, ali su često šuplje, ili netačne, posebno kada priča o ekonomiji. Ima onaj klip gde kritikuje Marksizam kod onog MMA lika u emisiji, pa meni kao laiku to zvuči kao pro-kapitalistička propaganda, voleo bi da neko učeniku to pogleda. Pri tome je maksimalno samouveren čak i kad ne zna o čemu priča, klasičan prodavac magle.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

akhnaton

Quote from: tomat on 12-06-2018, 00:32:43
Quote from: akhnaton on 11-06-2018, 23:16:50
Quote from: Brock Landers on 11-06-2018, 21:28:49
Кул! Кад ме Фејсбук и дефинитивно отјера због хомофобије, трансфобије и мизогиније, активираћу се на овом топику!
https://youtu.be/LquIQisaZFU

Što ga više slušam sve mi je manje simpatičan. Razbacuju se rečima i frazama koje zvuče mudro, ali su često šuplje, ili netačne, posebno kada priča o ekonomiji. Ima onaj klip gde kritikuje Marksizam kod onog MMA lika u emisiji, pa meni kao laiku to zvuči kao pro-kapitalistička propaganda, voleo bi da neko učeniku to pogleda. Pri tome je maksimalno samouveren čak i kad ne zna o čemu priča, klasičan prodavac magle.
Ajdee... A gomile koje pominje da indoktriniraju nisu? Jesu jesu I te kako su prodavci magle. Mnogo opasniji od bilo kog neoliberala, liberala ili šta god.
Da postoji vremeplov, I da nema paradoksa, vredelo bi se prošetati malo I nekolicinu abortirati, recimo ove:
Muhameda
Mihaila Keruralija
Martina Lutera
Marksa
Staljina
Maoa
Markuzea
Miloševića

Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Ugly MF

Odgledajte ceo ovaj klip,
ima dva dela, drugi je ono što nas čeka,
a protiv čega sam vrlo...

http://www.youtube.com/watch?v=Y0bD58TTmmE

scallop

Oću li da propadnem ako ne odgledam?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ugly MF

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ugly MF

scallop

Jebote, koje vi gluposti gledate!!! A gde su tu quarter sexual (QS), occasionally sexual (OS), wannabe sexual (WS)? I niz drugih tako značajnih podgrupa (nezaštićenih)? Onaj prvoosnovac prosleđen direktoru zbog mishap konverzacije nije dobio u vrtiću propisnu obuku!

Si zadovoljan?

Ugly MF

Ja sam uvek zadovoljan !
Poenta je kolko je prosto videti kad ti neko valja nebulozu a nije zvestan kolko je u zabludi,
da ti ne trbaš ponizno klimati glavom i vikati okej, evo i drugog obraza ili guza, pa udri između.

Аксентије Новаковић

Quote from: akhnaton on 12-06-2018, 07:17:59
Jesu jesu I te kako su prodavci magle.

Чист пример продавања магле (али и мехољубног лудила) је ,,аналогија", у којој се без трунке стида изједначава положај Срба у хрватској са ,,положајем" транџи по свету.
Само инструиран, злонамеран и глуп ,,човек" може да изједначава ситуације у којима се забрањују писања ћирилицом, ломљења ћириличних табли и преоравања србских гробаља у циљу затирања сваког србског трага на том простору, са некаквом ,,ситуацијом" у којој неко фиктивно подјебава транџе, певајући им песмице типа:
Транџе, транџе, транџице,
Баш сте чудна раја,
Имали сте некад рацку,
Сад немате ни јаја.

Па чак и да неко једног дана изврши систематски геноцид над транџама, ликвидирајући транџосјеком милион и кусур транџи, чак и тада би било крајње неумесно у истом контексту помињати Србе и ове транџолике болеснике.
Срећом, па су овакви мехољубни транџољубци проваљени, а јавна подршкица им је сведена на минималну људску мизерију.
T2 irritazioni risuscitare dai morti.

http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-pacova.html

akhnaton

Quote from: Ugly MF on 12-06-2018, 13:23:36
Ja sam uvek zadovoljan !
Poenta je kolko je prosto videti kad ti neko valja nebulozu a nije zvestan kolko je u zabludi,
da ti ne trbaš ponizno klimati glavom i vikati okej, evo i drugog obraza ili guza, pa udri između.

Ma kako bre Ugly, moraš da kažeš, "pokorno javljam" i da prihvataš sve, inače ti prilepe mikro agresiju, predubeđenja, rasizam, okultizam, i ostalo. Crnkinje počnu da vrište, beliknje da vrište, svi vrište i izbace te iz društva, nalepe ti žutu traku i pančuju te letnji dan do podne. Decama moraš da dozvoliš da biraju kojeg su roda i pola, i da ako treba vodiš ih na terapiju da postanu to što žele. Kosu da im farbaš zeleno, ugrađuješ im pirsinge, i da ih bez pogovora daš lokalnom pedofilu da ih čika/teta poduči. A ako se usprotiviš, i kažeš da ti to vera ne dozvoljava, e onda izvade Amfilohija ili nekog biskupa i mlataraju s njime. Ovo moš da izbegneš samo ako si recnut, i ako si reko šadadu pred dva čoeka, ili četir žene. To što ti je onda osnivač "vere" bio pedofil, to je još i plus....

Quote from: Аксентије Новаковић on 12-06-2018, 13:28:14

Чист пример продавања магле (али и мехољубног лудила) је ,,аналогија", у којој се без трунке стида изједначава положај Срба у хрватској са ,,положајем" транџи по свету.
Само инструиран, злонамеран и глуп ,,човек" може да изједначава ситуације у којима се забрањују писања ћирилицом, ломљења ћириличних табли и преоравања србских гробаља у циљу затирања сваког србског...
Срећом, па су овакви мехољубни транџољубци проваљени, а јавна подршкица им је сведена на минималну људску мизерију.

Da je samo to primer, ni po jada. Koriste se oni svime samo da bi svoju ideologiju opravdali. Što im ne pada teško, uopšte.

Meho Krljic

A izbacio si iz njegovog posta ono gde objašnjava da nisu svi genocidi isti, valjda implicirajući da su neki opravdaniji?

Ugly MF

Ankhatone, mogu oni da mašu sa tim Amfilohijama i ostalim pedofilijama kolko oće, šta će time da pokažu?!?
Ili koga da uplaše?!
Mene!?
BWAAAAAHAHAHAAAAAAA!!! :D
Ko god mi mahne sa nekim pedofilom iz SPC,
ako time želi nešto da dokaže, imam poruku za njega:
Najviše samoubistava ima među trandžama i gejovima!
Sledite primer i samopoubijajte se svi!
Prc.

Tako daaaa, ič me ne dotiče.
Ufffff,,,mislim da je krajnje vreme da ukinemo demokratiju i ljudska prava, vratimo kraljevinu i malko se podsetimo Dušanovog zakonika, ukinemo ravnopravnost religija, zabranimo sve jeresi i manemo se ovakvih rasprava...

scallop

Quote from: Meho Krljic on 12-06-2018, 14:15:12
A izbacio si iz njegovog posta ono gde objašnjava da nisu svi genocidi isti, valjda implicirajući da su neki opravdaniji?

Šta si 'teo da 'oćeš?

Istrebljenje uvek ima isto značenje. Do kraja, totalno, bez izuzetka. Žito bez kukolja, meso bez koske... Najraniji primer je jevrejski kralj David - osvojeno je čistio do kraja. Pa, sad mi uporedi sa nečim šta smatraš genocidom, a neko to negira.

Dybuk

@akhnaton, kamo Hitler na tom spisku? On je napravio dobar posao, a?

Ugly - tako govori pravi vernik i čovek, ma bravo

Pitam se ima li iko od vas išta u glavi

http://youtu.be/7Bv7WIygitU

Ugly MF

Quote from: Гражданка Шульц on 12-06-2018, 14:32:09

Ugly - tako govori pravi vernik i čovek, ma bravo

Eto Dibuk kapira!
Jok, nego ću ih trpim demagoge!?

Hvala na podršci!!!

дејан

Quote from: Meho Krljic on 11-06-2018, 18:32:53
Da samo bude jasno, Pitersonu svaka čast & svaka mu dala, ali ta priča "ako korišćenje zamenica bude zakonski propisano, to je uvod u TOTALITARIZAM!" je puka dimna zavesa i "problem" koji u praksi ne postoji. Ljudi koji ovo vide kao problem nisu oni koji će da u razgovoru sa poznanikom slučajno upotrebe pogrešnu zamenicu a ovaj onda da izvadi telefon i da zove miliciju pa ti posle, bato objašnjavaj da je to bio lapsus jer do juče tvoj ortak nije imo sise i zvao se Miloje a ne Milica, zakon je zakon, sudite mu pošteno pa da ga streljamo, nego ljudi koji zbilja ne misle da je loše da nekog mogu da napadaju, vređaju i da mu se podsmevaju jer se njegov biološki pol ne poklapa sa njegovim proklamovanim rodom, ljudi koji misle da nanošenje nekom duševne boli ne bi trebalo da bude protivzakonito jer, hajte molim vas, ko da je mene život mazio, pa nek stisne malo muda, ili vaginu ako je ima posle operacije, nek izdrži, pa šta sad ako mu po tviterima i instagramima pišu da je muško, kakva je to uvreda, pa i ja sam muško, uvek bio pa šta mi fali!!!!!!

Dakle, ovakvi zakoni - spretno ili nespretno napisani ili sprovođeni - nisu tu da slome volju većine jer je, primetiće, većina je uglavnom dovoljno tolerantna da primeti da neke stvari koje su do juče bile zajebancija danas zapravo nanose ljudima merljivu štetu, nego su tu da zaštite, opet većinu verovali ili ne, od militantne manjine koja tvrdi da predstavlja većinu, poziva se na prirode i tradicije kao samorazumljive koncepte i smatra da je drugu manjinu legitimno napadati između ostalog korišćenjem zamenica zbog kojih se pripadnici te manjine osećaju neprijatno, socijalno izolovano itd. Mislim, za trenutak samo treba da se pomisli koliko nekome ko je vaspitavan kao žensko treba vremena, volje, snage itd. da izađe u javnost i kaže da se oseća kao muško i vice versa iako, jebaga, kad pogleda među noge vidi nešto što ne oseća kao pripadajuće, dakle, taj neko se osmeli da se približi svom stvarnom rodnom identitetu onako kako ga oseća, a onda gomila ljudi koji nikad nisu imali sličnu situaciju krenu sa "e, nećeš, majci, neke stvari nećemo da pustimo" pa tako celog dana svakog dana, zajebavaju te taksisti, šankeri, kolege na poslu (ako ga imaš), ortaci u školi, članovi porodice, bliže i dalje, ljudi na šalterima itd. Ovakav zakon treba da te zaštiti od sistemskog i ponovljenog zlostavljanja, ne od uzgredne greške u izražavanju koja može svakome da se desi i nakon koje većina ljudi, kad vidi da je nekog povredila, nenamerno ili u šali, pohita da se izvini.

Ali da li nama treba zakon ako većina ne pravi probleme, pitate vi sve uz treptaj oka. A ja kažem da se zakon uvek i piše za granične slučajeve, ne za redovno stanje, u redovnom stanju ljudi jedni druge intuitivno kapiraju i zajednice funkcionišu po inerciji običaja i praksi, ne po slovu u knjizi. Ali pošto su zajednice sve veće i veće, društva sve kompleksnija i, granični slučajevi se prepoznaju i društvo misli da je potrebno da se štiti propisom.

Da upotrebim svoju omiljenu analogiju:

Šta ako Hrvati zakonom zabrane da se za Srbe kažu da su četnici? Ono, to bi trebalo da je i sad zabranjeno zakonodavstvom koje zabranjuje diskriminaciju, ali sutra ludi Hrvati donesu zakon u kome stoji da Srbe ne smeš da nazivaš četnicima jer a) oni to većinski nisu i b) to je govor mržnje, koji, jelte, poopštava stvari, poistovećuje etničku pripadnost sa određenom aktivnošću određenih ljudi za vreme Drugog sveckog rata i implicitno poziva da se prema Srbima u najmanju ruku bude na oprezu a ako treba i da se protiv njih dela.

Razuman zakon, zar ne? Ortaci će i dalje u kafani jedan drugom da govore da su čede end uje, reperi će da repuju o četnicima, gejmeri da se prepucavaju preko interneta na četničke teme, ali klinac koji je jedini Srbin u razredu (ili bar neki njegov rođak desetak godina kasnije) će sad biti malko zaštićeniji, čistačica na štajgi i asistent na faksu koji su do sada trpeli da im dobacuju i pišu uvredljive SMSove sad imaju zakon koji ih formalno štiti, ali VAŽNIJE, imaju javnost koja iza tog zakona ultimativno stoji i razume da je na kraju dana zlostavljanje nekoga na ovaj način loša stvar za društvo. Naravno, javnost ne piše zakon sama, ali zakon odražava neki njen opšti stav pogotovo kada se piše da bi štitio neke delove te javnosti jer, valjda je očigledno da ljudska društva opstaju tako što svoje članove štite a ne tako što ih bacaju u vatru čim odstupe od nekog zamišljenog standarda, bez obzira na sve priče o preživljavanju najjačih i kojekakvom darvinizmu. Ljudsko društvo je to što jeste baš jer štiti slabije od jakih, to je fundamentalan princip društva.

Al istovremeno, dođe sad neki Hrvatski Džordan Piterson i kaže "Whaaaaaat? Pa to je totalitarizam! Pa šta ako ja Srbe nazivam četnicima? Govor mržnje? Nemojte, molim vas, pa ja ih ne mrzim, samo ih tako zovem jer je to u našoj tradiciji i ne treba da se zaboravi šta su nam radili tokom rata i jednog i drugog, a daobog i trećeg. Pa, evo, ja sa Srbinom možda i mogu da se dogovorim da ga ne zovem četnikom ako on pristane na sve uslove koje ću mu ultimativno ispostaviti, pređe u katolicizam, odrekne krsne slave i Svetog Save, ali zar to treba ZAKON da nam propisuje? Pa nismo FAŠISTI!!!"

Pa vi razmislite.

ја сам веома срећан што је мехо узео да 'раскринка' питерсона око његове вике због пута у тоталитаризам кроз политички коректан говор...радујем се и због покушаја и због наводника...прво мали коментар:
бојим се само да оваквим начином објашњавања, нама 'простој и неукој гомили', не само што си поново показао примерице како и зашто ће реакција 'простих и неуких' (може и без наводника) људи бити увек у правцу супротном од таквог 'благородног' 'толерантног' дискурса, већ и оваквим 'примерима' аналогијама се увек покаже површност и генерална потпуна незаинтересованост за чињенице која често резултује у тендициозности коју ти скалоп понекад приписује...но мени је задивљујуће коилко се често у расправама са људима тих квазилевичарских (односи се на данашње левичарске) идеја срећем са том невероватном лакоћом презира према саговорнику...као да нико од нас, 'неуких', по правилу није способан да разлучи тачну од погрешне аналогије, па макар та разлика у њеној истинитости била у нијансама...да ли ви стварно себи стално говорите да су људи који не мисле као ви глупи, прости, неуки, некултурни?! (реторичко питање) на моју велику жалост, ја сам убеђен да је то тако, и што је ваше мишљење (да не кажем сад 'ви' зато што је добар део мојих најближих пријатеља својим уверењима далеко ближи мехи (а неки су чак, као он, сарађивали са морално криминалним власником бивших е-новина), плус што меха познајем у рл-у и доживљавам  га као веома добронамерно људско биће) више сатерано у ћошак конкретним (рецимо биологијом, законима физике, хемијским процесима и тсл) то више личи на реакције управо оних које тајно (или мање тајно) презирете...ја схватам да негде ви (квазилевичари) доживљавате себе елитом (културном и интелектуалном) но управо та сујета вас чини буквално религиозним, и замењујете здрав разум у који се кунете, вером у неког бога (бога маркса, бога фукоа, бога дериду, бога лакана а код простијих од вас бога клинтона, бога #метоо, бога #блеклајвзметр бога #лбгтљљ...све до 'п' за педофила и тсл...кад боље размислим камо среће да је бог маркс у питању...) без цензуре и без критике...али не и без презира према другачијем мишљењу (а поготову туђој религиозности), чак и када таква мишљења потичу од еминентних научника, првака у својим подручијима (за додатне информације консултујте овај пост и линкове на њему - у питању је норвешки док.филм 'испирање мозга')
но, разлог, због које написах овај дугачки увод, би требало бити потпуно јасан сваком ко више од 2 секунде размисли о оном што је мехо горе написао... канада покушава да диктира и буквално пропише (и на крају санкционише) начин на који се једно људско биће обраћа другом људском бићу, и то (непожељно)обраћање није увреда или било каква потцењивачка (пежоративна) реч - већ 'факин' заменица - за тај грех законодавац је предвидео санкције, новчане и затворске, а то није само погрешно на много замисливих начина, већ је и опасан преседан у прецедентном праву (који се гаји у канади (ако изузмемо квебек)) са политичким и иним могућим последицама а више пута описаним у разним антиутопијским романима почев од 'врлог новог света' на овамо те самим тим и јасан пут (тј аутопут) у тоталитаризам...
и директно - ако ти ту не видиш помаљање главе тоталитаризма, то је стварно само твој проблем који нема разлога да делиш са нама овде постујући толико снисходљиве а у једнакој мери и нетачне аналогије...довољно је било да нам кажеш да верујеш да то није пут у тоталитаризам

Quote from: tomat on 12-06-2018, 00:32:43

ја бих се сложио са тобом око пар ствари...мени још и више од религиозне и 'религиозне' приче веома, веома смета тај моменат потпуне капиталистичке, рекао бих чак и дарвинистички себичне филозофије живота (или уређења) базиран највише само на једној људској особини - висини његовог коефицијента интелигенције. очигледно човек није економски довољно сазрео и још увек се налази у некој дечијој, реактивној фази, па може да гледа кроз прсте корупцији, силеџијству а на крају и колонијализму и геноциду (економском и физичком) у очи а да се не позабави тиме као директном последицом таквог светоназора...ја сам чедо југославије, ја знам да може боље од тога.
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Ma ja ne raskrinkavam Pitersona, nisam ga dovoljno gledao da bih to radio, ovo je jedno opšte mesto u ovim raspravama pa ja da pojasnim odakle ono stiže i zašto generalno nema mesta panici.

Edit: Naravno da ja sebe ne smatram elitom, pobogu. Ja sam egalitarista  :lol:

scallop

Svi mutavi, pa ćeš ti da pojasniš? Ne raskrinkavaš Pitersona, nisi ga dovoljno gledaš, ali ćeš da pojasniš. :!: :!: :!:

Meho Krljic

A čekaj, što ja sad imam manje pravo da nešto izjavim za Dnevnik od svih ovde???

дејан

на жалост, не могу да ти верујем...ви људи не разумете једнакост...променио бих мишљење ако бих видео промену у понашању...примерице, егалисти су скалоп, лилит, мића (од форумских људи)...за мене ово што ти проповедаш, а поготову начин на који проповедаш је интелектуални снобизам.
...barcode never lies
FLA

scallop

Quote from: Meho Krljic on 12-06-2018, 15:15:19
A čekaj, što ja sad imam manje pravo da nešto izjavim za Dnevnik od svih ovde???

Će se žališ posle 46 hiljada postova? :|

Meho Krljic

Pa, ja da se požalim, pa ako me se sete, sete...
Quote from: дејан on 12-06-2018, 15:16:03
поготову начин на који проповедаш је интелектуални снобизам.
Da sam snob tu nema dileme, ipak, nadam se ne intelektualni pošto nemam za to dovoljno škole...

дејан

а кад је за интелектуални снобизам била потребна школа, најчешће је довољан само докон ум и став...у последње време чак ни ум није потребан?!
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Ali čak nisam pomenuo ni Žižeka  :cry: :cry: :cry: :cry:

дејан

...barcode never lies
FLA

Father Jape

To da li i na koji način institucije treba da se mešaju u ovakvo nešto je potpuno odvojena debata, ali što se ovoga tiče:

Quoteканада покушава да диктира и буквално пропише (и на крају санкционише) начин на који се једно људско биће обраћа другом људском бићу, и то (непожељно)обраћање није увреда или било каква потцењивачка (пежоративна) реч - већ 'факин' заменица - за тај грех законодавац је предвидео санкције, новчане и затворске, а то није само погрешно на много замисливих начина, већ је и опасан преседан у прецедентном праву (који се гаји у канади (ако изузмемо квебек)) са политичким и иним могућим последицама а више пута описаним у разним антиутопијским романима почев од 'врлог новог света' на овамо те самим тим и јасан пут (тј аутопут) у тоталитаризам...
Pitanje je ko se pita da li je nešto uvreda, uvređeni ili onaj drugi.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

akhnaton

Quote from: Гражданка Шульц on 12-06-2018, 14:32:09
@akhnaton, kamo Hitler na tom spisku? On je napravio dobar posao, a?

Hitler? kako providno,  i po ključu. Austrijski slikar u pokušaju, neostvareni glumac, i vođa trećeg rajha, autor opskurnog Majn Kampfa, omiljeno plašilo modernih "humanista", ha. A trebali bi da mu spomenik podignu, jer im je dao osnovu da glume "humanost", dao im je osnovu da organizuju jurišne odrede sa kapuljačama, dao im načine kako da uspostave glajhštelung kulture i medija, obrazovanja. Svega. I onda je on plašilo, a njegovim se imenom kite neistomišljenici.

https://www.youtube.com/watch?v=2AhGYo9TExU

Аксентије Новаковић

Quote from: Meho Krljic on 12-06-2018, 14:15:12

Ти и даље имаш жесток проблем са читањем написаног.

Quote from: Аксентије Новаковић on 12-06-2018, 13:28:14
Па чак и да неко једног дана изврши систематски геноцид над транџама, ликвидирајући транџосјеком милион и кусур транџи, чак и тада би било крајње неумесно у истом контексту помињати Србе и ове транџолике болеснике.

1. Ко је то и где извршио геноцид над транџама, па ја, ето, објашњавам да нису сви геноциди исти???
Да те чујем Мјехо, ко је то и где извршио геноцид над транџама?

2. Из написаног је јасно да је твоја аналогија у којој поредиш Србе у хрватској и транџе по свету потпуно промашена.

3. Немој да Србе узимаш више у уста, и да Србе поредиш са болесницима.
Прекини да будеш безобразан и да народ коме номинативно припадаш упоређујеш са белосветским менталним болесницима.

Meho Krljic

Nominativno???

Već sam gore objasnio govor mržnje, pa nema potrebe da se ponavljam. U pristojnijem društvu ti ne bi imao s kim da pričaš, al pošto smo mi ovakvi kakvi smo, nastavljamo.

Аксентије Новаковић

У твом друштву, сачињеном од припростиох панкерки, квази-интелектуалних снобова и колонијалних књижевника, ја заиста не бих имао о чему да причам.
Срећом, па је то твоје друштво на нивоу статистичке грешке, која се појавила у нашем друштву након петог октобра 2000.
Свако твоје шкрабање о "говору мржње" је безвредно, и на њега нормални и разумни људи не обраћају пажњу.
Него, да наставимо:
Ко је то и где извршио геноцид над транџама, па ја, ето, објашњавам да нису сви геноциди исти???
Или можда ти имплицираш да је геноцид над Србима сасвим оправдан?

Krsta Klatić Klaja

Piterson je u pravu da su ovi kreteni. Oni su u pravu da je Piterson gnjida.

Neoliberali su i jedni i drugi!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

akhnaton

Quote from: Pizzobatto on 12-06-2018, 18:53:21
Piterson je u pravu da su ovi kreteni. Oni su u pravu da je Piterson gnjida.

Neoliberali su i jedni i drugi!
Da se složim sa drugom marksistom...

Meho Krljic

T2, ne možemo da nastavimo kad nismo ni počeli, polemisanje sa tobom nije dovoljno zabavno, ni meni, a ni onima koji bi čitali da bih se ja sad u njega po vrućini upuštao. Ti konstantno pišeš gadosti i to treba da se ima na umu, a bespotrebno je u svaku od njih ulaziti i objašnjavati je do detalja više od jednom. Možda ti to sve pišeš iskreno, možda ti je sve to zajebancija, možda si se opseo mnome, pa se trudiš da me provociraš kako znaš i umeš, ne ulazim u to, tvoji motivi za zagađivanje okoline u kojoj obitavaš su tvoji, poštujemo. Ali što bismo se mi drugi valjali u tom zagađenju? Dovoljno je da se kaže kad nešto lažeš ili kada koristiš govor mržnje i idemo dalje.

Аксентије Новаковић

Нисам ни прочитао ова твоја немушта брљављења, јер:

Нико, никад и нигде није извршио геноцид над транџама.
Самим тим је срамно да правиш аналогије у којима поистовећујеш положај изгеноцидисаних Срба у хрватској, којима је забрањено да пишу својим писмом, са "положајем" белосветских транџи, које сквиче кад их неко попреко погледа.

Убр, кад ти више људи каже да си погрешио, онда признај грешку јавно , па тек онда крени даље.
Овде ти неколико људи рече да си погрешио са аналогијом, али ти брљавиш ли брљавиш, а грешку не признајеш.
Вероватно у својој помућености  и даље сматраш да си у праву... :lol:

xyxy

Father Jape

Аксентије Новаковић

Quote from: akhnaton on 12-06-2018, 17:01:57
https://www.youtube.com/watch?v=2AhGYo9TExU

У свету се нормални и разумни људи спрдају са овим мехољубним политичким коректњаковићима.  :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=dmeSGwVBoao

дејан

Quote from: Father Jape on 12-06-2018, 16:26:59
To da li i na koji način institucije treba da se mešaju u ovakvo nešto je potpuno odvojena debata, ali što se ovoga tiče:

Quoteканада покушава да диктира и буквално пропише (и на крају санкционише) начин на који се једно људско биће обраћа другом људском бићу, и то (непожељно)обраћање није увреда или било каква потцењивачка (пежоративна) реч - већ 'факин' заменица - за тај грех законодавац је предвидео санкције, новчане и затворске, а то није само погрешно на много замисливих начина, већ је и опасан преседан у прецедентном праву (који се гаји у канади (ако изузмемо квебек)) са политичким и иним могућим последицама а више пута описаним у разним антиутопијским романима почев од 'врлог новог света' на овамо те самим тим и јасан пут (тј аутопут) у тоталитаризам...
Pitanje je ko se pita da li je nešto uvreda, uvređeni ili onaj drugi.

ја ћу претпоставити да ниси баш размислио о импликацијама кад си ово написао, и да сам ја можда у брзини куцања довољно пореметио ред речи у реченици да нисам био довољно разумљив...скоро не постоји начин да разговараш са особом а да је на неки начин увредиш* обично обе стране прелазе преко тих увреда или остатак времена проведу размењујући их. можда је требало да бациш поглед на разговор који је лансирао питерсона у медијску орбиту....управо је одатле полетео...ако ти стварно верујеш да се заменица треба инкриминисати зато што можда могу неког да увреде, замолио бих те да у духу тога престанеш да постујеш на ЗС пошто си несумњиво много пута увредио многе чланове ЗСа (иако те ја доживљавам као веома уљудног и културног 'саговорника') али си био довољно неосетљив да користиш заменице да претходно ниси проверио ко којом преферира да му се обрате и на тај начин си увредио неког од чланова, сад та особа, негде у угловима ЗСа, због твоје неодговорне употребе језика, чами и губи веру у људску емпатију, хуманизам и ренесансу и размишља како би било добро да се све то десило у канади и да може да те тужи...(за сваки случај, да се оградим, ово на крају је шала)
* пошто апсолутно не постоји ни најмања шанса да знаш шта коме може бити увредљиво (ако особу не познајеш)....шта ћеш, ћуд је људска воћка чудновата (да парафразирам)
...barcode never lies
FLA

Krsta Klatić Klaja

pitanje je da li Jape misli da je odgovor ili prvo ili drugo, jer onda bi bilo problematično

a istina je da obe strane o tome odlučuju, u onome što zovemo dijalog, jelte...

to da neko nečim može biti uvređen je njegovo pravo, ima pravo i da reaguje, ali ima i prva osoba pravo da se brani, pa i da sama bude uvređena

problem pc-ja je što ovaj međuodnos isključuje

Meho Krljic

Ne isključuje se, politička korektnost pokušava da kompenzuje razliku u moći koja može da postoji u ovakvom odnosu. Naravno, ne znači da je u tome uvek uspešna ili da nema zloupotreba, ali njena svrha je prepoznavanje da učesnici u odnosu nemaju jednake, često ni ravnopravne pozicije, te da se to nekako izbalansira ako je moguće. Naravno, živa materija, nije uvek savršeno, pogotovo kada se kodifikuje u propise.

scallop

A, zašto bi se kompenzovalo? To je toliko glupo da mi je neugodno da objašnjavam.

дејан

Quote from: scallop on 13-06-2018, 15:22:10
A, zašto bi se kompenzovalo? To je toliko glupo da mi je neugodno da objašnjavam.
и мени
...barcode never lies
FLA

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 13-06-2018, 15:12:46
Ne isključuje se, politička korektnost pokušava da kompenzuje razliku u moći koja može da postoji u ovakvom odnosu.

upravo to ne može da kompenzuje kada su pc-jevci ti koji su moćniji

dakle, to je granica korisnosti pc-ja, kada je preuzme društvena elita, odnosno neoliberali, oni je jednodimenzionalno primjenjuju

Father Jape

Quote from: дејан on 13-06-2018, 13:50:24
ја ћу претпоставити да ниси баш размислио о импликацијама кад си ово написао, и да сам ја можда у брзини куцања довољно пореметио ред речи у реченици да нисам био довољно разумљив...скоро не постоји начин да разговараш са особом а да је на неки начин увредиш* обично обе стране прелазе преко тих увреда или остатак времена проведу размењујући их. можда је требало да бациш поглед на разговор који је лансирао питерсона у медијску орбиту....управо је одатле полетео...ако ти стварно верујеш да се заменица треба инкриминисати зато што можда могу неког да увреде, замолио бих те да у духу тога престанеш да постујеш на ЗС пошто си несумњиво много пута увредио многе чланове ЗСа (иако те ја доживљавам као веома уљудног и културног 'саговорника') али си био довољно неосетљив да користиш заменице да претходно ниси проверио ко којом преферира да му се обрате и на тај начин си увредио неког од чланова, сад та особа, негде у угловима ЗСа, због твоје неодговорне употребе језика, чами и губи веру у људску емпатију, хуманизам и ренесансу и размишља како би било добро да се све то десило у канади и да може да те тужи...(за сваки случај, да се оградим, ово на крају је шала)
* пошто апсолутно не постоји ни најмања шанса да знаш шта коме може бити увредљиво (ако особу не познајеш)....шта ћеш, ћуд је људска воћка чудновата (да парафразирам)

Valjda baš iz ovih razloga na sve više američkih Tviter profila, i akademskih imejlova viđam da ljudi eksplicitno navedu svoju zamenicu. Profesori na početku kursa pitaju studente, da ne bi slučajno pogrešili.

No, valjda je poenta da je ta predložena kazna samo propisana u slučajevima da neko namerno koristi 'pogrešnu' zamenicu (to jest kad je u pitanju svestan misgendering).

Meho Krljic

Quote from: Pizzobatto on 13-06-2018, 16:17:59
Quote from: Meho Krljic on 13-06-2018, 15:12:46
Ne isključuje se, politička korektnost pokušava da kompenzuje razliku u moći koja može da postoji u ovakvom odnosu.

upravo to ne može da kompenzuje kada su pc-jevci ti koji su moćniji

dakle, to je granica korisnosti pc-ja, kada je preuzme društvena elita, odnosno neoliberali, oni je jednodimenzionalno primjenjuju

Naravno, ali zloupotreba je uvek problem, niko to ne spori.

Quote from: scallop on 13-06-2018, 15:22:10

E, pa sad, onda moram ja bez objašnjavanja da odgovorim:

Kompenzovalo bi se jer su savremena društva načelno građena na principima ravnopravnosti, pa kada postoji potencijalno neravnopravna situacija, traži se mehanizam da se ona učini ravnopravnijom. Kako smo već i rekli: ravnopravnost nije tržište, gde se ljudi nadmeću za ostvarenje prava, nego država kroz nacionalne propise, ustav i potpisane međunarodne sporazume, konvencije itd. formalno garantuje svakome da će moći da pravima i pristupi. Razume se, u praksi i dalje imaš velike razlike u pristupu pravima (recimo, svi imaju pravo na zdravstvenu zaštitu ali se specijalistički lekarski pregled mnogo lakše dobije u Beogradu nego u Donjoj Mutnici), ali se traže načini da se ovo prevaziđe.

Konkretno, recimo, iz moje prakse: ljudi koji se u svetu bave starenjem i promidžbom ljudskih prava starijih osoba poslednjih deceniju i kusur insistiraju da se pojam "stara osoba" penzioniše a da se uvek koristi "starija osoba" kao prepoznavanje da smatranje nekog "starim" jer je, eto, navršio 65 godina nema veze s mozgom, kao i da su osoba od 65 i osoba od 95 godina statistički različitije nego osoba od 35 i osoba od 65, a ipak sve ove prve smo do nedavno trpali u kategoriju "starih" i načelno pokušavali istim javnim politikama da im zadovoljimo zapravo veoma različite potrebe.

E, sad, onda dalje ima cela ta priča da kad nekog označih kao "staru osobu" uz to ide čitav paket pretpostavki koje sasvim konkretno i merljivo (da ne linkujem sad studije) umanjuju kvalitet njihovog života: od toga da je pristup tržištu rada jako otežan, do toga da je, recimo, finansijska zloupotreba starijih osoba u Srbiji zabrinjavajuće raširena jer skoro 40% starijih ne kontrolišu sopstveni račun u banci - pošto se smatra da je prirodno da starijoj osobi neko drugi kontroliše njene prihode. Neće odmah i sada politička korektnost da reši te probleme ali odstupanje od toga da nekog označavate kao "staricu" ili "dedu" - čime se implicira da su mu poodmakle godine najvažniji identitetski  element - je svakako korak u pravom smeru i ide ka tome da kompenzuje nearvnopravnost u ostvarivanju prava sa kojom se stariji suočavaju ne samo u Srbiji nego praktično svuda u svetu.

scallop

Priznajem da sam sasvim ozbiljno čitao do promidžbe. Onda sam shvatio koliko je sve što zastupaš formalno i fejk, jer se prava ne štite normativno, već suštinski. Dobro je što me uprkos godinama koje imam nikada nisi branio, nego češće napadao, pošto umem da se branim sam. Tako je i moj prijatelj Malkolm, stariji od mene skoro godinu dana, pošto se zvanično penzionisao kao jedan od najboljih neurologa u SAD, upisao IT studije i pokušava da bude najbolji student. Ne treba nama poštovanje godina, nego šta smo sa njima postigli. To rešava korektnost, a pridev, kao i većinu prideva u literaturi bacam na đubre.

Meho Krljic

Naravno da prava treba da budu zaštićena suštinski, ali živimo u društvu koje za to treba da ima i jasne, zapisane norme, kao i funkcionalne sisteme da se to obezbedi. Deo mog posla je da tome doprinesem.

Ja tebe nikad nisam napao, ali ako se ti tako osećaš, žao mi je.

I uopšte ne pričam o poštovanju godina nego o obezbeđivanju nekome da može da ostvari prava koja mu se na papiru garantuju.

scallop

Pa, dobro. Politička korektnost je još jedna kovanica koju njeni tvorci ne poštuju.

Meho Krljic

Njeni tvorci su pre nekih 70 ili 80 godina nju koristili da opišu ljude koji se uklapaju u politički poželjnu struju koja ima odlike totalitarnosti (uglavnom se mislilo na naciste i komuniste). Tako da, ko zna...