• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Fama o biciklistima

Started by Nightflier, 17-03-2016, 22:08:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nightflier

Ozbiljno razmišljam o kupovini bicikla za vožnju gradom, naročito pošto planiram povratak na novobeogradsku stranu reke za jedno godinu dana. Ima li ovde nekoga s iskustvom u korišćenju bicikla za obavljanje svakodnevnih gradskih aktivnosti?
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Petronije

Ja koristim skuter i biciklu.

Bicikla - prednosti:
-Fizička aktivnost
-Ne razmišljaš o parkingu
-Ne troši gorivo i nema registracije
-Za jeftinu, običnu biciklu održavanje je skoro džabe čak i ako ne radiš sam
-Generalno, bicikla je kul stvar, lepo ju je voziti rekreativno.

Bicikla - mane :

-Ako imaš malo bolji bajs, ukrašće ti 101% čim skineš pogled sa njega 5 minuta, trošak i nerviranje.

-Ako je toplo napolju bićeš stalno znojav, nije zgodno ako hoćeš leti da skokneš negde gde je potrebno biti koliko toliko pristojan

- Ako pada kiša, pokisneš.

-Ako duva vetar, umoriš se kao ker.

-Održavanje kvalitetnog bajsa nije uopšte jeftino.

-Niko ne zarezuje bicikliste ni 2%, prouči malo svoje moguće rute, ako nema biciklističke staze, smučiće ti se vožnja. Ovo je ozbiljan problem.

Ovo mi je za sad palo na pamet, ako se setim dodaću još nešto. Zaključak : skuter ima svojih prednosti i mana ali je ZAKON, leti ne silazim sa njega, biciklu vozim samo kad moram a fizička aktivnost je trčanje, basket, fudbal.

Inače bicikla mi je neki m-bike kineska čeličana, dovoljno je sranje da ne moram da razmišljam o njemu ali uvek utegnut, podmazan, sve radi. Jako je koristan kao backup opcija, kad zakaže skuter a auto leti izbegavam da vozim ili gospođa negde pobegne. Isto je kul kad se uveče vozikamo, sa detetom, jer i ona ima svoj. Dakle volim da ga imam ali ne obožavam da ga koristim. Znam ljude koji biciklu ne voze samo po ledu i kijametu.
_
Arm the Homeless

Nightflier

Odlucio sam se za model Alpina Karavela, bez brzina i sa kontrom. Em mi se veoma dopada kako izgleda, em je 15k.

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Petronije

Uf, nikad to ne bih mogao da vozim, pogotovo po brdovitom bg.
Arm the Homeless

Nightflier

Ja sam kao klinac po daleko brdovitijim obroncima Homolja vozio poniku :) Od petog do sedmog razreda, kada sam je prerastao, nisam se skidao s nje.  S druge strane, na Karaburmi zivim jos godinu dana, odokativno, a posle toga zena i ja nameravamo da opet potrazimo stan u Zemunu, tako da racunam da brdovitost nece igrati dramaticnu ulogu :)

Kako je najbolje zastiti bajs od kradje? Lanac i katanac, ili nesto vise high tech?

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Petronije

Nemam pojma, stvarno, ja imam neku kinesku čisto da ga ne odveze neko jer nema ništa :lol: Vidim da kod mene na parkingu u firmi ovi malo bolji imaju neke masivne gvožđurije ali raspitaj se bolje negde, možda se i ovde neko javi.
Arm the Homeless

Nightflier

Kod tebe na posao ljudi dolaze bajsovima? Dopada mi se firma :D

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Nightflier

Da, evo kako bajs izgleda...

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Petronije

Quote from: Nightflier on 17-03-2016, 22:57:38
Kod tebe na posao ljudi dolaze bajsovima? Dopada mi se firma :D

Sent from Bigg Maggzzee
Pa da, ima poseban parking samo za bicikle, natkriven, možeš da ga "ubodeš" ili okačiš. Tako je u svim fabrikama ovde :lol:

Lepo izgleda bajcikl, elegancija i jednostavnost.
Arm the Homeless

Biki

Quote from: Nightflier on 17-03-2016, 22:42:10
Ja sam kao klinac po daleko brdovitijim obroncima Homolja vozio poniku :) Od petog do sedmog razreda, kada sam je prerastao, nisam se skidao s nje.  S druge strane, na Karaburmi zivim jos godinu dana, odokativno, a posle toga zena i ja nameravamo da opet potrazimo stan u Zemunu, tako da racunam da brdovitost nece igrati dramaticnu ulogu :)

Kako je najbolje zastiti bajs od kradje? Lanac i katanac, ili nesto vise high tech?

Sent from Bigg Maggzzee

Podsetilo me ovo na jedan domaci rad mog dragog skolskog druga kad smo bili deca. Njegova majka me jednom zvala da mu pokazujem matematiku pa mi uzgred dala pilecu nogu u supi da poglodjem, ali to je druga prica. Elem u vezi domaceg rada. Bio pocetak skolske godine i uca nam zadao temu Kako sam proveo / provela letnji raspust. Pita ucitelj jel ima neki dobrovoljac da procita svoj rad, kad moj veseli drug poskoci iz klupe, rukom visoko iznad glave sa jos nekoliko njih entuzijasticnih povikase u glas: "Ja, ja, ja!"
Ja se nesto nisam javljala, jer osim plascenja sena na selu, cuvanja krava u vocnjaku, citanja knjiga na tavanu iznad stale i ambara, te odlazaka na mali gradski bazen po povratku u grad pred kraj raspusta nisam imala sta interesantno da napisem. Ili sam se bar tako osecala jer nisam bila od one cool dece sto su leta provodila po Jadranskom ili Sredozemnom moru.
Izabere ucitelj tako mog druga da cita domaci, kad on ustade, onako vazno stade ispred razreda i krene da cita . Napisase je kako je leto proveo na selu kod babe i dede i kako mu je bilo mnogo dobro jer je dobio biciklu koju je od mila nazvao Violeta. Uziveo se on tako u pricu i sav srecan onako iz sveg glasa vice da ga i oni u poslednjim klupama cuju: " I sendem ja tako na moju Violetu, pa uz brdo, niz brdo...!" Deca u vrisak od smeha, a meni je bilo mnogo drago. Kad bih sad mogla da se vratim u to vreme, ustala bih iz klupe i aplaudirala mu.

Izvinjavam se na digresiji 😊

Biki

Quote from: Nightflier on 17-03-2016, 23:04:40
Da, evo kako bajs izgleda...

Sent from Bigg Maggzzee

Lep je

Nightflier

Sto, divna je prica. Za Zabavnik :)

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Barbarin

od krađe samo stan stan spašava bicikl, ni šupa, ni podrum ni tavan, ni lanac ni katanac, samo u stanu ili na terasi je siguran, sve drugo je veći ili manji rizik.
a ako neko baš oće da ukrade ukrašće ga bez obzira na zaštitu.
ne bi ti preporučio da kupuješ novi nego da nadješ neke polovne iz inostranstva na nekom buvljaku ili preko oglasa. malo provozaš vidiš kako ide.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Nightflier

Nema polovnih 28", a i kad ima to su najcesce modeli s milion brzina i svacim necim sto mi ne treba, a i cena je tu negde. Ovako za 15 k dobijam i dve godine garancije.

Sto se tice bezbednosti, znam da je najsigurniji u stanu, ali sta cu kada ga budem vozio, pa svratim u neki kafic ili prodavnicu?

Sent from Bigg Maggzzee

First 666

Petronije

Parkiraj ispred izloga :lol:
Arm the Homeless

Berserker

Izbegavati obicne sajle, pogotovo sa sifrarnikom, to se resava za manje od 30 sekundi. Za kraca zadrzavanja do pola sata po gradu moze da pomogne jedan solidan lanac koji koriste za skutere, to se lako smota i nosi na bajsu, i za nijansu teze se otkljucava, a ne grebe bajs kao lanac. Dobro je uzeti duzi (bar 1.2 ili 1.5 metara) jer se onda moze provuci i kroz zadnji tocak i kroz ram pa oko bandere, i tocak je osiguran. neki ljudi savetuju dva kraca lanca, gde prvi prolazi kroz prednji tocak i ram, a drugi prolazi kroz zadnji tocak i ram i oko nosaca-bandere, znaka itd. Za gradski bicikl u principu ne treba imati tockove i sediste sa ekscentrom (to je ona polugica sto se samo rastegne da bi mogao da skines tocak ili sediste, umesto srafa) jer lopovi onda skinu tockove i sedlo u roku od 10 sekundi. Evo slike lanca, i slike tih ekscentra da se vidi o cemu pricam.

Berserker

I u principu kad idem bajsom u kafic stvar je laka, parkiram ga do izloga i sednem tako da ga uvek vidim, sad bar ide letnja sezona pa ce se vise sedeti u basti. Odlazak u prodavnicu je bezbedan sa ovim lancima, jer njih treba malo duze testerisati pa ih retko skidaju u toku dana. Ljudi mnogo hvala i onaj U-lock, ali ja nisam imao prilike da ga probam, jer je bilo par serija sa losom bravom koja se lako obijala, pa ne znam koja marka je dobra, ali njega generalno predstavljaju kao najbolje sredstvo za zastitu bajsa. Ja se ipak drzim ovog lanca, i za ovih 5 godina koliko aktivno vozim bajs nisam imao problema.

Nightflier

Ta varijanta lanca s ključem mi se najviše dopada, premda sam razmišljao i o nekom heavy lancu s katancem, koji bih nosio u nekoj torbici na bajsu.
First 666

Berserker

Moze i jaci lanac, ali je tad bitno da katanac bude najbolji moguci, jer je on slaba tacka, tako da kinezi ne dolaze u obzir. Vecina lanaca za bicikle koji nisu home-made su oblozeni crevom da mogu da se obmotaju direktno oko bajsa a da ne grebu ram.

Petronije

Kineski katanac se lomi u trenutku odgovarajućim alatima, video sam svojim očima. U principu služi samo za ukras. A kinesku sajlu od 200 dinara sam na ženinom bajsu razvalio kombinjerkama za 2 minuta, bez predhodnog iskustva, unutra plastika i neki mekani metal. Zamisli kako iskusni majstori to otvaraju.
Arm the Homeless

Aco Popara Zver

Купиш бајс и одма га изгребеш и улубиш чекићем на пар мјеста, нико онда неће да га краде :)

Или му скинеш волан и понесеш у кафић!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Barbarin

Onaj Berserkov "lanac" sam imao, i dobar je, a ima takav i sa alarmom, kad krene neko da ga jače mrda ili nešto slično krene da pišti ko alaram za kola.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Nightflier

Berzerkovo rešenje mi se za sada najviše dopada. Sačekaću još jedno mesec dana s kupovinom, pošto su najavili neku akciju staro za novo, sa prilično velikim popustima, pa da pokušam da to ugrabim. Ali čim kupim bajs, postavljam fotke & utiske :)
First 666