• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Filip David - Bunar u tamnoj šumi (2015)

Started by Mark, 17-03-2016, 23:04:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mark

Potražite ovu knjigu, izašla je kao dodatak sa nekim od brojeva časopisa NIN i ima je za male pare na Kupindu i sl. prodavnicama.

Dakle ovo je izbor iz tri knjige pripovedne proze koje je autor objavljivao od 1964. do 1988. Otvaram ovaj topik i zato što su pripovetke pomalo hororične, bave se dosta arhetipskim temama i dosta su udubljene u psihologiju, psihoanalizu ali i folkor, ali ne naš srbijanski nego više srednjeevropski. David ovde na momente podseti na Poa ali i na Kafku, naročito kada se naglašava usud, neizbežnost, neobjašnjivost, misterioznost i opskurnost stvari koje likovi doživljavaju ... Inače, ako se sećate, po jednoj od priča Filipa Davida je nastala i TV drama Štićenik koju je režirao Đorđe Kadijević i koja je do danas već postala kultna.

Radi se o malecnoj knjižici koja je možda i najbolji uvod u delo Filipa Davida, autora koji je nažalost poznatiji po političkom delovanju nego po svojoj izvanrednoj prozi.

Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

tomat

Uzo čitam Priče o stvarnom i nestvarnom, zbirku koja obuhvata sve Davidove pređašnje zbirke priča, i ne mogu dovoljno da preporučim ovo. Nisam daleko odmakao, privodim kraju prvu celinu (Bunar u tamnoj šumi, u kojo je i gore pomenuta priča po kojoj je Kadijević snimio Štićenika, i koja otvara zbirku). Potvrđujem ovo što je Mark rekao, priče su pre svega fantastične, možda je preciznije reči začudne, svakako sa elementima horora, mene najviše podseća na Kafku, liči i na magični realizam. Još jedan plus, makar meni, je i što su priče kratke, vrlo često ispod deset strana, što je super za moj poremećaj pažnje.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truman

Ovu knjigu je ghoul preporučio, na listi mi je za čitanje.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.