• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

"Svrha" Sedme Umetnosti

Started by Dybuk, 15-04-2016, 15:58:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dybuk

Secam se da sam jednom usla u kracu raspravu sa studentom filmske produkcije oko svrhe filma. Covek je tvrdio da je cilj filma da zabavi, te da mu je to osnovna svrha. Ja sam smatrala i dalje smatram da je film mnogo vise i dublje od toga, ali...

Nekoliko godina kasnije pocinjem da mislim kako nije bio skroz u krivu, jer to jeste jedan od vaznih elemenata ove umetnosti mada verovatno ne i njen osnovni cilj. Par ilustracija

Od Sokurova koji smatra da film nema dometa te da je 'niza' umetnost u odnosu na muziku i knjizevnost

Do nasumicno odabranog teksta na temu: The Purpose of Films koji navodi sledece

QuoteFilms can have many different purposes depending on what we define a film as. Generally, most feature films tend to do one or more of the following via storytelling:

Convey emotions to the viewer.

Raise awareness about an issue.

Educate about a subject.

Entertain.

Make money.

Ovo je relativno i individualno, posebno imajuci na umu postojanje razlicitih zanrova (o kojima se takodje kaze ponesto u navedenom tekstu) ali ova gruba podela nije tako losa. Npr neki zanrovi nemaju edukativan karakter ali ciljaju na emocije, zaradu i cist etertejment (vecina komedija), pa rekla bih i dobar deo horora.

Sta vi mislite?

mac

Da bismo znali koja je svrha filma treba prvo da utvrdimo koja je svrha čoveka.

Ghoul

Quote from: mac on 15-04-2016, 16:13:53

a između toga - koja je svrha umetnosti uopšte, kao i konkretno prethodnih šest.
https://ljudska_splacina.com/

Dybuk

Quote from: mac on 15-04-2016, 16:13:53

Ne bih rekla.

Nisu sve umetnosti iste, rispektfuli, ali sto se konzumenata filma tice to je svakako njihova izborna aktivnost a ne nesto od zivotne vaznosti niti nesto sto definise coveka. Govorim o publici, konzumentima, a ne stvaraocima. A bez publike umetnost ne postoji, znaci mozes ti nesto za svoju dusu ali ako to ne ugleda svetlo dana i nije validirano kroz prizmu publike, to je i dalje tvoj popodnevni hobi. Dakle, koja je svrha u odnosu na uzivaoce a ne na sebe samu.

džin tonik

svrha je u oku promatraca. u svemu, kao i u filmu, prisutni su entertejnment, informacija, manipulacija u razlicitim odnosima...
tek ovisi o individualnom pristupu, hocemo li preuzeti izvorni odnos: meni je u svemu 90% entertejnmenta, bio to igrani film ili bila vijest o eksploziji nuklearke u japanu (sjetih se jednog tv-priloga, live-prenos, diskusija sta se zbiva sa reaktorima u nipponu nakon tsunamija. sjede voditeljica i strucnjak, nagadjaju sta se desava, koliko opasno, a u pozadini ubacen rt-pogled na reaktore. i tako pricaju, kad odjednom jedan odleti u zrak poput hidrogenske bombe. a ova ce strucnjaku, sta mislite, je li sad doslo do isticanja radijacije? a ovaj razmislja, ma, ne bih rekao, to je odletio krov u zrak zbog pritiska... jos uvijek umirem od smijeha kad se sjetim).
znaci, sami biramo sta je svrha.

Dybuk

Quoteznaci, sami biramo sta je svrha.

da, i ovde bi zainteresovani ucesnici mogli da kazu sta je to po njihovom misljenju. :)

No, iako se potpuno slazem sa recenim o entertejmentu (jer film jeste deo entertejment industrije) opet mislim da nije sve potpuno individualno, te da se moze izvuci neki opsti zakljucak kao u primeru iz OP.

džin tonik

a? sto ne kazes odmah. opca svrha je tracenje vremena izmedju dva mraka. :)

Dybuk

Aco Popara Zver

На почетку топика студент фду тврди да филм треба да забави. Јел то српски фду или француски
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Dybuk

Srpski...i nije fdu vec neki od onih privatnih, sto je mozda vazna distinkcija.

To sto 90% srpskih filmova nije *zabavno* verovatno je imalo izvesnog udela u formiranju tog otpora, doduse :lol:

ed, covek ne voli horore tako da i ne zna sta je zabava!! :!:

Aco Popara Zver

Баш би било чудно да тврде да им је сврха забава а онда сниме сушту супротност тога

Елем, моје виђење сврхе умјетности је хумана формација или човјекотворство

Каква је умјетност такав је и народ, његове жеље и ставови.

Књижевност има предност јер је писменост потребна привреди и бирократији, али се политичарима обило о главу образовање и слобода литературе, те едукација у погледу визуелног никад није доспјела у школе, иако су неки то предлагали

Одатле забава као сврха јесте политичка одлука, капиталисти читају Лењина пажљивије од комуниста.

Dybuk

Znaci, svrha (sedme) umetnosti je da podilazi ukusu vecine i mentalitetu naroda, ili naprosto ne postoji izbor jer umetnost stvaraju pripadnici tog naroda?
Realno, art i indie filmove, andergraund ostvarenja vecinski narod ne voli, ne vidi, ne trazi. Tako da u globalu, ima smisla. Sto nas opet vraca na

entertejment

zaradu

Aco Popara Zver

Не бих рекао да подилази већ контролисано обликује

Ко је крив инди филмаџијама што немају смисао за хумор!

Трамп је фантастичан спој ирске крви, вајт треша, алкохолизма, америчког рвања, словенских манекенки и пуке генијалности!

Какав је трампов човјек, шта воли и мрзи, шта хоће, шта неће, ко су му пријатељи и противници, то је питање његове умјетности!

Dybuk

Nije sve ni cirkus!

Kad kazem entertejment uopste ne mislim na smisao za humor mada su artsy fartsy filmovi nenamerno smesni u svojoj smrtnoj ozbiljnosti i potrebi da nesto "poruce", koristeci neuniverzalni jezik, najcesce.
Mislim na sposobnost filma da iskomunicira sa publikom, da privuce paznju, i da tu paznju odrzi. Niko nije lud da u slobodno vreme gleda opelo ili misu, if you know what I mean. Dobro, poneko verovatno jeste.

A da li podilazi ili oblikuje je, moze biti, pitanje kokoske i jajeta.

Truman

Ne biramo sami šta je svrha, film je odraz u ogledalu naše psihe koja je formirana ko zna pod kakvim sve uticajima ( kao i svaka druga umetnost ).  Što dublje filmove biramo to i dublja i razvijenija psiha ( sorry zosko! ). To dakako ne znači da ne možemo da se opustimo uz komediju, da me ne shvatite pogrešno.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Aco Popara Zver

Како није све циркус? Кад све буде циркус тад ће да нам сване!

Ео наизглед озбиљна драма Антигона, девојчурак који се супротставља Креонту, а публика се смије блесавој цурици

То је похвала лудости, Антигона је малтене циркуска наказа, ћерка Едипа и његове мајке, чудовишни плод инцеста, удара на једног Креонта

Забава за масе, комуницира с публиком, кроз надреалну вољу луцкасте Антигоне шаље озбиљну критику државној власти

Јазавац пред судом још се није родио, али теорија циркуса и дворских луда је заокружена

Карневали ослобађају! Trump macht frei!

džin tonik

Quote from: Truman on 15-04-2016, 19:18:28
Što dublje filmove biramo to i dublja i razvijenija psiha ( sorry zosko! ).

sto sorry ,na slicnu relaciju nisam pomisljao ( zahvalan  ).

Dybuk

Eto, strada siroti zosko :(

Znam da mu Child of God nije legao, ali ce Son of Saul sigurno promeniti percepciju!!! :lol:

ridiculus

Dybuk, zabava je termin koji je najviše vezan za teoriju igara. A čak i tu se ne slažem. Možeš ga vezati za bilo šta, ali da li je to nužno?

U ovakvim raspravama ćeš samo saznati šta učesnici misle čemu film služi. Ili, da citiram jednog poznavaoca materije: Koja je svrha svrhe?
Dok ima smrti, ima i nade.

Dybuk

Hej ridiculus!!

E pa ne znam da li je rezervisano za igre ili kompletnu entertejment industriju, primeti da namerno izbegavam termin 'zabava'.

Ipak, dala sam u prvom postu par primera pa cak i listu 'svrha' filma pa sam mislila da je to zgodna smernica, osim toga, nisam sigurna da se ova tema pretvorila u blatantan skup licnih misljenja...nisam sigurna ni u sta :cry: pa ni u svrhu svrhe :cry:

ridiculus

Nešto može jednim delom spadati u "industriju zabave", a drugim ne. To zavisi od kulture, društva, vremena, tradicije, itd. Za igre se specifično tvrdi da im je suština u zabavnosti, a čak i oko toga se vode rasprave.

Aco Popara Zver

Ридикули мисли да се теорија игара бави видео играма... сврха видео игара, бар тако кажу, јесте да људе макне од идеолошких наратива и сведе их на чисту операционалност, односно испуњавање задатака, без икакве потребне мотивације. Играч просто се води циљем, хоће да изврши задатак и пређе левел, наратив је у већини игара секундаран. Није џабе Роналд Реган препоручивао играње џојстицима, јер тако се рађају пилоти бомбардера.

Мехо је, наравно, овдје изузетак који потврђује правило.

ridiculus

Naravno, ovo gornje mišljenje je nastalo u doba Regana, pa ću ga zaobići kao arhaično.

Mislio sam na SVE igre, ne samo video-kategoriju. Levi-Štros je pričao o društvenoj funkciji igara i rituala, dve suprotne kategorije, ali to je neprimenljivo na današnje društvo. Još jedan dokaz da je svrha varljiva "stvar".

Palmer

Samozaborav i stvaralaštvo kroz oblikovanje duha naroda i uzdizanje iznad empirijskog sveta. Naizgled pojedinačni doprinos (ili urlik u prazno) kulturnom razvoju jednog vremena. Ili pak računovodstvena kategorija.  :lol:

Aco Popara Zver

nije ti to Levi-Štros nego Stros, i stariji je od Regana

teorija igara se ne bavi video igrama

ridiculus

Pa naravno da je Stros kad nije Nemac, nego Belgijanac. Dobro da si rešio tu misteriju (za mene).

Kao i da je stariji od Regana. To nisam znao, priznajem.

Kao i da se moderna teorija igara ne bavi video-igrama. Ni to nisam znao. Ni posle 20 godina čitanja o tome.

Ili... možda se samo tvoja i moja percepcija "modernog" razlikuje malkice?

Aco Popara Zver

ridiculus

Ne, čitao sam o ovome:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Game_studies

Čak i piše: "Ne brkati sa game theory". :lol: Priznajem da nisam najsrećnije preveo frazu, ali svako koga zanima išta u vezi toga bi se snašao u razumevanju. To što ti ne želiš, pa se praviš da ne vidiš šumu od malog žbuna, govori o (zlo)namernosti, u najboljem slučaju. Ispravljajmo kvačice na slovima! Uvek sam za to, naravno. Ali ne na uštrb* teme.

*evo ti još jedne pravopisne greške, pa je ispravi slobodno.

Aco Popara Zver

da, ti dvaes godina čitaš o nečemu što ne znaš kako se zove

nije kvačica problem, moj linkine, no što ti Regana nazivaš arhaičnim i onda spominješ Strosa

no, znamo kako linkin pada u vatru i nalupeta 10 strana topika ni o čemu, šta je svrha svrhe, šta će linkinu ridikuli, bolje da se povlačimo, dok je Tramp još na nogama

ridiculus

Čitam na engleskom, ako nisi primetio. Na srpskom ne postoji adekvatna terminologija. I nemoj onda meni da nabijaš obavezu da moram da je smislim. "Game theory" protiv "gaming theory". Jel postoje ikakve šanse da prevedem, a da znaš na šta mislim? Ili da ubuduće samo pišem na engleskom, a da se ti onda žališ iz tog razloga?

Drugo, nije Regan arhaičan, nego ono mišljenje koje si izneo, i koje nema veze s mozgom, ni sa današnjim stanjem pojave o kojoj pričaš. Pominjanje Regana je bio samo moj pokušaj da se našalim na račun toga, pošto su oboje sadržani u istoj rečenici.

Treće, ne kvarimo temu Dybučici! :cry:

Ghoul

Quote from: ridiculus on 16-04-2016, 01:23:05
Treće, ne kvarimo temu Dybučici! :cry:

ovu temu je nemoguće pokvariti pošto je u startu debilna.
dakle, njen razvoj je sasvim prirodan i prigodan.

ridiculus

Slažem se da je sve ovo zaludna vežba u semantici... ali, zato je tu Ashboy da je učini još zaludnijom!

Aco Popara Zver

pa zar samog sebe da krstiš ashboy-em, crni linkine

gledaj, pazi, sve je to lako provjerljivo, naime, ja jesam rekao šta je svrha video igara (pritom je nevažno ni da li sam u pravu), a linkin to uopšte nije rekao, čak ni šta je svrha Levi-Strosovih igara

imamo sad pokretnu definiciju, vrćenje gluposti, bez iznošenja teze ni kontrateze, samo mrljavljenje debileština, neke poetike horora i slične sprdnje

i šta je na kraju svrha? e moj linkine, pa bar reci nešto!

ridiculus

Gle sad, pa ti si sam sebe krstio Ashboy-em, u domaćoj varijanti, doduše! :lol:

Poveži to sa gore rečenom engleskom terminologijom! Povezuj malo, ali svojom glavom, ne samo ono što si pročitao kod velikih mislilaca čovečanstva. Ili onih manjih. Ili na vikipediji.

Nema jednoznačne "svrhe". Tako nešto ne postoji. To je lažna senka koju jezik baca na ljudski um. To sam već rekao - malo uvijenije, doduše - i onda ti dodješ ponovo, pa mi tu nabacuješ nešto kako nemam svoju tezu KOJA je svrha toga i toga. Evo, reći ću ovo: SVRHA ove rasprave je da vrati Ashboy-a u pepeo iz kog je došo. Ne slažeš se?

Aco Popara Zver

e moj linkine

Quote from: Саша Радуловић on 15-04-2016, 23:38:51
сврха видео игара, бар тако кажу

a što se Ashboy-a tiče, sorry, ja tebe shvatio da pričaš o Levi-Strosovom Ashboy-u, a ti u stvari samo bukvalno prevodiš pepelbata u ash, Levi-Strosa možda nikad nisi ni čito

linkine, totalni si promašaj, moraš da smisliš neki bolji alter-ego, ovo više nije zanimljivo!

Ghoul

Quote from: ridiculus on 16-04-2016, 02:13:03
Poveži to sa gore rečenom engleskom terminologijom! Povezuj malo, ali svojom glavom, ne samo ono što si pročitao kod velikih mislilaca čovečanstva. Ili onih manjih. Ili na vikipediji.

bwahahahahaaa...

a onda će dibučica da dođe da zamota svrhu čokolade u foliju...

just wait & see! :-D

Palmer

kakve bre video igre. teorija igara se najviše koristi u savremenom menadžmentu, operacionim istraživanjima. Matrične igre, linearno programiranje, minmax itd itd.

Fonjare dosta rade na tome:

http://www.puskice.org/downloads/operaciona-istrazivanja-2/Operaciona%20istrazivanja%202%20-%20skripta%20za%20I%20kolokvijum%202012-13%20(by%20Stepke).pdf

džin tonik

Quote from: Dybuk on 15-04-2016, 22:02:34
Eto, strada siroti zosko :(

Znam da mu Child of God nije legao, ali ce Son of Saul sigurno promeniti percepciju!!! :lol:

samo ako ima akcije, nasilja nad nejaci u krupnom planu! :lol:

Palmer

ridiculus

Ni ja ne vidim kakve veze ima ta teorija igara sa društvenom funkcijom "zabave". Izgleda da ne čitaju svi pažljivo postove ovde. Iako jesam sam kriv, priznajem.

"Svrha" je ono što je najpotrebnije u odredjenom vremenu nekom društvu, grupi ili pojedincu. To je najbliže što mogu da odredim, a i to je više pesnička fraza nego naučna definicija. Ako društvo vapi za "eskapizmom", onda će to postati svrha svega čemu može to da se pripiše. Ili zamenite tu reč sa nekom drugom.

Ostavljam Ashboy-a i linkina da raspravljaju ovde... Valjda ovaj drugi može da ga pobedi mudrošću (svog nepostojanja)?

Dybuk

Quote from: ridiculusAko društvo vapi za "eskapizmom", onda će to postati svrha svega čemu može to da se pripiše.

Znaci, "tracenje vremena izmedju dva mraka" :) Eskapizam, svakako.

Nisam bez razloga stavila rec medju navodnike jer je traziti svrhu umetnosti pomalo apsurdan zadatak. Vidim da je tebi zasmetao izbor termina, postujem i razumem, ali for the sake of the argument, recimo da banalizujemo celu stvar, i filmu nadjemo 'purpose' kao sto je to uradio autor teksta u prvom postu. Ili, mozemo da trazimo dlaku u jajetu, uhvatimo se za 'pogresan' izbor termina i u nemogucnosti da prevazidjemo taj problem, tu stanemo.

Aco Popara Zver

ne može linkin to da shvati

ridiculus

Reče Ashboy i veselo otpuza nazad da i dalje upućuje svoje standardne zamerke na pogrešne izbore termina...

@Dybuk
Što se mene tiče, nije to pitanje izbora termina. Mogla si da staviš "purpose" ili čak "value" - sve je to TOLIKO relativno da se menja od čoveka do čoveka, a kamoli od društva do društva ili od doba do doba. I nije to stvar različitosti načina na koji se filmovi snimaju u datom trenutku - kao, recimo, danas snime nešto radi zezanja ili opuštanja, planirajući da to ostane za sva vremena tako - nego će neko kasnije moći da uzme iste te filmove i pronađe u njima nešto drugo.

Ono o "svrsi svrhe"? Nije to moje, to je rekao Vitgenštajn. U stvari, rekao je "what is the meaning of 'meaning'?", da budemo precizni (u još jednoj od onih knjiga koje nikad, nikad, nikad nisam čitao! Ne daj Bože!  :lol: ), ukazujući na to kako se reči upotrebljavaju pogrešno, zahvaljujući analogijama koje vode na pogrešan put. (Put dečaštva i pepela, između ostalog.)

U stvari, ja percipiram tvoje pitanje kao "šta je film za vas?... evo šta je za mene" o čemu je sasvim legitimno ćaskati. Ali za neku objektivniju priču... ne. Čak i tekst koji citiraš na početku je polu-zaludan. Koristi izraze kao "generalno", "većina dugometražnih filmova" i sl, što nas opet ne ostavlja nigde. Možda je prvobitna svrha ovog filma bila da režiser kaže svojoj ženi koliko je voli, pa su posle rešili da ga puste u distribuciju jer su videli da i drugi ljudi reaguju na to. Takve stvari saznaš obično naknadno, a neke nikad. Zato je zaludno pričati o tome. S druge strane, mnogo toga je zaludno, pa ipak radimo, tako da... nastavi.  :wink:

Biki

Entertainment
noun
1.
the act of entertaining; agreeable occupation for the mind; diversion; amusement:
Solving the daily crossword puzzle is an entertainment for many.
2.
something affording pleasure, diversion, or amusement, especially a performance of some kind:
The highlight of the ball was an elaborate entertainment.
3.
hospitable provision for the needs and wants of guests.
4.
a divertingly adventurous, comic, or picaresque novel.
5.
Obsolete. maintenance in service.

Tesko mi je da nadjem drugu rec na srpkom osim zabave. Delim misljenje sa Dybukinim sagovornikom da je svrha filma zabava, dok su dokumentarni filmovi tu da informisu, obrazuju.

džin tonik

Quote from: Biki on 16-04-2016, 19:10:15
...
Tesko mi je da nadjem drugu rec na srpkom osim zabave. Delim misljenje sa Dybukinim sagovornikom da je svrha filma zabava, dok su dokumentarni filmovi tu da informisu, obrazuju na zabavan nacin.

+1  xjap

Aco Popara Zver

Linkine, o Linkine Uroborni, hajde molim te

''sve je to TOLIKO relativno da se menja od čoveka do čoveka, a kamoli od društva do društva ili od doba do doba''

daj jedan konkretan primjer đe se svrha razlikuje od čovjeka do čovjeka i društva do društva, i konkretizuj to ''sve je relativno'' bulažnjenje, dok i Boban ne shvati da si Linkin

Dybuk

Nemojte da se svadjate :cry:

Ridiculus nije Linkin, izmedju ostalog znam po muzickim ukusima koji su totalno razliciti. Linkin, kad je u retkim trenucima ista kacio na forum, slusa Lenona i nekakve sladunjave mejnstrim gluposti, ridiculus citavu lepezu zanrova, opskurnih bendova itd. To ne mozes da fejkujes.

QuoteOno o "svrsi svrhe"? Nije to moje

Znam, shvatila sam. Stvarno mi je nemoguce da odgovorim na to "pitanje". Ali dobro je, filozofsko :lol:

QuoteU stvari, ja percipiram tvoje pitanje kao "šta je film za vas?... evo šta je za mene" o čemu je sasvim legitimno ćaskati. Ali za neku objektivniju priču... ne. Čak i tekst koji citiraš na početku je polu-zaludan

Ali, to uopste nije moja namera. Ja ciljam na objektivnije odgovore, a mislim da do njih nije nemoguce doci. Zasto je tako tesko odgovoriti na ovo pitanje? Biki je uspela, zosko, bata...ali se slazem s tobom oko karaktera pitanja i rasprave, stavise, vecine rasprava ovog tipa:

QuoteS druge strane, mnogo toga je zaludno, pa ipak radimo

Upravo.

džin tonik

sasvim je legitiman taj ridiculusov stav, ali kad se ovako krene ponavljati... kazes jednom, dva puta, tri, ali deset puta, sve bez da se i nazire kraj...

Ugly MF

Ja znam svrhu svake stvari, ali neću da vam kažem.