• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

The WITCH (2016)

Started by Dybuk, 15-05-2016, 15:02:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dybuk

Najbolji horor koji sam pogledala ove godine. Bilo je nesto reci na generalnom horor topiku, ali film zasluzuje sopstveni, verujem da ce se o njemu jos pricati, jer se moze tumaciti na vise nacina i svako ima svoju perspektivu. Da vidimo sta su neki sagitasi rekli o filmu, and go from there, ako se slazete...

Quote from: eddie coyle on 16-04-2016, 15:18:06
Pogledao sam The Witch.

Ovo je jos jedan horor koji dolazi iz indi miljea i sa kriticarskim hvalospevima ali je u sustini cist palp, koliko god se reditelj trudio da se izda za nesto drugo kroz sofisticiraniji ( i pretenciozniji ) rediteljski postupak. Slicno kao i The Invitation, dosta rano se razotkrije "misterija" a na kraju se film i strmoglavi u ocekivani palp, s tim sto je ovde taj palpicni kraj efektnije realizovan nego u The Invitation. To je steta jer je film mogao da bude odlican, da je bio ambivalentniji oko toga sta prouzrokuje cudne dogadjaje na farmi.

Sa druge strane, obozavanje kritike ne cudi s obzirom da je njihov rezon takav da ako je film bolji od prosecnog Blumhouse brabonjka ( a The Witch i jeste ) onda ga treba iskovati u zvezde...

Quote from: Mark on 17-04-2016, 00:28:41
The Witch je jedan od onih filmova koji zadiru duboko. Ovaj film vraća veru, kako u savremeni horor - tako i u savremenu kinematografiju uopšte! Moram priznati da sam u zadnje vreme pomalo izgubio strpljenje i da se neretko više smorim nego što uživam u filmovima, ali The Witch me je lepo podsetio da još ima ljudi, pristupa kinematografiji,  da ima tema koji umeju da zaintrigiraju, fasciniraju, uplaše, ...

Quote from: Бата Животиња on 01-05-2016, 04:30:44
VJEŠTICA

Precijenjeno. Aleksije je spomenuo brdo klišea, koji doduše jesu odlično uslikani, svaka čast za opštu atmosferu, ali šta s tim, kad je ovo nesuvisla, nekompletna priča, koju čak zovu i realističnom.

Pa počnu da drobe o kalvinizmu i doseljenicima, ono niđe veze, kao iz nekog agitprop dajdžesta ''deco, 'vako bilo u srednjem veku''. U stvari, da, na čistoj površini priče, odjeća, stanovanje, poljoprivreda, jezik, ovo je možda korektno, no kad sve te karakteristike sabereš nedostaje samo jedna - suština.

Nema je. Ovako Perica zamišlja kalvinizam, zlokobnu prirodu, roditeljstvo, dječaštvo, djevojaštvo. Ovo ništa nije tačno, prosto je laž. Stoga ne čudi topik "horor je nazadni pokret'', da je u bilo kom smislu progresivan ovaj film ne bi ovako izgledao.

A šta vidimo, pa zavisi kako tumačimo, kao proizvod crne magije ili hiperbolične predrasude. Slobodno birajte -  podjednako nazadnu interpretaciju.

Quote from: singerica on 06-05-2016, 13:25:53
THE WITCH 2015
Konačno osvježenje u učmalom svijetu horora. I možda zbog toga što je većina izašlog u poslednjih par godina veliko smeće, ovo izgleda ko da je s neba palo. Odlična fotografija, domaćinski (gustom smolom) natopljena mračna atmosfera i jako dobra glumačka ekipa. Priča je u suštini tu najmanje važna, da li je sve to realno, plod nečije mašte ili "što je babi milo to joj se i snilo". Koga briga. Film odlično vozi od prve do zadnje scene, poigrava se sa nama i našim strahovima. Omaž bajci Ivica i Marica (Hansel i Gretel) je odličan, jedna od najboljih scena u filmu. Moram da spomenem i prezgodnu mladu vješticu, top riba. Mogu mislit kako je ošašavila onog malog :D

Quote from: Filaret on 07-05-2016, 23:55:14
Чисто једно медитирање. Вештица је coming of age филм, смештен у специфично време и место.
Девојка која одраста постепено се ослобађа својих страхова, од бебе као страха од новог, преко брата као страха од секса, до близанаца као страха од сведока (који једини кроз песму коју само она чује сведоче о греху).
Читав спектар симбола има смисла само гледан из њене перспективе и тумачен у њеном кључу. Она расте кроз бајке, њој је намењена јабука греха као цена растанка од брата, са њом живе црни филип и црни човек као стварност будуће таме у коју не може да вирне, зец који стално бежи је она.
Крв која је веже са мајком је менструална, а гавран је мајчина слутња.
И она на крају не постаје вештица, него жена. Макар у том кратком интерегнуму до брака.
А онда јово наново.

Quote from: usputni_boem on 15-05-2016, 00:17:47
Ja sam The Witch protumacio prvenstveno kao pricu o ljudskoj slabosti, a ne toliko kao komentar o religiji. Ponosni otac i njegovi bastioni ljudskosti - porodica i vera koja i sama nalaze da smo rodjeni u grehu - pokazaju se nistavnim u sukobu sa silama koje su vece od nas. To je u skladu sa settingom - pocetak kolonizacije Amerike i susret s ogromnim prostranstvom koje treba da se ukroti. Ljudima urodjena tama, koja je ostatku porodice ispunila srca, zbog okolnosti na kraju kvari i nevinu devojku. Zato mi ne smeta sto film ne staje jasno ni na jednu stranu u pogledu religije.

Jedina krupna zamerka mi je sto film nije nesto dinamican. Shvatam da je ovo u sustini drama u horor pakovanju, ali bar da su tonuli u ludilo i na jos nekim lokacijama, da je bilo vise upecatljivih neverbalnih scena... Sem toga, film je odlican - rezija, muzika, kinematografija, glumci, dubina scenarija, dijalozi... sve je na mestu. Vrhunac su set-pisovi, kad ih ima, posebno prvo pojavljivanje vestice i kraj.

Petronije

Pristavio sam 720p blurej rip, da ga pogledam kako dolikuje filmu koji ima svoju temu na sagiti :lol:
Arm the Homeless

Aco Popara Zver

Иначе, сад тек видим да испуњава критеријуме бед постр тиори...

Quote from: Mrsomudoje on 19-04-2016, 13:15:24
Pogledao i pregledao Vešticu iz trećeg puta. Film koji traje sat i dvadeset minuta sa sve špicom odužio mi se preko svake mere. Nisam našao išta zanimljivo u njemu osim karte prepoznavanja već ustaljenih klišea. Likovi su iritirajući, boja na granici crno -belog, deluje kao umetničarenje, nabacivanje svega što znamo o pojavi zvanoj Veštica i to je to.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Dybuk

Imas vise postera, sa zivotinjama, zecom, Crnim Filipom...

Bed postr tiori je vrlo rendom, budimo realni :lol:

A sa Aleksijem se nikako ne slazem, uspeo je da ne nadje lepo cak i tamo gde je kvalitet ocigledan, tsk tsk.

Aco Popara Zver

Quote5 svetih posterskih pravila neviđeno loših filmova - mjesec, čeljusti, krvave ruke, zlokobno drveće ili tupave prestrašene face 8-)

Заправо, бед постр тиори је врло прецизна!

Бисајдс, џаба се расправљамо док главна вјештица на форуму не погледа филм

Јевтропијевићка, скидај блуреј рип!

Dybuk

QuoteЈевтропијевићка, скидај блуреј рип!

Pridruzujem se apelu :lol: no, bojim se da cemo sacekati, mislim da pauzira sa forumom.

Petronije, nadam se da ce ti se dopasti!

Aco Popara Zver

ALEKSIJE D.

I ne vredi sav moj trud ni volja, u filmu ne vidim ništa do kraja jasno izvedeno, niti jasan autorov stav. Samo nabacano, uklopljeno sa folkorom i Bergman atmosferom koja ima pokrića da postoji jača seksualna konotacija. Recimo, cura ima tu neku šizofreniju, ili je kuruzu napala neka gljivična bolest te pate od halaucinacija, ili je curetak mlad a neoprašen a potrebe jake i tu sad se prazni ta energija, mada biu i tu bata malo i tatko je možda, pa se ona sveti kao podvojenaličnsot, ili... Ima toga šta je moglo. Ovako, udrobi, smuti, kad ono stvarno veštice kao iz knjiga, uz neke aluzije na Hrista (smrt i govor dečaka) i ostalo brabonjanje. Ne, vaistinu ovo nije bilo za mene. Ispade gde su u pravu što su ga proterali (taju i čeljad mu) iz zajednice, da je stvarno oholola zatucana budalčina, a da veštice i ini stvorovi  i pomagači, uz svu metafiziku jarca, zeca i gavrana, uz mast od bebe i golo veštičije kolo, da sve to postoji, sunce ti ražano! Onda nema prenosno značenje - samo čista ilustracija data kroz film.
I mogo je bolju ribu da nađe od ove. Ni sisa ni dupeta. Sva nešto metiljava, anemična ko da je sišla s neke planine u Bosni i zove se Fikreta.

Dybuk

Mada su mi Filaretova meditacija i boemovo ne-religiozno tumacenje interesantni, video koji je Bata postavio tj, "objasnjenje" mi se dopalo. Autor naravno ide religioznom linijom i upravo nju rekonstruise, a to je i logicno, jer se religionzni motivi, tj kontekst ne mogu ignorisati, ma sta mi pojedinacno videli u filmu. On se drzi onog ociglednog, rekla bih.
Biblijske paralele aside, svidela mi se zavrsnica gde objasnjava da je ljudska zrtva tj krv (beba, blizanci, majka) zapravo gorivo tj mast (ointment) kojim se vestice sluze da bi letele. Ima smisla, itekako. Dopada mi se teorija o nestalim blizancima, i kako su zavrsili :twisted:

Aco Popara Zver

ova mala nova Grejs Keli a Srbi bi Jagodinku Simonović!

a ne, ovaj snimak je upravo ono što je pogrešno, tu konteksta nema. Nisu religiozni motivi kontekst. U tome i jeste problem, ko se drži samo kulturnog obrasca njemu se film dopada, koga zanima i kontekst iliti društvena praksa, njemu se film ne dopada.

Prosto, ljubitelji izjednačavaju dva potpuno različita termina, kulturu i društvo, imaginarno i stvarno, i smatraju da su kulturni obrazac i kulturne vrijednosti ono što se stvarno desilo.

Dybuk

Ma kakva Grejs Keli, jeres!

Naravno da me ne zanima drustvena praksa, vec rekoh da je ovo horor/fantastika a ne istorijska drama. Za jedan zanr koga stvarnost ne zanima previse, jos je i "realistican". Ali elementi su tu, i ne mogu se ignorisati, a film nema aspiracije da bude drustveno-istorijski precizan ili odgovoran, jer, horor.

Ja stvarno preporucujem da se Vestici tako i pristupa, a ne sa nekog stanovista istorijskih fakata, jer se film time ne bavi, to je samo okvir za zacudno, magicno, jezivo, strasno i sl.

Aco Popara Zver

''When we think of historical witches we think of persecuted herbalists, kind white witches, earth mothers — what the Wiccan, New Age-y stuff has grown out of. But what's not talked about is the dark side of the early modern witch, and what she meant to not just men, but women. The witch embodied men's fears and fantasies about women, good and bad, and also women's fears and ambivalences about motherhood in a male-dominated society. And that baggage still exists in the unconscious of today''

That's Brooklyn-based designer-turned-director Robert Eggers describing his first feature, The Witch.

dakle, reditelj tvrdi da je realističnost bila cilj... i nije je dobio.

A ovo protivljenje novoj Grejs Keli je za svaku osudu...

trt-mrt

meni se cini da je cale vrbovan iz nekog lokalno-amatersko-pozorisno-bardovskog udruzenja. ne kazem da je sigurno tako, ali ima indicija. dobro tako reditelju, jeftiniji onaj na trzistu, a superiska i bardu, klopa i pice tokom snimanja, zezanje sa ekipom, filmskom, a mozda i nekom svojom, pa izlasci u grad, ili selo, zavisno gde se to snimalo. o karijari da i ne govorimo

usputni_boem

Meni je cale super, posebno kao pojava (glas, stas i harizma), a dobro je i odglumio.

Quote from: Бата Животиња on 15-05-2016, 18:28:27
''When we think of historical witches we think of persecuted herbalists, kind white witches, earth mothers — what the Wiccan, New Age-y stuff has grown out of. But what's not talked about is the dark side of the early modern witch, and what she meant to not just men, but women. The witch embodied men's fears and fantasies about women, good and bad, and also women's fears and ambivalences about motherhood in a male-dominated society. And that baggage still exists in the unconscious of today''

That's Brooklyn-based designer-turned-director Robert Eggers describing his first feature, The Witch.

dakle, reditelj tvrdi da je realističnost bila cilj... i nije je dobio.

Pa, ne tvrdi da je realisticnost bila cilj, samo ukazuje cime (izmedju ostalog) se njegov film bavi.

Aco Popara Zver

мени првих 6 ријечи говоре о реалистичности

trt-mrt

Quote from: usputni_boem on 16-05-2016, 12:31:47
Meni je cale super

pa rekoh ja da se caletu smesi blistava karijera :)

Dybuk

Ma daj, Bato, 6 reci nisu dokaz namere da se napravi precizna istorijska rekonstrukcija, vec uvod kojim reditelj istice da je ovaj film period piece.

U ostatku teksta govori o percepciji vestica kroz Wicca religiju, jer to je kao moderno vidjenje pojave cime on ne zeli da se bavi.

Pritom, veoma mali broj filmova o vesticama (modernih) pruzaju tu wicca perspektivu, mozda samo onaj sa Nikol Kidmen i Sandrom Bulok :lol:
Lords of Salem, sta god ko mislio o njemu, je super prikaz modernog vesticarenja koje crpi snagu iz drevnog salemskog nasledja.

Ako stavimo na stranu Ardjenta koji je imao svoje tripove, ili ekspoataciju na temu lova na vestice (Mark of the devil, Witchfinder General) koja se meni nikako ne dopada, The Witch je jedan od retkih kompletnih, uspelih period piece horor filmova na ovu temu.
Ne racunam ne-horore o Salemu kao onaj sa Vinonom Rajder (The Cruicible).

Filaret

Мислим да капирам шта Бату жуља, али не знам да ли треба толико инсистирати на друштвеном контексту у филму о породици која је из друштва протерана и из цркве изопштена. И то не због петљања са враџбинама него због гордости илити фундаментализма. Одатле гледамо фолктејл.

Ако би било неког сиквела и Томасина сиђе међу људе, онда бисмо видели шта би било. Можда Јованка Орлеанка или Велики инквизитор Достојевског. Или просто ломача.

Dybuk

Upravo. Lepo receno.

Aco Popara Zver

али то је баш поента, да нису изопштени створили вјештице већ је сама заједница створила

У филму је заједница мање фундаменталистичка од породице, у стварности то је неистина

У стварности јесу жене побјегле у брда, одбиле заједницу, лов на вјештице спровела је заједница хватајући и кажњавајући одбјегле

Дакле, да упростим, то је буквално лов као кад одеш из села и вратиш се с вепром, само умјесто вепра вјештица

Схватате ли онда како би изгледао лов на комунисте из ове перспективе, као да оде породица из финог америчког града да се врати агрокапитализму а син лењиниста их побије. Значи, није Макарти из срца естаблишмента покренуо лов него су комунисти напали Амере.

Filaret

Ако те добро разумем, говориш о оним вештицама у шуми чије постојање се констатује, али оставља гледаоцима да га растумаче.

Али пази, породицу нико није окривио за вештичарење, они одбијају правила заједнице, али нису драстично кажњени као што ће заједница радити неких пола века касније, дакле нису их спалили на лицу места. Протерани су, одлазе да живе сами, тамо би шта би и Томасина зајаше метлу.

Ако тако гледаш, онда је то управо след који теби недостаје. Или нам се приклони, или у шуму. Фали само рационализација лова на вештице о чему си писао, али тиме се филм у суштини ни не бави.

Aco Popara Zver

Не, није то дилема, заједница не дозвољава никоме да оде у шуму, поготово женама. Жене у шуми одбијају своју патријархалну улогу, овдје испада да је патријарх лично тамо одвео сопствену породицу. То нема смисла.

У филму заједница има либералнија правила од оца, то је идеолошка превара, јер истина је да је обрнуто, заједница намеће ригорознија правила породици него што би то родитељи жељели својој дјеци.

Дакле, можда да је 21. вијек, па да нека хришћанска фамилија чува дјецу од "разврата", а мала пронашла сатанисте на интернету... ал ово је 17. вијек.

Filaret

Добро, неке жене су у шуми, откуд тамо не знамо, али знамо да Томасина међу њих доспева после прогона. Наравно да их нису отерали у шуму, али јесу на корак од ње. Ако је 17. век и ако те екскомуницирају, остављен си на немилост нечастивом.

Да су се питали било отац, било заједница, тражили би од Томасине да се уда, рађа и хекла. Све под условом да живе у заједници, и ту се правила породице и заједнице поклапају. Разишли су се по питању вере и заједница их је казнила. Могли су их протерати и да су признавали власт папе или били губави, свеједно. У филму отац јесте верски задртији, али сва друга задртост и искључивост је на страни заједнице која ем држи и нож и погачу, ем зна колико је прогон тешка казна. То се види у уводној сцени суђења. Сад, да ли је то калвинизам или нагон заједнице за самоодржањем, последице по породицу су исте.

Можда би стварно било боље да су их спалили...  :)

Dybuk

Ali otac je samo prividno glava porodice..ulogu oca iz senke a konacno i ulogu jedine muske figure na kraju preuzima Black Phillip.

Aco Popara Zver

Quote from: Filaret on 16-05-2016, 23:17:35
Ако је 17. век и ако те екскомуницирају, остављен си на немилост нечастивом

То, колико ја знам, није била пракса

Није чак ни логично да вјерског фанатика тако кажњавају, а чак и да стварно екскомуницирају, кажњени се не протјерује већ настоје да га преваспитају

Наравно, то може да се демантује ако неко нађе примјер сличног протјеривања из цркве

Dybuk

Quote from: BataНаравно, то може да се демантује ако неко нађе примјер сличног протјеривања из цркве

Sto bi se demantovalo? Ovo je horor film, ne istorijska drama ili dokumetarni film. :)

Aco Popara Zver

Моје мишљење је од почетка да је ово идеолошки назадно, и имаш право да се не слажеш, но идеологија јесте намјерно искривљење историје, и не видим поенту у тврдњи да је ово само хорор филм. Јер ни ја нисам рекао нешто невјероватно, само да је тај хорор филм идеолошки назадан.

Уосталом, и каминг ов ејџ тумачење је конзистентан доказ да је филм идеолошки назадан, дакле, чак и без историје филм је конзерва.

Dybuk

Ali, ja opet ostajem dosledna svom stavu i zanrovskoj odrednici kao konacnom alibiju ovog filma, kod horora slabo da ima ideologije... horor je najmanje ideoloski zanr od svih...zamisli da ovaj film nema ideologiju, onako kako je ti vidis/zamisljas. Sta cemo onda? Da ga posmatramo kao...ohh, ne znam...horor, entertejment, prosto, igrani film, FIKCIJU, izmisljotinu??? :?

Aco Popara Zver

Е јбг сад, бјеше један сагиташ написао читав магистарски о идеологији у хорору "Malice in Wonderland", испаде да је џаба кречио...

Dybuk

Dzaba :evil: ako imas link, davaj.

Nisam rekla operisan od ideologije, vec najmanje ideoloski, to je, cini mi se vazna distinkcija.

Ovde je nema, prihvati i pridruzi nam se  :evil:

Filaret

Quote from: Бата Животиња on 17-05-2016, 00:11:06
Моје мишљење је од почетка да је ово идеолошки назадно, и имаш право да се не слажеш, но идеологија јесте намјерно искривљење историје, и не видим поенту у тврдњи да је ово само хорор филм. Јер ни ја нисам рекао нешто невјероватно, само да је тај хорор филм идеолошки назадан.

Уосталом, и каминг ов ејџ тумачење је конзистентан доказ да је филм идеолошки назадан, дакле, чак и без историје филм је конзерва.

Како уопште онда овакав филм може да не буде назадан? Кад неко каже да их не треба гледати јер је то све лаж, тај је напредан човек?

Све што сам написао је у контексту филма, па би био ред да цитираш читав пасус, а не да вадиш реченицу и смешташ је у историјски контекст. Онда бисмо могли да тражимо историјску подлогу за читав описани догађај. А у наслову пише да је народна прича.

И за каминг ов ејџ сам на самом почетку написао да није тумачење, него само навођење неких утисака у прилог вишезначности филма. То би оваквим филмовима требало да буде плус, а не доказ испразности.

Dybuk

To o nazadnosti horora smestenog u neki istorijski period jer odgovara prici je jedna od najneverovatnijih zamerki koje sam cula.
Tipa: how historically accurate is this film?? Deeerp!

It's not! Ponavljaj u sebi, ovo je samo film itd nekoliko puta. Stvarno...

Umesto da pricamo o ulozi i simbolici konkretnih likova, mi raspravljamo o tome koliko je istorijski precizan i ideoloski nazadan ovaj film. Nevjerojatno.

Aco Popara Zver

Филарет, то није одговор теби, иако се спомиње каминг ов ејџ... наравно, нисам ником забрањивао да гледа било шта, нити спречавао да неко мисли да идеологија филма не постоји или не утиче на гледаоца... као што очекујем исто и за сопствено мишљење.

Ово око вађења из контекста баш и не капирам... шта то значи "контекст филма"? Мислиш, филмови у којима су, да нађемо најпластичнији примјер, Срби терористи или ратни злочинци, то треба гледати само у контексту филма?

Нисам сигуран да разумијем ту логику, штавише, лично не вјерујем да таква логика уопште постоји.

Иначе, откривање вишезначности филма зове се тумачење по дефиницији, тумаче се знакови, ни ту нисам баш начисто шта поручујеш

Aco Popara Zver

Дибук, мени је невјероватно да кажеш "хајде да причамо о симболици ликова" а да не причамо о идеологији, дакле, да причамо о шији а не о врату?

Симболика ликова - неконформисти су опасни и треба их казнити

Dybuk

Okej Bato, ali ne mislis da je karakterizacija/ uloge u prici isto sto i pojedinacna ili grupna ideologija?

Sta je otac, majka, sta su blizanci, brat, zivotinje? Ta nisu komunisti, anarhisti, sta ti ja znam :lol: veoma bukvalizujem, naravno, ali mene vise interesuju medjusobni odnosi i dinamika nego ideologija: okej fundamentalizam stoji negde u centru, ali to je samo senka, samo okvir.

Ko sto rece Filaret, porodica je prepustena sama sebi, i sad ta njihova interakcija, tj postepeni gubitak kontrole, porodica kao nezavistan entitet ima vece znacenje nego nekakav "ideoloski" predznak.

Uostalom, definisi ideologiju i "ideolosku nazadnost", pa mozda mozemo da pricamo o tome.

Filaret

Quote from: Бата Животиња on 17-05-2016, 01:13:00
Филарет, то није одговор теби, иако се спомиње каминг ов ејџ... наравно, нисам ником забрањивао да гледа било шта, нити спречавао да неко мисли да идеологија филма не постоји или не утиче на гледаоца... као што очекујем исто и за сопствено мишљење.

Ово око вађења из контекста баш и не капирам... шта то значи "контекст филма"? Мислиш, филмови у којима су, да нађемо најпластичнији примјер, Срби терористи или ратни злочинци, то треба гледати само у контексту филма?

Нисам сигуран да разумијем ту логику, штавише, лично не вјерујем да таква логика уопште постоји.

Иначе, откривање вишезначности филма зове се тумачење по дефиницији, тумаче се знакови, ни ту нисам баш начисто шта поручујеш

Знам да није, али се запетљах око вишеструког квотовања, па оста овако.

Колико неки филм са Ратком Младићем може да се пореди са филмом са Црним Филипом, толико ти је пример одговарајући.

Претерујем, али да ли треба да се каже да је Карпентеров Створ идеолошки назадан зато што онај црнац није дискриминисан? Или зато што у њему нема жена, рецимо? На то мислим кад кажем контекст филма.

Ово око терминологије може слободно да остане по твоме, за мене је неважно.

Aco Popara Zver

Држаћу се и даље става да у породици препуштеној самој себи не може да се појави вјештица. То је идеологија, не комунизам, фашизам, него ко бива кажњен и због којих идеја, који је статус непослушних, како се третира неконформизам.

Овдје су кажњени отпадници, и по томе се не разликују симболички од страдања било које отпадничке скупине у историји, етничке, расне, сексуалне мањине, шта год... само што се овдје међусобно сукобљавају

Као отац пролетер, мајка феминисткиња, ћерка хипик, брат црнац... а негдје, потпуно изван тога, сједи неки тајкун, гледа и грицка кокице

Вјештице, у прогресивном оквиру, ствара заједница, стварају богаташи, стварају свештеници, краљеви, политичари

Ко побјегне изван тога је спашен. Овдје је сасвим супротно. Филм фундаментално промашује оног тренутка кад је изашао из градића

Aco Popara Zver

Филарет, па жене у Створу нису централан проблем, вјештице у Вјештици јесу. Замислимо да је прави наслов Створа "Жена", па да видимо до ког закључка би дошли.

Aco Popara Zver

trt-mrt

sve je ovo dobro, ali je najbolje sto sam konacno saznao da je gordost isto sto i fundametalizam, te tako ispada da smo svi mi po malo i fundamentalisti :)

trt-mrt

Quote from: Бата Животиња on 17-05-2016, 01:52:24
Држаћу се и даље става да у породици препуштеној самој себи не може да се појави вјештица.

ovo je, naravno, netacno. cak i u porodici koja nije prepustena samoj sebi moze da se pojavi vestica. i pojavluje se :)

Dybuk

Quote from: Бата Животиња on 17-05-2016, 03:24:23
Фридом овај пут на правој страни

http://mislitemojomglavom.blogspot.rs/2016/04/its-horror-time-witch.html

Cujes na "nasu ogromnu gledalacku zalost"...speak for yerself!

Nista nije objasnio osim da mu film nije strasan te da tu lezi najveca mana, a Maggie je, kao, strasan???  :) Tipican predstavnik less is more skole, mmeh.

ed da prosirim, on bi dugu, razvucenu dramu nabijenu ambivalencijom gde se vestica i ne pojavljuje, i ko kaze da je Tomasin vestica od pocetka? Kako nestanak bebe to potvrdjuje?

Doduse, eto jedne zanimljive teme

Tomasin: geni ili odgoj? :)

Aco Popara Zver

Quote from: trt-mrt on 17-05-2016, 11:54:13
Quote from: Бата Животиња on 17-05-2016, 01:52:24
Држаћу се и даље става да у породици препуштеној самој себи не може да се појави вјештица.

ovo je, naravno, netacno. cak i u porodici koja nije prepustena samoj sebi moze da se pojavi vestica. i pojavluje se :)

odlično, željno čekam dokaz te tvrdnje

trt-mrt

ako cemo tako, bez obzira da li je porodica prepustena ili nije prepustena samoj sebi, znaci bez obzira na prepustenost, vestica se ni u jednoj od takvih porodica ne moze pojaviti. ovo, naravno, ne mogu dokaziti, ali nekako znam da je to upravo tako. znam i da ono sto ljudi nazivaju vesticama zapravo uopste nisu vestice. u krajnjem, cak i osoba koja je potpuno ubedjena u to da je vestica, najverovatnije gresi :)

Aco Popara Zver

Да бисмо знали гдје вјештица може да се појави требало би да знамо шта вјештица уопште јесте, а да то није банални опис квргавог носа, метле и других површних клишеа. Дакле, ко је и зашто се појављује.

Dybuk

Porodica prepustena samoj sebi nije nastala ni iz cega, bez korena, nije lisena uticaja zajednice iz koje je izopstena. Znaci, kontekst postoji, religiozni fanatizam postoji, oni su prepusteni sami sebi da bi se prepustili svom vidjenju religije i Boga koje samo po sebi stvara unutrasnje konflikte i kreira jednu grupnu psihozu.

Prilicno sam sigurna i da su ponikli van zajednice, u nekoj sumi ili planini da bi opet stvarali svoje baba roge, to je u ljudskoj prirodi, strah mora da ima neko ime, oblik, da se materijalizuje.

trt-mrt

pa rekoh li ja malo pre da se uopste ne pojavljuje, s toga je i pitanje ko je to ko se uopste ne pojavljuje apsurd. ako mislis zasto se u filmu pojavljuje, oprosti, al' to me se uopste ne tice . ladno je tu mogla i da se ne pojavi, rezultat bi i onako bio slican. krajnje nepovoljan, htedoh reci

trt-mrt

a videsmo i to da u slucaju  kad smo prepusteni svom vidjenju religije i boga, kako to neizostavno vodi to konflikta i psihoze :)

trt-mrt

povlacim rec, setih se islamskog fanatizma

Aco Popara Zver

ništa ja tebe ne razumijem... stari narodi su imali mnogo normalniji odnos prema religiji... npr Mirče Elijade je zapisao da su u nekom plemenu plašili djecu s maskama, i kada sin odraste otac pred njim skine masku i sve mu otkrije, da nije on taj lik iz strašnih priča, da su to mitovi za djecu

možda je u tome problem, što vi mislite da u primitivnim plemenima ljudi stvarno vjeruju u ta čudesa na bezuman način, a oni mogu biti i razumniji od savremenih ljudi

to su sve modernističke predrasude o nekim tamo zaostalim ljudima iz vječnog srednjeg vijeka, kad ono ni srednji vijek nije bio mračan, mračnijih gluposti ima danas...

dakle, mi ne možemo da se složimo jer se ovaj film temelji na brdu ovakvih predrasuda, i izgleda da bi trebalo svaku ponaosob rekonstruisati, da bi se došlo do nekog zaključka

možda, par raskrinkavanja nedjeljno i stignemo do kraja godine