• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

The WITCH (2016)

Started by Dybuk, 15-05-2016, 15:02:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dybuk

Quoteništa ja tebe ne razumijem.

koga, mene ili trt-mrt-a? :lol:

u slucaju da je ovo prvo,

ali oni nisu primitivno pleme oni su potekli iz hriscanstva, zar ne? samo sto su religiju podigli na neki ekstremniji nivo...znaci vec prisutnu dogmu poostrili, ne govorimo kao sto rekoh o necemu sto je nastalo samo od sebe.

a tvoj primer s maskama se uklapa u moju teoriju o baba rogama.

Aco Popara Zver

ekstremnija vjera nije karakteristika otpadnika od crkve, naprotiv
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Scordisk

Gle, ovde već ima tema o ovom filmu. Baš sam ga sinoć gledao.

Meni se svideo. Bolji je od većine horora s kojima sam se u poslednje vreme susreo. Takođe, ima vrhunsku postavku za onakav horor kakav ja baš volim: porodica izgnana na sam rub poznatog sveta, u susret im dolazi zima za koju nisu spremni, nemaju ni mogućnosti ni sposobnosti da je prežive, a pri svemu tome su zarobljeni u krugu sujeverja i poprilično ekstremnih religijskih shvatanja. Kako je počelo, sve najbolje sam očekivao!

E sad, čitajući ovde postove, video sma neka izuzetno interesantna tumačenja, pa mi je s te strane interesantno sagledati film iz drugačijih uglova, ali bih ovde samo izneo neko moje mišljenje, nakon što sam film odgledao.

Nije mi baš najjasnije šta je autor hteo da kaže. Glavni problem filma mi je upravo to što kao da sedi na dve stolice, i to nije dobro, jerbo ne zauzima nikakav stav, i ništa ti ne kaže.

S jedne strane, hajde da kažemo da je sve to istina, da je devojčica veštica i da ih je njen (ili nečiji već) ugovor sa đavolom sve sjebao. Dobro. Dakle, ideja je bila da se prikaže kako bi sve to izgledalo iz kože nekoga u sedamnaestom veku, doseljenika suočenog sa nečastivim silama. S tim što, onda, film posredno opravdava sva spaljivanja veštica, sva inkvizicijska mučenja i zverstva, jerbo su onda ti ljudi bili u pravu, i žene i crne mačke treba po hitnom postupku spaliti!

Druga opcija je da celu izgnanu porodicu nepovoljni materijalni uslovi, sujeverje, rigorozna religijska shvatanja i strah vode u sigurnu propast, iako niakve nečastive sile nema, odnosno ima, ali duboko u nama. I to mi je u redu poenta.

Ali mi je problem što ovaj film nekako ni u jednom trenutku ne staje na bilo koju od ove dve strane, nego nam samo nudi dve opcije, pa kako mi to shvatimo. Ili prosto hoće da pokaže "kako bi to izgledalo kada bi to tako bilo", što je isto u redu. Međutim, ono što mi je zasmetalo zista u ovom filmu, jeste to što je propuštena prilika da se napravi baš opasna hororčina, bez obzira na poruku. Naime, a vidim da je to već neko spomnuo, propuštena je prilika da se gradi tenzija upravo na osnovu te nedorečenosti šta je u pitanju. Mislim da su mogli malo efektnije da izvedu to klackanje između "jeste đavo - nije đavo" tako da se publika sve vreme drži pod pritiskom i u dilemi, umesto da nude neke prilično ne - strašne inserte sa vešticama.

Dybuk

Quote from: ScordiskS tim što, onda, film posredno opravdava sva spaljivanja veštica, sva inkvizicijska mučenja i zverstva, jerbo su onda ti ljudi bili u pravu, i žene i crne mačke treba po hitnom postupku spaliti!

Da, to je jedini potencijalno problematican aspekt koji vidim, AKO bi se tako tumacilo.

Ali ja ne mislim da je ona vestica od pocetka, i njeno pretvaranje u vesticu tumacim dvojako

-samu je sebe ubedila da je ono u sta ostatak porodice veruje zbog histerije blizanaca, ako nekome dovoljno puta ponovis da je takav i takav u oseljivom dobu on/ona ce poceti da veruje u to, moc sugestije.

-oslobodjenje od stega drustva, porodice, sticanje moci koja joj je u drustvu/porodici uskracena

Imas filmova koji su nejasni u smislu da se reditelj ne svrstava niti nesto jako zeli da poruci, ali ipak hvaljeni i kultni. Recimo, Ardjento je isto tako vecinom style over substance, pa to ne sprecava fanove da uzivaju u Suspiriji, Infernu itd...Ili, Demoni Bave, totalna nebuloza.
Mogucnost visestrukih tumacenja po meni nije nuzno minus. A radnja je dovoljno koherentna da se ne otpise kao cisto umetnicarenje gde su lepe slike vaznije od sadrzaja.

QuoteNaime, a vidim da je to već neko spomnuo, propuštena je prilika da se gradi tenzija upravo na osnovu te nedorečenosti šta je u pitanju. Mislim da su mogli malo efektnije da izvedu to klackanje između "jeste đavo - nije đavo" tako da se publika sve vreme drži pod pritiskom i u dilemi, umesto da nude neke prilično ne - strašne inserte sa vešticama.

Cini mi se da je to bio fridomov tekst, s kojim se nisam slozila. Dobili bi dvosmislenu psiholosku pricu (psiho horor at best), a ovo je ipak folklorni horor. I neka su prikazane vestice, krv i nasilje, meni su bas ti delovi bilo odlicni! Dosta hintova i ocu necu (Innkeepers, The Last Will and Testament of Rosalind Leigh su onako, bas najekstremniji primeri takvog pristupa koji nikako ne volim)

Scordisk

Hm, dobro, tu si u pravu. I to je bilo spomenuto, da je u pitanju oslobađanje od društvenih stega i prerastanje u nešto za šta te je okolina optužila. U tom smislu, višeznačnost filma i jeste plus, jer daje prostora za različita tumačenja.

Što se tiče ovog drugog dela posta, samo bih dopunio svoju izjavu: mislim da se meni nije svidelo, kao, ja bih voleo da je to drugačije odrađeno, više bi mi bilo po ukusu. što nije konkretna kritika, jer koga briga za scordiskov ukus kada se pravi film. Ipak, meni to deluje kao promašena prilika da se uradi nešto što bi mene konkretno sasralo od jeze.

Evo, da izdetaljišem, nemoj zameriti: od samog početka su dati ti neki natprirodni momenti, kao što je beba koja nestaje, golišava žena u šumi (mada je onaj momenat sa staračkom rukom bio baš efektan!), i tako to, a meni bi više prijalo da je ta neizvesnost tananije odrađena - tipa, može i ovo a može i ono. Da li je bebu oteo vuk ili veštica? Šta se stvarno desilo? Meni bi to izazvalo jezu, da sam u nedoumici da li svi oni sve vreme lude od neugodnih uslova, ili ih nešto zaista spopada iz šume? Elegantna klackalica između folklornog i psiho horora, pa nek u jednom trenutku pretegne na drugu stranu, ali da bar postoji i taj momenat nedoumice. Umesto da obe mogućnosti budu nedorečene, mislim, film nam obe mogučnosti nudi na tanjiru, kako tim natprirodnim insertima (dečko koji povraća jabuku, beba koja nam pred očima nesane), i mi samo možemo da biramo šta hoćemo da prihvatimo kao istinu. Meni bi veći saspens bio da je to nedorečeno sve do samog kraja (ili pred kraj), pa da mi se znoje dlanovi, nego da vidim inserte veštica kako mi provejavaju kroz film. Poenta bi bila ista, mislim, samo bi tehnika te nedoumica bila drugačija, i to bi mi bilo više po ukusu. Mom, jebiga, nekome se i drugačiji pristup može svideti.

E, i da, meni je ćale - glumac odličan! Stasom, a pre svega i glasom. I devojčica je preslatka, biće super za par godina, siguran sma, čak se i ne bih iznenadio da postane prilično slavna lepotica.

Dybuk

Ne, kakve zamerke, detalji su super, i dobro, imas poentu.

Reditelj je hteo sve, ocigledno, slazem se da bi pazljivo dozirani kameo vestica bio idealan. Ali, vidis, nije to lako izvesti, uvek se u necemu pretera, tajmingu, broju i rasporedu dzampskerova, samo cu pomenuti vrlo dobar Sinister koji je poprilicno ostecen promenadom Bagula kroz film, umesto da su ta pojavljivanja ipak sveli na neku kripi meru.

Aco Popara Zver

Онда би требало избрисати читав почетак филма, и све што се даље на то надовезује

Уосталом, то и јесте најпроблематичније...

Синистер има фокус, овдје је сама мистерија прилично траљава, разбијена на хистерична сумњичења, ишо ћале да ставља замке и послије цврц, ћорсокак

Синистер шљака бар на том нивоу

Scordisk

Sinister je meni dobar film, i igra na tu kartu nedoumice i strepnje, i da, rekao bh da je dotični monstrum prerano i prečesto defilovao kroz film, što mu je greška. Ili možda nije greška, ali jeste nekako ubilo tenziju.

A Dibuk, da nije lako sve začine lepo uravnotežiti, to se slažemo, i jebiga, čest je slučaj horora koji sa tim ili preteraju ili im toga fali. U tom smislu, witch nije najgori, daleko od toga, čak je i sasvim solidan, samo m ije žao što nije dostigao pun potencijal koji je obećavao. Ali, vidi se da je dosta truda uloženo u film, i to svakako cenim.

usputni_boem

Quote from: Dybuk on 20-05-2016, 17:05:40

-samu je sebe ubedila da je ono u sta ostatak porodice veruje zbog histerije blizanaca, ako nekome dovoljno puta ponovis da je takav i takav u oseljivom dobu on/ona ce poceti da veruje u to, moc sugestije.

Ne samo moc sugestije, nego pre svega to sto je maltretiraju do tacke pucanja. Preloman trenutak je kad, posle svega sto se desilo, jos i rodjena majka pokusa da je ubije. Tako izmrcvarena i slomljena, lako potpada pod iskusenje djavola.

Quote from: Scordisk on 20-05-2016, 17:19:35
Evo, da izdetaljišem, nemoj zameriti: od samog početka su dati ti neki natprirodni momenti, kao što je beba koja nestaje, golišava žena u šumi (mada je onaj momenat sa staračkom rukom bio baš efektan!), i tako to, a meni bi više prijalo da je ta neizvesnost tananije odrađena - tipa, može i ovo a može i ono. Da li je bebu oteo vuk ili veštica? Šta se stvarno desilo? Meni bi to izazvalo jezu, da sam u nedoumici da li svi oni sve vreme lude od neugodnih uslova, ili ih nešto zaista spopada iz šume?

Citao sam intervju s reziserom koji je izjavio da mu je namera bila da nam prikazom vestice na pocetku docara kako su je ljudi u to vreme zamisljali. Znaci, to je valjda ono sto oni zamisljaju, kako je zavrsila beba... A mozda se i stvarno desilo  :mrgreen: Mada, scena s jabukom otklanja mogucnost da su natprirodne stvari samo njihovi tripovi.

Mark

A ja budala pre mesec dana napisao oduševljeni rivju za omladinski časopis sa kojim sarađujem a danas mi koleginica u školi kaže "baš super prikaz, jedva čekamo da pogledamo kod kuće film" a ja se setim da ovaj film uopšte nije za decu, pa ni mlađe omladince, i sad užasno strepim, šta će biti u ponedeljak - ima da me razapne koleginica, da mi napravi haos na poslu! Ustvari, mislim da je ovo nešto najgrđe što sam preporučio u ovom časopisu posle mog prikaza serije Mr.Robot gde u jednoj epizodi postoji ona eksplicitna scena gej seksa ... Koji sam ja debil!
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Aco Popara Zver

Трипови, одлична ријеч, реално је ово могло да се догоди само с лсдијем за читаву фамилију

Можда се десило у некој комуни шездесетих, у 17. вијеку сигурно не

Aco Popara Zver

Марку ће суд забранити да прилази школама на 100 метара :)

usputni_boem

Quote from: Бата Животиња on 20-05-2016, 20:08:50
Трипови, одлична ријеч, реално је ово могло да се догоди само с лсдијем за читаву фамилију

Можда се десило у некој комуни шездесетих, у 17. вијеку сигурно не

Ali, ova porodica se susrela s onostranim :) (sto je i odlicno ilustrovano pomocu muzike). Mi u stvari i ne mozemo da zamislimo kako se oni osecaju.

Aco Popara Zver

У ствари, можда ћале није узео довољно јаку дозу... а ни вјештица га није омађијала

usputni_boem

Posle keve, cale je najvise pokidan :mrgreen:

Dybuk

Quote from: usputni_boemNe samo moc sugestije, nego pre svega to sto je maltretiraju do tacke pucanja. Preloman trenutak je kad, posle svega sto se desilo, jos i rodjena majka pokusa da je ubije. Tako izmrcvarena i slomljena, lako potpada pod iskusenje djavola.

Da, da! Zato ja preobrazaj dozivljavam kao oslobodjenje a kraj je cista katarza (da ne kazem da je orgazmican) sto se i po njoj vidi. Uzivancija! :)

Bato, oces reci da ljudi nisu imali tripova pre LSD-ja i hipija?  8-)

Aco Popara Zver

Не близу шуме? Опијум у салонима и сељачке пијанке не пашу у сценарио

Aco Popara Zver

Као голи у седлу, хајде да гутамо лилуле на гробљу, и љубимо богородицу црвенкапу

usputni_boem

Nasli pejotl ili DMT :)

Dybuk

Bato

Jel moguce da si takav formalista? :lol: Horor, man, tu je svasta moguce!

Aco Popara Zver

Petronije

Kakve sam sve nebuloze gledao poslednjih godina, već sam i digao ruke od horora, ovaj je odličan. Stoje zamerke o delimičnoj nedorečenosti, neko je spomenuo, film igra otvorenih karata sve vreme, da bi na kraju ostali uskraćeni za bar neki hint, ali nije to toliko ni bitno, takođe mi nije smetalo ni ono što Bata spočitava. Ne kažem da greši, samo da je moj prag tolerancije znatno niži. Atmosfera je odlično izgrađena, nema iskakanja veštica iz žbunja i sličnih gluposti, ali zato ima dosta prilično jezivih scena. Gluma zadovoljavajuća, lepo uslikano, zvučna podloga odlična, kostimi isto...šta znam, ne mogu da u ovoj krizi tražim dlaku u jajetu. Jaka trojka od pet, možda i četvorka.
Arm the Homeless

trt-mrt

ode covek na izlozbu, dodje do slike, vidi da je losa i ode do druge. neko drugi dodje do iste slike, vidi gomilu simbola, i u tumacenju istih cak pomisli da se radi o izvrsnom delu. kod slike se zadrzi do zatvaranja galerije

trt-mrt

E, i da, meni je ćale - glumac odličan! Stasom, a pre svega i glasom. I devojčica je preslatka, biće super za par godina

eto koliko je ponekad tesko postaviti granicu izmedju amaterskog i profi barda. e, i da, tu je i neizostavna peslatkost

trt-mrt

Quote from: Mark on 20-05-2016, 20:08:34
a ja se setim da ovaj film uopšte nije za decu, pa ni mlađe omladince

potreban jos neki dokaz da se radi o nepopravljvom levicaru :)

Aco Popara Zver

http://articles.latimes.com/1985-07-01/news/mn-10009_1_hostage-crisis

drugi pasus...

jasno je meni šta govorite, ali rekao bih da stvai drugačije funkcionišu... kad-tad se obije o glavu pogrešna odluka

ne pojedinačni film, ali ti kad imaš čitav niz kulturnih fenomena ove vrste u određenom trenutku ne možeš da se začudiš ako se desi nešto kao posljedica toga

Dybuk

Neki drzavnik ce da pogleda The Witch ili bilo koji horor i to ce dovesti do...cega tacno?

Eventualno GoT bi mogao da bude smernica za velike drzavnicke odluke, ali horor film smesten u 17 vek?

let's face it, ostao si bez argumenata protiv filma pa se vatas za slamke :lol:

Aco Popara Zver

ali ja sam već glavno rekao, ne kapiram zašto moram da se ponavljam... odgovornost zajednice se prebacuje na nivo porodice i nekonformizam biva kažnjen... ispade da moram da pišem nešto što se samo po sebi podrazumijeva da bih bio shvaćen

a ja npr mislim da je svako, ama baš svako, iskusio fenomen u ovom obliku: radio je nešto, svirao je nešto, probao je nešto, gledao je nešto, itd je nešto... što nije odgovaralo njegovim roditeljima, ili što nije odgovaralo društvu u kojem je živio

odatle idu dva puta, jedan, da te roditelji zaštite od pokušaja da te 'normalizuju' i učine konformistom, tako što ćeš prihvatitit vrijednosti zajednice

ili drugo, da te roditelji ipak ometaju u nečemu što hoćeš, a da ti ne znaš zašto te ometaju, ili to saznaš prekasno

ima ljudi koji će čitav život misliti i imati taj problem s roditeljima, kao da su oni nešto njima skrivili, a ne da su pod pritiskom zajednice nametnuli konformističke okvire u vaspitavanju

itekako je važno ko je na kraju odgovoran za nešto što smo postali.. iskreno, od žene bih očekivao da po tom pitanju bude senzibilnija od mene, u smislu da shvata šta joj je od djetinjstva do zrelosti nametano kao norma, a ne da ja moram to da crtam

u stvari, ja i dalje nisam dovoljno konkretan, jer i dalje mislim da nema potrebe da ponaosob nabrajam šta može neko da radi, svira, gleda, pije, puši, a šta je označeno kao problematično od strane zajednice i/ili roditelja

problem je sama logika koja odgovornost prenosi sa društva na porodicu, ta logika je konzerva, i to vrlo opasna

u marksista bi se reklo da je to direktan pokušaj kapitalizma da uništi jedan važan odnos unutar radničke klase, naime, međugeneracijski i unutarporodični odnos

da ne imenujem autore koji se time bave, ali npr Frojdovi Edip i Elektra su za marksiste pokušaj da se ni manje ni više nametne djeci seksualna želja prema roditelju, kao da je dijete uopšte svjesno šta je seks. Upravo suprotno, samo spolja može biti nametnut tabu incesta, i to kao društveni kontrolni mehanizam

tu je npr Srpski film možda ekstreman, ali bar dosljedan, nešto spolja navodi na rodoskrvnuće, na oceubistvo, na žrtvovanje beba

isto film The Visit, Sartr kaže da revolucionari odrastaju uz baku i deku, bukvalno, dakle, taj film je ultraantirevolucionaran, samim uništavanjem međugeneracijskog odnosa

i šta sutra možemo dobiti, pa šta sam ja, futurista... može svašta i ništa istovremeno, može gomila ljudi po psihijatrijskim seansama da kmeče što ih je ćale tuko, a može i dosta ubistava da se dogodi, ako se i dalje nastavi sa praksom ni manje ni više nego porodičnih kriza u kojima dižu ruku na najbliže

pa zna se kome takva ''individualizacija'' i raspad međuljudskih odnosa odgovara, za kapitalizam realno i najbolje paše matriksovsko potapanje u tekućinu i par instaliranih krvopijskih cjevčica, i sanjajte crvenkapu i odgriženu jabuku

samo da se ne bi bavili činjenicom da je samo zajednica mogla da stvori vješticu. Ne znam jel ko skoro čitao Ivicu i Maricu, i vidio kako su žene u toj bajci predstavljene, i šta nam djeca u stvari čitaju

možda pretjerujem, ali kako kaže Adorno, jedino u pretjerivanju je istina, i često se držim toga.

Aco Popara Zver

pogledajmo ovu verziju
http://www.pjesmicezadjecu.com/bajke-i-price-za-djecu/ivica-i-marica-jacob-i-wilhelm-grimm.html

evo specifičnih dijelova

žena reče:
– E, ovako se više ne može. Biti će najbolje da djecu odvedemo daleko u šumu i tamo ih ostavimo. Naložiti ćemo im vatru, neka se griju. Možda će ih netko dobar pronaći i uzeti k sebi. Poslije, kad bude bolje, možemo ih mi opet uzeti.
Nesretni otac se pobuni i reče da on to nikako ne može učiniti. Ali je zla žena navaljivala sve dotle dok on, utučen i bespomoćan, na kraju ne pristade učiniti onako kako je ona predlagala.
.....

Ivica i Marica potrčaše. Proviriše kroz prozor i vidješe svoga oca, samog, tužnog. Kucnuše o okno.
Otac podiže glavu, ugleda ih. Dugo je grlio svoju dječicu. Visoko ih dizao u zrak, ljubio, čvrsto držao. Da se više nikada ne rastave.
I nisu se rastajali. Živjeli su dugo, sretno sve do kraja svoga života...

Dybuk

Hvala na objasnjenju Bato, za prvi post ce mi trebati jos kafe  :lol: pa cu se vratiti na njega kasnije, ali u principu, ja vidim da se to danas vec desava.

Sto se drugog posta tice, pa ona im je maceha, one su u svim narodnim pricama prikazane kao hladne i neprijateljski raspolozene prema tudjoj deci. U sustini, zene udate za udovca u bajkama uvek teze da istisnu tudju i u prvi plan gurnu svoje dete, nije to nista neuobicajeno. To su te zle macehe (pleonazam?).

"Zivot je nekom majka nekom maceha" dovoljno govori o percepciji macehe u nasoj tradiciji.

Aco Popara Zver

naravno, već se dešava, ja i ne vidim ovaj film kao uzrok, već kao sitan dio tog korpusa fenomena koji zajedno uzrokuju nešto. Na kraju nije jedan film već niz sitnica koje grupno nešto predstave prirodnim

a to je samo jedna verzija, originalna nema maćehu

In the Grimm tale, the woodcutter and his wife are the children's biological parents and share the blame for abandoning them. In later editions, some slight revisions were made: the wife is the children's stepmother.

Ja sam npr u pravoj slikovnici, objavljenoj prije par godina, pročitao prvu verziju, dakle, štampaju original i prodaju u Maxiju

ko to kontroliše samo bog zna, ali usred Beograda se štampa original i prodaje svuda

Dybuk

Uvek cu biti misljenja da fikcija poput horor filma ne moze imati posledice na stvaran zivot, mislim da smo o ovome vec pricali? To sto se istorija ponavlja i sto je uticaj drustva na pojedinca i interesovanje za istog vrlo slabo u danasnjem svetu izvan porodice i neposrednog okruzenja nema i ne moze imati veze sa Vesticom, a ni Vestica s tim, jer pokriva jedan drugi period i kontekst. Iz Vestice ne bi trebalo uciti o danasnjem drustvenom poretku niti tekovine modernog drustva ucitavati u "New England folktale".

Da, secam se da su u pitanju bili bioloski roditelji, tu verziju sam i ja citala, ali onda je i ponasanje majke u prici mnogo manje antagonisticko. Naime, oni se teskom mukom odlucuju da decu odvedu u sumu, jer ih ne mogu prehraniti. To je bila zajednicka odluka. Koliko se secam.

Aco Popara Zver

Quote from: Dybuk on 21-05-2016, 15:14:31
Uvek cu biti misljenja da fikcija poput horor filma ne moze imati posledice na stvaran zivot, mislim da smo o ovome vec pricali?

pričali jesmo, ali to neće promijeniti fakat da je Gebels kontrolisao filmske scenarije u Njemačkoj, ili da je Džon Vejn sarađivao s Pentagonom na snimanju ili držao govore u Kongresu.

što bi se bilo ko upinjao ako nema nikakav uticaj?

Prvo naprave Patkovgrad gdje su svi bijeli crtani likovi dobri i bogati, a svi tamniji lupeži

ajd nek stave obrnuto, čisto da vidimo ima li ili nema uticaja

najviše volim one dokaze da su barbike i male grudi junakinja diznijevih filmova izazvale epidemiju anoreksije 8-)

Dybuk

Ok, mejnstrim filmovi imaju, ali ovde pricamo o filmskoj krvavoj bajci, pobogu! Horor nikad nece biti pogledan od strane kriticne mase potrebne za promenu svesti i drustvenog poretka, horor publika je vrlo zanemarljiva u ukupnom zbiru, a i ti sto gledaju, priznaces, u filmu vide samo zabavu, adrenalin, lepe slike i dobru filmsku pricu, ne skrivenu antisocijalnu propagandu.

Znaci, mozemo li da se slozimo da Vestica nema isti drustveni uticaj kao Holivudski blokbaster, ili sta se vec popularno izbaci, ili propagandni filmovi nacisticke Nemacke? :lol:

Aco Popara Zver

kakve to ima veze? Ja sam reko da je film ideološki nazadan, nebitno je da li je uticajan

uostalom, vidjećemo u ponedjeljak kako će Mark proći zbog preporučivanja filma u omladinskom časopisu 8-)

mislim da ljudi možda ne gledaju horore nešto posebno, ali svi su gledali one najbitnije

i sad još insistiramo da će ovo biti klasik, ne d'o bog...

Dybuk

Ti si prvi potegao Gebelsa, Dzon Vejna, barbike i uticaj, pa te zato pitam da li mozemo da se slozimo da ovaj film nije drustveno opasan :)

Koga briga sto je ideoloski nazadan, prosecan gledalac nema ideologiju i ne vidi je u hororu! 8-) Uostalom, ovako razmislja uzivalac horora:

Quote from: Petronije on 21-05-2016, 02:29:20
Kakve sam sve nebuloze gledao poslednjih godina, već sam i digao ruke od horora, ovaj je odličan. Stoje zamerke o delimičnoj nedorečenosti, neko je spomenuo, film igra otvorenih karata sve vreme, da bi na kraju ostali uskraćeni za bar neki hint, ali nije to toliko ni bitno, takođe mi nije smetalo ni ono što Bata spočitava. Ne kažem da greši, samo da je moj prag tolerancije znatno niži. Atmosfera je odlično izgrađena, nema iskakanja veštica iz žbunja i sličnih gluposti, ali zato ima dosta prilično jezivih scena. Gluma zadovoljavajuća, lepo uslikano, zvučna podloga odlična, kostimi isto...šta znam, ne mogu da u ovoj krizi tražim dlaku u jajetu. Jaka trojka od pet, možda i četvorka.

i ja se s njim slazem :)

Aco Popara Zver

Жртве идеологије обично мисле да нису под идеолошким утицајем. Чак и они који мисле да разумију тај утицај жртве су идеологије на другом нивоу. У суштини, не можеш да побјегнеш од идеологије!

За утицај Вјештице нам треба више података, а то не значи да утицаја нема, посебно што чини читав корпус филмова, романа итд, хорор и не хорор

Твој приговор се своди на то да је филм пахуља, само и мећава је пахуља, па не видим како то демантује ствар. Пахуља по пахуља, којој дозволимо да циркулише по друштву, и добијамо мећаву.

ridiculus

Quote from: Бата Животиња on 21-05-2016, 18:23:08
Твој приговор се своди на то да је филм пахуља, само и мећава је пахуља, па не видим како то демантује ствар. Пахуља по пахуља, којој дозволимо да циркулише по друштву, и добијамо мећаву.

Mećava je normalni deo zimskih radosti.
Dok ima smrti, ima i nade.

trt-mrt

tebrice, ako ti srpski film dosledan u bilo cemu, onda si, moram priznati, teska srca, kreten. da se razumemo, znao sam ja to i ranije, samo se sad bas obznanilo

Aco Popara Zver

Види, ако сматраш да је Српски филм комплетна будалаштина, онда у ствари тврдиш да је тотално досљедан у својој глупости.

Што опет значи да тврдиш да Српски филм ипак јесте у нечему досљедан ;)

trt-mrt

da razvijem misao, svi oni koji pronadju bilo sta u 'srpskom filmu' su kreteni. oni, poput mene, koji u njemu nista ne pronadju, su ok tipovi. oni koji nakon odgledanog filma ne znaju sta da misle o njemu su isto ok (samo ako nastave da zive u tom neznanju. ako ono predje u 'pronalazenje neceg u filmu', zalim, ali prva grupa). na posletku, izgleda da na ovom svetu ima samo tri vrste ljudi

trt-mrt

jeste on dosledan u svojoj gluposti, ali nenamerno, tako da u toj nenamernosti nema ni doslednosti, doslednost podrazumeva pridrzavanje, princip. ovde govorimo o ljudima, tim autorima, koji uopste i ne znaju sta je princip. a i jos podosta ne znaju :)

Aco Popara Zver

А ја управо горе објасних да знају принцип, и то опширно показах, могао бих рећи

Проблем СФ је што не знају ништа друго, но небитно, или површно читаш горњи пост или га не разумијеш

Принцип у СФ је дефинитивно присутан, и то у екстремном облику, као што рекох

Мени је сад апсурдно да неко каже да у СФ нема принципа, кад је главни проблем СФ да нема ништа друго сем принципа

Ugly MF

Quote from: trt-mrt on 22-05-2016, 11:55:54
da razvijem misao, svi oni koji pronadju bilo sta u 'srpskom filmu' su kreteni. oni, poput mene, koji u njemu nista ne pronadju, su ok tipovi. oni koji nakon odgledanog filma ne znaju sta da misle o njemu su isto ok (samo ako nastave da zive u tom neznanju. ako ono predje u 'pronalazenje neceg u filmu', zalim, ali prva grupa). na posletku, izgleda da na ovom svetu ima samo tri vrste ljudi

...a mi koji kad smo čuli šta sve ima u tom filmu,rešili da ga nikad ne pogledaju i nisu...koja je to grupa? Četvrta vrsta ?Uber-hjum'ns? :) yei!

trt-mrt

i ta cetvrta bi nakon odgledanog filma potpala u neku od one tri. pogledaj film, tebi ce se dopasti

Dybuk

Quote from: BataТвој приговор се своди на то да је филм пахуља, само и мећава је пахуља, па не видим како то демантује ствар. Пахуља по пахуља, којој дозволимо да циркулише по друштву, и добијамо мећаву.

Da dozvolimo?! U tebi izgleda cuci cenzor!! Evo, mozda ce te interesovati i obradovati podatak da je Kina banovala filmove sa duhovima jer sire praznoverje i kvare omladinu.

Let it be mecava!

Aco Popara Zver

Постоји ваљда нека средина  између хаоса и цензуре, нека мјера опреза и квалитета, сви имамо неке критеријуме, ни ти не би хтјела да те млате трешом, а ја не бих идеолошким смицалицама.

Шо би рекла Бики прије него што ју је ухватила параноја, неки дисклејмер није на одмет

Ugly MF

Quote from: trt-mrt on 22-05-2016, 13:42:19
i ta cetvrta bi nakon odgledanog filma potpala u neku od one tri. pogledaj film, tebi ce se dopasti

'Srpski film' će mi se dopasti?
To si sad izjavio javno?

Ugly MF

Quote from: Dybuk on 22-05-2016, 13:49:18
Quote from: BataТвој приговор се своди на то да је филм пахуља, само и мећава је пахуља, па не видим како то демантује ствар. Пахуља по пахуља, којој дозволимо да циркулише по друштву, и добијамо мећаву.

Da dozvolimo?! U tebi izgleda cuci cenzor!! Evo, mozda ce te interesovati i obradovati podatak da je Kina banovala filmove sa duhovima jer sire praznoverje i kvare omladinu.

Let it be mecava!

Hehehe!
Bra'o za kineze! Samo šteta što to ne funkcioniše tako, na silu.
Kod nas bi trebalo zabraniti Vučića,Pink,Indijske serije i rijaltije. Tim redom.

trt-mrt

gde ti vidis da sam izjavio javno? naprotiv, izjava je data u najvecoj tajnosti