• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

San Francisco Film Festival

Started by Ghoul, 19-04-2004, 05:36:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ghoul

OK, zameraju neki da mnogo vremena trosim ovde, i u pravu su, zato- bicu kratak:

SADDEST MUSIC IN THE WORLD= ovo je, cujem, bilo u Bg, na Festu, pa ko nije gledao- ko mu je kriv. Film je odlican- retko inteligentna komendija, and then some. Sjajna sprdachina sa srpskom sklonoscu ka samosazaljenju: Gavrilo the Great is a hoot!
[4]

INVESTIGATION INTO THE INVISIBLE WORLD= francuski dokumentarac o verovanju u natprirodne sile i stvorove na Islandu. Fino napravljeno, skroz 'ozbiljno', bez ironije; to mu je istovremeno i vrlina i mana, jer - pojedine deonice su nenamerno smesne. Islandski pejsazi su prelepi, kao i ljudi [poslednji preostali neiskvareni arijevci].
[3]

SKY BLUE= precenjeni korejski SF anime, sa krajnje neujednacenim spojem 2D, 3D i CGI animacije + minijature. Naizmenicno vizuelno zadivljujuce i pateticno [narocito kod ljudskih figura i lica]; na zalost, likovi i prica su bedasti i nevredni tolikog truda.
[3-]

GREEN BUTCHERS=danski, od rezisera filma U KINI JEDU PSE; sjajna, nadahnuta crna komedija o 2 zlosrecna novopecena mesara kojima upadne sekira u med kad pocnu da -sticajem okolnosti- prodaju ljudsko meso. SAVRSENI dead-pan humor u spoju sa vrlo surovom dramom i studijom likova. Kraj nije na nivou onoga sto mu prethodi, ali daleko od toga da je los. Za malo pa odlican film.
[3+]

THE PARK=ovaj konfekcijski HK proizvod za otimanje para od tinejdzera toliko je bez ideja, smisla i dushe, toliko je nenamerno smeshan i derivativan i trapav i nesposoban da uradi ISTA od onoga sto pokusava [ukljucujuci i povremene pateticne 3-D efekte] da ne zasluzuje nista sem anti-reklame od mene. Jedini dobar fazon: javlja se momak na mobilni, a otuda glas duha: UBICU VAS! SVE CU DA VAS POBIJEM! SVE! AHAHAHAHA! A momak ce: 'Pogresan broj!'
Eto. Nije nesto, ali od ovog nema bolje, barem ne u Parku.
[2-]
https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

za 6 1/2 osoba koje ovo zanima, here's more from the Fest:

MEMOIRS OF A MURDER=odlican spoj drame i krimi-trilera, nesto izmedju DEJA VU i CITIZEN X-a [pa pomalo cak i kao ruralni SEVEN]: prica o policijskoj poteri za manijakom koji siluje i ubija zene pretvara se u pricu o totalitarnom sistemu [Juzna Koreja] i njegovom poroznom dejstvu na ljudskost svojih podanika. Uzbudljivo i potresno. Kraj je mogao da bude malo jachi a gl. lik profilisaniji.
[4-]

THE LAST LIFE IN THE UNIVERSE=Tu je Tadanobu Asano [Sendmen iz ICHIja], tu je Miike u maloj ulozi, tu je Chris Doyle kao direktor fotografije... a opet, ovo nije slow burner, ovo je sssssslllllloooooooowwwwww bbbbbbbuuuuuurrrrrrnnnnneeeeeeeeerrrrrr. Uzasno spor i isprazan film o suicidalnom jakuza-knjiskom moljcu i njegovoj vezi sa jednom zenom. Jedino je kamera odlicna, sve ostalo... kvazi-artisticko izivljavanje za artsy snobove.
[2]

Ghoul

SAVE THE GREEN PLANET= tragikomicni luzer otima big shot direktora i drzi ga u spec. opremljenom podrumu, ubedjen da je ovaj vanzemaljac sa Andromede; uz pomoc debele hodacice po zici pokusava da ga natera da prizna... Reci bilo sta vise, pa cak i zanr ovog filma, bio bi spojler= *mozda* je ovaj baja samo jadnik koga zivot nije milovao, a *mozda* je njegov zarobljenik stvarno alien-princ... U svakom slucaju, ovaj korejski film je naizmenicno smehotresno sumanut, sadisticki krvoliptec do bola i tragican do suza. Gadne stvari se desavaju, ali nisu tretirane na Jacksonovski splatstick nacin, vec pre kao kod de la Iglesije= kad krv potece ovde, to BOLI! Beskrajno zabavan, sa nepredvidivim preokretima i sjajnim vizuelnim gegovima, nadahnut poput nekog Jeunetovog filma, ovo je film kakav nikad nece doci na FEST, a kamoli na POGLED U SVET. Barem ne dok sadasnja garnitura o tome odlucuje.

[4+]

Ghoul

MARRONNIER= Japanski bizarro o manijaku koji otima cure, sece im udove i pretvara ih u ozivele maneken-lutke. Sniman na videu, inspirisan mangama Junji Itoa [UZUMAKI], ovaj low budget trash je suvise amaterski snimljen da bi njegova sirovost imala zeljeni ucinak [cak i GUTS OF A VIRGIN filmovi su snimljeni i montirani profesionalnije]. Sem toga, suvise je derivativan, i neke od najboljih momenata krade od Screaming Mad George-a [SOCIETY pre svega], Romera [DAY OF THE DEAD ruke iz zidova] i brojnih, daleko boljih japanskih prethodnika. Neopredeljen izmedju tongue-in-cheek pristupa bliskog jaxonovom BAD TASTE i ozbiljne patologije [i kritike] serijala ALL NIGHT LONG, film ostaje na pola puta, gde je uvek najteze i najnezahvalnije biti, a balansiranje humora i horora izvedeno je prilicno nevesto.
[2]

GRIMM=prilicno dobar holandski film, opisan kao postmoderna 'reimaginacija' Grimovih bajki [sa jednom gnusnom urbanom legendom dodatom za savremeni shmek]. Pocinje odlicno, i vrlo efektno, ali posle pola sata gubi zalet i posustaje, jedva se oteturavsi do prilicno ispraznog i nedoradjenog kraja. Ima odlicnih, vrlo crnohumornih situacija, reziser ima smisla za detalje, ima zadovoljavajuce morbidnu mastu, ali sve to nije uspeo da poveze u dovoljno koherentno tkivo. Ipak, ono sto valja - vrlo je dobro, a ono sto ne valja - ne valja pre svega zbog neostvarenih potencijala.
[3+]

Ghoul

inace, jedan od najneverovatnijih dogadjaja na celom Festivalu bio je sledeci susret:

izlazimo ja i moja prijateljica sa MARRONNIERA, i sretnemo nekog njenog prijatelja, pesnika iz san franciska.
ovaj, cim cuje da sam iz srbije, pita da li sam gledao film DAVITELJ PROTIV DAVITELJA.

*NAGLASAVAM* =covek nije reko strangler vs strangler, lepo je izgovorio DHAVITELLI PROWTIFF DHAVITEGLIA.
Ja jos ne mogu da se oporavim od soka, a ovaj kaze: Do you have KARRANFIL? [sa tvrdim r] :!:

Ukratko, covek gledao film kad je prikazan pre 15-20 godina na SFFF, bio odusevljen istim, upamtio neke reci, i sa odusevljenjem poceo da prica mojoj pratilji koliko je to dobar film [ona ga, naravno, nije gledala].
Kao vrhunac svega, on pocne da joj prepricava pocetak filma, I SKORO OD RECI DO RECI [istina, na engleskom] PONOVI UVODNI TEXT SPIKERA SA TV-A O BEOGRADU KOJI JE POSTAO METROPOLA KAD JE DOBIO SVOG PRVOG DAVITELJA...

Kad se tad nisam shlogir'o! :lol:

Eto, ovakvi susreti daju podstreka da mozda ipak ima smisla nesto kao stvarati i raditi i ostavljati iza sebe i iznositi pred druge.
Bio sam ganut. I odusevljen.

Ghoul

DOPPELGANGER= najnoviji Kyoshi Kurosawa; covek je izgleda istresao svoje mrakove u PULSE, i potom pokusava da se razvedri, sto mu uspeva samo polovicno, a takvi su mu i noviji filmovi. BRIGHT FUTURE [nj. prethodni] me nije impresionirao, a i ovaj najnoviji je tek osrednji: njegovi pokusaji da bude Tarkovski-lite [sa naglaskom na LITE] suvise su nedomisljeni i vizuelno nedoradjeni da bi zasluzivali drugo gledanje, i on mi se sve vise cini kao vest prodavac magle, sa sve tanje prikrivenom povrsnoscu koju pokusava da zabasuri 'dvosmislenim', iracionalnim momentima koje niotkuda ubacuje u filmove... Humor koji ovde koristi vise no u svim svojim filmovima zajedno deluje usiljeno, i neprirodno uklopljen.

[3-]