• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SF FAŠIZAM!

Started by klem, 04-06-2016, 22:13:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ana

Veoma privlačno izgleda, uprkos tome što je boranija. xrofl

tomat

Quote from: Ana on 03-03-2018, 15:11:01
Veoma privlačno izgleda, uprkos tome što je boranija. xrofl

Jeste, ja boraniju inače slabo ljubim.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

lilit

ručak iz samoposluge, ko stvoren za ovaj topik :lol:

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Ana

Pravila sam pileću paštetu po ovom receptu:

http://www.proverenirecepti.com/2016/09/pileca-pasteta.html#more

Meni se baš dopada, od začina sam, pored soli, koristila i limun-biber i kotany začin za pečenu piletinu. Čak je i sin, izbirljivac, rekao da je odlično (servirano mu je deblje namazano, sa kiselim krastavčićima odozgo).

scallop

S dužnim izvinjenjem topiku, naša pašteta, pravili smo je juče, je sasvim drugačija. Pileća džigerica, crni luk i slaninica, zajedno u rerni. 20 minuta pod folijom i 10 min. bez. Sa štapnim mikserom se sve umlati uz dodatak putera, malo soli i bibera.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ana

Divno! Ja mislim da moji ukućani tu od džigerice ne bi jeli, ovu pileću jede podmladak, pa... A svakako ću džigericu probati kad-tad :D

scallop

Ne razumem. Pašteta se pravi od džigerice.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ana

Ali u industrijskoj ima malo iste (džigerice, mislim). Muž se gadi domaćih pašteta, sin ne jede industrijske paštete a jede piletinu, pa je za njega blaži ukus :) Ja bih, verujem, volela, ali me mrzi da pravim samo za sebe. Plus, verujem da ima dosta jak ukus, pa 'traži' i dosta hleba, a to izbegavam.

scallop

Razumem. Nije tebi lako.

Ana

Dybuk

Evo, za ljubitelje ali i brokoli-skeptike. Jedna baš fina salata.

Propržim na jačoj vatri brokoli, nabacim malo krupne soli. Zatim propržim par šargarepa isečenih na trakice. Dodam ih brokoliju i takođe posolim.
Iseckam čen belog luka (zavisi od afiniteta i količine povrća) jako sitno, i na kraju sve zalijem sokom od pola limuna. Odlično je. Povrće treba da bude hrskavo, znači samo kratko sa obe strane. Bon apetit.

lilit

dobro zvuči a još bolje izgleda! praviće se ovih dana. :)

Meho Krljic

Evo malo glutena koji je ovih dana iznesen na stub srama. U ovoj verziji (jedenoj juče i prekjuče) sejtan se zatekao u društvu obarenog brokolija, svežeg lista celera i peršuna, te crnog bibera (nisam čak ni solio), zaliveno kiselim mlekom:

Edit: Salata je, kao što se i da videti, sasavljena od rukole i paradajza, sa malo maslinovog ulja i jabukovog sirćeta.

Meho Krljic

Danas ovo:

Pasulj (salatni), kukuruz, šargarepa, francuski peršun, celer (list) i samo malo majčine dušice jer je vrlo jaka i može da prekrije sve ostale ukuse. Naceđeno malo limuna i ohlađeno u frižideru.

lilit

špargle sam baš izložila SFašizmu, do not ask kako dođoh do ovih SF oblika, al bile su ukusne! posebno kad se pomešaju s mesom (koje je invisible - na fotki).  xrofl
al zato sam za spanać ober majstor.  :mrgreen: nas-rofl

Ana

Spanać baš deluje divno  :| Kako praviš?

lilit

operem, skuham, iscedim spanać.
u šerpu stavim malo ulja i sitno seckani beli luk, propržim. u međuvremenu isečem spanać, bacim ga na beli luk, promešam. dodam mleka ofrlje, jednom, pa promešam, obično još dva puta tako dok ne dobijem tu konzistenciju. toliko. :)

lilit

btw, ovo može biti korisna stvarčica kad kuhate. ja je uglavnom ne koristim jer mi je 97% recepata ofrljot kuhanje (hemija me upropastila, imam vagu u glavi), al ovi oko mene je hvale.

Ana

Ja slično, dodajem i malo pavlake za kuHanje, da mi više liči na mamin pire, sa brašnom, tj bešamelom.

A ove merice me mnogo nerviraju jer su uglavnom u cup, umesto lepo u gramima

lilit

15-minutni, ukus ludilo a zdrav  :lol: , slatkiš

• 500 gr mascarpone sira
  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 250 gr badema
  • maline, borovnice, ribizle, šta god ima
bademe strpati u rernu, 15 minuta na 160 stepeni. onda ih iseckati u secku, ja ostavim malo veće komadiće :)

umutiti maskarpone, pa u njega dodati rastopljenu (mikrotalasna, 2 minuta) čokoladu i nastaviti mućenje mikserom (minut recimo).

umutiti slatku pavlaku u drugoj posudi, pa kad je umućena dodati je u mascarpone + čokoladu i umešati kašikom (dobije se njam njam mus. tu stavim i malo burbon vanile, čisto da zamiriše).

spremim čaše i prvo ubacim kašičicu badema (da pokrije dno), pa mus, pa šumsko voće, pa pospem bademima.

NO carb al UBER HIGH fat. :lol:

Ana

Ana

Videh u zdravoj hrani japanske soba rezance. Je li pravio neko, šta da očekujem?

Ana

Znači, soba rezance ću morati da predstavim sama.
Do tada:Pravila sam danas za ručak nešto mnogo zanimljivo. Polazna osnova je bila ovo:

https://www.facebook.com/ChefClub.tv/videos/1741760309181908/

Pošto mi to stvarno deluje prekomplikovano i vremenski prezahtevno za slane palačinke :lol: Ja sam to preradila u ekspres ručak. Juče sam pržila palačinke u čast povratka s ekskurzije, pa ispržila više. Da sam imala zamrznuti prethodno spremljeni bolonjez, koristila bih njega, ali pošto nisam, okrenula sam se ovom, koji nam se dopada:

Umesto bešamel sosa, na svaku sam stavila kašiku kisele pavlake, po list sira i zapekla 5-6 minuta ispod gornjeg grejača u rerni. Veoma je ukusno,  meni i dalje nije vredno višesatne pripreme i 100 prljavih sudova, ali u ovoj skraćenoj varjanti, topla preporuka  :good:

Moja slika sledi...

Petronije

Palačinke su božja hrana za mene, i slane i slatke i prazne. Ove izgledaju jako lepo, samo ne znam kako se carnex mešavina uklapa u filozofiju ovog fašističkog topika [emoji1]

Sent from my Le X626 using Tapatalk

Arm the Homeless

Meho Krljic

Kad smo već kod palačinki i moja žena je ovog vikenda pravila palačinke, ali veganske, od smeše koju pravi BegeVege:

http://www.begevege.rs/proizvodi.php#palacinke-title

Dakle, bez jaja ili mleka (mada sa šećerom), i u njih smo stavili džem od kajsija i bile su vrlo ukusne.

Petronije

QuoteKao i sa svim BeGe Vege produktima možete biti ponosni na činjenicu da za Vaš obrok nije patila ni jedna životinja.

[emoji23][emoji23][emoji23]

Arm the Homeless

Ana

Petronije, ja sam shvatila da ovaj fašizam nije vegetarijanstvo, već sve što nije krkanje i majstorija, pa se u skladu s tim shvatanjem i vladam. I osećam revolucionarno  nas-rofl Ako sam u zabludi, neka me prosvetli Meho, vidim da je trenutno u treningu, i pojasni mi šta je antifašizam  :|
Delim strast prema palačinkama, baš obožavam. Zanimljivo je znati za ove veganske, hvala na otkriću!

Petronije

Ma šteta je da takav gurmanluk završi ovde, međ' semenkama i palačinkama bez jaja [emoji16] Mada ume i Meho nekad da mi zagolica čula njegovim majstorijama, priznajem.

Arm the Homeless

Ana

Kriterijum vreme pripreme, ključni. Čak i da sam sad pržila palačinke, pola sata, od ideje do degustacije.Ja bolonjez sos kuvam dugo, i veću količinu, pa zamrznem, to mi je jedna od omiljenih brzih opcija. Kad potrošim zamrznute zalihe, pribehavam carnexu, odličan je.

Meho Krljic

Quote from: Ana on 03-06-2018, 23:00:26
Petronije, ja sam shvatila da ovaj fašizam nije vegetarijanstvo, već sve što nije krkanje i majstorija

Tako je, tako je.

Petronije

Quote from: Ana on 03-06-2018, 23:42:48
Kad potrošim zamrznute zalihe, pribehavam carnexu, odličan je.
Probaću ga prvom prilikom.

Arm the Homeless

lilit

humus! klasičan recept, al israeli way, meaning: tona peršuna odozgo plus pinjolice zapečene u rerni. :)

Meho Krljic

Ozloglašeni sejtan danas spremljen sa celerom, peršunom, bosiljkom, šargarepom, malo belog luka (u prahu, pa nismo životinje), biberom, soja sosom, malo kari sosa i lepom količinom iskombinovanog senfa i meda. Dobro to biva:

Ana

Naleteh, moraću da probam. Ja mnogo volim taj njihov pasulj, pa ovo ne može da ispadne loše :) Jeste reklama za Heinz, ali i zaslužili su :D
https://www.facebook.com/JungleTwisted/videos/1933534100019110/

tomat

Interesantno.

Ima u maksiju jeftinija varijanta pasulja u sosu od paradajza, njihova robna marka, nije loš.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Ana

Hvala! Sigurno je za ove burgere dovoljno dobar izbor.

Meho Krljic

U fašističkim tanjirima danas: boranija i brokoli.

Obareni (brokoli manje, boranija više), dodata narendana šargarepa, posoljeni, malo belog luka, svežeg peršuna i bosiljka, pa sve umešano sa grčkim jogurtom i nešto malo nekog dresinga sa vlašcem koji mi je bio ostao. Jedeno sa salatom od bebi spanaća i matovilca:

Ana

Divno izgleda, koloritno i hrskavo. :|

Meho Krljic

Danas sam uz to dodao i nešto to nisam slikao:

Obario dva (mlada) krompira ali kratko (desetak minuta), iseckana na kriške da ostanu čvrsti a da budu skuvani, pa to pomešao sa svežim celerom, mirođijom i peršunom, malo posolio i pobiberio i dodao tartar sosa i gore pominjane mešavine meda i senfa, sve sa malo belog luka u prahu. Mnogo lepo.

lilit

amaterski, amaterski. :lol:
ja se navukla na cookbook OTTOLENGHI, majko mila kakvih recepata tamo ima. samo još vremena da uhvatim, al odmor se neumitno približava.

Ana

Fenomenalno izgleda! Ime, opis i recepAt, bitte!

Mica Milovanovic

Šta je ovo gore? Egzotično izgleda...
Mica

lilit

Quote from: Ana on 27-07-2018, 13:53:05
Fenomenalno izgleda! Ime, opis i recepAt, bitte!

mrzi me da kucam na srpskom, sad dođoh s posla, koma komatozum. slikala sam recepte u kuHaru, javljaj ako je neko pojašnjenje potrebno.  xremyb

lilit

Quote from: Mica Milovanovic on 27-07-2018, 14:25:06
Šta je ovo gore? Egzotično izgleda...

plavi patlidžan. jedini oblik u kom ga jedem. lol.

Ana

Savršeno, Sve je vredelo zbog ovog šaftanisanog jogurta, to moram da probam, kao prvo. Pošto moje dete ne jede ništa s paradajzom, na nos su mi izašli bešamel i pavlaka sos. xremyb

Ana

Veliki sam ljubitelj pohovanih tikvica. Stvarno mislim da bih celo leto mogla da jedem iste, uz mladi sir i paradajz, 5-6 dana nedeljno. Imate li neku ideju kako da ne budu pohovane, tj da tikvice spremim brže, lakše i zdravije a da ljubav ne bude narušena? Tj. da ukus sličan.
Dinstane tikvice mi nisu ni prineti, kuvane da ne pominjem. Pečene mi se nekako isuše, možda bi tu bilo prostora za unapređenje metoda i taktike.

tomat

Ja ih pečem na gril tiganju. Uzmem onu duguljastu tikvicu manjeg do srednjeg obima, presečem na pola popreko, a onda svaku polovinu na četvrtine uzduž, stavim u kesu sa malo maslinovog ulja i miksom suvih začina (šta imam u kući, plus možda rendana kora od limuna) i grilujem.

Ana

Hvala! Probaću tako, teorijski mi deluje da bi to moglo da reši neželjeno isušivanje  xremyb Nemam gril tiganj, ali imam onaj toster/električni gril, valjda je efekat sličan.

tomat

Da, ostanu sočne unutra.

Da ne bude zabune, mada su verovatno svi shvatili, u kesi ih smućkam sa začinima, a grilujem bez kese :lol:

Gril tiganj i vok su mi jedne od dražih kuhinjskih investicija :lol:

Meho Krljic

Ovo Anino pitanje mi je naravno potpuno nejasno - nemoguće je spremiti zdrave pohovane tikvice, jedino što možemo je da ih spremamo ređe. Meni je to na negde mesec dana. Danas, na primer: