• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

BRAM STOKER 2004 FINAL BALLOT

Started by Nyarlathotep, 24-04-2004, 04:51:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nyarlathotep

Bram Stoker Awards Final Ballot for Works Published in 2003

NOVEL

The Dark Tower V: Wolves of the Calla by Stephen King (Grant)

Serenity Falls by James A. Moore (Meisha Merlin)

The Night Country by Stewart O'Nan (Farrar, Straus & Giroux)

A Choir of Ill Children by Tom Piccirilli (Night Shade Books)

Lost Boy Lost Girl by Peter Straub (Random House)

FIRST NOVEL

Wolf's Trap by William D. Gagliani (Yard Dog Press)

The Rising by Brian Keene (Delirium)

Monstrocity by Jeffrey Thomas (Prime Books)

Veniss Underground by Jeff Vandermeer (Prime Books)

LONG FICTION

"The Necromancer" by Douglas Clegg (Cemetery Dance)

"Closing Time" by Jack Ketchum (Peaceable Kingdom)

Fuckin' Lie Down Already by Tom Piccirilli (Endeavor Press)

Louisiana Breakdown by Lucius Shepard (Golden Gryphon)

"Roll Them Bones" by David Niall Wilson (Cemetery Dance)

SHORT FICTION

"Duty" by Gary A. Braunbeck (Vivisections)

"The Last Supper" by Scott Edelman (The Book of Final Flesh)

"Harvey's Dream" by Stephen King (The New Yorker)

"The Haunting" by Joyce Carol Oates (The Magazine of Fantasy & Science Fiction)

"The Red Bow" by George Saunders (Esquire)

FICTION COLLECTION

Graveyard People: The Collected Cedar Hill Stories Vol 1 by Gary A. Braunbeck (Earthling Publications)

Told by the Dead by Ramsey Campbell (PS Publishing)

Bibliomancy by Elizabeth Hand (PS Publishing)

Peaceable Kingdom by Jack Ketchum (Subterranean Press)

Fangs and Angel Wings by Karen Taylor (Wildside Press)

ANTHOLOGY

Southern Blood: New Australian Tales of the Supernatural edited by Bill Congreve (Sandglass Enterprises)

Gathering The Bones edited by Jack Dann, Ramsey Campbell and Dennis Etchison (HarperCollins-Voyager/Tor)

The Dark edited by Ellen Datlow (Tor)

The Year's Best Fantasy & Horror: 16th Annual Collection edited by Ellen Datlow & Terri Windling (St. Martin's Griffin)

Borderlands 5 edited by Elizabeth and Thomas Monteleone (Borderlands Press)

NONFICTION

Fear in a Handful of Dust by Gary A. Braunbeck (Wildside)

Ralan.com edited by Ralan Conley (Ralan Conley)

Alan Moore: Portrait of an Extraordinary Gentleman, edited by Gary Spencer Millidge and Smoky Man (Abiogenesis Press)

The Mothers and Fathers Italian Association by Thomas F. Monteleone (Borderlands Press)

Hellnotes edited by Judi Rohrig (Wolf Moon)

ILLUSTRATED NARRATIVE

The Sandman: Endless Nights (collection) by Neil Gaiman (DC Comics)

The League of Extraordinary Gentlemen, Volume Two by Alan Moore (Americaís Best Comics)

Kolchak: "Devil in the Details" by Stefan Petrucha (Moonstone)

Graphic Classics: "Ambrose Bierce" edited by Tom Pomplun (Graphic Classics)

Vampire the Masqerade Giovanni--"The Machiavelli Conundrum" by Robert Weinberg (Moonstone/White Wolf)

SCREENPLAY

Identity by Michael Cooney (Sony Pictures)

Bubba Ho-Tep by Don Coscarelli (Silver Sphere)

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl by Ted Elliott & Terry Rossio (Disney)

WORK FOR YOUNG READERS

Even Odder: More Stories To Chill The Heart by Steve Burt (Burt Creations)

The Oracle by Catherine Fisher (Hodder Children's Books)

The Wolves in the Walls by Neil Gaiman (HarperCollins)

A Stir of Bones by Nina Kiriki Hoffman (Viking Children's Books)

Harry Potter and the Order of the Phoenix by J. K Rowling (Scholastic)

POETRY COLLECTION

Gorelets: Unpleasant Poems by Michael Arnzen (Fairwood Press)

Pitchblende by Bruce Boston (Dark Regions Press)

Final Girl by Daphne Gottlieb (Soft Skull Press)

Cardinal Sins by Charlee Jacob (Miniature Sun Press)

Professor LaGungo's Exotic Artifacts & Assorted Mystic Collectibles by Mark McLaughlin (Flesh & Blood Press)

Artist of Antithesis by Marge Simon (Miniature Sun Press)

ALTERNATIVE FORMS

The Goreletter (email newsletter) by Michael Arnzen (gorelets.com)

From the Files of Matthew Gentech (role-playing game) by Bruce Ballon (Silver Age Sentinels)

Ghosts of Albion (webcast script) by Christopher Golden and Amber Benson (BBC Online)

Horror World (webzine) edited by Nanci Kalanta and Ron Dickie (Nanci Kalanta and Ron Dickie)

The 2004 HWA Annual Conference
and Stoker Banquet
will be held in New York, June 3-6
at the Park Central Hotel.
Toastmaster, Don D'Auria

-------------------             ------------------      

To je to, posto nominacije za kategoriju  "zivotno delo" jos nisu objavljene. Sramota, ali ni jednu od nominacija za "roman" nisam procitao... ali, ono, po intuiciji i trenutnim ubedjenjima iskreno verujem da ce se Tom Piccirilli i ove godije ovajditi. Najsveziji, a prilicno uvrnut i vest pisac. Ne znam da li se ovo ikada desilo u zemlji nam Srbiji da je neko aktuelno (i neverovatno dobro) fantasticno-knjizevno ostvarenje objavljeno pre ulaska u finalni zreb za neku veliku nagradu. U toku smo... ili bas oni koji su se odvazili da procitaju VENISS UNDERGROUND. Sram nek prozdere one koji su ovo zaobisli, jer je sigurno jedna od najboljih zanrovskih knjiga objavljenih u nas tokom proslih godina. Super za Vandermera, toliko objavljivanog kod nas, no... prava stvar lezi skrivena iza drugog naslova: Dzefri Tomas  i MONSTROCITY. Roman upravo privodim kraju i ne verujem sta citam. Kakvu umetnicku svrsotinu – najbolji Cthulhu Mythos trip ikada – skroz poremeceni sleapstream, new weird, sta god da je... cudo je. Mesto radnje je kolonija Zemljana (i mnogo drugih raznih oblika zivota) u gradu Paxton, an planeti Oasis, u gradu poznatijim pod imenom Punktown. Visa prica je napisano sa ovakvom podlogom, a najbolje od njih su objavljene u bizarno odlicnoj zbrici prica istoimenog naziva (Punktown). Ostale su rasute po casopisima. Ko naleti do Laze 03. maja cuce nesto o ovim i mnogim drugim Tomasovim tripovima. Znaci, Dzfri Tomas - moj favorit. Ali, Brajan Kin? Moze da zabode opasno... no, nazalost nisam citao ovaj roman.
Dalje od nominovanih stvari... tvrdim samo jedno. Tata Remzi Kembl opet uzima Irca. Ovaj puta za zbriku prica TOLD BY THE DEAD i tu nema price. Svaka prica tu objavljena je primerak vrhunske savremene proze, a mnoge su prokleta remek-dela. Nisam nista citao od naslova nominovanih za "duze prozno delo" i bas me zanima ako neko ima favorita medju njima. Separd, Kleg, Picirili, Kecm, D. N. Vilson... zajebana konkurencija. Opasan fajt ce biti i za "zbirku poezije": Majk Arnzen, Carli Dzejkob i Mark Meklafin... celog sam procitao samo Arnzena, tj. GORELETS; UNPLEASENT POEMS i  bolji su od prethodne zbirke Freakcidents. Drugu dvojicu  sam citao rasute po casopisima. U kategoriji za "ne-fikciju" je sasvim sve jasno – Tomas F. Monteleone i THE MOTHERS AND FATHERS ITALIAN ASSOCIATION. Zbog toga se i vredi pretplatiti na Cemetery Dance, sigurno ne zbog Pole Guran. Nadam se da White Wolf nece uzeti nagradu u nominaciji "strip" za VAMPIRE THE MASQUERADE GIOVANNI – THE MACHIAVELLI CONUNDRUM. Prepuni su para... graota bi bila. Sto se tice "alternativnih formi"  opet Majk Arnzen i GORELETTER. Pratim ga oko godinu dana i preporucujem ga svima zainteresovanim za horor. Duhovita, bizarna, jednomesecna zabava. Ali zato opako usrase sa nomnicajama za "najbolji scenario". Koga biste ovde smestili... jebote, «Pirati sa Kariba». Ono...  :P
Dosta toga nisam procitao te je ovo sve ono sto mi je ispalo iz glave, a bas me zanimaju misljenja nekih clanova ove sekte... Ajde, sami se javite. Necu da prozivam.  
:wink:
Da nema vetra, pauci bi nebo premrezili.

Nyarlathotep

Spideru... gde se stekujes? Siguran sam da imas slovo na ovu tematiku. Ovo nam je brate nas NBA playoff...  :lol:

Spider Jerusalem

NOVEL:

Straub. Definitivno. Jedino. Ne moze drugacije.
Ako bas mora, O'Nan. Piccirilli tesko, mada bi i to bilo kul.

FIRST NOVEL:

'Bem li ga. Verovatno Keene. Ili Vandermeer. Ili Thomas. Nista mi se tu ne svidja previse.

LONG FICTION:

Uvek i rado navijam za Sheparda, ali ne znam kuj su njega tu trpali. Ako ne, definitivno Piccirilli. Samo da ne dobiju lejmeri (Ketchum & Clegg).

SHORT FICTION:

Nisam citao "Duty", mozda je odlicna, ko zna. Kapiram da 'ladno dobija Outsova. Mozda Edelman.

FICTION COLLECTION:

Ketchum ovde ne dobija sigurno. Dobija Hendova ili Remzi. Najverovatnije Hendova. ...Ili ipak Hendova.

ANTHOLOGY:

Ovde je vecina zaista super stvari. Gathering the Bones je definitivan favorit, ali i Borderlands 5 je dobilo nevidjene, nevidjene kritike. The Dark izgleda da nema losu stvar unutra, ali se zato Datlow nije nesto pretrgla za svoj redovni godisnji posao. (Cudi me da Dzounsova godisnja antologija nije nominovana.)

NON-FICTION:

Definitivno our compassante i M.A.F.I.A. Najduhovitije kolumne koje sam citao. Eh, da je isto toliko dobar i kao pisac...

ILLUSTRATED WHATEVER:

Anything goes.

SCREENPLAY:

Sta je bre sa ovim Piratima? Svuda ih ima. Dokle bre vise?
Ne znam, nista ovde nije nikakva revolucija, ali Stoker za film je iovako sranje. Nek' dobije Bubba da nas prisete da su najgori gikovi na planeti i bice nam lepo.

Ovo ostalo me ni ne zanima.

Dakle, ako cemo kladjenje, recimo da su moji pikovi sledeci:

lost boy lost girl
Veniss Underground
Fuckin' Lie Down Already (ovo nikad nece dobiti)
"The Haunting"
Bibliomancy
Gathering the Bones
The Mothers and Fathers Italian Association
LOEG 2
Bubba Ho-Tep
A Stir of Bones

Lurd

Da li se ja varam ili su nominacije za ovogodišnju nagradu nešto abnormalno jake ili šta?
My trees...They have withered and died just like me.

Spider Jerusalem

Lurd, to sto mozes da prepoznas cetiri imena na spisku uopste ne znaci da su nominacije jake.

Nominacije su dosta slabe.

Zico, ne bih bas tako olako uporedjivao Stokere sa NBA plejofom. I sam znas kako se ta nagrada dobija, deli, ko se nominuje, zasto, i tako dalje.

Da li zaista mislis da je Stoker relevantna nagrada?
Stoker je isto sto i Oskari, samo sa manje dobrih riba, a tepih je natopljen laznom krvlju.
Stokeri su shit.

Uporedi ovogodisnje nominacije i nagrade International Horror Guilda. Dok IHG isto nije toliko nesto posebno, ipak zasluzuje neki respekt i ima mnogo manje bekstebinga, nepotizma i govnarija that is their electorial process.

Hajde da uporedimo malo:

NOVEL:
Stokeri nisu nominovali Crawlers Dzona Shirlija.
Doduse, tu je Piccirilli. Straub u O'Nan se poklapaju, i Straub mora da dobije jer je i kod esnafa ponovo postao hot shit.

FIRST NOVEL:
Nagradjeni prvi roman kod Esnafa je Jinn Metjua Bi Dzej Dilejnija. Ovde ga ni nema medju nominovanima. Keene i Thomas okej, ali K.J. Bishop - koliko god je mi mrzeli - trenutno je hot. Gruber, Siegal i Pearl isto. Bitno da imaju Vandermeera :P

LONG FICTION:
Stokeri su nominovali Louisiana Breakdown, umesto Floatera od istog pisca. (Esnaf je oba dela stavio na listu, Luizijani dao nagradu.) Propustili su i D.J. Schowa, Cadyja i Oatesovu (kakav naslov!), ali su zato tu lejmeri Clegg i Ketchum. Ko koga ovde zajebava?

SHORT FICTION:
Kratka prica je kod Stokera totalni promasaj. Gde je Jeffrey Ford? Nije im dovoljno krvav? Gde je Hodge?! Hodge je, by the fucking way, i DOBIO nagradu za "With Acknowledgments to Sun Tzu". Gde je Tessier? Gde je Lisa Tuttle?
Bitno da je King tu.

FICTION COLLECTION:

Ovde je prosto dovoljno da pejstujem:

IHG:

Told by the Dead by Ramsey Campbell
•Bibliomancy by Elizabeth Hand
•The Two Sams: Ghost Stories by Glen Hirshberg
•GRRM: A RRetrospective by George R.R. Martin
•The Dreams of Cardinal Vittorini by Reggie Oliver
•More Tomorrow & Other Stories by Michael Marshall Smith

Stokeri su stavili Remzija i Hendovu, okej. Ali nisu stavili ne jednog, vec DVOJICU koji su dobili nagradu (bio je tie). Kako to objasnjavas?Najveceg novog baju, Hirshberga, i (jos jednu) retrospektivnu zbirku M.M. Smitha. Ketchumova zbirka, are you kiddin' me? Citaj Ratkovu kritiku tog sranja u novom Emitoru. Retrospektivna kolekcija Dzordza R.R. Martina? Jebote, kako su to mogli da propuste?

ANTHOLOGIES: se uglavnom poklapaju.

Da ne govorimo da nemaju Medium Fiction kategoriju, a pogledaj sta su IHG stavili tu:

The Census Taker" by Dale Bailey
•"Dancing Men" by Glen Hirshberg
•"Vandoise and the Bone Monster" by Alex Irvine
•"The Last Horror Show" by David Prill
•"La Sentinelle" by Lucy Sussex

Dale Bailey je nevidjen nov pisac za koga verovatno nisu posteno ni culi. Prica je odlicna, a prosli put je Bailey dobio IHGA za nevidjenu novelu "Death and Suffrage". Propustili su i Irvajna. A o pobednickoj "Dancing Men" Hirshberga da ne govorimo, a?

Imaju petnaest glupavih kategorija, a nemaju za Best Periodical. Do jaja.

Za filmove su kod IHG nominovani, izmedju ostalih, 28 Days Later, Spider i Mystic River. Sva tri filma su bolja od tri filma koja Stokeri stavljaju u ballot. (Spider dobio.)

U Non-fictionu nema Lavkraftovih pisama koje je uredio Joshi. Mene to ne ljuti. Ali tebe bi trebalo, kompasante.
Nema ni pobednika tamo u nominacijama ovde. To je skoro vec pravilo.

I posle jos neko da mi pomene Stokere...  :shock:

Ja cekam World Fantasy Award, thank you very fucking much :)

Lurd

Quote from: "Spider Jerusalem"Lurd, to sto mozes da prepoznas cetiri imena na spisku uopste ne znaci da su nominacije jake.

Onda ništa. Mislio sam na ranije dodeljivanje ove iste nagrade.
My trees...They have withered and died just like me.

Nyarlathotep

Iskreno, ne przim se na Stoker, niti se przim na bilo koju drugu zanrvosku nargadu. Ne przim se na bilo koju nagradu uopste. Nisu one merilo vrednosti nekog dela. Stoker, WFA, IHG... sta god. Poredjenje Stokera sa NBA playoff-om mi je spontano palo na pamet, ne bi li se ti odazvao topiku da cujem tvoje misljenje (dugo se nismo culi, a znam da vazda imas sto prozborit na ovu temu). Sitan summoning chant. No, teatralnost ti je u krvi. Od svih zanrovskih stvari koje sam procitao tokom 2003 godine, a nasle su se medju nominacijama, neizmerno se klanjam samo tata Remziju i Majku Arnzenu (kao pesniku, nikako kao piscu).  Dzefri Tomas mi je trenutno najvise u mom fazonu. Ne kazem da je covek puki genije, mada umem se oduseviti nekim njegovim idejnim resenjima i stilskim postupcima. Uzasno mi lezi njegova proza (neverovatno je raznovrstan), ali sve to posmatram kao da se kroz zanr probija ne toliko dobar koliko zanimljiv pisac – sto je istina.  I da, ja sam pricao samo o stvarima koje sam citao - nista po cuvenju, nisam uporedjivao dela (izvan onih koje sam citao, naravno), nisam davao pregled citave mainstream horor scene (ne pratim je toliko, na svu srecu), i iskreno – bilo bi mi drago da pobede Arnzen i Tomas samo zato sto su zaista ok knjizevnici i moji pen drugari (slavni pen drugari su bolji od nepoznatih pen drugara, jel da?)

Tata Remzi samo dolazi po svoje. Sledece godine ce ponovo. Kao sto je i prosle.

Sto se tice Mysteries of Time and Spirit: The Letters of H. P. Lovecraft and Donald Wandrei, naravno da nisam pogodjen. Nisam citao tu Lavkraftovu prepisku i ne mogu tvrditi da su ova pisma dobra koliko i neka druga, proverena. Koliko Lavkraft ume da bude genijalan u svojim epistolarijama, ume i da smori  nezanimljivom licnom problematikom. Nazanjimljivom, naravno, ako te u najsitnija crevca ne interesuje negov prilicno prozaican zivot. Ghoul je sigurno citao pisma sa Wandereiem. He's the one who knows.  

Nego, reci ti meni... jesi li napokon odslusao onaj Tribal Tech – Reality Check?

Spider Jerusalem

Lurd, pa ne znam, evo gledam.
Meni slicno izgleda kao i prosla godina u jacini. Malo je bolje od 2000. Otprilike jedino gde vidim da ima dosta dobrih knjiga jeste u nominacijama za antologiju, ali to je slucajno, zato sto je prosle godine izdato par jakih. Jedino 98.  po Stokerovim nominacijama izgleda da je bolje stajala sa hororom od svih ovih narednih zajedno, a 97. je ponovo jadna sem u nominacijama za novelu gde tesko da ima lose; check this out:

"The Big Blow" by Joe R. Lansdale, Winner
"The Word" by Ramsey Campbell
"Everything's Eventual" by Stephen King
"Coppola's Dracula" by Kim Newman
"The Zombies of Madison County" by Douglas E. Winter

Onda do 93. kada je, slozices se, bilo vec neko drugo vreme za horor, sve jednako sranje kao i sada. A Stokeri se ni u toj eri nisu nesto pretrgli sa dobrim nominacijama, a ni nagradama. Jedino vidim od 1989. pa jos dve godine unazad da nominacije lice na nesto, sto nije cudo: to su prve tri godine Stokera.

Inace: do koje imbecilnosti oni obozavaju Kinga i Outsovu, jeee  :x