• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

PlayStation 1, 2, 3, 4, Vita, itd.

Started by ridiculus, 24-07-2016, 22:27:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Da overimo konačno i taj Balatro.  :lol:

Petronije

Jebem ti život i sudbinu kletu ako ću na PS5 na kraju da igram pixel art solitaire.  :x
Arm the Homeless

Meho Krljic

Pa, haha, ja ga taktički nisam kupio ni na Steamu ni na Switchu, čekajući da ovako nešto uleti da ga probam.  :lol:  Ali ne vidim sebe da na PS5 u ovo ulažem mnogo vremena...

Petronije

Dopuna, šta stiže a šta odlazi iz kataloga 20.05.2025.

https://www.eurogamer.net/playstation-plus-games-list-premium-extra-this-month-6300

QuoteWhat games are coming to PlayStation Plus Premium, Extra and Essential in May?
Here's the PlayStation Plus Premium, Extra and Essential game lineup for May 2025:

PlayStation Plus Premium and Extra games for May 2025:

Battlefield V (PS4, available from Tuesday 20th May, 2025)
Five Nights at Freddy's: Help Wanted - Full Time Edition (PS4, PS5, available from Tuesday 20th May, 2025)
Gloomhaven Mercenaries Edition (PS4, PS5, available from Tuesday 20th May, 2025)
Granblue Fantasy Versus: Rising (PS4, PS5, available from Tuesday 20th May, 2025)
Humankind (PS4, PS5, available from Tuesday 20th May, 2025)
Sand Land (PS4, PS5, available from Tuesday 20th May, 2025)
Soul Hackers 2 (PS5, available from Tuesday 20th May, 2025)
S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy (PS4, PS5, available from Tuesday 20th May, 2025)
Story of Seasons: A Wonderful Life (PS5, available from Tuesday 20th May, 2025)
Essentials games for May, which all PS Plus members have access to:

Ark: Survival Ascended (available from Tuesday May 6th, 2025 to Monday 2nd June, 2025)
Balatro (available from Tuesday May 6th, 2025 to Monday 2nd June, 2025)
Warhammer 40,000: Boltgun (available from Tuesday May 6th, 2025 to Monday 2nd June, 2025)
Classics during May, which PlayStation Plus Premium members have access to:

Battle Engine Aquila (Originally released on PS2, available on PS4 and PS5 from Tuesday 20th May, 2025)
The PS VR2 PlayStation Plus Premium members have access to this May are:

We'll add these once they're announced!

What games are leaving PlayStation Plus Extra and Premium in May?
Here are the games leaving PlayStation Plus Extra and Premium in May:

Batman: Arkham Knight (leaving May 20th, 2025)
Before Your Eyes (leaving May 20th, 2025)
Bloodstained: Ritual of the Night (leaving May 20th, 2025)
Enter the Gungeon (leaving May 20th, 2025)
Ghostbusters: Rise of the Ghost Lord (leaving May 20th, 2025)
Ghostrunner (leaving May 20th, 2025)
GTA 5 (leaving May 20th, 2025)
Infamous: Second Son (leaving May 20th, 2025)
Journey To The Savage Planet: Employee Of The Month (leaving May 20th, 2025)
Lego Marvel Super Heroes 2 (leaving May 20th, 2025)
MotoGP 24 (leaving May 20th, 2025)
Payday 2: Crimewave Edition (leaving May 20th, 2025)
Portal Knights (leaving May 20th, 2025)
Resistance 2 (leaving May 20th, 2025)
Resistance: Fall of Man (leaving May 20th, 2025)
Stranded: Alien Dawn (leaving May 20th, 2025)
Synth Riders (leaving May 20th, 2025)
The Lego Movie 2 Video Game (leaving May 20th, 2025)
The Sims 4: Island Living expansion pack (leaving May 20th, 2025)
The Walking Dead: Saints & Sinners (leaving May 20th, 2025)
The Walking Dead: Saints & Sinners - Chapter 2: Retribution - Payback Edition (leaving May 20th, 2025)
Walkabout Mini Golf (leaving May 20th, 2025)
Arm the Homeless

Onaj stari Sendmen

Lepo. Zanima me STALKER od ovog što dolazi, a od ovog što odlazi inFAMOUS: SECOND SON i Ghostrunner ću da stavim na disk. Ostalo što odlazi, a zanima me već imam kupljeno: Arkham Knight i GTA 5.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Petronije

Ne mogu ni da zamislim da igram STALKER na kontroleru, ali opet, Call of Pripyat je fantastična igra, a završio sam je samo jednom...
Arm the Homeless

Onaj stari Sendmen

Ja obrnuto, ne mogu da zamislim da igram na mišu i tastaturi.

Anyway, neću ja to bog zna koliko igrati, samo da isprobam.

Petronije

Ne verujem da će ti se svideti, pogotovo ako kreneš od Shadows of Chernobyl koji tek kasnije pokazuje kvalitete. Nisu to igre za probati, pogotovo ako prvi put igraš. Možda bolje da kreneš od trećeg dela, koji je nekako najupeglaniji, pa kuda te zona odvede.
Arm the Homeless

Meho Krljic

Da, čak je i treća prilično opskurna na početku. Nisu to igre koje svoje čari pokažu u prvih pola sata ili sat.

Petronije

Moguće da sam ja kao veteran Senki Černobilja lakše svario Zov Pripjata, jer mi uopšte nije ostao u sećanju taj opskurni početak. Ali se sećam maestralnih horor deonica koje bih voleo opet da prođem, ako uspem da se pomirim sa kontrolerom.
Arm the Homeless

Onaj stari Sendmen

Da, verovatno mi se neće svideti.

Mene retko koja pucačina drži. Bioshock 1 i 2, i to je to. Trojku nisam uspeo da se nateram dalje od početka, a pokušavao sam jedno petnaest puta.

Petronije

Monthly games jun:

• NBA 2K25 | PS5, PS4 (available June 3)
  • Alone in the Dark (2024) | PS5 (available June 3)
  • Bomb Rush Cyberfunk | PS5, PS4 (available June 3)
  • Destiny 2: The Final Shape | PS5, PS4 (available May 28)

Stiže u katalog:

• Another Crab's Treasure | PS5 (available May 29)
  • Skull and Bones | PS5 (available June 2)
  • Destiny 2: Legacy Collection | PS5, PS4 (available June 4)
  • Grand Theft Auto III | PS4, PS5 (available June 10)
  • Myst (PS Plus Premium) (PS5, PS4)
  • Riven (PS Plus Premium) (PS5, PS4)

Myst, Riven, AoD. Baš lepo. NBA2k25 sam kupio odavno, sin košarkaš je duboko razočaran tom igrom, kaže da je 2k23 mnogo bolja igra.
Arm the Homeless

Meho Krljic

Uuuu, Another Crab's Treasure. Par puta zamalo da ga kupim. Meni je to sladak Soulslike, na osnovu demoa koji sam igrao, jelte.

Petronije

Nikad čuo, moram da priznam da mi uopšte ne deluje privlačno na klipovima.
Arm the Homeless

Petronije

Arm the Homeless

Meho Krljic

Onaj stari Sendmen

Uživajte u Diablu 4!! A ja ću da se zabavljam sa Lords of the Fallen 2.0 koji sam nabavio juče!! Neki tvrde da je to zapravo najbolji soulslike koji nije pravio fromSoft, pa da proverimo! :lol:

Meho Krljic

Prvi Lords of the Fallen sam napustio posle sat vremena, bio je baš, ono, osrednji. Ovaj drugi je valjda bolji.

Ali nije bolji od Nioh, sigurno  :lol:  :lol:  :lol:

Onaj stari Sendmen

Quote from: Meho Krljic on 25-06-2025, 18:25:58Prvi Lords of the Fallen sam napustio posle sat vremena, bio je baš, ono, osrednji. Ovaj drugi je valjda bolji.

ISTO KAO I JA NIOH!! S TIM DA MI NI DRUGI NIJE BIO BOLJI!  :(  :cry:

Onaj stari Sendmen

Quote from: Meho Krljic on 25-06-2025, 18:25:58Ali nije bolji od Nioh, sigurno  :lol:  :lol:  :lol:

Zasad mi je puuuno bolji od Nioh, što realno nije ni mnogo teško!  :lol:

Meho Krljic

Nije teško kad se ne igra Nioh zbog bizarnih deluzija da je, paj sad, imitacija Assassin's Creed. Bukvalno kao da si rekao "Neću da igram Pac Man, izgleda mi kao kopija Space Invaders, ima sprajtove!!!"

Onaj stari Sendmen

Svašta. To što su kopirali Assassin's Creed Shadows da se šlepaju jer je popularan u Svetu i Japanu (mislim da je i dalje druga najprodavanija igra u Svetu ove godine) ,da navuku klince kojima se svideo Shadows, samo je znak jadnosti, a ta igra mi se ne igra jer je jednostavno bezveze.

Sve što si ti preskočio: Lies of P, the First Berserker Khazan, Mortal Shell, Blades of Fire, pa čak i Assassins Creed: Shadows je puno potentnije i bolje od shitshow messa kakav je Nioh. Ozbiljni ljudi prave top liste soulslike igara na kojima je Nioh na vrlo niskom mestu, a sve što sam naveo kotira mnogo bolje.

Missim, razumem ja tebe, ti se spremaš za veliko uskrsnuće Ninja Gaidana posle deset godina provedenih praktično u limbu, pa ti se Nioh uklapa u koncepciju. Samo što se to neće desiti, jer to što pravi Ninja Team previše izgleda zastarelo deluje iz današnje perspektive i u limbu je s dobrim razlogom. Ili možda hoće, u nekakvim tvojim deluzijama neigranja boljih igara i hvaljenja samo onog što se igralo. Jbga, to je na nivou pričanja kako je mobilni koji koristiš najbolji na svetu, a drugi koje ne koristiš jadni.

Nije da sam ja Nioh i Ninja Gaidan batalio van svake nade, već jednostavno vidim da ima puno boljih igara, pa mi se Nioh i Gaiden ne igraju.

Meho Krljic

Preposterous. Od Ninja Gaiden ima možda samo jedna bolja igra (Devil May Cry) a od Nioh ni jedna. Onoliko sam juče ispisao, jasno je da su svi argumenti na mojoj strani.

Onaj stari Sendmen

Ali ali... tvoji argumenti su potpuno irelevantni jer verglaš svoju priču bez apsolutno ikakvog razumevanja onog što pišem. Bukvalno rasprava u stilu svake rasprave sa Batom, gde je najbitnije ko će s više autizma verglati svoje.

Juče sam ti bar pet puta ponovio da se o ukusima ne vredi raspravljati, ali ti prosto moraš da nametneš svoju smrdljivu guzicu, iako sve guzice isto smrde. Iako ti sve vreme pišem da mrdneš više dupe, jer mi Nioh3 smrdi!! Ali ne vredi!!!!! :lol:  :|

Možemo i tako da pričamo, nemam ja ništa protiv. Sagita, navikao sam. Samo nemoj posle da me mrziš kad budem u tome bolji od tebe. I mislim da ti možeš ovo i mnogo bolje.

Meho Krljic

Drago mi je kad možemo da se složimo, naime da oko ukusa ne vredi raspravljati,  i zato je vrlo dobro da se oko toga i ne raspravljamo.

Rasprava nije zbog toga što se tebi Nioh 3 ne dopada, nego što ispaljueš nebulozne teze da je on nekakav plagijat Assassin's Creed. Naravno, pozdravljam što istrajavaš u toj tvrdnji za koju i sam znaš da je neutemeljena, jer mi je to dalo dosta prostora da pišem o istorijatu kompanije, tima i samog serijala, a to mi je omiljeni hobi. I naravno da mogu bolje, napisao sam 20.000 karaktera diskusije o alfa demou za Nioh 3 sa kontekstualizacijom, objašnjenjem, argumentima. Hvala na prilici da još jednom na to ukažem.

Onaj stari Sendmen

Kako ti znaš da nije plagijat Assassin's Creed Shadows ako nikad nisi ni igrao igru?

Ja sam Nioh 3 igrao, kao i gomile drugih soulslike koje su sve bolje od nje.

Sad, po tvojoj tvrdnji, Nioh 3 nema premca, bolji je čak i od FromSoft igara. Really Meho, plagijat bolji od originala?

Citiraću tu tvoju prenaduvanu tezu:

Quote from: Meho Krljic on 25-06-2025, 22:10:28Preposterous. Od Ninja Gaiden ima možda samo jedna bolja igra (Devil May Cry) a od Nioh ni jedna.

Nijedna? Gospode fucking bože. Toliko o tome.

Meho Krljic

Hahah, pa ni jedna ne spaja tako spretno Soulslike dizajn sa character action komplikovanjem.

A obrazložio sam vrlo detaljno zašto Nioh 3 nije plagijat AssCreeda, pa da ne zatrpavamo ceo forum ponavljanjem. Dovoljno je ponovo reći da je Nioh 3 izdanak skoro četrdesetogodišnjeg rada firme na pretvaranju japanskog folkora, istorije i mitologije u videoigre i da je jasno da nikom u Tecmou nije ni na kraj pameti da se imitira ovaj serijal.

Takođe, naravno, zamena između likova u Assassin's Creed Shadows nije ni nalik onome što Nioh 3 ima. U Nioh 3 igrač u realnom vremenu menja između dva bilda, samuraja i nindže, ne između dva lika. Ova promena je ugrađena toliko duboko u sisteme igre da ima sopstveni taster (R2 na Playstationovom kontroleru), dešava se, da ponovim u realnom vremenu, dakle, trenutno, i neki od napada neprijatelja se pariraju jedino tako što pravovremeno promeniš bild tik pre nego što te njihov napad dodirne.

U kontrastu sa tim, u Assassin's Creed Shadows imaš dva odvojena lika, sa odvojenim imenima, istorijama, različitog pola, rase i zemlje porekla, koji se u trenutku zamene mogu nalaziti na različitim delovma mape i kada izvršiš zamenu igrač se nađe na drugom mestu i može imati i drugačije zadate ciljeve u igri za svaki od likova posebno a zamena se ne može izvršiti u nekim delovima misija. Povrh toga, zamena se vrši ulaskom u meni i biranjem sa kime ćeš da igraš dakle, ne u realnom vremenu i ona ni po čemu ne nalikuje na ono što imamo u Nioh 3. Štaviše, MNOGO više liči na to kako smo šaltali između likova u GTA V, dakle, jednoj od najuticajnijih igara svih vremena  a koja je izašla pre dvanaest godina i ako bismo se služili logikom koju si do sada koristio, morali bismo Assassin's Creed da proglasimo plagijatom GTA V.

.
.
.
.
.
.
.

A onda bismo za sam GTA V mogli kredibilno da tvrdimo da je plagijat Everyone's a Wally jer je TA igra 1985. godine imala mehaniku zamene između likova skoro identičnu onoj koju je imao GTA V:

https://en.wikipedia.org/wiki/Everyone%27s_a_Wally

Onaj stari Sendmen

Ma dobro. Vrtimo se u krug, na sve to sam ti već odgovorio u prethodnim postovima.

Meni ovde nije problem u plagiranju, već u izvesnom "elitizmu" posmatranja "originalnim" odrađenih igara koje smo igrali, dok te druge, koje nismo igrali, jelte, su neoriginalne, pozamljuju, pa ih zato i nećemo igrati. I sve tako u krug. I onda kad kažemo da i ove druge igre pozamljuju od tih "elitističkih", koje pri tome, ni najmanje nisu originalne, već su plagijat u suštini, onda pobesnimo "gle drznika šta se usudio da tvrdi".

Tebi je rak rana Assassins Creed Shadows, iako, ponavljam, nisi ga ni igrao. I još se usuđuješ meni da pričaš nešto o deluzijama.

I sad kao Nioh 3 pravi neku epohalnu distinkciju u odnosu na ACS u tome što, eto, nemaju dva odvojena lika, već se to vrši na neki taster, dok je sama izmena ista kao da postoje dva odvojena lika, po svemu. Pffff...

Meho Krljic

Uopšte mi nije rak-rana. Čak sam na forumu napisao da je možda ovo i igra kojom ću se vratiti Assassin's Creedu nakon što sam ga napustio posle mučenja sa Black Flag pre više od deset godina. I naravno, neću ga KUPITI ali možda ga poigram kad naleti na PS Plusu. Ja nemam sad neke velike negativne emocije u odnosu na AssCreed, pogotovo jer ovih poslednjih nekoliko igara dobija dosta dobre ocene od strane i one kritike kojoj verujem, i ne igram ih isključivo jer nemam dovoljno vremena u životu da odigram i ono što ZNAM da me zanima a kamoli da ulažem 20, 30 ili 50 sati u nešto što bi MOGLO da me zanima. Jednom kad odem u penziju možda natenane odigram nekoliko AssCreedova, ali u ovom trenutku samo ima Shadows potencijal da se možda ubaci u moj itinerar.

Takođe, vrlo sam valjda bio jasan da to što ne igram Assassin's Creed a igram Nioh nema veze sa njihovom originalnošću ili neoriginalnošću, naširoko sam pisao o tome koliko Nioh duguje i kojim FromSoft igrama, već sa time da su moja prethodna iskustva sa AssCreed uglavnom ne naročito sjajna a sa igrama Tecmoa, Team Ninja i iz serijala Nioh uglavnom dobra.

Dakle, moje diskutovanje ne dolazi iz pozicije elitizma, nego puke lične preference. Ne mislim da je Nioh po definiciji igra koju bi SVAKI igrač morao da voli više nego AssCreed, naprotiv, da citiram ono što sam napisao:

"Ja sam ODAVNO u čamcu kojim upravljaju Team Ninja i meni je njihov spoj relativno jeftine i gritty produkcije sa vrlo ozbiljno shvaćenim, na hardcore publiku usmerenim mehaničkim slojem igre naprosto prirodno blizak. Ovo nikada neće biti naslovi što prodaju trideset miliona kopija kao Elden Ring ali za igrače koji vole da eksperimentišu sa bildovima i opremom, uče kompleksne šeme napada i prave svoje komboe, Nioh 3 će biti igra koja se igra stotinama sati.

(...)

Svi znamo da će Sonyjev Ghost of Yōtei ovog Oktobra osvojiti srca i duše miliona igrača i biti neka vrsta ,,mejnstrim" ambasadora samurajske fikcije za publiku glavnog toka, no Nioh 3 će onda nekoliko meseci kasnije biti mračniji, ćutljiviji naslov za posvećenike i, sasvim moguće, agregatno bolja igra. "

I prema tome precizno sam rekao kome mislim da je ovakva igra namenjena i kome će se dopasti. Mislim da i ti spadaš u tu grupu, ali naravno da ne mogu da te nateram da voliš Nioh onako kako smo svi kao deca voleli Tita.

Onaj stari Sendmen

Quote from: Meho Krljic on 26-06-2025, 12:19:38Dakle, moje diskutovanje ne dolazi iz pozicije elitizma, nego puke lične preference.

Bravo, sad si rekao ono što ti ja tvrdim od početka. Dakle, lične preferencije i ukisi.

Stoga, slobodno povuci sve ovo:

Quote from: Meho Krljic on 26-06-2025, 08:27:22Drago mi je kad možemo da se složimo, naime da oko ukusa ne vredi raspravljati,  i zato je vrlo dobro da se oko toga i ne raspravljamo.

Rasprava nije zbog toga što se tebi Nioh 3 ne dopada, nego što ispaljueš nebulozne teze da je on nekakav plagijat Assassin's Creed. 

Ali, kad ja krenem na tebe, onda se ti braniš da je sve tvoja ličn preferencija, tj. tvoj ukus.

Dakle, čekamo da odeš u penziju pa da isprobaš Assassins Creed Shadows i shvatis da je Nioh 3 običan plagijat!!  :|

Meho Krljic

Па, да, та теза је небулозна, детаљно сам показао зашто је небулозна, неутемељена у чињеницама али и у теорији бесмислена јер АссЦреед има више сличности са неким претходним играма него што Ниох има са њим па немојмо да се враћамо на то. Јапанци би умрли од смеха на помисао да су они сад као сели па имитирали Ассассин'с Цреед.

Тако да не повлачим ништа. Дао сам опширну и квалитетну аргументцију и све стоји кано клисурина. А извињавам се другим форумашима што се ово оволико отегло, ал то је кад ме се не признаје за ВРХОВНИ И НЕПОГРЕШИВИ АУТОРИТЕТ.  :lol:

mac

Meho se ne izvanjava što te je tukao...

Onaj stari Sendmen

Quote from: Meho Krljic on 26-06-2025, 13:21:34Па, да, та теза је небулозна, детаљно сам показао зашто је небулозна, неутемељена у чињеницама али и у теорији бесмислена јер АссЦреед има више сличности са неким претходним играма него што Ниох има са њим па немојмо да се враћамо на то. Јапанци би умрли од смеха на помисао да су они сад као сели па имитирали Ассассин'с Цреед.

To je zato što nasedaš na negativnu propagandu.

Assassin's Creed uopšte loše prošao u Japanu, bio je među 10 najprodavanijih igara u mesecu kad se pojavio i pokupio pozitivne kritike za istorijsku verodostojnosti i predstavljanje Japana u feudalnom periodu.

Naravno, bilo je i hejtera, ne kažem, kao npr. istupanje japanskog premijera u parlamentu, ali ne treba sve tumačiti samo u tom smislu, to je uvek greška. I da, možda jesi vrhovni autoritet Sagite, ali svakako nisi nepogrešivi i bezgrešni!! Mislim da taj deo niko nigde neće biti, ako neko jeste, onda laže ko Vučić!! :lol:  :|

Onaj stari Sendmen

Quote from: mac on 26-06-2025, 13:25:40Meho se ne izvanjava što te je tukao...

Meho će biti u prilici da se iživljava koliko hoće u subotu, dotle bolje da štedi energiju...  :|

Meho Krljic

Ја сам увек за мирно решење.

Енивеј, и Гхост оф Тсусхима је био хваљен у Јапану и сразмерно добро прошао - а још га је издала јапанска фирма, Сонѕ - па дословно не постоји ни једна игра за коју се може рећи да је у Јапану направљена под његовим утицајем. Не тврдим да јапански гејм дивелопмент настаје у тоталној изолацији и да не постоји ни један пример да је западна игра утицала на јапанску, али те самурајске и нинџа игре Јапан ипак прави дуже, више и боље него западњаци...

Да поновим, Тецмо четрдесет година прави игре по јапанској историји, митологији и фолклору и Ниох је јасан, природан, органски изданак овог рада. Направити хипотезу да је Ниох 3 некако "рипофф" АссЦреед Схадоњс је већ и због тога беспредметно, али пошто смо показали да и механички игре немају везе једна са другом онда, јелте, нема даље дискусије.

Onaj stari Sendmen

Nisam nikad ni tvrdio da je Nioh 3 ripoff u tom smislu, kao što sam ti već nekoliko puta objasnio, ali teraš svoje kao Vučić i SNS. Vaistinu je sve u tom smislu kojem ti tvrdiš besmisleno i bespredmetno, ali to je samo jer pod parolom odbrane (japanske) otadžbine braniš neodbranjivo!!

Da zaključimo: tvoja odbrana je besmislena i bespredmetna, jer braniš ono što nikad nisam ni napadao. A ono što jesam, odbranio si vrlo tanko, pozivajući se na jedno dugme!!

Meho Krljic

Jedno dugme je sve što je potrebno u ovom slučaju jer ono sažima tu nepomirljivu razliku između dve igre:

- U jednoj su u pitanju dva lika, sa različitim imenima, polovima, ličnim istorijama, koji se nalaze na dva različita mesta na mapi i imaju u nekim trenucima i različite ciljeve za igrača u zavisnosti od toga sa kojim igra u kom trenutku, a gde se smena postiže "neprirodnim" odlaskom u meni i izlaskom iz sveta igre u apstrakciju

- U drugoj je u pitanju jedan lik koji nosi dva različita kompleta opreme i gde se smena dešava pritiskom na dugme, organski, u okviru neprekinute sekvence poteza napada i odbrane koja se odvija u realnom vremenu a koju izvodi JEDAN LIK koji "magično" u tren oka postaje nindža od samuraja i obrnuto. Dve sasvim različite stvari.

Enivej, da ne bude nejasno šta si tvrdio:

Quote from: dark horse on 22-06-2025, 22:55:32Kad kažem AC Shadows ripoff ne mislim generalno na look and feel igre, već na paralelno igranje dve klase, dva karaktera, samuraj i šinobi, a bukvalno to isto sa malim varijacijama radi Nioh 3. Baš se vidi da su ugroženi, kad su prešli na ovaj vid copy-paste najnovijih featura koje ubacuje konkurencija.

Dakle, tvrdio si da Team Ninja kopipejstuje najnovije "feature" koje ubacuje konkurencija jer je njihov izdavač ugrožen i otud:

- Sam pokazao da Tecmo ne samo da nije ugrožen nego je u značajno boljem stanju od Ubisofta sa trostruko većom procenom vrednosti kompanije na tržištu i stabilnom upravljačkom strukturom koja sprečava avanturizam u investiranju i povođenje za tržišnim trendovima

- A koji mu, taj Ubisoft, sem u nekom najopštijem smislu nikada nije ni bio konkurencija jer Tecmo mahom radi igre za japansko tržište a zapadno tržište mu je dobrodošli dodatak ali nikada prva i važna meta. Plus, rekosmo, Koei Tecmo je finansijski trostruko jača firma od Ubisofta

- Dodatno, pokazao sam da je smena između dva bilda u realnom vremenu nešto što postoji u igrama istog ovog studija najmanje od 2021. godine i naslova Stranger of Paradise te da je ovo što imamo u Nioh 3 očigledna dalja eksploatacija ove mehanike u za to pogodnoj formi i da nema nikakve veze sa Assassin's Creedom.

- Kao i da je generalna istorija rada Tecmoa ta da se decenijama unazad prave igre vezane za japansku kulturu, istoriju, mitologiju i folkor, te da je veoma teško braniti tezu da su se nekako oni tek videvši AC Shadows odjednom setili da postoje nindže. Ipak serijal Ninja Gaiden u toj firmi prave od osamdesetih godina prošlog veka...

Onaj stari Sendmen

Quote from: Meho Krljic on 26-06-2025, 15:12:40- Sam pokazao da Tecmo ne samo da nije ugrožen nego je u značajno boljem stanju od Ubisofta sa trostruko većom procenom vrednosti kompanije na tržištu i stabilnom upravljačkom strukturom koja sprečava avanturizam u investiranju i povođenje za tržišnim trendovima

Eto kako se opet pokazuje da me nisi slušao ni razumeo:

QuoteTencent is significantly larger than Tecmo in terms of market capitalization and revenue. Tencent is a global tech giant, while Tecmo is a Japanese video game developer and publisher. Tencent is one of the world's largest companies by market cap, while Tecmo is a much smaller entity, even within the gaming industry.

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Sendmen mnisli da to što Tencent drži deo Ubisofta (25%) znači da je i Ubisoft automatski veći od Koei Tecmo jer je Tencent velika firma. Ali, mislim, ja sam na onom drugom topiku ostavio linkove do preciznih podataka kolika je tržišna, jelte, vrednost jedne i druge kompanije i Keoi Tecmo je doslovno trostruko vredniji od Ubisofta.

Onaj stari Sendmen

Ključan je link koji sam okačio i koji uopšte ni ne spominje Ubisoft ver Tencent i ekspanziju kineza na japansko tržište i Tecmo koji ima velike gubitke zbog toga i otpuštanja, između ostalog.

Dakle, reč je o očiglednom partnerstvu Tencenta i Ubisofta. Koje jeste zvanično formalizovano u vlasništvo Tencenta nad delom Ubisofta, ali seže i dublje od toga. Zbog toga se Ubisoft sad i podelio u dve firme, jednu koja ima vlasništvo nad frejmvorkom i drugu koja vodi same proizvode, tj. frančize. Sve to počinje nekih četiri godine ranije, otprilike kad je i onaj link što sam okačio, a sad su došli i do formalizovanja saradnje koje treba da ojača i Tencent i Ubisoft. Naravno, na račun preuzimanja tržišta drugih, između ostalih i Tecmo.

Meni je dugme nebitno, te dve funkcionalnosti su iste. Nioh je sažeo suštinu igranja paralelno samuraja i nindže, oko čega sa vrti ceo Assassins Creed Shadows, pa možemo solidno tvrditi da je iskopirao igru, pošto je ukrao upravo ono što je bila suštinska razlika od predhodnika, igranje samuraja i nindže na smenu. Naravno da su samuraji i nindže postojali pre Shadows, ali naravno da su Tencent i Ubisoft uložili značajna sredstva u promociju baš ovog i ovakvog koncepta i taj marketinški potencijal je sad iskoristio Nioh i na tome bazirao čitavu igru, dakle gleda da preotme igrače koji su zadovoljni Shadows i traže nešto slično što pre. Zato i izbacuju ovo u alfu u fazonu gledajte šta vam spremamo, isto je kao Shadows.

Meho Krljic

Ja se stvarno izvinjavam svima što ovo ovoliko traje, i što ću još jednom ponoviti najvažnije teze jer ne možemo dopustiti da nasumično nabacivanje reči bude tretirano kao argument.

Dakle, ako ponovo treba da ostavljam linkove, hoću.

Ubisoft:

- tržišna kapitalizacija 1,42 milijarde dolara

- promena vrednosti stoka za poslednjih godinu dana: -53.86%, dakle pad veći od polovine vrednosti

- promena vrednosti stoka za poslednje tri godine: -78.33% dakle pad od tri četvrtine

Sa druge strane:

Koei Tecmo:

- tržišna kapitalizacija 5,07 milijardi dolara

- promena vrednosti stoka za poslednjih godinu dana: +67.37%

- promena vrednosti stoka za poslednje tri godine: +8.49%

Drugim rečima, Koei Tecmo je triput veći i raste a Ubisoft je manji i pada. Ovo je zapravo potpuno nebitno za diskusiju koju vodimo (je li Nioh 3 imitacija AssCreed Shadows) ali pošto je ispaljena nebulozna teza da Koei Tecmo krade od konkurencije jer mu, eto, biznis slabije ide zbog TenCentovog ulaska u posao, nadam se da je jasno da niti je Ubisoft konkurencija Koei Tecmu niti japanskoj firmi slabije ide. Naprotiv, Ubisoft je u slobodnom padu poslednjih desetak godina, uprkos tome da imaju nekoliko veoma popularnih igračkih serijala, i već sam pisao ovde da se planira osnivanje nove firme na koju će se preneti intelektualno vlasništvo da bi stara mogla da se likvidira.

Naravno, cela gejming industrija prolazi svojevrsne kontrakcije nakon pandemije, ali japanske firme uglavnom prolaze ZNAČAJNO bolje od zapadnih jer ne zavise toliko od ćudi netradicionalnih investitora koji su u vreme pandemije obasuli zapadne izdavače parama računajući da su igre idealan medijum za lokdaun periode pa je investitortski kapital na zapadu u tom periodu dolazio brzo i bez mnogo uslova zapadnim firmama. Sada više nije baš tako.

Da se vratimo na:

"Meni je dugme nebitno, te dve funkcionalnosti su iste."

Pošto sam detaljnom uporednom analizom pokazao da ne da nisu iste nego da su potpuno različite mehanike u pitanju: u AC Shadows je ovo spora, nedijegetička zamena izmađu dva lika na dva dela mape, u Nioh 3 je ovo pritisak na jedno dugme usred ofanzivnog ili defanzivnog komboa gde samo zamenite jednom istom liku opremu i atribute bez ulaska u meni i nastavljate niz poteza bez prekidanja. Razlika je bukvalno kao između potezne igre i igre koja se igra u realnom vremenu.

Teza da team Ninja i Koei Tecmo "imitiraju" AC Shadows je besmislena jer, kažem, istorijski igre ovog izdavača predstavljaju deo jedne decenijske tradicije i nisu imitacija zapadnih uzora, ali kad već Sendmen sad ubacuje nove fantazije u tu tezu, ja sam dužan da odgovorim. Dakle, Sendmenove teze:

"Assassin's Creed uopšte loše prošao u Japanu, bio je među 10 najprodavanijih igara u mesecu kad se pojavio i pokupio pozitivne kritike za istorijsku verodostojnosti i predstavljanje Japana u feudalnom periodu."

"taj marketinški potencijal je sad iskoristio Nioh i na tome bazirao čitavu igru, dakle gleda da preotme igrače koji su zadovoljni Shadows i traže nešto slično što pre. Zato i izbacuju ovo u alfu u fazonu gledajte šta vam spremamo, isto je kao Shadows."

(Mrzi me da radim direktne forumske citate ali ovo su čisti kopipejstovi njegovih teza)

Enivej, da vidimo koliko to AssCreed Shadows uopšte nije loše prošao u Japanu:

Assassin's Creed Shadows je prodao 17.701 kopiju u japanu. Izvor je Famitsu, dakle, kredibilna publikacija koju često citiraju kada se ovakvi podaci traže.

Da li vama to deluje kao nekakav veliki uspeh? OK, kažete, Japan je ipak manje tržište, ovo je ipak zapadnjačka igra, bez obzira što je smeštena u Japan, možda je osamnaest hiljada zapravo solidan uspeh kada se poredi sa starim Assassin's Creed igrama ili, ne znam, sa drugim zapadnjačkim igrama koje se dešavaju u Japanu?

Znam da će sad svi biti iznenađeni ali...

...

...

...nije.

AC Shadows je, uz svo uvažavanje da će se verovatno još prodavati u Japanu, zabeležio DRASTIČAN pad u odnosu na prethodne Assassin's Creed igre. Dakle, evo redom:

Assassin's Creed Odyssey je prodao  45.166 kopija (izvor)

Assassin's Creed Mirage je jedva skupio 28.436 kopija (izvor)

Assassin's Creed Valhalla je onda ipak imala bolji performans:  45.055 kopija (izvor)

Dakle, čak je i uglavnom nevoljeni Mirage prodao deset hiljada kopija više od Shadows, a direktna prethodnica, Valhalla je prodala dva i po puta više kopija nego Shadows.

Drugim rečima, AC Shadows je jedna od neuspešnijih igara u serijalu Assassin's Creed u poslednjih sedam godina kada se radi o prodaji u Japanu.

Ali OK, MOŽDA je AC Shadows ipak uspešna u odnosu na druge zapadnjačke igre koje pokušavaju da se japanskom tržištu prodaju koristeći japanske istorijske i folklorne motive. Well, about that...

Ghost of Tsushima je u Japanu prodao  212.915 kopija. (izvor)

Dakle, AC Shadows je, što se Japana tiče BULJA i ideja da će Koei Tecmo imitirati tu igru jer je pokidala u Japanu je apsurdna.

Ali, ali ali, kažete sad vi, MOŽDA je Nioh proporcionalno slabije prodavan serijal i od Assassin's Creed? Koei Tecmo uglavnom žive od Dynasty Warriors i Nobunaga's Ambition, zar ne? Možda je Nioh tu negde, rame uz rame sa AC Shadows ili makar prethodnim Assassin's Creed igrama po prodaji u Japanu pa ima smisla da se Team Ninja hvata za slamku.

Yeah, about that:

Prvi Nioh je prodao  75.477 kopije u Japanu (izvor) a drugi 91,892 (izvor) a što je, uz uvažavanje da poredimo igru izašlu pre nekoliko godina sa igrom izašlom pre nekoliko meseci (ali igre ovog tipa nemaju tzv. "long tail" prodaju, pogotovo ne u japanskim prodavnicama) PET PUTA više od AC Shadows i više i od AC Valhalla. Čak je i Rise of the Ronin, dakle, druga Koei Tecmo igra rađena u sličnom stilu spajanja japanske istorije i soulslike dizajna (uskoro planiram da je igram), prodala 64.646 kopija, dakle, tri i po puta više nego AC Shadows, a bez ipak brend prepoznatljivosti koju ima Nioh.

Da zaključimo: sve iznesene teze od strane uvaženog sagovornika su neutemeljene. Nioh 3 je odgovor na Elden Ring a nikako na Assassin's Creed Shadows (kako sam još šire obrazlagao u svom nedavnom osvrtu na alfa demo, hvala što ga čitate) i to je nedovsmisleno jasno. Što i dalje ne znači da nekome Nioh 3 treba da se dopada više nego AC Shadows, naravno. Al da se ne gađamo izmišljotinama i da se pravimo da su jednako validne kao proverljive činjenice.

Onaj stari Sendmen

Zar ćemo da poredimo prodaju par godina starih igara (sa ko zna koliko popusta i obaranja cena) sa igrama koji su izašle pre par meseci?

Jasno je da su za uspoređivanje merodavni podaci sa launcha:

https://gamerant.com/assassins-creed-shadows-launch-day-sales/

Dakle, samo je AC Valhalla imala bolji launch od AC Shadows.

Ponavljam, AC Shadows je druga najprodavanija igra 2025:

https://www.circana.com/post/top-10-video-games

Ista je situacija i u Japanu (verovatno jer je bilo mnogo više digitalnih kopija za koje nemaju brojevi, ali imamo procente, nego fizičkih, za koje imamo brojeve):

https://www.reddit.com/r/fuckubisoft/comments/1jcvclw/ac_shadows_is_2_in_japan/

Mislim, stvarno ne mogu da verujem da moram ovakve stvari da linkujem, a da cenjeni sagovornik ovo nije mogao i sam da izgugla, da je hteo. Činjenice su proverljive, samo izgleda fali volja da se provere.

A ovo (zlo)namerno uspoređivanje Ubisoft i Tecma, iako sam mnogo puta uveo Tencent u priču računam kao konačno priznanje sagovornika da je izgubio ovu raspravu jer je shvatio da je nemoćan da odgovori na moje argumente.

Tex Murphy

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Mislim da porediš babe i žabe sve vreme. Dakle, nije sporno da je AC Shadows dobro prodavana igra. Svaka AC igra je dobro prodavana.

Ali ne u Japanu. Takođe, prodaja konkrento AC Shadows je u Japanu dosta slaba. To su trenutno činjenice. Za reference videti moj gornji post a ne podatke o globalnoj prodaji AC Shadows koji su beznačajni za uticaj te igre na developere u Japanu koji istorijski niti gledaju šta rade zapadni izdavači niti prave igre na isti način.

Isto tako potpuno je neshvatljivo da nekakav udeo Tencenta u Ubisoftovom stoku ti smatraš za "dokaz" kako Team Ninja imitira AC Shadows. Bukvalno nemoguće pohvatati. Tencent je veliki investitor. Poseduje 100% Riot Games (proizvođače ultrapopularnog League of Legends), 40% Epica, 80% Grinding Gear Gamesa (proizvođači Path of Exile), 25% Ubisofta, 16% FromSoftwarea, 30% Lariana, 13% Kraftona (koji drže PUBG), 14% Remedyja, 84% Supercella (proizvođači Clash of Clans), 10% Paradoxa, 100% Funcoma i deonice u još 15-20 gejming kompanija. Pored naravno stotina drugih firmi u kojima ima udeo. Ali nekako je udeo Tencenta u Ubisoftu "dokaz" da Teram Ninja kopira AC Shadows....

Nije.

Onaj stari Sendmen

Quote from: Meho Krljic on 26-06-2025, 22:12:33Mislim da porediš babe i žabe sve vreme.

To je upravo suština onog što sam ti ja napisao u prethodnom postu. Čak sam mislio da iskoristim tu rečenicu.

Znači, porediš babe i žabe, i to na dva načina, gledaš podatke samo za fizičke kopije igre, a taj podatak je u stalnom padu godinama, jer fizički medij odumire, a još ti to nije dosta, već to radiš i za 10 godina stare igre, na beskrajnim popustima. Nije isto kad igru prodaješ za $100 i za $10, naravno da ćeš za $10 lako prodati stotine hiljada kopija. To valjda i dete razume, nemojmo se toliko samozavaravati.

Evo, tek sad je Shadows na prvom popustu od 25%, posle izaska updejta koji dodaje Nightmare težinu igri:
https://www.polygon.com/gaming/608871/assassins-creed-shadows-sale-price-nightmare-difficulty-mode

Tvoja argumentacija je zlonamerna. Ali, ne zato što si ti zlonamerna osoba, nisi, već što prema Ubisoftu se generalno vodi negativna kampanja i ti zlonamerni podaci su svuda. Istovremeno, imaš podatke da to nije tako kao što se predstavlja, i da je Ubisoft, bez obzira što se vodila negativna kampanja svuda, naročito u Japanu, svuda, pa i u Japanu, ostvario značajnu materijalnu korist i prodao igru tako da je ona druga najprodavanija svuda, pa i u Japanu.

To su podaci iz mog predhodnog posta, stoje tamo kano klisurina, pogledaj screenšot sa playstation prodavnice u Japanu gde se jasno vidi da je digitalna prodaja na playstation prodavnici u Japanu na drugom mestu, posle Monster Hunter Wilds.

Anyway, kako god, veruj u šta hoćeš, ali jednostavno nisi u pravu, činjenice te demantuju. Ubisoft ne propada, on se ubrzano razvija infuzovan Tencent kapitalom i preuzima tržišta svuda. I naravno da AC franšiza nije pred gašenjem, već sasvim suprotno, Shadows je jedna od najjačih igara u franšizi i vremenom će prestiči i Valhallu. Posle uspeha AC Shadows dolaze još dve AC igre, AC Codename Hexe i AC Codename Jade za mobilne, što je deo nove spinof franšize koju će raditi Tencent. Plus se najavljuje AC multiplejer i AC igra za Netflix.

Mogu samo da ti preporučim analize po netu koje su vezane za Ubisoft i Tencent. Namerno ti neću linkovati ništa, ima puno toga, sam istraži kao što ja jesam.

Meho Krljic

Važi, ja ću sam da istražujem a ti igraj Nioh kad dođe na red, i da više ne smaramo ovaj časni skup ovde   :lol:  :lol:  :lol:

Onaj stari Sendmen

Važi. Samo stavi prst na čelo i zapitaj se kako je AC Valhalla, koja je svojevremeno pljuvana kao najgora AC igra ikada, danas njihov najprodavaniji naslov, koji zlonamerni kritičari upoređuju sa Shadows da bi ga nipodaštavali. Baš kao što su nipodaštavali Valhallu. Jasno je da sutra nipodaštavati novi AC koji izađe, koristeći upravo podatke o AC Shadows. Jasno je da te i takve kritičare ne smemo uzimati za ozbiljno!!

Meho Krljic

Pa ja o tome i ne razmišljam, generalno Assassin's Creed mi nije zanimljiv jer su sve igre u serijalu koje sam probao bile napravljene sa jasnim pretpostavljanjem širine dubini. Dakle MNOGO banalnih stvari da se radi, malo zanimljivih. I ne kažem da je to u apsolutnom smislu neprihvatljivo, očigldno je da mnogo ljudi to kupuje i ko sam ja da im kažem da ne znaju šta valja, ali mene to ne interesuje. Pošto se priča da su od Origins stvari bolje, možda nešto od toga jednom probam, al kako rekoh, svoje ograničeno vreme trošim na prioritetnije stvari, igre sa intrigntnijim mehanikama i efikasnijim dizajnom.

Na primer na Nioh  :lol: