• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Civilizacija VI

Started by ridiculus, 25-10-2016, 07:33:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

Ne moram valjda da objašnjavam šta je ovo? Evo, u slučaju da je neko živeo izolovan pa zalutao na forum o video-igrama: najnovija (u trenutku pisanja), 6. igra u čuvenoj seriji strateških igara koju je započeo Sid Majer, i bavi se razvojem ljudske civilizacije od početaka do svemirskog doba. Zvanično je izašla 21. oktobra, za PC platformu, a razvojni tim je Firaxis (oni, osim Civilizacija, imaju i novi XCOM).

Gledao sam sinoć jednu partiju, pa imam nekoliko zapažanja, ali to će pričekati dok se ne odmorim malo. Preventivno otvaram posebnu temu sada, da ljudi ne bi počeli da zagušuju druge teme sa informacijama. A i ova igra je svakako jedna od onih koje zaslužuju svoju temu i naslepo.*

2D mapa - na kojoj možete igrati čitavu igru, ako tako želite - je prelepa. Imate utisak kao da igrate Europu Universalis, samo lepšu.

*ili na slepo? Obično znam pravilni oblik i kad pogrešim, ali ovde ne. Džejp, pomagaj širenju civilizacije!
Dok ima smrti, ima i nade.

ridiculus

Civilizacija svakako dobro izgleda. Pomenuti 2D strateški prikaz je pregledniji od uobičajenijeg izometrijskog, zato što ima manje detalja, a i obuhvata veći deo mape (na istom nivou zumiranja).

Primetio sam da se ljudi žale na dve stvari: tehnološko stablo i diplomatiju (posebno kako AI radi diplomatiju, ali AI je stvar za sebe). Ovde je stablo napretka podeljeno na dve grupe: naučno-tehnološku i kulturnu (technology tree i civics). Prva je standardno stablo tehnološkog razvoja, a drugo omogućava usvajanje različitih "politika". Neki misle da je do nekih tehnologija prelako doći i da su veze među tehnologijama čudne. Ali meni stvarno ne smeta to što je streljaštvo ćorsokak ili što je moguće doći do računara bez otkrića točka - ne na ovom stupnju igre, dok je učim. Za kasnije ništa ne obećavam.  :)

Ali, evo šta mi smeta, i to mi je bila najveća mana, za sada. Čak ni AI nije toliki problem, ako samo učite igru. (Inače, AI jeste standardni problem u simetričnim strateškim igrama za jednog igrača.) Uzmite u obzir da je partija koju sam gledao bila usmerena na religioznu pobedu, tj. preobraćivanje više od 50% gradova svake civilizacije u veru igrača (u ovom slučaju islam). Znate za pravilo iz Civ-a V da se na jednom polju može naći samo jedna jedinica? E pa, ovde je slično. Stvar je u tome da, ako vam je cilj da pošaljete misionara u protivnički grad (a jeste, ako hoćete da preobratite ljude), a vlasnik tog grada je postavio svoje jedinice oko njega, misionar neće proći. I ostaje mu samo da se tužnog pogleda vrati u Sveto mesto, proklinjući trenutak kad je nekom palo na pamet da ubaci ideju o religioznoj pobedi u Civilizaciju.

Vera (faith) je bitan resurs, pogotovo u teokratiji. U drugim vidivima upravljanja njome možete "kupovati" određene religiozne jedinice (kao što su apostoli), ali u muslimanskoj (ili bilo kojoj, rekao bih) teokratiji, verom možete kupovati i standardne vojne jedinice.

Zanimljivo je da jedinice imaju određeni broj upotreba: recimo, misionari imaju četiri, mislim da graditelji imaju tri, i slično. Potom morate da pravite nove.

Diplomatija se meni čini ok, ne povodom toga kako je AI upotrebljava, nego kako je prezentovana igraču. Mnogo, mnogo bolje nego u Civ V. U svakom trenutku znate svoje odnose sa drugima, kao i one između njih. Vođe imaju svoje agende, jednu istorijsku (uvek istu), i jednu skrivenu (slučajno odabranu). Recimo, kineski vođa u pomenutoj partiji je bio usmeren na građenje svetskih čuda i istovremeno nenaklonjen drugim civilizacijama koje su ih pravile (istorijska agenda), ali, s druge strane, cenio je civilizacije koje imaju razvijenu kulturu (skrivena agenda u datoj partiji).

Količina podataka kojima imate pristup je svakako bolja nego u Civ V, i na nivou Civ IV. Sve u svemu, Civ VI ima jako dobrog materijala, ali pričekaću još neko vreme, dok ljudi opsežno ne testiraju igru, i dok Firaxis verovatno ne ubaci neke promene.

Meho Krljic

Dobro, truizam je već da Civ treba igrati najranije pola godine posle izlaska.

Da li možeš da pojasniš ovo za jedinice i broj korišćenja? Isto važi i za vojne jedinice?

Father Jape

Ja sam skinuo pirata da obrnem jednu partiju, pa kao što Meho reče, čekam pečeve i ekspanziju.

Zasad me najviše žulja interfejs kada je reč o gradovima, mada biće da je jer se nisam još navikao. Ali imati u vidu da sam igrao oko sat vremena, možda sat i po. :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 25-10-2016, 20:18:45
Da li možeš da pojasniš ovo za jedinice i broj korišćenja? Isto važi i za vojne jedinice?

Pa, gledao sam deo partije gde naglasak nije bio toliko na vojnim jedinicama, već na ne-borbenim (non-combat), pa sam zapazio da misionari mogu da preobraćuju u gradovima samo nekoliko puta, kao i da graditelji (builders) imaju samo nekoliko upotreba. Za prve naseljenike (settlers) sigurno važi da mogu samo jednom da se iskoriste, jer ih praktično pretvoriš u naselje. Ne znam za vojne jedinice, i nisam uspeo da nađem u priručniku nešto o tome - što ne znači da nije negde zavučeno, jer sam vrlo malo vremena proveo sa njim.

Meho Krljic

Dobro, verujem da vojnim jedinicama nije ograničena upotreba na taj način. Pretpostavljam da stiču iskustvo kao u Civ V pa onda nema smisla da im se stavlja takva limitacija.

ridiculus

Da, stiču iskustvo, to sam video. I na info-prozorčićima pojedinih borbenih jedinica nema podataka o "upotrebi", tako da su one sigurno neomeđane (!) time.

ridiculus

Quote from: Father Jape on 25-10-2016, 21:23:53
Zasad me najviše žulja interfejs kada je reč o gradovima, mada biće da je jer se nisam još navikao.

Gradovi se sada sasvim vidljivo šire i razvijaju preko nekoliko polja na mapi, što vrlo lepo izgleda u praksi. Taj mehanizam je upotrebljen u Endless Legend, i, pre toga, u Fallen Enchantress, igri koju je radio Derek Paxton, koji je, pak, pre toga bio poznat po modu za Civ IV. Kako se stvari vraćaju na svoje!

Meho Krljic

Vidim da je Stace Harman u Jurogejmerovom prikazu istovremeno i zastrašen i narajcan tom podelom grada na distrikte i dugoročnim posledicama koje rani izbori mogu da imaju. Zvuči zanimljivo. Kao što mi deluje interesantno i to da sam u nekom drugom prikazu (na Kotakuu možda?) video da sada varvari šalju izvidnice koje, ako se pravovremeno ne unište, dovode do rane invazije na tek utemeljena naselja. Meni to odlično zvuči  :-| :-| :-|

Edit, takođe i ovo:

QuoteYou'll receive a boost to research of the sailing tech if you found a city on the coast, for example. Or you'll establish the path to theology that bit sooner if you start a religion, and can research archery more quickly if you kill a barbarian with a slinger. These boosts create a tight feedback loop as you perform actions and are regularly rewarded for them.

ridiculus

Evo šta je dobro u vezi tehnološkog i kulturnog napretka (kao što rekoh, to su dva odvojena stabla).

Kulturni napredak (civics, kako se to zove u igri) se postiže ulaganjem resursa zvanog "kultura". Otvaraju se različite mogućnosti za pojedine građevine (muzeji, recimo) i dobijaju se (kulturne) "politike" (u smislu policies). Svaki tip vladavine (monarhija, teokratija, fašizam, oligarhija, itd) ima različite slotove za kulturne politike*, koje možeš da menjaš samo kada "istražiš" novi tip kulture (stepenik na kulturnom stablu), ili plaćaš kaznu. Što duže traje jedan tip vladavine, dobijaš veće bonuse (da ne bi stalno menjao vladavine u zavisnosti od okolnosti). Sve što može da se istraži je dostupno pogledu od početka, a možeš i da filtriraš listu i dobiješ samo neposredno dostupne opcije. To važi i za tehnološko stablo, čije pojedine tehnologije se mogu dobiti po upola manjoj ceni, ako imaš određene postignuća, kao što je pomenuto u tekstu koji si citirao.

Ono što je posebno dobro je da se može istraživati jedno, pa prekinuti i uložiti u nešto drugo (tek-stablo koristi resurs zvani "nauka"), i kasnije se vratiti na prethodno izučavanu tehnologiju na mestu gde si stao. I postignuća koja pospešuju istraživanje se mogu iskoristiti i na kraju ciklusa, ne samo na početku. Bitno je da dodaju 50% na progres datog istraživanja.

*ne znam kako da ih bolje nazovem. Ideologija nije baš tačan izraz, pošto medju njima imaš, recimo, "humanizam" ali i "pomorsku tradiciju".

Edit: sad kad bolje razmislim, setim se da oba stabla omogućavaju da se skrati vreme i cena istraživanja ako imaš određena postignuća, ne samo tehnološko stablo.

Meho Krljic

To meni odlično zvuči. Politike su mi bile jedna od najlepših alatki u Tropico 5 i ovo deluje kao da je vrlo dobro implementirano.

ridiculus

Evo, Čikov prikaz igre:

Civilization VI tries to make the best of Civilization V

Dugačak je, pa ću samo podvući neke delove, dobre i loše. Izmedju ostalog:

For instance, if you liked playing Civilization V as a forgiving city builder (cities builder?) in which you also pointlessly shuffle dudes around a map — which is to say, if you liked playing Civilization V — then you'll probably be delighted at how much energy Firaxis has put into the cities building. You no longer grow cities by pouring buildings into a bucket and managing a gaggle of workers to terraform hexes. An intricate system brings the map alive in new ways. Never before has a river mattered so much in a Civilization game. Never before has it been such a big deal that these hills are next to this resource, that those grasslands are all adjacent, that this mountain range cradles a hex on three sides. Because all this is new, playing Civilization VI for the first time can be bewildering. What's the deal with districts? Wait, what happened to my library? I just researched workshops, so why can't I build one yet? Why can't I build the Pyramids?

ali i:

Diplomacy is still a casualty of the bad AI. To Firaxis credit, they've made diplomacy more transparent. They've also borrowed some concepts from Paradox's games, which are at the leading edge of modeling diplomacy as a gameplay system. This would have been a great idea if Civilization VI's diplomacy AI wasn't so sputteringly incoherent. It will declare war on you from across the world, do nothing about it, and then ten turns later sue for peace, complete with monetary reparations. Uh, okay, Spain. Thanks? It will refuse absurdly advantageous deals. It will promise not to do something and then do it. You will promise not to do something and then it will decide you did it. These issues aren't new. They're just newly transparent.

I, zaključak:

Okay, it's not my place to second guess game design. As you know, you go to Civilization with the game you have, not the game you might want or wish to have at a later time. But it is my place to note that when I go to Civilization, I'm looking for more than just a laid back single-player cities builder with the AI frittering idly in the margins. I cut my teeth on Sid Meier's grand strategy without a brain-dead tactical layer drizzled over the top. I admire a lot of what Firaxis is doing to move on from the mess of Civilization V. They're headed in the right direction, even if they are dragging a lot of baggage.

Dve zvezdice, što znači 'samo' "I didn't like it", ali u kontekstu ostalih šezdesetak pozitivnih ocena na Metakritičaru deluje upadljivije.

Father Jape

Evo i Kuzmanović u SK hvalospeviše:
Da ponovim još jednom: Civilization VI je najbolji Civilization svih vremena, ako ne računamo epohalni "eureka" efekat koji je stvarao davni original iz 1991. Šestica je divni, složeni masterpis koji će s protokom vremena postajati sve bolji.

Kojim igrama je Chick dao pet zvezdica?

neomedjeni

Možda je loš kompjuterski protivnik i dalje dovoljno dobar za većinu ljudskih igrača.  :lol:

A možda je Kuzma s godinama prestao da misli svojom glavom i samo kopira šta se piše po netu o datoj igri. Možda.

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 03-11-2016, 08:48:25
Možda je loš kompjuterski protivnik i dalje dovoljno dobar za većinu ljudskih igrača.  :lol:

Da, ovo je bila i moja prva pomisao po čitanju Čikove reakcije. Doduše, kako sam ja amater u 4X igrama, meni je zaista dovoljno da mogu da imam rudimentarne planove koji se onda razumno dobro ispunjavaju, pa sam sasvim zadovoljan da AI ne ispoljava neke bljeskove strateškog genija u završnici...

Father Jape

Da, većina igrača, uključujući i mene vidi Civ igre više kao sandbox, pa loš AI ne smeta *toliko*.

Na poslednjoj epizodi Crate and Crowbar potkasta oba Toma su iskritikovala igru, ali ja bih rekao da samo oko trećina njihovih zamerki stoji (dosta njih se svodi na to na zapravo ne vole Civ igre inače :lol: ). S druge strane, i Kuzma i mnogi drugi recenzenti su neopravdano uzeli u obzir to koliko mršava je Civ V bila po islasku, pa zbog toga povisili ocenu šestici.

Elem, zamerke iz C&C koje mislim da imaju smisla, ne računajući AI: Civ V je počela mršavo pa onda u eskpanzijama pažljivo i polako dodavala sisteme; Civ VI počinje SA SVIME, i to na sopstvenu štetu. U onom intervjuu sa Majerom on veli kako je princip uvek 'dodaj nešto, oduzmi nešto, poboljšaj nešto' pri pravljenju novog nastavka. E, oni nisu ama baš ništa oduzeli ovog puta. I to ne smeta samo novajlijama.

A druga stvar jeste opet pomalo pitanje ukusa... ali nekako je šteta da se stvari poput 'Autokratija' vs 'Republika' i slične bitne opozicije svode na neke bonuščiće i relativno suptilne brojčice. Slažem se sa Tomom Seniorom da je pristup iz npr. Alpha Centaurija bio mnogo interesantniji gde je svaka frakcija bila mnogo izraženije različita od drugih — ideološki, što se onda odlično prenosilo na mehaniku. U Civ VI igrač ima dosta slobode da bira društveno uređenje ali to su kozmetičke razlike uglavnom.

Meho Krljic

Kako funkcioniše donošenje policyja? Kako rekoh, u Tropicu 5 su polisis odlični modifikatori dinamike zarade i potrošnje koje smisleno možeš da koristiš da bi igru igrao u smeru koji se slaže sa tvojim odabranim političko-ekonomskim vrednostima. Doduše, jedna velika stvar kod Tropika 5 (koji je, naravno, city management sim a ne 4X) je da imaš veliku fiskalnu slobodu, odnosno u redu je da ideš u minus sa parama dok god (misliš da) znaš šta radiš, što u Civu ne bi išlo pa su policies verovatno malo kruće...

Father Jape

Policies su ti kartice, kao u društvenim igrama, i postoje tri vrste: vojne, privredne i diplomatske. Svako novo istraživanje u civics treeju ti donosi nove kartice, a broj i vrsta slotova za kartice zavisi od državnog uređenja, koje se takođe istražuje na civics drvetu.

Dakle recimo Autocracy ima dva slota za vojne kartice, jedna za privredne, nula za diplomatske i ima dva džoker slota u koje možeš bilo koju karticu da metneš. Evo skrinšota:
http://cdn.pastemagazine.com/www/articles/civ%20vi%204.jpg

EDIT: Dakle svašta ti tu možeš da ukombinuješ i napabirčiš stacking bonuse... ali mislim da ta kompleksnost i fidlines zapravo oduzima od fantazije građenja civilizacije.

Meho Krljic

Aha, fino, deluju dosta granularno, da ne budu nekakvi ekstremni gejm čejndžeri ali da služe za fino podešavanje razvoja. Zanimljivo deluje.

Moram da se setim da ovo kupim pre nove godine pa da zaigram. Šteta što Firaxis više ne pravi Civilizacije za konzole, Tropico i Prison Architect prilično dobro prolaze na Playstationu.

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 03-11-2016, 08:56:46
pa sam sasvim zadovoljan da AI ne ispoljava neke bljeskove strateškog genija u završnici...

Ali niko nije ni pominjao genijalnost ili išta slično - zamerke su da AI ne može da upravlja osnovnim sistemima ni na nivou početnika. I nije samo Čikov prikaz tu u pitanju, već se u digitalnom svetu bruji o tome. Pogledati samo negativne prikaze na Stimu - one koji daju smislena obrazloženja - a njih nema  malo. Diplomatija je beskorisna, u ovom obliku. Religija je beskorisna, u ovom obliku, kako sam već rekao na početku topika (iako je tu više u pitanju omaška u samom dizajnu). Nije poenta imati što više sistema, nego da medju postojećim vlada sklad. Sve ostalo je na štetu igre.

Naravno, mogu da se prebace stvari na multiplejer, ali Civ je potezna igra, i uz to, spora potezna igra (za razliku od recimo, Chaos Reborn), i multiplejer nije za ljude koji nemaju vremena. Jako puno slobodnog vremena. (Uzgred, jedan sportsko-videoigrački tim je najavio da će napraviti ekipu za ovu igru.)

@Jape
Ovako, iz glave, 5 zvezdica... Diablo 3. I to za PS, nešto kao Ultimate Edition! (Drug neomedjeni bi rekao: dvostruki greh! [emoji38] ) Soma. Bolje je pomenuti samo strategije, da imamo okvir. Chaos Reborn, kada je izašao. Age of Wonders 3, posle prve ekspanzije. Offworld Trading Company. Znam da voli i novi Total War i XCOM2, iako nije stigao da ih opiše kada su izašle.

Ali to i nije toliko bitno. Zvezdica-dve više-manje mi ne znači mnogo. Mnoge meni omiljene igre su dobile od njega 4, ili čak 3. Ni dve mi ne smetaju uvek ako imam jasan kontekst i obrazloženje (ne moram da se složim, ali bar da vidim zašto je tako iz tog ugla posmatranja). Jedino je jedna zvezda problem, jer onda je nešto bitno verovatno slomljeno u igri. Ali, ostatak sveta ne koristi takvu skalu, pa tu onda nastaje problem.

Ovde je problem u onome šta je napisano, i kako se to slaže s onim što sam video, i - tamo gde se ne može lako videti bez učestvovanja (kao u slučaju većine zamerki na račun veštačke inteligencije) - čuo od mnogih drugih.

Meho Krljic

Quote from: ridiculus on 03-11-2016, 09:54:48

Ali niko nije ni pominjao genijalnost ili išta slično - zamerke su da AI ne može da upravlja osnovnim sistemima ni na nivou početnika. I nije samo Čikov prikaz tu u pitanju, već se u digitalnom svetu bruji o tome. Pogledati samo negativne prikaze na Stimu - one koji daju smislena obrazloženja - a njih nema  malo. Diplomatija je beskorisna, u ovom obliku. Religija je beskorisna, u ovom obliku, kako sam već rekao na početku topika (iako je tu više u pitanju omaška u samom dizajnu). Nije poenta imati što više sistema, nego da medju postojećim vlada sklad. Sve ostalo je na štetu igre.

Dobro, to zvuči razumno, ali može se biti optimista i računati da će Firaxis da to popečuju tokom narednih 6-8 meseci jer... istorijski, tako oni i rade...

Quote from: ridiculus on 03-11-2016, 09:54:48Ovako, iz glave, 5 zvezdica... Diablo 3. I to za PS, nešto kao Ultimate Edition! (Drug neomedjeni bi rekao: dvostruki greh! )

Zna Tom Čik šta valja  :-| :-| :-| :-| :-|

neomedjeni

Ovako, iz glave, 5 zvezdica... Diablo 3. I to za PS, nešto kao Ultimate Edition! (Drug neomedjeni bi rekao: dvostruki greh! )

Sticks and stones.

ridiculus

Naravno, mogu da se prebace stvari na multiplejer, ali Civ je potezna igra, i uz to, spora potezna igra (za razliku od recimo, Chaos Reborn), i multiplejer nije za ljude koji nemaju vremena. Jako puno slobodnog vremena. (Uzgred, jedan sportsko-videoigrački tim je najavio da će napraviti ekipu za ovu igru.)

Da požanjem šta sam posejao: pomenuti tim je Team Liquid, i oni su ovde objavili formiranje ekipe za Civ VI, i pokretanje inicijative da se od te igre napravi kompetitivni sport.

ridiculus

Heh... ništa novo u vezi same igre, ali čuo sam jedan komentar koji mi je bio smešan i dobro se slaže uz američko predizborno raspoloženje. Naime, pošto je diplomatija u igri takva kakva je (=beskorisna, "slomljena"), i sve se rešava agresijom, neko reče da je ova Civilizacija trebalo da se zove Donald Trump's Civilization!

To mu dodje skoro k'o ona ideja da je serija iZombie o nemrtvom Stivu Džobsu! Skoro.

ridiculus

Baš sam gledao sinoć stranicu na Stimu, i palo mi je na pamet kako još nismo videli apdejt. Biće da je postavljen posle toga.

Father Jape

Da imam vremena da igram išta, sad bih se nervirao što ću opet morati da skidam i instaliram celu igru (nakon što bih strepio da li će pirati odmah okačiti novu verziju), a ovako mi samo milo izdaleka.

ridiculus

Igra postaje sve bolja, jel tako? Sve te zakrpe, fiksevi, dodaci, lekovi... Elementi se doteruju, dovode u red, glancaju, balansiraju...  Civilizacija je sve bliža savršenstvu, ubedjuje nas Luke Plankett, tapšući igru po ramenu.

Ciljna publika ne misli tako, nažalost. Srednja ocena na Stimu nikad nije bila gora, tokom života ove igre. U trenutku pisanja ove poruke, 54% ocena u poslednjih mesec dana je pozitivno...to jest, 46% je negativno, što je za igru AAA klase i budžeta prilično...katastrofalno.

Father Jape

Pa sad... zavisi kako definišeš ciljna publika. Nisam proverio sad, ali zar nije ovaj deo Civilizacije prodat u mnogo više primeraka nego što bi se očekivalo, to jest da je probio u deo 'neciljne' publike?

ridiculus

Dobro, to je bila metafora. ;)

Skroz je nebitno u ovom slučaju na koga su ciljali, ali može se pogoditi da su išli na veću prijemčljivost, na osnovu vizuelnog stila i naglašavanja nekih potpuno nebitnih elemenata u marketinškoj kampanji (npr. animacija vodja). Tako da već "ciljna publika" za Civ V i Civ VI nije ista, a kamoli u poredjenju sa ranijim Civ-ovima.

Naravno, ne poklanjam previše pažnje prikazima na Stimu, ali u ovom slučaju imam utisak da negativni komentari mnogo više argumentuju svoj stav od pozitivnih, u proseku. Barem ono što sam video.

ridiculus

Rob Zacny ima specifične zamerke na igru, uglavnom u vezi tona:

'Civilization VI' Shows How Small Things Can Sabotage a Big Game