• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Trumptastic Voyage

Started by Aco Popara Zver, 03-12-2016, 12:59:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

scallop

Quote from: Linʞᴉn on 06-02-2020, 23:02:17

U svakom slučaju nek prati sajtove tipa Infostud, tamo ima konkursa za sve struke, ne samo IT. Da je IT mogao bih da mu dam još puno sajtova.

Možda da razmisli o prekvalifikaciji u programere, ako ima volje za daljim učenjem i usavršavanjem. U programiranju je učenje igra bez prestanka.

Sramota me je da ti kažem. Produkcija, advertajzing i marketing sa preko dvadeset godina iskustva u firmama i kao predavač na fakultetu. Magistar nauka. Engleski kao maternji.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Onaj stari Sendmen

Quote from: scallop on 06-02-2020, 23:12:13
Quote from: Linʞᴉn on 06-02-2020, 23:02:17

U svakom slučaju nek prati sajtove tipa Infostud, tamo ima konkursa za sve struke, ne samo IT. Da je IT mogao bih da mu dam još puno sajtova.

Možda da razmisli o prekvalifikaciji u programere, ako ima volje za daljim učenjem i usavršavanjem. U programiranju je učenje igra bez prestanka.

Sramota me je da ti kažem. Produkcija, advertajzing i marketing sa preko dvadeset godina iskustva u firmama i kao predavač na fakultetu. Magistar nauka. Engleski kao maternji.

Evo, kucao "marketing menadžer" na infostudu, izašlo mi 18 poslova:

https://poslovi.infostud.com/oglasi-za-posao-marketing-menad%C5%BEer/beograd

Nek napravi CV, (postoje već gotovi templejti na engleskom za CV i Cover Letter za Microsoft Word, LibreOffice Writer i šta već koristi, samo treba da prepravi i ubaci svoje podatke), obavezno neka piše Cover Letter za svaki posao posebno, u zavisnosti šta se traži u oglasu i zašto misli da je baš on najbolja osoba za taj posao (ne treba baš svaki put sve iz početka, najteže je napisati prvi, posle se samo modifikuje, ne treba više od pola sata po konkursu) i nek se prijavljuje rutinski. Rutina je bitna. I nek ne odustaje.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

scallop

Quote from: Linʞᴉn on 06-02-2020, 23:21:32

Evo, kucao "marketing menadžer" na infostudu, izašlo mi 18 poslova:

https://poslovi.infostud.com/oglasi-za-posao-marketing-menad%C5%BEer/beograd

Nek napravi CV, (postoje već gotovi templejti na engleskom za CV i Cover Letter za Microsoft Word, LibreOffice Writer i šta već koristi, samo treba da prepravi i ubaci svoje podatke), obavezno neka piše Cover Letter za svaki posao posebno, u zavisnosti šta se traži u oglasu i zašto misli da je baš on najbolja osoba za taj posao (ne treba baš svaki put sve iz početka, najteže je napisati prvi, posle se samo modifikuje, ne treba više od pola sata po konkursu) i nek se prijavljuje rutinski. Rutina je bitna. I nek ne odustaje.

Sad me je sramota. Sve je to uradio i stalno konkuriše. Zaziru jer je prekvalifikovan.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Onaj stari Sendmen

E da. Ja sam već imao drugi posao kad sam konkurisao. Isti dan prelazim iz jedne firme u drugu, bukvalno ne gubim dan staža. Moguće da je tako lakše. I da zaziru što nema posao.

scallop

Quote from: Linʞᴉn on 06-02-2020, 23:40:00
E da. Ja sam već imao drugi posao kad sam konkurisao. Isti dan prelazim iz jedne firme u drugu, bukvalno ne gubim dan staža. Moguće da je tako lakše. I da zaziru što nema posao.

Pa, kad je izgubio posao na FDU nije imao izbor.

Onaj stari Sendmen

Druga varijanta je da su konkursi za marketing menadžere fingirani.

Skoro me je ortak molio da mu uganjam vezu u Air Serbia, jer je išao neki konkurs za koji je bio zagrejan i potegao sam dobru drugaricu iz srednje škole koja je jak igrač tamo, ali džaba, kazala mi je odmah da kod njih uglavnom prave konkurse kad treba zvanično da prime one koji već rade kod njih preko veze. I tako je na kraju i bilo.

Od svih tih konkursa jedino sam za IT siguran da nisu fingirani jer se tu stvarno radi i nema puno besposličenja, a ko to voli? Samo budale i konji...  xrofl

scallop

Ništa, onda. Zasta se izvinjavam što sam odvukao toliko pažnje.

Anomander Rejk

Quote from: Meho Krljic on 06-02-2020, 22:03:34
Pa, ja ne znam drugi način da dokažem išta sem da pokažem, a pošto jedino što imam da pokažem jesu nekakvi podaci i njihova tumačenja od strane upućenih to i radim. Uvažavam da to neće ubediti svakoga, ali nekako se oko toga i ne raspravljamo zaista. Hoću reći, kao što sam i već mnogo puta rekao, meni nije cilj da ubedim tebe ili nekog drugog sagovornika da prihvate moje gledište, već, pošto je ovo forum i na njemu stvari ostaju napisane i za ubuduće, da imamo dobru raspravu.

Naravno, meni je Tramp odvratan jer je osnažio fašiste u SAD između ostalog sarađujući sa Benonom, ali to nema veze sa ekonomijom, samo sam hteo da ukažem da se priča "nikad jača ekonomija" oslanja na simpatičan saundbajt ali da je to samo saundbajt i da se kvalitet ljudskog života ne meri ni rastom BDP ni procentom formalno zaposlenih već nekim drugim pokazateljima koji, po onim podacima koje ja mogu da proučim, nisu sjajni.

Pokušavam da razumem argumentaciju zašto smeta Tramp, koji sarađuje s fašistima ali ne poče ni jedan rat, koji ( ne znam kako ) uništava demokratiju u Americi ( kao dosad pre njega je vladao narod, a ne bogati finansijeri i vojno industrijski i ini kompleksi ) , koji daje ružne izjave o manjinama i lezbejkama ( to je valjda gore nego ismijavanje javnog čerečenja Gadafija pod njegovim humanističkim prethodnikom, dobitnikom Nobela ) i sve to smeta i navodno je opasnost po Ameriku i svet, a nisu opasnost suludi ratni pohodi demokrata po svetu. Ne razumem, zaista.
Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

xrofl xrofl xrofl xrofl xrofl

Reče ti da mu je odvratan. To je argument par exelence. Nadolazeće promene nisu po ukusu onih koji žive u modelu postojećeg stanja.

Anomander Rejk

Koliko znam, Benon nije nikakav fašista, već desničar  :)  Ali sad po toj novoj terminologiji i Benon, i Tramp, Putin, Orban, Kaćinski, Boris Džonson, Salvini, sve su to  fašisti  :)

D.

Quote from: scallop on 06-02-2020, 23:31:21
Sad me je sramota. Sve je to uradio i stalno konkuriše. Zaziru jer je prekvalifikovan.

Zaziranje od prekvalifikovanosti je deo negativne selekcije koja jeste sveprisutna. Kvalifikovani ljudi ovde nikome ne trebaju, pa ni poslodavcu. Poslodavac je ucenjen učešćem u paralelnoj privredi koju pominje Meho. On zapošljava botove i stranački kadar, ako želi da preživi na tržištu, tj. kako bi mu dozvoli da postoji i posluje (tu i tamo plati koji reket). Kada organizacije i kompanije popuniš diletantima, diletanti biraju druge diletante za zapošljavanje da se ne bi otkrilo koliki su diletanti. Zato svi pametni i obrazovani odlaze, a naša privreda će se teško oporaviti od negativne selekcije i diletantizma.

A došli su i po IT sektor, no worries.

scallop

Eto zašto me je sramota.

Onaj stari Sendmen

Ima i toga što D. pominje, ali mislim da je to samo posledica, a ne uzrok.

Kako definišemo platu? Pa to je najmanja količina novca koju je poslodavac spreman da plati da bi neko svakog jutra dolazio na posao. S obzirom da se stalno radi na optimizaciji troškova, gleda se da taj novac bude najmanji, tj. zašto bi neko davao veće pare kvalifikovanijoj osobi umesto da daje manje novca manje kvalifikovanoj?

Zapravo, radi se o podeli radnih mesta. Postoje mesta za manje kvalifikovane, kao i za više kvalifikovane. Zato sam i rekao da treba pucati visoko. Obično ljudi pri prijavljivanju baš od toga zaziru, jer misle da su onda u prednosti sa jačom kvalifikacijom na poziciji za manje kvalifikovanu osobu, a definitvno je baš suprotno. Neće te uzeti uopšte ako smatra da može da uzme nekog jeftinijeg za isto mesto.

Ali, treba proći sve faze za tu lekciju, i opeći se, posle toga ti je sve jasno. Nema besplatne večere.

D.

Jednostavno imaš 0 dodira sa realnošću.

Onaj stari Sendmen

To mi svi kažu, pa ih uvek sve iznova šokiram, kad ih ubedljivo prešišam tako "realne" (čitaj, smorene od života i pesimistične do samoblokiranja). Taktika i energija ovna. Za većinu sam debilčić, a onda shvate da sam probio kroz zid. :lol:

Meho Krljic

Quote from: scallop on 06-02-2020, 22:33:49

Naravno, meni je Tramp odvratan jer je osnažio fašiste u SAD

Šta znači "odvratan"? Ne bi ga u kupusu? Otkud odjednom i fašisti? Banalne kvalifikacije su znak slabosti.

Pa odvratan znači da imam somatsku, ne intelektualnu reakciju na činjenicu da je Tramp osnažio fašiste u SAD.

Otkud? Pa, pomenuo sam već Stiva Benona koji je godinama gradio fašističku propagandnu mašinu u Brajtbartu - mi na Balkanu odjeke toga vidimo u Webtribune sajtovima na našim jezicima koji samo prevode Brajtbartovu propagandu i ciljane dezinformacije - a koga je Tramp uveo u Belu kuću.

Američki fašisti vole Trampa, ako prođeš malo po Internetu videćeš koliko često se on pominje među njima, koliko se kukasti krst često stavlja u proglase da će Tramp pobediti na izborima u 2020. godini. Bretnon Tarant je Trampa smatrao "simbolom obnovljenog belačkog identiteta i zajedničke svrhe." Patrik Vud Krusius (ubica iz El pasa koji je ušao u tržni centar da ,,ubija Meksikance" i ubio dvadesetdvoje ljudi) je u svom manifestu napisao da ,,jednostavno brani svoju zemlju od kulturne i etničke promene koju donosi invazija".

Naravno, Tramp nije direktno ,,kriv" za činove ovih ubica niti sam eksplicitno podržava fašističke ideologije, štaviše, eksplicitno je kritikovao beli suprematizam i rasizam posle masakra u El Pasu, ali bojim se da je to najviše nalik na nevernog muža koji ženi stalno govori da jedino nju voli i da neće da je prevari a onda sledeći vikend opet bude u šteti. Ima u jednom od Interseptovih podkasta diskusija o tome da li je Tramp fašista i ako nije, zašto ga fašisti toliko vole pa ću citirati ovde dugačak deo transkripta koji obrazlaže njegove fašistodine karakteristike, kao i možda neophodno diferenciranje današnjeg fašizma od onog iz tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka. MH je Mehdi Hasan, koji je domaćin podkasta, JS je Džejson Stenli, profesor filozofije sa Jejla:

QuoteMH: Is there a kind of — we live in a social media age. Everyone wants everything digestible. You're an academic at Yale, but I'm going to ask you this question. Is there a kind of checklist of criteria, of factors that you have to kind of tick off before you can say this person, this party, this government, this country is fascist?
JS: There are. I break it down into ten points and I can go over those if you want.
MH: Give us the ten, if you can, off the top of your head.
JS: So the first is a mythic past. All conservatism involves looking back with rose-colored glasses. But fascist movements are a particular kind of looking back. You look back, your empire lost to liberalism and global weakness and you claim that in the past, your ethnic group was the greatest civilizational force the world has ever known.
MH: Mythic past.
JS: Two, propaganda. Things mean their opposite. Somebody runs against someone else, calling them corrupt, saying the system is corrupt when they're obviously much more corrupt than what they're running against.
MH: Okay.
JS: Number three, anti-intellectuals. Universities are attacked as bastions of leftist indoctrination. The marxists are running the universities.
MH: Number four.
JS: Number four, unreality. Democratic deliberation breaks down. You see conspiracy theories like birtherism on the rise. Number five, hierarchy. People say, you know equality is a myth. We've got to look at reality and see —
MH: Some people are better than others.
JS: Some people are better than others. Whites have just proven themselves civilizationally. Men just have different roles. Six, victimhood. The dominant group is under threat from immigrants and minority groups that are seeking to take away their dominant role. Number seven, how are they victims? The men of the minority group are criminals. They violate law and order. In fascist discourse, law and order just means the out-group men are violations of law and order by their nature. What kind of crimes do the out-group men do? They're rapists. Number eight is sexual anxiety and also gay, LGBTQ attacks, transgender ideology. So, those are under attack. Chapter nine is called Sodom and Gomorrah. The cities are dens of iniquity. Crime runs rampant in the cities. Chapter two —
MH: Chicago.
JS: Chicago. Chapter two of Mein Kampf in "My Time in Vienna" and it's about how Vienna is overrun with foreigners and Jews, Jews, and more Jews. The real people come from the countryside. That's where the real values are. Chapter 10, the final chapter is called "Arbeit Macht Frei". That was emblazoned on the gates of Auschwitz. What it means is work shall make you free. And underlying this is the social Darwinist philosophy that what you gives you value is hard work. And the idea in fascism is that certain groups just are hard workers and other groups are lazy. For instance, the Nazis regarded Jews as lazy which is why the gates of Auschwitz said work shall make you free.
MH: Thank you for that. So now, you don't have to buy Jason Stanley's book. You've got the — No, I'm kidding. Buy the book. It's a great book, but now we've gone through that. Now, me and the people at home listening to this will hear all of those 10 things and say, "Hmm, that sounds very familiar." So, I've got to ask you the $64,000 question. Is Donald Trump then, according to this 10 criteria that you lay out, a fascist?
JS: So when you say a fascist, you could be talking about different things. There is no question that Mr. Trump is very high on the scale of fascism when it comes to his rhetoric. Now, some people would say historically fascist movements were explicitly anti-democratic in a manner that Trump is not and indeed no American politician is. You wouldn't have American politicians explicitly attacking democracy as Hitler did. But as Bertolt Brecht said in 1942, if fascism comes to the United States it will do so under the name of democracy. The democratic vocabulary in the United States is linked to our nationalist identity. I think Mr. Trump is very anti-democratic, but he's not going to call for the end of democracy because it runs counter to his kind of nationalism.
MH: So, you said you're not a historian when you talk about propaganda ideology. Some historians of fascism have argued that it's unhelpful to call Trump a fascist and in doing so it reduces the word to a kind of a generic sweeping slur divorced from historical context. What do you say to them?
JS: Excellent. So, historians of fascism, some of them focus on the economic structure of states that call themselves fascist. My book doesn't do that. It's about fascist ideology and rhetoric. So, my first point is I will defend my history to the end on the overlap between the rhetoric we find in classic fascist movements and now. It's ahistorical to think that fascism always means just bad. Stalin is not a fascist. But Stalin was bad and there were fascist movements that didn't result in the Holocaust. We get this discussion with every concept. In art history, people will say impressionism is something you can only use for that certain several decade period. My response is so what? There are paintings that look exactly like impressionism today.

E, sad, to je sve teorija, a ako pogledamo malo praksu, tj. (opet) statistike, vidimo nedvosmislen i vrlo oštar porast incidenata rasno motivisanog nasilja koje čine belci, zločina iz mržnje, koje čine belci i ubistava koja čine belci motivisani rasnom mržnjom. Ovo je u periodu u kome opšta stopa nasilnog kriminala opada. Recimo ovaj izveštaj kaže:

QuoteHate crimes rose 9 percent in major U.S. cities in 2018, for a fifth consecutive increase, to decade highs, as cities with increases outnumbered those with declines two to one.  In contrast,  crime overall in major cities has declined in both of the last two years.  Preliminary partial year 2019 data also show increases in a majority of cities surveyed, but those early double-digit percentage increases, barring unforeseen catalysts, will likely erode by year-end,  as first-half 2018 comparisons were down before reversing. Hate crimes often spike around catalytic domestic and international events as well as political conflicts. The year prior to presidential election years are mostly up for hate crime. The most common victims for hate crime reported to police in major cities in 2018 were African Americans, Jews,   and Gays, but Whites and Jews experienced the biggest percentage increases, as anti-Semitic hate crimes and assaults also rose internationally. Jews were the direct target of half of the bias/extremist homicides in 2018, in the worst year ever for anti-Semitic killings in the United States.

(...)

In 2018,  extremist homicides also decreased markedly,  to only 22,  in the United States, on a decline in Violent Salafist Jihadist motivated killings to only one. White nationalist/far right motivated homicides were the most frequent, rising to 17 in 2018, from  13  a  year  prior.  While, there were both a string of politically motivated assaults and suspected crimes—and non-violent protests—by Antifa, anarchists,  and hard left extremists, there have been no homicides by any of their adherents in 2018 or 2019.

(...)

White nationalism/far right extremism continue to be most ascendant,  despite the incapacity of many of their most prominent groups and leaders.  The overwhelming majority of declining extremist domestic homicides in 2018 were by white nationalist/far right sole assailants who attacked around the mid-term elections. Thus, therisk of extremist violence by them will likely continue into this current nascent political season,  around catalytic events in campaigns, international conflicts, terrorism, and heated rhetoric. While white supremacists   and ultra-nationalists will maintain their position at the top of the threat matrix, the risk is also diversifying well beyond the far right, to include those with antagonistic ideologies, those inspired by zealots and conflicts abroad, and those with more personal grievances in an increasingly coarse and fragmented socio-political landscape.

(...)

Still, in 2017, the FBI enumerated a greater number of anti-Muslim assaults than after 9/11. Immigration has overtaken terrorism as a top political issue

Ovaj izveštaj organizacije koja se bavi zločinima iz mržnje prema osobama poreklom iz južne Azije kaže sledeće:

QuoteThis report, which covers November 9, 2016 to November 7, 2017—the first year after the presidential election—documents 302 incidents of hate violence and xenophobic political rhetoric aimed at our communities, an over 45% increase from our previous analysis in just one year. This breaks down further into 213 incidents of hate violence and 89 instances of xenophobic political rhetoric—of which 248, or an astounding 82%, were motivated by anti-Muslim sentiment. One in five perpetrators of hate violence incidents referenced President Trump, a Trump policy, or a Trump campaign slogan, underlining a strong link between President Trump's anti-Muslim agenda and hate violence post-election.

The connection between xenophobic political rhetoric, anti-immigrant and anti-Muslim policies, and actual violence is one that has appeared to grow stronger over the last decade. Indeed our 2017 Power, Pain, Potential 2 analysis saw a parallel proportion where one in five documented instances of xenophobic political rhetoric originated with presidential nominee Trump. The most recent 2017 "The Year in Hate and Extremism" report from the Southern Poverty Law Center shows that the greatest growth in organized hate groups between 2015-2016 was concentrated among anti-Muslim groups.3

Naravno, ponovo, da statistike daju samo deo priče i da stvari nisu tako jednostavne da Tramp nešto zapaljivo kaže danas pre doručka a ekstremista, kličući njegovo ime, izvrši masovan zločin nad etničkog manjinom odmah posle ručka, ali statistike ukazuju na korelaciju, a proučavanje pojedinačnih slučajeva pokazuje da Trampova pozicija kao – makar simbolički - najmoćnijeg čoveka u Americi veoma često služi za radikalizaciju, motivaciju i aktivaciju fašista raznih nivoa. Ne samo u Americi, podsećam. Tarant je Australijanac koji je zločin počinio na Novom Zelandu a statistika pokazuje i veoma značajan porast nasilja počinjenih od strane ,,desničarskih ekstremista" u Evropi (ovaj izveštaj recimo pominje skok od 43 procenta za samo godinu dana). Gde vidimo da ima toliko dima, pametno je da potražimo vatru.

Anomander Rejk

Mislim da se olako poteže reč ,,fašista'', zaboravljajući kakvi su zaista monstrumi bili pravi fašisti.
Čini mi se da se pod fašistom sad etiketira sve što nije liberalno, neoliberalno i globalistički nastrojeno...
I onda stalno genijalna iščuđavanja kako to ,,fašisti'' pobeđuju, sigurno su birači glupi, jel, masa, zavedena populistima-to je najednostavnije objašnjenje, mnogo jednostavnije nego priznati da je sistem truo, negativan i da to ljudi osećaju, ali mnogo je lakše kukati o ,,fašistima''.
Povezivati zločin na Novom Zelandu sa Trampom je toliko nategnuto i bez osnova.

scallop

Meho, zaista više nemam volje da se natežem s tobom. Samo ću zaključiti da si, pre nego što si se "opredelio", bio bolji, pametniji i vedriji čovek. Savetovao bih da se vratiš na početak ovog topika, Boban ga je ponudio i na FB. Na svašta sam se podsetio kad sam pročitao samo prvu stranu. I čitav forum je tada bio bolji, pametniji i vedriji.

Izitpajn

Quote from: Anomander Rejk on 07-02-2020, 10:57:44
Mislim da se olako poteže reč ,,fašista'', zaboravljajući kakvi su zaista monstrumi bili pravi fašisti.
Čini mi se da se pod fašistom sad etiketira sve što nije liberalno, neoliberalno i globalistički nastrojeno...

... trpa djecu u kaveze...

mac

Mda, ali briga nas Srbe za to. To nisu srpska deca, a da je Klintonka pobedila sad bi bio treći svecki rat...

Onaj stari Sendmen

Ne treba smetnuti s uma da je ekstremna desnica svuda u ekspanziji, ne samo u Americi.

Meni se čini da tu Tramp služi samo kao luft-balon za te ekstremne desničare, najblaža klovn varijanta koju su mogli da smisle dok ne prođe taj talas.

Sad, što mnogima više nije toliko smešno posle četiri godine Trampove vladavine druga je stvar... ali u tome je i poenta što je on tu gde je, da ekstremni desničari dovoljno sve druge smore da bi priča krenula novim tokom... verovatno tek posle nove četiri godine Trampa...

scallop

Na desnu reakciju sam upozoravao. Postoji trenutak kad država počne da se brani. I Trump brani svoju državu, a napadaju ga što je brani. Globalisti nisu za potcenjivanje. A politika u SAD je "make a trap for Trump".

Meho Krljic

Quote from: Anomander Rejk on 07-02-2020, 10:57:44
I onda stalno genijalna iščuđavanja kako to ,,fašisti'' pobeđuju, sigurno su birači glupi, jel, masa, zavedena populistima-to je najednostavnije objašnjenje, mnogo jednostavnije nego priznati da je sistem truo, negativan i da to ljudi osećaju, ali mnogo je lakše kukati o ,,fašistima''.
Povezivati zločin na Novom Zelandu sa Trampom je toliko nategnuto i bez osnova.

Pa ja prvi bežim od toga da olako ikog etiketiram i ovde sam potegnuo termin "fašisti" sa dobrim razlogom i dao masu objašnjenja zašto. Povezivati zločin na Novom Zelandu sa Trampom je toliko nategnuto i bez osnova da počinitelj tog zločina pominje Trampa u svom manifestu kao, kako rekoh "simbol". Evo direktnog citata da ne bude prepričavanja:

Were/are you a supporter of Donald Trump?

As a symbol of renewed white identity and common purpose? Sure. Asa policy maker and leader? Dear god no

Naravno, kako sam već i napisao fašizam danas nije isto što i fašizam u četrdesetim godinama prošlog veka i iako se zasniva na istim ideološkim temeljima, ima druge forme i koristi nov jezik kako bi zaobišao stigmu, a ipak uneo nemir i radikalizovao delove zajednice. Shitposting, memefikacija, dog whistling itd. su odlike današnjeg internet-fašizma (na kraju krajeva, Tarrant je započeo svoj masakr rečenicom "Subscribe to PewDiePie") i Tramp igra veliku ulogu u ovim formama komunikacije/ propagande/ dezinformacije.

Kako sam već pomenuo i gore obilato pojasnio citiranjem velikog dela Interseptovog podkasta, nije Tramp Hitler, niti to iko tvrdi, ali on u velikoj meri osnažuje fašizam između ostalog svojim prezirom prema institucijama, prema institucionalizovanom znanju ali i institucionalnom delovanju, svojim vrlo eksplicitnim korišćenjem rasističkih stereotipa u objašnjavanju vođenja javne politike (čitav diskurs o imigrantima-kriminalcima i silovateljima zbog kojih se mora podići zid je tipično fašistička priča), svojim insistiranjem da je većinska grupa u društvu na udaru zlonamernih manjina koje bi da je oslabe i unište (War on Christmas kao najbanalniji primer), svojim podsticanjem teorija zavere koje, kada ih valja predsednik najmoćnije države sveta erodiraju javni govor i pretvaraju ga u medijum gde pobeđuje sila i istrajnost u ponavljanju a ne vrednovanje proverljivih činjenica itd.

Quote from: Anomander Rejk on 07-02-2020, 00:20:21
Pa, ja ne znam drugi način da dokažem išta sem da pokažem, a pošto jedino što imam da pokažem jesu nekakvi podaci i njihova tumačenja od strane upućenih to i radim. Uvažavam da to neće ubediti svakoga, ali nekako se oko toga i ne raspravljamo zaista. Hoću reći, kao što sam i već mnogo puta rekao, meni nije cilj da ubedim tebe ili nekog drugog sagovornika da prihvate moje gledište, već, pošto je ovo forum i na njemu stvari ostaju napisane i za ubuduće, da imamo dobru raspravu.

Naravno, meni je Tramp odvratan jer je osnažio fašiste u SAD između ostalog sarađujući sa Benonom, ali to nema veze sa ekonomijom, samo sam hteo da ukažem da se priča "nikad jača ekonomija" oslanja na simpatičan saundbajt ali da je to samo saundbajt i da se kvalitet ljudskog života ne meri ni rastom BDP ni procentom formalno zaposlenih već nekim drugim pokazateljima koji, po onim podacima koje ja mogu da proučim, nisu sjajni.

Pokušavam da razumem argumentaciju zašto smeta Tramp, koji sarađuje s fašistima ali ne poče ni jedan rat, koji ( ne znam kako ) uništava demokratiju u Americi ( kao dosad pre njega je vladao narod, a ne bogati finansijeri i vojno industrijski i ini kompleksi ) , koji daje ružne izjave o manjinama i lezbejkama ( to je valjda gore nego ismijavanje javnog čerečenja Gadafija pod njegovim humanističkim prethodnikom, dobitnikom Nobela ) i sve to smeta i navodno je opasnost po Ameriku i svet, a nisu opasnost suludi ratni pohodi demokrata po svetu. Ne razumem, zaista.

Na ovo nisam stigao da odgovorim ranije, izvinjavam se, omele me obaveze.

I, dakle, nemojmo sad ko Vučić. "Gospodine predsedniče, šta kažete na optužbe da je novac u Srpskoj železnici nenamenski trošen?" "A, to vam smeta, a ne smeta vam kad je Đilas ukrao 619 miliona evra i goste na prošloj sčavi poslužio salatom od srpskih ušiju?"

Naravno da ja nisam nikakav podržavalac američke ratne spoljne politike i više sam puta ovde pominjao koliko je Obamin drone warfare pobio civila. Ali to što Tramp "nije nikog napao" je svakako sjajno. Ne znači da je sve drugo što radi dobro niti ima ikakvog smisla da mi ovde kažemo "Važno da nas ne bombarduje a šta radi svojima, nas se ne tiče" pošto je to superkratkovid pogled na najmoćniju naciju u svetu i tako nešto nas je već ujelo za dupe 1941. godine.

Quote from: scallop on 07-02-2020, 11:11:42
Meho, zaista više nemam volje da se natežem s tobom. Samo ću zaključiti da si, pre nego što si se "opredelio", bio bolji, pametniji i vedriji čovek. Savetovao bih da se vratiš na početak ovog topika, Boban ga je ponudio i na FB. Na svašta sam se podsetio kad sam pročitao samo prvu stranu. I čitav forum je tada bio bolji, pametniji i vedriji.

Pa ti se i ne natežeš. Ti kažeš šta imaš, ne baviš se ičim drugim što iko piše i miran si.  :lol:  Pročitao sam prvu stranu topika. Bata se sad sigurno ždere što se zajebavao.

Anomander Rejk

I dalje me nisi ubedio  :) To što se on poziva na Trampa, ništa ne dokazuje, hipotetički gledano, mogao se što bi rekli u Haškom tribunalu pozivati i na Njegoša  8) Svako se može pozvati na svakoga, to što neki ludi ubica se pozove na Trampa, nimalo ne dokazuje da isti ima bilo kakve veze sa fašizmom i sa tim konkretno.

Kimura

Quote from: Anomander Rejk on 07-02-2020, 16:03:36
hipotetički gledano, mogao se što bi rekli u Haškom tribunalu pozivati i na Njegoša

Upravo si dao vernu i preciznu ilustraciju jedne moderne pojave, Anomandere! To je ono što mene užasava preko svake mere. I ne mislim samo na Trampa, prema kome inače ne gajim nikakve simpatije.
Međutim, mogućnost da nekog optužiš i sudiš mu zbog lošeg uticaja, zato što ''osnažuje određena kretanja svojim stavovima'' ili zato što ''inspiriše'' predstavlja najcrnje ograničavanje ljudskih prava i slobode, košmar prema kom Kafkini strahovi deluju poput detinjarija!

scallop

Quote from: Kimura on 07-02-2020, 16:18:57
[
Upravo si dao vernu i preciznu ilustraciju jedne moderne pojave, Anomandere! 
mogućnost da nekog optužiš i sudiš mu zbog lošeg uticaja, zato što ''osnažuje određena kretanja svojim stavovima'' ili zato što ''inspiriše'' predstavlja najcrnje ograničavanje ljudskih prava i slobode, košmar prema kom Kafkini strahovi deluju poput detinjarija!

Da li to znači da se Meho opet obilno prosrao?

Anomander Rejk

Da, Kimura, to daje protivnicima neograničene mogućnosti-naprosto, uvek možeš biti kriv, šta god radio ili ne radio. Neko će uvek tumačiti kako njemu odgovora, pa će tako iskonstruisati vezu gde je i nema.
Pa ne može se tu reći samo ,,sjajno, nije počeo nijedan rat, ali...'' Ali šta? Pa mislim da je daleko važnije što nije poveo nijedan rat, mislim da je svaki rat daleko veća opasnost od svet nego što je opasnost po svet kad neki američki predsednik eventualno izvrda neki američki zakon ili upliva u neku aferu, spava sa ruskom prostitutkom ili se ružno izrazi o nekoj manjini. Sve to je potpuno benigno prema npr. onome što su demokrate uradile na Bliskom istoku, pa i kod nas 99-e. I pre.

Meho Krljic

Sa vama je deco, sevap diskutovati, pošto sve ide u krug  :lol: :lol:

- Evo šta pokazuje statistika o porastu rasističkog nasilja u vreme Trampovog predsednikovanja...

- Ma nemoj da nas smaraš sa statistikom! To su brojke koje svako šteluje kako oće!

- Dobro, evo počinitelj masivnog rasističkog zloćina koji citira Trampa kao inspiraciju.

- Ma pusti ti to, svaka budala može da se pozove na bilo koga, to su pojedinačni slučajevi.

- Dobro, evo statistika...

- Lalala, ne slušam te, to si već rekao hahaha.

Plus ta priča o ograničavanju nečijih prava i sloboda. WTF, Tramp je PREDSEDNIK države, vrši JAVNU funkciju na koju je izabran kao PREDSTAVNIK građana u administrativnom telu koje treba da im, tim građanima, služi. Ako neko na toj funkciji priča o invaziji na Ameriku i piše "This is an invasion of our Country and our Military is waiting for you!" ili "More troops being sent to the Southern Border to stop the attempted Invasion of Illegals, through large Caravans, into our Country." ili "We cannot allow all of these people to invade our Country. When somebody comes in, we must immediately, with no Judges or Court Cases, bring them back from where they came." to nije neki ortak na ćošku koji pije vinjak i češe jaja nego predsednik SAD koji govori o invaziji na SAD i zaobilaženju institucionih rešenja koja je dužan da sprovodi. Nije sad neki veliki streč reći da je ovakva retorika nešto što osnažuje fašiste koji žive od potpirivanja antimigrantske paranoje i kvazipatriotskih fantazija o odbrani rodne grude od invazije.

džin tonik

epp:
sve sto niste znali o crvenim, crnim i sarenim fashistima, trampu, obami, njegosu i tudjmanu procitajte u najjacem znanstveno-fantasticnom romanu ikad napisanom ili prvom hrvatskom sf-u.

milan pl. sufflay - na pacifiku god. 2255.

aktualno izdanje uredjeno je od i uz pogovor ekstremnog ljevicara, pri cemu se isti osvrce na razvoj djela, sufflaya kao osobe i znanstvenika, te definicije sf-a, furtingera, bresica, esiha, fochta, suvina, munitica, koscevica i sl. palamuda.
unatoc tome, moze se iz pogovora izvuci pregrst solidnih informacija.

dalje: roman se predstavlja uz mnostvo biljeski koje vrlo dobro sluze pri tumacenju mnogih termina ili okolnosti koji/e slabije upraznjeni/e u svakodnevnici, a priredio ih je sufflay. nadovezuje se i rjecnik stranih i manje poznatih pojmova.

djelo se dijeli na cetiri dijela podijeljena po sljedecoj diobi: samsaro, kvadrat jajeta, skok na stazu klice i tajna studeni

roman je vrlo zahtijevan i ni nakon stotinjak godina od nastanka vrijeme ga nije sustiglo, mislim, u obrnutom smislu. jos uvijek nije postao aktualan. jedan od najmocnijih sf-romana, izuzetno zahtijevan, kirurski precizan, a obradjuje trampa i fasiste svih boja bolje od bilo koje baba vange. izmedju ostalog.

Kimura

Koliko god kružili, Meho, ni ti ne posustaješ.  xrofl

scallop

Bespredmetno je upozoravati Mehu da se ponavlja i da su mu mahom netačni podaci izvor informacija. On je aktivista i kao takav ispunjava svoje obaveze. Njemu će sve drugačije i dalje biti tra-la-la i u neskladu sa njegovim didu-li. Nije lepo što je potegao fašizam, zna on dobro šta je fašizam, ali kad se takvi jave on mudro ćuti. Takođe, fašizam je krajnje sredstvo i znak da je posustao.

mac

Mahom netačni podaci? Imaš li mahom tačne podatke, pa da uporedimo, ili je to izrečeno bez potpore u podacima?

scallop

Pitaš me jesam li ći'to "Na Drini ćupriju". Ma, hodio po njoj.

Meho Krljic

Pa, izneo je Skalop podatke: "Bio sam u Americi, pričao sam s ljudima, napisao sam roman."

Kako rekoh, ne treba ni slučajno informacije koje se oslanjaju na neposredno, lično iskustvo potcenjivati (na primer poslednje istraživanje koje smo mi radili letos imalo je i kvantitativan, statistički deo i kvalitativan deo sa dubinskim intervjuima sa populacijom čiji nas podaci zanimaju, baš da bi se uhvatila finoća ličnog, neposrednog iskustva koju matematika neće uhvatiti, a danas smo pisali projektni predlog za sledeće istraživanje i u njemu ponovo imamo obe komponente), ali mnenja sam da oslanjanje samo na njih nije dovoljno. Da jeste, ne bi se radile statistike, samo bi se verovalo na reč najbližem (samoproglašenom) autoritetu. Skalop smatra da ja radim stvari po obavezi što je netačno, radim to jer se ovde priča napamet i barata anegdotalnim "informacijama" koje bi trebalo primiti zdravo za gotovo (tu ne mislim *samo* na njega) a kad imam dovoljno vremena, mislim da je red da se uzvrati nečim što je proverljivo. Je li tačno? Nadajmo se da ne baratam netačnim podacima, ali ja ne zaklanjam svoje izvore iza "veruj meni, ja sam iskusan" obrazine već ih navodim i svako je slobodan da ih proveri, analizira, poredi itd.

Podsećam takođe da sam fašizam pomenuo jer je moja prethodna argumentacija koja je pokazala da Trampova priča o nikad jačoj ekonomiji ne znači da stanovništvo SAD živi u nikad boljim uslovima - naprotiv, da se kvalitet života za veliki deo stanovništva smanjuje po nekoliko kriterijuma - dočekana uobičajenim floskulama kako Tramp ne može sve sam, kako ga duboka država stavlja na muke itd. što su stvari sa kojima je teško polemisati jer su u domenu teorije zavere pa sam onda ponudio jedno kratko objašnjenje zašto mi je Tramp odvratan. I dao argumente. Al eto, sad je to znak da sam "posustao".

Onaj stari Sendmen

Quote from: Meho Krljic on 07-02-2020, 18:42:25
Al eto, sad je to znak da sam "posustao".

Jeste, vidimo. Ne hebe lep već Meho.  :lol:

Meho Krljic

Što kažu mangupi, pa posle promeni ruku  :lol:

scallop

Quote from: Meho Krljic on 07-02-2020, 18:42:25
Da jeste, ne bi se radile statistike, samo bi se verovalo na reč najbližem (samoproglašenom) autoritetu. Skalop smatra da ja radim stvari po obavezi što je netačno, radim to jer se ovde priča napamet i barata anegdotalnim "informacijama" koje bi trebalo primiti zdravo za gotovo

Kad se dijalog pretvori u bezobrazluk teško je nastaviti ga. Tik smo do proglašenja da sam fašista koji podržava fašistu Trumpa u fašističkim naporima za istrebljenjem rasa, naroda i svega što nije u skladu sa političkom korektnošću po zamisli branilaca svega ugroženog na Zemlji. Ja ću izbeći eskalaciju i još jednom ponoviti da sam jedini od svih koje poznajete boravio u 26. država SAD i nijednom nisam zatajio šta sam video.

Meho Krljic

O, Alaha mu. Ti ovde napišeš

Quote from: scallop on 07-02-2020, 16:36:09

Da li to znači da se Meho opet obilno prosrao?

a ja napišem da ne mislim samo na tebe kada govorim o pričanju napamet i anegdotalnim informacijama i sad nekako odjednom ja dijalog pretvaram u bezobrazluk. Proveri ti malo da ti nije neki balvan upao u oko, Skalope.  :|

Pojašnjenje za deo koji se tiče "najbližeg (samoproglašenog) autoriteta":

Razmišljao sam da li da to pojasnim još dok sam ga pisao al sam pomislio da ne treba jer ipak smo odrasli ljudi i neće niko da se štreca, al evo, treba, ima štrecanja.

Dakle, s obzirom da sam pričao o istraživanjima, ovde na umu imam pre svega metodologiju istraživanja i procene koja je popularna u humanitarnoj sferi poslednjih tridesetak godina a podrazumeva "učesnički" pristup, dakle, direktan razgovor sa predstavnicima populacije koja se nalazi u fokusu neke potencijalne intervencije (bilo direktne humanitarne pomoći, bilo nečeg dugoročnog, razvojnog) sa idejom da, upravo, ne smemo da se isključivo oslonimo na statistiku nego da moramo da čujemo same ljude jer oni znaju i šta im treba i koliko sami mogu da doprinesu da im bude bolje pa će time ta intervencija biti bolje naciljana i uključiti i njih same što je osnažujuće i štedi sredstva koja efikasnije mogu da se upotrebe da im se nadoknadi nešto drugo što nemaju itd.

Međutim, značajna falinka u ovakvom pristupu, pokazalo se, ume da bude to da, pošto ne možeš da razgovaraš sa celom populacijom već sa njenim predstavnikom, taj predstavnik često ne predstavlja baš sve u populaciji, odnosno, često predstavlja samo grupu u njoj koja ima najviše moći. Tipično, recimo, kad razgovaraš sa predstavnikom romske zajednice u nekom provizornom naselju i slično, to je takozvani "poglavica" ili "vođa" i, nagađaš, tipično on je ON, dakle muškarac, koji iz raznih razloga ima određeni ugled i moć u toj zajednici i njegova percepcija potreba i kapaciteta te zajednice neretko sasvim zapostavlja potrebe delova te zajednice, na primer žena pa tako decenijama nismo imali u vidu, recimo, potrebe vezane za reproduktivno zdravlje u ovoj vrsti intervencija iako one postoje. Da ne pričamo o seksualnom nasilju itd. Utoliko, ne treba verovati na reč najbližem (samoproglašenom) autoritetu već treba ići dublje i juriti reprezentativniji presek iskustava kako bi različite grupe unutar zajednice mogle da ravnopravno učestvuju u primanju pomoći ili u razvoju.

mac

Ja sam do sada iskreno mislio da me scallop zavitlava kad odbije neke merenjima dobijene podatke rečima da je on lični svedok da stvari stoje drugačije. Mislio sam da zna za druge informacije, ali krije svoje izvore informacija, jer je pisac u duši, a pisci pišu priče, a ne tablice merenja.

A on čovek stvarno veruje u to što kaže.

scallop

Kako nazivaš kad neko ciljano počne da te guši obiljem citata?

Međutim, važnije je da imam dve knjige pod zajedničkim nazivom "Letopisi svemirskih Cigana". Opet je anegdota, ali i postoje jer su često informativnije od informacija. Pre nego što sam se odlučio za naslov popio sam desetke boca piva sa Ciganinom koji je na pijacu stigao pošto je izgubio posao zavarivača. Nestao je čim se ponovo zaposio. Veoma nam je draga jedna druga, zovem je sine Rado, jer imamo zajedničko ime. Znam koliko rinta i ovde i po inostranstvu. Sa jednom drugom imamo zajedničko ime za unuku Laru. Najviše znamo o Snežani koju jedva dobijem da nam dva puta godišnje opere prozore. Za poštovanje su Cigani, ali ne i cigani. Živa reč je bolja od svih anketa i statistika, poznate su mi sve njihove ciljane namere, ne mogu da nabrojim koliko ih sam se stručno nakontrolisao i demantovao.

Onaj stari Sendmen

scallop

Quote from: mac on 07-02-2020, 19:50:30

A on čovek stvarno veruje u to što kaže.

Zastrašujuće je da sam jednom kontrolisao deset hiljada podataka kontrole protivaerosolnih filtara u MZ Kruševac da bih otkrio da u laboratoriji kradu rezultate jer mi se, na savršenoj krivoj pojavio "zub" baš na kritičnoj vrednosti prijem/odbacivanje. Ja sam ustvari zlo jer sve znam o merenjima, raspodelama, greškama, kritičnim vrednostima i statistici.

mac

Quote from: Linʞᴉn on 07-02-2020, 20:03:25
Ili možda...

Why Most Published Research Findings Are False - Claimed Research Findings May Often Be Simply Accurate Measures of the Prevailing Bias

As flawed as our science may be it's far way more reliable than any other way of knowing that we have.

https://youtu.be/42QuXLucH3Q

Istina je da postoji problem u nauci, uglavnom zbog nedostatka para, vremena, i volje u naučnim časopisima da se bave dosadnim delovima nauke kao što je provera originalnih istraživanja. Ali kao što Veritasium lik kaže mi bolji metod za saznavanje nemamo. A to uključuje i anegdotalno iskustvo (to jest istraživanje s uzorkom veličine "jedan").

scallop

E, moj, Mac, reproduktivnost je tatko i majkata na pouzdanost naučnih istraživanja. Veličina uzorka 1 je šio mi ga Đura. Nestrpljivi su skloni da se istrtljaju, možda je moje pisanje podložno kritici, ali istraživački rad je bio nesumnjiv. Moj SF ima preveliki S da se dovede u sumnju. Postoji veliki američki SF pisac koji je izumeo Pringles, ali moja istraživanja su bila značajnija.

Meho Krljic

Svakako je važno imati na umu da je reproduktivnost jedini način da znamo da su rezultati nekog istraživanja validni za naše potrebe. Zato, kako rekoh, ne smemo da se oslanjamo samo na cifre, naročito ako dolaze samo iz jednog izvora. Zato sam u postu gde sam pričao o fašistima u SAD i Trampovom efektu na njihovo osnaživanje koristio tri stvari:

1. Lično, anegdotalno iskustvo, dakle, ono što vidim diljem interneta sa fašistima koji veličaju Trampa

2. Sažetak fenomena od strane univerzitetskog profesora koji se bavi fenomenom

3. Podatke iz nekoliko nezavisnih istraživanja.

Pa šta nam bog da.

Onaj stari Sendmen

A da li znaš ko je naručio svako od tih istraživanja, tj. dao pare za njih?

Ne bih da te razočaram, ali iz pouzdanih izvora (lično sam radio za tada moguće najuticajniju agenciju za ispitivanje javnog mnjenja kod nas) znam da npr. ispitivanja o rejtingu partija i političara naručuju same te partije i ti političari.

Sad, koliko je njima u interesu, i agenciji koja vrši ispitivanje da rezultati budu loši po njih, zaključi sam.

Rezultati sami po sebi nisu sporni, ali obrada jeste, kad onaj ko vrši obradu može da lupi ponder kakav mu god odgovara i tvrdi da je to morao zbog varijacije uzorka u odnosu na čitavu populaciju... ko to može da proveri? Niko brate...

scallop

Quote from: Meho Krljic on 07-02-2020, 22:08:38

2. Sažetak fenomena od strane univerzitetskog profesora koji se bavi fenomenom

I šta je fenomenalni profesor za fenomene rekao? Samo napred, Meho. Na kraju se svi smore i odustanu?

Šta bi rekao, onako univerzitetski. Jesam li fašista skroz ili malkice, tek toliko da budem neprijatan slobodarskim težnjama.

Meho Krljic

Otkud ti ideja da se ovde bavimo tobom?

Quote from: Linʞᴉn on 07-02-2020, 22:15:58
A da li znaš ko je naručio svako od tih istraživanja, tj. dao pare za njih?

Ne bih da te razočaram, ali iz pouzdanih izvora (lično sam radio za tada moguće najuticajniju agenciju za ispitivanje javnog mnjenja kod nas) znam da npr. ispitivanja o rejtingu partija i političara naručuju same te partije i ti političari.

Sad, koliko je njima u interesu, i agenciji koja vrši ispitivanje da rezultati budu loši po njih, zaključi sam.

Rezultati sami po sebi nisu sporni, ali obrada jeste, kad onaj ko vrši obradu može da lupi ponder kakav mu god odgovara i tvrdi da je to morao zbog varijacije uzorka u odnosu na čitavu populaciju... ko to može da proveri? Niko brate...

Naravno, zato i dajem podatke iz više izvora kad god sam u stanju. Znam ja dobro da je statistiku lako zloupotrebiti jer "sve pokazuje a ništa ne otkriva". No, to nam je jedan od alata u raspravama.

Onaj stari Sendmen

Šta ti znači "više izvora"? Finansijer toga mogu biti samo demokrati ili republikanci. Ako su demokrate naručioci svih tih anti-Tramp istraživanja, jer što bi to republikanci naručili, realno sve ti je to jedan te isti izvor...

scallop

Quote from: Meho Krljic on 07-02-2020, 22:28:23
Otkud ti ideja da se ovde bavimo tobom?

Takva mi sujeta. Da mene nema sve bi već ubedio. I malopre jedan "nesumnjiv" podatak. U Srbiji 1,8 miliona ljudi na pragu siromaštva. Da su pismeni odmah biste dobili izbore. Nisu prošli PISA test jer nisu imali vremena zbog nekih nevažnih nagrada za pamet naokolo. Toliko su beznadežni da ne mogu da kupe novi smart telefon. Mada postoji jednostavan način da te deprimiraju. Boban bi sa par rečenica mogao da ti objasni da sa mnom nema zajebavanja kad je pamet u pitanju.