• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Energetika juče, danas, sutra

Started by Meho Krljic, 02-02-2017, 09:22:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Meho Krljic

An Energy Breakthrough Could Store Solar Power for Decades

QuoteScientists at Chalmers University of Technology in Gothenburg have figured out how to harness the energy and keep it in reserve so it can be released on demand in the form of heat—even decades after it was captured. The innovations include an energy-trapping molecule, a storage system that promises to outperform traditional batteries, at least when it comes to heating, and an energy-storing laminate coating that can be applied to windows and textiles. The breakthroughs, from a team led by researcher Kasper Moth-Poulsen, have garnered praise within the scientific community. Now comes the real test: whether Moth-Poulsen can get investors to back his technology and take it to market.
  BOTTOM LINE -  Effectively harnessing the sun's rays is key to addressing climate change. Swedish researchers say their system can help commercialize solar energy. 

mac

Evo ga još jedan kao ja, što se loži na torijum:

https://youtu.be/biToH42YZZ4

Meho Krljic

Secretive energy startup backed by Bill Gates achieves solar breakthrough

Naravno, reči poput "secretive", "startup", "bill", "gates" i "breakthrough" sugerišu da ovo sve treba konzumirati uz dosta soli, ali evo, da zabeležimo:

QuoteHeliogen, a clean energy company that emerged from stealth mode on Tuesday, said it has discovered a way to use artificial intelligence and a field of mirrors to reflect so much sunlight that it generates extreme heat above 1,000 degrees Celsius.
Essentially, Heliogen created a solar oven — one capable of reaching temperatures that are roughly a quarter of what you'd find on the surface of the sun.
The breakthrough means that, for the first time, concentrated solar energy can be used to create the extreme heat required to make cement, steel, glass and other industrial processes. In other words, carbon-free sunlight can replace fossil fuels in a heavy carbon-emitting corner of the economy that has been untouched by the clean energy revolution.

Meho Krljic

Scientific Breakthrough: MIT Solves Two Huge Energy Problems

Scientists from the Massachusetts Institute of Technology have published a paper that details the mechanism of a battery device that can suck out the carbon dioxide from the air, store it, and then release it for sequestration or storage and subsequent sale: the oil and gas industry uses CO2 to improve well output.

Meho Krljic

Rivers could generate thousands of nuclear power plants worth of energy, thanks to a new 'blue' membrane 

Green energy advocates may soon be turning blue. A new membrane could unlock the potential of "blue energy," which uses chemical differences between fresh- and saltwater to generate electricity. If researchers can scale up the postage stamp–size membrane in an affordable fashion, it could provide carbon-free power to millions of people in coastal nations where freshwater rivers meet the sea.

mac

Ja ne verujem ekonomsku i ekološku održivost tog rešenja sa mešanjem slatke i slane vode. Ali nemam čak ni ideju zašto mi se to sve čini sumnjivo.

scallop

Quote from: mac on 07-12-2019, 10:53:03
Ja ne verujem ekonomsku i ekološku održivost tog rešenja sa mešanjem slatke i slane vode. Ali nemam čak ni ideju zašto mi se to sve čini sumnjivo.

Biću na tvojoj strani. Ako popišemo rešeta, sita, obične, difuzione i membranske filtre, svi su skloni kolmiranju kao kontra procesu. Kolmiranje je stručna reč za zapušavanje. Uvek postoji zrno veće od rupe. Kad se uključi trajanje postane zaguljeno.  xcheers
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Quote from: mac on 07-12-2019, 10:53:03

U raspravi na slashdotu koja je nastupila povodom ovog teksta isto je dovedeno u pitanje ugrožavanje životne sredine na ime promene pH vrednosti vode u blizini membrane ali ja, naravno, sa svojom srednjoškolskom hemijom teško da mogu da tu dam informisan komentar...

Što se ekonomske dimenzije tiče, za sada je ovo samo proof of concept, kako u tekstu i piše, jer ne može da se napravi ništa čak ni veličine poštanske marke.

Accuphase

Braća Šćiptari imaju "termonuklearne elektrane" na Kosova???
Tako piše u članak...

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=12&dd=07&nav_id=1627710

Meho Krljic

Ovo je moglo i u "Živimo SF":

New green technology generates electricity 'out of thin air'

QuoteScientists at the University of Massachusetts Amherst have developed a device that uses a natural protein to create electricity from moisture in the air, a new technology they say could have significant implications for the future of renewable energy, climate change and in the future of medicine.

Naravno, nigde ne kažu koja je efikasnost ovde, koliko se tu zapravo energije generiše (tj. konvertuje), koliko se brzo ili sporo protein degradira itd. Al zanimljivo.

Meho Krljic

Elon Musk's Battery Farm Is an Undeniable Success

• The battery backup Elon Musk built to win a bet has saved South Australia tens of millions of dollars.
  • The record-setting "battery" is made of Tesla PowerPacks and helps stabilize the local grid.
  • Rural South Australia experiences bad blackouts each summer.

Meho Krljic

Nova (mada poznata već pola veka, al skupa) tehnologija za nuklearne reaktore, tvrde, bezbednija nego ijedna pre. Možda ovo bude rešenje za energetska pitanja bliske budućnosti? Možda i ne!

Nuclear 'Power Balls' May Make Meltdowns a Thing of the Past

Meho Krljic

Renewable power surpasses fossil fuels for first time in Europe 

Striktno govoreći, ovde se radi o proizvodnji električne struje, dakle, ne računaju se automobili, ali svejedno, lep kamen-međaš.

Meho Krljic

Scientists Turn Normal Red Bricks into Electricity-Storing Supercapacitors

Quote"We have created a new brick that can be incorporated into your house that has the functionality of storing electrical energy," said study co-author Julio D'Arcy, assistant professor of chemistry at Washington University in St. Louis, in a call.

mac

Niko mi neće verovati da sam ja o ovome razmišljao još pre više od godinu dana. Razmišljaju o fuzionom reaktoru koji ne drži atome jakim magnetima nego valjda kristalnim rešetkama. U mojoj ideji tu su bili oni dijamantski nakovnji, s vrhovima veličine bar atoma, pa na vrh tog nakovnja nekim čudom postaviš atome, i onda samo stisneš nakovanj i od dva atoma ispadne jedan plus ekstra energija. Tako je mali Perica zamišljao, ali pošto nikako nisam mogao da smislim to čudo koje bi uglavilo atom na vrh nakovnja, nisam dalje ni širio priču. Ali evo, NASA kaže da je to čudo metal sa praznim mestima u kristalnoj strukturi. Još ćemo i imati hladnu fuziju.

https://www.popularmechanics.com/science/energy/a34096117/nasa-nuclear-lattice-confiment-fusion/

mac

Kad ugljenik sagoreva dobijemo ugljendioksid, kad vodonik sagoreva dobijemo vodu. U oba slučaja oslobađa se i energija koju potom koristimo. E pa ugljenik i vodonik nisu jedini elementi koji sagorevaju. Tu je i gvožđe. Sagorevanje je zapravo oksidacija, a oksid gvožđa je obična rđa. Prednost sagorevanja gvožđa u odnosu na vodonik je što su i gvožđe i rđa pogodni za skladištenje. Mana je što su teški. Gvožđe neće biti gorivo za automobile, ili još gore avione, ali moglo bi biti zgodno za velike nepokretne gorivne ćelije, koje skladište višak proizvedene energije.

https://newatlas.com/energy/bavarian-brewery-carbon-free-renewable-iron-fuel/
https://www.mcgill.ca/mssi/files/mssi/iron_as_a_recyclable_fuel_and_the_metal-fuel_cycle_1.pdf

Meho Krljic

Ovo je, naravno, više onako, na pola puta do SF-a ali je lepo maštati:

Solar power stations in space could be the answer to our energy needs    

Meho Krljic

China turns on nuclear-powered 'artificial sun' (Update)

The HL-2M Tokamak reactor is China's largest and most advanced nuclear fusion experimental research device, and scientists hope that the device can potentially unlock a powerful clean energy source.

It uses a powerful magnetic field to fuse hot plasma and can reach temperatures of over 150 million degrees Celsius, according to the People's Daily—approximately ten times hotter than the core of the sun.

mac

Indijska naučnica objašnjava da sva ova gungula oko fuzije nije baš opravdana.

https://youtu.be/FrUWoywZRt8

Boban

Ovaj forum postaje prestižan, čim zagrebemo neku temu, počnu da mi se javljaju mejlovima da podrže, ospore ili prošire gledišta. Evo najnovijeg na ovu temu: I noticed you shared an article from Forbes.com in your post about lithium-ion battery developments, here: http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=15754.150

I thought that article from Forbes.com was good but we just published an article that goes much deeper and talks about the technology behind lithium-ion batteries and the recent developments in batteries.

Do you know that researchers from Texas A&M University have invented a technology that can prevent lithium batteries from heating and failing? And St. Petersburg University scientists are developing a polymer-manufactured battery that can charge ten times faster than lithium-ion batteries?

In the article, we talk about the following:

Who are the scientists who played an active role in lithium-ion technology?

What's the technology behind lithium-ion?

How should you charge a lithium-ion battery to preserve its lifespan?

Will fast charging damage your battery?

What are the advancing technologies for batteries?

We quote 22 different sources in the article -- it's quite authoritative.

Here's the article, if you're interested: https://www.icrfq.com/blog/recent-developments-in-batteries-lithium-ion-and-beyond.html

Would you consider linking to our article?  I think some of your readers would really find it helpful.

Thank you for your time, and please let me know if you have any questions!

Take care, 

-Ella

--
Ella Miller, Editor
5 Ross Rd
Durham, NH 03824
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Krsta Klatić Klaja

jel to Sagita sad radi za Rio Tinto!?!? 8-)

oćemo svoj dio!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

mac

Nije Sagita prestižna, nego botovi tragaju za konkurentskim linkovima, pa reklamiraju svoje. Dobro da se bot nije ulogovao i sam postavio link, ali doći ćemo jednom i dotle.

Krsta Klatić Klaja

Pa dobro, al baš oko litijuma i baš sada. Ljudi su inače izludjeli sad oko tog, zna li ko ima li osnove oko tog maestralno otrovnog zagađenja vode i zemlje?

mac

Ima li osnove oko zagađenja? Ne razumem pitanje. Da li je jalovina jalova? Odgovor je da, jalovina jeste jalova.

Krsta Klatić Klaja

Ne pričaju oni biće nekakve jalovine nego da će zagaditi rijeke u pola Srbije, a izaziva i boleštine.

Šta je onda, prvo ili drugo?

mac

A šta će to zagaditi reke? Odgovor: jalovina koju će ostaviti za sobom, brdo visine 40 metara, površine sto hektara. Kakve god garancije da nam daju da će ta jalovina biti zaštićena, oni mogu da garantuju samo dok su ovde, a kad iskopaju sve što mogu, i napuste zemlju za 30 godina onda ćemo mi morati tu jalovinu da obezbeđujemo. Ko će onda da garantuje za bezbednost? Država Srbija? Heh

Krsta Klatić Klaja

ništa mi nisi objasnio, jel ta jalovina gora od uobičajene jalovine?

ako nije udri, iskopavaj, samo naprijed

o čemu pričamo, litijum je next best thing to nafta

ne kažem će postaneš Norveška za tries godina, ali ne iskoristiti priliku je suludo ako nije baš užasno zagađenje

mac

Mi ćemo dobiti nešto tipa milijardu dolara za 30 godina. To nije ništa. Moraćemo da potrošimo mnogo više da sprečimo tu jalovinu da ne iscuri sledećih 100 godina. Litijum nije baterija budućnosti, jer proizvodnja nije ekološka. Nema potrebe da uništimo 100 hektara, i trošimo više para na saniranje nego što ćemo dobiti eksploatacijom. Ne isplati se, iako se tebi čini da se isplati.

Krsta Klatić Klaja

Ako ćemo dobiti samo milijardu to jeste ništa. Ja sam mislio više na nekih 50-100 milijardi.

Meho Krljic

Ideja nije da mi samo dopustimo "kopanje" litijuma. Premijerka je pre neki dan obnarodovala da izvoz litijuma neće biti dozvoljen, tako da je ideja da se ovo tretira kao strateška sirovina gde ćemo kao uslov za dopuštanje investitoru da dođe i vadi rudu dati to da se zapravo kreira kompletan lanac proizvodnje gde će se vaditi ruda a onda praviti električni automobil, sve u Srbiji. E, sad, kolko se oni to sad busaju u grudi a kolko je realno, videćemo.

Krsta Klatić Klaja

pa da, na to i mislim, ako ćemo biti afrički izvoznik onda zaebi tu "investiciju"

Wiki kaže $23 trillion market over the next decade to 2030.

Identified lithium resources total approximately 80 million tons

in 2020. Identified lithium resources for Bolivia and Chile are 9 million tons and in excess of 7.5 million tons, respectively. Identified lithium resources for Democratic Republic of Congo (Manono), Argentina, China, United States and Australia are 6.6 million tons, 6.5 million tons, 5.4 million tons, 5.5 million tons and 1.7 million tons, respectively. Canada, Russia, and Serbia have resources of approximately 1 million tons each. Identified lithium resources for Brazil total 180,000 tons.

šta kao SAD neće da iskopava tih svojih 5.5 miliona tona, aj i to da vidimo

23 biliona dolara u igri, da Srbija uzme osamdeseti dio kalkulator kaže 287.500.000.000
Srbija koja ima 52.000.000.000 gdp iliti 6 puta manje

mac

Pričaš kako bi voleo da se desi, a ne kako su se država Srbija i kompanija Rio Tinto dogovorili.