• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Unazad i Folder: Baba Vanga Case

Started by scallop, 05-04-2017, 10:58:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Agota

Dve žene se polomiše oko vas. Da čovek ne poveruje!!!!!!!!!!!!!! :D

Bobane, pao si sa TRONA! :mrgreen:
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

scallop

Samo dve? A moja rođena? A komšinice? Moja omiljena izdavačica? Ona što mi šalje najbolje viskije iz sveta? E, Agota, to i jeste moja nevolja sa ovdašnjim muškarčinama. Ćista ljubomora.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Agota

Pa kako da ne ljubomorišu?! Ti si monstrum, Radmilo! ZNAŠ! :)
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

scallop

Pazi samo najužu porodicu. I sve su u UNAZAD.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

saturnica

Dakle Radmilo, apropo "Granica na vjetru", da li ste jos uvijek misljenja da taj roman obiluje viskom nefunkcionalnih likova?

saturnica

Quote from: Agota on 11-09-2017, 19:54:34

Agota, sva si vrazija! :)

Agota

Stipan

Agota

Quote from: saturnica on 11-09-2017, 20:18:13
Quote from: Agota on 11-09-2017, 19:54:34

Agota, sva si vrazija! :)

Ovaj...odo ja sad da kupim tetki lek... xyxy

scallop

Quote from: saturnica on 11-09-2017, 20:16:43
Dakle Radmilo, apropo "Granica na vjetru", da li ste jos uvijek misljenja da taj roman obiluje viskom nefunkcionalnih likova?

Ja sam Veronikin roman pročitao do poslednjeg slova. Zbog toga ZNAM koliko je koji funkcionalan.

saturnica

Quote from: scallop on 11-09-2017, 20:26:18
Quote from: saturnica on 11-09-2017, 20:16:43
Ja sam Veronikin roman pročitao do poslednjeg slova. Zbog toga ZNAM koliko je koji funkcionalan.
To nije odgovor na moje postavljeno pitanje, ali neka vam bude. Dupli kriteriji ne prolaze nigdje, pa tako ni u pisanju.

scallop

Bila si protiv potezanja drugih knjiga. Sada si za potezanje. Da li uopšte shvataš koliko si ovde zloupotrebljena? I nisam ja ko te je zloupotrebio.

Boban

evo ga sad zlobni radmilo u svom elementu. saturnici se nije dopala tvoja knjiga. Nimalo, ni trunčicu... ustezala se da to kaže javno, a nisam ja taj koji je tražio od nje da se oglasi. Verovatno joj je dozlogrdilo nešto u tvom ponašanju, nastupu... i sad bi zlobni radmilo da posvađa sve one koji ne vole njegovo pisanje, da se svi pobiju i pomru, da nema ko da viče da je car go.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Ti si nevin ko Kleopatra. Što jes' - jes'. Zahvalan sam ti za antipromotivne radnje. Moći ću da prodajem stolice u LK kao bioskopske karte. Jel' ako da mi kažeš koliko knjiga da ponesem? A ti ponesi moje pare. Rekli smo da nema više eksploatacije pisaca.

saturnica

Bobane, ne dolijevajte ulje na vatru vise nego sto je potrebno, ja se stvarno ne zelim posvaditi s covjekom koji je, kada sve skupa zbrojim, ipak imao puno dobre volje i strpljenja da se nosi ne samo s mojim nego svacijim brljotinama na radionici, i za to mu hvala, ali..
Ono sto meni smeta je da Radmilo, pronalazeci bezbroj opravdanja za svoj najnoviji roman, odjednom namece neka cudna pravila u pisanju. To jest, ja sada vise nisam sigurna jesu li to njegova pravila ili ih je on iskopao iz nekih arhaicnih teorija knjizevnosti, a koja govore o tehnikama pisanja. Jebemu mater ako to mogu prozvakati. Osim ako mi se ne dokumentira ili ne dokaze primjerom. Ali ne kroz primjer ove knjige. Jer to kod mene za sada ne prolazi.

scallop

Dođite u Dom Omladine Beograda, 18. septembra, u 19h i skrešite mi šta imate, a ja imam više odgovora nego što vi imate pitanja.

saturnica

Quote from: scallop on 11-09-2017, 22:50:32
... imam više odgovora nego što vi imate pitanja.
U to ni jednom nisam posumljala. Sretno na promociji.

saturnica

Quote from: scallop on 11-09-2017, 20:48:16
Da li uopšte shvataš koliko si ovde zloupotrebljena? I nisam ja ko te je zloupotrebio.
Radmilo, tek sad vidim ovaj komentar. Mene nije moguce zloupotrijebiti i sa mnom nije moguce manipulirati. Ni kada sam imala deset godina, a kamo li sada. Ma sto god vi o tome mislili, prepametna sam ja za te stvari. Nitko mene nije nahuskao na vas. Zapravo, ja sam sebi mogla olaksati virtualni suzivot s vama sutnjom i odobravanjem, razmisljala sam i o tome da odsutim i pravim se mutava. Recite, da li bi vam bilo draze da sam drzala usta zatvorena? U tom slucaju vas ne bi uopce zanimala sto ja mislim i to bi drzali kao moju podrsku vama? Ne bi ste ni jednom pomislili da sam obicna jebena licemjerka?
Radmilo, i sad ce biti dosta. Mojih pitanja i vasih odgovora. A malo da i ohladim sa sagite...

scallop

Koji put po redu? Kao što očekuješ da ja vidim šta nije u redu, tako i ti moraš. Moguće je da si napravila štetu, a ja ću se potruditi da je potisnem.

Boban

Pa Radmilo oduvek više voli da ga hvale nego da ga kude... i one koji ga kude razapinjao je koliko je mogao i pre 35 godina jednako kao danas.
Ljudi su navatali višedecenijski strah i onda mi, njegovi pravi prijatelji, koji mu ukazujemo na propuste i pokušavamo da predupredimo da ispada smešan u društvu ispadamo najgori.
Što bi rekla Natašica...

http://www.youtube.com/watch?v=osmjbU7PKjk

saturnica

Quote from: scallop on 12-09-2017, 00:10:36
Koji put po redu? Kao što očekuješ da ja vidim šta nije u redu, tako i ti moraš. Moguće je da si napravila štetu, a ja ću se potruditi da je potisnem.
Onoliko koliko bude potrebno. Dokle vise radmilo? Jel vasa uvijek mora biti zadnja? Ako mora onda pocnite odgovarati na moja pitanja a ne se izvlaciti na opcenite floskule i rijeci zavijene u zagonetke. Da cujem? Sto nije bilo u redu s moje strane? Kakvu sam to ja stetu napravila vama? Jeste li sasvim sisli s uma?
Edit: ako mi nemate namjeru jasno odgovoriti na pitanja, neka ovaj komentar ostane ovakav kakav je. Neodgovoren. Bez upadica i mudrolija.

Boban

U "Slobodanidi" ubacio sam dva lika koje su javne ličnosti, Dimitrija Vojnova i Lunu Lu, ne znam koliko ljudi me pljunulo zbog toga i izjavilo ili da ne mogu da čitaju knjigu sa likovima koje poznaju a pojedinci su baš naglasili da zbog toga spuštaju ocenu knjige. A Radmilo ovde ima ženu, decu, snaju, unuke, kumove... kako nije u stanju da shvati da to iritira većinu čitalaca, ma kako on mislio da je baš dobro uklopljeno u priču? OK, može on reći da je pisao knjigu za one koje to ne iritira, ali takvih je očigledno premalo. Možda će za 100 godina neko pronaći u ovoj knjizi grandioznost koja nam je svima izmakla (na kraju krajeva, ko danas zna da je Nana Emila Zole gotovo pa preklopljena sa njegovom ljubavnicom iz tog vremena)...

Kimura

''Nana'' ima mnogo likova. Nekima je poklonjena veća pažnja, neki se tek uzgred pominju, a svi su tu u funkciji oslikavanja glavnog ženskog lika ili autorove moralne predrasude, kako ko voli. U pravu si, nikoga ne zanima ko su ti ljudi zaista bili.

scallop

Quote from: saturnica on 12-09-2017, 01:15:04

Onoliko koliko bude potrebno. Dokle vise radmilo? Jel vasa uvijek mora biti zadnja? Ako mora onda pocnite odgovarati na moja pitanja a ne se izvlaciti na opcenite floskule i rijeci zavijene u zagonetke. Da cujem? Sto nije bilo u redu s moje strane? Kakvu sam to ja stetu napravila vama? Jeste li sasvim sisli s uma?
Edit: ako mi nemate namjeru jasno odgovoriti na pitanja, neka ovaj komentar ostane ovakav kakav je. Neodgovoren. Bez upadica i mudrolija.

Izgleda da jedino ja, na svom topiku, o svojem romanu, nemam pravo na reč. Osim na pokoru i okajanje greha. Čim sam pomenuo da će će doći red i na raspravu o tuđim knjigama, ali ne ovde, dobio sam packu. Sa vaše strane sam dobio Veroniku, Bobanovu "Slobodanidu", "Koštanu" i "Nanu". Neko treći će već to umeti da proceni.

Imao sam nameru da na temi Teorija i praksa detaljno napišem šta u bilo kom romanu jeste a šta nije lik. Verovatno ću to i uraditi, obično od toga neko ima koristi, ali ću sačekati ne da prođe vaš pritisak, nego da prođe moj.

Ukupno, jako sam zadovoljan, jer kad se ponudi javnosti nešto sasvim drugačije reakcije znaju da budu burne. UNAZAD to jeste u svim svojim delovima.

Agota

Quote from: Boban on 12-09-2017, 08:55:06
U "Slobodanidi" ubacio sam dva lika koje su javne ličnosti, Dimitrija Vojnova i Lunu Lu, ne znam koliko ljudi me pljunulo zbog toga i izjavilo ili da ne mogu da čitaju knjigu sa likovima koje poznaju a pojedinci su baš naglasili da zbog toga spuštaju ocenu knjige. A Radmilo ovde ima ženu, decu, snaju, unuke, kumove... kako nije u stanju da shvati da to iritira većinu čitalaca, ma kako on mislio da je baš dobro uklopljeno u priču? OK, može on reći da je pisao knjigu za one koje to ne iritira, ali takvih je očigledno premalo. Možda će za 100 godina neko pronaći u ovoj knjizi grandioznost koja nam je svima izmakla (na kraju krajeva, ko danas zna da je Nana Emila Zole gotovo pa preklopljena sa njegovom ljubavnicom iz tog vremena)...

Svašta!! Zašto bi to ikog iritiralo??? Naprotiv!  Najbolje da ubaci Lunu Lu i Vojnova. Ko neki paćenik...

saturnica

Quote from: scallop on 12-09-2017, 09:35:22
Quote from: saturnica on 12-09-2017, 01:15:04

Izgleda da jedino ja, na svom topiku, o svojem romanu, nemam pravo na reč.
Ukupno, jako sam zadovoljan, jer kad se ponudi javnosti nešto sasvim drugačije reakcije znaju da budu burne. UNAZAD to jeste u svim svojim delovima.
sad ste ipak zadovoljni iako sam vam nanijela štetu? dakle, vašim kontradiktornostima nema kraja. a zanimljivo je kako ni jednom niste pomislili da sami sebi najviše nanosite šetetu. to vam nije bilo ni u peti. u redu, hajdemo onda okrenuti ploču. idemo reći da je vaš roman nešto što svijet još nije vidio, nešto što budućim generacijama vi ostavljate u amanet. ta inovativna forma, razlomljena struktura i likovi koji, nakon što zaklopite korice, još dugo pamtite i nosite u svom sjećanju.
je li sad bolje? je li suprug zadovoljan?
ne valja da izgubimo brak zbog nevažnih stvari kao što je jedna knjiga.

scallop

Ovako: ako sam prodao manje od deset knjiga, ako tačno znam kome, ako postoje oni koji knjigu ne mogu da dočitaju jer je smor i dvoje nevoljnih pratilaca romana tokom pisanja, a deset i po hiljada pregleda, onda sam jako dobro prošao. Nevolja je što je još neko u posedu knjiga, a ja za njih nisam video ni cvonjka. No to je verovatno jedan primerak, koji redom odbacuju deseci nevoljnih čitalaca, da bi, na kraju, dospeo, preko Loznice i Stipana koji to ne priznaje do Zoska.

Boban

Cvonjke ćeš da vidiš kada se prodavci i distributeri razaberu sa velikoprodajom izdavača... Sad sam se setio da sam prvu knjigu prodao u Banja Luci.

scallop

Quote from: Boban on 12-09-2017, 14:14:47
Cvonjke ćeš da vidiš kada se prodavci i distributeri razaberu sa velikoprodajom izdavača... Sad sam se setio da sam prvu knjigu prodao u Banja Luci.

To je već informacija. Znači, da se obratim Žarku?

Boban

ja samo ne razumem zašto se ti ovoliko koprcaš.
Knjiga ti je takva kakva je, nikada ni nisi mogao da računaš na nepodeljene pohvale; prodaje se tu i tamo, iz moje perspektive kao distributera te knjige, neuporedivo bolje nego Stipanove žvrljotine. Na kraju krajeva, tvoj autorski promilić će nekada i nekako stići do tebe. Stvarno nema razloga za histeriju i očaj u javnosti.

scallop

Da razumeš bio bi oprezniji. Slabo ti koristi ono šta napišeš, a svima koji čitaju postove potvrđuje u kojoj se poziciji nalazi domaća fanatastika. Da parafraziram Paheka: "Ako ovako prolazim ja šta čeka mlađe i perspektivne autore?" Promilić od izdavača, distributera i prodavaca? Pa ja sam ceo roman UNAZAD napisao zbog sličnog izdavača u SAD. Žarko je izračunao koliko košta moja knjiga po strani. Negde 0,01 € po strani. Ako pisac dobije "poštenih" 10% to je 0,001€. Pa, mladi pisci, pišite roman od 250 strana za 0,25€ po prodatoj knjizi. Naravno, uzmite u obzir da se u Srbiji ne može prodati 300 knjiga i da će vam to prodavci i distributeri priznati.

Boban

Nešto ne valja u toj tvojoj matematici. Ako knjiga košta 700 dinara, tvoj bruto dobitak je 70 dinara, kada se odbiju doprinosi, ispada 57 dinara.
Nije to malo, šta bi ti hteo... pa potrudi se da prodaš milion primeraka i da vidiš kako će taj promilić da bude značajna cifra.
Imao sam i ja neke sukobe sa piscima koje sam izdao, tražili su da njihov deo bude otprilike veći od bruto prodaje njihovih knjiga... pa gde to može?
Ja imam izdatu knjigu u USA pre 13 godina i svakih 6 meseci mi stiže izveštaj o prodaji, nekad je to malo, nekad malo više, u početku su bile stotine evra, sad su desetine, ali recimo da će ta knjiga ovim tempom na nivou 30 godina doneti nekoliko hiljada evra. Ko mi je kriv što nisam uložio u reklamu kao Roulingova pa da mi prodaja bude veća?

Stipan

Quote from: scallop on 12-09-2017, 12:40:13
da bi, na kraju, dospeo, preko Loznice i Stipana koji to ne priznaje do Zoska.

A što bi Stipan priznao nešto što se nikad nije dogodilo?

scallop

Quote from: Boban on 12-09-2017, 15:52:24
Nešto ne valja u toj tvojoj matematici.

Ne valja u tvojoj. Moja je brutalno tačna. Kad prodam primerak UNAZAD moja zarada je pet banki. Prošli put si za svoju knjigu u SAD napisao da izveštaji kazuju 0 primeraka prodaje.

mac

Je li pet banki 50 ili 500 dinara?

Boban

Quote from: scallop on 12-09-2017, 16:18:04
Quote from: Boban on 12-09-2017, 15:52:24
Nešto ne valja u toj tvojoj matematici.

Ne valja u tvojoj. Moja je brutalno tačna. Kad prodam primerak UNAZAD moja zarada je pet banki. Prošli put si za svoju knjigu u SAD napisao da izveštaji kazuju 0 primeraka prodaje.

Nisi pažljiv čitalac. Odnosilo se na segment prodaje u Indiji. Knjiga se tamo nudi u masi ko zna koliko ko zna čega i odatle imam čistu nulu, tj. nikakav izveštaj godinama. Iz Amerike ne. Tamo to curka, uplaćuju na PayPal a sin troškari za igrice...

M.M

Quote from: Boban on 12-09-2017, 08:55:06
A Radmilo ovde ima ženu, decu, snaju, unuke, kumove... kako nije u stanju da shvati da to iritira većinu čitalaca, ma kako on mislio da je baš dobro uklopljeno u priču?

Daj bre Bobane, to što tebe iritira i što ti to ne bi tako. ne znači da iritira i druge. Meni je fino uklopljeno i slobodno mogu da kažem da mi se svidelo. Konačno, uživao sam u romanu, ima tu i tamo nečega što bih ja drugačije, međutim, ono što mi je upalo u oči, dok sam iščitavao topik, to što su najglasniji i najistrajniji u pljuvačini oni što su nekoć bili utučeni i jadni i manji od makovog zrna.
Biće da sam dosta toga propustio za ovih nekoliko godina.
Nijedan poraz nije konačan.

scallop

Mace, pet banki su pet banki. Da sam štampao 200 primerak bilo bi više, ali uz ovakav pritisak neće ići. Sa druge strane, malo sam precenio evre, ali od frtalj evra do pola evra nema mnogo.

Ono šta nije dobro je što su kod nas pisci i pod pritiskom svih ostalih angažovanih u procesu, iako je domaća literature u sklopu kulture najugroženija.

Scordisk

čuj, 56 dinara je 56 dinara, a to je pivo ispred dragstora. ti scallope kada inkasiraš tiraž,  imaćeš još i za smoki i još se buniš :D

scallop

Dobar predlog, Filipe, ali ja ne pijem jeftina piva. A smoki mi ne daju.

Scordisk

očekivanja se moraju podrediti mogućnostima. za kraft pivicu, mora veći tiraž!

Dybuk

Ima li piva za te pare? Bilo nekad... :lol:

Kraft ionako ne volim, hehe. Izvin'te na upadu.

scallop

Da navedem da sam dobio još jedno kompetentno negativno mišljenje o romanu UNAZAD. Nema atmosfere u romanu i ima previše dijaloga.

Boban

Pozitivna mišljenja od pisaca u nastajanju kojima si pomagao i negativna uglavnom od stare garde... kako sabrati babe i žabe?

scallop

Sva ključna naučna pomeranja bila su negirana od stare garde. Pa, kad bolje razmislim i umetnička.

scallop

Hajde da se o nečemu složimo. Mislim da se moja pismenost ne dovodi u pitanje, za početak. Dr. Z. Živković nas je šokirao svojom tvrdnjom da je SF mrtav. U ovome trenutku UNAZAD je jedini roman u Srbiji za koji, bar ja, tvrdim da jeste SF. Istovremeno, našom scenom dominira epska fantastika koja ima marketinšku podršku ali ne i zavidnu pismenost. Čega sam ja uopšte neprijatelj pa je potrebno tako žestoko intervenisati? Da li je možda uputno proveriti koliko je moj SF ONF ili nešto drugo? Imam li ja validni SF motiv i koliko je on autentičan u vreme kad sve možemo proglasiti neautentičnim? Lako je sahraniti SF, ali nije mnogo lepo ubiti ga. Pitanje broja likova i atmosfere je od sekundarnog i banalnog značaja.

scallop

Dan predaha kao da je svima dobrodošao. Recimo, da bi u normalnim uslovima bio red da postujem neki deo romana. Bez spojlera. Šta ako meni svako parče izgleda kao spojler? Nešto bez dijaloga, introspekcija, intimno stanje glavnog junaka, možda čak i tragovi atmosfere?

Sledećeg jutra se Damjan, prvi put od večeri u restoranu "Boiling Point", probudio u krevetu u kome je zaspao. Sećao se izlaska iz portala. Bukvalno je fizički osećao kako se isteže iz dve dimenzije i zauzima treću. Sada je bolje pazio, a ne kao prvi put, kada nije znao da je na destinaciji i kada je otro papuče od zeleniša koji je pokupio usput. Ovoga puta ga je Džindžer povela do kanjona Kolorada. Vidikovac je bio nestvarno prazan, kao da su mu svi turisti ustupili dan. Za momenat je pomislio da skoči u provaliju i proveri da li će to da utiče na njegov otisak u holo sloju portala. I pad u snu mi je bio najgora noćna mora, pomislio je i odustao.

Njegova soba je izgledala kao da su mu je iščupali iz sećanja na Rozvel i sobu u hotelu La Kvinta, pa smestili negde odakle nije mogao da ode. Destinacija u destinaciji ili mi samo ugađaju, dok ne prestanu da mi ugađaju? Uputio se negde gde ga, valjda, očekuje doručak. Kafa ili čaj, đus i pecivo. A, šta će se dogoditi ako zatražim barena jaja? Znao je da će sve morati da prekine, ako oni ne prekinu ranije. Svesno je otaljavao računajući na ona tri meseca koji su mu bili nagovešteni. Ne želim da provedem tri meseca u košmaru.

Meho Krljic

Ne znam za ostalo i vidim da razni ljudi imaju razne reakcije na roman, mnogo im je likova itd. ali ovaj isečak je meni dovoljan da me podseti da se radi o jednom od ne bez razloga najcenjenijih pisaca sa domaće scene. Tempo, slike, refleksije, sve spakovano na jako malo prostora a ima da se raspakuje tako mnogo toga.

scallop

Pa, Uroše, računam da će oni koji odole iskušenju da ne kupe i ne čitaju knjigu biti prijatno iznenađeni dok budu tragali za suvišnim likovima, enormnim ispraznim dijalozima i odsutnosti atmosfere.

scallop

Da ne bi zafalili besmisleni dijalozi, jedan iz istog poglavlja (već je pri ruci):

Privukla je svoj tanjir pred sebe. Shvatila je da zalogaji kompenzuju reči. Pojela je ceo kroasan pre nego što je nastavila. Previše brzo uči, pomislio je Danijel.
,,Nismo sigurni zašto je Gordon Tekl upleo baš vas. Ako nekoga treba da krivite, krivite njega. To je bio prvi potez budućeg predsednika pošto je odbio našu velikodušnu ponudu da nam se priključi. Samouvereni pojedinci su uvek pretnja globalnim, pardon, nadglobalnim projektima. Oprostite na digresiji. Budući da svi nadziru sve i svakog, to vam je jasno, dospeli ste u fokus i morali smo da se pozabavimo vama..."
,,A, haos?"
,,Šta hoćete? Niste ni vi odlučili. Neka cveta hiljadu cvetova... Nije primereno, a? Slobodna volja, božanski izbor! Svako može da odabere kako će biti istrebljen!"
Damjanu se učinilo da će je euforija razneti u paramparče. Moglo se još nešto ućariti.
,,Ako je tako, ja bih mogao po moju porodicu, pa kući."
,,E, sad i za vas imamo plan. Sasvim se uklapate..."
To me i brine.
,,Sigurno me neko traži..."
,,Da, vaš sin se udružio sa Teklom..."
,,Ko je Tekl...?"
,,Vi ste ga upoznali kao Majkla Forbsa."
,,Onda će me naći."
,,Znate li koliko osoba nestaje u SAD svake godine? Oko dvanaest i po hiljada samo ove nedelje. Zanemarimo one koji samo dižu paniku i imamo broj od, oko, tačno, 2079 godišnje. Za slučajne namernike brojke su još nepovoljnije. Mogli biste lakše da dobijete premiju na Kentaki Derbiju. I, još?"
Prstom je protrljao nos.
,,Šta je sa suncem i mesečinom?"
,,Depresivno. Sa krova ne biste mogli da skočite, a ni lift do gore nije opcija. Vidim da ste se jutros obrijali. Da li pre brijanja stavljate protezu da ne biste pravili one glupe grimase sa TV reklama? Mrdate li stopalima uvek pre nego što ustanete? Koliko vam treba da ispravite kolena za prvi korak? Ne, dragi moj Damjane, vaše stanje je najbolja garancija naše bezbednosti. Naravno, pričaćemo još, ovih dana, imam i ja pitanja."
Rastali su se kao da su sklopili primirje, a nisu završili rat.