• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Unazad i Folder: Baba Vanga Case

Started by scallop, 05-04-2017, 10:58:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mica Milovanovic

QuoteMogli biste lakše da dobijete premiju na Kentaki Derbiju

E, svaki som ima bućku na koju se hvata. Konačno si pronašao jednu za mene...  :D

Šta je to "premija na Kentaki Derbiju"?

Mica

scallop

Quote from: Mica Milovanovic on 14-09-2017, 13:38:49
QuoteMogli biste lakše da dobijete premiju na Kentaki Derbiju

Šta je to "premija na Kentaki Derbiju"?

Kad se kladiš kao u filmu "Lucky number Slevin". Omiljeni film koji pominjem i u romanu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Za manje stručne od Miće.
Džindžer je sarkastična, ukazuje Damjanu da su mu šanse da se izbave manje nego na Kentucky derbiju. Kvota 1:3000 nikada nije zabeležena, jer na Kentuckyju trče konji sa bar nekom šansom, a ne magarci.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Bog te mazo, Zakk! Pola posetilaca će da pročita prvo poglavlje! Može li to da potre početno upljuvavanje?

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 14-09-2017, 11:08:42
Ne znam za ostalo i vidim da razni ljudi imaju razne reakcije na roman, mnogo im je likova itd. ali ovaj isečak je meni dovoljan da me podseti da se radi o jednom od ne bez razloga najcenjenijih pisaca sa domaće scene. Tempo, slike, refleksije, sve spakovano na jako malo prostora a ima da se raspakuje tako mnogo toga.

pynchon u gravity's rainbow ima 400 karaktera. meni inace smeta kad predstavljeni na nacin da moram maltene biljeziti, sto kod skalopa nije slucaj, sve je to lijepo smisleno i tece. kritike na racun previse likova isle bi uz nekog slabijeg pisca, unazad i f:bvc definitivno ne pati od nevjestog prenatrpavanja, dapace. kritizirati se moze ako se sturo, nefleksibilno, drzimo skolskog. sto se ne moze primijeniti na autora skalopovog ranga, koji eksperimentira, tvori trendove, etc.

opaska koja se navodi kako nije sf: tu se stvarno moze veslati u beskraj. ja, primjerice, imam vrlo shiroki pojam sf-a i malo sta za mene nije sf. dok je pkd imao jako iskljucive kriterije, recimo, po kojima mnogi aldissovi romani nikad ne bi usli u kategoriju.
skalopov pristup ovom djelu meni djeluje poput aldissovog, koji je kroz sf cesto obradjivao prozivljeno i iskustva.

Mica Milovanovic

Prvo, reč "premija" se nikada ne koristi u konjarskoj terminologiji za dobitak na klađenju. U suštini najčešće se koristi reč "pogodak" - "pogodio sam pobednika u trci", "'uhvatio' sam kvotu 50:1", i slično.  U kockarskoj terminologiji reč "premija" se koristi za pogodak na lutriji, nešto što je puka igra na sreću. Ovde se ne koristi zato što su svi koji se klade ponosni na svoje znanje i ne smatraju da su dobili nekakvu "premiju", već zasluženi dobitak.  Ne koristi se ni u konjarskoj terminologiji u engleskom jeziku. Nigde.

Drugo, kada kažeš "Mogli biste lakše da dobijete premiju na Kentaki Derbiju", meni nije jasno ko je taj ko bi lakše dobio premiju na Kentaki Derbiju. Ako misliš da kladioničar dobije, naravno da je lakše pogoditi pobednika na Kentaki Derbiju, jer je i najveće iznenađenje u istoriji trke platilo 91,45:1 (Donerail 1913 godine), pa se postavlja pitanje zašto to uopšte pominješ kao poređenje. A to je 91,45:1 najveće iznenađenje u istoriji! Obično dobije konj sa kvotom između 2:1 i 10:1.
U proseku, petsto do hiljadu puta je lakše pogoditi pobednika na Kentaki Derbiju nego da se tvoj junak izbavi. Što će reći da ti je loše poređenje.

Dakle, em zbunjuješ čitaoca, em si promašio terminologiju. Dobro, ne ti, već tvoj junak, ako ti je neka uteha...

A sve je to posledica odsustva normalne izdavačke procedure, gde iza pisca ide urednik, pa lektor, pa korektor, itd.
Neko bi ovo već primetio. Zato su nam knjige lošije nego pre 30 godina.
Mica

scallop

Quote from: Mica Milovanovic on 14-09-2017, 16:36:47

Dakle, em zbunjuješ čitaoca, em si promašio terminologiju. Dobro, ne ti, već tvoj junak, ako ti je neka uteha...

A sve je to posledica odsustva normalne izdavačke procedure, gde iza pisca ide urednik, pa lektor, pa korektor, itd.
Neko bi ovo već primetio. Zato su nam knjige lošije nego pre 30 godina.

Zahvaljujem na objašnjenju. Moj propust. Za predvez za pecanje sam pitao Petronija, pa dobio objašnjenje. Pitao sam ja i za penjačku terminologiju, pa sam morao sam da čitam.

Kimura

Od priznanja na ZS nema vajde, neće biti ni četvrt oproštaja, nego će se dodati još toliko ili više.  xrofl
Mada, ako lik u romanu ili sam autor koristi nešto što je samo asocijacija na određeni film, što znanje mora ići dalje od onoga što film nudi?

scallop

Ma, dobro je dok je na moju grbaču.  xfrog

scallop

Videli ste kako ulazim u priču, dobili ste malo unutrašnjeg dijaloga... I onog spoljašnjeg što najviše smeta. Sutra bih mogao da stavim nešto gde je gomila likova ili nešto atmosferski. Izvolite!

zakk

Quote from: scallop on 14-09-2017, 15:59:57
Bog te mazo, Zakk! Pola posetilaca će da pročita prvo poglavlje! Može li to da potre početno upljuvavanje?

Domovina se brani knjigom.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Zakk, u pravu si. I porodica se brani knjigom. Zato, jedan masovni, porodični dijalog:

Negde u pustari, ispred Caspera, zaustavila se mala kolona od tri vozila. Iz Caspera se već javilo četvrto. Obezbedili su sobe u Holidej Inu, štampani turistički vodič u svakoj. Iz čeonog vozila natovarenog opremom za nasipanje, rasipanje i betoniranje istrčao je čovek prepoznatljiv kao Meksikanac, odnosno Rodrigez. U ruci je držao mobilni telefon.
Pre toga, imao je poziv i kratak razgovor:
"Halo, severozapadni turizam...?"
"Majka, jednom ću te se dočepati."
"Vidim da ste već u Vajomingu..."
"Sad pominju i Maunt Helens..."
"Svi su tamo?"
"Samo domaćin nije. Izvukao se na kopanje jama za rasad novog voća i neke nabavke iz Lousa.  Bar ne gubim svaki dan jedno vozilo za njegovo obezbeđenje..."
"Daj vezu ćerki, snajki, majki ili snaji, jetrvi, svekrvi..."
"Molim, molim?"
"Upravo tako mi je brat, muž i sin objašnjavao." Tamo negde se Majka cerila. "Reci im da Konstantin hoće da razgovara sa njima."
"Neću ni da ga čujem!", rekla je Milena.
"Neću ni da ga vidim!", rekla je Anita.
"Dajte ga meni.", Mila je pružila ruku iz srednjeg reda velikog vena. "Za ime sveta, gde ste vi?"
"Ja sam tu, a i tata nije daleko..."
"Šta to znači?"
"Našli smo gde je... bio. Mnogo lep kraj. Uživancija. Sve same bogataške vile..."
"Sa Forbsom?"
"On se ne... ma, svejedno. Koliko do juče bio je sa mnom. Takoreći. Mislim... Forbs."
"Znači, sam si?"
"Nisam. Možeš da čuješ kako mi se društvo podsmeva. I tata je sigurno sam. Izigrava Robinzona Krusoa."
"Naći ćeš ga?"
"Za pola dana ili stotinu morskih milja..."
"I, šta hoćeš?"
"Možete kući. U Talsu. I mi ćemo stići nekako u isto vreme."
"Dobro."
"Dobro".
Vratila je mobilni telefon Meksikancu, pa se kolona ubrzo ponovo pokrenula.
"Da vam kažem šta je rekao?"
"Neću!", rekla je snaja.
"Neću.", ponovila je sestra.
"Možemo kući. Mislim da će nas njih dvojica čekati tamo."
"Misliš?", Sena ju je gledala u retrovizoru.
"Ne bi se javio da nevolje ne jenjavaju. Ne bi rekao da je blizu Damjana, da ne zna gde je. Gotovo je. Vreme je da otpustimo Meksikance..."
Sa čvrstom namerom da nastavi Sena je dodala gas, prekoračila sva ograničenja i skoro se zabila u vozilo pred njima.
"Hoću u Larami planine! Da nađem Hole in the Wall!", doviknuo je Kris.
"Ja bih da vidim kako se ujna Anita pentra.", dobacila je Nikol.
"Ja se svakako ne pitam.", procedila je Meri. Još je bila ljuta na sebe što nije uspela da se izvuče.
"Baba, baba...", počela je da cmizdri Sara.
Sad su se kola zaustavila skoro u mestu. Zadnje vozilo se zamalo nije zabilo u njih. Rodrigez je čupao perčin negde daleko napred.
"Dosta!", Sena se okrenula i zgromila sve pogledom. "Ko ovde drži volan? Ja! Svega mi je dosta. Idemo kući."

scallop

Konstatovao sam da u danima kad me kude imam trista pregleda, a u danima kada me poštede pet puta manje. Ovom prilikom zahvaljujem onima koji su me kudili.

saturnica

Quote from: scallop on 17-09-2017, 10:03:50
Konstatovao sam da u danima kad me kude imam trista pregleda, a u danima kada me poštede pet puta manje. Ovom prilikom zahvaljujem onima koji su me kudili.
Naravno. Trudili smo se iz petnih žila da vam podignemo rejting. :)

Boban

Moje prisustvo u komentarima nečijeg dela podiže rejting tog dela bez obzira da li ga hvalim ili kudim.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Stipan

Je... Od Bobanovih duhovitih opaski se ne mogu ni u grobu sakriti...

scallop

Quote from: Stipan on 17-09-2017, 17:16:24
Je... Od Bobanovih duhovitih opaski se ne mogu ni u grobu sakriti...

Pardon ako ometam sakrivanje.

Stipan

Pardon ako ometam Baba Vangu...

scallop

Baba Vangi se javlja da ćeš biti još uspešniji.

angel011

We're all mad here.

hidden

Super fotke! Nadam se da ste se lepo družili i da će biti i neki audio zapis :-)

angel011

We're all mad here.

scallop

Znao sam da će Angel biti ažurna do bola. Kad smo stigli kući promocija je već bila poslužena. Mislim da će biti i par grupnih fotografija, ali ćemo sačekati. Isto tako, Nevidljivi nekim čudom pohvata sve ključne momente, pa ostajem bez reči. Žarko nas je poslužio perfektnom rakijom, ali nisam stigao da pitam gde je nabavio i ostale nevažne detalje kao što su cena i kako do nje doći.

Možda sam A.B.N-a uverio da je roman SF, ali to ćemo tek da saznamo.

Ana

Čula sam da je promocija bila dostojanstvena i lepa, i baš baš baš mi je drago.

Angel, zašto se slike ne mogu lajkovati?

hidden

Kuku, eno živ čovek posmrtno objavljuje.

scallop

To bi bila zgodna priča. Pisac se spakuje u holografski sloj i izlazi svakih četrdeset godina da vidi kako mu ide.

angel011

Quote from: Ana on 18-09-2017, 23:32:46

Angel, zašto se slike ne mogu lajkovati?

Ne znam u čemu je problem, neki lajkuju.
We're all mad here.

Ana

Ahaaa, evo sad i ja. Ali ne mogu kad se poveća slika, samo dok su u privjuu. Nisam nikad videla ovakav slučaj. Ali divno da može  xremyb

Mica Milovanovic

Moj aparat je kod Bobana, tako da će na najbolje fotografije verovatno morati dosta da pričekate...
Mica

scallop

Još da ZStef napiše predgovor...

Boban

Džek

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Mica Milovanovic

I ovako sirove su dobre... ABN je vr'.
Mica

Kimura

Boban

Kimura, kad sedneš preblizu fotografu, nikako mu ne upadaš u kadar.

Kimura

A ne, fotograf je svoju dužnost izvršio kako treba.

saturnica

Quote from: Kimura on 19-09-2017, 10:20:47
A ne, fotograf je svoju dužnost izvršio kako treba.
kimura zašto i ti nisi na skupnoj fotografiji? vidi angele, sama in the middle...:)

Boban

Pa mnogi su pobegli sa te skupne fotografije... Majk Draskov npr. srpski sf pisac sa najviše objavljenih priča... zapravo, na ovoj prigodi se okupilo društvo koje ukupno ima blizu 1000 objavljenih priča... petoro ljudi koji su radili Emitor 1 pre 36 godina...

saturnica

trebala je biti jedna skupna, sagitaška.

Kimura

Kada nas ti, Saturnice, poozoveš na svoju promociju - slikaćemo se kako god narediš.

saturnica

Quote from: Kimura on 19-09-2017, 10:45:19
Kada nas ti, Saturnice, poozoveš na svoju promociju - slikaćemo se kako god narediš.
naredba? u redu, shvaćam, još uvijek si na mene nadurena.
kad bude, ako uopće bude neka moja sljedeća promocija, pozvat ću te u hrvatsku, (shvaćaš valjda da ne mogu baš sve), osigurati ću ti smještaj, i biti ćeš moj rado viđen gost. ma što god ti u ovom trenu o meni mislila.

Kimura

Nisam želela da iznudim poziv, već da kažem da ne tražiš skrivena značenja tamo gde ih nema. Ja na zajedničkoj fotografiji nisam prosto zato što nisam bila u sali u trenutku kada je napravljena. Daleko od toga da imam nešto protiv bilo koga od uslikane vrle skupine, a ne verujem ni da me ''fotograf nije hteo u kadru'', bez obzira na Bobanova podbadanja.

I stvarno ne znam šta da mislim.

scallop

Posmatram fotografije i nameće mi se par zaključaka:

Srpska fantastika više ne obitava na Sagiti, tako da je apsurdno prizivati "sagitašku skupinu".

Srpska fantastika nije bila prisutna ni na mojoj promociji.

Na fotografijama ste mogli da vidite ostatke gerile srpske fantastike.

Stipan

Opaka neka gerila, dodao bih ja...

varvarin

Skalope, mogu da se složim s tobom.
Ali - poslednji gerilci, ili - prvoborci... Ili - jahači na duge staze, ako voliš vestern...    Kako god, okupismo se juče i bilo je lepo.
A to što deo srpske fantastike ne stanuje više u Klubu - to valjda tako mora.

Što nas ne sprečava da još radimo, pa kako bude.  Što si i ti pokazao, knjigom.

Znaš kako kod Kinga učitelj kaže Revolverašu, u jednom od romana o Mračnoj kuli: "... a ako već moraš da padneš, padni dok ti pištolji plamte!"

Tako da pre nego padnem, odoh još malo da pucam.
To jest da još malo pišem, kao i ti.  :)

scallop

Kljakava gerila, moji Stipane i varvarine. Gledam sinoć i samo jedan pisac uspeva da održi vezu sa značajnim izdavačem. A.B.N. bije izgubljenu bitku za svoju verziju SF, Boban za izgubljeno prirodno pravo ozbiljnog izdavača, ZStef giba između stripa i pisanja, Mića za pamćenje domaće fantastike,  ja za crknuti SF, Majk Draskov piše sonete. Prava ekipa za onaj film o bajatim astronautima. :cry:

Zato, varvarine, idi, begaj i kuckaj. Kimura je obećala da će prva čitati tvoju novu knjigu i napisati komentar, ali je moraš napisati. I objaviti. xcheers

saturnica

Quote from: Kimura on 19-09-2017, 11:07:01
Nisam želela da iznudim poziv, već da kažem da ne tražiš skrivena značenja tamo gde ih nema. Ja na zajedničkoj fotografiji nisam prosto zato što nisam bila u sali u trenutku kada je napravljena. Daleko od toga da imam nešto protiv bilo koga od uslikane vrle skupine, a ne verujem ni da me ''fotograf nije hteo u kadru'', bez obzira na Bobanova podbadanja.

I stvarno ne znam šta da mislim.
kimura, što ti je? nije mi do svađanja niti sam ja išta "učitavala" na fotografiji. pitala sam te samo zašto nisi na skupnoj fotki skupa s angelom? što tu nije jasno? mogla si ići na wc. možda se ne voliš slikati kao ni ja. mogla si mi dati bilo koji normalan odgovor jer je i moje pitanje bilo takvo. zapravo si ti ta koji je zbog nedavnih događanja na sagiti, a koji nemaju veze s ovim fotkama, učitala nepostojeće namjere u mom pitanju. i je li to sad znači da ja tebi više ni najobičnije pitanje ne mogu postaviti, a da ti ne pomisliš kako ono u sebi sadrži i neku psinu?
:(

Stipan

Quote from: scallop on 19-09-2017, 12:38:34
Kljakava gerila, moji Stipane i varvarine.

Ne bih se baš složio s tobom... Ali dobro... Znaš da ti nikad ne protivrečim...