• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Igre za Android

Started by ridiculus, 22-06-2017, 16:33:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

Imamo temu koja se zove "Najbolje igre za mobilne konzole", ali više sam imao na umu DS i PSP kada sam je otvarao, nego mobilne telefone. A ovako je i konkretnije.

Probao sam Phantasy Star II u okviru novog Seginog projekta donošenja mnogih njihovih klasika na mobilne telefone, Sega Forever. Imam da kažem dve stvari, za sada, bez osvrtanja na samu igru, već samo na implementaciju čitave ideje.

Prvo, ove igre su navodno besplatne. Odnosno, možete da ih igrate kao takve, ali dobijate sa odabranom igrom i povremene reklame. Isključivanje tih dosadnih iskakanja se postiže sa 2 dolara. Ono što nam nisu rekli - ili ja bar nisam pročitao u izjavi za javnost - je da, ukoliko ne platite ta 2 dolara, imate mogućnost snimanja pozicije samo u oblaku, tj. negde na serverima. Ako platite, možete snimiti i lokalno, odnosno, na telefonu. To dalje znači da bi u prvom slučaju trebali da ste uvek na vezi, što je meni pogotovo teško ako često putujem kroz slabo pokrivena područja. A znači i da biste trebali da se prijavite na Google Play Games usluge, što se obavlja samo jedanput, ali sigurno će nekom predstavljati dodatnu neprijatnost.

Drugo, kao što smo već zaključili na drugoj temi, ekranski interfejs nije pogodan za igre napravljene za nešto drugačije. Phantasy Star II je bolji slučaj, jer ta igra je potezna, i ne zahteva od igrača brze i precizne unose, ali mogu da zamislim frustraciju pri igranju Sonika! Nešto od toga jeste stvar navike, ali razmislimo razborito. Pošto je PS II izašla za Segu Genesis, poznatu kod nas kao Mega Drive, komandna šema je preslikana na ekran. Ali, ona em zaklanja deo teksta - ništa vredno kukanja, ali ipak... - em nemate osećaj, kao u slučaju fizičkog kontrolera, da ste pritisnuli šta treba. Ovo drugo se posebno odnosi na D-pad, na koji u pravoj verziji nikad niste morali da skrećete pogled da biste videli šta radite,  a kod tačskrina morate, jer nemate pravi osećaj dodira. Opet, nije to toliki problem kod sporih i poteznih igara, ali mogu samo da zamislim frustraciju kod nečeg bržeg.

Možda je trebalo da nazovu projekat Sega Never? Ah, silly me...
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Quote from: ridiculus on 22-06-2017, 16:33:28
mogu da zamislim frustraciju pri igranju Sonika!

Sonik portove je uradio Christian Whitehead, čovek koji toliko dobro razume Sonikovu istoriju i filozofiju da je Sega njegov fanovski projekat Sonic Mania vozidgla na nivo zvanične igre koja izlazi za koji tjedan. Tako da ovaj Sonic koji je sada dostupan na Androidu ne treba posmatrati kao reprezentativan za ovo ostalo što Sega donosi na tu i iOS platformu.

ridiculus

Hvala za to pojašnjenje. Nisam igrao Sonika poslednjih 15 godina, rekao bih - još od Dreamcasta - ali mi je svakako ostao drag.
Dok ima smrti, ima i nade.