• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dugo putovanje kući (The Long Journey Home)

Started by ridiculus, 23-06-2017, 13:36:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ridiculus

Da vidimo... Metacritic kaže da je prosečna ocena profesionalnih recenzenata 68%. Postoji nekoliko objašnjenja za ovo. Jedno, koje mi se sve više nameće poslednjih dana/nedelja/meseci - još od Civilizacije VI, zapravo - je da su recenzenti pomalo...beskorisni? Da, to je prava reč, jer htedoh da budem fin. Kao da više ne služe ničemu osim da možemo da gubimo vreme (i virtuelni prostor) upućivanjem na njihove prikaze. Mislim, nije Tom Čik dao igri 3 zvezdice - aha, 3/5=6/10=60% u nekoj (doduše, pogrešnoj) analogiji - pa da pomislim da je igra ipak solidna (po njemu), nego je 68% u univerzalnom rečniku nepotrebnih prikaza igara ravno lošem, da ne kažem očajnom.

The Long Journey Home je avanturistička igra studija Daedalic Studio West, koja se u Stimovom šoping centru vodi kao "RPG". Ima elemente tog žanra, svakako, ali je kategorizacija diskutabilna. Prvo, nema iskustva u igri, nema veština koje se vidljivo unapređuju...možda krišom, doduše. Zapravo, igra je najsličnija Star Control 2, i ovde poređenje zaista stoji. Putujete svemirskim prostranstvima, istražujete, sakupljate resurse, komunicirate sa različitim i ekstravagantnim rasama, borite se. Svaki pokret se odvija na 2D planu, čak i spuštanje na površinu (ili površine) planete. Kosmos se formira proceduralno, ali predanje i priče su konstantne, i obično jako dobro napisani, pošto je Ričard Kobet odgovoran za većinu (kao i neke kvestove). Trejler:

http://youtu.be/E4ArgbFQ0Gs

Ovo je bio samo uvod, a razmotriću do sledeće poruke otkud tako slab prijem kod kritike.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Well, Ričard Kobet, koji je pisao (najveći) deo ove igre je takođe na svom sajtu naziva RPGom. Citiram:

QuoteThe Long Journey Home is a space-exploration RPG from Daedalic Studio West, with a heavy focus on both replayability and personality.

(...)

I was both a writer and designer on the project. My main responsibility was for the script, producing and mechanically scripting over 160,000 words of key text and dialogue (the equivalent of two standard novels!), as well as coming up with most of the alien/character concepts and universe lore. This last part proved trickier matter than in most RPGs, given that there's no way to know what the player will see, or even which of the eight major Empires will be in the game. I also worked with the rest of the design team on quest design and concepts, as well as more generally on game mechanics, cinematics and other pieces, along with more writing for marketing copy, documentation and other external elements.

E, sad, što  su ocene relativno niske, to već nemam ideju jer nisam pročitao prikaze. Daedalicove igre su uglavnom uniformno percipirane od strane njihove publike, možda je ovde stvar u tome da ovo nije "klasičan" Daedalic naslov, dakle, "prava" avantura nego nešto hibridno? Doduše, nije da Daedalic nije do sada već pravio i RPGove (Blackguards) ali moguće da ih ljudi vezuju pre svega za avanture pa im ovo nije selo? A možda igra zaista nije BAŠ dobra?

ridiculus

Ali kakve veze ima kako to Kobet zove? Kada je autorska reč bila poslednja u kategorizaciji ičega u istoriji umetnosti? To više govori o Kobetu nego o igri. Kobetu, za koga svako ko prati njegov rad zna koji žanr najviše poznaje, i koje vrednosti najviše ceni i u RPG-ovima. TLJH ima jake "choose your own adventure" elemente, ali niti je svaka CYOA RPG, niti je svaki RPG CYOA (Diablo nije*). Drugo, glavne odlike ove igre su istraživanje i preživljavanje, pa tek onda sve ostalo. Ona je - kao i mnoge igre danas - kompleksna tvorevina, mešavina mnogih žanrova, ali pomenute glavne odlike nisu one koje se nužno pripisuju rol-plej igrama. Nema nikakve razlike u žanru izmedju TLJH i Star Control 2 - nikakve. Da li je ova druga igra RPG? Jeste tako nazvana od strane Tima Caina, ali je mnogi sigurno ne vide u tom žanru.

Veći je "problem" što je i na Stimu to stavljeno pod "RPG". Dobro, nije zaista problem - više je kuriozitet - osim možda u smislu da RPG publika ovo (uglavnom) neće igrati. Negativne reakcije dolaze uglavnom od publikacija. Koje imaju neki konačni rok za objavljivanje prikaza, pa valjda ljudi ne mogu da odigraju igru kako treba? To je moja pretpostavka. Jer ako se igri pristupi pogrešno - u smislu ponavljanja akcija na osnovu onoga što znate iz relativno sličnih igara - ona postaje preteška.

*očekuju se negativni komentari :)

Meho Krljic

Dakle:

* Autor smatra da je igra RPG

* Kritika smatra da je igra RPG

* Ljudi koji igru prodaju i marketiraju smatraju da je RPG

* Čak i autor igre na koju ovo najviše liči je tu svoju igru smatrao za RPG.

Ali ovo nije RPG.

Druže Neomeđeni, gde je pravi Ridiculus i šta ste uradili s njim?  :? :? :? :? :? :?

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 23-06-2017, 15:00:11
* Čak i autor igre na koju ovo najviše liči je tu svoju igru smatrao za RPG.

Ajde, kada već ovo pominješ, kako se Star Control 2 kategorizuje? Na wikipediji, GOG-u, i sličnim mestima?

Verovatno je razlog taj što je to toliko kompleksno hibridna igra da možeš da kažeš za nju da je šta god, i ostaneš živ. Za mene je prevashodno avantura. Ali "prava" avantura, ne point-i-klik rodjak. Tako je verovatno za neke (poput Caina ili Cobbetta) "pravi" RPG.

Drugo, nisam siguran kako kritika kategorizuje TLJH. Pominju se "exploration game" i "roguelike", ali RPG? Ako jeste, nisam čuo.

Meho Krljic

Gog kaže da je Star Control 2 "Action - Strategy - SciFi" a wikipedija veli "Adventure game, shoot 'em up"  :lol: :lol: :lol:

Pakao!

Kritika za TLJH koristi termin roguelike, što je dovoljno da se implicira RPG!!!!!!!!!!

ridiculus

Lako rešenje, koje mnogi od nas ne priznaju!!!

Svejedno, na Gog-u je TLJH "simulation/strategy/sci-fi"! [emoji38]

A Codex je objavio svoj prikaz još pre nekog vremena, ali ostaviću neomedjenom da priča o tome. :)

Tex Murphy

Шта дођавола?! Па п&ц авантуре су ЈЕДИНЕ праве авантуре (уз своје претке текстуалне и текстуално-графичке природе).
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Ali ridiculus je odlučio da tu realnost zameni svojom u kojoj je "avantura" fluidniji termin koji se više tiče osećaja koji imaš kad igraš nego mehanike!!!!!!!!!!!!!

Ili mi se tako čini???

ridiculus

Meho Krljic

To je u redu jer je i istina da ionako u igračkom vokabularu reč "avantura" ima tendenciju da bude modifikovana dodatkom "akciona" ili "arkadna" (u starije vreme) a ponekad i "role playing" da bi se sugerisalo upravo to, da nije u pitanju tekstualna ili pokaži-i-klikni igra ali da je njen osnovni ton pustolovan.

ridiculus

Da dodam još nešto dok mi je pamćenje sveže.

Ko je video išta od igre, verovatno zna - a i ko nije, verovatno nagadja - da se mogu kupiti resursi sa planeta, i koristiti za dopunu osnovnih zaliha, kao što je gorivo, ili oklop broda. To se izvodi u odgovarajućim mini-igrama u kojima se vaš modul bori sa temperaturnim, klimatskim, tektonskim, i gravitacionim uslovima da bi stigao na odredjeno mesto i održao se tamo dovoljno dugo da sakupi šta treba. Jedna od glavnih zamerki igri se odnosi na teškoću tih misija. Lako se gine, a ne dobija se dovoljno, čini se. To je učinjeno namerno. Ne pričam to napamet, već imam i Kobetovu potvrdu (sa jednog strima, pa ne mogu da linkujem). Ako je gravitacija "ekstremna", ekstremno je glupo pokušati spuštanje na površinu, barem na početku igre, bez napredne opreme. A ipak je to ono što je 90% recenzenata radilo. Slično važi i za neke druge stvari. Igra je zamišljena tako da najveći deo resursa dobijate trgovinom sa vanzemaljskm rasama.

Ne znam za "igru godine", ali ovo bi lako mogao biti "zid-o-koji-se-najviše-kritičara-slupalo godine".

neomedjeni

Praštajte, bio sam par dana van grada, gotovo da nisam spavao poslednje tri noći, trebaće mi vremena da reagujem.

Za početak samo da pomenem da pominjani Codexov prikaz jedini u superlativima govori o igri. Ili barem jedini na netu koji sam uspeo da nađem, a da znam šta piše.

ridiculus

Evo, i Kuzmanović ima umereno pozitivan prikaz igre, ali on kaže na njegovom početku (u junskom broju Sveta kompjutera) da je sucker za igre tipa Starflight i Star Control 2, pa to ne treba da čudi.