• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

IN VIVO: THE MOVIE

Started by crippled_avenger, 24-05-2004, 11:35:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

Molio bih da ovo bude konstruktivan topik.

Zanima me vase misljenje-sta biste imali da posavetujete ljude koji zele da snime IN VIVO: THE MOVIE po romanu Dejana Ognjanovica, koje bi stvari po svaku cenu ocuvali a koje bi izmenili?
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Pajke

Nevezano za izmene i ocuvanje scenarija, nikako ne bih voleo da glume neki od poznatijih glumaca.  :wink:

Truba

bitno je da pisac knjige nema veze sa filmom  :evil:  :twisted:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Tripp

Savjet, ali samo za prvi draft: Dejanov roman ne bi smio da bude stoprocentno uporiste buduceg skripta. Monotono bi bilo pratiti film o tipu koji samo gleda bizarne filmove. Moralo bi se ubaciti nekoliko pod-radnji koje bi eventualno omeksale jezgro svega i donekle se nadogradila efektna ladlamovska paranoja. U obzir uzimam atmosfericnost filma "8mm", jer cu uvijek glasati za softcore rjesenje, makar sto se tice nasilja; na ovom mjestu bih prevashodno potencirao atmosfericnost, ali na nacin na koji nije prikazana u "8mm" (ili u "Hardcore") - kako se stvari ne bi preslikavale bez potrebe. Recimo, "Hellboy" je sasvim OK film, medjutim smeta mi sto sam svo vrijeme dok sam ga gledao samo kontao o filmu X-Men i njegovom rip-offu. Zaista steta za mozda najtalentovanijeg mladog reditelja u Holuvudu. U svakom slucaju, nije fora splatterovati stvar zbog samog splatterovanja i akademskog shurovanja sa Dzejmsom Glikenhausom i Frenkom Henenloterom na nekim horor festivalima, nego da tome filmu treba dati neku poentu, posto u romanu ima dobrih (ogavnih) stvari ozbiljno vezanih za ovo podneblje (rat, prevashodno) i snuff. Treba pojasniti kratki istorijat snuffa, pretezno mondo filmova, konspirativno raspravljati o tome, ali da bude zanimljivo i sasvim uzgredno - to nikako ne treba i ne smije da preotme radnju.

Kada sam jednom napisao da je Pet Sematary, Kingov skript, jedan od najjacih - onda sam mislio na ljepotu mogucnosti kada se u prvih 15 minuta upoznate sa ama bas svim i svacim, i onda dobijete na poklon preostalih 75 minuta da radite od price sta vam se prohtje. Moze biti da i ovdje ima prilike da se dobije slicna situacija, ako se ne bi pretjerano filosofiralo o protagonisti.

Druga stvar, BEZ naracije; ona bi ugusila the whole shebang; trivijalizovala bi projekat i samo nametnula nase razmiljanje o junaku; to je inace jedan od prvih razloga zbog cega za "The Fight Club" mislim da je jedno prepotentno govno. Dakako, sve bi pocelo da se kristalise nakon prvog drafta gdje bi se stvari naprosto nabacale na papir, no ne u najsirovijoj formi jednostavno prepisanog knjizevnog predloska. Tu bi se onda negdje tjesnije pocelo raditi sa rediteljem - da se vidi sta tip u stvari hoce da snima. Primjera radi, ako bi se prigrabio citav Dejanov roman za dramaturski uzor, kada bi Ameri to snimili - mislim da bi na kraju izgledao kao The Lord of Illusions; najposlije bi ispao fentazi, sa toliko CGI, koji bi se ocigledno spocitao u djelu. Poenta u ovoj stvari treba da se ocrta mnogo mirnije - kao u filmu Angel Heart, ili The Ninth Gate. Ako bi, pak, to radili nasi ljudi - ispao bi sigurno to film o Srbima i Kosovarima i mi bi rekli, Da, rat je zbilja uzasna stvar.

Vjerovatno liberalizujem okolnosti, medjutim ne bih od IN VIVO nikada radio splatter ili nesto sto bi ljudima poremetilo snove samo zato jer se to meni hoce. Samo par kadrova iz, recimo, "8mm", dovoljan je horor meni i bezmalo svakom filmofilu. Svakako, ovdje bi se snuff-izam pojacao (zbog ekstremnije fabule), medjutim ne vidim razlog zbog cega se ne bi nagnulo na inteligentnu stranu svega - i sa sto manje eksplicitnog nasilja. Nema potrebe za time. Hocu reci, to se moze dobiti i bez ikakve price; samo zovnite Glikenhausa/Henenlotera i snimite novi Basket Case; ono sto ovdje treba jeste realisticnost i inteligencija koju je Glikenhaus pokazao u Blue Jean Cop odn. Shakedown filmu - treba pokusati da se nacini mejnstrim film, a nikakva hororcuga. Dakle, ako kazemo da u romanu postoji i splatter-free prica - onda bi se trebali i osloniti na nju. Ipak, ako se odluci da se radi niskobudzetni mracni filmic, onda ce mozda biti kul samo prepisati roman, mada ni tada ne mislim da ce to biti bas toliko zanimljivo stanje stvari - nisam neki narociti vizuelizator (daleko bilo da mi zivotno zanimanje bude da reziram filmove) ali sam ubijedjen da bi se taj film onda gledao kao i "Freaks" Toda Brauninga.

Za IN VIVO ne mislim da je izuzetno filmican, medjutim nepobitno je da ima sasvim dovoljno toga u sebi da se prebaci na kameru, uz par inovativnih skriptasa. A, opet, sigurno se i varam.

Cripple, ti?
'Hey now!'

Lurd

Quote from: "Tripp"zbog cega za "The Fight Club" mislim da je jedno prepotentno govno.

Kaži im ti, mene neće da slušaju.
My trees...They have withered and died just like me.

Ghoul

Moja vizija filmske verzije ovoga isla bi u pravcu Gaspara Noea, narocito SEUL CONTRE TOUS [sto bi, uostalom, mogao da bude 1 od alter. naslova za IN VIVO  :lol: ] a manje IRREVERSIBLE, bar u pogledu tretmana 'zestokih' prizora.
Oni treba da budu strateski rasporedjeni, ne vise od 3 upecatljiva prizora, dok sve ostale gadosti treba da budu nagovestene, u daljini, na ekranu, itsl.

Ni pod razno ne bih aminovao splatter pristup, pa cak ni preterano insistiranje na zanru [horor]- ovo treba da bude brooding psycho-occult thriller sa nekolicinom zescih prizora, i sa zavrsetkom koji blago [ambivalentno] vuce na fantastiku.
https://ljudska_splacina.com/

otaku

ne bi bilo dobro da bude kao crno-beli filmovi Pi ili Glava za brisanje, a moglo bi tako da ispadne.
Proooobaj da u glavi budes sam

detektiv Hamfri

Posavetovao bi filmadžije da obrate pažnju na uobičajene stvari, prolog, epilog, da film ima rep i glavu i dužinu, onda da ne bude koriščen pretežno srednji plan, nego da kamera bude udaljena ili blizu, onda fotografija, da se snima danju i da se snima eksterijere koliko god moguče, saundtrek, koji je kod svakog filma najbitniji, da ne bude rep ili rock ili punk, mora da budu orgulje (kad je u planu glavna uloga), malo orkestra (kad su u kadru sporedne uloge), malo saksofona, ili ako ne to, onda free jazz, ako ne free jazz, onda recimo wagner, ili naprimer odslušajte skandinavski cd aftenland, ma snači čete se morati oko odabira, još bitnije je kadriranje muzike, slušajte kusturicu ili bregovića onda kad objašnjuje u jednom intevjuju kako se uklapa muzika na sliku, ukratkom, greške su repetitivnost, prozaičnost, melodičnost i jednostavnost, morate dakle malo zakomplicirati, hm šta još dodati, mislim da sam sve rekao kako bi ja napravio. Ah da, glavni glumac bi morao biti Dragan Bjelogrdić a ambicije Zlata Palma, Oskar i Zlatni lav ili kako se zove ona treča nagrada, sve tri odjednom.

WARLOCK

:? nazivo je! to je dobra ideja, film bi bio originalan,treba fino odraditi scenario,neke sitnice iz knjige bi izbacio,nesto bi poboljsao prepustiti dobrom scenaristi.,tesko je naci glavnog glumca mislim u svakom slucaju organizovati audiciju makar i za amatere da oprobaju mozda ulete pravi satanisti  :evil: hehe!.Snimio bi neke kadrove,kamera u ruke- u stilu projekta vestice iz Blera.Ne bi bilo lose prepustiti onog Lou Arkofu producentu koji je u Beogradu samo da nam ne ukradu amerikanci i ovako njegovi filmovi su losi,prepustiti nasima,nekom mladom reditelju.Najvise bi ulozio novca za scenografiju za kraj filma upecatljiva atmosfera,kao unutar grobnice skriveni ritualni hram,nesto poput "Fausta"i "Dagona". Specijalni efekti mogu biti blazi,ne preterano poput Lucia Fulcia,i ovako flim ce biti shok za publiku :? .sto fise infarkta film ce biti bolji :D
Pozdrav piscu!

johnson bronson

uh. ja bi izmenjo sve dijaloge.

PTY

ja bih definitivno izmenjala dijaloge (neke) i ubacila action plot, nesto kao u Angel's Heart.

i ako neko od vas jazavaca zucne jos nesto protiv Fight Club, bice u prilici da posluzi kao jedan od onih potrosnih statista i IN VIVO koji se koriste u inicijaciji posvecenih... :twisted:

phuzzy

Quote from: "detektiv Hamfri Fantom"malo saksofona, ili ako ne to, onda free jazz,

Toooo, napravite od In Vivo saksofonski film. Znaci, pocinje snimkom Nisha nocu, iz helikoptera, i pice saksofoni, dok traju opening credits. Do jaja.

A onda nas glavni junak u sred filma mora sa glavnom junakinjom da ima gratuitous sex scene.

Yeah.

Right.

crippled_avenger

To i ja kazem ghoulu, moramo da izmislimo junakinju i da bude strasna scena seksa negde izmedju prve trecine i prve polovine filma... Medjutim, on ne shvata exploitation, covek voli prokletog Hideo Nakatu, to je anti-bioskop...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

PTY

Quote from: "phuzzy"
A onda nas glavni junak u sred filma mora sa glavnom junakinjom da ima gratuitous sex scene.

Yeah.

Right.

bejbi, svet je isecen i pociva na sablonama. modeli i babyfaced Keanu klo(v)novi...

why change a good thing?

Mickey Mouse

QuoteDejanov roman ne bi smio da bude stoprocentno uporiste buduceg skripta.
Mislim da je ovo jako važno. Film bi bio suviše linearan i dosadan kada bi se striktno pridržavali romana, sa čime biste se, verujem, složili.

QuotePoenta u ovoj stvari treba da se ocrta mnogo mirnije - kao u filmu Angel Heart, ili The Ninth Gate...
Upavo sam pomislio na ova dva filma, kada sam zamišljao filmsku varijantu! Atmosferičnost i uzdržanost pomenutih remek dela jeste, mislim, pravi pristup.

Quote...treba pokusati da se nacini mejnstrim film, a nikakva hororcuga
Apsolutno. Žestoke prizore bi trebalo limitirati (u prve dve trećine filma) tako što bi viđali samo deliće istih, bez čitavih obreda (i to po mogućnosti samo na ekranu)...dok bi na kraju prikazali pravu stvar...

Ja zamišljam da u filmu budu tri bitna lika: Glavni lik (Dejan ili whatever), čova koji drži video klub na Kosovu i koji ga uvodi u čitavu stvar i devojka koju sreće dole dok se smuca sa čovom i koja mu u čitavom procesu postane simpatična...

Takođe, mislim da je preterano insistiranje na horor žanru nepotrebno, već bi, možda, bolje pristajala neka mračna drama/triler...

Kraj bi, kako je Ghoul rekao, trebalo da blago vuče na fantastiku...

Možda ne bi bilo lože da kako radite prve verzije scenarija, postujete isti ovde (ili barem nama zainteresovanima) kako bismo mogli da vidimo u kom se pravcu čitava stvar razvija i eventualno damo neka rešenja?
...

detektiv Hamfri

Je li več snimljen film? Nije?! Đe je zapelo, bili smo prekonstruktivni? Bjelogrdić je prebukiran? Nema trake? Još samo scenario fali? Eh pa mora da je to. Usput rečeno, nisam čitao tu knjigu. Čuli ste za reverznu psihologiju, ja jednostavno moram dodati još ideja za soundtrack: nemojte koristiti usnu harmoniku, nemojte gospel... Kristoforu su Kolumbu savetovali da ako hoče ploviti u Indiju da ide istočno, mislim da znam kako je to završilo, tako če i sa ovim filmom kladim se. Amerika.
Pišimo pismo Frensisu Kopoli.

Ghoul

Sto se tice IZMENA U ODNOSU NA ROMAN:
Suvise sam truda i misli itd. ulozio u njega, i suvise mi je stalo da bude prenet na film [ako se to ikada uopste desi] najvernije moguce mojoj viziji te price, da bih radije da se ne radi nikakva verzija, nego neka koja je suvise daleka.

Dakle, najverovatnije nisam ja taj koji ce film rezirati [mada, ni ta opcija nije sasvim neopozivo zatvorena...]; radice ga neko drugi, ako se uopste bude radio. Ja svakako necu da tom nekom disem u vrat tokom celog snimanja i 'maltretiram & ucenjujem' rezisera. Za tim nece biti potrebe ako se u startu sporazumem s covekom, vidim sta on zeli da uradi, koju viziju ima, i ako se  u nacelu slozimo, imace odresene ruke da kreativno dopunjuje i varira ono sto misli da treba -pozeljno u dogovoru sa mnom- sve dok se te izmene ne ticu sustinskog menjanja nekih centralnih motiva i ideja romana.

Sledece promene ni pod razno ne bih mogao da aminujem, jer sustinski podrivaju smisao romana:
1. sadasnje vreme, NIKAKO. Postoji vrlo kljucan razlog zasto se to desava izmedju pada Knina i bombardovanja Rep. Srpske;

2. priroda entiteta iz rituala;

3. porodicni/ljubavni/bracni status gl. lika ili bilo kakve vece intervencije u njegovoj psihologiji, ponasanju, navikama...;

4. ubacivanje likova koji nicemu ne doprinose u prici

5. scene sa ogledalom i snom, kao i oba rituala, ne smeju da budu bitnije varirani u odnosu na roman, jer su kljucne za njegov smisao;

6. Nis i Pristina moraju da budu temeljne lokacije; nemam nista protiv ubacivanja neke epizode u Beogradu, ali ako se film ne desava u Nisu, nece ga ni biti; razlozi nisu lokalpatriotske prirode, vec su takodje povezani sa idejama te konkretne price; svestan sam da je to logisticki i produkciono MOZDA zajebano [mada nisam siguran da jeste...], ali ako ne moze danas, moci ce za 3 ili 5 godina a, ponavljam, meni se ne zuri;

7. IN VIVO, iako je zamisljen tako da moze da stoji zasebno i zaokruzeno, ipak je deo jedne vece price; preterano odstupanje od nekih sustinskih motiva i desavanja poremetilo bi kontinuitet i narednog romana [koji se desava za vreme NATO bombardovanja] i eventualnog filma po njemu...

8. soundtrack ce biti po uzoru na dark-ambient-electro-industrial-goth muziku na koju se aludira u romanu, s tim sto ce je raditi domaci bendovi slicne provenijencije [a njih ima...]; svakako nista slicno jazzu :roll:
https://ljudska_splacina.com/

phuzzy

Pffffffrrrt.

Ako ne bude gratuitous sex scene, film će biti bulja.