• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

РПГ почеци

Started by Tex Murphy, 22-07-2017, 19:33:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Tex Murphy

Овде се не мисли на почетке РПГ жанра у играма, него како неког "увести" у играње РПГ игара. Топик је мотивисан симпатичним јучерашњим искуством са мојом седмогодишњом братичном, илити нећаком, како се то понегдје каже. Мој брат живи и ради у Шкотској и до данас је био у посјети родном крају са породицом.
Елем, то мало радознало дјетенце је на мом лаптопу видјело једну симпатичноизгледајућу лобању са великим жутим словима "БАЛДУР'С ГАТЕ".
"What's Baldur's Gate?" питала је она и ја сам рекао да је то игра (напомена: пошто је рођена и живи у Шкотској, а тек двапут годишње долази овамо, први језик за комуникацију јој је енглески, који говори одлично, док српски одлично разумије и солидно говори, али са катастрофално (читај: врло симпатично) промашеним падежима). Онда је она хтјела да играмо ту игру и ја сам на своју велику радост открио да још увијек имам инсталацију од прије неколико година, заједно са снимљеним позицијама, те сам насумице учитао неку од њих и онда смо мало јурили около, борили се, истраживали и слично. Тј., наравно, то сам радио ја, а она је углавном имала тренинг читања уз дијалоге на екрану. Ишло јој је врло добро, наравно уз неизбјежне проблеме приликом првих сусрета са непознатим ријечима (рецимо називима градова, између осталог) и ситније проблеме изазване не баш сасвим прегледним фонтом.

Е, углавном, у једном тренутку ме је питала шта треба да се ради у тој игри и ја сам почео да објашњавам као да треба да се боримо са неким људима који су зли и да помогнемо некима који су добри и томе слично и онда је она на моје опште изненађење рекла "Like a quest?". Одушевљен чињеницом да дијете разумије појам квеста, иако не знам гдје се срела с њим, вјероватно у неком цртаном филму, констатовао сам да је она потпуно спремна за играње РПГ игара, бар у теорији, јер мислим да је ту управо квест појам од есенцијалне важности. Све остало је средство управо за рјешавање квестова. Наравно, тешко би играла Балдур'с Гејт, ту је механизам прекомпликован за неког тако младог, али питам се - постоји ли било шта налик на РПГ игру, а што би било примјерено (како тематиком, тако и механиком) за тако млад узраст? И генерално, шта мислите који узраст је право вријеме да се ускочи у РПГ воде?

Ја се јасно сјећам свог првог сусрета са тим свијетом, то је била игра Dragon Wars, у вријеме када сам имао неких 13 година. Наравно, тада нисам знао како се игра та игра, јер нисам имао појма да ту постоје некакви искуствени поени и да то може да се распоређује на унапређивање карактеристика ликова и слично, или да могу да се бацају неке магије, али бих без проблема схватио тај концепт да сам имао при руци неког да ми то објасни. Наравно, и мој енглески је у то вријеме био прилично рудиментаран и то је била препрека. Нажалост, мој брат није толико заинтересован за игре као што је био некад (он је оба Балдур'с Гејта обрнуо по неколико пута), а стрико (тј. ја) живи много километара далеко, тако да је могуће да Марија (јер то је име дјевојчице о којој је ријеч) неће добити одговарајући РПГ гуиданце у овом тренутку, али овај топик можемо да трошимо за хипотетичко разглабање о томе како би изгледала идеална РПГ игра за најмлађе (ако већ не постоји). А док то смислимо, примам приједлоге коју игру да јој покажем сљедећи пут кад дође.

Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

neomedjeni

Od svih igara koje sam igrao, moje sestriće je zanimao jedino Titan Quest. I premda hack&slash igre i dalje nisu RPGovi, verovatno su idealna polazna tačka na stazi koja vodi ka Planescapeu, Baldurs Gateu Final Fantasyju. Te igre ne teraju decu da čitaju duge i zamorne tekstove, ali im daju priliku da se igraju kombinovanja usled stalnog menjanja oklopa i oružja i da tako polako stiču uvid u to šta su RPG igre (koji će, naravno, upotpuniti tek kasnije kada neku punokrvnu i zaigraju). TQ ima i tu prednost da je šaren, lišen prolivanja krvi i sličnih efekata, prilično pravolinijski, a u igru je ubačeno u kraćoj formi dosta priča iz grčke mitologije. Te je, eto, moj predlog.

mac

Možda ima nekih ponuda na Guglu. "rpg for children"...

Petronije

Super tema Harvestere, pomno pratim. Moj klinac igra Minecraft,  ima inventara, kraftovanja i nekog bazičnog levelovanja, ali vidim da je spreman za ozbiljnije izazove, samo ne znam šta da mu ponudim.
Arm the Homeless

Calavera

ja bih poceo s necim laganijim, nekim final fantasyjem ili tako nesto. ja licno nisam igrao, ali ff xiii je izasao i za windows, pa eto...

na konzolama ima par akcionih rpgova koji su savrseni za klince koji su zainteresovani za taj zanr, tipa kingdom hearts serijal.

Berserker

Meni prvi Fable izgleda kao stvoren za decu, lepo, šareno, prosto, rudimentarna mehanika ali kozmetike kolko hoćeš.

Calavera

da, i to je super predlog.

Tex Murphy

Хвала, народе! Само сипајте шта год вам још пада на памет, пошто ћу нажалост морати да чекам пола године прије него што будем у прилици да приједлоге спроведем у дјело.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Scordisk

Baš interesantna tema.

Ja se sećam da je moj prvi "ozbiljni" RPG bio Baldurs Gate II, kada sam imao trinaest - četrnaest godina čini mi se, ali mi je trebalo vremena da pohvatam šta i kako, jer, prvo, komplikovan je onaj AD&D sistem, drugo, nisam imao prethodnog iskustva.

Mislim da je klincima, pogotovo ako su mlađi od deset, najbolje ponuditi Diabla dvojku jer je dovoljno jednostavno i ne treba previše glavolomljenja da bi se kliktanjem ubijali demoni. Pride je i šareno i zabavno, i najlakše im se može dojmiti, pa kada ih jednom navučeš, kada skapiraju šta je experience a šta su skillovi, e, onda im za par godina uvališ Baldurs Gate (mada je to verovatno sada retro i uopšte nije kul)

Mada, sada mi pade na pamet da su danas prosečni klinci mnogo više verzirani u igrice i kompove nego što je (pretpostavljam) većina ljudi ovde bila kada je prvi put zasela da se igra, i u tom smislu, možda bi im čak i Dragon Age (kec) bio jako zanimljiv: odlična je gluma i naracija, šarene magije, mnogo zmajeva i trolova i patuljaka, borba koja može da se pauzira, a pri tom je sve šareno, lepo i ne odveć komplikovano za klince koji su, opet ponavljam, verovatno mnogo napredniji od nbas kakvi smo bili ranije. Uz dobronamernu ujkinu pomoć, klinka bi mogla da ovlada nekim osnovama DA, a svakako bi joj bilo zanimljivo, sve sa onim animacijama i, ponavljam, dobrom glumom

Petronije

Diablo je previse mracan i krvav, a i nema realno nekih kvaliteta osim ciste zabave. Ipak mislim da bi deci trebalo dati da igraju nesto veselije, a pride ima i neku smisleniju pricu, likove koje ce voditi kroz igru, itd itd...
Arm the Homeless

Scordisk

Diablo jeste mračan i krvav, ali je zabavan i jednostavan :D Đeca to vole

Zapravo je zaguljeno pitanje, to, kakav RPG bi uvalio klincu da igraš. Minecraft je odlična igrica i svi su klinci za tim poludeli, a i poneki stariji, ali ne znam koliko se uklapa u temu,  pošto nije RPG...

Father Jape

Za taj uzrast Torchlight je najprikladniji action RPG.
Fable je dobar predlog, što neko iznad reče.
Takođe... World of Warcraft. One rane zone su dušu dale za malo dete. :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Scordisk

da, u stvari, wow je možda i najbolja ideja, mada, ako se navuče dete, kuda ćeš onda :D

lilit

RPG za dete od 7 godina = siguran put da dete nikad ne igra igre u životu. :lol:

da bi se dete razvilo u hard-core al non-addicted igrača (iluzijo moja roditeljska  nas-rofl ), naša strategija je bila: konzole su za igranje, kompjuter je za učenje. naravno, i konzole su u startu imale isključivo edukativnu ulogu i tu je nintendo nezamenljiv. krenulo se na nintendogs, super scribblenauts, big brain academy, etc. in parallel su išli svi oblici super marija (kart, party SM maker), yeshi, pikmin, pa se prešlo na zeldu. neću u palamud da je meni i zelda na nekom nivou RPG jer to nije, al kad gledam breath of the wild, nije mi lako da zadržim jak stav. :)
na PS je bilo zanimljivo: tearaway, eyepet i little big planet.
i onda se negde oko 13-14 godine dođe do toga da se igraju Persona 4 i Fallout 4.
da li bi se tako stiglo i drugim putevima? sigurno.
al verujem da se ne kreće s RPGom, ako ti je krajnji cilj RPG.

That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Father Jape

I think you're overthinking. :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

lilit

da, da, moguće :lol:, al da dodam onda i pejpr marija, to je baš RPG.
ma ovo da kupi detetu i da ga bog vidi :)
https://www.amazon.de/dp/B071HBQGNX
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

ridiculus

Da, Paper Mario, Super Mario RPG, ali Pokemoni su pre svega. Nema tu neke mudrosti.  :lol:  Nintendo zna šta radi. Jedini problem je ako je pitanje vezano isključivo za PC, ali, opet, imamo emulatore.
Dok ima smrti, ima i nade.