• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Mediji u Srbiji (danas)

Started by Dybuk, 23-07-2017, 17:52:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Ko govori o benignosti? Naprotiv, govorimo o njihovoj esencijalnosti u vladanju društvom.
I to o revoluciji je, valjda, samo dobroćudna šaljivdžijska retorika na svim stranama ovde.

Krsta Klatić Klaja

Regionalizovano je sve a ne samo mediji. Pa ima onaj Vahtel koji je pisao da su republike određivale šta će se čitati za lektiru i da se broj srpskih književnika u hrvatskim školama smanjivao svake decenije do nule devedesete.

Mediji su samo najvidljiviji, a teritorijalna odbrana, policija, ekonomija, školstvo... Mediji su posljednji problem
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Quote from: Meho Krljic on 24-06-2020, 11:16:13
Ko govori o benignosti? Naprotiv, govorimo o njihovoj esencijalnosti u vladanju društvom.
I to o revoluciji je, valjda, samo dobroćudna šaljivdžijska retorika na svim stranama ovde.

Zajebi retoriku. Ovo je poziv na krv.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Quote from: Labudan on 24-06-2020, 11:19:15

Mediji su samo najvidljiviji, a teritorijalna odbrana, policija, ekonomija, školstvo... Mediji su posljednji problem

Baš lupetaš. Devedesetih sam ispratio prijatelje iz Slovenije u Izrael. Pobegli jer im TV i radio javili da ćemo ih bombardovati avionima. Posle nas je teritorijalna odbrana pobedila u svom jedinom "ratu", jer su znali da vojska ne nosi municiju.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Krsta Klatić Klaja

Pa? Šta si dokazao time? Otprilike kao da nekog boli stomak jer je čuo nešto na tv. Razlozi raspada sfrj su strukturni i višedecenijski

scallop

Quote from: Labudan on 24-06-2020, 11:39:29
Razlozi raspada sfrj su strukturni i višedecenijski

Rekli ti Starčević i Zosko. Šapnuo ti Gundulić. Otpevala ti Mala Florami. Skrljali nas Julijanski i Gregorijanski kalendar. Sjebali nas krapinski neandertalci i bugarski kromanjonci,

Krsta Klatić Klaja

Ne, reko mi Rastko Močnik, ako je sad to bitno.

Meho Krljic

Quote from: scallop on 24-06-2020, 11:25:38
Quote from: Meho Krljic on 24-06-2020, 11:16:13

Zajebi retoriku. Ovo je poziv na krv.
Za jednog pisca od reputacije mnogo si bre bukvalan. Svima osim, navodno tebi je jasno da su "okupacija", "revolucija", "ustanak", "post-revolucionarna izrgadnja" i slični termini koji se ovde koriste takozvano komično preterivanje. Da konverzacija ima lak duh dok priča o ozbiljnim stvarima.

Hoću reći, meni ima dovolno stvari da se zameri i bez izmišljanja stvari kao što su da pozivam na krv.

mac

On gleda iza praznine između redova. U sledeću stranu takoreći.

scallop

Šališ se na ZS poprilično. Na društvenim mrežama još više. Reakcije upecanih su drastične. Nose vešala po protestima, šalju sve od reda na robiju, veruju da ako padne krv biće revolucija. Prema tome, ne zajebavaj se sa mnom. Pročitam više nego šta napišeš. Naravno, vidim i nenapisano. Moj literarni prosede je istina, pa ne mogu drugačije ni kad je reč o politici. Ako ja ne kažem biću odgovoran.

Meho Krljic

Daj, bre, Skalope, dovedi se jednom u realnost. Kakve ja veze imam sa "Nose vešala po protestima, šalju sve od reda na robiju"?? To šta ti "pročitaš" u tvojoj glavi je tebi zanimljivo, ne branim, ali zamara tvoje ponovljeno ostrvljivanje na mene sa tim mračnim optužbama za agende i agenture i tim upozorenjima da se " ne zajebavam s tobom". Mislim, em deluje kao da si sasvim bez smisla za humor em zar zaista imamo ovoliko godina i biramo da komuniciramo na taj način?

scallop

Naravno, ti se samo dobroćudno šališ, a ja sam zabrazdio izvan realnosti. Ustvari, malo sam priglup, a ti si srdačan i obziran. Nikako da pojmim da su tvoji linkovi tek da se zamlaćujemo sa nečim, a nikako da bi nam korigovao stavove.

Meho Krljic

Pa čekaj, malo li sam puta napisao ovde:

Ja ne očekujem da promenim TVOJ stav ili stav nekog s kim se raspravljam na forumu naprosto jer je teško očekivati da će ljudi "uživo", pred svedocima da kažu da su bili u zabludi i da prihvate da je sagovornik u pravu. Očekujem da imamo diskusiju uz uvažavanje a ono što u njoj kažemo ostaje tihoj većini koja to čita da sama poredi argumente i donosi sopstvene zaključke.

scallop

Ni meni niko ne mora da veruje.

Meho Krljic

Pa to se podrazumeva i ovde uopšte nije o tome reč.

No, da ne smaramo, evo nečeg u temi. Podvlačenje crte pod prošlom godinom:

Skoro 13,5 miliona evra za medije u 2019, novac i dalje ide prekršiocima Kodeksa

Savet za štampu u svom izveštaju izdvaja nekoliko primera loše prakse. Na primer, i Opština Kovačica i Grad Beograd su pre donošenja odluke o tome kome će dodeliti novac, tražili od Saveta za štampu podatke o tome ko je kršio Kodeks. Uprkos tome, Kovačica je E-pančevu dodelila 1.960.000 dinara, ,,nigde ne uzimajući u obzir da je ovaj medij prekršio Kodeks čak 9 puta tokom 2019. godine".

Ista stvar se desila u Beogradu koji je tabloidu Alo, i pored prekoruke Saveta, dodelio 5.500.000 dinara, ne spominjući u rešenju da je reč o mediju koji je imao najmanje 4 prekršaja Kodeksa pred Savetom. 

(...)

Ova praksa da se novac daje medijima koji ne poštuju pravila profesionalne etike traje već pet godina, od kada postoje lokalni konkursi. Iako bi lokalne samouprave koje dodeljuju novac, trebalo da postupaju po Pravilniku za sufinansiranje projekata i odbiju one za koje je Savet ocenio da krše Kodeks, to se i dalje ne dešava.

scallop

Ne mogu kompetentno, jer ne poznajem sadržinu Kodeksa ni tipove zabeleženih prekršaja. Ali, mogu kompetentno da kažem da je za mene Portal Raskrinkavanje konstantnmo u kršenju Kodeksa, bar koliko i Informer. Jesu li ikada raskrinkali bilo koji od nevladinih medija. Ne zna se ni ko ih plaća, ni kako korumpiraju izvore koje koriste.

Da "tiha većina" ne bi ostala bez korisne informacije;

Svi lokalni mediji su nastali iz štampanih biltena lokalnih zajednica, na nivou demokratije u SFRJ. Novinari su bili službenici opština, pa i nisu bili neki trošak. Iz tih štampanih medija, o istom trošku nastajali su i elektronski mediji, najpre radio stanice, pa i lokalni TV. Kad su bili prepušteni sebi, brag bi znao kako su se finansirali. Na primer, moja Strumica je imala čak pet televizija, a finansirali su se iz oglašavanja vulkanizerskih, limarskih i drugih automehaničarskih radnji.Jedini moj intervju se dogodio na TV Stara Pazova, urednik nije znao da objasni kako me je našao, ali je dobio deo programa. Naravno, lajao sam ono zbog čega me ne bi zvala nijedna druga TV.

Zahvaljujem na potrošenom čitanju.

Meho Krljic

Ti kad kreneš da pričaš napamet baš ne znaš da se zaustaviš.

Da se razumemo, nije mi Raskrikavanje ispalo iz oka, ali porediti ih sa Informerom je besmislica. Takođe "ne mogu kompetentno... ali mogu kompetentno" na istu temu je neobična rečenica.

Elem:

Quote from: scallop on 24-06-2020, 18:35:03
Ne mogu kompetentno, jer ne poznajem sadržinu Kodeksa ni tipove zabeleženih prekršaja. Ali, mogu kompetentno da kažem da je za mene Portal Raskrinkavanje konstantnmo u kršenju Kodeksa, bar koliko i Informer. Jesu li ikada raskrinkali bilo koji od nevladinih medija.

Pretpostavićemo da je poslednja rečenica pitanje iako nema upitnika na kraju.

Je li NiN dovoljno nevladin?

Satirični tvit završio u NIN-u kao izjava Zlatibora Lončara

Quote from: scallop on 24-06-2020, 18:35:03
Ne zna se ni ko ih plaća

Ne zna se ko ih plaća samo ako ne odete na KRIK-ov sajt, a koji je osnovao Raskrikavanje i ne kliknete tab "o nama" gde između ostalog ima i ovo:

Kako se finansiramo? 
       KRIK se finansira iz donacija. Ovakav način finansiranja sprečava uticaj pojedinih izvora novca, koji teže da kontrolišu medijske sadržaje. Među stranim institucijama i fondacijama koje su pomogle naš rad do sada su: OCCRP, National Endowment for Democracy (NED), Open Society Foundations (OSF), Rockefeller Brothers Fund (RBF), Civil Rights Defenders (CRD), Heinrich Böll Stiftung (HBS) i Evropska unija (EU). Takođe, izvor našeg finansiranja su i individualne uplate čitalaca koji razumeju značaj i važnost istraživačkog novinarstva.   

Dakle, navedeno je tačno kako se finansiraju.

scallop

Sad sam i nepismen? A, KRIK se finansira od "donacija"? Jel' su "ne znaš da se zaustaviš" i "besmislica" lično? Nema veće besmislice od tvojih anglosrpskih komentara kod Kripla. Mnogo si nervozan, ali ja ne podvlačim tvoje omaške. Nećeš, valjda, zbog mene da izgubiš posao? Ima linkova protiv zemlje u kojoj živiš tušta i tma. Samo brkneš i cepaš dalje. "Tiha većina" te razume i na tvojoj strani je. Ja sam mali remetilački faktor i brže se umorim, dosadi mi, preveče sam skoro ćorav.

Accuphase

Šalu na stranu, ti sebe smatraš patriotom, ono tako se osećaš?

scallop

Da ne bude strana reč - rodoljubom.

mac

Može li neko da želi da menja vlast, a da istovremeno ne bude "protiv zemlje"?

Meho Krljic

Ne kažem da si nepismen ali kažem da nema upitnika na kraju upitne rečenice. To je danas postao raširen trend, stalno ga viđam i u domaćoj i stranoj štampi, pa čak i u Bobanovom romanu koji trenutno čitam. Dopuštam da sam ja nepismen i da je to naprosto onako kako se danas piše.

I,  kad pišeš besmislice, ljudski je ukazati ti da pišeš besmislice. Ne zato što će nekom od nas pasti kruna s glave nego zato što to dovodi diskusiju na vrlo niske grane. A ovaj forum je ipak zaslužio bolje, posebno od strane nekoga ko je doajen mnogočega kod nas.

Tebi su isto medij u službi vlasti koji izmišlja i laže, za potrebe jedne političke opcije i u tome je uhvaćen mnogo puta i to je javno dokumentovano, i medij koji proverava činjenice i kome je čitava koncepcija da pronađe što je verodostojnije moguću verziju nečega. Kako je to isto? Ima li to smisla? Meni nema, ali evo, možda umeš da objasniš da ima.

I Skalope, zaboga, uopšte nisam nervozan, ukazujem ti da pišeš stvari koje su ispod tvog nivoa zato što si, iz meni nedokučivih razloga, kivan kad god ja nešto napišem i sve ti smeta, moj anglosrpski komentar kod Kripla koga si onomad kinjio da ti kaže sopstveni utisak o sopstvenom filmu i on ti se lepo zahvalio i prekinuo dalju diskusiju, smeta ti moj link, moja šala, na koje odgovaraš detinjastim komentarima ili gomilama smajlija kao da imaš 11 godina i uhvatio si malo interneta dok roditelji spavaju. Pišeš stvari bez ikakve argumentacije, stalno insinuiraš da ja radim za nekakve mračne gospodare, zajedljivo me pitaš da li se plašim da ću ostati bez posla, haluciniraš da postavljam linkove "protiv zemlje u kojoj živim" zato što si iz nekog razloga zaboravio da aktuelna vlast i zemlja u kojoj je ta vlast ne da nisu isto nego su dve sasvim odvojene stvari i onda na kraju svega kažeš da sam JA nervozan. To naprosto nije na nivou koji ja vidim u glavi kad pomislim na tebe i žao mi je da te čitam u takvom izdanju. Kad lupim nešto što zavređuje da me se kritikuje ili čak ismeva, samo navali, ali ovo što sad radiš, to izmišljanje mojih grehova i njihovo isticanje u prvi plan je baš ponižavajuće. A ja neću da gledam čoveka koga cenim i poštujem kasko se ponižava u javnosti.

Anomander Rejk

,,Krik se finansira iz donacija. Ovakav način finansiranja sprečava uticaj pojedinih izvora novca, koji teže da kontrolišu medijske sadržaje. '' Pa se onda nabrajaju i fondacije koje pomažu, između ostalih i neki Rokfeler fond čini mi se ?  :)
Ja imam dva pitanja.
1. Na koji način takav način finansiranja ,,sprečava uticaj pojedinih izvora novca, koji teže da kontrolišu medijske sadržaje.'' ?
2. Ako KRIK finansiraju navedene organizacije donacijama, na osnovu čega možemo verovati da će KRIK biti objektivan i da neće slediti upute, stavove, zahteve donatora? Na koji način Krik može obezbediti nezavisnost, objektivnost i samostalnost u radu u odnosu na donatore?
Mislim da su ovo ozbiljna pitanja, koja zahtevaju i ozbiljan odgovor.

Btw, apsolutno se slažem da su Informer, Alo i slični teško propagandno smeće i da je sramota što im država, gradovi i pokrajina daje milione dinara. Ali to što sam protiv Vučića i SNS ne povlači automatski da verujem u sve što servira suprotna strana, u vidu N1, BIRN, KRIK itd. Ne verujem ni u čiju nezavisnost i poštenje, dok ne vidim dokaze crno na belo. Na lepe oči i tvrdnje ,,ja sam nezavistan, objektivan i samostalan'', ne verujem nikom ( ne mislim na tebe Meho, da ne bude zabune ).
Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

Quote from: Meho Krljic on 24-06-2020, 20:42:17
Kripla koga si onomad kinjio da ti kaže sopstveni utisak o sopstvenom filmu

Ja kinjio Kripla? Ovo je stvarno bezobrazluk. Najpre, imam veliku ulogu na filmu kao i on i zaista sam bio iznenađen kako je ponovno gledanje tog filma, posle toliko godina, iznenađujuće delovalo na mene. Zašto ne bih smeo da ga pitam kao kolegu? I to je kinjenje? Ja sam bar direktan, pitam šta me zanima.

Što se tiče ove države u celini, duboko sam uveren da su napori da se neprestano optužuje štetna koliko i spoljni pritisci. U istoriji, a sigurno je bolje znam od tebe, nikada i nigde se nije dogodilo da demokratija stvori državu, a država demokratiju jeste. Ni Perikle ne bi uradio ništa da mu Pizistrat, tiranin nije napravio Atinu. Sa druge strane, Robespijer je napravio Napoleona. Sve što pišem, pišem jer znam, a tebi može da se ne dopadne.

Mica Milovanovic

QuoteTo je danas postao raširen trend, stalno ga viđam i u domaćoj i stranoj štampi, pa čak i u Bobanovom romanu koji trenutno čitam.

Aman, čoveče, dokle? (znak pitanja)
Mica

Krsta Klatić Klaja

medij koji proverava činjenice i kome je čitava koncepcija da pronađe što je verodostojnije moguću verziju nečega

sem ono kad pišu o Danilu Vučiću?

Npr, za ostalo ne znam, ali zar je ono bilo vjerodostojno?

Daleko od toga da smatram te novinare izdajnicima, i neka rade za neoliberale (Vlada SAD, Soroš i Rokfeler) i uzimaju im pare od donacije, nema problema, ali najčešće neiskusno i površno pišu o stvarima, a čemu to.

ovo oko Vučića nije bilo novinarstvo, nevezano je li Danilo stvarno krimos ili ne. Onako kako je napisano samo insinuira, implicira a ne dokazuje.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Anomander Rejk on 24-06-2020, 21:06:25
,,Krik se finansira iz donacija. Ovakav način finansiranja sprečava uticaj pojedinih izvora novca, koji teže da kontrolišu medijske sadržaje. '' Pa se onda nabrajaju i fondacije koje pomažu, između ostalih i neki Rokfeler fond čini mi se ?  :)
Ja imam dva pitanja.
1. Na koji način takav način finansiranja ,,sprečava uticaj pojedinih izvora novca, koji teže da kontrolišu medijske sadržaje.'' ?
2. Ako KRIK finansiraju navedene organizacije donacijama, na osnovu čega možemo verovati da će KRIK biti objektivan i da neće slediti upute, stavove, zahteve donatora? Na koji način Krik može obezbediti nezavisnost, objektivnost i samostalnost u radu u odnosu na donatore?

Malo su se nalupetali, u stvari oni mogu samo da budu jedna od više strana i da npr kod njih očekuješ da šamaraju one s čijim izvorima novca nemaju veze. Informer je više vezan za drugu stranu pa bi trebo da šamara Krikov izvor novca i Đilasa. Može postojati i treći izvor novca i treća politička naklonost, što se radi u većini zemalja.

Ono tipa očekuje se da Gardijan bude bliži Laburistima, Tajms Konzervativcima, mada u najbitnijim momentima oni su svi na strani neoliberala i ne brinu za javni interes. Ali kao u načelu oćeš da slušaš kritike Vlade konzervativaca, idi kupi Gardijan, kad je Bler premijer, traži kritike u Tajmsu. To je u načelu ok, ali do čega je dovelo kad su tolko zasrali da je ljudima presmrdilo i izbreksitovali gamad.

na kraju se ispostavi da umjesto da se međusobno nadziru političke i ekonomske skupine, vrana vrani oči ne vadi.

Anomander Rejk

Samo pratiti tokove novca.
Nezavisnih nema ( medija ), ni koji su za vlast, ni koji su za opoziciju.

Accuphase

Quote from: mac on 24-06-2020, 20:37:23
Može li neko da želi da menja vlast, a da istovremeno ne bude "protiv zemlje"?

NE MOŽE!!!

scallop

I ja mislim da ne može, Čak, previše mi liči na varijantu narandžaste revolucije. Od žutih patkica na dalje. Orkestrirano, ali nikado da navedu narod na krvoproliće. Biće da nam je dojadilo.

Meho Krljic

Quote from: Mica Milovanovic on 24-06-2020, 21:14:55
QuoteTo je danas postao raširen trend, stalno ga viđam i u domaćoj i stranoj štampi, pa čak i u Bobanovom romanu koji trenutno čitam.

Aman, čoveče, dokle? (znak pitanja)

Do Petka, tako sam obećao Bobanu. Mislim, ipak uz njega čitam još nekoliko drugih stvari plus imam grozno mnogo posla ovih dana pa radim i u kancelariji i od kuće.

Nego, da se ne zamene samo teze, niti tvrdim da su Krik i Raskrikavanje idealni, bezgrešni i bogomdani niti da im treba apriori verovati. Zgodno je što oni obično imaju dobre dokaze za svoje priče, naravno, ali svakako da uvek svemu treba pristupati sa zrelošću i svešću da svaki medij ima svoj ugao i agendu. I kada vidimo da negde nisu u pravu, da nemaju dokaz ili verodostojnu priču, treba i to da notiramo, javno.

Dakle, ono što sam zapravo pokazao je da Skalop priča napamet i u suprotnosti sa činjenicama. Ne uvek, ne svuda, naravno, siguran sam da u ovome što kaže za Robespjera i Periklea ima dosta materijala da se duboko razmisli u kom smeru idu društva u kojima živimo, ali iz nekog razloga, kad krene da priča sa mnom padne mu mrak na oči i onda izbacuje kojekakve proizvoljnosti koje se demantuju za pet sekundi a što smo ovom prilikom uradili. Znamo i ko finansira Raskrikavanje i znamo da su raskrikavali i nevladin medij.

Ne bih da smaram citiranjem onoga što je pisao Crippleu i kako mu je Cripple odgovorio, sve je na forumu pa koga zanima nek sam traži, to sam pomenuo samo jer je eto, nekako insinuirano da ja kvarim nešto što Cripple ovde radi mojim "anglosrpskim", pa da se vidi kako i Scallop kvari neke druge momente, pa bože moj, život ide dalje.

Da podvučemo: možda demokratija neće stvoriti državu ali ni Vučić neće stvoriti institucije - toliko je jednostavno. Ako je Scallopu okej da ga Vučić laže da neće smanjivati penzije, pa ih smanji i drži smanjene godinama, da laže za milion drugih stvari - od onog bulažnjenja o tenderu za jelku, preko Stefanovića seniora i njegove umešanosti u poslove sa oružjem, do respiratora za koje bukvalno niko više ne zna koliko ih je i niko nije dobio uvid u podatak koji bi trebalo da je javno dostupan, i na kraju završi sa najnovijom kontroverzom vezanom za cifre zaraženih i preminulih koje slušamo ovih dana - i smatra da je sve to opravdivo u nekom fiktivnom procesu građenja države koji se za sada svodi na građenje kulta ličnosti i ojačavanje kruga ljudi oko te ličnosti nauštrb i zakona i institucija, okej, ali ja se s tim ne slažem i mislim da je Scallop u krivu. I onda možemo da dalje pričamo o tome a ne da gledamo gramatiku i gađamo se s "baš si nervozan" i "plašiš se za posao?" žaokama koje nisu na Scallopovom nivou.

Ne plašim se za posao, ja ću u narednih godinu dana u ovu zemlju uneti između 800.000 i milion evra za pomoć starijima koji boluju od demencije i starijima i osobama sa invaliditetom kako bi im se olakšalo dalje življanje u uslovima epidemije. Dakle, posla će biti. Ne zato što sam ja nešto pametan i sposoban, najviše zato što sam se zatekao na mestu na kome jesam i minimalno sam kompetentan da se poveruje da je bolje dati te pare timu kog sam član nego da se bace u đubre.

scallop

Imao sam na umu da opširno odgovorim, ali neću. Ne mogu dovoljno dobro da prikažem, prikazao si se sam. Valjda ti je jasno da ovo nije obračun sa tobom, nego raskrinkavanje. Da "tiha većina" na ZS zna sa kim ima posla, kad sam ja i kad si ti u pitanju.

Krsta Klatić Klaja

ima li koji medij da bi ih strpo sve u zatvor, to se ja pitam

Accuphase

Quote from: Labudan on 24-06-2020, 23:04:42
ima li koji medij da bi ih strpo sve u zatvor, to se ja pitam

Da se ne ljubimo, to li je?

Boban

Ne kažem da si nepismen ali kažem da nema upitnika na kraju upitne rečenice. To je danas postao raširen trend, stalno ga viđam i u domaćoj i stranoj štampi, pa čak i u Bobanovom romanu koji trenutno čitam. Dopuštam da sam ja nepismen i da je to naprosto onako kako se danas piše.

U knjizi i ozbiljnim tekstovima toga ne sme da bude. Nadam se da ti takve trivijalnosti koje se javljaju na ovom nivou sređenosti romana neće preterano kvariti ugođaj.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Anomander Rejk

Quote from: Labudan on 24-06-2020, 21:15:45
medij koji proverava činjenice i kome je čitava koncepcija da pronađe što je verodostojnije moguću verziju nečega

sem ono kad pišu o Danilu Vučiću?

Npr, za ostalo ne znam, ali zar je ono bilo vjerodostojno?

Daleko od toga da smatram te novinare izdajnicima, i neka rade za neoliberale (Vlada SAD, Soroš i Rokfeler) i uzimaju im pare od donacije, nema problema, ali najčešće neiskusno i površno pišu o stvarima, a čemu to.

ovo oko Vučića nije bilo novinarstvo, nevezano je li Danilo stvarno krimos ili ne. Onako kako je napisano samo insinuira, implicira a ne dokazuje.

Mogu da rade za koga hoće i da primaju legalno donacije, ali onda neka mi ne prodaju
priče o svojoj nezavisnosti.
Onaj ko plaća, taj se u suštini i pita, i kad to nije na prvi pogled vidljivo.

Krsta Klatić Klaja

Imajući u vidu da je to o D. Vučiću izašlo koji dan nakon događaja s Đilasovom djecom, možda stranci plaćaju ali ima tu još ponešto.

No, treba imati u vidu da bilo koja redakcija u Srbiji jednostavno ne može ostati finansijski, tako da se prave kompromisi.

Zato i jeste poenta da postoje svi i da niko ne dominira, a upravo to je izgleda nemoguće u neoliberalizmu.

Accuphase

Quote from: scallop on 24-06-2020, 22:25:36
I ja mislim da ne može, Čak, previše mi liči na varijantu narandžaste revolucije. Od žutih patkica na dalje. Orkestrirano, ali nikado da navedu narod na krvoproliće. Biće da nam je dojadilo.

Onako hipotetički... recimo da "ovaj" reši da zamoča svoje ionako lažne evropske smernice & povede nas u Aziju, šta nam je činiti?
Treba li da kličemo "vox populi..." da slegnemo ramenima i kažemo "jebiga narod tako želi"?
Ili da presavijemo tabak i...

scallop

Ako ozbiljno pitaš, odgovoriću ti.

Accuphase

Quote from: scallop on 24-06-2020, 23:47:01
Ako ozbiljno pitaš, odgovoriću ti.

Jašta da pitam ozbiljno!
I nemoj na pp nego ovde javno...

scallop

Vučić je u teškom sranju, zato mu je bilo toliko stalo da privremeno skine vrata opoziciju. I sad, vidi, ako mora u Brisel (EU), u Rusiju, pa u Vašington, zamisli šta mu sleduje. Plus, neko je zapretio Šiptarskoj vrhušci Hagom. Odozgo, ne sme da se namiri oko Kosova i Metohije. Svaki pokušaj promene Ustava je zaista revolucija. EU veruje da mogu da isteraju svoje, Rusi ne zarezuju ništa bez njih, a Vašington će se praviti naivan. Situacija je po vladiki Nikolaju Velimiroviću . ni na Istok, ni na Zapad. Dodao bih ni na Sever, ni na Jug. Prečesto su nas gazili i jedni i drugi i treći, pa i četvrti (dve trećine rušenja Beograda su izveli Austrougari i Turci). Plus, uopšte ne prija varijanta neke autonomije u kojoj bismo dobili Šiptara koliko i Makedonija.

Da bismo samleli žito u brašno trebaće nam sreće ili događaji koji će protresti svet više od ovog drndanja u kome živimo. Odnosno, da prestanemo da im budemo briga i da budu srećni da nas se otarase. Svi su trenutno u inerciji, kao biće poraženi ako ne bude po njihovom. Sad pazi! Amerima ne treba više Bondstil kad imaju Krivolak u Makedoniji, a i nismo kandidati za presudan uspeh. Rusima samo fali još jedna nazovi kolonija, više im odgovara neutralnost. EU se davi u sopstvenim mukama, samo što se ne raspadnu.

Dakle, još sam uveren da će se Ameri i Rusi nagoditi na našem slučaju. Rekla mi Baba Vanga. Zapisano je na jednom papiriću koji je Vučić šetao između njih, a zapisano je u mom romanu UNAZAD koji nisi čitao i koji se toliko nije dopao Mehi, pa i još nekima koji su u istom političkom modu. Moja očekivanja računaju na Nikolu Selakovića. Taj je pametniji od celog SNS, a nije se otimao za fotelju.

Accuphase

Ja... NE MOGU DA VERUJEM ŠTA SAM UPRAVO PROČITAO!!!

scallop

Ne moraš. Sve su to samo moje gluposti. Meho već rekao da bulaznim.

Biće da sam zakasnio da dodam Montgomerijevu rečenicu. I on je glup ko ja:

Montgomeri, međutim, skreće pažnju da "suprotstavljene pozicije SAD i EU garantuju da u doglednoj budućnosti neće biti pronađeno rešenje kosovskog problema",

Accuphase

Quote from: scallop on 25-06-2020, 00:58:04
Ne moraš. Sve su to samo moje gluposti. Meho već rekao da bulaznim.

Biće da sam zakasnio da dodam Montgomerijevu rečenicu. I on je glup ko ja:

Montgomeri, međutim, skreće pažnju da "suprotstavljene pozicije SAD i EU garantuju da u doglednoj budućnosti neće biti pronađeno rešenje kosovskog problema".

Ne, nije ni nebitno niti mi je svejedno.
Što je još gore, ovo nije "bulažnjenje" ovo je mnogo gore od toga jer ti zaista misliš to što si napisao.
Međutim, ti očito nisi glup čovek a opet misliš tako kako misliš...

NEMA NAMA SPASA!!!

Meho Krljic

Quote from: Boban on 24-06-2020, 23:10:50

U knjizi i ozbiljnim tekstovima toga ne sme da bude. Nadam se da ti takve trivijalnosti koje se javljaju na ovom nivou sređenosti romana neće preterano kvariti ugođaj.

Ma, ne, naravno, ovo je radna verzija romana, takve stvari su normalne.

I ovo što Skalop piše glede Vučića u rascepu između nekoliko sila a sa Kosovom u fokusu je bez sumnje na pravom tragu, ionako se svi manje-više slažemo da je Vučić vlast osvojio i da je drži uz blagoslov Zapada jer je signalizirao da može da reši kosovsko pitanje na način na koji vlasti između 2000. i 2012. godine nisu bile spremne. Naravno, veliko je pitanje koliko ovo društvo treba da dugo prihvata urušavanje svega društvenog i koncentraciju moći u rukama nekog ko je obilato demonstrirao da je sklon njenoj zloupotrebi u zamenu za ne znam ni ja kakav detant oko Kosova - što je izgleda najbolje čemu u dogledno vreme možemo da se nadamo.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 25-06-2020, 06:17:21
ionako se svi manje-više slažemo da je Vučić vlast osvojio i da je drži uz blagoslov Zapada jer je signalizirao da može da reši kosovsko pitanje na način na koji vlasti između 2000. i 2012. godine nisu bile spremne. Naravno, veliko je pitanje koliko ovo društvo treba da dugo prihvata urušavanje svega društvenog i koncentraciju moći u rukama nekog ko je obilato demonstrirao da je sklon njenoj zloupotrebi u zamenu za ne znam ni ja kakav detant oko Kosova - što je izgleda najbolje čemu u dogledno vreme možemo da se nadamo.

Dok prenoćimo svašta se promeni, samo Meho isti. Ako vam ugura u tintaru da se svi slažemo, uspeo je.

Preko noći i Hoti otkazao poziv Vašingtonu, pa se pitamo šta voda sad nosi i da li je to dobra ili loša vest za nas. Sad moram da uključim još jedno slovo u slagalicu.

Bobanu želim dobre rezultate čitanja novog romana, ako se negde slučajno nije zamerio.

Meho Krljic

Ti misliš da si se meni zamerio? Ne, ne, nikako. Sve što sam napisao o tvom romanu je sasvim čista srca i otvorena uma, nema nikakve veze sa našim redovnim nadmudrivanjima ovde  :lol: Tako će biti i sa Bobanom. Pa stvarno bih bio gori čovek nego što već najgori jesam da sad tu zamišljam da treba nekog da saranjujem u osvrtu na njegov književni rad čak i da gajim prema njemu neki resantiman. Koji ni prema tebi ni prema Bobanu ne gajim.
Ako smo to stavili ad akta, da vidimo istorijski događaj u kome Informer, na današnoj naslovnoj strani, pravi referencu na jedan od najpoznatijih filmskih SF serijala svih vremena:

Krsta Klatić Klaja

Šta više nije Tramp uz Srbe

Meho Krljic

Tramp je možda Anakin koji je u trećem činu da baci Palpatina niz šaht i da nam se otvoreno pridruži da pronesemo mir kroz galaksiju.

scallop

Ja se tebi jesam zamerio. No, jebe mi se za UNAZAD, roman je poslao poruku koju sam želeo i vremenom će se raščistiti da li se za tim konjem dizala prašina ili blato. Dozvoljavam da si ubeđen u svoju nepristrasnost, samo postoji niz činjenica, zapisanih na ZS, koje govore suprotno. Neugodno je da ih pominjem, jer ću ispasti zlopamtilo. Reci mi samo zašto si sprečio Miljana Markovića da bude deo teme "Muzika članova foruma". Eno, njegov bend "Džon Vejn" i dalje svira.